Kayıp Rıhtım Arşiv Forum

Liman Kenti => Sinema => Konuyu başlatan: bayramallanpoe - 25 Aralık 2017, 11:18:00

Başlık: Bright
Gönderen: bayramallanpoe - 25 Aralık 2017, 11:18:00
Yahu şu filmi beğenmedim. Tam da orklar, elfler, insanlar ve ırk savaşları ve mülteci sorunları işlenecek diyordum. Gittim bunun alternatifi -aslında Bright ona alternatif olur da neyse- Yasak Bölge 9 'u seyrettim. Aralarındaki fark YB9 bilimkurgu filmi ve mockumentary tarzında. Film eleştirisini yazmadan önce hiç film izlemeyip sadece YB9 'u bile izlemiş olsam fikrim değişmeyecekti. Ama insanlar, "Çok güzeldi, sen de abartmışsın he, bırak hele bırak bırak," gibisinden şeyler diyorlar. Üzülüyorum. Yapmayın. Etmeyin.
Ps. Forumdaki ilk konu açışım, yanlış bir şeyim olduysa lütfen banlamadan önce konuşup anlaşalım 😇  İyi forumlar efenim.
Başlık: Ynt: Bright
Gönderen: Bay_Karamsar - 26 Aralık 2017, 00:14:14
 Eğlenceli bir Will Smith filmi olduğunu kabul ediyorum. Tek gecede geçen, kaçmaca kovalamaca filmi olması da hoşuma gitti. Bebek Bakıcısının Maceraları (http://www.imdb.com/title/tt0092513/?ref_=nm_flmg_dr_19) gibi serüvenleri severim. Benim için ne süper, ne çok kötü. İzlenir, unutulur. Beş üzerinden üç veririm. Ama sunduklarına ve işleyiş tarzına dayanarak baş tacı edilmesiyse mevzu, karşı çıkarım. Bir film, zaten film olabilmek için yapması gerekeni yaptığından müthiş olarak nitelendirilmemeli.

Alien Nation adından önce film (http://www.imdb.com/title/tt0094631/?ref_=nv_sr_1) sonra -ülkemizde de yayınlanmış- tv serisi (http://www.imdb.com/title/tt0096531/?ref_=nv_sr_2) olan bir yapım vardı. Uzaylılar mülteci olarak dünyaya gelirler. İnsanlarla uyumlu yaşamaya çalışırken haliyle sorunlar çıkar. Biri insan diğeri uzaylı iki polis, hem ayrımcılıkla hem de suçlularla mücadele eder.

Bence Bright, Alien Nation'ı çağrıştırıyor. Ama ayrımcılık ve insandışıların getirdiği sorunları işleme açısından Alien Nation'ın gibi kendine has olmayı başaramıyor.

Sunulan dünyanın temelleri zayıf ve eğreti geldi. Sunuluşu da alışılagelen kalıplara sahip. Hızlıca bir senaryo yazmam istense başvuracağım tüm can simidi klişeler mevcut. Ama filmi kendine özel kılacak ayrıntılar görselinde, hikayesinde ya da işlenişinde çok çok az. Örneğin, Orcu Afro-Amerikan klişelerine göre işleyip, Efleri yüksek sınıftan beyaz adam klişesiyle işlemek kolaycılığa kaçmak. 2000 yıllık geçmişten bahsedip, hatta filmin hikayesini de oraya bağlamışken, "Orclar ve Elfler günümüzde yaşasaydı ne olurdu?" sorusunu cevaplamakla yetinilmesi bana yetersiz ve yer yer de hatalı sunulmuş gibi geldi. Mekanlar ve atmosfer, yetersiz ve kopyala yapıştır bulduğum dünyasına göre uygun. Geceleyin semada süzülen ejderhalar, rakunlar gibi evlere dadanan periler, doğuştan mesleği hazır centaurlar hoş geliyor. O konuda başarılı. Şikayetim büyük oranda, o atmosferi sağlayan şeylerin altının filmin varlığıyla iddiada bulunulduğu kadar dolu olmaması.

Genel olarak iyi adamlar, kötülere karşı hikayesi. Ve filmin en büyük uğraşısı da bu zaten. Devamlı ikilimizin ne kadar iyi ve güvenilir olduğu ispatlanmaya çalışılıyor. Devam filmi olacaksa bu hazırlıktan devam ettirilir. İkinci filmde de Will Smith'in Bad Boys'undaki gibi yıllar geçse de anlaşmayan ortaklar hikayesi olursa da şikayetim olmaz.
Başlık: Ynt: Bright
Gönderen: bayramallanpoe - 27 Aralık 2017, 00:33:05
Irkçılıkla mücadele etse yine kabul ama adamların öyle bir derdi de yok ki. Filmin sonunda orklar hala gettolarda yaşıyor, elfler de plazalarda. Desek ki 'bir brightın kendini keşfetme hikâyesi' o da değil, tamamen şansına öğreniyor asayı kullanabildiğini. Filmin kurgusu sanki şöyle, kriz anları yaşanıyor, yaşanıyor ve bizi olayların doruk noktasına (climax) taşıyor ve orada bırakıyor. bir düşüş eylemi ve doğru düzgün bir netice yok. Biraz daha işlenseymiş olabilirmiş. En büyük eksiği senaryonun tatmin etmemesi olarak görüyorum ben, öteki türlü klişeler de çekilebilirdi belki, bilmiyorum. Ama orkların gettoda yaşayan zencilerden ziyade evsizler gibi takılması bana daha tuhaf geldi. Yani adamlar çöp tenekesinin başında ısınırken tiner çekmedikleri kalmış bir.
Başlık: Ynt: Bright
Gönderen: Rosemary - 27 Aralık 2017, 02:35:28
Filmin fragmanı ve Orklar Aramızda'dan bayağı eğlenceli bir film gibi gözüküyor. Yalnız fragmanın ilk kısmı tam bir zenci filmi gibi dururken sonrası talak-ı selase'ye bağlıyor gibimsi. Umarım tam bir zenci filmi çıkar da havaya ateş açarak izlerim bunu. Aşağıdaki gibi şeyler de varsa müthiş olur.

I ain't no super hero, I ain't no Marvel comic
But when it comes to game I'm atomic
At dropping it straight, point blank and untwisted
No imagination needed, cause I lived it
This ain't no fucking joke, this shit is real to me
I'm Ice-T, Original Gangster
(https://www.youtube.com/watch?v=GWbMEK419OA)
Başlık: Ynt: Bright
Gönderen: Bay_Karamsar - 27 Aralık 2017, 02:44:34
@bayramallanpoe,

Şık duran bir fikir ve genişletilmeye uygun bir evren; işlenişteyse sonuç bu :(

Netflix'in attığı adımları takdir ediyorum. Sağladığı imkanların kötü uygulamalar için kullanılması üzüyor :-\

Bright'ten önce beni bu gidişatı düşündürmeye sevk eden Godless dizisi olmuştu. Dizi maden kazsıyla dul kalan bir kasaba dolusu kadının, ünlü bir haydut çetesine karşı mücadelesi olarak tanıtıldı. Karşılaştığım diziyse, haydut başı ve çetesinden kaçan eski çete üyesinin çatışmasıydı. Dul kadınların hikayesi olmasa da olurmuş. Filmini kurgu masasında kesip kısaltmaya kıyamayan yönetmen, çareyi, kurgulanan görüntüleri dizi olarak yayınlamakta bulmuş sanki. Haklı da, güzel sekanslara sahip. Fakat hangi hikaye anlatılacaksa, güzelliğine aldanılmadan aralarından bazılarının atılıp geri kalanın kurgulanması gerekir.

Bright'ın durumu tam ters. Evreni filme sığdırmak için her şeyin üstünden geçe geçe anlatılmış. Sekanslar bahsettiğiniz tempoda ilerlediğinden, birden fazla şey olmaya çalışırken aslında hiçbirini tamı tamına olamıyor. Aksiyonu, şakası şukası tamam. Onu özel ve ilgi çekici yapacak kısımlarsa ne yazık ki anlatımda fazla yer bulamamış :-\

@Rosemary,

Film sizi tatmin edecektir. Will Smith filmi işte... Bad Boys 2.5 denebilir. Bir aralar Bad Boys 3'ün dedikoduları çıkmıştı. Smith, araya orc elf sıkıştırılmış sıkı polisler filminde oynayarak, BB3 için kondisyonunu korumak istemiş olabilir :D
Başlık: Ynt: Bright
Gönderen: Rosemary - 27 Aralık 2017, 04:17:29
Bay_Karamsar, filmi ciddi bir şekilde açarak başına biraz baktım ama nayııır. Sohbet havasındayken arkadan açmalık bir filme benziyor. Kalanını kahvaltılarda veya bir şeyler atıştırdığım zamanlarda bitirmeyi düşünüyorum. Bu Smith de bir yükselemedi gitti canım.
Başlık: Ynt: Bright
Gönderen: yavanna - 27 Aralık 2017, 10:23:29
Rosemary, Bay_Karamsar, gerçekten film tam "çerezlik" dediğimiz cinsten. Örneğin ben törpü-oje faslını yaparken izledim. Çok da güzel gitti. Tanıtımda inanılmaz heyecanlandım ama filmde hep seyirci kalıyoruz, hiç konuya dahil olamıyoruz. Yüzeysel, "deneme" niteliğinde bir  film olmuş. Konu gerçekten orjinal. Keşke ırklar daha çok detaylandırılsaydı dedim hep. Seri halinde devam eder umarım ve eğer ederse çok daha güzel işler çıkacağını düşünüyorum. Ki zaten filme 2 saat çok az bir süre olmuş. Bir yerde "Orta-Dünya ve 21. yy birleştiriyorsun aklına vasat polisiye kurgusu mu geldi gele gele?" Diye bir yazı okumuştum, katılmadan edemeyeceğim. Ve Bad Boys 2.5 muazzam tespit olmuş (((:
Başlık: Ynt: Bright
Gönderen: Bay_Karamsar - 02 Ocak 2018, 20:03:30
Filmin polis kafadarlarıyla takılan elf kızı Tikka'yı canlandıran Lucy Fry, izleyenlerin, filmden "onaylanma/kabullenilme ve sevgi" çıkarımlarında bulunacağını bildirmiş.

Onaylanma/kabullenilme, mesajını kabul ederim. Kendi gruplarından dışlanmış bir insan, bir orc ve bir elf var. Doğru olanı yapmak için başlarını derde sokup mücadele veriyorlar.

Sevgi kısmını bilemiyorum. Will Smith'in hemşire eşinin ve kızının onu sevdiklerinden eminim. Bright'ı sevgi filmi yapmaya yetecek kadar "sevgi" sahnesiyle karşılaştığımızı hatırlamıyorum. Ya da ben kaçırdım. Tamam, filmi mutlu sona ulaştıracak kadar tuhaf ilgi gösterisi ve fedakarlık izledik. Bunlar onu sevgi filmi yapmaya yeter mi, bilemiyorum.

Sevgiden kasıt, onaylanma/kabullenilme durumuyla alakalıysa karşı çıkmam. Her ne kadar birbirlerini seven değil katlanan bir ekip profili çizseler de, pekala olabilir. Tabii bence, orc polis sevgi olayına insandan daha yatkın geldi. Çünkü o gerçek bir orc! (Bu cümlede ne güzelmiş :) Uzattığın yere çekilebiliyor :D)

Söyleşinin Tamamı: Screenrant.com (https://screenrant.com/bright-lucy-fry-interview/)
Başlık: Ynt: Bright
Gönderen: bayramallanpoe - 03 Ocak 2018, 04:16:52
Filmin incelemesi için 'Nefret' başlığı atan bünyemi bu sevgi, barış, savaşmayalım sevişelim laflarıyla uyutamazlar  :fight:
Hem Will Smith denen insan kişisi filmin başındaki tavırlarının aynısını sonunda da koruyorken ne kabul görmesinden bahsedilmiş anlayamadım.
Gerçi filmin sonunda Will Smith neden asadan bahsetmedi, yaşadıkları olayları neden sineye çekti cidden anlamadım, belki konuyla alakalıdır. Sen anladıysan lütfen aydınlat beni, filmin tek anlamadığım, anlamlandıramadığım kısmı 🍊
Başlık: Ynt: Bright
Gönderen: Bay_Karamsar - 03 Ocak 2018, 11:29:15
Filmin incelemesi için 'Nefret' başlığı atan bünyemi bu sevgi, barış, savaşmayalım sevişelim laflarıyla uyutamazlar  :fight:

Ablamız elf rolüne kendini kaptırdığından, elf gözleriyle izlemiş olmalı :P Film, iddiasını destekleyecek kadar sevgiyle dolup taşmıyor :hms Ya da bizler katı yürekli goblinleriz ;D

Spoiler: Göster
Alıntı
Gerçi filmin sonunda Will Smith neden asadan bahsetmedi, yaşadıkları olayları neden sineye çekti cidden anlamadım, belki konuyla alakalıdır. Sen anladıysan lütfen aydınlat beni, filmin tek anlamadığım, anlamlandıramadığım kısmı 🍊

Dertsiz aşım, ağrısız başım... Tek açıklamam bu. Anladığım kadarıyla, hükümetin olayı örtbas etmesine kendince yardım ediyor. Büyü bakanlığı mıdır, nedir, oranın ajanıyla telefonda yapmış olduğu pazarlığın kendine düşen kısmını yerine getiriyor. İşin içinden sıyrılmak için resmi ifadeyi öyle veriyor. Zaten elf ajanda bunun farkında. Hastane ziyaretinin sebebi, "Sihirli değnek yok. Yoldan çıkmış elfler yok. Desteğe gittiniz. Sıradan bir sokak çetesiyle çatıştınız. Ve hayatta siz kaldınız. Olaylar böyle gelişti, anladınız mı?" hikayesini teyit ettirmek.

Ayrıca ne kadar iyi birisi olduğunu vurgulatan bir davranış daha. Kahramanlıkta gözüm yok beyim. Eski hayatımı bana geri verin... Öyle bir durum işte.
Başlık: Ynt: Bright
Gönderen: FrpMan - 03 Ocak 2018, 14:00:24
Son 20 dakikasına kadar bir şey göremedim filmde. 20 dakikada olup bitiyor. Devam filminin geleceği söyleniyor gelirse oturur izleriz ama Netflix bu evreni sinema yerine dizi olarak devam ettirseydi daha güzel olabilirdi.
Başlık: Ynt: Bright
Gönderen: Bay_Karamsar - 03 Ocak 2018, 23:57:51
Bazı hikayeler diziye bazıları filme yatkın oluyor işte. Tabii Bright dizi olsa, Will Smith gibi yıldız bir oyuncuyu projeye dahil edemezlerdi. Will Smith filmi diye izleyeni de çok. Adı bile reklam ;D Smith gibi yıldız ismin bulunmadığı bir dizi olsaydı, beklenen kaliteye yakalar mıydı, orası bilinmez tabii. Film evreni dizi olsa, hiç kuşkusuz daha iyi ayrıntılanırdı. Benim için filmin sorunu, evrenin temellerinin baştan zayıflıklarla dolu olmasından kaynaklanıyor. Aynı evreni diziyle sunsaydılar bile, en azından kendi adıma belirtebilirim ki, filmdekine benzer bir izlenim edineceğimi düşünüyorum.
Başlık: Ynt: Bright
Gönderen: bayramallanpoe - 04 Ocak 2018, 03:00:23
Will Smith diye ben de bayağı bir yükselmiştim filme, gelgelelim benim Pursuit of Happiness'daki hatırladığım Smith'ten eser kalmamış.
Başlık: Ynt: Bright
Gönderen: Bay_Karamsar - 04 Ocak 2018, 15:08:35
Yıldız oyuncu sisteminin özelliği bu zaten. Namıyla izleyici toplamak :D O ismin özellikle ünlü olmasına da gerek yok. Yarım yıldızlar ya da ömrü boyunca yan karakter oynamış isimler bile doğal bir çekim yaratıyor.

Forumda pekçok defa adını andığım bir aktris vardır; Zoe Kazan. Adını başrolde görmemle, filmi merak edip, er geç izlemem bir olur. Tek isim peşinden, kötü, orta karar ve iyi filmler izlemişimdir. Yüzdeye vurursam, kötü ve orta kararların oranı fazladır :D Yine de, ismi başrolde geçerse kendimi alamam :)

Will Smith'in durumu buna benzer. Olduğu projede, ne gibi bir karakter canlandıracağı üç aşağı beş yukarı önceden kestirilebiliyor. Esas soru, filmin geri kalan kısmının nasıl olacağı. Men in Black'in ilki iyi, ikincisi öncesinin fazlası kafasında eh iştelik, üçüncüsü ilk ikisini aratmayan drama ve eğlencelikte. Smith'se o üç filmde de her zamanki Smith işte.
Başlık: Ynt: Bright
Gönderen: FrpMan - 04 Ocak 2018, 16:27:06
Bazı hikayeler diziye bazıları filme yatkın oluyor işte. Tabii Bright dizi olsa, Will Smith gibi yıldız bir oyuncuyu projeye dahil edemezlerdi. Will Smith filmi diye izleyeni de çok. Adı bile reklam ;D Smith gibi yıldız ismin bulunmadığı bir dizi olsaydı, beklenen kaliteye yakalar mıydı, orası bilinmez tabii. Film evreni dizi olsa, hiç kuşkusuz daha iyi ayrıntılanırdı. Benim için filmin sorunu, evrenin temellerinin baştan zayıflıklarla dolu olmasından kaynaklanıyor. Aynı evreni diziyle sunsaydılar bile, en azından kendi adıma belirtebilirim ki, filmdekine benzer bir izlenim edineceğimi düşünüyorum.

Will Smith'i severim ama bu film özelinde olsa da olur olmasa da olur açıkçası. Netflix ciddi paralar ödeyebiliyor bölüm başına. Dizi olarak en azından evreni daha iyi aktarabilirlerdi. Filmde 1-2 dakikalığına 2000 yıl önceki savaştan kesitler gösterseler en azından altında yatan sebebe bir şekilde değinilseydi bu ırklar arası ayrım daha net gösterilebilirdi. 2. gelirse izleyeceğim ama pek beklediğim gelse de izlesem dediğim bir film olmayacak.
Başlık: Ynt: Bright
Gönderen: Bay_Karamsar - 10 Ocak 2018, 21:20:24
ScifiNow dergisinin Ocak 2018 sayısında Bright, Alien Nation (http://www.imdb.com/title/tt0094631/?ref_=nv_sr_1)'la karşılaştırılarak yerilmiş. Yazının sonundaki, bir de şu film var önerisi olarak da aynı filmin adı geçiyor. Bright'a atanamayan Alien Nation benzetmesinde bulunumasına hak verebiliyorum. Temalar andırsa da, tarz olarak Bad Boys 2.5 olduğu konusunda, ben yine de ısrarlıyım ;D