Kayıp Rıhtım Arşiv Forum

Liman Kenti => Çizgi & Anime => Konuyu başlatan: Herr Mannelig - 05 Ocak 2008, 23:31:15

Başlık: Fullmetal Alchemist
Gönderen: Herr Mannelig - 05 Ocak 2008, 23:31:15
Vikipedi'den alıntı:

Fullmetal Alchemist (Jap: 鋼の錬金術師 - Hagane no Renkinjutsuşi, Metal Simyacısı), -genelde hayranları tarafında FMA veya Hagaren şeklinde kısaltılır- Hiromu Arakawa tarafından yaratılan ve Enix’in (şimdi Square Enix) Aylık Shonen Gangan dergisinde seri halinde yayınlanan mangasıdır. Ayrıca anime serisine de dönüştürülmüştür ve bir de devam filmi çekilmiştir. Yan ürün olarak romanları ve video oyunları da vardır.

Manga Japonya’da hala yayınlamaktadır ve 16 cildi bulmuştur. Diğer taraftan anime 51 bölüm ve bir devam filmi ile tamamlanmıştır. Hem manganın hem de animenin Japonya ve Kuzey Amerika’da çok büyük bir hayran kitlesi oluşmuştur. Eylül 2005’te, TV Asaşi’nin internet anketinde tüm zamanların en iyi animesi seçilmiştir. 2006’da yapılan ankette de tekrar 1 numara seçilmiştir. 2005’te Anime Insider tarafından "Yılın Animesi" seçilmiştir.

Konusu: Fullmetal Alchemist, 20. yüzyılın başlarında, alternatif bir dünyada, Amestris isimli bir ülkede geçen bir fantastik mangadır. Bu alternatif dünyada abartılmış bir simya bilimi ağırlıklı olarak kullanılmaktadır ve gerçek hayatta görülmeyen ayrı fantastik bir olgudan bahsedilmektedir. Gerçek hayat simyacılarının daha düşük metalleri altına dönüştürme teşebbüsleri vardı. Dizinin kurgusal dünyasında, simya, dönüşüm çemberleri kullanılarak bir maddeyi başka bir maddeye dönüştürme bilimidir; gerçek-dünya bilimi temel alınarak ve sihir de eklenerek oluşturulan bu simyanın kullanımı sınırsızdır. Yetenekli simyacılar, State Alchemist (Devlet Simyacısı) olup Amestris askeriyesinin Devlet Simyacıları’na katılabilmek için sınava başvurabilirler.

Edward ve Alphonse Elric Amestris ülkesinin Resembool köyünde yaşamaktadırlar. Babaları Hohenheim, yetenekli bir simyacı, Edward çok küçükken ve Aphonse daha bebekken evden ayrılmıştır. Yıllar sonra anneleri Trisha Elric’i ölümcül bir hastalıkta kaybetmişlerdir. Annelerinin ölümünden sonra, onlara simya öğretecek bir Sensei (öğretmen) buluncaya kadar Winry ve onun babaannesiyle yaşarlar. Eğitimlerini tamamladıktan sonra, babalarının notları arasında buldukları dönüşüm çemberi ile annelerini yeniden canlandırma isteği içinde eve dönerler. Bununla beraber, bu girişim başarısız olur, biçimsiz et ve kemik yığınıyla sonuçlanır ve Edward’ın sol bacağına, Alphonse’un da tüm vücuduna mal olur. Kardeşini kurtarmak için ümitsiz bir çabayla Edward, sağ kolunu kurban eder ve kardeşinin ruhunu bir zırha mühürler. Bundan sonra, Edward’ın sol bacağı ve sağ kolunun yerine Automail, bir çeşit gelişmiş protez uzuv, takılır. Aslen Japonca’da “Fullmetal” tabiri inatçı birini tanımlamak için kullanılır. Seride, küçük karakterler tarafından, “Fullmetal” ismi Ed’in automail kolu ve bacağına veya Al’in zırhına yorulur. Altıncı mangada ortaya çıkar ki; bir simyacı Devlet Simyacısı olduğu zaman ona özel bir isim veriliyordur ve Ed’in ki de onu Fullmetal Alchemist (Metal Simyacı) yapan Fullmetal’dir.
 
Roy Mustang isimli bir Devlet Simyacısı, çocukların babalarını aramak hakkında (babalarının dikkatini çekip eve döndürmek ümidiyle) gönderdikleri mektuplara cevaben başarısız geçen insan dönüştürmesi esnasında gelir. (Bu olay mangada farklı gelişir. Mustang, Ishbal’deki katliamdan sonra görevi bırakan birçok Devlet Simyacısı’nın yerine yeni Devlet Simyacıları bulma görevindedir. Askeriye kayıtlarındaki bir baskı hatası Mustang’i 31 yaşındaki Edward Elric’i aramak için Resembool’a gönderir. Onun yerine 11 yaşında sakat birini bulunca dehşete düşer fakat ne olursa olsun asker toplama emrini de yerine getirmelidir.) Çocukların simyadaki yeteneklerini görünce Mustang, amaçlarını başarmanın yolunun Devlet Simyacısı olmaktan geçtiğini söyler ve kendisi için çalışmalarını teklif eder. Adamın teşvikiyle Edward, Devlet Simyacılar’ının kaynaklarından faydalanarak kendisinin ve Alphonse’un kaybettiklerini nasıl geri alabileceklerini araştırabilmek için Devlet Simyacısı olacağını beyan eder. Kardeşler sonradan Felsefe Taşı’nı öğrenirler ve onu araştırmak diğer bir değişle vücutlarını geri kazanabilmek için yola çıkarlar. Yol boyunca Felsefe Taşı’nın hiçbir zaman bilmek istemeyecekleri sırlarını keşfederler ve ayrıca onu elde edebilmek için yapamayacakları hiçbir şey olmayan insanlarla karşılaşırlar.

(http://img408.imageshack.us/img408/7421/elricbrothersbk8.jpg) (http://imageshack.us)


Bide benden yorum: anime severlerin kesinlikle kaçırmaması gereken 51 bölümlük bir seri olmadı 16 bölümlük mangasını bulun. Video google'dan izleyebilirsiniz fma 01, fma 02... gibisinden yazarak bölüm adlarını. Sadece kavga dövüşten oluşmayan, felsefi göndermeler ve oldukça duygusal ögeler barındıran harika bir anime. Şiddetle öneriyorum!
Başlık: Ynt: Full Metal Alchemist
Gönderen: Barthen - 15 Ağustos 2008, 00:58:28
Piyasadaki ve ekrandaki bir çok animeden farklı olduğunu her bölümüyle, bilhassa her sahnesiyle kanıtlayabilen bir dizidir. Farkını, her sahnesinin ve genel olarak sekansının yansıttığı felsefik ve romantik mesajlardan anlamak gayet mümkündür. Haliyle de, her mesaj veren şey gibi, mesajı anlayanınadır.
Başlık: Ynt: Full Metal Alchemist
Gönderen: Nihbrin - 25 Eylül 2008, 23:55:01
İzlerken keyif almak ve yer yer anlamak için belirli bir düzeyin üstünde kültüre sahip olmayı gerektiren bir anime. Bir çok listede ilk 10da görmek mümkündür ancak grafikler biraz eskidiği için kaliteli olarak stream izlemek yada dvix den iyi kalite ummak mümkün değil. İzleyecek olanlar kendilerine bir iyilik yapıp dvdlerini bulmalı derim.
Başlık: Ynt: Full Metal Alchemist
Gönderen: Amras Ringeril - 27 Ekim 2008, 20:49:12
İlk 4 bölümünü izledim iki günde, gerek höndermeleri olsun gerek kurgusu olsun çok hoşuma gitti. Bir an önce bitirmek için can atıyorum.

İlk bölümü izlediğimde, işte bu tamamen büyük bir dizi demiştim. Büyükten kastım kendinizi gerçekten büyük bir şeyin içinde bulduğunuz, zekice boş olmayan bir dizi, mutlak olarak anlaması çok da basit değil. Göndermelerle dolu, çok güzel.
Başlık: Ynt: Full Metal Alchemist
Gönderen: Nihbrin - 28 Ekim 2008, 12:37:01
yeni öğrendiğim üzere 51. bölüm bittikden sonra izlenmesi gereken "Fullmetal Alchemist - The Conqueror Of Shamballa" adı altında bir filmi var. Henüz izlemedim ama sabit sürücümde tatlı tatlı izlenmeyi bekliyor  :=) hayranları ve seriyi izlemeksizin izleyenler tarafından ayrı ayrı değerlendirilmesine rağmen sabit olarak yüksek oy alan iyi bir film.
Başlık: Ynt: Full Metal Alchemist
Gönderen: Herr Mannelig - 31 Ekim 2008, 21:21:50
Filme bende daha geçemedim. Bir de 2 tane küçük filmisi var. Ayrıcana 2. sezonu da gelecek imiş bunun.
Başlık: Ynt: Full Metal Alchemist
Gönderen: Nihbrin - 08 Aralık 2008, 17:08:53
ilk 50 bölüm 2 sezondu zaten, Nisan 2009da 3. sezon başlayacak... çok geç oldu yıllar var arada, umarım bu efsane seriyi berbat etmezler.

edit; nisan ayında çıkacak olan sadece bir remake.. aynı şirket tarafından daha yenilikçi grafikler eşliğinde mangasındaki hikaye kronolojisi daha uygun olarak aynı hikaye yayınlanacak...
Başlık: Ynt: Full Metal Alchemist
Gönderen: Fırtınakıran - 05 Ocak 2009, 14:03:16
Nasıl bir animedir o...Ağladım ya,gayet ciddi ağlattı beni  :fringa.hani şu Al'in uzun süre sonra kendisiyle ilgili bir şey söylediği ilk bölümlerinde"Abi...Sürekli bilrlikteyiz,ama ben sana dokunmayı çok özledim!Sana dokunduğumdaki sıcaklığını nasıldı bunu hatırlayamıyorum!"kısmında ben de gözyaşları sel olmuştu.
Çok akıllıca ve göndermeler dolu.Belki karakterleri yaş olarak genç ama,yaptıkları işler,başardıkları olaylar ve gönderdikleri mesajlar kesinlikle ne kadar seviyeli ve kesin duruşunun göstergesidir.
Çektikleri acılarla olgunlaşırmış insanlar...Onlara da böyle oldu...
Başlık: Ynt: Full Metal Alchemist
Gönderen: Khazidhea - 14 Şubat 2009, 16:25:49
Başlayalı 1 hafta oldu ama ben yarıladım bile çok muhteşem bir yapım :D
Başlık: Ynt: Full Metal Alchemist
Gönderen: Fırtınakıran - 21 Şubat 2009, 13:09:52
Sonunda indrdim bütün bölümlerini! yine İngilizce altyazılı ama olsun(napıyım insanın ana dilinde olan altyazılılarının verdiği tat ayrı :P,ama bulamıyorum ki).Yarım bırakmak zorunda kalmıştım,dün itibariyle durmaksızın devam ediyorum.

O Al'ı göğsüme bastırma isteği şiddetle katlanarak gidiyor! annelik içgüdüsü müdür nedir?(sanki çocuğum varmış gibi xD!).Ama yazık çocuk orda duygusal travmalar yaşayıp duruyor,benim de içim gidiyor.


3.sezon mu gelecekmiş? İşte buna çok şaşırdım. Uzun bir ara olmuş gerçekten de.İpin ucunu kaçırmazlar umarım da,bir yabancılık ya da souma hissettirmezler bizlere.
Başlık: Ynt: Full Metal Alchemist
Gönderen: Auron - 21 Şubat 2009, 13:33:42
:clap tavsiye edilecek bir anime,bende tavsiyeler üzerine başladım.Memnun kaldım.
Başlık: Ynt: Full Metal Alchemist
Gönderen: Fırtınakıran - 22 Şubat 2009, 20:36:58
Full Metal Alchemist, Sensei İzumi'siz olmazzz ;D!

(http://www.yale.edu/anime/imgarchive/Full%20Metal%20Alchemist/izumi-sensei.jpg)

(http://thumbs2.modthesims2.com/img/1/0/0/2/3/0/MTS2_monaghan_189926_izumi.jpg)

(http://www.freewebs.com/maryannsfavoritestuff/Izumi_From_Hell.jpg)

(http://bestuff.com/images/images_of_stuff/210x600/izumi-curtis-57029.jpg)
Başlık: Ynt: Full Metal Alchemist
Gönderen: Herr Mannelig - 22 Şubat 2009, 20:49:40
Hehe kardeşlerin kıçını ateşe veren yeryüzündeki tek kişi olsa gerek izumi ama barındırdığı acı bir hikayesi de var...
Başlık: Ynt: Full Metal Alchemist
Gönderen: Fırtınakıran - 22 Şubat 2009, 20:50:43
Bir de beğendiklerimden şunları da ekleyeyim :P.


(http://ecx.images-amazon.com/images/I/519AV82VPFL._SL500_AA240_.jpg)

(http://bwys.org/images/forum/hagaren.jpg)

(http://nightroad83.ifrance.com/FullMetal%20Alchemist%20-%20Le%20Film/fma_movie.jpg)

(http://www.quiztron.com/quiz_images/100_990652167.jpg)

(http://2.bp.blogspot.com/_FFr_CL_FHPk/SPnzTIEazyI/AAAAAAAAAGE/Nvh7q58o_Io/s320/Mustang.jpg)
 
Son resmin gerçekleştiği bölümü hatırlayan var mı ;D? Ben yarılmıştım gülmekten o an  :ayh
Başlık: Ynt: Full Metal Alchemist
Gönderen: Herr Mannelig - 22 Şubat 2009, 21:18:38
Ben führer olursam muhabbetiydi değil mi o? Orda ben de kopmuştum zaar.
Başlık: Ynt: Full Metal Alchemist
Gönderen: Fırtınakıran - 22 Şubat 2009, 22:08:59
Evet aynen öyle :D.Ben Fuhrer olursam diye çok ciddi başlayapı,sonra bizi yaran repliği söylüyordu xD.
Mustang'ın bacağına sarılan tipin burnu kanıyor bu arada,dikkat etmeyenlere.Nasıl kendinden geçtiyse xD.
Başlık: Ynt: Full Metal Alchemist
Gönderen: cigarette smoking man - 12 Mart 2009, 16:30:31
insanlara döve döve izletilmesi gereken anime serisidir. döve döve diyorum çünkü bir çok kişi anime denildiğinde "aaa sen hala çizgi film mi izliyorsun?" tepkisiyle karşılaştığımdan dolayı... bir klasiktir

yine bones tarafından yapılan FMA 2 4 Nisan'da yayına başlayacak.
Başlık: Ynt: Full Metal Alchemist
Gönderen: Nihbrin - 12 Mart 2009, 19:19:27
Nisan ayında tekrar hazırlanıp önümüze konulacak olan serinin birkaç traileri çıktı ve ne yalan söyleyeyim biraz ön yargılıydım ama farklı bir aksyon tadı olacak gibi ilk yapıma kıyas ile yada bana öyle geldi bu kısacık şeylerden.

http://www.youtube.com/watch?v=1PS8LBDEg7Q

http://www.youtube.com/watch?v=Upa_ns9dyN8

En çok dikkatimi çeken unsur manga sayfası gibi (yada 24dizisi gibi) ekranın pencerelere bölünmesi. Aynı hikayeleri farklı sahne dizaynları ile izlemek çok ilgilmi çekmez normalde ama fma ve 3. remake filmi duyurulan evangelion buna istisna  ;) iyi oldu bu yeniden yapımlar aslında çünki çoğu nereye bakacağını bilmeyen insan fma'nın kaliteli bir dvdsini bulmaktan çok zorlanıyordu artık.
Başlık: Ynt: Full Metal Alchemist
Gönderen: Fırtınakıran - 12 Mart 2009, 20:01:29
Ama bu videolar hiç kesmedi beni  :( :( :(3.sezona dari hiçbir bilgi vermiyor ya da Alphonse konuşurken bilgi veriyo da Japonca olunca biz anlamıyoruz :/. Nisan'a ne kaldı şurda, daha bilgilendiricisini yayınlayamamışlar mı?

En çok da Alphonse'u merak ediyorum. Belki yine zırhın içinde kalır :P belli mi olur
Başlık: Ynt: Full Metal Alchemist
Gönderen: Nihbrin - 12 Mart 2009, 20:04:15
İyide önceden de söylediğim gibi alphonse ile ilgili hiç bir yeni bilgi yok bu nisan ayında çıkacak seri aynı serinin tekrar çekilmiş hali sadece.
Alhonse ya ne olduğunu merak ediyorsan conqurer of shabala filmini izlemen lazım. Bu arada Edward ile Alphonse'yu seslendirenler bayan (bu ayrıntıyı yeni anımsadım bilen var bilmeyen var   :D)
Başlık: Ynt: Full Metal Alchemist
Gönderen: Fırtınakıran - 12 Mart 2009, 20:10:28
İzledim o filmi ya ama nedense bepenmedim. Dizideki tadı vermedi bana. Şu an yıkıldım, hezimete uğradım ve hayallerim sele kapıldı gidiyor. Yeninden çekiliyor demek... Pöffff :/
Başlık: Ynt: Full Metal Alchemist
Gönderen: Canina - 19 Mayıs 2009, 22:33:20
Bugün 15 bölüm Fma, filmini ve 1 Adet brotherhood bölümü izledim. Ama doğruyu söylemek gerekirse ne film, nede brotherhood asıl sernin verdiği hazzı yaşatmıyor insana. Film zaten çok kötü. Bir sürü mantık hatasıyla dolu. Brotherhood'da asıl senaryo ile çatışan şeyler var. Mesela ilk bölümde Hughes'ün kızı ile karşılaşıyorlar. Çocuğu onların doğurtmalarına rağmen, aile ile ilk defa karşılaşıyorlar. Bunun gibi pek çok yerde asıl seri ile çatışıyor.

Ama serinin ve filmin Elric kardeşleri bıraktığı noktadan hiç memnun değilim. Gerçekten filmden büyük umutlarım vardı. Ve brotherhood bizi nereye götürecek bilmiyorum ama ilk bölümden anladığım kadarıyla, ilk seride ki boşlukları doldurmaya çalışıyorlar gibi.

Brotherhood serisini, yeni çıkan Star wars: Clone Wars'a benzettim. Para kazanmak için araları dolduruyorlar. Her yerde aynı taktik :D Neyse belkide beni yalancı çıkarırlarda güzel bir serimiz olur izlemek için.
Başlık: Ynt: Full Metal Alchemist
Gönderen: Nihbrin - 20 Mayıs 2009, 06:55:04
Brotherhood kar amaçlı bir ürün olduğunu kanıtladı ( funanimation'ın nede olsa ) İlk seri gibi 7den 70'e tüm izleyicileri toplamayı amaçlamaktansa daha çok 7-14 kesime hitab edecek şekilde tekrar kurgulamışlar sahne ve diyalogları. Ancak, durum şu ki ilk bölümde hughes'ın kızının görülmesi gibi unsurlar mangadaki gibi olması gerektiği sıralama ile verilmiş. Mangaya daha çok saygı duyuyorlar olay hiyerarşisinde, sadece ruh yok o kadar. Sonunun farklı olacağını bildiğim için bölümleri buluyorum ama izlemiyorum, 5. bölüm ile beraber durdum. Nina'nın ölümünü ilk serideki gibi veremezlerse durma kararı almıştım  :dl o bölümün endingi bile ayrı bir dram kokuyordu oysa. Sonunu bekliyorum bakalım nasıl gelişecek olaylar.

Not: bu arada yeri gelmişken söyleyeyim, funanimation şirketin gerçek adı değil, gerçek adı fun*imation... tam adını kullanmama sebebim adı geçen sitelere download linki barındırmasalarda o sitenin dilini bilmedikleri için bir adet en tatlısından DMCA (http://en.wikipedia.org/wiki/DMCA) yolluyorlar. Güzel bir dünyada yaşıyoruz tabi biz.
Başlık: Ynt: Full Metal Alchemist
Gönderen: CaptainJarlaxle - 02 Haziran 2009, 21:40:03
Benim favori animem. Devlet ve ordu konusunu animede ancak bu kadar güzel işleyebilirlerdi. Felsefesi de var. Diğer animeler gibi dayak ye sonra kas kas döv mantığında değil. Anime deyince akla gelmesi gereken ilk eser bence...
Başlık: Ynt: Full Metal Alchemist
Gönderen: Canina - 02 Haziran 2009, 21:53:51
Çokda abartmayın arkadaşlar güzel olmasına bir başyapıt sayılmaz :D 51 bölümcük olmasına rağmen filler dolu
Başlık: Ynt: Full Metal Alchemist
Gönderen: Hurin - 19 Kasım 2009, 01:12:16
Biraz önce bitirdim 51 bölümü filmi yarın izleyeceğim. Genel olarak beni etkileyen Edward ile Alfonse arasındaki o sıkı bağdı. Alchemy felsefe taşı vsvs 2 planda kaldı. Bir an gözümün önüne kardeşim geldi. Biraz düşününce aslında benim için ne kadar değerli olduğunu ancak günlük uğraşlar ve hırslar yüzünden nasılda gerektiği kadar ilgilenmediğimi gösterdi bana. Et ve Tırnak gibiydi Al ve Ed. Tanrı herkese böyle bir kardeş nasip etsin.
Başlık: Ynt: Full Metal Alchemist
Gönderen: Fırtınakıran - 28 Nisan 2010, 20:16:22
Brotherhood'un 37.bölümündeyim.

İlk yapımın verdiği o hisleri veremiyor bence :). Ama yine de bende (tıpkı ilkinde olduğu gibi) bir bağımlılık yaptı :D. Doğu simyası olayı hoşuma giden etmenler arasında.

Ama her şeyden öte bir şey var... Sensei Izumi'den sonra bir kadın geldi ki kendisine hayran olmamam elde değil...

Dikkat spoiler:

Spoiler: Göster
Olivier Mira Armstrong!!!

(http://www.behindthevoiceactors.com/_img/chars/char_7499.jpg)
Başlık: Ynt: Full Metal Alchemist
Gönderen: magicalbronze - 16 Şubat 2012, 01:02:00
Bayağı olmuş buralara yazılmayalı. Hem konuyu hortlatayım hem de şöyle bir kendine gelsin benim mesajımla şu güzide başlık.

Animeden bayağı bir bahsedilmiş, çoğu kişi genelin fikirlerini güzel şekilde aktarmış. Duygusallığı çok iyi yansıtıyor, fakat buna neden olan en büyük etkenlerden biri de müzikleri tabii ki. Zaten şu anda başlığa yazma nedenim, dünden beri aralıksız Fullmetal OST'lerini dinlememden kaynaklanıyor. Dün nereden estiyse, esaretindeyim hâlen.

Ama özellikle bu müziklerden bir tanesi var ki herkese tavsiye ediyorum: Bratja. Rusça bir şarkı bu Brajta, Kardeşler anlamına geliyor. Edward ile Alfonse'nun duygusal anlarında, anılarında çalar usul usul. Gözlerden bir damla yaş süzülmesine sebebiyet verir. Hüzünlendirir, ağlatır. Öyle bir ezgidir işte.

Ayrıca sadece piyanoyla çalınan bir versiyonu da vardır. Kodoku'dur adı. O da ayrı bir güzeldir, ayrı düşüncelere sevk eder dinleyenleri. Ve normal müziğin sözsüz hali de vardır elbet. O da Tsuisou olarak adlandırılmıştır. Ooshima Michiru'ya binlerce teşekkür edilesidir, bu ezgilerin bestecisi olaraktan tüm takdirleri hak etmiştir.

Bir de ilk bölümlerdeki kapanış şarkısı olan Nana Kitade'nin söylediği Kesenai Tsumi vardır. Dinleyenlere yaşama sevinci katar. Hani ağzınıza naneli şeker ya da mentollerden bir tane attığınızda, gelen bir ferahlık olur ya, tam da o şekil. Burun tıkanıklığınız açılıverir birden. Rahatlarsınız, sanki sıfır model bir solunum sistemi eklemişlerdir. Öyle bir hissiyat yaratır.

Özetle alın dinleyin her birini. İzlediyseniz zaten animeyi, anlayacaksınızdır tınıların verdiği duygusallığı. İzlememişseniz dâhi seveceksinizdir çoğunu...
Başlık: Ynt: Full Metal Alchemist
Gönderen: Kanashii Uchiha - 16 Şubat 2012, 03:15:09
Ne zamandır başlamayı düşünüp ertelemiş, işten güçten fırsat bulamamıştım.
Bir aralar indirmeye yeltenip, ardından yarım bırakmış; bugün yarın diyerek süründürmüştüm. Anlaşılan zamanı geldi. Bir kaç keredir elimi attığım, fareyi dürttüğüm her yerde karşıma çıkıyor. Üstüne bu aralar güzide dost meclislerinde de sıkça ismi geçiyor FMA'in. Tesadüf ya da ilahi bir işaret sanırım.
En iyisi daha da uzatmadan, bir an önce başlamak!
Başlık: Ynt: Full Metal Alchemist
Gönderen: Valheru - 16 Şubat 2012, 11:34:01
En iyi anime listesinde 1 numara olarak görünce bayağı şaşırdım.Bu kadar övülmesini hala anlayabilmiş değilim. Tamam iyi bir seridir ama Bir Death Note bir Code Geass kadar iyide değildir.
Başlık: Ynt: Fullmetal Alchemist
Gönderen: Nihbrin - 17 Şubat 2012, 03:39:04
FMA hangi listede birinci? Yani gerçekten soruyorum, yanlış anlamanı istemem. İnsanlar onu yükseklere çıkarsalar da nadiren birinci yaparlar.

Listeler istisnasız, her zaman subjektiftir. Bazen bir sosyal grubun bazen de tekil kişinin ilgi yönelimini betimler listeler. FMA'yı pek çok listede yukarılarda görmemizin sebebi Japonya dışına çıkabilmiş animelerden birisi olmasıdır. Fakat bu durum Japon tüketici için böyle değil.

Bazı animeler, pek çok ülke de hakları farklı dillerde satın alınmış, birer ticari marka haline gelmişlerdir. Ne var ki örneğin Naruto veya Elfen Lied gibi Türkiye de aşırı yaygınlaşmış animelerin türk izleyicileri bu durumu yadırgamamalılar çünkü JP->USA->TR gibi bir "anime-modası" rüzgarı tüm kudreti ile esmekte.

Bunu nereden çıkartıyorum? En basit örnek Cowboy Bebop. Asla kötü bir anime olduğunu söylemem ancak çoğu Japon izleyici her nedense Bebop'un vasatın altında bir anime olduğunu düşünür. Bebop Kuzey Amerika da tutmasaydı, Japonya dışı ülkelere de bu denli yayılamazdı. Bir anlamda Bebop başarılı oldu çünkü hedef kitlesi zaten onlardı.

FMA'nın ikinci Brotherhood "tamamlanmış" halinden haberdar dahi olmayan izleyiciler var. Neden böyle peki? Bence olay "elden ele anime dolaştırma" alışkanlığından kaynaklanıyor. Eskiden bu olayı çocuklar ateri oyunları için falan yaparlardı. Artık aynı seri bir kişi indirdikten sonra 20 kişiye ulaşıyor. Biri bunlardan gidip ingilizce alt yazılarını türkçeye çeviriyor sonra gidip bir siteye yüklüyor. Onu da bir 1000 kişi indirip 10000 kişiye öneriyor. Ancak orada bir yerlerde indirilecek başka ingilizce alt yazılı yeni, değişik, güzel animeler olduğunu bilmeden yapıyorlar bunu.

Neyse. Öyle işte.
Başlık: Ynt: Fullmetal Alchemist
Gönderen: Kanashii Uchiha - 17 Şubat 2012, 08:19:28
Adı geçen listeyi anımsıyorum. fakat nerede rastlamıştım şuan bilemedim.
Eğer tekrar karşılaşırsam hemen buraya eklerim.Ki yanlış anımsamıyorsam tüm zamanların en iyisi şeklinde idi...
1nci sıra FMA  iki One piece ve Naruto ise sıralamada 6 ncı idi...
Başlık: Ynt: Fullmetal Alchemist
Gönderen: estarriol - 06 Nisan 2012, 02:19:51
Ömrümde sonuna kadar takip etmiş olduğum ilk anime "Full Metal Alchemist" tir herhalde. (Bunun internet erişimine geç kavuşmuş olmamla bir bağlantısı var tabi ama o ayrı.)

Ağlattığı doğrudur, yukarılarda anılmıştı, ben de tasdik ederim. Ama öyle çok şey anlatıyor ki, ağlatması işten bile değil diyor insan durup düşününce. Kardeşliğe, anneye, adanmışlığa, karalılığa, devlete, başkaldırıya, apartheide[*]devlet bazında uygulanan ırkçı ayrımcılık[/*], feragate, açlığa, gözü dönmüşlüğe ve daha bir sürü şeye ilişkin öyle çok şey anlatılıyordu ki, dizi bittiğinde ben bir başka benim gibi hissetmiştim.

Hala birkaç Japonca kelimeyi, bölümlerin neredeyse hepsini ve sarışın subayımızın "Alex Luis Armsutrongu!" demesini hatırlıyorsam, bu benim hafızamdan çok, yapıtın kalitesindendir diyorum.

Taraf olunan çok şey var bu dizinin senaryosu yazılırken. Gariptir, hemen hemen hiçbirine karşı bulamadım kendimi. Sanki ailemden birileri yazmış gibiydi. Tek kötü yani bir daha bu hisleri alabileceğim bir anime bulamayacak olma düşüncesini uyandırması bende.

Bir ara hafıza kaybına uğrayıp FMA yı tekrar izlemezsem aynı keyfi tekrar yaşayabileceğimi sanmıyorum.
Başlık: Ynt: Fullmetal Alchemist
Gönderen: Kaze - 06 Nisan 2012, 11:18:00
Benim de baştan sona izleyebildiğim ilk anime olmuştu FMA. Kardeşimle bilgisayar karşısına geçer o zamanlar ingilizcemiz yeterli olmadığı için her satırda videoyu durdurur cümleyi iyice kavradıktan sonra devam ederdik ve o kadar büyük bir merak ve beğeniyle izledik ki bu durumdan bir an olsun sıkılmadığımızı hatırlıyorum.

Hayatın içinden o kadar çok şey barındırıyordu ki bu hikaye. Kardeşlerin karakteri o kadar sağlamdı ki, onlarla beraber güldük, ağladık, öfkelendik.

Brotherhood'u ise izlemedim, ilk serinin mangadan uzaklaştığını ve Brotherhood'un mangaya bağlı olduğunu biliyorum ,ki bu da izlenmesi için yeterli bir sebep gibi görünüyor.

Bratja (Brothers) (http://www.youtube.com/watch?v=pC6FLjRTGxY)

Spoiler: Göster

Aslı Rusça olan şarkının İngilizce çevirisi;

forgive me, younger brother
it's all my fault
there's no way to get back
what was taken by heavens (word by word translation: "what earth already took, but it doesn't sound well in english)

who knows the laws of life
would be able to help me to find the right answer
i made a big mistake
there's no medicine from death

chorus:

dearest mother, gentle
we loved you so much
but all our powers were wasted

i seduced you with beautiful hope.
we can't get it back
my brother, it's all my fault

************

don't cry, don't be sad, older brother
you are not the only one at fault
we have the same road
we will pay our debts

i can't blame you
and i am not mad at you
our sins are heavy...
.......(missed part)

chorus:

dearest mother, gentle
we loved you so much
but all our powers were wasted

it was my own fault
to believe in a beautiful hope
i can't be mad at you
it was my own fault.

chorus:

we can't forget
but we can't get back
what was taken by heavens
Başlık: Ynt: Fullmetal Alchemist
Gönderen: Kaze - 06 Nisan 2012, 11:47:28
FMA hangi listede birinci? Yani gerçekten soruyorum, yanlış anlamanı istemem. İnsanlar onu yükseklere çıkarsalar da nadiren birinci yaparlar.

Listeler istisnasız, her zaman subjektiftir. Bazen bir sosyal grubun bazen de tekil kişinin ilgi yönelimini betimler listeler. FMA'yı pek çok listede yukarılarda görmemizin sebebi Japonya dışına çıkabilmiş animelerden birisi olmasıdır. Fakat bu durum Japon tüketici için böyle değil.

Bazı animeler, pek çok ülke de hakları farklı dillerde satın alınmış, birer ticari marka haline gelmişlerdir. Ne var ki örneğin Naruto veya Elfen Lied gibi Türkiye de aşırı yaygınlaşmış animelerin türk izleyicileri bu durumu yadırgamamalılar çünkü JP->USA->TR gibi bir "anime-modası" rüzgarı tüm kudreti ile esmekte.

Bunu nereden çıkartıyorum? En basit örnek Cowboy Bebop. Asla kötü bir anime olduğunu söylemem ancak çoğu Japon izleyici her nedense Bebop'un vasatın altında bir anime olduğunu düşünür. Bebop Kuzey Amerika da tutmasaydı, Japonya dışı ülkelere de bu denli yayılamazdı. Bir anlamda Bebop başarılı oldu çünkü hedef kitlesi zaten onlardı.

FMA'nın ikinci Brotherhood "tamamlanmış" halinden haberdar dahi olmayan izleyiciler var. Neden böyle peki? Bence olay "elden ele anime dolaştırma" alışkanlığından kaynaklanıyor. Eskiden bu olayı çocuklar ateri oyunları için falan yaparlardı. Artık aynı seri bir kişi indirdikten sonra 20 kişiye ulaşıyor. Biri bunlardan gidip ingilizce alt yazılarını türkçeye çeviriyor sonra gidip bir siteye yüklüyor. Onu da bir 1000 kişi indirip 10000 kişiye öneriyor. Ancak orada bir yerlerde indirilecek başka ingilizce alt yazılı yeni, değişik, güzel animeler olduğunu bilmeden yapıyorlar bunu.

Neyse. Öyle işte.

Bunu şimdi fark ettim. Şimdi, listeler elbette subjektiftir yalnız bir yapım neredeyse yapılan her sıralamada zirveye oynuyorsa bence bu ilgili animenin genel başarısını gösterir. Kaldı ki bu listelerin bir bölümünde de zirvede olması şaşırtıcı değildir.

AnimeNfo'da ikinci, AniDB'de zirvede yer alır mesela. Bunlar benim animeler hakkında bilgi edinmek için kullandığım siteler. Elbette farklı örnekler de verilebilir.

Yalnız FMA Japonya dışına çıkabilmiş şanslı animelerdendir, bu sebepten çok tutulmuş, sevilmiştir. Aslında daha ne animeler var gözden kaçan demeye getirmek bence gerçekçi değil. Animeler inanılmaz bir hızla tüketilir oldu. Dolayısıyla Japonya sınırlarının dışına çıkabilenleri değil çıkamayanları bulmak zor şu zamanda.

Bırakın tamamlanmış bir animeyi ya da yayınlanmakta olanını, yayınlanması planlanan animelerle ilgili söylentiler dahi artık kulağımıza çalınıyor. Örneğin Brotherhood daha yayınlanmadan hakkında çıkan söylentileri hem de Türkçe sitelerden okumuştum.
Başlık: Ynt: Fullmetal Alchemist
Gönderen: Nihbrin - 06 Nisan 2012, 13:11:51
Kaze,
Anidb de 2. olan Brotherhood, yani beni onaylamış oluyorsun (1. bir süredir The Disappearance of Haruhi Suzumiya) benim derdim Brotherhood'u hiç izlemeden ilk seriyi olağan üstü yüceltenler ile sadece.

AniDB ve Anime News Network bu konuda saygı duyduğum iki site. (ki Networkde de Brotherhood 2. , ilk seri değil)

edit: "En çok izlenen" kategorisini umursamadığımı önceden belirteyim.  ;D "Rated" çok daha mühim.
Başlık: Ynt: Fullmetal Alchemist
Gönderen: Kaze - 06 Nisan 2012, 14:16:33
Kaze,
Anidb de 2. olan Brotherhood, yani beni onaylamış oluyorsun (1. bir süredir The Disappearance of Haruhi Suzumiya) benim derdim Brotherhood'u hiç izlemeden ilk seriyi olağan üstü yüceltenler ile sadece.

AniDB ve Anime News Network bu konuda saygı duyduğum iki site. (ki Networkde de Brotherhood 2. , ilk seri değil)

edit: "En çok izlenen" kategorisini umursamadığımı önceden belirteyim.  ;D "Rated" çok daha mühim.

Evet, öyleyse yanlış anlamışım. Doğaldır, çünkü şu anda ben de Brotherhood'u izlemeden ilk seriyi olağanüstü yüceltenler kategorisindeyim. :)

Şaka bir yana ben (ilk seri ikinci seri ayrımı gözetmeksizin) FMA'in gördüğü ilgiyi hak etmediğine inandığınızı düşünüp bu doğrultuda yorumda bulunmuştum.

Şimdi ne demek istediğinizi anlıyorum. FMA iyidir, güzeldir, izlememiş olanlar her iki seriyi de gönül rahatlığıyla izleyebilir diyerek konuyu bağlıyorum o zaman. :)
Başlık: Ynt: Fullmetal Alchemist
Gönderen: Kanashii Uchiha - 24 Nisan 2012, 17:28:42
Halen başlayamadım..
Şaka gibi o_O !
Başlık: Ynt: Fullmetal Alchemist
Gönderen: Lowan - 24 Nisan 2012, 22:10:41
Zamanında o 51 bölümü izleme tahammülünü gösterdikten sonra bir 64 bölüm daha izlemek bana biraz zor geldi.
Başlık: Ynt: Fullmetal Alchemist
Gönderen: Galaxie - 25 Nisan 2012, 12:04:28
Zamanında o 51 bölümü izleme tahammülünü gösterdikten sonra bir 64 bölüm daha izlemek bana biraz zor geldi.

Öncelikle Lowan, Kayıp Rıhtım'a hoş geldin :)

Ve çok haklısın, FMA çok iyi bir seri olmasına rağmen ben de devam etmek yerine diğer animelere göz atayım şeklinde düşünceler uyandırıyor :) Bir de ben izleyeli çok oldu o yüzden sanırım biraz koptum...
Başlık: FullMetal Alchemist Hangisini izlemeliyim.
Gönderen: Quid Rides - 31 Ocak 2013, 14:35:52
Dün fullmetal alchemiste başladım bu gün devam ediyim diye siteyi açtığımda karşıma

FullMetal Alchemist ve

FullMetal Alchemist:Brotherhood çıktı.

Eğer yanlış anlamadıysam ikiside aynı hikaye yani devam değiller. Açıklamalarında Brotherhoodun mangaya daha sadık kaldığı yazıyordu izleyenlerden hangisini izlemem gerektiği konusunda tavsiye almak istiyorum.
Başlık: Ynt: FullMetal Alchemist Hangisini izlemeliyim.
Gönderen: Crawley - 31 Ocak 2013, 17:14:26
FMA ilk çıkan seri ve 7.bölüm gibi bir yerden sonra mangadan ayrılıp kendi senaryosunu devam ettiriyor.
FMA:BH ise direk mangaya uygun şekilde devam ediyor.

Aralarında bir devamlılık durumu yok ama ilk çekilen o diyip önce FMA'yı izleyebilrsin bence. Önce grafikleri daha kötü olanı izlemek mantıklı geldi :D
Başlık: Ynt: FullMetal Alchemist Hangisini izlemeliyim.
Gönderen: cigarette smoking man - 31 Ocak 2013, 19:51:16
Önce fma'yi izle, mangadan farkli fakat konusu gercekten eglenceli. Daha sonra fma bh'u izle derim.
Başlık: Ynt: FullMetal Alchemist Hangisini izlemeliyim.
Gönderen: Rhonin - 31 Ocak 2013, 22:34:10
Mangayı takip ettiysen önce fma'yı izlemeni tavsiye ederim.Eğer takip etmediysen yine önce fma yı izle.Sonuçta mangadan farklı bile olsa fma büyük başarı elde etti.Yani izlemeye değer. :)
Başlık: Ynt: FullMetal Alchemist Hangisini izlemeliyim.
Gönderen: Quid Rides - 01 Şubat 2013, 00:09:15
Tamam. FMA'yı izlemeye başlıyorum
Başlık: Ynt: FullMetal Alchemist Hangisini izlemeliyim.
Gönderen: Minaxo - 07 Şubat 2013, 02:37:18
Bence direk brotherhood izle gerek yok öbürüne.
Başlık: Ynt: FullMetal Alchemist Hangisini izlemeliyim.
Gönderen: Nihbrin - 16 Şubat 2013, 21:56:20
FMA ile FMA: brotherhood birlikte belli bir noktaya kadar aynı hikayeyi benzer sahneler, aynı ses sanatçıları ve aynı manganın karakter tasarımlarını kullanarak konuyu aktarmaktalar. Ancak FMA yayınlandığı sırada manganın yayın hızını solladığı için doğaçlama bir final ile bitirilmek zorunda kaldı. Finale doğru birkaç bölümlük olan kısım orijinal hikayenin tamamen dışında kalmakta, ancak genel izleyici ilk FMA'yı finaliyle birlikte komple beğendi. Öte yandan Brotherhood asıl hikayeyi baştan sona birebir takip ederek anlatmaktadır. Gerçekten hikayenin ne olduğunu merak ediyorsan onu izlemeni öneririm. Ayrıca ilk seriye göre çok daha kaliteli bir şekilde animasyona aktarılmış olduğundan ilk seriyi izlemeyi bir noktaya kadar gereksiz kılmakta. Yani iki seçimin var; ya ilk seriyi bitirirsin ve orijinal finali konu alan seriyi izlemeye sıra geldiğinde uzunca bir süre aynı şeyi anlatacağı için sıkılmamak için dua edersin. Ya da direk sadece brotherhood izlersin. Ilk seriyi izledikten sonra brotherhoodun ilk bölümlerini atlayı veririm diye düşünme çünkü çok mühim ve ilk seride olmayan pek çok kısa sahne içermekte.
Başlık: Ynt: Fullmetal Alchemist
Gönderen: magicalbronze - 02 Nisan 2013, 00:26:39
Benim bu anime serisinde şöyle bir şansım oldu:

İlk FMA'yı bitireli yaklaşık iki buçuk-üç yıl oldu herhalde. Geçenlerde Brotherhood serisinin tüm bölümleri elimde olduğundan başladım ve bugün itibarıyla da 20. bölüm sona erdi. Açıkçası o ilk zamanlardaki benzerlik kısımları, "sıkılma" duygusundan ziyade, yeni bir çizim ve çok daha iyi görseller eşliğinde anıları tazelememe sebebiyet verdi. Bazı bölümler, çizgilerin de ağlayabileceğini hatırlattı yine. Fakat çok geçmeden, eski senaryoyla alakası olmayan tamamen yeni bir serüven başladı. Ve ben o ilk günkü heyecanla, sonraki bölümleri izlemeye koyuldum.

Başta belirttiğim "şans" ise, iki seri arasına zaman katarak izlemem oldu - oluyor. Dolayısıyla, benzerlikleri yadırgamadım.

Şunu söylememe izin verin; ilk seriyi izledikten hemen sonra Brotherhood'a başlarsınız ya da başlamasınız. Dilerseniz araya zaman katarsınız, dilerseniz parça parça izlersiniz. Sizin bileceğiniz iş. Ama ne olursa olsun, her iki seriyi de izleyin. "İlkini izledim, ikincisine gerek yok," veya "Brotherhood'dan başlayayım, ilkini sallayayım," diye düşünmeyin. O müzikler, iki seri arasındaki ince farklılıklar, her bir bölümdeki ayrıntılar... Şahsi düşüncem, hepsini tatmanız. Bir lokmasını bile geride bırakmamanız.

Sizlere veda ederken, bir sonraki bölümü izleme isteğimi de zor dizginliyorum. Çok acayip bir yerde bitti!
Başlık: Ynt: Fullmetal Alchemist
Gönderen: TheSpell - 25 Ağustos 2013, 23:30:00
Biliyorsunuz ki yakın zamanda Akılçelen Kitaplar FMA'nın mangasına el attı ve ilk cildini çıkardı. Bu kapsamda bazı çekilişler falan da yaptı ve şansıma (ki bu tuhaf çünkü ben pek şanslı biri değilimdir) ilk cildi kazandım. Ve kargoyu aldığım ilk gün okuyup bitirdim.

Genelde önce mangayı okuyup sonra animenin izlenmesi taraftarıyım, bu yüzden Naruto, One Piece gibi kült animeleri yalnızca mangalarını okuduğum kısma kadar izliyorum, ama bu kuralımı kısa zamanda FMA ile yıkabilirim.

FMA: Brotherhood'un ilk bölümünü izledim az önce. FMA ile Brotherhood arasındaki temel farkın birinin belirli bir yerden sonra doğaçlama devam etmesi, diğerinin ise baştan sona mangaya sadık kalması olduğunu biliyorum. Elimdeki ciltte dört tane bölüm vardı, ancak Brotherhood'un ilk bölümünde geçenler o manganın ilk cildinde yoktu. Bunu önemli bir şey saymayaraktan izlemeye devam edeceğim. Ancak bu benim önce manga sonra anime takıntım yüzünden Brotherhood'dan yalnızca 2 ya da 3 bölüm izleyebileceğim. Eğer diğer bölümleri de ilk bölüm kadar sürükleyici olursa, animeyi bitirmeyi planlıyorum. Sonuçta Akılçelen Kitaplar'ın ikinci cildi çıkarması belli bir zaman alacak.

Uzun uzun yazdım anlattım, aslında demek istediğim tek bir şey vardı: imkanı olan herkes mangayı da okumalı animesini de izlemeli. Kaçırılmaması gereken bir şaheser.
Başlık: Ynt: Fullmetal Alchemist
Gönderen: zekican5 - 05 Ekim 2013, 21:53:07
Seriyi izleyeceklere kesinlikle FMA BH'u öneririm. Bunu 300 ü aşkın anime izlemiş bir Otaku olarak söylüyorum. Her zaman mangaya sadık olan yapımlar daha iyi olur. Ayrıca BH'ninde mangaya tamamen sadık olduğu söylenemez daha çok mangadan kopmayan yeniden bir yapım diyelim  :D Akılçelen çok güzel bir olaya imza atarak FMA'ya el attı. Şu anda 2. cildi çıktı 3. de yolda diye duydum.
Başlık: Ynt: Fullmetal Alchemist
Gönderen: Ryld Argith - 22 Mayıs 2014, 23:30:22
İki animeyi de izledim. Hakan Abi'ye katılıyorum ikisi de çok güzeller. Ama ne bileyim ikisinin birden var olması kafamı biraz karıştırdı :/

O yüzden tavsiyem art arda izlememeniz yönünde olacaktır. Ayrıca animenin karizma ismi Roy Mustang'ı seslendiren insan aynı zamanda Bleach'in müthiş karakteri Uruhara Kisuke'yi de seslendirmiş. O.o
Başlık: Ynt: Fullmetal Alchemist
Gönderen: Ryld Argith - 02 Haziran 2014, 22:58:33
Hakan Abi ne de güzel bir yorum yapmış öyle! :) Ben Hakan Abi'nin yaptığını akıl edemedim ve iki seriye de art arda başladım bundan doğan karışıklıklar dışında gerçekten mükemmel bir animeydi. Aslında zaman zaman bu farklılıkları görüp eğlendiğim de oldu. :) "Kılıçlı" anime seven benim gibi birinin böyle bir animeyi beğenmesini beklemezdim ama gerçekten gerek hikayesi gerek mesajlarıyla müthişti! :)

Movieleri de izleyince yorumların kıymetini daha iyi anladım :)

Acaba bir de animenin mangası devam ediyor mu yani serinin devamı olabilir ümidim boşa mı acaba? :/

*Yaptığım flood'u yeni fark ediyorum özür dilerim aradan 10 gün gibi kısa bir süre geçmiş :(
Başlık: Ynt: Fullmetal Alchemist
Gönderen: - 18 Ağustos 2014, 12:56:30
Çok duygusal ve etkileyici bir "animemi" artık türünü bilmiyorum ama simya adı altında büyü yapılıyor. Yine de kesinlikle harika, benim gibi duygusuz birini bile çok duygulandırmıştı. İki serisini de arka arkaya izlemiştim yaklaşık bir buçuk yıl önce. Filmi olduğunu da bu konu sayesinde öğrenmiş oldum, ona da bir göz atayım en iyisi. :)
Başlık: Ynt: Fullmetal Alchemist
Gönderen: Hypnos - 03 Aralık 2014, 14:36:34
Çok duygusal bir tip olmama rağmen çoğu yerde ağlama noktasına getiren anime.(yok ya duygusalmışım ben :D ) Brotherhood'u tavsiye ederim.
Başlık: Ynt: Fullmetal Alchemist
Gönderen: Laughing Madcap - 15 Eylül 2015, 00:41:25
Yeni oluşturulmaya çalışılan bir kurgu adına (Koyubeyaz naber?), tamamen bilimsel sebeplerle Brotherhood'u izledim. Genel olarak internet diyarındaki yorumlara baktım, ilk seri ile ikinci seri arasındaki karşılaştırmalara tanık oldum ve mangaya bağlı olduğu için (ve tabi bünyesinde sadece 2 adet filler bölüm olduğunu farkedince) Brotherhood'u izledim. Daha iyidir, daha kötüdür, en iyisidir, mükemmeldir kısımlarına giremeyeceğim çünkü genel olarak iyi bir anime izleyicisi değilim. Peşinen uyarıyorum yani, sen de amma attın Madcap demeyin.

Sağda solda bu anime için animelerin Breaking Bad'i dendiğini gördüm. Tam olarak katılmasam da ne demek istediklerini anlıyorum. Genele bakıldığında bir olmuşluk, alttan alttan giden karakter gelişimleri ve birbirinden farklı tarzda sahneleriyle kalitesini gösteriyor anime.

Müzikleri hakkında pek söylenebilecek bir şey yok. Gaza getirmeyi de duygudan duyguya sürüklemeyi de çok iyi biliyor yapanlar.

Karakterler konusunda da bir hayli başarılılar. Karakterler hem kendi içlerinde tutarlı hem de çevresel etkenlere açık; bu bakıma bir hayli gerçekçi olmuş.

Kurgu çok güzel ve tadında ilerliyor. İçerik bakımından bir hayli zengin ve kafa patlatmaya uygun.

Komedi unsuru konusunda mükemmel bir zenginlik var diyemem, derinlemesine düşünüldüğünde pek komedi unsuruna yer yok gibi duruyor hatta. Fakat tarzları hoşuma gitti.

Son olarak da bu yapımda emeği geçen arkadaşlara şunu söylemek istiyorum; ÇOCUKLAR İZLİYOR LAN BUNU, MANYAK MISINIZ SİZ? Böyle kan gövdeyi götürüyor, aman yarabbim bu ne şiddet bu ne celal!? anlamında söylemiyorum bunu. Öyle sahneler, öyle konuşmalar geçiyor ki ansızın, vay anasını.

Genel konuşmalar ve yorumlar bitti. River Song'dan geliyor, "Spoiler!";

Spoiler: Göster


- Animeden bahsedildiğinde genelde ilk akla gelen şeyden bahsedeceğim hemen kısaca, şu meşhur "Ed-ward....Ed-ward..." sahnesi. Öyle kritik bir anda ve öyle ani çıktı ki karşıma, izlerken ne yapacağımı bilemedim. Tam da "Edward'ın boyunun kısalığı hakkında bir sahne daha görürsem..." düşünceleri içerisindeyken, tokat gibi çarptı sahne. Animenin en duygusal ya da en vurucu anı/durumu değil belki ama yediğiniz ilk tokat, hayır, ilk meydan dayağı bu sahne.

- Tabi aslında daha ikinci bölümde başlıyoruz tokat yemeye. Kardeşlerin annelerini canlandırmaya çalıştıkları o kilit sahne, üzerine düşünülebilecek ya da sayfalarca yazı yazılabilecek bir sahne. Fakat bu işledikleri "suç" konusunun en vurucu noktası bahsettiğim sahne değil. Animede bahsedildiği gibi söyleyecek olursam, bu tabunun, dizinin gidişatında benim iki önemli noktası oluştu izlerken. Neden ve sonuç kısmı.

Neden kısmı için pek düşünmeye gerek yok; annelerini geri getirmeye çalışmaları çok da kafa patlatıcı bir neden değil. Fakat bunu ifade ettikleri sahne, beni felaket etkiledi. Ustaları İzumi'ye işledikleri suçu anlattıktan ve İzumi tarafından ayar verildikten sonra birbirlerine sarıldıkları ve neden böyle bir şey yaptıkları sahneden bahsediyorum.

"We're sorry...Please forgive us...We just wanted to see her smile again."
"Özür dileriz... Lütfen bizi affet... Sadece tekrar gülümseyişini görmek istedik."


Hala ağlamadıysanız sonuç kısmına geçiyorum. 2. bölümde görmüş olduğumuz o sahneden zaten sonuçlara tanık olduk. Edward bacağını ve Alphonse bütün vücudunu kaybetti, başarısız olduklarını da unutmamak gerek. Fakat somut sonuçlar dışında daha dizinin 2. bölümünde çok güzel bir mesaj çıktı ortaya. Bu "insan transformasyonu" işleminin pratikte başarısız olmasının ötesinde teoride imkansız olduğu gerçeğini verdi bize. Simyanın temel kuralı olan "eşdeğerlilik" kuralını düşünürsek, evrende o çocuklar için annelerinin değerinde hiç bir şey yok. Bu değerde bir şey veremeyecekleri için almaları da imkansız. Bir insanın hayatının önemini böyle çarpıcı anlatmaları çok hoşuma gitti.

- Duygu yüklü sahnelerden bahsetmişken Hughes'ten bahsetmeden olmaz. En başta söylediğim gibi çok fazla anime izlemiş birisi değilim ama genelde birileri ölecekse şöyle bir 3-5 bölüm öncesinden ölüm anının etkileyiciliğini artırmak adına o karaktere abanırlar. Birincisi, böyle bir şey yapmadılar. İkincisi Hughes'ün ölümünün etkileyiciliğinin en az olduğu sahne sanırım öldüğü sahneydi. Sonrası çok daha fazla vurucuydu. Cenaze sahnesi yine izleyicilere tekme tokat dalan bir sahneydi, Roy Mustang'in "Yağmur yağıyor." sözü ise bitirici darbeyi vurdu. Burada da şuna dikkat çekmek istiyorum, "güçlü karakterin ağlamasını saklamak için yağmura sığınması" klişesinin ötesinde, yağmurda elinden bir şey gelmeyen ve güçsüz kalan Ateş Simyacısı Roy Mustang'in o an hislerini de özetlemesi, dahiceydi.

- Ölüm konusu çok güzel işlenmiş. Ölen bütün karakterler öyle "öldü bitti"ye gelmedi, hiç unutulmadı ve karakterlerin gelişiminde çok önemli roller oynadı. Hughes'ün ölümünün Mustang üzerine etkisi mesela, o meşhur "intikam" sahnesi. Ya da Nina'nın ölümünün kardeşler üzerindeki etkisi ki her şey bittikten sonra bile bahsediliyor olması beni çok sevindirdi. Hepsini geçtim, kötü karakterlerin ölümü bile fazlasıyla anlamlıydı; Lust'ın bir erkeğin önünde diz çökerek ölmesi, Gluttony'nin mideye indirilmesi, Envy'nin böcekler olarak gördüğü insanları kıskanıyor olması ve bunu bile kendisinin değil insanların farketmesi (ki bir böcek görünümünde olmasını da unutmamak gerek) sonucu intihar etmesi,  Sloth'un bunca çalışma ve zorlu bir savaş sonucunda ölmesi, Greed'in sahip olduğu ve olabileceği her şeyden vazgeçmesi, Pride'ın son hamlesinde yaptığı gurursuzluğun suratına çarpılması, Wrath'ın tanrının gazabına uğraması (şunu kelimelere dökemiyorum tam olarak ama; gözünü alan ışık- son hamleyi tamamlayamaması- ilahi dokunuş- zamanında tanrının gazabını beklemeyin siz o gazap olun demiş olması- bir nevi tanrının gazabına uğramış olması- o ışık altında huzurlu bir şekilde ölmesi gibi özetleyebilirim. özete gel.).

- "Hepimiz birimiz, birimiz hepimiz için" mesajı, Tanrı (Yaşam-Dünya-Işık-Sen) anlatımı ve özellikle "diğer taraf" sahnelerindeki diyaloglar animenin derin mevzuları. Buna çok girmemeleri de, güzel bir şekilde anlatmaları da iyiydi.

- İşlenen siyasi ve ordu konuları da ana gidişatı fazla bulandırmadan ana konuya güzel yedirildi ki bu da sadece karakterleri değil yaratılan sistemi de daha dolu ve elle tutulur yapmış.

- Yukarıda farklı tarzda sahnelerden bahsetmiştim. Şu bıyıklı abinin, Elric kardeşlerle önceki karşılaşmalarını anlattığı flashback sahnesi mesela; baya Charlie Chaplin filmleri gibi gösterilmesi çok hoşuma gitti. İşin ilginci, 1915 civarlarında geçiyor anime. Yani o dönemlerdeki filmleri düşünürsek, çok hoş bir detay olmuş bu. Ayrıca yine bahsettiğim gibi komedi unsurları çok ahım şahım olmasa da bu tarz sahnelerde çizimlerin değişmesi de iyiydi.

- Ana karakterlerin birer çocuk olmaları, simyacıların işleyebileceği en büyük günahı işlemiş olmaları, fiziksel olarak eksik olmaları, amaçlarının büyük resimle bir alakası olmaması, kurgunun işleniş yöntemi olarak güzel bir seçim olmuş. Yani şöyle güzel sahnelere dönüp bakayım desem, bizzat Elric kardeşlerin olduğu sahne sayısı bir hayli az. Naruto'nun şu anda süpermene bağladığı şu günlerde, bir hayli hoşuma gitti bu durum.

- Bahsetmeden edemeyeceğim; İzumi'nin tuvalet terlikleri ve "yoldan geçen ev hanımı" muhabbeti.



Roy Mustang'in askerleriyiz.
Başlık: Ynt: Fullmetal Alchemist
Gönderen: muaet - 15 Eylül 2015, 05:05:05
Çok güzel özetlemişsin bu anime için hissettiklerimi. Özellikle spoiler kısmındaki tüm düşüncelerine içtenlikle katılmadan edemedim. Ve evet, ana karakterin önüne geleni yenmediği bir seri izlemek gerçekten güzel.
Başlık: Ynt: Fullmetal Alchemist
Gönderen: RedElf - 15 Eylül 2015, 14:20:59
Fazla abartılan bir anime ve manga serisi olarak görüyorum kendilerini..
Başlık: Ynt: Fullmetal Alchemist
Gönderen: - 15 Eylül 2015, 14:47:27
Sevgili Laughing Madcap; bana çok uzun zaman önce izlemiş olduğum sahneleri tekrar hatırlattın vallahi. Gözlerim doldu.

Spoiler: Göster
Daha sonra aklıma ölümün Edward'a kapının ardında ne olduğunu gösterdiği sahneler... İshbal... Edward'ın, nişanlısını geri getirmeye çalışıp da başarısız olan kıza söylediği o sözler ve daha bir sürü sahne geldi.


Fullmetal Alchemist yakın zamana kadar gönlümün tahtındaki animeydi. Şimdi One Piece tahtı ele geçirdi. O da başka bir konu.
Başlık: Ynt: Fullmetal Alchemist
Gönderen: Laughing Madcap - 15 Eylül 2015, 18:07:29
Fazla abartılan bir anime ve manga serisi olarak görüyorum kendilerini..

Cevabım;
Spoiler: Göster
(http://i.imgur.com/A3PHKGU.gif)


Şaka şaka. Pek anime bilgisine sahip birisi olmayarak herhangi bir karşılaştırma ya da sıralama yapabilecek kapasitede olmamamın dışında genel olarak karşılaştırmalara/sıralamalara sıcak bakmıyorum. O yüzden göklere çıkaranlara da şişirilmiş bir balondur diyenlere de kızmıyorum. Yorumlarım bana verilenlerden öte benim aldıklarım üzerineydi.

Yine de izleyin. (Gerçi izlemeyen üç beş insandan birisiymişim sanırım ama olsun.)
Başlık: Ynt: Fullmetal Alchemist
Gönderen: JCDenton - 16 Kasım 2016, 21:38:48
Troller gibi live-actionlar'ın fragmanlarını üst üste yayınlıyorlar.
FMA Live Action Teaser Trailer: https://youtu.be/azPVumixZuE

Hem FMA hem de FMA Brotherhood'u izlediğim halde yerden çıkan değişik dört ayaklı hayvan veya elinde sopayla kendini savunan Edowādo hatırlamıyorum.

Ayrıca idol tipli oyuncular koymalarına söyleyecek çok şeyim olurdu ama neyse.
Başlık: Ynt: Fullmetal Alchemist
Gönderen: FrpMan - 24 Kasım 2017, 14:08:40
İzlediğim en iyi anime serilerinin başında geliyor. İlk seriyi izlemedim. Tüm arkadaşlarım Fma:B izle o mangaya göre gidiyor demişti. Gerçekten de çok beğenerek izlemiştim. Tabii artık konuyu biraz unuttum neredeyse 6 sene önce izlemiştim. Daha da unutursam tekrar bir izlerim. Bazı yapımlar ikinci kere izlenmeyi hakediyor.