Kayıp Rıhtım Arşiv Forum

Liman Kenti => Liman Kütüphanesi => Konuyu başlatan: Hurin - 16 Temmuz 2008, 15:22:35

Başlık: Sınırlar Arasında - Banu Avar
Gönderen: Hurin - 16 Temmuz 2008, 15:22:35
(http://www.dogankitap.com/images/kapakResimleriBuyuk/SinirlarArasindaB.jpg)

Hüznün Toprağı Balkanlar'dan Geleceğin Gücü Avrasya'ya
Banu Avar



TRT’nin en fazla ilgi gören programlarından birinin adı "Sınırlar Arasında". Bu programı hazırlayıp sunan da Banu Avar. Dünyanın dört bir yanında dolaşan Avar, Türklüğün izlerini arıyor. Osmanlı İmparatorluğu’nun bölünmesinin ardından orada burada kalan Türklerle tanışıyor, konuşuyor, onların sorunlarına, sınırların arasında kalmışlıàına, Türk olarak yaşayabilme çabalarına dokunuyor. Bu kitap da o programın gelecek kuşaklara kalma çabası. Bu çok önemli konuyu, tıpkı kitabın üst başlığı gibi, "hüznün toprağı Balkanlar’dan geleceğin gücü Avrasya’ya" uzanan bir coğrafyada ele alıyor. Balkanlar’da, Karadeniz çevresinde, Kafkaslar’da ve Orta Asya’da, program nedeniyle gittiği 45 ülkede hep benzer sorunlara rastlamış Avar. "Bu ülkelerde bir grup insan hızla zenginleşirken, diğer grup da hızla yoksullaşıyordu" diyor. Demokratikleşme çabaları ise ikinci büyük meseleyi oluşturuyor. Üçüncüsü ise kültürel ve dinî soykırım.
"Sınırlar Arasında" Banu Avar’ın sade ve akıcı anlatımıyla, gerçek meselelere kafa yoran bir kitap. Türkiye’nin bu coğrafyalardaki önemine ve etkisine değinen, hep Batı’ya bakmak yerine Doğu’nun ortak değerlerine de bakmayı öneren bir çalışma. Çocukluğu mübadele hikâyeleri dinleyerek geçen Avar’ın, sınırlar arasında gezmesinin, sınırlar arasında kalanlarla ilgilenmesinin bir nedeni buysa, diğer bir nedeni de Attila İlhan ve onun "dünyayı ve vatanı yerine oturtma çabalarına" katkıları. "Sınırlar Arasında", dünyanın gidişatıyla ilgilenenlere, Türk ve insan olmak üzerine kafa yoranlara, değişik coğrafyaların sorunlarına duyarlı yaklaşanlara, insan sıcaklığı taşıyan bir çalışma.


Türk milletinin geçmişte neler çektiğini, neler yaşadığını unutmamamız için okunması gereken bir eser. Banu Avar gibi bir araştırmacının elinden çıkmış uzaktaki akrabalarımızı anlatan muhteşem bir eser. Okunmasında fayda var.