Kayıp Rıhtım Arşiv Forum

Kurgu Edebiyatı => Bilimkurgu => Diğer Bilimkurgu Eserleri => Konuyu başlatan: magicalbronze - 14 Kasım 2008, 17:41:30

Başlık: Kozmik Üçleme - Clive Staples Lewis
Gönderen: magicalbronze - 14 Kasım 2008, 17:41:30
(http://www.kitapambari.com/ambar/images/D/9759970155b.jpg)Sessiz Gezegenin Dışında - Kozmik Üçleme 1. kitap
Elinizdeki kitap gerçek bir bilimkurgu klasiğidir ve onun öndeki kahramanı Dr Ransom, Cambridge’li bir akademisyendir. Onu kaçırıp başka bir gezegene götüren kişilerin amacıysa o dünyanın hazinelerini yağmalayıp Ransom’ı oradaki yaratıklara kurban olarak vermektir. Ama öykü elbette ki rayından çıkacak ve o dilbilimci geldiği "sessiz gezegenin" trajik öyküsünü, evrenin her yerinde bilinen biçimiyle çürümüş ve kaybolmuş Yerküre’nin macerasını öğrenecek, o korkunç gerçekle yüzleşip satırarası kahramanlarının yüzyıllardır üstlendiği sorumluluğu anlamak zorunda kalacaktır. Seninle ben ilk karşılaştığımızda karşılaşma süreci çok kısa bir sürede olup bitmişti ve bu hiçbir şeydir. Biz şimdi o karşılaşmayı hatırladıkça bir şeyler gelişmekte. Ama hâlâ o karşılaşma hakkında çok az şey biliyoruz. Gün gelip de ölmeye yattığım zaman o karşılaşmayı hatırladığımda ne olacak, o ana kadar geçen günlerim boyunca üzerimde ne etkiler yaratacak...işte gerçek karşılaşma budur. Senin söylediğin şey karşılaşmanın yalnızca başlangıcıdır. Bana sizin dünyanızda da şairler olduğunu söylemiştin. Peki, ama onlar sana bütün bunları öğretmiyor mu?

(http://www.gedikgross.com/imageFinder.aspx?pid=2047882h1&folderName=)Perelandra (Venüse Yolculuk) - Kozmik Üçleme 2. kitap
Öykümüzün kahramanı Cambridgeli akademisyen Dr.Watson''ın kutsal görevi, bu kez halkının Perelandra dediği Venüs gezegeninde, cennete benzeyen eşsiz bir dünyada gerçekleşiyor. Ne kadar korkunç olursa olsun, orada eski düşmanı Dr.Weston''la karşılaşmak ve onun şeytani planlarını engellemek zorundadır. Artık delirmiş durumdaki Dr.Weston''ın bedeni kötülüğün güçleri tarafından ele geçirilmiştir; ama kahramanımız insanüstü bir gayret sarf ederek Perelandra''nın masumiyetini korumalı ve yapılmak istenen kötülüğü, tüm yaratılmışların geleceğini savunmak adına durdurmalıdır. Aslında bu onun henüz bilmediği yazgısıdır.

''Ağaç o dünyada dikildi, ama meyve bu dünyada olgunlaştı. Karanlık Dünyada kan ve hayatın karışımının fışkırtan çeşme, burada yalnızca hayat verir. İlk şelaleleri geçtik, bundan sonra ırmak derinlere akıp denize yönelmekte. Burası Onun, fethedenlere vaat ettiği Sabah Yıldızı, burası dünyaların merkezi. Bu vakte kadar her şey bekliyordu. Ama artık borular çaldı ve ordu harekete geçti. Şükürler olsun Ona!... Elveda ey Dost ve Kurtarıcı, elveda. Her üçümüz de zamanın boyutları içinden geçene dek elveda. Maleldil''e her zaman bizi anlat, tıpkı bizim seni anlatacağımız gibi. Nuru,sevgisi ve gücü daima seninle olsun.''

(http://static.ideefixe.com/images/272/272044_2.jpg) Korkunç Kale - Kozmik Üçleme 3. kitap
Bu kez olaylar Jane Studdock'un gördüğü bir Kâbusla başlar; ertesi gün kâbusunda gördüğü yüzü gazetede görür, karısını zehirlediği için giyotinle idam edilmiş bir bilim adamıdır bu. Jane'in gerçek ve korkunç bir olay hakkında uyarıldığını, aslında seçilmiş biri olduğunu anlaması epey uzun sürecektir. Eşi Mark'ın insan hayatını uygar dünya adına
bütünüyle denetlemek isteyen bir örgüte katılması her şeyi daha da zorlaştırmaktadır. Artık özgürlük yanlıları ve totaliter yönetim tehlikesi arasında zamana karşı müthiş bir ölüm kalım savaşı başlamıştır. Bu savaşta bazı eski dostlar da elbette Jane'in yanında yer alacaktır.

Elinizdekibu kitapla birlikte bilimkurgu tarihinin en önemli eserlerinden sayılanC. S. Lewis'in kozmik üçlemesi tamamlanırken iyinin ve kötünün savaşı yeniden kızışıyor.

Yazar: C. S. Lewis
Başlık: Ynt: Kozmik Üçleme
Gönderen: Amras Ringeril - 14 Kasım 2008, 20:23:43
Çok merak ediyorum bu seriyi, araştırmıştım ilginç gibi gelmişti. En yakın fırsatta almaya çalışacağım.
Başlık: Ynt: Kozmik Üçleme
Gönderen: DarLy OpuS - 19 Kasım 2008, 00:02:55
Benim de hoşuma gitti. Yakın zamanda ufaktan bilim kurguya geçiş yapmayı düşünüyorum. Ve Dune'den sonra başlamayı planladığım ilk seri oluyor kendisi. :)
Başlık: Ynt: Kozmik Üçleme
Gönderen: magicalbronze - 19 Kasım 2008, 12:28:22
Bilimkurguya giriş yapacak arkadaşlara öneririm bu seriyi.
Başlık: Ynt: Kozmik Üçleme
Gönderen: diana - 23 Ekim 2009, 18:56:00
Giriş yapmayacağım(çünkü çoktan giriş yaptım)ama seriyi kesinlikle okuyacağım.
Başlık: Ynt: Kozmik Üçleme
Gönderen: pfifltriggi - 30 Aralık 2013, 19:55:05
bir şey sormak istiyorum bu serinin ilk kitabının sonunda ki dipnotlarda konunun gerçekten yaşandığı ve okuyucuya kurgu olarak sunulduğu yazıyor bu konuda ne diyebilirsiniz?
Başlık: Ynt: Kozmik Üçleme
Gönderen: Sayhh - 02 Ocak 2014, 22:29:44
bir şey sormak istiyorum bu serinin ilk kitabının sonunda ki dipnotlarda konunun gerçekten yaşandığı ve okuyucuya kurgu olarak sunulduğu yazıyor bu konuda ne diyebilirsiniz?

Kitabın yazıldığı tarih 1938. O dönemde Malacandra, yani Mars yüzeyine dair bilinen pek bir şey yoktu muhtemelen, ama bugün Mars'ın mor renkli ormanlarla kaplı olmadığını biliyoruz. Derseniz ki güneş sistemi dışında başka bir gezegenden bahsediyor, bu kez yanılmıyorsam kitapta kurduğu ilahi hiyerarşik düzen sarsılıyor.

İlk kitabın girişini alıntılamak isterim.

İlerleyen sayfalarda rastlayacağınızve bu türde yazılmış diğer öykülere yapılan belirgin, zarif göndermeler tamamen duyusal nedenlerle konmuştur. Eğer herhangi bir okur yazarın H.G. Wells'in fantazilerinden haz almak ve ona olan borcunu cömertçe ödemeyi arzulamaktan dolayı aptallık ettiğini düşünüyorsa, yazar şimdiden onlardan özür diler...

Kitabın neden yaşanmış bir öykü olarak anlatıldığını açıklıyor sanırım bu kısım. Lewis'ın uzay yolculuğu, Wells'in zaman yolculuğu hikayesi taslak alınarak kurgulanmış.

Sizin sorunuzdan sonra kitaplara yeniden göz attım. Lewis'ın ikinci kitabın önsözünde yazdıklarından, ilk kitapta anlatılanlar gerçek, ikinci kitapta anlatılanlar kurmaca gibi bir anlam çıkarmak mümkün. Bu hatırlamadığım bir detaydı, beni oldukça şaşırttı. Özellikle ikinci ve üçüncü kitapların final kısımlarının, ilk kitaptaki savunulanlarla çeliştiğini düşünüyordum, dolayısıyla ilk kitap üzerine olan değerlendirmem de etkilenmişti bundan. Seriye bakışım bir kez daha tamamen değişti şu anda, sorunuz için teşekkür ederim o nedenle. İlk kitabı diğerlerinden bağımsız olarak ele alınca bambaşka bir hikaye ortaya çıkıyor.

Oldukça şüpheci bir yaklaşımla, hükümetler bizi kandırıyor diyerek belki diğer kitaplar olmasa da ilk kitabın gerçek olduğu düşünülebilir, yazarın ısrarlarına karşın ben bu yaklaşımı tercih etmeyeceğim. Lewis'ın kendi isteğiyle kitaplarını bu şekilde ayırmasını kitapların dil, üslup, hikaye ve hatta tür olarak bile birbirleriyle pek de uyumlu olmamalarına bağladım ben. Aralarında özellikle ilk kitaba çok emek verildiğini ve onun diğerleri arasında inci gibi ışıldadığını düşünürsek böyle bir ayırmayı ve sunuyu da açıklayabiliriz.