Kayıp Rıhtım Arşiv Forum

Liman Kenti => Yolgeçen Hanı => Bilim & Teknoloji => Konuyu başlatan: Legolas - 13 Ocak 2008, 12:05:06

Başlık: 3 boyutlu TV
Gönderen: Legolas - 13 Ocak 2008, 12:05:06
Teknolojide son nokta bu. Türk araştırmacılar planladı, AB destek verdi.Türk araştırmacıların önderliğinde Avrupa Birliği (AB) 6. Çerçeve Programı kapsamında yürütülen 3DTV (3 boyutlu TV) projesini yürüten ekip, görüntülerin elde edilmesinde önemli aşamalar kaydetti. AB projeyi 6,15 milyon avro ile destekliyor.

“Hayalet” gibi görüntüler verecek 3 boyutlu TV çalışmalarını sürdüren dev kadrolu ekip, 3 yılda elde ettiği birikimle dünya çapında 275 yayına ulaşırken, optoelektronik teknolojisindeki gelişmelerle birlikte bu TV’lerin 8-9 yıl sonra ticarileşmesi bekleniyor.

8 AY SONRA BİTİYOR

Proje Koordinatörü Bilkent Üniversitesi Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof.Dr. Levent Onural, 3 yıl önce başlatılan ve AB 6′ncı Çerçeve Programı dahilinde yürütülen 3 boyutlu TV projesinin 8 ay içerisinde tamamlanacağını bildirdi.

Projeye, 7 ülkedeki 19 kuruluştan 180 araştırmacının katıldığını belirten Onural, araştırmacıların tamamının dünyada iyi tanınan bilim adamlarından oluştuğunu kaydetti.

1900′lerin başlarından beri özel gözlüklerle izlenebilen stereoskopik yöntemlerle 3 boyutlu filmlerin çekildiğini, hatta 1950′li yıllarda bu tür filmlerin çok popüler olduğunu ifade eden Onural, o dönemde yapılan 3 boyutlu çekimlerin, teknik sorunlar nedeniyle seyircilerde deniz tutmasına benzer bir his yarattığını belirtti. Onural, geliştirilen yeni sayısal teknolojiler ile bu tür hataların büyük ölçüde ortadan kaldırıldığını söyledi.

“Hayalet gibi görüntüler”

Holografik teknoloji ile bir ortamdaki ışığı tüm özellikleri ile kaydedip elektronik ve optik yöntemlerle tekrar oluşturarak “hayalet” gibi görüntülerin elde edilebileceğini anlatan Onural, teknolojideki tüm gelişmelere rağmen, ışıkla bu tür sonuçlar çıkarmanın oldukça zor olduğunu dile getirdi.

Hareketli 3 boyutlu görüntülerin elde edilmesine yönelik holografik TV çalışmalarının hızla sürdüğünü ifade eden Onural, “Benim laboratuvarımda da holografik TV çalışmalarını sürdürmekteyiz ve bu konuda dünya lideri konumundayız.

Bu çalışmalar sonucunda, optoelektronik teknolojilerdeki gelişmelere de bağlı olarak, 8-9 yıl içinde gerçeğinden ayırt edilemeyecek ama sadece ışıktan oluşmuş 3 boyutlu görüntüler elde edilebilir; yani hayalet gibi görüntüler oluşturulabilir” diye konuştu.

ELLE TUTULABİLECEK GİBİ

Şimdiki TV’lerde de iki boyutlu görüntülerin bulunduğunu, holografik tekniklerle ise görüntüleri ekrandan dışarı çıkaracaklarını belirten Onural, “Yani elinizi uzatıp tutmak istediğinizde tutabileceğiniz hissini veren gerçeklerinden ayırt edilemeyecek görüntüler olacak.

Henüz bu kaliteye ulaşmamış, ama biz araştırmacılara heyecan veren, çok önemli adımlar olarak nitelenebilecek holografik görüntüleri laboratuvarda elde edebiliyoruz” dedi.