Kayıp Rıhtım Arşiv Forum

Kurgu Güncesi => Tartışma Platformu => Konuyu başlatan: Khazidhea - 25 Haziran 2009, 13:31:37

Başlık: ''Yüzüklerin Efendisi” bir anti Türk propagandası mı?
Gönderen: Khazidhea - 25 Haziran 2009, 13:31:37
(Bir forum sitesinden alıntıdır)

“Yüzüklerin Efendisi” bir anti Türk propagandası mı?

İngiliz tarihçi Noel Malcolm'a göre üçlemede yer alan 'Minas Tirit Kuşatması' İstanbul'un fethini anlatıyor. Acımasız yaratıklar 'Uruk-Hai'ler ise Fatih'in 'yörük' askerleri!


Yazın tarihinin en çok okunan eserlerinden "Yüzüklerin Efendisi" üçlemesini yaratan İngiliz yazar John Ronald Reuel Tolkien'in, diğer eserlerini de üzerine inşa edeceği mitolojiyi yaratırken Türklerin Orta Asya'dan Anadolu'ya göçü ve İstanbul'un fethinden ilham aldığını öne sürenlere, Tolkien'in acımasız ırklardan "Uruk-hai"leri yaratırken yörüklerden esinlendiğini söyleyenler eklendi.

1973'te 81 yaşında ölen yazar Tolkien, Orta Dünya mitolojisindeki ırk, olay ve yerlerin alegorik anlamlar içermediğini hayattayken birçok kere dile getirmiş olsa da, ork, elf, cüce, ent ve diğerlerine derin açıklamalar yükleyenler her zaman oldu. Bunlardan en yaygını, İngiliz edebiyatı profesörü Tolkien'ın 10 yıla yakın süren çalışmanın ardından 1948'de tamamladığı "Yüzüklerin Efendisi"nde Dünya Savaşları'ndan ilham aldığı şeklindeydi.

Ancak şimdi Tolkien'in orkları yaratırken Türklerden ilham aldığı, Mordor'un Anadolu olduğu, fesat bir kuşatma altındaki Arnor ve Gondor'un Roma ve Bizans, "Orta Dünya"da üçüncü çağda 2002 yılında meydana gelen "Büyük Felaket"in ise 1071'de Malazgirt Savaşı'nın ardından Doğu Anadolu'daki dağlık bölgelerin (Minas İthil) düşmesi ve Selçukluların Anadolu'ya girmesi olarak yorumlanıyor.

Uruk Hai=Yörük

İngiliz tarihçi Noel Malcolm, Roger Crowley'nin "Son Büyük Kuşatma: 1453" isimli kitabına Daily Telegraph gazetesi için yaptığı eleştiride şu ifadeleri de kullanıyor:

"Küçük bir okul çocuğuyken bile, Yüzüklerin Efendisi'ndeki Minas Tirit kuşatmasıyla Konstantinopolis kuşatması arasındaki esrarengiz benzerlik dikkatimden kaçmamıştı. Bir tarafta eski soylularıyla, güzel, surlarla çevrili kent ve savunmaya yardım için gelen bir avuç maceraperest; diğer tarafta despot bir yöneticinin altında kötülük yağdıran sürüler. Doğu'da kocaman Mordor'un Anadolu'ya nasıl benzediğini görebilmek ve durumu fark edebilmek için yalnızca haritaya bakmalısınız."

3. Dünya'daki Kuşatma: Malazgirt

Malcolm, Tolkien mitolojisinin en acımasız yaratıklarından olan "Uruk-Hai"lerin, yörüklerden esinlenerek kurgulandığını da söylüyor. Malcolm'a göre orklar ve gulyabaniler (goblin) arasında bir yerde duran "Uruk-Hai"ler, Osmanlı ordusunda yedek asker olarak ön saflarda görev yapan yörüklere karşılık geliyor. Yörüğün İngilizce yazılışı "yuruk" ile "Uruk" kelimesi arasındaki benzerlik de Malcolm'un bu tezine güç kazandırıyor.

Noel Malcolm, Milliyet'e de şu açıklamayı yaptı: "Genel görüşüm coğrafya üzerine dayanıyor. Orta Dünya kurgusunda; kuzeybatıda hobbitlerin toprağı (güzel, kırsal İngiltere), cüce madencilerin yaşadığı dağlar (Alman geleneklerini ve mitolojisini yansıtıyor), ortalarda bir yerde yarı Saksonların ülkesi yani Rohan, kuşatma altındaki asil kadim kent ise ileride, güneydoğuda ve Karanlık Lord'un toprağı buradan daha doğuda. Başka bir ifadeyle (Yüzüklerin Efendisi) açıkça Avrupa'nın kültürel-mitolojik haritasını yansıtıyor. Sauron (Karanlıklar Efendisi), mükemmel bir despot örneğidir ve Batı Avrupa geleneği, Sultan'ı doğu kaynaklı despotizmin baş örneği olarak tanımlamıştır. Benim de bahsettiğim Yörük - Uruk bağlantısının dışında da bulunabilecek çok bağlantı olabilir."

Tolkien'in de bir Türk düşmanı olabileceği yargısına varmamak gerektiğini vurgulayan Malcolm, "O sadece bütün değişik mitleri ve kültürel anıları kullanarak, bunların yeni bir sentezini yarattı. Doğulu göçebelere karşı duyulan korku, Avrupa kültürünün halk edebiyatının bir parçasıdır. Tolkien de bunu kullandı" dedi.

Gulyabanilerin saldırı tarihi 1453!

"Yüzüklerin Efendisi" serisini Türkçeye kazandıran Tolkien uzmanı Bülent Somay, orklar yaratılırken Türklerden esinlenildiği şeklinde İngiliz Daily Mail gazetesinde geçen yıl çıkan bir haberi "saçmalık" diye tanımlamıştı. Somay, "Mordor, kesinlikle Türkiye olamaz. Bu iddia, sadece Türkiye'nin AB üyelik süreci nedeniyle Avrupa kıtasında baş gösteren Türk korkusunu kışkırtmak amacıyla ortaya atılmış olabilir" demişti. (8.7.2005 - Milliyet)

Ancak Tolkien'in "Noel Baba'dan Mektuplar" isimli eserinde de Gulyabanilerin saldırı tarihi olarak İstanbul'un fethedildiği yılı yani 1453'ü işaret etmesi akıllara Tolkien'in özel bir Türk saplantısı olabileceğini getiriyor. Türkçe'ye de çevrilen kitaptan bu bölümün 16 yaşındaki çevirmen Roksan Çağlar'ın inisiyatifiyle çıkarılması da geçen aylarda gündem yaratmıştı. Bülent Somay bu konuda da "Orklar 250 şeyi birden temsil ediyor olabilir ve bunlardan bir tanesi belki de Türklerdir" açıklamasını yapmıştı. (27.1.2006)

Avustralyalı tarihçi David Bofinger'ın Gondor'u Bizans ile özleştiren alternatif çalışması ise Tolkien'in ortaçağdan sistematik bir şekilde yararlandığını, ortaçağ tarihini, kendi yarattığı mitolojiye uyarladığını öne sürüyor.

Bofinger'ın tezine göre Roma-Bizans tarihindeki bazı gelişmelerin Arnor-Gondor tarihlerindeki karşılıkları şu şekilde:

Kuruluş miti

ROMA-BİZANS: Yok edilen Troya'dan kaçan mülteciler
ANDOR-GONDOR: Numenor'un yıkılmasından sonra kaçan mülteciler

Bölünme

ROMA-BİZANS: MS 300'den sonra Doğu ve Batı
ANDOR-GONDOR: İkinci Çağ'ın sonunda kuzey ve doğu olarak

Eski imparatorluğun çöküşü

ROMA-BİZANS: 5-8'inci yüzyıllar arasında Frank, Vizigot, Ostrogot, Vandal, Anglo Sakson, Arap istilaları
ANDOR-GONDOR: 12-14'üncü yüzyıl arasında Cardolan ve Arthedian'ın Angmar tarafından yıkılması

Doğu'da felaket

ROMA-BİZANS: 1071'de Doğu'da, dağlık bölgelerin, Anadolu kıyılarının Selçuk Türklerininin eline geçmesi

ANDOR-GONDOR: Üçüncü Çağ'da, 2002'de Doğu'daki dağlık bölgelerin (Mordor sınırındaki Gölge Dağları) ve bol nehirli Ithilien'in orkların eline geçmesi.

Daha önce Daily Mail gazetesinde yer alan "Tolkien'in Ork Lokumu" başlıklı bir makalede de şu önermelerde bulunulmuştu:

MORDOR: TÜRKİYE "Tolkien'in Orta Dünya haritasıyla Avrupa haritasını üst üste koyarsanız belli başlı iklim, bitki örtüsü ve zoolojik işaretlerin aynı olduğu görülür. Karanlıklar Prensi Sauron'un diyarı Mordor, hem konum hem de şekil olarak Türkiye'dir."

KARA LİSAN: TÜRKÇE Orkların lisanı "Kara Lisan"ın da Türkçe ile benzerlikleri vardır. Tolkien'in Nurnen Denizi çevresinde yaşayan köle insanlar Ermenilere, Nurnen Denizi de Van Gölü'ne benzetilebilir."

PELARGİR: İSTANBUL "Hobbitlerin yaşadığı Shire, İngiltere'nin ortası olabilir. Gondor ise Akdeniz'e kıyısı olan İtalya ve Yunanistan'da, Rohan Doğu Avrupa ormanlarında bulunabilir. Gondor'un başkenti Minas Tirit Venedik'le, Pelargir ise Konstantinopolis (İstanbul) ile karşılaştırılabilir."

İnternette gezinirken karşılaştığım bu yazı beni çok düşündürdü, önceleri bahsettiği şeyi kabul edemedim çünkü J.R.R.Tolkien'e saygım çok büyük ama insan-helede türk olunca-okuyupta düşünmeden edemiyor doğrumu değilmi diye.
Bu konuda sizin görüşlerinizi de duymak isterim.

-Hatta bir başka iddiaya göre Yüzüklerin Efendisi , Hitler almanyasını anlatıyor.

Saruman Hitler olabilir. Orcların madenci olmaları Almanların sanayi devrimine benzetilebilir. Almanların da bütün dünyaya hakim olma gibi bir fikirleri vardı 2. Dünya savaşında. Zaten Yüzüklerin efendisi belgeselinde de var.
Elimde o belgeselin VCD si var benim aslında hepinizin izlemesini isterim. Bir imkan bulursam bir siteye upload edicem. J.R.R Tolkien in 2.Dünya savaşı siperlerinde kitabı nasıl yazdığını çok iyi düşünmüşler. Hatta ciddi ciddi tarihçiler irdelemiş kitabı. Kim olduğu belirsiz Türk düşmanları değil. Hatta izleyenleriniz bilir. Son filmde Kartallar gelip Gandalf ve arkadaşlarıyla Hobbitleri savaş alanında kurtarır. Bilen bilir Kartal Amerika'nın simgesidir ve 2.Dünya savaşının sonunda Avrupa'yı Alman işgalinden Amerikalılar kurtarmıştır. Nasıl mı ? Kartallar gibi uçaklarıyla... -

Buda aynı forumda bir başka kişinin yorumu bu da gözümden kaçmadı.
Başlık: Ynt: Yüzüklerin Efendisi” bir anti Türk propagandası mı?
Gönderen: Deadman107 - 25 Haziran 2009, 13:45:26
şuanda tolkien yaşamıyor.bunu bilinçli olarak mı yaptı yoksa hepsi bir tesadüften ibaret mi bunu bilemeyiz.kendisinin ağzından öğrenmek daha iyi olurdu..

içimden bir ses bunun tesadüf olmadığını söylüyor umarım yanılıyorumdur.sonuçta yolkien bir ingililiz.....
Başlık: Ynt: ''Yüzüklerin Efendisi” bir anti Türk propagandası mı?
Gönderen: magicalbronze - 25 Haziran 2009, 14:24:39
Alıntı
"Yüzüklerin Efendisi" serisini Türkçeye kazandıran Tolkien uzmanı Bülent Somay, orklar yaratılırken Türklerden esinlenildiği şeklinde İngiliz Daily Mail gazetesinde geçen yıl çıkan bir haberi "saçmalık" diye tanımlamıştı. Somay, "Mordor, kesinlikle Türkiye olamaz. Bu iddia, sadece Türkiye'nin AB üyelik süreci nedeniyle Avrupa kıtasında baş gösteren Türk korkusunu kışkırtmak amacıyla ortaya atılmış olabilir" demişti. (8.7.2005 - Milliyet)

Adam açıklamış işte, daha ne denebilir.
Başlık: Ynt: ''Yüzüklerin Efendisi” bir anti Türk propagandası mı?
Gönderen: Lucilla Clarté - 25 Haziran 2009, 14:26:38
Her şeye bi anlam yüklemek zorundayız çünkü. Olabilitesi var mı bilemem ama hiiç aklıma gelmemişti daha önce, şaşırtıcı.
Başlık: Ynt: ''Yüzüklerin Efendisi” bir anti Türk propagandası mı?
Gönderen: DarLy OpuS - 25 Haziran 2009, 14:47:35
İnsanlar eğlence arayacağım diye ne hallere düşüyorlar.
Başlık: Ynt: ''Yüzüklerin Efendisi” bir anti Türk propagandası mı?
Gönderen: Dwaxer - 25 Haziran 2009, 14:49:56
.

Tolkien zaten yaşarken, "kimseye, hiçbir şeye gönderme yapmadım. Hayalgücü gardiyanlığı yapmayın, benim eserimi dünyevi hırslarınıza alet etmeyin!" demiş bildiğim kadarıyla. Aşağıdaki haritada ben ne Avrupa'yı, ne de Mordor bölgesine bakınca Türkiye filan göremiyorum. İnsan düşüncesini odakladığı şeyleri görür bazen, tuvalette klozete otururken yerdeki fayanslara bakar ve üzerindeki desenleri binbir türlü şekle yorabilir, çeşitli yaratıklar, şeytanlar, canavarlar görebilir ya da açık havada gökyüzündeki muhteşem bulutların şeklini meleklere de benzetebilir. Tolkien Almanlara karşı savaşa gitmişti, bir İngiliz ya da Hollandalı olarak belki de Türkleri sevmiyordu (milyonlarcası gibi) ama "bence" adam uğruna ciddi kafa patlattığı bu özgünlük abidesi, edebiyat şaheseri eserin içine böyle can sıkıcı dünyevi konuları tıkıştırmayı aklına bile getirmemiştir.

(http://img142.imageshack.us/img142/7030/middleearthmapjourney.jpg) (http://img142.imageshack.us/i/middleearthmapjourney.jpg/)

.
Başlık: Ynt: ''Yüzüklerin Efendisi” bir anti Türk propagandası mı?
Gönderen: Hurin - 25 Haziran 2009, 16:24:55
Dwaxer zaten güzel bir şekilde anlatmış olayı üstüne söyleyecek söz bulamıyorum. Tolkein kendisi 2. Dünya Savaşın'da yaşadığı bazı olaylardan esinlendiğini kendisi söylemekte(zamanla rütbelerin önemini kaybedip cephelerde dostlukların kurulması ast ve üstler arasında). Ama bunun dışındaki yorumlar asparagastır. Popüler kültüre bişeyler katmak için yada yahu bugün gazeteye ne manşet atsak diye düşünen insanların eseridir.
Başlık: Ynt: ''Yüzüklerin Efendisi bir anti Türk propagandası mı?
Gönderen: Canina - 25 Haziran 2009, 16:45:45
Ya aslında Rohan'lılar orta-asya türklerine daha çok benzemiyor mu? At sevdaları, göçebe gibi yaşamaları vs. Ben Rohan'lıları ilk duyduğumda aklıma hemen Hun'lar gelmişti.

Bende diyorum ki Mordor ABD'dir. Sömürüyor ve işgal ediyor her yeri. :D

Veya hiçbir benzetme yoktur Tolkien'nin zihninin ürünleridir.
Başlık: Ynt: ''Yüzüklerin Efendisi bir anti Türk propagandası mı?
Gönderen: Hurin - 25 Haziran 2009, 16:49:17
Ya aslında Rohan'lılar orta-asya türklerine daha çok benzemiyor mu? At sevdaları, göçebe gibi yaşamaları vs. Ben Rohan'lıları ilk duyduğumda aklıma hemen Hun'lar gelmişti.

Bende zamanında aynen böyle düşünmüştüm. Hatta büyüklerine saygıları ve topraklarına bağlılıkları dikkat çekici benzerlikler olarak görünmüştü gözümde. Ama sonuçta hepimiz insanız illaki her millet kendinden biraz bulu Rohanlılarda.
Başlık: Ynt: ''Yüzüklerin Efendisi” bir anti Türk propagandası mı?
Gönderen: Nefertari - 25 Haziran 2009, 17:45:14
Kitapların içindeki simgeleri, o zamanki Tolkien düşüncesini çıkarmaya çalışırken yapılan yanlışlıklar..
Başlık: Ynt: ''Yüzüklerin Efendisi” bir anti Türk propagandası mı?
Gönderen: Herr Mannelig - 25 Haziran 2009, 17:54:59
Bence çok haklılar. Kırmızı başlıklı kızdaki kurt da göktürklere gönderme, hatta ejderha mızrağındaki takhisis atatürkün bayan versiyonu bilmiyor musunuz? Böyle bir türk antisempatizanlığı yok, ülkemiz insanlarını dışarıya karşı kışkırtmak için biz uyduyoruz genelde bunları.
Başlık: Ynt: ''Yüzüklerin Efendisi” bir anti Türk propagandası mı?
Gönderen: Amras Ringeril - 25 Haziran 2009, 18:07:11
Bu konu yok muydu?

Neden kendimizi bir yerlere koymaya çalışıyoruz ki, aşağılık kompleksinde o dereceye gelmişiz ki eğer Orclar Türk çıksa kalkıp göbek atacağız. Saçmalıktan ibaret bu.

Tolkien bir ırkçı değildi. Kendini biraz eski kafalı nitelendirirdi sadece. Toprağını seven birisiydi, yaşadığı güzellikleri, düşmanlığı bunlara düşman olanlaraydı, yüzüğe(paraya, toprağa) sahip olmak gibi bir hırsa, bunun için yapılan insanlık dışı şeylere. Ama ırklara düşman değildi.

Dwaxer güzel bir açıklama yapmış, doğru. Tolkien "alegorinin her türlüsünden nefret ederim." demişti. Bu sözden sonra da böyle şeyler söylemek hakaret gibi geliyor bana açıkçası.
Başlık: Ynt: ''Yüzüklerin Efendisi” bir anti Türk propagandası mı?
Gönderen: yuno44907 - 25 Haziran 2009, 18:23:44
.

Tolkien zaten yaşarken, "kimseye, hiçbir şeye gönderme yapmadım. Hayalgücü gardiyanlığı yapmayın, benim eserimi dünyevi hırslarınıza alet etmeyin!" demiş bildiğim kadarıyla. Aşağıdaki haritada ben ne Avrupa'yı, ne de Mordor bölgesine bakınca Türkiye filan göremiyorum. İnsan düşüncesini odakladığı şeyleri görür bazen, tuvalette klozete otururken yerdeki fayanslara bakar ve üzerindeki desenleri binbir türlü şekle yorabilir, çeşitli yaratıklar, şeytanlar, canavarlar görebilir ya da açık havada gökyüzündeki muhteşem bulutların şeklini meleklere de benzetebilir. Tolkien Almanlara karşı savaşa gitmişti, bir İngiliz ya da Hollandalı olarak belki de Türkleri sevmiyordu (milyonlarcası gibi) ama "bence" adam uğruna ciddi kafa patlattığı bu özgünlük abidesi, edebiyat şaheseri eserin içine böyle can sıkıcı dünyevi konuları tıkıştırmayı aklına bile getirmemiştir.

En başta yüzüklerin efendisi hiç özgün değil. Hiç hayal gücü yok. Hikayenin bir kısmı da zaten gerçek olaylardan alınmış.

Öncelikle her zaman orcları filan doğuya koyarlar. Batıda hep elfler filan olur. Hemen hemen her fantastik dünyada böyledir.

Haradrimlerden hiç bahsetmemişsiniz. Onlar da güneyde. Yani arapları haradrim yapmışlar işte. Zaten fil kullanmaları, giyinişler, mızrak kullanmaları bunu kanıtlıyor.

Yüzüğe gelirsek onu Kuran'a benzettim ben. O yok olunca düzen alt üst oluyor filan.

Rohan da ingiltere olabilir. İngiliz atları türk atlarından iyidir zaten. Türk atları bodurdur.

Mordor gerçekten 3 yanı denizle çevrili anadolu gibi 3 yanı dağlarla çevrili bir yer. Anadolu gibi dikdörtgenimsi şekle sahip.

Her şeyi bırakın orcların hep doğuda olması doğuya saygısızlık değil mi? Ayrıca haradrimler gerçekten arap abi.
Başlık: Ynt: ''Yüzüklerin Efendisi” bir anti Türk propagandası mı?
Gönderen: Arlinon - 25 Haziran 2009, 18:30:35
Alıntı
İngiliz atları türk atlarından iyidir zaten. Türk atları bodurdur.

Bodurdur da ne demek. Bodur demek daha verimsiz demek mi. Araştır istersen türk ahalteke atlarını, atları çok iyi olan o ingilizler korkudan türk atlarını yarışlara dahil etmiyorlar, fazla hızlılar çünkü. ;D
Başlık: Ynt: ''Yüzüklerin Efendisi” bir anti Türk propagandası mı?
Gönderen: DarLy OpuS - 25 Haziran 2009, 18:32:47
Alıntı
En başta yüzüklerin efendisi hiç özgün değil. Hiç hayal gücü yok.

Her başlıkta beni güldürmeyi başarabiliyorsun, helal olsun.  ;D
Başlık: Ynt: ''Yüzüklerin Efendisi” bir anti Türk propagandası mı?
Gönderen: Amras Ringeril - 25 Haziran 2009, 18:34:54
Orclar hep doğuda mıdır? Yüzüklerin Efendisi hakkında ne biliyorsun sevgili yuno? Sana bir şeyler söyleyeyim bu arada konuya yorum da yapmış olurum.

Orclar "kuzey"de, dünya haritasını yerleştirdiğinde nerdeyse tamı tamına Finlandiya'nın olduğu bölgelerde yaratılmışlardır. Orası kötülüğün merkezidir. Beleriand topraklarında güney ve doğu cüceler ve elflerin diyarlarıdır, kötülük hep batıdan gelmiştir. Gerek Feanor'un içindeki ateş gerekse orcların yukarılarda yaratılıp "kuzey-batı"dan aşağıya doğru inmesiyle.

Elflerin dünyaya gözlerini açtıkları yer de dünya haritasını koyarsanız tam olarak Orta Asya hatta Doğu Asya civarlarına denk gelir, Cuivienen gölü Arda'nın en doğusundadır, hatta oradan batıya doğru büyük göç yaparak gelirler.

Açıkçası bu tarz yorumların gerçekten sinirlerimi bozmaya başladı.
Başlık: Ynt: ''Yüzüklerin Efendisi” bir anti Türk propagandası mı?
Gönderen: cigarette smoking man - 25 Haziran 2009, 19:04:39
biz türkler hepimiz barbarız, kuyruğumuzda var...
Başlık: Ynt: ''Yüzüklerin Efendisi” bir anti Türk propagandası mı?
Gönderen: Fırtınakıran - 25 Haziran 2009, 20:50:43
biz türkler hepimiz barbarız, kuyruğumuzda var...

Benimki kamyon altında kaldı geçen gün :P. Estetik ameliyatla daha iyisini yaptırıcam. Böyle ucu kıvrık bir şey düşünüyorum.
Kuyruksuz Türk, Türk değildir! Orclar halt etmiş, gelsinler bizden öğrensinler şiddet nasıl olur. Tabii biz böyle onur, şeref, saygı, bağlılık nedir bilmeyiz ya orcları katlarız yaa!

Bu yazılanları ben de okumuştum ama 1-2 sene olmuştu sanırım. Tamamen Türk korkusudur diyorum. AB süreciyle de bağlantılı olduğuna inanırım. Sonuçta ne kadarını etkilesek kardır diyorlar.
Tolkien'in adı artık çok daha ön planda. Ama adamın bize karşı bir garezi olacağını düşünmüyorum. Sanatçı bir yerde, toplumun dogmalarından sıyrılmış olmalı. Ama evet, ilk okuduğumda ciddi ciddi şüphe edip üzülmüştüm, bunu inkar etmiyorum. Sonradan düşününce bir kanıt bulamadım ben. Hem madem 2.Dünya Savaşı'ndan etkilenme var demişsiniz, o zaman da biz o savaşta yoktuk :).

Not: Türk atlarının kalitesi, bir İngiliz yazar tarafından kitap haline getirilmiştir(Alkım kitapevinden görmüştüm). Bir Türk atını anlatıyordu kitap. Okudum biraz, gayet de övüyorlardı :P. Ata olan hayranlıkları diz boyu.

Bodur nedir yahu xD. Midillimi bu. Biz o atların tepelerinde yüzyıllar boyunca adımızı duyurmadık mı :)?


Özgür'e not: sinirlenme hiç ^^. Sakin... Ben senin yerine de sinirleniyorum emin ol. Bu sakin ilk mesajım oldu.
Başlık: Ynt: ''Yüzüklerin Efendisi” bir anti Türk propagandası mı?
Gönderen: Fullmoon - 05 Temmuz 2009, 18:27:44
Vay canına... Tesadüf desem tesadüfünde bu kadarı olur mu dedirtiyor insana. Yine de ben Tolkien'in ırkçı bir insan olduğuna inanmıyorum. Adam müthiş bir hayal gücüyle ortaya muhteşem bir eser atmış. Tabii ki gerçeklerden esinlenecek, her fantastik eserde temel olarak gerçeğe dayalı sonuçta. Ama sırf Türkleri kötülemek için mi yazacak böyle bir şeyi? O yüzden biraz da saçma buldum benzetmeyi. Açıkçası Türkleri çekemeyenlerin attığı bir teori olduğunu düşünüyorum.
Başlık: Ynt: ''Yüzüklerin Efendisi” bir anti Türk propagandası mı?
Gönderen: Amras Ringeril - 05 Temmuz 2009, 18:53:57
Tesadüf değil aslında. Kasma diyelim. Yukarıda da belirtmiştim. Kasmayınca alakasızlığını kanıtlayabilecek şeyler de görürsünüz. Ha yok mudur, elbette biraz bir şeyler vardır alttan gelen. Bir Tolkien biyografisinde dadısının ona Türkleri nasıl yendiklerine dair hikayeler anlattığı gibi bir ifade geçiyordu.

Alıntı yapılan: Amras Ringeril
Orclar "kuzey"de, dünya haritasını yerleştirdiğinde nerdeyse tamı tamına Finlandiya'nın olduğu bölgelerde yaratılmışlardır. Orası kötülüğün merkezidir. Beleriand topraklarında güney ve doğu cüceler ve elflerin diyarlarıdır, kötülük hep batıdan gelmiştir. Gerek Feanor'un içindeki ateş gerekse orcların yukarılarda yaratılıp "kuzey-batı"dan aşağıya doğru inmesiyle.

Elflerin dünyaya gözlerini açtıkları yer de dünya haritasını koyarsanız tam olarak Orta Asya hatta Doğu Asya civarlarına denk gelir, Cuivienen gölü Arda'nın en doğusundadır, hatta oradan batıya doğru büyük göç yaparak gelirler.
Başlık: Ynt: ''Yüzüklerin Efendisi” bir anti Türk propagandası mı?
Gönderen: - 06 Temmuz 2009, 00:16:11
Alıntı
cüce madencilerin yaşadığı dağlar (Alman geleneklerini ve mitolojisini yansıtıyor), ortalarda bir yerde yarı Saksonların ülkesi yani Rohan

İrlandalıyız biz alman değiliz:P (cüceler için irlandalı deseydi daha mantıklı olurdu) Almanların ne zaman başlı başına kendilerine ait bir mitolojisi olmuş da cüceler oraya ait oluyor!? Orta dünyadaki cücelerin isimlerinin çoğu iskandinav kökenli. Tamam Alman hikayelerinde de zaman zaman cücelere rastlanmış sanıyorum ama adam güpegündüz kuzey mitolojisinden almış cüceleri.

Bu şekilde düşünecek olursak Gandalf da türk hikayelerindeki ak sakallı dedeyi andırıyor. E şimdi böyle diye Tolkien Gandalfı yaratırken türk mitolojisinden esinlenmiş mi diyelim?:) Bu adama bir ara "Age of Mythology" oynatmak lazım. Alsın kuzeyli ırkını bakalım cüceler hangi kültüre aitmiş:)

İkincisi saksonlarla rohan arasında nasıl bir bağlantı kurmuş anlayamadım. Adamların at sevdası "biz hunuuuuz" diye haykırırken giyim kuşamları (miğferleri mesela) "hağyıııır vikingiz biiiz" diye bağırıyor:) Daha birçok farklı ırksal çıkarım da yapılabilir

So? Dis iz bulşit. Eminim binlerce yıllık insanlık tarihi boyunca yüzüklerin efendisiyle bu anlatılanlardan çok daha iyi örtüşecek olaylar bulunur dikkatli bakılırsa. Adam da o kadar söylemiş "ulan alegori yapmadık işte ne laf anlamaz adamlarsınız" diye. Hala bik bik. Teomandan bile daha arakçı yaptılar adamı:P
Başlık: Ynt: ''Yüzüklerin Efendisi” bir anti Türk propagandası mı?
Gönderen: Herr Mannelig - 06 Temmuz 2009, 11:42:54

Öncelikle her zaman orcları filan doğuya koyarlar. Batıda hep elfler filan olur. Hemen hemen her fantastik dünyada böyledir.



Arkadaşım bari genelleme yapma, Ejderha Mızrağı ırkların keskin ayrıldığı diyarlardan biridir ve yamulmuyorsam Elfler kuzey ve doğu bölgesinde bulunuyordu. Unutulmuş Diyarlar'da ise şehirler vardır ırklar genellikle bölge bölge ayrılmaz, orklar dağda bayırda tepede yaşar, elfler insanlar hatta shadeler bile herhangi bir şehirde bulunabilir.

Bir diğeri İngiliz atlarını Arap atları takip eder diye biliyorum. Anadolu'da yetişen atlar o kadar kaliteli değil zannımca, Orta Asya'yı bilemem. Türkler asırlar önce daş gibi atları sürüyodu hede hödö geyiklerine girmeyelim lütfen dediğim gibi onlar Orta Asya bölgesinde yetişen atlar ki onlara Türk atı demek ne kadar doğru olur bilmiyorum.

Almanların ne zaman başlı başına kendilerine ait bir mitolojisi olmuş da cüceler oraya ait oluyor!? Orta dünyadaki cücelerin isimlerinin çoğu iskandinav kökenli. Tamam Alman hikayelerinde de zaman zaman cücelere rastlanmış sanıyorum ama adam güpegündüz kuzey mitolojisinden almış cüceleri.


Cüce isimleri İskandinav kökenli olabilir ve cüceler İskandinav mitolojisinde daha çok yer edinmiş olabilir. "Almanların ne zaman başlı başına kendilerine ait bir mitolojisi olmuş da cüceler oraya ait oluyor!?" da ne oluyor? Germenler gayet de bir mitolojiye sahip olmuş, kendine has kültürleri ve inanışları olan bir ırktır öyle ki Avrupa için yerli kelimesi kullanılabilirse bu sıfat kesinlikle Germenler için kullanılmalıdır. "Der ring des nibelungen" adlı en ünlü destanları İskandinav etkisi altında olabilir evet ama Türk destanlarının orjinalliği de aynı ölçüde tartışılabilir zira her toplum kendinden önceki yahut eş zamanlı dönemlerde komşu kültürlerden etkilenir bu da tabiidir. Aksi olsaydı o çok sevdiğiniz dininiz İslam'a da sahip olamazdınız.
Başlık: Ynt: ''Yüzüklerin Efendisi” bir anti Türk propagandası mı?
Gönderen: Fırtınakıran - 06 Temmuz 2009, 11:48:26
Aksi olsaydı o çok sevdiğiniz dininiz İslam'a da sahip olamazdınız.

Din probagandası yapmayalım lütfen. Konumuz bu değil, farklı konulara sıçramayın
Başlık: Ynt: ''Yüzüklerin Efendisi” bir anti Türk propagandası mı?
Gönderen: Herr Mannelig - 06 Temmuz 2009, 11:54:51
Propaganda: Bir öğreti, düşünce veya inancı başkalarına tanıtmak, benimsetmek ve yaymak amacıyla söz, yazı vb. yollarla gerçekleştirilen çalışma, yaymaca. Tdk'ya göre propaganda buymuş.

Bu da yukarıdaki cümlem: Aksi olsaydı o çok sevdiğiniz dininiz İslam'a da sahip olamazdınız.

Ortada bir öğreti var mı tanıtım var mı kendiniz yorumlarsınız. Sadece konudan sapmak diyorsan haklısın, düzeltebilirsin de yorumu.
Başlık: Ynt: ''Yüzüklerin Efendisi” bir anti Türk propagandası mı?
Gönderen: Fırtınakıran - 06 Temmuz 2009, 12:02:15
Probaganda deme nedenim:

bu konudan başlayarak dediğine verilecek cevapları da göz önüne alarak bir öngörü kapsamında söylediğim bir sözdü. Yoksa aksi bir düşünceyi dile getirdiğinin farkındayım. Başlamadan bitirme amacındaydım, bu nedenle belki hızlı konuştum ya da çok geleceğe dair kesin bir söz söyledim falan filan...
TDK'yı da konuya katman büyük incelik, zahmet ettiler buraya kadar.

Sadece, "o çok sevdiğiniz" yerine, "İslam dini" diyerek geçsen daha hoş olurdu demek istediğim bu. Çok tartışma yaratacak bir biçimde girmişsin konuya. Düzeltmeye gerek yok, şu an halletiğimize inanıyorum
Başlık: Ynt: ''Yüzüklerin Efendisi” bir anti Türk propagandası mı?
Gönderen: Herr Mannelig - 06 Temmuz 2009, 12:10:51
Hallettik isek yorumda bulunacak olan üyeler ufak din cümlesine takılmak yerine diğer eleştirilere, yorumlara yorum yapacaktır. Değil mi üyeler?
Başlık: Ynt: ''Yüzüklerin Efendisi” bir anti Türk propagandası mı?
Gönderen: Herr Mannelig - 06 Temmuz 2009, 13:26:10
İlk baştaki tartışmalara yönelik güzel bir karikatür buldum (ilk baştaki diye belirtmemin nedeni Fırtınakıran ile girdiğim şu son diyaloglara bir gönderme yapmamam)

http://www.tuhaxo.com/web/images/stories/atGozlugu.gif
Başlık: Ynt: ''Yüzüklerin Efendisi” bir anti Türk propagandası mı?
Gönderen: - 06 Temmuz 2009, 15:29:56
@Herr Mannelig

Valla ben Moradin'e tapıyorum, ayin yaparken de amon amarth dinliyorum motive edici oluyor :P İslam konusundaki yorumuna gelince de (yorum değilde alakasız çıkış diyelim:)) görünen o ki bünyende olumsuz etkiler yaratan bir takım sıradışı atraksiyonlara (!) girmişsin müslümanlarla :P İçinde biriken düşmanca eğilimleri de bu tarz ortamlarda, klavye delikanlılığı tadında, mesnetsizce önüne gelene boşaltarak bilinçaltını ferahlatıyorsun. Konuyu din boyutuna taşımayı başardığın için sana yılın "kuntastik konu taşıyıcısı" ödülünü vermek istiyorum.

Bu arada 18 yaşından küçüksen (zira heyecanından (halk arasında gaz da deniyor) yaşının küçük olabileceği izlenimine kapıldım) lütfen bu söylediklerimi dikakte alma. Takıl sen. Kib optum byee ;)
Başlık: Ynt: ''Yüzüklerin Efendisi” bir anti Türk propagandası mı?
Gönderen: CaptainJarlaxle - 06 Temmuz 2009, 16:33:11
O kadar komplo teorisi kurdunuz. Hani Amerika'yı bulan denizci Portekiz? Din merkezi İtalya? Felsefe diyarı Antik Yunan? O zamanın despotlarından İspanya? Nerede ? Adam yazsa onlardan yazar afedersiniz ama Türklük milletçe abartıldığı için saçma saçma yerlerde geziyoruz. Bırakın bunları artık ben bu muhabbetleri 13 yaşımda yapıyordum yahu!

Edit: Nerde değil Nerede :)
Başlık: Ynt: ''Yüzüklerin Efendisi” bir anti Türk propagandası mı?
Gönderen: DarLy OpuS - 06 Temmuz 2009, 16:58:13
Abi zaten ben bu tarz "şeylerin", dışarıdakilerden çok bizim içimizdeki kişilerin başının altından çıktığına inanıyorum. :D

Bir de şu din mevzuunu uzatmasak pek iyi olacak, zira konu bir iki mesaj öncesinden kapanmış zaten. :)
Başlık: Ynt: ''Yüzüklerin Efendisi” bir anti Türk propagandası mı?
Gönderen: Herr Mannelig - 06 Temmuz 2009, 19:26:47
@Herr Mannelig

Valla ben Moradin'e tapıyorum, ayin yaparken de amon amarth dinliyorum motive edici oluyor :P İslam konusundaki yorumuna gelince de (yorum değilde alakasız çıkış diyelim:)) görünen o ki bünyende olumsuz etkiler yaratan bir takım sıradışı atraksiyonlara (!) girmişsin müslümanlarla :P İçinde biriken düşmanca eğilimleri de bu tarz ortamlarda, klavye delikanlılığı tadında, mesnetsizce önüne gelene boşaltarak bilinçaltını ferahlatıyorsun. Konuyu din boyutuna taşımayı başardığın için sana yılın "kuntastik konu taşıyıcısı" ödülünü vermek istiyorum.

Bu arada 18 yaşından küçüksen (zira heyecanından (halk arasında gaz da deniyor) yaşının küçük olabileceği izlenimine kapıldım) lütfen bu söylediklerimi dikakte alma. Takıl sen. Kib optum byee ;)

İslam konusuna bu kadar takılmanız ve başına eklediğim "o çok sevdiğiniz" tabirinin sebep olduğuna inandığım bunca çıkışmanız bana da komik geliyor zira o bir çıkışma değildir. Bir eleştiri yahut laf gönderme değil ama nedense halk için büyük değer taşıyan olguların isteklerinin aksi yönde kullanılması onları rahatsız ediyor ve bu tarz lafları eleştiri diye nitelendirmek isteyip bunu yazan kişiye karşı çıkmalarına hak olarak görüyorlar.

Müslümanlara bir düşmanlığım yok. İnanç konusunda tartışmak gerekirse fiziksel olmayan her boyutta tartışırım, bir meyden okuma hürraa gelin lan müslümanlar tarzı bir havada olmadığımdan klavye delikanlılığı yorumuna karşı bir şey demiyorum tebessüm ettim o kadar. Yorumumu klavye delikanlılığı olarak nitelendirip çıkışmak da ortada bir klavye delikanlılığı var ise eğer o tabirle nitelendirilebilir.

Ha konuyla ne alaka diyebilirsiniz. Kısmen haklı da olabilirsiniz ancak kültürel etkileşim ile yaptığım yorumu örnekleyen bir ifadedir direk konuyla değil yorumumla ilgilidir.

Fırtınakıranın yorumları ile birlikte olayın kapanıp konuyla ilgili yorumlara dönüleceğini düşünmüştüm. Yorum yapmayı da düşünmüyor idim zaten ne var ki eleştiriye karşı savunmak tabiidir. Buradaki amaç da kendimi haklı çıkarmak altta kalmamak değil düşüncemi tam olarak nitelendirmek yanlış anlaşılma varsa düzeltmek bir ihtimal ki karşıdakinin düşüncelerini de aynı şekilde değiştirmektir. Ha tabi bunlara inanmazsın höah ne kolpa tip dersin, düşüncendir eyvallah. Saygı çerçevesinde tartışmak da erdemli bireyler olduğumuzu kanıtlar.
Başlık: Ynt: ''Yüzüklerin Efendisi” bir anti Türk propagandası mı?
Gönderen: PhoenixMan - 07 Temmuz 2009, 10:19:04
Bunları düşünmeden okumalı bu eseri. Öyle veya böyle, dünyanın en iyi fantastik kurgusudur.
Başlık: Ynt: ''Yüzüklerin Efendisi” bir anti Türk propagandası mı?
Gönderen: [NecRomanceR*] - 05 Ağustos 2009, 13:49:05
bence tolkien eğitim sistemine gönderme yapmş zuaha.
 
kimsenin işi gücü yok mu  da  bu kadar zorlama çıkarmalar yapıyorlar anlamıyorum ya ...
Başlık: Ynt: ''Yüzüklerin Efendisi” bir anti Türk propagandası mı?
Gönderen: Bonthey - 10 Ağustos 2009, 03:55:34
Bu savı çok duydum evet.
Uruk-Hai'ler müslümanmış, elfler hristiyan vs vs..
Ama tek kelimesine inanmıyorum ne kadar benzerlik olursa olsun.
O tarz bir seri yazan ustadın bu denli ayrımcı bir yapısı olması mümkün değil.
Öyle bir zihniyetten böyle bir anafikir çıkamaz.

Bir de şu yandan bakarım ben hep.
Tolkien, C.S.Lewis'in çok çok yakın arkadaşıydı ve C.S.Lewis de Türk hayranıydı. Bunun bir söylenti olmadığını hepimiz biliyoruz çünkü eserlerine yansıtacak kadar belirgindi bu konudaki düşüncesi. Bknz Türk lokumu ya da "Aslan" ..Bu kitabın yazımda da yardımcı oldu Tolkien..
LOTR serisindeki benzetmeler ise savunulduğu tezin kanıtlanması doğrultusunda Tolkien'in Türklere korkunç hatta faşist yaklaşımını gösterir. Bu denli ırkçıl düşünen bir yazarın da Lewis gibi ne bir Türk hayranı arkadaşa sahip olabileceğini düşünüyorum ne de içerisinde Türksel öğeler taşıyan bir kitaba elini vuracağını düşünüyorum.

Kısacası inanmıyorum. :D
Başlık: Ynt: ''Yüzüklerin Efendisi” bir anti Türk propagandası mı?
Gönderen: Chiyo - 10 Ağustos 2009, 13:22:37
Yüzüklerin Efendisi harika bir eser ve Tolkien'nin hayal gücüne de diyecek yok lakin; belki yazarken Türkler'den esinlenerek orcları ouşturdu, belki de hiç aklına bile gelmeden yazdı, ama sonuç her ne olursa olsun Yüzüklerin Efendisi okullarda okutulan bir ders kitabı değil, kurmaca bir eser. Şu ırk bunu temsilmiş, bu ırk şunu temsil etmiş vs., vs...  Bu tarz yakıştırmalara takılmadan okumak gerek bence.
Başlık: Ynt: ''Yüzüklerin Efendisi” bir anti Türk propagandası mı?
Gönderen: Okin - 12 Ağustos 2009, 19:22:03
 Saçmalıktan öteye gidemeyen bir iftira.
 Yazar neden böyle bir şey yapsın? Avrupa halklarındaki Türk korkusundan faydalanarak eserini çekici kılmak istemiş olabilir. Ama neden Türkiye'de de çok tutuldu? Halkımız Avrupalılara özenmiş olabilir.
 Yazacak bir şey bulamayıp gerçek olduğunu düşündüğü bir şeyden esinlenmiş olabilir.
 Birkaç neden daha bulursunuz. Ama tahmin edeceğiniz gibi bunlar zorlamadır. Bir insan bir şeyi pekçok farklı şeye benzetebilir, bir şeyle pek çok başka şey arasında bağlantı kurabilir. Ama bu bağlantıların olması onların gerçek olduğu anlamına gelmez. Çoğunluğu zorlamadır."şu şöyleyse bu böyle olur oradan da bu buna karşılık gelir,"sözü bir zorlamadır. Bukadar insan okumuş o seriyi, hiç birisi farketmiyorda sen mi görüyorsun gerçeği?
 Bu teoriyi ortaya atanı tanımıyorum ama söylediği sözler sayesinde ününü artırabileceğini düşünüyorum.
 Bu konu üzerinde çok söz söylenebilir. Ama ben kısacadiyorumki: Adamın söyledikleri saçmalık! Olmaz öyle şey.
Başlık: Ynt: ''Yüzüklerin Efendisi” bir anti Türk propagandası mı?
Gönderen: Asfaloth - 12 Ağustos 2009, 20:34:37
Ama neden Türkiye'de de çok tutuldu? Halkımız Avrupalılara özenmiş olabilir.
Sorunda orda halkimiz diye tabir ettiklerin ozendigi icindir turkiyede tutulmasinin sebebi belkide.

    Konu hakkinda soyliyebilecegim ise su : Tolkien orta dunya sematize edildikten sonra bir yazisinda burdaki irklarin gunumuz dunyasinin herhangi bir toplumuyla yada burdaki ulkelerin su an varolan ulkelerle benzetilmemesi gerektigini dile getirmisti.Cunku bu esere o zaman dahi sadece Turk propagandasi deil direk orta dogu olarak nitelendirilen ulkelere karsi bi propaganda oldugu soylenmistir.
    Ben sahsen inanmiyorum ole bi amaca orta dunya haritasinda yer verildigini ancak , ''Uruk'' kelimesinin eski turklerde ''asil savascilara verilen bir rutbe'' oldugunuda dusunmeden de edemiyorum.

D.N. : Hai kelimeside yine ayni eski turklerde savasci demektir.
Başlık: Ynt: ''Yüzüklerin Efendisi” bir anti Türk propagandası mı?
Gönderen: mit - 13 Ağustos 2009, 14:20:35
Bence bu lüzumsuz araştırmayı yapan sevgili(!) profesör efendi hem Tolkien üzerinden prim yapmayı hem de bizi karalamayı hedef alarak bir taşla iki kuş vurmayı denemiş. Tolkien yıllarca yazdıklarının sadece kendi hayal ürünü oluğunu söylemiş, aksini iddia edenlere de gülmüştür. Lütfen bu güzelim esere, "hayalgücü ve orjinalliği zengin esere" başka manalar yükleme sevdasından vazgeçsinler artık.
Başlık: Ynt: ''Yüzüklerin Efendisi” bir anti Türk propagandası mı?
Gönderen: veritaserum - 01 Şubat 2010, 14:42:25
Lotr okumadım ama doğru olmadığına eminim. Bunu bulan adama da "oha" derim :)
Başlık: Ynt: ''Yüzüklerin Efendisi” bir anti Türk propagandası mı?
Gönderen: Jean Valjean - 02 Şubat 2010, 19:51:51
Tolkien, bir keresinde bir fabrikaya bakarken Mordor'u görüyorum demiştir.
(Alıntı)
Bu laftan sonra herşey boş gelir bence.
Ayrıca Haradlıların Araplara benzetilmesinin PJ yüzünden olduğunu düşünüyorum çünkü kitaplarda Haradrimin kıyafetlerinin Arap kıyafetlerine benzediğine dair hiç bir iz yokken, filmde böyle birşey görüyoruz.


İrlandalıyız biz alman değiliz:P (cüceler için irlandalı deseydi daha mantıklı olurdu) Almanların ne zaman başlı başına kendilerine ait bir mitolojisi olmuş da cüceler oraya ait oluyor!? Orta dünyadaki cücelerin isimlerinin çoğu iskandinav kökenli. Tamam Alman hikayelerinde de zaman zaman cücelere rastlanmış sanıyorum ama adam güpegündüz kuzey mitolojisinden almış cüceleri.

İkincisi saksonlarla rohan arasında nasıl bir bağlantı kurmuş anlayamadım. Adamların at sevdası "biz hunuuuuz" diye haykırırken giyim kuşamları (miğferleri mesela) "hağyıııır vikingiz biiiz" diye bağırıyor:) Daha birçok farklı ırksal çıkarım da yapılabilir
  Bir kere Almanlar ve İskandinavlar uzun zamandır yakın bir coğrafyada bulunmaktadırlar. Birçok milletin gibi onların da etkileşimde bulunması kaçınılmazdır. Senin görüşüne göre hiç bir milletin mitolojisi yoktur. Etkileşimde bulunulmadan zengin bir mitolojinin yaratılamayacağını düşünüyorum. Zira Yunan Mitolojisi de Mısır ve başka doğu mitolojilerinden etkilenmiştir.
 Neden İrlanda dedin onu da anlayamadım. İrlanda hem İskandinavya'da değil hem de sanayi ülkede çok sonradan gelişmiştir. Ki İngilizler gelişmiş sanayisiyle birçok İrlandalıyı öldürmüştür, bu yüzden de İrlandalılar İngilizlerden nefret eder.
 Tarihteki birçok devlet atları kullanmıştır. Sadece Hunlarla özdeşleştirmek saçmalıktır.
 Vikinglerin giyim kuşamları da çoğu Kuzey Avrupa devletininkine benzemektedir. Miğferleri ise (Sanılanın aksine boynuz yoktur.) tarihteki çoğu devletin kullandığı miğferlerle benzerlik gösterir.
Başlık: Ynt: ''Yüzüklerin Efendisi” bir anti Türk propagandası mı?
Gönderen: Amras Ringeril - 03 Şubat 2010, 11:22:29
İrlanda mitolojisinde cücelerin (elf gibi olanları eğlenceli, ayakkabı cini vs.) yeri büyüktür. O yüzden dediğini düşünüyorum. Ama Alman mitolojisi de vardır elbette. Hem de epey geniş. Nibelungen var bir kere. Tolkien'in esin kaynaklarından.
Başlık: Ynt: ''Yüzüklerin Efendisi” bir anti Türk propagandası mı?
Gönderen: Nihbrin - 05 Şubat 2010, 11:48:30
Kara Kule ile ilgili bir harita bulmaya çalışırken buna tesadüfen rastladım, eğlenceli buldum açıkçası.

Spoiler: Göster
(http://img231.imageshack.us/img231/7301/1262241800812.jpg)


(http://img231.imageshack.us/img231/7301/1262241800812.th.jpg) (http://img231.imageshack.us/i/1262241800812.jpg/)
Başlık: Ynt: ''Yüzüklerin Efendisi” bir anti Türk propagandası mı?
Gönderen: Amras Ringeril - 05 Şubat 2010, 11:52:56
İtalyanları epey seviyormuş o halde Tolkien ha. Türkiye Mordor da olmuyor bu durumda, ya da Kara Kapılar aslında Viyana Kapıları :D Uçuk.
Başlık: Ynt: ''Yüzüklerin Efendisi” bir anti Türk propagandası mı?
Gönderen: Hurin - 05 Şubat 2010, 12:55:34
Bana daha çok Makedonya Mordor'muş gibi geldi. Aslında mantıklı en iyi eğitim almış, ülkeye yön veren bağımsızlığına en düşkün halk oradaydı Osmanlı zamanında. Tabi bu resmi yapanın bunu düşündüğünü sanmıyorum  :)
Başlık: Ynt: ''Yüzüklerin Efendisi” bir anti Türk propagandası mı?
Gönderen: BlackPegasus - 05 Şubat 2010, 14:53:31
Aslına bakarsanız bu tip romanların bu düşüncelerle yazıldığını hiç düşünmedim. Banada söylediler bunları ama JRR Tolkien en sevdiğim ingilizdir :D belki birinci dünya saavaşına katılmış olmasının bunun üzerinde bir etkisi olabilir. Ancak orada kötülüğün doğuda olmasının sadece bir tesadüf olduğunu düşünüyorum. Sonuçta kötülük bir yerde olmalıydı ve o doğu dedi kendi halkını memnun etti :D ona bakarsanız insanlarda ilk doğudan geliyorlar. Peki hiç bu yönden düşündünüz mü? İnsanların ışığı arayanları batıya doğru yolculuk ediyor. Bana sorarsanız birde bu yönden bakınca tamamen Türkler üzerine yazılmış bir destan gibi görünüyor :D
Başlık: Ynt: ''Yüzüklerin Efendisi” bir anti Türk propagandası mı?
Gönderen: Hurin - 05 Şubat 2010, 15:02:16
Çok doğuya gitmeye gerek yok zaten. Birinci Dünya Savaşında İngiltere'nin doğusunda Bismarck Almanyası bulunmakta :)
Başlık: Ynt: ''Yüzüklerin Efendisi” bir anti Türk propagandası mı?
Gönderen: Jean Valjean - 05 Şubat 2010, 15:57:34
http://www.yuzuklerinefendisi.com/article.php?sid=2077&mode=thread&order=0&thold=0
Burada bir forumda aynı konuyla ilgili bir yazı var. Okumanızı öneririm. Gerçekten hoş bir yazı olmuş.
Başlık: Ynt: ''Yüzüklerin Efendisi” bir anti Türk propagandası mı?
Gönderen: Amras Ringeril - 05 Şubat 2010, 16:05:26
Başa ne kadar döndük?

Çok iyi bir yazı gerçekten konuyla ilgili olarak, yazan arkadaşı tebrik ediyorum.
Başlık: Ynt: ''Yüzüklerin Efendisi” bir anti Türk propagandası mı?
Gönderen: Alorka Greenleaf - 02 Haziran 2010, 18:01:04
Ya aslında Rohan'lılar orta-asya türklerine daha çok benzemiyor mu? At sevdaları, göçebe gibi yaşamaları vs. Ben Rohan'lıları ilk duyduğumda aklıma hemen Hun'lar gelmişti.

Aynen!Ben hep böyle düşünmüşümdür.At efendileri flan.zAten atları Türkler evcilleştirmiştir...
Başlık: Ynt: ''Yüzüklerin Efendisi” bir anti Türk propagandası mı?
Gönderen: Herr Mannelig - 02 Haziran 2010, 21:43:21
Aynen!Ben hep böyle düşünmüşümdür.At efendileri flan.zAten atları Türkler evcilleştirmiştir...

Atların evcilleştirilmesi konusunda kabul gören üç hipotez vardır. Biri o zaman Dereivka diye adlandırılan Ukrayna bölgesinde yaşayan Pagan Slavların, biri İrani İskitlerin bir diğeri de Kırgızistan yakınlarında yaşayan Türki İskitlerin evcilleştirdiği yönünde.
Başlık: Ynt: ''Yüzüklerin Efendisi” bir anti Türk propagandası mı?
Gönderen: Alorka Greenleaf - 02 Haziran 2010, 21:59:43
hmm...Okulda hep Türklerin evcilleştirdiğin den bahsedilirdi....Her neyse de ben inanmıyorum.Hem öyle olsa ne yazar ki?...
Başlık: Ynt: ''Yüzüklerin Efendisi” bir anti Türk propagandası mı?
Gönderen: Herr Mannelig - 03 Haziran 2010, 16:37:17
Özür, Kırgizistan değil Kazakistanmış.
Başlık: Ynt: ''Yüzüklerin Efendisi” bir anti Türk propagandası mı?
Gönderen: May Day - 25 Eylül 2010, 12:26:47
üzülerek söylüyorum. aynen öyle gibi geldi bana. hatta doğu karşıtından çok osmanlı karşıtı gibi. doğudakiler kandırılmış insanlar (araplar). kurtuluş savaşı ile osmanlı tarihi karışık gibi.

hadi başlıyalım.

isengard bana endülüsü hatırlatır. erken düşen bir endülüs.

mordorun etrafındaki dağlar denizlerdir. kuzeyden saldırı gayet zordur. bataklıklarla engellenmiştir. karadenizin kapalı bir bölge olması gibi.

doğusu çoğrafi olarak zorlu olmasa da düşman yoktur. bizim kurtuluş savaşında doğuda ciddi düşmanımız olmadığı gibi. unutmayın rusya erken çekildi.

en büyük savaşlar nerde oldu sorarım size. osgiliathda. coğrafi olarak bakınca izmiri anımsatıyo.

morannonu, mordorun kuzey batısını hatırlayın. 2 sıra dağ vardır. ve zorlu iki geçit. aynı 2 boğaz gibi.

ama gondor ingilizlerdir. onlardaki soylu ayrımı gibi. 3 eyaletin birlikte gondor esaslı yönetimi ise büyük britanyadır. galler, iskoçya, ingiltere gibi.
Başlık: Ynt: ''Yüzüklerin Efendisi” bir anti Türk propagandası mı?
Gönderen: Amras Ringeril - 26 Eylül 2010, 15:52:58
Gerçekten merak ettiğim bir şey var. Tolkien'in Türk kurtuluş savaşını düşünerek 1000 küsür sayfalık bir fantastik edebiyat eseri yazdığına, bütün ömrünü buna adadığına gerçekten inanıyor musunuz?
Başlık: Ynt: ''Yüzüklerin Efendisi” bir anti Türk propagandası mı?
Gönderen: May Day - 26 Eylül 2010, 17:21:50
tabiki yazma amacının bu olduğuna inanmıyorum. ama bir yazar bir kitabı yazarken isteyerek yazdıklarının dışında bilinçsiz olarak da kafasındakilerin bir kısmını kağıda döker. durum burda ne bilmiyorum. yüzüklerin efendisi tamamen türk karşıtlığına adanmış bir kitap değil. ama olan imalar da reddilemez.

ben de severim. bu çok büyük bir yazar ve deha olduğu gerçeğini değiştirmez. ama konu bu değil. amacım da lotr'u karalamak değil. sadece gördüklerim. lotr hayranı olarak bu beni de üzse de.

filmi izlerken araplar gibi giyinmiş haradlı insanları gördüğüm de hep kafam karışır.

veya haritaya baktığımda. orta dünyanın batısı. iyiler. hemen diplerinde coğrafi olarak korunan bir mordor. kötüler içlerine kadar sokulmuş. arkada ise kötülerin olduğu tahmin edilen çok büyük bilinmeyen bir coğrafya. orta dünyanın batısı bence avrupadır. daha batıda ise doğuya pek de müdahale etmeyen çok büyük bir güç. ayrı bir kıta valinor. valar diyarı. sırlarla dolu. (amerikayı ne çok andırıyo hele savaştaki bir ingiliz olarak düşününce)

özendiği yerleri çok rahat yazarım. gondor ingilizlerdir. rohan fransızlar. dol amroth italyan/yunan. isengard endülüs. valinor amerika. mordor türkiye/osmanlı. harad arap/pers/hint. unutmadan elfler de soylu ingilizlerdir.

kılıçlara bakın. orclar ve goblinlerin kılıcı için scimitar kelimesi kullanılır. yani enli kılıç. yatağan gibi.

bu doğrultuda çok çok özel bir çabası olduğunu zannetmiyorum. ama bence sadece türkleri sevmiyor.

edit: cüceler ruslardan özenilmiştir.

edit 2:isengard da hataya düştüm. endülüs değil almanyaydı.
Başlık: Ynt: ''Yüzüklerin Efendisi” bir anti Türk propagandası mı?
Gönderen: Amras Ringeril - 26 Eylül 2010, 18:47:04
Orclar hep doğuda mıdır? Yüzüklerin Efendisi hakkında ne biliyorsun sevgili yuno? Sana bir şeyler söyleyeyim bu arada konuya yorum da yapmış olurum.

Orclar "kuzey"de, dünya haritasını yerleştirdiğinde nerdeyse tamı tamına Finlandiya'nın olduğu bölgelerde yaratılmışlardır. Orası kötülüğün merkezidir. Beleriand topraklarında güney ve doğu cüceler ve elflerin diyarlarıdır, kötülük hep batıdan gelmiştir. Gerek Feanor'un içindeki ateş gerekse orcların yukarılarda yaratılıp "kuzey-batı"dan aşağıya doğru inmesiyle.

Elflerin dünyaya gözlerini açtıkları yer de dünya haritasını koyarsanız tam olarak Orta Asya hatta Doğu Asya civarlarına denk gelir, Cuivienen gölü Arda'nın en doğusundadır, hatta oradan batıya doğru büyük göç yaparak gelirler.

Açıkçası bu tarz yorumların gerçekten sinirlerimi bozmaya başladı.

Sürekli aynı tartışmaları yapmaktan bıktığımı belirtmekten bile bıktım aslında. Hiçbir şey söylemesem daha uygun olurdu ama belirtmek istediğim bir nokta daha var.

Şimdi ben Robin Hood'dan esinlenip bir karakter yarattığımda İngiliz kapitalist rejimine karşı bir anarşist duruş mu sergilemiş olacağım? Peki aynı yerde bir de Churchill'den esinlenilmiş bir komutan olsa o zaman ne olacak? Taraflı yaklaşımlar değil yalnızca yaratılacak şeylerin temeli için akılda kalmış izlenimler olabilir.
Başlık: Ynt: ''Yüzüklerin Efendisi” bir anti Türk propagandası mı?
Gönderen: May Day - 26 Eylül 2010, 20:56:17
bire bir benzemesini kimse beklemiyor zaten. türk düşmanlığı olması için kitabın illa türk tarihini mi anlatmasını bekliyorsunuz. ama olay bu. sürekli bu yönde imalar var.

ha bunlar kesin değil. herkes herşeyi herşeye benzetebilir diyosanız size noel babadan mektuplar'da 1453 yılında yapılan gulyabani saldırısını hatırlatırım, başka da bişey söylemem.

zaten ergenliğinde ingilizlerin en büyük beceriksizliğine şahit olan, bu bilinç altına yerşleşen bir  ingiliz yazardan başka bir tutum beklemek mümkün değildir.
Başlık: Ynt: ''Yüzüklerin Efendisi” bir anti Türk propagandası mı?
Gönderen: Hurin - 27 Eylül 2010, 00:19:20
1- Bu düşünce saçmalık.
2- Bu düşünceyi savunanlar cahildir. Tolkein ile ilgili hiçbir makale okumamıştır sadece havadan duyduklarıyla hareket ediyordur.
3- JRR Tolkein üstüne basa basa söylemiş katılmak zorunda olduğu 2. Dünya Savaşı dışında adamın savaşlarla hiçbir alakası yok. İngiliz edebiyatını geliştirmektir amacı.

  Şimdi yukarıdaki 3 basit maddeyi anladıktan sonra şunu anlayın lütfen. Şu anda yurtdışında öğrenci olarak bulunmaktayım. Bulunduğum yerde birden çok ulustaki öğrencilerle(İrlanda, Almanya, İtalya, Belçika, Hollanda, Suudi Arabistan, İspanya, Almanya vsvs) birlikte bulunmaktayım. Bu insanlarının hiçbirinin umrunda değil yok o savaşmış yok türkler vahşiymiş falan. Evet bunu böyle düşünende var ancak böyle konulara takmış insan sayısı türkiyedeki insan sayısı kadar. İnsanlar ne müslüman olmanızı ne türk olmanızı önemsiyor. Yani anlayacağınız barbar türk anlayışı hadi bu adamları kötüleyelim anlayışı falan yok ortada. Eğer derdi olsaydı Tolkien'in Türklerle bizim savaşmadığımız bir savaş için bizi yereceğini zannetmiyorum.

  Özgüre sonuna kadar katılıyorum. Hatta bu başlığın kitlenmesini rica ediyorum. Işığı gören geliyor yazıyor başlığa. En marjinal başlığımız bu. Ülkenizi çok seviyorsanız size bir sır vereyim; burda yazı yazmakla ülke daha iyi bir yere gelmiyor. Aksiyon gösterinki reaksiyon olsun.
Başlık: Ynt: ''Yüzüklerin Efendisi” bir anti Türk propagandası mı?
Gönderen: Ectoras - 27 Eylül 2010, 11:23:54
Uzun zamandır bu başlığı takip ettim,her yazılanı okudum ,söylemek istediklerimi bazı üyelerde hemen hemen belirtmişti yorum yapmadım,ama bence bu başlık kilitlenmesin diğerlerininde ne düşündükleri bir yerde önemli bakarsınız biri gelir çarpıcı ve göze gözükmeyen birşey söyler konu hakkındaki düşünceler bile değişebilir,kanımca başlığın pek zararı gözükmüyor...
Başlık: Ynt: ''Yüzüklerin Efendisi” bir anti Türk propagandası mı?
Gönderen: May Day - 27 Eylül 2010, 14:41:54
aranızda bu olayı umursamayanlar olabilir. peki bu ortadaki durumu değiştiriyo mu? yada sizin umursamanız başkalarınında umursamamasını mı gerektirir? siz tolkieni seviyosanız (ki ben de seviyorum) olumsuz yönleriyle ilgili başlıklar - hele de bizimle ilgili - kilitlenmeli mi?

---------------------------------

1453 gulyabanilerin saldırısını kim açıklayabilir?

tolkien 1892 doğumludur. 1. dünya savaşında savaşmamıştır. ama yaşamıştır.

kendi ülkesinin girdiği bir savaştan fikir olarak etkilenmesi için illa asker olarak bulunması şart mı sizce?

ve bu kişi o yıllarda hertürlü dış etkiye açık ergenlik çağında bir delikanlı.
Başlık: Ynt: ''Yüzüklerin Efendisi” bir anti Türk propagandası mı?
Gönderen: magicalbronze - 27 Eylül 2010, 15:00:45
Arkadaşlar,

İlk olarak başlığın kilitlenme gibi bir durumu ya da "Ben böyle düşünüyorsam sende böyle düşünmek zorundasın!" yaptırımı kesinlikle olamaz. Bölümün adı "Tartışma Platformu" ise eğer, herkes kendi düşüncesini, gözlemlerini ve kantılarını pekâlâ sunabilir ve bu düşüncelere farklı kimsenin direkt olarak müdahil olma durumu söz konusu dahi olamaz.

Tolkien zaten zamanında bu yakıştırmalar için belli bir açıklama yapmış. Ben Tolkien'in böyle bir şey düşünerek Orta Dünya'yı yarattığını düşünmüyorum. Sonuçta o kadar uçsuz ve bucaksız bir evren ki eğer daha da derinlere inersek çok daha fazlasını öne sürebiliriz. Fantastik bir romanı bence böyle kavramları düşünmeden okumak çok daha keyif verir.

Ama bu demek değil ki ben böyle düşünüyorum diye kimse aksini iddia edemez. May Day kendi gerekçelerini sunarak bunun tersi olduğunu düşünüyor. Elbette olabilir, kimse de buna aşağılayıcı bir şekilde yaklaşamaz. Herkes kendi düşüncesini ortaya koyar ve konuyu sonradan görecek okuyucular için farklı düşünce kavramlarının bir araya gelişi gözlemlenir.

Bu nedenle, tartışmayı küçümsemeyecek ve şahısları rencide etmeyecek şekilde devam ettirelim.
Başlık: Ynt: ''Yüzüklerin Efendisi” bir anti Türk propagandası mı?
Gönderen: Hurin - 27 Eylül 2010, 15:54:15
1453 gulyabanilerin saldırısını kim açıklayabilir?

7 yıl savaşları, Gül Savaşları ve Yüzyıl savaşları hakkında herhangi bir bilgin var mı? Yüzyıl Savaşlarının bitiş tarihi ne zamandır bir fikrin var mı? En önemlisi adı geçen kitabı sen okudun mu? Uzun uzun tarih anlatamam lakin İngilizler'in Fransızlarla pek dostane olmayan bir tarihi vardır belkide bu gulyabani saldırısı 1453'te 100 yıl savaşlarının son yılındaki Fransız Saldırısı ile ilgilidir. Osmanlı Devletine Haçlı Seferi için geldiklerinde Avrupalılar Bizansın Başkenti İstanbul'u yağmalamıştır. Bu kadar seviyorlardı kenti neden yağmalamış olabilirler? Onlar için aslında sadece bir devlet yokolmuştur ve son zamanlarda Osmanlıyı karıştırmak için Bizansı kullanmışlardır. İstanbulu bu kadar kıymetli yapan nedir peki bizi gulyabani gösterecek? Vatikan, Moskova, Mekke deseniz anlarımda İstanbul neden?

Dipnot: Her ne kadar sert bir yazı gibi görünsede gayet sakin bir halde yazıyorum bu yorumu. Lakin smile kullanmayı sevmediğimden ve yazı stilimden dolayı çok ciddi durduğu gibi eleştiriler alıyorum. Kimse üstüne alınmasın burda fikir teatisi yapıyoruz.
Başlık: Ynt: ''Yüzüklerin Efendisi” bir anti Türk propagandası mı?
Gönderen: May Day - 27 Eylül 2010, 16:15:12
evet haklıymışsın. yüzyıl savaşları hakkında bilgim var. fakat bitiş tarihi hakkında bilgim yok. kitap elimde var. kitabın ilgili kısmını okudum. şu an kayıp öyküler kitabı 2'nin ortasındayım. sonraki kitap o.

1453--17 Temmuz - Battle of Castillion (Castilion savaşı)İstanbulun fethinden tam 50 gün sonra Jean Bureau Talbot'u yener ve Yüzyıl savaşı son bulur. Fransız zaferi. (1)

yalnız sen de şu konu da hatalısın. ben de bilmiyordum. kısa bir araştırma sonucu yeni öğrendim.

Alıntı
JRR Tolkein üstüne basa basa söylemiş katılmak zorunda olduğu 2. Dünya Savaşı dışında adamın savaşlarla hiçbir alakası yok.

1914 Çocukluk aşkı Edith Bratt ile nişanlandı. Birinci dünya savaşı başladı.
1916 Edith ile evlendi. Almanya'ya karşı savaşmak üzere Fransa'ya gitti. Bir topçu atışı çok yakınında patladı ve bu nedenle İngiltere'ye geri döndü
1917 Silmarillion'u yazmaya başladı ve ilk çocuğu Jon doğdu.
1918 1. Dünya Savaşı'nın bitimine az bir süre tekrar cepheye gitti fakat kısa bir süre sonra geri döndü. (2)

ayrıca şunu da belirtmek istiyorum. şurdaki üslubun hoş değil.

Alıntı
1- Bu düşünce saçmalık.
2- Bu düşünceyi savunanlar cahildir.

kaynaklar:

(1) http://tr.wikipedia.org/wiki/Y%C3%BCz_Y%C4%B1l_Sava%C5%9F%C4%B1
(2) http://www.yuzuklerinefendisi.com/htmls/tolkien/tolkien.html
Başlık: Ynt: ''Yüzüklerin Efendisi” bir anti Türk propagandası mı?
Gönderen: Hurin - 27 Eylül 2010, 16:36:45
O halde şunu diyebiliriz ki aslında 1453 yılında yapılan saldırı ve gulyabaniler Türk olmak zorunda değil, Fransızlarda olabilir. Heleki o dönemde yüzyıldan uzun süre farklı bir milletle savaşırsanız ve yenilirseniz İngiliz Edebiyatı ile ilgili bir yazı yazarken size daha yakın olan bir coğrafyaya gönderme yapma olasılığınız daha yüksek olur bence.
Başlık: Ynt: ''Yüzüklerin Efendisi” bir anti Türk propagandası mı?
Gönderen: farketmez - 27 Eylül 2010, 17:07:19
Her fırsatta alegoriden nefret ettiğini belirten bir insanı neden alegori yapmakla suçlarlar anlamıyorum ki. Millet olarak bazı komplekslerimizden kurtulmamız lazım artık, Tolkien'in başka derdi yok mu ki Türkleri aşağılamaya çalışsın yahu? Bu tür kısır tartışmaları bırakıp eserlerin edebi yönlerine bakarsanız Orta Dünya'dan çok daha fazla zevk aldığınızı göreceksiniz.
Başlık: Ynt: ''Yüzüklerin Efendisi” bir anti Türk propagandası mı?
Gönderen: May Day - 27 Eylül 2010, 17:27:39
Her fırsatta alegoriden nefret ettiğini belirten bir insanı neden alegori yapmakla suçlarlar anlamıyorum ki. Millet olarak bazı komplekslerimizden kurtulmamız lazım artık, Tolkien'in başka derdi yok mu ki Türkleri aşağılamaya çalışsın yahu? Bu tür kısır tartışmaları bırakıp eserlerin edebi yönlerine bakarsanız Orta Dünya'dan çok daha fazla zevk aldığınızı göreceksiniz.

nick entry uyumu derler ya, aynen o olmuş :)
Başlık: Ynt: ''Yüzüklerin Efendisi” bir anti Türk propagandası mı?
Gönderen: Ectoras - 27 Eylül 2010, 23:54:33
Her fırsatta alegoriden nefret ettiğini belirten bir insanı neden alegori yapmakla suçlarlar anlamıyorum ki. Millet olarak bazı komplekslerimizden kurtulmamız lazım artık, Tolkien'in başka derdi yok mu ki Türkleri aşağılamaya çalışsın yahu? Bu tür kısır tartışmaları bırakıp eserlerin edebi yönlerine bakarsanız Orta Dünya'dan çok daha fazla zevk aldığınızı göreceksiniz.
Bence bundan emin olamazsınız...Avrupalılar yüzyıllarca uğraştı bizle ve hala uğraşıyorlar ama denildiği gibi Tolkien "Alegorinin her türlüsünden nefret ederim"diyor...Bir ingilizin sözüne ne kadar güvenilir bilmem ama Tolkien bambaşka...
Başlık: Ynt: ''Yüzüklerin Efendisi” bir anti Türk propagandası mı?
Gönderen: Laughing Madcap - 28 Eylül 2010, 01:12:00
Bence fazla heyecan var burada, evet.

Genel olarak siteye "genç" bir topluluk hakim olduğu için mi yoksa ırk olarak "küfür mü etti lan bu?" insanları olduğumuz için mi bu başlık böylesine coştu bilmiyorum ama biraz sakin olmak gerek.

Siz istediğinizi düşünmekte özgürsünüz. İstanbul'a bakıp şair de olabilirsiniz, ana avrat küfür de edebilirsiniz. Şirinleri izleyerek büyüyebilirsiniz ya da o çizgi filmi kurcalayıp çok acayip şeyler de çıkartabilirsiniz. Stairway To Heaven'ı dinleyip kulaklarınıza ziyafet çektirebilirsiniz ya da "tersten dinleyince satanizmi övüyomuş lan!" diye Led Zeppelin üyelerinin annelerine ve ebelerine yönelik türlü söylemlerde bulunabilirsiniz. Bu eleştirilen olguyla ilgili değil, eleştiren kişinin algısıyla ilgili bir şey. Diyelim ki söz konusu iddia gerçek. O zaman da şu var; ne farkeder? Fantastik kurgunun temellerinin atıldığı bir eserin özünde Türk düşmanlığı olabileceği paranoyasını bir kenara bırakırsak, sanat ürünlerine siyaset sıçratmak her kime ve neye karşı yapılırsa yapılsın, bence hoş bir hareket değil.

Sonuç; bazen bir puro sadece bir purodur.
Başlık: Ynt: ''Yüzüklerin Efendisi” bir anti Türk propagandası mı?
Gönderen: Baal Adramelech - 28 Eylül 2010, 01:17:57
Sonuç; bazen bir puro sadece bir purodur.

Mükemmel alıntı.
Başlık: Ynt: ''Yüzüklerin Efendisi” bir anti Türk propagandası mı?
Gönderen: Ectoras - 28 Eylül 2010, 11:30:16
Diyelim ki söz konusu iddia gerçek. O zaman da şu var; ne farkeder? Fantastik kurgunun temellerinin atıldığı bir eserin özünde Türk düşmanlığı olabileceği paranoyasını bir kenara bırakırsak, sanat ürünlerine siyaset sıçratmak her kime ve neye karşı yapılırsa yapılsın, bence hoş bir hareket değil.

Sonuç; bazen bir puro sadece bir purodur.
İşte bir çıkış kapısı herkes için...Ben bu cümleler sonrası biraz tatmin oldum.
Başlık: Ynt: ''Yüzüklerin Efendisi” bir anti Türk propagandası mı?
Gönderen: Krasus - 24 Kasım 2010, 22:57:06
yok artık! Adam yaşarken defalarca söylemiş hiçbir şeye gönderme yapmadığını.
Başlık: Ynt: ''Yüzüklerin Efendisi” bir anti Türk propagandası mı?
Gönderen: May Day - 26 Kasım 2010, 18:39:32
yok artık! Adam yaşarken defalarca söylemiş hiçbir şeye gönderme yapmadığını.

ben olsam aynını ben de söylerdim
Başlık: Ynt: ''Yüzüklerin Efendisi” bir anti Türk propagandası mı?
Gönderen: uzman - 18 Ağustos 2011, 19:15:40
adam birinci dünya savaşına katılan biri olarak etkilenmesiçok normal bir şey hem zaten ingiliz milliyetçilerin ingiltere'yi yücelterek imparatorluğun yıkılmasını engellemek için girişilmiş diğer ırkları kötüleme kampanyası sadece türkleri değil almanları ve slavları da kötülüyor yani o zmanki dünya devleri fark ettiğyseniz orkların zaferleri hep tarihlerinde günümüzde değil isengard ise yeni yeni dünya devi oluyor gondorunda zaferleri hep tarihinde tıpkı rum ve yunanlıların bizansla hatta daha da geride büyük roma imparatorluğunu övmesi gibi
Başlık: Ynt: ''Yüzüklerin Efendisi” bir anti Türk propagandası mı?
Gönderen: Alorka Greenleaf - 12 Eylül 2011, 10:50:54
Konu tekrar hortlasın diye yapmıyorum bunu önceden söyleyeyim. :)
___
Ekşi de karşıma çıkan bir entry [*]öyle deniyordu sanırıö [/*];

bir alman icin muhtemeldir ki o orc; türk'tür.
bir türk icin o o ork kesin 'kürt'tür.
bir amerikali icin o ork onlarin deyimiyle 'zenci' dir.
bir fransiz icin 'araptir'
tarihsel acidan incelenecek olursa avrupa ve amerika icin o ork "türk"tür v.s.
aslinda o ork irkciligin bir 'simge'sidir sadece.

Ve bu da bir diğeri;

bir şeyi gözden kaçırmışlar sanırım türkler öyle uzun boylu ve yapılı değil , tersine hımbıl ve tıknazdırlar bu bağlamda türkler ork olamazlar şeklinde yalanlanabilecek iddia. inadına öyle boylu poslu ingilizler de hobbitse ben bu orta dünyayı hiç tanımamışım çok alındım asıl hobbit biziz( haddimizi bilerek elfliğe falan hiç özenmiyoruz ).başka da birşey olmaz.

Başlık: Ynt: ''Yüzüklerin Efendisi” bir anti Türk propagandası mı?
Gönderen: Lucid Dreaming - 12 Eylül 2011, 18:47:10
Zaten ben dikkat ettim bizim halkımızda maalesef böyle bir hastalık var. Kimsenin şahsi düşüncelerine lafım yok yanlış anlaşılmasın ancak hep önemli bir şey olur ''Vay efendim falancalar aslında Türkmüş.'' ''Vay anasını bunlar Türklere hakaret! '' gibi yargıları hep duyuyoruz.

Yüzüklerin Efendisi ve Tolkien'in Orta Dünya içeren diğer kitaplarında kesinlikle böyle bir iğneleme olacağını sanmıyorum.
Başlık: Ynt: ''Yüzüklerin Efendisi” bir anti Türk propagandası mı?
Gönderen: Catrouble - 05 Ekim 2011, 15:55:07
Benzer bir senaryo daha var Dünya Savaşında çektiği sıkıntıları romanında anlattığı dolayısıyla Orclarla Naziler arasında bir bağlantı kurduğuyla ilgili. Hatta savaşta kaybettiği arkadaşları ile kitaptaki karakterler arasında bağlantı kurduğuyla ilgili. Yinede ben Yüzüklerin Efendisinin senaryosunun yaşamdan esinlenilmiş olsada bir bilinçaltı göndermesi olduğuna inanmıyorum.

Yalnız bir arkadaşın eklediği haritayı detaylı olarak inceleyince bariz bir şekilde Avrupa haritasından esinlenilmiş olduğu hatta esinlenmektende öteye geçerek fazlasıyla benzediğini söylemek lazım. Ki eğer bu görüşüm doğru olarak kabul edilirse mordor kesinlikle Anadolu sınırlarında gözükmüyor. Doğu Avrupaya denk geliyor ve bu en baştaki iddiayı çürütüyor gibi..

Yinede eğer Uruk Haileri Türkleri düşünerek yada Nazileri düşünerek canlandırdıysada kafamızda bunu büyütüp gurur meselesi haline getirmenin bir anlamı yok. Yazarlar kendi fikir özgürlüklerine sahiptir ve Tolkienin açıkça Türkler Orktur gibi bir açıklaması olmadığına göre bu durum hakarete girmez :)

PS: Hangi tarafta olursa olsun bir Türk olarak ırkımın böyle bir yapıtta taraf olmasını fazlasıyla isterdim doğrusu :)
Başlık: Ynt: ''Yüzüklerin Efendisi” bir anti Türk propagandası mı?
Gönderen: Demigod - 05 Ekim 2011, 17:35:04
PS: Hangi tarafta olursa olsun bir Türk olarak ırkımın böyle bir yapıtta taraf olmasını fazlasıyla isterdim doğrusu :)
Bu düzüncenizi çok yanlış buluyorum. Bu yazar bizim gözümüzde ne kadar büyük bir yazarsa dünyadan birçok insanın gözünde de öyle. Tolkien'ın Türkleri orklarla aynı tarafa koymasının ne kadar utanç verici olduğunu düşünün. Hangi tarafın önemli olmadığını söylüyorsunuz. Sırf bir başyapıtta adımız geçecek diye adımız ayaklar altına mı alınsın? Bunu kastetmediğinizi umuyorum.
Başlık: Ynt: ''Yüzüklerin Efendisi” bir anti Türk propagandası mı?
Gönderen: Baal Adramelech - 05 Ekim 2011, 18:05:14
(http://i.imgur.com/P42ku.jpg)
Başlık: Ynt: ''Yüzüklerin Efendisi” bir anti Türk propagandası mı?
Gönderen: Catrouble - 05 Ekim 2011, 20:14:45
Bunu kişiselleştirmenin doğru bir şey olduğunu sanmıyorum. Edebiyatta benzetme sanatı kullanılarak bunun gibi, bundan daha hafif yada bundan çok daha ağır bir çok benzetme yapılmıştır. Tolkienin bizi orclarla bir tuttuğuna dair herhangi bir kanıt yok tabiki olsaydıda bence bu onu kötü alçak bir adam yapmazdı. Hatta bence Türk düşmanı olduğu falan anlamınada gelmez. Ama ben olaya tamamen anlatım şekli ve benzetme sanatı olarak bakıyorum. Bilmiyorum bana çok kötü birşey gibi gelmiyor. İyi ve kötüyü anlatmak için böyle bir metot seçmiş sonuçta ve kendisini iyi olarak görmesi gayet olası bir durum gibi. Ama sanırım ben kendimi ifade etmeyi başaramadım dolayısıyla anlatmak istediğim şeyide tam olarak anlayamamış oldunuz.
Başlık: Ynt: ''Yüzüklerin Efendisi” bir anti Türk propagandası mı?
Gönderen: Demigod - 05 Ekim 2011, 20:37:42
Olası bir sonuç :)