Kayıp Rıhtım Arşiv Forum

Liman Kenti => Liman Kütüphanesi => Konuyu başlatan: diana - 26 Kasım 2009, 13:35:52

Başlık: Deliliğe Övgü - Erasmus
Gönderen: diana - 26 Kasım 2009, 13:35:52
(http://static.ideefixe.com/images/310/310511_2.jpg)
Deliliğe Övgü (özgün adıyla: Morias enkomion seu laus stultitiae), Erasmus ’ un canlılığını, geçerliliğini ve çekiciliğini günümüze kadar değişmeden koruyabilmiş tek yapıtıdır. Bu küçük kitabın taslağını 1509 yazında, İtalya’dan İngiltere’ye yaptığı yolculuk sırasında çıkaran Erasmus, yazma işini İngiltere’de, dostu Thomas More’un evine vardıktan kısa bir süre sonra gerçekleştirdi; kitabı da Thomas More’a adadı. Yapıtını birkaç gün gibi kısacık bir sürede tamamlayan Erasmus, bu arada hiçbir kitaptan yararlanmadı.

Gülmece türündeki yapıta egemen olan iki temel görüş vardır. Bunlardan birine göre gerçek bilgelik, deliliktir. Öteki görüşe göre ise kendini bilge sanmak, gerçek deliliktir. İnsana yeryüzünde yaşama gücü kazandıran şey, gerçek bilgelik olma niteliğiyle doğrudan doğruya deliliğin kendisidir. Kitapta delilik (stultitia), kendi kendisine övgüler düzer; bu arada çocuklukta ve yaşlılıkta, aşkta, evlilikte ve dostlukta, politikada ve savaşta, yazında ve bilimde deliliğin nasıl her zaman egemen olduğu gösterilir. Tüm uğraş alanları, bu arada özellikle din kurumu ve din adamları bu panorama çerçevesinde sergilenir. Deliliği konuşturma kisvesi altında Erasmus, çağının kilisesine ve o kilisenin mensuplarına en acımasız eleştirileri yöneltir. Bu niteliğiyle “Deliliğe Övgü” çağlar boyunca bağnazlığa karşı kaleme alınmış en yetkin düzeydeki başyapıtlardan biri olmuştur. Yapıtın yazılışını izleyen sonraki yüzyıllarda -haklı olarak- düşünce düzeyindeki bağnazlığın her türlüsüne yönelen bir eleştiri diye yorumlanması, belki de bugüne değin koruduğu kalıcılığın baş nedenidir.

Yazınsal açıdan “Deliliğe Övgü”, Latin ozanı Horatius’un “Hakikati Gülerek Söylemek” ilkesinin belki de en yetkin örneğidir. Biçim açısından Erasmus, yapıtını kaleme alırken daha önce yapıtlarını çevirdiği Lukianos ve Libanios’tan da esinlenmiştir.

Rönesans ressamlarından Hans Holbein, Erasmus’un pek çok portresini yaptığı gibi, Deliliğe Övgü’yü de resimlemiştir. Bu yapıtların bir kısmı Basel, bir kısmı da Louvre Müzesi'ndedir.

Kaynak:Vikipedi

Biraz uzun bir tanıtım oldu ama kitabın özelliğini çok iyi tanımlamışlar diye koydum.

(Bu kitabı bana tavsiye ettiği için Amras'a teşekkür ederim.Onun sayesinde felsefe okumaya başladım. )



Başlık: Ynt: Deliliğe Övgü / Erasmus
Gönderen: Fırtınakıran - 26 Kasım 2009, 14:04:05
Keşke alıntı yapmak yerine tanıtımı kendi cümlelerinle yapsaydın :).

İyi anlatmış olabilir ama sana hissetirdiği duygu ve düşünceleri bilmek hoş olurdu.

Ben de bu kitabı bir yere not ettim bu tanıtım üzerine
Başlık: Ynt: Deliliğe Övgü / Erasmus
Gönderen: Berre - 12 Aralık 2009, 18:03:59
Okumak için beklediğim bir kitap. Uzun zaman önce ablam kitap listesine yazmıştı bende sabırla onun almasını bekliyordum.Sonunda bu bekleyiş sona erecek. Kitap fuarı bir Bursa'ya gelse...
 (Doğrusu felsefe içerikli kitaplardan kendimi uzak tutmaya çalışsam da okuma ihtiyacı hissediyorum.)
Başlık: Ynt: Deliliğe Övgü / Erasmus
Gönderen: diana - 12 Aralık 2009, 18:06:04
Kendimi affetmek istemiyyorum.Ama ben o kitabı haladır bulamadım canım.
Başlık: Ynt: Deliliğe Övgü / Erasmus
Gönderen: Berre - 12 Aralık 2009, 18:28:20
Kendimi affetmek istemiyyorum.Ama ben o kitabı haladır bulamadım canım.
Benim sorunum değil.