Kayıp Rıhtım Arşiv Forum

Kurgu Edebiyatı => Ütopya/Distopya => Konuyu başlatan: Marius - 28 Mart 2010, 23:47:22

Başlık: Cesur Yeni Dünya - Aldous Huxley
Gönderen: Marius - 28 Mart 2010, 23:47:22
(http://i363.photobucket.com/albums/oo79/kayiprihtim/cesur-yeni-dunya.jpg)

Cesur Yeni Dünya, Aldous Huxley'in bir romanı, magnum opus'udur. Brave New World romanın özgün adıdır.

Romanın kurgusu Londra'da 26. yüzyılda geçmektedir ve distopik bir atmosfer mevcuttur. Romanda üreme tekonolojisi, öjenik ve hipnopedi (uykuda öğretim) sayesinde toplum değiştirilmiştir. Aslında tanımlanan dünya bir ütopya olarak da gözükebilir, fakat ironik bir ütopya. Zira insanlık sağlıklı, teknolojik açıdan gelişmiş, savaşlar ve yoksulluk yok edilmiştir; tüm ırkların eşit olduğu ve herkesin mutlak olarak mutlu olduğu bir dünya vardır. Fakat, ironik biçimde, tüm bu gelişmeler birey için çok önemli olan birçok değerin yok edilmesi, kaldırılması ile başarılmıştır; aile, kültürel çeşitlilik, sanat, edebiyat, din ve felsefe artık yoktur. Ayrıca salt zevki önüne gelenle seks yapmada ve uyuşturucu kullanımında bulan toplum hazcı (hedonistik) bir topluma dönüşmüştür.
------------------------------------

Ablamın dayatmasıyla okuduğum ve kesinlikle pişman olmadığım, aksine hayatımda okuduğum en iyi romanlardan. Bu kitabın şimdiye kadar tanıtılmamasına şaşırdım doğrusu. Aradım ancak bulamadım, eğer benim gözümdn kaçtıysa silebiliriz.
Konu olarak bir koyun sürüsünde siyah koyunların "Neden?" sorusunu sorup beyaz koyunlarla çatışması olayı diyebiliriz. George Orwell'ın 1984'ünü anımsatıyor olabilir ama kesinlikle özgün bir roman, okumadan taş atmayınız.
Başlık: Ynt: Cesur Yeni Dünya - Aldous Huxley
Gönderen: Lunod - 15 Eylül 2010, 07:11:18
Aldous Huxley' e hayran olduğum ve araştırmaya başladığım kitap olmuştur. Daha sonra Algı Kapıları ve Cennet Cehennem adlı kitaplarını aldım uyuşturucu etkilerinden ve algılardan bahsediyordu. Okunulması gereken hatta araştırılması gereken bir yazar Aldous Huxley.

Algı kapılarından bir bölüm:

Meskalin veya liserjik asidin etkisi altındaki bir insana yüksek dozda nikotinik asit verdiğinde hayal görmesi duracaktır.Bu da,hayal deneyimine giriş yollarından biri olan oruç tutmanın etkinliğini açıklamakta yardım edebilir.Şeker miktarını düşüren oruç tutma,beynin biyolojik verimliliğini azaltıyor ve böylelikle de hayatta kalma değeri taşımayan malzemenin bilince girişini mümkün kılıyor.Üstelik bir vitamin eksikliği yaratarak bu hayal kısıtlayıcı nikotinik asidi kandan uzaklaştırıyor.

Cesur Yeni Dünya için ise;

Gerçekten etkiliyici bir kitap uzun uzadıya birşey demeye gerek yok.

• eksileri
* aile kavrami ortadan kalkmis
* insanlar yapay olarak uretiliyor
* john ford'u tanri gibi gorme zorunlulugu var
* ozgur dusunmeye karsi sıkı onlemler alinmis
* sıkı bir kast sistemi var

vs...
• artilari
* hastaliklar ortadan kaldirilmis
* issizlik yok
* ozgur birliktelik imkani var
* varliginin bilincindeki herkes mutlu [bir iki istisna var gerci]
* idam cezasi yok

İşte böyle bir dünyada geçiyor kitap.
Başlık: Ynt: Cesur Yeni Dünya - Aldous Huxley
Gönderen: magicalbronze - 21 Şubat 2011, 13:09:02
Dört kara ütopyadan (dystopia) biri olarak anılan ve ilk olarak 1932 yılında basılan Brave New World'u okuduktan sonra dünyaya olan bakış açınızın değişmemesi elinizde değil. Çünkü bundan 80 yıl önce yazılmış bir roman olan Cesur Yeni Dünya'da anlatılan gelecek ne kadar da ironik bir şekilde gerçeğe yakın, tüm çıplaklığıyla görmüş oluyoruz.

Cesur Yeni Dünya, Huxley'in daha o zamanlardan, soğuk savaş döneminden ve kapitalist dünya düzeninden sıyrılarak, "herkesin herkes için" olduğunu, nefretin bir uyuşturucu ile yatıştırılabileceğini -daha doğrusu terbiye edilebileceğini, uykuda eğitim ile insan şartlandırma yöntemi kullanılarak mutlak düzen ve ferhanın sağlanabileceğini öngörüyor.

Denetçi Mustafa Mond, bu bahsettiklerimi gelecekte bölümlere ayrılmış insanlar için net bir şekilde, şu cümleyle vurguluyor: "İstedikleri her şeyi alıyorlar ve alamayacakları hiçbir şeyi istemiyorlar." Yani hipnopedi yöntemini kullanarak bizleri hayallerimizden, isteklerimizden alıkoyuyorlar. Şu anda da biraz düşünürsek, belki o kadar bariz biçimde olmasa da, yine de bir şartlandırılma yöntemi kullanıyorlar.

Kısaca bu kitabı okuyun ve özellikle 1948 basımı için yazılmış olan önsöze dikkat edin, sonra da son kısımda David Bradshaw'ın kitap için yazdığı incelemeyi okuyun. Saygı duymamak elde değil...
Başlık: Ynt: Cesur Yeni Dünya - Aldous Huxley
Gönderen: Madam Vio - 25 Şubat 2011, 23:25:33
Aylar süren gecikmeden sonra en nihayetinde bu el üstünde tutulası eseri bitirmeyi başarabildim...

Kitabı elime aldığımda ilk dikkatimi çeken açık bir şekilde 'steampunk' dünyasına hitap eden yaratıcı kapak baskısı olmuştu. Oysa asıl içindekilerin bu denli kıymetli olduğunu bilseydim hiç oyalanmadan okumaya başlardım. Bir de kitap boyunca akıp giden düşüncelere bakınca, adamdaki öngörü yeteneğine hayran kalmamak imkansız. Bir ütopyayı bu kadar gerçeğe yakın ve bilimsel açıdan da desteklenir biçimde okuyucuya aktarmak nasıl bir başarıdır; böyle karmaşık, iç içe geçmiş düşünceler nasıl böyle yazıya dökülebilir şaştım doğrusu. Hele ki 17.bölüm, bu zamana kadar okumuş olduğunuz bütün kitaplardan daha büyük bir hayat felsefesi birikimi ile dolu. O kadar ki, hayatımda ilk kez elime kalem alıp gözüm gibi baktığım bir kitabın sayfalarını altı çizili cümlelerimle karalamış oldum.

Sonundaki inceleme ise Aldous Huxley'in bu ütopyayı yaratırken zamanının hangi gerçeklerinden etkilendiğini açıklığa kavuşturması bakımından en az kitabın kendisi kadar değerliydi. Ayrıca politik açıdan da oldukça tatmin edici bilgilerle doluydu.

Mutlaka okunmalı. Hatta en kısa zamanda yazarın diğer eserleri de ele geçirilmeli...
Başlık: Ynt: Cesur Yeni Dünya - Aldous Huxley
Gönderen: Amras Ringeril - 14 Ağustos 2011, 02:42:42
Bu başlıkta daha az giri olduğu için bunu buraya bırakıyorum:

Spoiler: Göster
(http://homoinsurrectus.files.wordpress.com/2011/07/amusing-ourselves-to-death-22.jpg)
Başlık: Ynt: Cesur Yeni Dünya - Aldous Huxley
Gönderen: Kaze - 27 Şubat 2012, 15:46:43
Günümüz kapitalist dünyası ile Huxley'nin öngörüleri arasındaki farklar gün geçtikçe eriyor. Orwell'ın 1984'ü bir süre daha diktatörlüklerde yaşamayı sürdürecektir fakat günümüz için Aldous Huxley'nin Cesur Yeni Dünya'sı daha gerçekçi. Dehasına hayran olmamak elde değil.
Başlık: Ynt: Cesur Yeni Dünya - Aldous Huxley
Gönderen: Mavi - 23 Mart 2013, 17:27:05
Amas Ringeril'in paylaştığı grafikler Orwell ve Huxley distopyaları arasındaki farkı çok bir şekilde ortaya koymuş. Orwell'in kurgusu diktatörlükleri yansıtıyor, diken üstünde yaşayan insanlar var.
Huxley'de ise durum biraz daha farklı, ki bence günümüz koşullarıyla uyuşan güçlü benzerlikleri var. İnsanlar gerçekten de doğaları gereği hedonist varlıklar, onları kontrol etmek için daha iyisi düşünülemezdi.

Ama Cesur Yeni Dünya'nın hoşuma giden çok ince bir noktası var ki, eğer gerçekten arayış içinde olan sorgucu bir bireyseniz bazı şeylerin yolunda gitmediğini farketmeye başlıyorsunuz. Zaten Ford gibi aslında sistemi bilen ama yönetilmesinin zorunluluğunu da algılayan insanlar, gerçeğin arayışı içindeki bireylere cevapları sunuyorlar. Bunu o kadar kolay yapmıyorlar ama duvarın öte yanını görme olasılığı ve umudu bulunuyor. Tabi Cesur Yeni Dünya'daki insanların böyle bir istekleri ve yapıları yok ama okuyucu olarak bizim var, dolayısıyla Cesur Yeni Dünya'nın sonucu beni gülümsetmişti :)
Başlık: Ynt: Cesur Yeni Dünya - Aldous Huxley
Gönderen: Naveed123 - 02 Ağustos 2013, 10:06:33
kadar tanıtılmamasına şaşırdım doğrusu.
Başlık: Cesur Yeni Dünya | Aldous Huxley
Gönderen: Calypso - 01 Temmuz 2014, 14:31:48
(http://birdemetutopya.files.wordpress.com/2014/05/untitled.png?w=206&h=348)

Kitabın Adı: Cesur Yeni Dünya
 Orijinal Adı: Brave New World
Yazar: Aldous Huxley
Çeviren: Ümit Tosun
Yayınevi: İthaki Yayınları
Sayfa Sayısı: 348


Kitabın Konusu: “Cesur Yeni Dünya” bizi “Forddan sonra 632 yılına” götürür. Bu dünyanın cesur insanları kapısında “Cemaat, Özdeşlik, İstikrar” yazan Londra Merkez Kuluçka ve Şartlandırma Merkezinde üretilirler. Kadınların döllenmesi yasak ve ayıp olduğu için, “annelik ve babalık pornografik birer kavram olarak görülür Toplumsal istikrarın temel güvencesi olan şartlandırma hipnopedya -uykuda eğitim- ile sağlanır. Hipnopedya sayesinde herkes mutludur; herkes çalışır ve herkes eğlenir. “Herkes herkes içindir.”

“Cesur Yeni Dünya”nın önemi yalnızca ardılları için bir standart oluşturması ve karamsar bir gelecek tasarımının güçlü betimlemesiyle değil, aynı zamanda birey yok edilse de süren macerasının sağlam bir üslupta anlatılmasıyla da ilgili. Huxley, yapıtını ütopya geleneğinin kuru anlatımının dışına çıkarıp iyi edebiyat kategorisine yükseltiyor.

Yorumum: “Cesur” Yeni Dünya mı, “Korkunç” Yeni Dünya mı? Yoksa “Şartlandırılmış” Yeni Dünya demek mi daha doğru olur? Edebi eser olarak sayılan bu korku ütopyasının adının altında yatan bu aslında.

İnsanlar Alfa, Beta, Game, Delta ve Epsilon olmak üzere beş sınıfa ayrılmışlar ve kendi seviyelerine göre eğitilerek laboratuvar ortamında yetiştiriliyorlar. Uykuda eğitim sayesinde belli toplum kurallarına şartlandırılarak büyüyorlar. Bebekken, kitap okumak gibi eğitsel aktivitelere karşı önyargı kazanmaları sağlanıyor. Çünkü onlara göre düşünmek ve üretmek zaman kaybı, esas olansa bitmek bilmeyen bir tüketim. Ancak devamlı tüketim toplumları ayakta tutabilir.

Birey olarak değil toplum olarak yaşıyorlar. Bireyin hiçbir değeri yok, önemli olan toplumun refahı. Yani “herkes herkes için.”

Annelik kavramı ayıplanmış, babalık ise düpedüz hakaret olarak algılanmış. Aile yaşantısından bahsetmek kızarıp bozarmalara yol açıyor ama cinsellik gayet doğal karşılanıyor.

Kişisel görüşleri olmayan, sürekli aynı şeyleri yapan ve hiçbir şey üretmeden yaşayan bir yığın robot. Yaşlılık diye bir kavram bilmiyorlar ve ölümü olağan karşılıyorlar. Dünyaya hiçbir şey katmayan, şartlandırılarak yaşayan insanlar gözünde ölüm de bir görev aslında. Olması gereken bir şey.

Şartlandırılmış insanlar, bir nevi canlı robotlardan ibaret bir dünyayı anlatıyor Cesur Yeni Dünya. Bir zamanlar yasaklanmış olan bu kitabın mutlaka okumalısınız.

Başlık: Ynt: Cesur Yeni Dünya - Aldous Huxley
Gönderen: Fırtınakıran - 01 Temmuz 2014, 15:12:59
Konu zaten vardı. Birleştirilmiştir.

Forumu azıcık turlayalım arkadaşlar :). Arama sonuçlarında çıkmadığına aldanmayalım ^^.
Başlık: Ynt: Cesur Yeni Dünya - Aldous Huxley
Gönderen: - 15 Ağustos 2014, 18:41:02
Orwell'in 1984 kitabı distopya açısından kült bir eser olarak tanımlanabilir; ama bana göre Cesur Yeni Dünya çok daha çarpıcı bir kitap ve zaten Ford'dan Sonra ve Önce gibi tarihlendirmelerle kitabın alt metinlerinde kapitalizme iyi bir gönderme bulunmaktadır. İnsanların günümüz dünyasına dair ciddi düşüncelere dalacağını düşündüğüm bir kitap kesinlikle.
Başlık: Ynt: Cesur Yeni Dünya - Aldous Huxley
Gönderen: estelturin - 10 Temmuz 2015, 14:25:23
Yaşadığı döneme ve geleceğe ışık tutmanın yanısıra, insanın içini kararttığı kesin.
Başlık: Ynt: Cesur Yeni Dünya - Aldous Huxley
Gönderen: azizhayri - 10 Temmuz 2015, 17:14:58
Dört kara ütopyadan (dystopia) biri olarak anılan ve ilk olarak 1932 yılında basılan Brave New World'u okuduktan sonra dünyaya olan bakış açınızın değişmemesi elinizde değil. Çünkü bundan 80 yıl önce yazılmış bir roman olan Cesur Yeni Dünya'da anlatılan gelecek ne kadar da ironik bir şekilde gerçeğe yakın, tüm çıplaklığıyla görmüş oluyoruz.

Cesur Yeni Dünya, Huxley'in daha o zamanlardan, soğuk savaş döneminden ve kapitalist dünya düzeninden sıyrılarak, "herkesin herkes için" olduğunu, nefretin bir uyuşturucu ile yatıştırılabileceğini -daha doğrusu terbiye edilebileceğini, uykuda eğitim ile insan şartlandırma yöntemi kullanılarak mutlak düzen ve ferhanın sağlanabileceğini öngörüyor.

Denetçi Mustafa Mond, bu bahsettiklerimi gelecekte bölümlere ayrılmış insanlar için net bir şekilde, şu cümleyle vurguluyor: "İstedikleri her şeyi alıyorlar ve alamayacakları hiçbir şeyi istemiyorlar." Yani hipnopedi yöntemini kullanarak bizleri hayallerimizden, isteklerimizden alıkoyuyorlar. Şu anda da biraz düşünürsek, belki o kadar bariz biçimde olmasa da, yine de bir şartlandırılma yöntemi kullanıyorlar.

Kısaca bu kitabı okuyun ve özellikle 1948 basımı için yazılmış olan önsöze dikkat edin, sonra da son kısımda David Bradshaw'ın kitap için yazdığı incelemeyi okuyun. Saygı duymamak elde değil...
Dört Kara Ütopya dan söz ediyorsunuz. Diğerleri hangileri... Bu arada yıllar önce okumuştum Cesur Yeni Dünya'yı. Bu tanıtımlardan sonra bir kere daha okumaya karar verdim. Emeği geçenlere teşekkür ederim...
Başlık: Ynt: Cesur Yeni Dünya - Aldous Huxley
Gönderen: Fırtınakıran - 10 Temmuz 2015, 17:17:44
Alıntı
Dört Kara Ütopya dan söz ediyorsunuz. Diğerleri hangileri...

- Cesur Yeni Dünya
- Fahrenheit 451
- 1984
- Biz

Cesur Yeni Dünyayı Ziyaret okunmadan Cesur Yeni Dünya hep bir eksik kalacaktır. Neyse ki Ziyaret'i okumadığınız sürece bu eksiği fark etmeyeceksiniz. Biliyorum, bulunması zor kitap. Ama arayın. Sonra tekrar arayın.
Başlık: Ynt: Cesur Yeni Dünya - Aldous Huxley
Gönderen: azizhayri - 10 Temmuz 2015, 17:23:44
Alıntı
Dört Kara Ütopya dan söz ediyorsunuz. Diğerleri hangileri...

- Cesur Yeni Dünya
- Fahrenheit 451
- 1984
- Biz

Cesur Yeni Dünyayı Ziyaret okunmadan Cesur Yeni Dünya hep bir eksik kalacaktır. Neyse ki Ziyaret'i okumadığınız sürece bu eksiği fark etmeyeceksiniz. Biliyorum, bulunması zor kitap. Ama arayın. Sonra tekrar arayın.
Nasıl yani devam niteliğinde mi?
Başlık: Ynt: Cesur Yeni Dünya - Aldous Huxley
Gönderen: Fırtınakıran - 10 Temmuz 2015, 17:29:35
Cesur Yeni Dünya'nın yazımından 30 yıl sonra Aldous Huxley geriye dönüp bir bakış atar ve Cesur Yeni Dünyayı Ziyaret'i yazar. O 30 senede eseri fenomen olmuş, yere göğe sığdırılamaz hale gelmiştir bile.

Ziyaret, Huxley'nin kendi eserini değerlendirmesidir. Neyi nasıl düşündüğünü, neleri eklese daha iyi olacağını ya da yazdıklarından hangilerinin çok da yerinde olduğuna dair düşünceleri. Ama dahası da var. Mesela, eserini 1984 ile karşılaştırdığı bir kısım var ki, bugün 1984 ve Cesur Yeni Dünya capslerinin kökeni bu bölüme dayanır.

Özet: Huxley kendi eserine inceleme yazıyor, bu sırada çağının en donanımlı adamlarından birinden bir sürü şey öğreniyoruz. Ufuk açıcı, gelişime açık kişiler için eşsiz bir lezzettir.
Başlık: Ynt: Cesur Yeni Dünya - Aldous Huxley
Gönderen: azizhayri - 10 Temmuz 2015, 17:33:07
Teşekkür ederim; Bulmaya çalışacağım...
Başlık: Ynt: Cesur Yeni Dünya - Aldous Huxley
Gönderen: Denaro Forbin - 10 Temmuz 2015, 17:34:11
Alıntı
Uyarı: Siz mesajınızı yazarken yeni bir mesaj daha gönderildi. İsterseniz gönderilen mesajı okuyun.

Hazal abla benden önce yazmış, benzer şeyler yazacaktım. Buna rağmen, Cesur Yeni Dünyayı Ziyaret'i henüz okumuş biri değilim. Ama neyse ki çok zor bulunan bu eseri buldum cevizden ve yapılma bir sandığın içinde saklıyorum. Kısa bir süre sonra okuycağım inşallah.
Başlık: Ynt: Cesur Yeni Dünya - Aldous Huxley
Gönderen: KimseninBiri - 08 Kasım 2015, 01:02:44
Cesur Yeni Dünya ve Fahrenheit 451 bu türde okuduğum en iyi yabancı kitaplar olmakla beraber Cesur Yeni Dünya aynı zamanda okuduğum en iyi kitapdır. Çoğunuz okumuştur ama Zülfü Livaneli'nin Son Ada adlı kitabı da çok güzeldir.

1984'üde okudum ama bana o kadar etkileyici gelmedi. Belki çok övüldüğünü duyduğum içindir veya Aldous Huxley'in fikirlerini daha doğru bulduğum içindir.
Başlık: Ynt: Cesur Yeni Dünya - Aldous Huxley
Gönderen: Cellophane - 30 Kasım 2015, 17:33:29
Yeni baskısını aldım bugün. Kapak cidden çok güzel olmuş, bayağı hoş. Eski baskıyla paralel götürmeye çalışacağım, çeviride bir şeyler değişmiş mi diye. Bir de önsözü İhsan abi çevirmiş, haberiniz ola. :)
Başlık: Ynt: Cesur Yeni Dünya - Aldous Huxley
Gönderen: mit - 30 Kasım 2015, 17:40:57
Ben çevirdim! Beeeeeeeeen!! Öhöm...

Karşılaştırmasını görmek benim de hoşuma gider. Merak ediyorum nelerin değiştiğini :)
Başlık: Ynt: Cesur Yeni Dünya - Aldous Huxley
Gönderen: Bozhermes - 05 Aralık 2015, 18:31:33
Cesur Yeni Dünya, diğerlerine göre bence daha serttir. Neden derseniz, diğerlerinde zaten karanlık karanlıktır, karamsarlık vardır, en azından bir tür dürüstlük vardır. Ama bu eserde balın içine zehir katılmıştır ve fark etmeden sinsice zehirler sizi.
Başlık: Ynt: Cesur Yeni Dünya - Aldous Huxley
Gönderen: mizmirli - 09 Şubat 2016, 16:24:19
Cesur yeni dünyayı bitireli 1 hafta oluyor. Daha önce okumadığıma şaşırıyorum. Her yerde adını duydum her yerde bahsi geçiyordu. Bugün okurum yarın okurum diye hep kalmıştı. En sonunda ithaki baskısını aldım ve ilk göze çarpan etkileyici kapak tasarımıydı. Konu ise mükemmeldi. Her yerde konuşulmasına hak verdim. Dikkatimi çeken ise ister alfa olsun ister beta olsun ya da yabaniler topluluğu olsun bireylerden sisteme sıkı sıkı bağlananlar çoğunlukta olmasına rağmen istisnalar çıkıyordu. İşte bu hikaye istisnaların hikayesiydi.
Keşke toplum olarak istisna bireylerimizi biraz dinleyebilseydik. Belki insanoğlu daha düzgün ve daha refah bir sisteme sahip olurdu. Fakat biz çoğunluğun devimine uyan çarklar benzeri yapımız sayesinde katı sistemler oluşturduk. Bu katı sistemler bazılarımızı ezdi ve yok etti. İşte benim için cesur yeni dünya da bunu gösteren bir eserdi. 
Başlık: Ynt: Cesur Yeni Dünya - Aldous Huxley
Gönderen: gzhn54 - 10 Şubat 2016, 10:09:00
Çok abartı kitaplar. Sürekli saçma betimlemeler. Olay yok adam gibi.

İyi distopyada olay olur. Açlık Oyunları, Kızıl Yükseliş bunları okuyun.
Başlık: Ynt: Cesur Yeni Dünya - Aldous Huxley
Gönderen: mit - 10 Şubat 2016, 10:46:06
çok abartı kitaplar
sürekli saçma betimlemeler
olay yok afdam gibi
iyi distopyada olay olur
açlık oyunları kızıl yükseliş bunları okuyun hoşlar

Öncelikle forumumuza hoş geldiniz. Sizi ilk olarak şuraya alalım: Rıhtım Kanunları (http://www.kayiprihtim.org/forum/ryhtym-kanunlary-t8338.0.html)

Mesajlarınızı yazarken lütfen Türkçe imla kurallarına özen gösterin. Cümlelere büyük harfle başlayın, noktalama işaretlerini gerektiği gibi kullanın.

İkincisi kitabı beğenmemiş olabilirsiniz, bunu belirtmek en doğal hakkınız. Ama bunu yaparken diğer okurları rencide etmeyin. "Hoşlar" gibi bir ifade kullanmanıza bir anlam veremedim doğrusu. Bir daha tekrarlamamanız önemle rica olunur.

Son olarak yorum yaptığınız kitabın 1932'de yazıldığını, 85 yıl sonra okuyup da onu "basit" olarak addetmenin yersiz olduğunu belirtmek isterim. Ayrıca Açlık Oyunları ve Kızıl Yükseliş gibi eserler distopya değil, genç-yetişkin türündeki bilimkurgulardır. Kıyaslamak yersiz.

Hem buradaki hem de diğer başlıklardaki mesajlarınız düzenlendi. Lütfen bu uyarıyı ciddiye alın ve tekrarından kaçının. Aksi takdirde siz banlamak zorunda kalacağız. İyi forumlar...
Başlık: Ynt: Cesur Yeni Dünya - Aldous Huxley
Gönderen: gzhn54 - 10 Şubat 2016, 10:56:29
Okudum kuralları. Dikkat edeceğim. Ama açlık oyunları ve kızıl yükseliş gayetde distopya. Hemde en iyilerinden.
Başlık: Ynt: Cesur Yeni Dünya - Aldous Huxley
Gönderen: mit - 10 Şubat 2016, 11:16:19
Okuduğunuz ve dikkate aldığınız için teşekkürler.

Şimdi, sizinle uzun uzun polemiğe girmek istemiyorum ama kısaca açıklamaya çalışayım. Klasik anlamda distopya bir insan, toplum ve medeniyet eleştirisidir. İyi distopyada aksiyon olur, macera olur diye bir kural yoktur.

Öte yandan Açlık Oyunları gibi seriler distopya sosuna bandırılmış, gençlere yönelik macera romanlarıdır. Distopya b kitaplarda amaç değil araçtır, sostur, arka plandaki bir etmendir. Bu kitaplar eğlendirmeyi amaçlar, eleştirmeyi değil. İyi birer kitap mıdır bunlar? Evet. Ama kendi kulvarında. İkisinin amacı farklı, onu anlatmaya çalışıyorum. Aynı kefede değerlendirilmeleri yanlış.
Başlık: Ynt: Cesur Yeni Dünya - Aldous Huxley
Gönderen: muaet - 10 Şubat 2016, 11:37:56
Troll kokusu aliyorum... Elf gözlerin neler görüyor Legolas?
Başlık: Ynt: Cesur Yeni Dünya - Aldous Huxley
Gönderen: Grayswandir - 10 Şubat 2016, 13:26:06
Huxley'nin, Orwell'in, Bradbury'nin kemikleri sızlıyor.
Başlık: Ynt: Cesur Yeni Dünya - Aldous Huxley
Gönderen: Denaro Forbin - 10 Şubat 2016, 16:45:08
Çok abartı kitaplar. Sürekli saçma betimlemeler. Olay yok adam gibi.

İyi distopyada olay olur. Açlık Oyunları, Kızıl Yükseliş bunları okuyun.

Kızıl Yükseliş'i bilmem, ama Açlık Oyunları'nı okumuş, izlemiş ve nispeten beğenmiş biriyim. Sert bir distopya olduğu da bir gerçek tabii. Ama bu eserleri sevmek, Huxley'nin distopyasına laf sokmayı gerektirmez. Cesur Yeni Dünya, konusu itibarıyla yazılmış en etkili distopyalardandır ve bir okurun bunun aksini iddia etmesi, onu bu gerçekten uzaklaştırmayacaktır.

Keşke Cesur Yeni Dünya'yı neden sevmediğine dair şöyle uzun ve güzel bir eleştiri yazsaydın, o zaman buradaki insanlardan alkış alırdın zira o kalitede bir eseri herkesin eleştirmeye cesareti olmaz. Böyle bir cümle kullanarak hem kendinin ne kadar marjinal olmayı amaçlayan bir okur olduğunu kanıtladın bize, hem de birçok kişiyi daha o saydığın kitaplardan tiksindirdin.

Ve emin ol, o saydığın kitapların yazarlarının bile "usta" kabul ettiği distopya yazarları vardır. Zamyatin, Huxley, Orwell, Bradbury, Ballard, ve Lem bunlardan yalnızca birkaçıdır.

Bundan sonraki hayatında cümlelerini daha iyi seçmen dileğiyle.
Başlık: Ynt: Cesur Yeni Dünya - Aldous Huxley
Gönderen: Daarlan Gardan - 10 Şubat 2016, 21:32:08
Tanrı'ya hamd olsun ki bugün de fikirlerini beyan eden insanları troll ilan ettik.

George Orwell'in hikayeciliği yanında esamesi okunmayacak hikayeciliğe sahip yazarın kitabıdır.
Başlık: Ynt: Cesur Yeni Dünya - Aldous Huxley
Gönderen: mit - 10 Şubat 2016, 22:05:33
Zevkler ve renkler tartışılmaz tabii amaaaa Ben Huxley'i Orwell'e tercih ederim şahsen :)
Başlık: Ynt: Cesur Yeni Dünya - Aldous Huxley
Gönderen: Grayswandir - 10 Şubat 2016, 23:13:03
Huxley'i ben de tercih ediyorum. Bundan bağımsız olarak da Huxley gibi birinin yazımına "esamesi okunmayacak" demek kimsenin haddine değil diye düşünmekteyim. En hafif tabirle ayıptır bu.

Troll demek yersiz bence de, zira trollük başka bir şey fakat söz konusu kişinin sıkıntılı bir üslubu ve düşünce şekli olduğu açık. Hiçbir eser sadece "abartı", "saçmalık" diyerek eleştirilmez; kaldı ki distopya türünün temel taşlarından biri olan bu kitaba bunlar söylensin. "İyi distopyada olay olur" gibi bomboş bir argümana ise hiç girmiyorum bile. Fikir beyan ederken mesnetsiz atıp tutmazsak, kurduğumuz cümlelere dikkat edersek bir sorun çıkmaz.
Başlık: Ynt: Cesur Yeni Dünya - Aldous Huxley
Gönderen: gzhn54 - 11 Şubat 2016, 09:43:05
Huxley'i ben de tercih ediyorum. Bundan bağımsız olarak da Huxley gibi birinin yazımına "esamesi okunmayacak" demek kimsenin haddine değil diye düşünmekteyim. En hafif tabirle ayıptır bu.

Troll demek yersiz bence de, zira trollük başka bir şey fakat söz konusu kişinin sıkıntılı bir üslubu ve düşünce şekli olduğu açık. Hiçbir eser sadece "abartı", "saçmalık" diyerek eleştirilmez; kaldı ki distopya türünün temel taşlarından biri olan bu kitaba bunlar söylensin. "İyi distopyada olay olur" gibi bomboş bir argümana ise hiç girmiyorum bile. Fikir beyan ederken mesnetsiz atıp tutmazsak, kurduğumuz cümlelere dikkat edersek bir sorun çıkmaz.
Mesnetsiz ne demek meymenetsizmi dedin bana. Olay olur. Çünkü aksiyonsuzlar sıkıcı.
Başlık: Ynt: Cesur Yeni Dünya - Aldous Huxley
Gönderen: okanakinci - 11 Şubat 2016, 12:12:49
Cesur Yeni Dünya bence diğer distopyalardan daha moral bozucu. Çünkü diğerlerinde totaliter bir düzen vardır ve insanlar mutsuzdur. Bu da bir gün belki bir şekilde insanların düzene isyan edip değiştirmeyi deneyecekleri olasılığını doğurur. Cesur Yeni Dünya'daysa özgürlüğün kendisi en büyük tehlike. Sistem yanlış ama kimin umurunda? Sonuçta insanlar mutlu. Her şeyin farkında olan birkaç insan için ve tabii ki okuyucu için bence bu bir kabus.
Başlık: Ynt: Cesur Yeni Dünya - Aldous Huxley
Gönderen: goddessoffire - 27 Şubat 2016, 22:03:11
Açıkçası, birkaç tane popüler kültür eserini alıp da baş tacı yapanların, Cesur Yeni Dünya'yı gömmesi beni biraz güldürdü. Okuduğunuz birçok kitabın basit temaları, üstüne üstlük ana olayların insanı geliştirmek, düşündürmek ya da irdelemeye yönlendirmeyerek basit macera gruplarından oluştuğunu düşündüğümü de söylemek istiyorum.

Cesur Yeni Dünya, bir efsanedir. Belki de gelmiş geçmiş en iyi distopyadır. Ve evet, George Orwell ile kıyasladığımızda belki birkaç adım öndedir ama bu bir yarış ise, Orwell'ın da ikinci sırada olduğunu düşünüyorum.

Teşekkür ederim.
Başlık: Ynt: Cesur Yeni Dünya - Aldous Huxley
Gönderen: Müstehzi - 27 Şubat 2016, 23:34:10
Orwell ve Huxley okumuş biri olarak Orwell'ın anlatımını tercih ettiğimi belirteyim. Hatta ben, şahsen, kendim yazar olarak da Orwell’ı tercih ederim.
Distopyaların can sıkıcılığından söz edecek olursak da birkaç kişinin de belirttiği gibi bence de Cesur Yeni Dünya çok daha iç karartıcı bir eser. Öte yandan bir okur olarak distopyanın içinde olmak zaten can sıkıcı, iç karartıcı olmalıdır.
İşin acı kısmı yani sıkıntı içindeki sıkıntı(belki de Cesur Yeni Dünya adına golü kaydeden durum), bu distopyada okuduğumuz karakterlerin bizim okurken yaşadığımız buhranı yaşamaması. Belki bu sebepten ben kendimi hikayenin içinde bulamamıştım. Sık sık dikkatim dağılmıştı. Uyuşturucu ve seksten başka haz anlayışı olmayan bir güruhun fikirlerine maruz kalmak neredeyse beni öfkelendirmişti. Bunda da yazarın azımsanmayacak bir payı ve dolayısıyla başarısı var. Saygı duyarım.

Kitabı daha detaylı ele aldığımda bazı noktalardan rahatsız olmuştum, onlardan bahsedeyim. Örneğin; Marx, Engels, Bakunin gibi isimleri kullanması bende "Acaba bu karakterler asıllarıyla bağdaşıklık gösterecek mi?" tarzında bir heyecan ve beklenti yaratmıştı, beklenti karşılanmayınca da hayal kırıklığı yaşamıştım. Bu sebepten bu isimlerle karakterlerini adlandırmasını son derece gereksiz buldum. Kolayca bir isim uydurabilecekken zihinlerimizdeki bu tarihi kişiliklere gönderme yapıp her seferinde dikkatimizi dağıtması manasız olmuş.

Öte yandan tamamen sindirdiğiniz, yaşadığınız bir karakter yok kitapta(en azından benim olmadı). Yazar bana kitabın sonunda bir yaşanmışlık bırakamadı. Yani diyeceğim o ki bir Raskolnikov yoktu. Hadi derseniz ki: "Mesih Dostoyevski ile Huxley kıyaslanmaz." O halde pek çok yönden rahatlıkla aşağılayabileceğimiz, popüler kültür zımbırtısı diye kimilerimizin kolayca burun kıvıracağı Açlık Oyunları'ndaki Katniss'i örnek vereyim. Açlık Oyunları'nı okurken Katniss'le birlikte maceradan maceraya atıldığınızı, lanet Capitol tarafından harcandığınızı hissetmemeniz mümkün mü? Ya da karakterin hayatta kalma arzusunu, sevdiklerini koruma arzusunu hissetmemeniz mümkün mü? Bence değil. Söylediklerimin yanlış anlaşılmaması için belirteyim, Aldous Huxley ile Suzanne Collins’i karşılaştırmak gibi bir saçmalığa girişmiyorum. Romanlarını da aynı şekilde. Söylemek istediğim, Açlık Oyunları’nda bile olabilen şeyin Cesur Yeni Dünya’da olmaması eksikliktir. Bir roman olarak maalesef bu büyük bir eksiktir benim gözümde.
Uzun lafın kısası Cesur Yeni Dünya okuduğum en iyi kitaplardan biri olamayacaktır. Yine de okuduğum en iyi distopya romanı olabilir (ilerde okuyacağım distopya romanlarına açık kapı bırakayım).  Üzerinde saatlerce konuşulabilecek bir kitaba dair sanırım en kısa şekilde böyle belirtebileceğim fikirlerimi. Dinlediyseniz teşekkürler :)
Başlık: Ynt: Cesur Yeni Dünya - Aldous Huxley
Gönderen: Grayswandir - 28 Şubat 2016, 14:30:09

İşin acı kısmı yani sıkıntı içindeki sıkıntı(belki de Cesur Yeni Dünya adına golü kaydeden durum), bu distopyada okuduğumuz karakterlerin bizim okurken yaşadığımız buhranı yaşamaması.

Bütün olay bu değil mi zaten? Cesur Yeni Dünya tamamen bunun üzerine kurulmuş bir hikaye, ve onu müthiş bir eser yapan da bence bu. Sırf bu yüzden bile Huxley'nin daha iyi bir hikayeci olduğunu düşünüyorum. Distopya olarak kurulan dünyanın gerçekten kötü olup olmadığı ikilemi, insanların aslında orada yaşamaktan mutlu olması hikayenin ana unsuru ve karakterle tam anlamıyla bir bağ kuramıyor olmamızın da asıl sebebi zaten. Aslında bu durum kesinlikle daha korkunç. İnsanlar o buhranı yaşarsa bir gün sistemi bozacaklarına kesin gözüyle bakabiliriz, bu her zaman böyle olmuştur. Cesur Yeni Dünya'daki ise neredeyse kusursuz bir sistem. Mustapha Mond'un sizi azıcık bile şüpheye düşürmediğini, "acaba?" dedirtmediğini iddia edebilir misiniz?
Başlık: Ynt: Cesur Yeni Dünya - Aldous Huxley
Gönderen: Müstehzi - 29 Şubat 2016, 17:25:33
Kitap elimin altında olmadığından inceleyip kesin bir şey söyleyemiyorum ne yazık ki. Ancak dediğiniz gibi, kitabı okurken "Bu Mond'da var bir numara" dediğimi hatırlıyorum. Ancak bu cılız bir şüpheydi ve sonunda da tatmin gelmedi. Yani "Fikirlere kurşun işlemez uleyn!" deyip on kişiyi doğramadı Mond. Sanırım tatmin olmam için karakterin tamamen zirveye çıkması gerekiyor. Öte yandan Cesur Yeni Dünya'da böyle zirve yapan bir karakter yok. Hatta odaklanılmış tek bir karakter bile yok. Farklı bölümlerde farklı zihinlerle hikayeye dahil olabiliyoruz.

Cesur Yeni Dünya'nın gözümde müthiş bir eser olmamasının sebebi, beni kandıramamış olması. Daha detaylı açıklayacak olursam, bir Amerikan filmi izlediğimde Amerikan sempatizanı biri olmamama rağmen Amerikan askerlerinin bütün Afrika'yı biçip geçmesine göz yumabiliyorum, hatta baş kahramanımızın hayatta kalması hoşuma bile gidiyor. Ancak film bittikten sonra "Öff tamam ya Tanrı Amerika'yı korusun" tarzında bir bezginlik hissediyorum. Cesur Yeni Dünya'nın müthiş bir eser olması için de böyle yazılması gerekiyordu bence. Yani o karakterler gibi uyuşmuş bir şekilde hikayeye dahil olup kitabı elimizden bıraktıktan sonra afallayıp kendimize gelmemiz gerekirdi. Ben hikayeyi yaşamayı severim, en sıradan aksiyon filmlerinde bile bunu denerim. Beni "zevkler ve renkler" diye savuşturabilirsiniz, buna itiraz etmem. Yine de iyi roman anlayışım değişmeyecektir. Ben, karakter baltayı savurduğunda titreşimi kolumda hissetmek isterim. Umarım anlatabilmişimdir. Çünkü Cesur Yeni Dünya gibi bir romanın önemine ve yerine ettiğim tek bir laf yok. Benim için de her zaman değerli bir eser olacaktır ama o kadar.
Başlık: Ynt: Cesur Yeni Dünya - Aldous Huxley
Gönderen: Celebhol - 12 Kasım 2016, 16:35:54
Ben de Orwell'i daha çok sevdim fakat unutulmaması gereken bir şey, Cesur Yeni Dünya'nın (CYD) daha çok bir ABD distopyası, 1984'ün bir Türkiye distopyası olması. Yaşadığımız koşullar ve ülkemizin geçmişi düşünülünce, kaba baskı ve sansür konusu bize çok daha yakın geliyor. Özellikle yaşadığımız şu günlerde daha da çok.

CYD'nin buradaki farkı, açık bir baskı yerine, insanı asıl sorunlardan uzaklaştıran "yanıltmalara" sahip olması. Daha hafif bir distopya açıktan baskıcılara göre. Burası doğru. Ancak, yine de bir distopya ve güzel eleştiriler yapıyor. ABD (ve diğer 1. dünya ülkeleri) aracılığıyla kapitalizm ve onla el ele giden pek çok şeyin dünyaya yayılması, CYD'nin önemini de arttırıyor. Şu anki dünya durumuyla pek çok benzerlik var; insanların asıl önemli politik meseleler yerine, TV şovları, futbol, hangi ünlü ne yaptı gibi magazinsel saçmalıklara kafa yorması ve bunların sistemli bir şekilde oturmuş, teşvik ediliyor olması; dezenformasyon içinde gerçek haber değeri taşıyan yazıların boğulması ve özellikle bu durumun internet ile artmış olması; siyasi liderlerin ve şirketlerin insanları anlamsız bir tüketim çılgınlığına teşviği. Bütün bunlar, CYD'de geçen "Gerçek acı istiyorum," mantığıyla karşı çıkılmak istenen şeyin gerçekleştiğini gösteriyor. Kardashianlar, Kıvanç Tatlıtuğlar, Müge Anlılarla dolu, afyonlanmış bir dünyada yaşıyoruz.

Bu sebeplerden dolayı, CYD'ye, edebiyat dünyası tarafından değer verilmiştir ve hala da verilmektedir.

Benim kendi yorumuma göre, Vahşi'nin kabilesi üçüncü dünyaya, steril ortam da birinci dünyaya benzemektedir ve bu durum, Huxley'nin kendi dediği "Ben olsam, yine de steril olan tarafta yaşamayı tercih ederdim," lafını açıklayabiliyor. Ne kadar bu durumları eleştirsem de, ben de birinci dünyada yaşamayı burada yaşamaya kesinlikle tercih ederim.

CYD'de en çok gözüme çarpan eleştirilebilir nokta, işin biyolojik kısmı oldu. O zamanlar için güzel bir bilim kurgu sayılabilecekse de, şu an için bilimsel olarak yanlışlanabilir şeyler var. Daha az detaylı fakat uzun yıllar sonra bile bilimsel geçerliliğini koruyabilecek bir bilim kurgu yaratmış olsa, daha iyi olurdu.
Başlık: Ynt: Cesur Yeni Dünya - Aldous Huxley
Gönderen: floriandeckard - 13 Kasım 2016, 01:27:42
1984 ile Cesur Yeni Dünya arasında seçim yapmakta ısrarcılığı doğru bulmuyorum. Eminim ki iki yazarın da romanlarına yedirdiği hususlardan biri bu tarz körü körüne taraf tutmaların, partizanlıkların yanlış olduğudur. İkisi de şahane roman.

1984 çok sert bir Stalin eleştirisi olmasının yanında kısmen yaşanmış bir distopya aslında. Zira Stalin Rusya'sında 1937 temizliği sonrası infaz edilen subaylar, montaj ile fotoğraf karelerinden çıkarıldı. Bunun üst aşaması gerçek bakanlığı. Örneklerden biridir.

Cesur Yeni Dünya ise globalleşen dünyanın yaşadığı distopya. Kısmen günümüzde yaşanıyor. İnsanlar düşünmesin diye yaratılan ana akımlar, dayatılan modalar ve tarzlar bunun güzel örnekleri. İlişkinin bile nasıl yaşanacağının dizayn edildiği ve bunu elde edenin mutlu olduğu bir dönemdeyiz. Yeni çıkan %1 fazla sütlü ama vanilya kremalı kahve ile fotoğraf atıp 30 beğeni alınca mutlu olunuyor. O gün bomba patlasa umurlarında değil. Globalleşme, aynı global ölçekte tepkisizlik ve umursamazlık yarattı ki Cesur Yeni Dünya da öyle başlıyor. İnsan üretimine kadar hatta eğitimde şartlandırmaya kadar ilk aşama bu(eldeki imkanlar).

İkisi de kısmen yaşanmış/yaşanmakta olan distopyalar. Günümüzde Kuzey Kore mesela. "Almanya'yı yenen takımımız dünya kupasını kazandı."

İki yazar da çok doğru tespitlerle yazmış lakin Cesur Yeni Dünya'nın distopyası daha korkunç. birinde baskı belli, kötülük ve otorite belli. Diğeri tamamen global melankoli sebebi, baştan aşağı umutsuzluk. Yapabileceğiniz bir şey yok çünkü. Sıfır. İsyan başlatayım bile diyemiyorsun, adam o gün isyana katılsa ertesi gün uyuşturucusunu alıp şartlandırılmış hobilerini yapacak. Bu yapmacık insan davranışlarının doğal ve olması gereken gibi yaşandığı korkunç bir dünya. Lovecraft seviyesinde bir paranoya yaşardık o dünyaya ışınlansak.
Başlık: Ynt: Cesur Yeni Dünya - Aldous Huxley
Gönderen: arth - 28 Şubat 2017, 23:08:05
Kesinlikle dünyanın geleceğinin gittiği yönü net bir şekilde gösteren bir kitap.İçindeki yöntemler o kadar uygulanabilir ki insan acaba 50-60 sene sonra böyle mi olacağız ulan diyor.Ölmeden okuyun içiniz kararır ama günümüzde yapılmaya çalışanı da anlarsınız,ufkunuz genişler.