Kayıp Rıhtım Arşiv Forum

Liman Kenti => Yolgeçen Hanı => Genel Kültür => Konuyu başlatan: HighLord - 29 Haziran 2010, 08:41:56

Başlık: İngilizceyi Geliştirme Yolları
Gönderen: HighLord - 29 Haziran 2010, 08:41:56
Arkadaşlar ingilizcemi geliştirmek için gerçekten çok hevesliyim. Özellikle şu Türkiye'de devamı getirilmemiş serileri okumak için ( The sword of truth, ice&fire song, vs..) istiyorum.

Peki sizce ingilizcemi nasıl geliştirebilirim? (Şu anda intermediate seviyesindeyim.) (Özellikle gelişmiş arkadaşlara soruyorum bunu tabii diğer üyeler de yanıtlayabilir..)

Cevaplarınız için şimdiden teşekkürler...
Başlık: Ynt: İngilizceyi Geliştirme Yolları..?
Gönderen: Ireth~ - 29 Haziran 2010, 11:58:13
Seviye kitapları var hep üst seviyeleri al oku. Sonra Türkçe'ye çevrilmiş serileri oku (mesela ben şu an LOTR'un ingilizcesini okumaya çalışıyorum :D ). Sana tavsiyem çok zordan başlama mesela ben bayağı zorlanıyorum. Mesela Türkçesi olan bir kitap düşünelim. Felsefe Taşı örneğin. İngilizcesini al, anlamadığın yerlerde aç Türkçesine bak. Yavaş yavaş Türkçesine ihtiyacın olmayacak. Böylece hem bir tecrüben olacak hem de Türkçe kitapsız aldığın kitabı okuyabileceksin.
İngilizce şarkı dinle.
Yabancı film veye dizileri alt yazısız izle ;D
Bi noktadan sonra kendin bile nasıl geliştiğine inanamayacaksın :)
Başlık: Ynt: İngilizceyi Geliştirme Yolları..?
Gönderen: Amras Ringeril - 29 Haziran 2010, 12:12:43
Kitap okur gibi sözlük okuyabilirsin. (Arlinon'a selamlar) Kelime bilgisi sanırım en önemli şey. Özellikle ilk amacın okuyup anlamaksa.
Başlık: Ynt: İngilizceyi Geliştirme Yolları..?
Gönderen: Nihbrin - 29 Haziran 2010, 12:15:24
İngilizce gramer kitaplardan öğrenilir bu doğru, ancak sadece kitaplar kullanılırsa ingilizce öğrenmek adına işin sadece %50si tamamlanmış oluyor. İngilizce en iyi izleyerek ve dinleyerek öğrenilir. Bir müzik parçasını baştan sonra defalarca dinleyerek boşluk kalmadan tümüyle kağıda aktarmak bana göre en iyi dil ilerletme yöntemi. Aksanları tanımak için de film-dizi izlemek zorunda insan.

Bir hocamın anlattığı anısını aynen yazıyorum:
"Amerika'da bir okula [*]hangi üniversite olduğunu anımsamıyorum[/*] yabancı öğrenci olarak gittiğimde onca sınavın arasında ingilizce sınavı da vardı seviyemizi ölçmek için çünkü okula her ne kadar Türkiye'de mezun olduğum notlara bakarak almışlarsa da bu önemli. Yazılı sınavdan en yüksek puanı aldım ve açıkçası çok kolay geldi. Hoca sınavdan sonra sınıfta bana bir şey sorduğunda onu anladım ama cevaplayamadım. Vereceğim cevabın cümlesini kafamda mükemmel yapmaya çalışana kadar o kadar uzun zaman geçti ki adam sonunda bana yalancı dedi ve kopya çektiğimi iddia etti. Ancak durum vocab bilgimin eksikliği idi. Eksiksiz konuşabilmek için öylesine şartlanmışız ki konuşamıyoruz. Ancak gevurlar bile kendi aralarında konuştuklarında bizim türkçeyi gündelik konuşma hayatımızda pat küt konuşmamız gibi konuşuyorlar."
Başlık: Ynt: İngilizceyi Geliştirme Yolları..?
Gönderen: Wanderer - 29 Haziran 2010, 12:21:52
Altyazılı diziler izlemek harika oluyor... Ne bileyim bazı deyimleri bir çok ifadeyi ve aksanı altyazılı diziler sayesinde daha iyi anlayıp öğrenebiliyoruz... Ben de geliştirme çabalarındayım da... =)
Başlık: Ynt: İngilizceyi Geliştirme Yolları..?
Gönderen: Baal Adramelech - 29 Haziran 2010, 13:05:01
Ben çeviri yaparak öğrenmiştim İngilizceyi. Bol bol sözlük okumayı filan gerektiriyor, grameri öğreniyorsun bir yandan kitaplardan bakarak filan. Çeviri işinde her şeye bakman gerektiğinde tam öğreniyorsun. :)
Başlık: Ynt: İngilizceyi Geliştirme Yolları..?
Gönderen: KoyuBeyaz - 29 Haziran 2010, 13:46:03
Ben İngilizce'nin yarıdan fazlasını bilgisayar oyunlarından öğrendim. Öyle oyunlar var ki içerisinde hem bol miktarda yazı ve söz içeriyor, hem de anlamadan bölümü geçmeniz veya hikayeyi anlamanız mümkün değil. Dolayısıyla hem bilmediğin kelimeleri yan tarafta açmış olduğun bir sözlük vasıtasıyla öğreniyor hem de ilerledikçe tam olarak ne anlatmak istediğini anlıyorsun. Ayrıca güzel vakit geçiriyorsun, eğlence ve öğrenme bir arada. Tavsiye ederim.  :)
Başlık: Ynt: İngilizceyi Geliştirme Yolları..?
Gönderen: HighLord - 01 Temmuz 2010, 12:48:01
Başka önerisi olan var mı arkadaşlar ?
Başlık: Ynt: İngilizceyi Geliştirme Yolları..?
Gönderen: Fırtınakıran - 01 Temmuz 2010, 14:39:38
Gerçekten oyunların yeri büyük. Eğer yabancı şarkıları seven arkadaşlar varsa onlar da dinledikleri şarkılarda "acaba ne demek istiyor?" diyerek sözlerini anlamaya çalışarak birçok kelime öğrenebilirler.
Son zamanlarda hayatımızda yer eden online oyunlar da İngilizcesini geliştirmek isteyenler için eğlenceli bir yöntem olur. Etraftaki insanlarla iletişime geçmek için başvuracağınız ortak bir dil sonuçta :)
Başlık: Ynt: İngilizceyi Geliştirme Yolları..?
Gönderen: Malkavian - 01 Temmuz 2010, 15:07:42
Pekala bu da benim önerim kendim böyle öğrendim 1 sene sürüyor yaklaşık (Grammer sağlam olmalı fakat)

Sevdiğin,bayıldığın hatta taptığın bir filmi alıyorsun (DVD)  Bu filmi öncelikle türkçe dublajlı izliyorsun. Hemen sonra bir ihtiyaç molası verip aynı filmi ingilizce dublajlı ve türkçe altyazılı izliyorsun, yine bir mola ve arkasından ingilizce dublajlı ve ingilizce alt yazılı izliyorsun, en son olarak da filmi altyazsız ingilizce dublajlı izliyorsun.

Artıları: Severek öğrenmek, bolca tekrar, kelime ve kelime yapılarını öğrenme, listening geliştirme, duyduğun ingilizce kelimelerin nasıl telaffuz edildiğini öğrenme, film izleyerek ne nerde hangi durumlarda söylenir kafanda oturtarak öğrenme ve konuşma geliştirir kesinlikle (taklit etme çabası ile)

Bu işlemi sık sık tekrarladığın zaman bir de bakacaksın ki artık altyazısız film izlemeye başlamışsın ve konuşmada ve anlamada sıkıntıların kaybolmuş
Başlık: Ynt: İngilizceyi Geliştirme Yolları..?
Gönderen: extraproximity - 02 Temmuz 2010, 00:13:13
Öncelikle sorununu tanımlamalısın.

Belli serileri okumak için geliştirmek istediğini söylüyorsun. Söz konusu olan bu ise okumak istediğin kitapların düzeyi nedir? Genelde intermediate-upper intermediate arası bir gramer ve güçlü bir kelime dağarcığı sorunun büyük kısmını çözer. Bir çok kitabı okurken en çok başvuracağın ve en çok zamanını alacak şey gramer kitapları değil, sözlük olacak çünkü.

Yok amacın tamamıyla geliştirmek ise:
Önce doğru düzgün kitaplarla ve belki de kurs ile gramerini geliştireceksin(Artık en iyi öğrenme şeklin ne ise...) Genelde kursların tek avantajı interaktif bir ortam sunuyor olması, kurs sana fazla bir şey vermez. Gerisi tamamen senin öğrenme isteğin ve kendi başına çalışman ile çözülecek bir sorun. Advanced düzeyine çıkman lazım. Buraya kadar olan şey tuğla yapmasını öğrenmekten ibaret. Bundan sonra tuğlalardan nasıl ev yapılacağını öğrenemezsen daha ileri gitmen zor olur. Ev yapmanın yolu da bol bol kompozisyon ve çeviri yapmak, bol soru çözmek, hayatın mümkün olan her alanına ingilizceyi sokmaktan geçer. Bu da yeterli değildir. İngilizce çeviri, yaparken, konuşurken, kompozisyon yazarken hızlı düşünmeyi öğrenmen gerekir. Çünkü sen doğru cümleyi düşünüp dururken karşındaki her şey akıp gider, yetişemezsin.

Kursun çeviri konusunda faydası vardır. Ama kaliteli bir hoca şart. Tercihen Türk olması en doğrusudur. Yabancılar senin nerede takıldığını anlamakta çoğu zaman zorlanırlar ve kaliteleri de belirsiz. Dandik bir sınavla sertifika alıp, 3. dünya ülkelerinde maceraperestliğe soyunanları da mevcut sonuçta.

Türkçe-İngilizce, İngilizce-Türkçe... Her iki yönde de çeviri yapmalısın. Çevirilerinde yavaş yavaş basmakalıp kelimeleri,kalıpları bırakıp daha "advanced" kelimeler kullanmalısın. (dictionary.reference.com bu konuda sana çok yardımcı olabilir.)

Konuşmak. Günlük dilde konuşmak aslında en kolay olan, ama Türklerin en çok bocaladığı noktadır. Korkmadan balıklama dalacaksın olayın içine. Kem küm konuşurken bir noktadan sonra bakacaksın ki konuşma esnasında "tense" ler birbirine girmiyor, cümleler daha düzgün kurulmaya başlanıyor. Ve hatta çeviri ve kompozisyonu sık yaparsan orada kullandığın kalıpların kelimelerin bir süre sonra ağzından nasıl kolayca çıkıverdiğine şaşıracaksın.

Listening... Ne dinlediğine ya da kimi dinlediğine bağlı olarak, bir işkence de olabilir, bir eğlence de olabilir . İlk başlarda cümlenin tamamını anlamak zorunda değilsin, aradaki boşlukları nasıl dolduracağını öğrenirsen kolay olur. İyi bir pratikten sonra çeviride olduğu gibi cümleler sana daha anlaşılır gelmeye başlayacak.

VS.VS.VS.....

Ve sonunda her şey dönüp dolaşıp çalışma, disiplin, kaliteli kaynak ve bol pratiğe geliyor.
Başlık: Ynt: İngilizceyi Geliştirme Yolları..?
Gönderen: HighLord - 05 Temmuz 2010, 05:11:54
Tek ihtiyacim vocabulary bilgisi. Grammerim iyidir fakat kelime eksikligi var bende. Tavsiyeleriniz icin cok tesekkurler arkadaslar. sizin sayenizde kendime ingilizceyi geliştirmeye güvenim var artık.
Başlık: Ynt: İngilizceyi Geliştirme Yolları..?
Gönderen: Alorka Greenleaf - 05 Temmuz 2010, 08:56:34
Ben Dil bölümü öğrencisiyim.Profesyonel falan dğilim. :D Ama bizim Hoca nın önerisi Bol bol okuyun.Gazete okuyun,günlükler falan yazın,İng. müzik ve film izleyin.Diyodu :D
Başlık: Ynt: İngilizceyi Geliştirme Yolları..?
Gönderen: alper - 10 Temmuz 2010, 20:30:56
Malkavian'ın dediği iyi bir yöntem fakat zamanım kısıtlı diyorsan aşamaları kısaltabilirsin : Bir kere türkçe dublajlı ingilizce altyazılı sonra da tam tersi, gerçekten iyi sonuçlar alabilirsin ben de denemiştim bu yöntemi. Sevebileceğin filmi seçmeye dikkat et yalnız tekrarında kusma :)
Yada yurtdışından senin durumunda olan ortak yönleriniz olan birilerini bulmaya çalış ve her gün düzenli sohbet et, bu sana hızlı düşünme becerisi ve kelime bilgisi sağlar, ancak telaffuz ve dinlediğini anlama yönünden zayıf kalırsın. Paran varsa vaktin varsa türklerin olmadığı bir yere git ve ingilizce konuşmak zorunda kal. Ağzından ingilizce cümleler dökülmesini sadece bu sağlayabilir çünkü film izlemek kitap okumak chat yapmak değil.
Başlık: Ynt: İngilizceyi Geliştirme Yolları..?
Gönderen: Arlinon - 28 Temmuz 2010, 04:27:16
Yanliz elbette duzensiz konusarak derdinizi anlatabilirsiniz ama okudugunuz kitaplardaki gibi eksiksiz konusabilmenin cok ayri bir etkisi vardir. O yuzden amaciniza gore konusma yetegine agirlik vermek akillica olur.
Başlık: Ynt: İngilizceyi Geliştirme Yolları..?
Gönderen: Josephine - 09 Ağustos 2010, 00:08:59
aslında film falan değil. ben küçükken Sims oyunu vardı hala var tabii. o zamanlar sims serisi bile yoktu sırf " 1 " vardı, ek paketleride yok öyle saçma sapan bi oyundu.
oyun ingilizceydi ve bende anlamıyordum abim de sözlükten falan bakarak söylüyordu öyle zaman geçe geçe bende oyun sayesinde ingilizceyi 1. sınıftan önce geliştirmeye başladım.
oyun'da gerçek hayatı yansıtıyor yaşama yerleri tuvalet yemek okul falan derken benim kafa iyice alıştı. Ve sims 1-2-3 serileriyle oyuna devam ediyordum :) :) şimdi yabancı dil bölümünü bitirmek üzereyim bu oyun benim temelim açısından çok iyi oldu, çok faydalarını gördüm. kelime çevirmede mesela. bence ilk olarak hobi olarak başlanması, zorla güzellik olmaz.
Başlık: Ynt: İngilizceyi Geliştirme Yolları..?
Gönderen: Bonthey - 24 Ekim 2010, 01:23:00
Benim kişisel tavsiyem;

Bol bol İngilizce film ya da dizi izlenmesi. İlk zamanlar türkçe altyazılı izlemek ile başlayıp sonra ingilizce altyazılı izleyip ardından da altyazısız izlemek en güzel gidiş yolu olur sanırım.

İkincil olarak bol bol ingilizce müzik dinlemeyi de tavsiye ederim. Kulak aşinalığı olur böylece ve bir süre sonra siz farkında olmadan şarkıda hangi sözlerin geçtiğini algılamaya başlarsınız.

Son olarak da boş zamanlarınızda, yalnız olduğunuz zamanlarda sesli bir şekilde ingilizce konuşun. Misal birisi size bir soru sormuş (uydurun aklınızdan) siz de cevaplıyorsunuz.. Ne derdiniz.. Nasıl derdiniz..

Bunlar ingilizcenizin akıcılaşmasını da sağlar. Pratik olmadan grammer bilgisinin hiç bir önemi yoktur. Önemli olan kendinizi ifade edebilmeniz, bir sorunu 1-2-3 şekilde anlatabilmeniz.
Başlık: Ynt: İngilizceyi Geliştirme Yolları..?
Gönderen: Good Life - 10 Mart 2011, 23:02:11
Aç sözlüğü oku kardeş intermediate isen zaten belli tense kalıplarını biliyorsundur kitap okumak için kelime dağarcığını geliştir.
Daha ağırdan alacağım diyorsan bu işi seviye 1-6 arası 1'den başlayarak sırayla kitap oku .
Yalnız rastegele kitaplar değil bunlar.. Örneğin: The Edge(Lvl.6) önerebilirim ya da Far From the Madding Crowd(Lvl.5) olabilir ama en baştan başlamak isteyenler için 'Starter' kitaplar öneririm.çünkü Lvl kelime çeşit sayısına göre değişiyor daha çok bu sebepten 'Lvl.1' den başlamaları pek uygun olmaz. :)
Başlık: Ynt: İngilizceyi Geliştirme Yolları..?
Gönderen: HighLord - 06 Nisan 2011, 16:26:34
Ben kelime ezberlemenden yanayım. Cümleler kelimelerden oluşuyor sonuçta. Hatta vatan'ın 21 kupona vereceği 10.000 kelimelik sözlüğü alacağım alabilirsem. Eğer 10.000 kelimelik bir kelime gücün olursa, kesin o kelimelerle kendini ifade edersin kısa bir çalışmadan sonra.


Not:
Spoiler: Göster
Ben de ingilizce dizi ve film izlemeni tavsiye ederdim fakat genelde internetten izleme işini seçiyoruz. Ben bıraktım şahsen o işi. Çünkü o izlediğim diziler veya filmlere hakaret oluyor. Adamlar korsanını yapana adeta sövüyorlar biz de onları seviyoruz. :) Orjinalini alırsan ingilizce film ve dizi de izlemen taraftarıyım çok katkısı oluyor. Ama emeğe saygı duyarak tabii. :) Bunu da bir iki bir şey karaladıktan sonra anladım. Yazarların emeklerini. Bir yazarın emeği kadar da bir yönetmenin emeği vardır diye düşündüm ve bundan sonra Korsana Hayır. :fight:


Benim ezber yeteneğim çok da iyi değildir :) Zaten ezberlerken de sıkılabilirim.

Aç sözlüğü oku kardeş intermediate isen zaten belli tense kalıplarını biliyorsundur kitap okumak için kelime dağarcığını geliştir.
Daha ağırdan alacağım diyorsan bu işi seviye 1-6 arası 1'den başlayarak sırayla kitap oku .
Yalnız rastegele kitaplar değil bunlar.. Örneğin: The Edge(Lvl.6) önerebilirim ya da Far From the Madding Crowd(Lvl.5) olabilir ama en baştan başlamak isteyenler için 'Starter' kitaplar öneririm.çünkü Lvl kelime çeşit sayısına göre değişiyor daha çok bu sebepten 'Lvl.1' den başlamaları pek uygun olmaz. :)

Level 6 bile bana çok kolay geliyor.. :)
Başlık: Ynt: İngilizceyi Geliştirme Yolları..?
Gönderen: Vega - 06 Nisan 2011, 16:57:37
Dili basit bir roman oku o zaman? Harry Potter mesela.
Başlık: Ynt: İngilizceyi Geliştirme Yolları..?
Gönderen: Demigod - 06 Nisan 2011, 19:19:49
Benim ingilizcem gerçekten kötüydü ama altyazılı dizileri izlemek çok işe yarıyor gerçekten. özellikle de günlük konuşma için çok yararlı bence. Artık dizileri altyazısız bile anlıyorum(biraz biraz). sonra yabancı şarkılar dinleyip sözlerini internetten araştır derim. Bu telafuzunu çok ilerletir. Hem birçok yeni kelime öğreniyorsun. Tabi en önemlisi ingilizceye ilgili olmak tabi sen zaten ilgilisin belli ki.
Başlık: Ynt: İngilizceyi Geliştirme Yolları..?
Gönderen: Raisor - 06 Nisan 2011, 19:24:12
   Kısa kısa parçalarla daha iyi geliştirilebilir sözcük dağarcığı. Yüksek seviye bir ingilizce kitabı bularak içindeki parçaları okumalı. Gramer çok da önemli değil zaten. Kelime lazım.
Başlık: Ynt: İngilizceyi Geliştirme Yolları..?
Gönderen: HighLord - 15 Haziran 2011, 16:27:20
Dili basit bir roman oku o zaman? Harry Potter mesela.

Ben de bunu düşünüyorum açıkçası. Önerebileceğiniz dili fazla zorlamayan fantastik kitaplar var mı? ( Not: Harry Potter,Narnia Günlükleri değil daha başka olursa iyi olur, ikisini de okudum :) )
Başlık: Ynt: İngilizceyi Geliştirme Yolları..?
Gönderen: Ghost - 22 Ekim 2011, 18:47:16
Sana bir site önerebilirim çok güzel ücretsiz istediğin sayıda istediği dili öğrenebilirsin ben ispanyoloca öğreniyorum   ve ingilizce mi de geliştiriyorum sitenin adı BUSUU :D:) şİMDİDEN KOLAY GELSİN
 :D
Başlık: Ynt: İngilizceyi Geliştirme Yolları..?
Gönderen: Canina - 22 Ekim 2011, 19:23:24
Çok isteyen varsa bu site de olabilir. Bir arkadaşım çok yardımcı olduğunu iddia etmişti ama bilemeyeceğim.

http://www.livemocha.com/
Başlık: Ynt: İngilizceyi Geliştirme Yolları..?
Gönderen: Demigod - 22 Ekim 2011, 21:04:13
Dili basit bir roman oku o zaman? Harry Potter mesela.

Ben de bunu düşünüyorum açıkçası. Önerebileceğiniz dili fazla zorlamayan fantastik kitaplar var mı? ( Not: Harry Potter,Narnia Günlükleri değil daha başka olursa iyi olur, ikisini de okudum :) )
Percy Jackson serisi var. Yüzüklerin Efendisi derdim de onun dili ağırdır.
Başlık: Ynt: İngilizceyi Geliştirme Yolları..?
Gönderen: Alorka Greenleaf - 23 Ekim 2011, 00:00:59
Akıcı ve Güzel Konuşma
*Alt yazılı film ve diziler konuşma esnasında anlama ve düzgün konuşma için iyi bir yöntem.
+İngilizce müzik eğlenceli ve yararlı olabilir.

Kelime Öğrenme
*Mega Hafıza diye bir yayıncılık mükemmel bir yöntemle kelime öğretiyor. Açıklayacak olursak;
Bir karikatür veriliyor. Piknik yapan bir aile. Öğreneceğin kelime: Mingle.
Kadın adama "Konuşacağına mangalı (mingle) karıştır." diyor. Mingle okunuşu mangala yakın. mingle: karıştırmak.

Biz okulda bunu yapıyoruz. Bir derste 20 kelime öğreniyoruz. Ve asla uutmuyoruz. Buradan (http://www.megahafiza.com/urunler/test-eng.htm) benzeri yöntemi görebilirsin.

*Sözlük ezberlemek yanlış yöntem bence. Çok sabır gerektiren bir şey. Onun yerine okuma daha iyi.

Başlık: Ynt: İngilizceyi Geliştirme Yolları..?
Gönderen: Canina - 23 Ekim 2011, 02:25:56
Bence kaçak olarak atla bir gemiye ingiltereye git iki üç ay evsizlik yap orada leş gibi kokmaya başlayınca gelirsin.
Başlık: Ynt: İngilizceyi Geliştirme Yolları..?
Gönderen: Alorka Greenleaf - 23 Ekim 2011, 18:33:17
Evsizlik şart değil. :) Couch Surfing (http://www.couchsurfing.org) siye bir site var. Dünyanın her yerinden insanlar kayıt yapıyor. Anlaşılabilirse onlardan birinin evinde kalabiliyorsun misafir olarak. Tabi bazı tehlikeleri göze almak lazım. :D
Başlık: Ynt: İngilizceyi Geliştirme Yolları..?
Gönderen: Madam Vio - 23 Ekim 2011, 19:31:26
Daha ileri seviyede İngilizce bilenlerin kelime haznesini geliştirmek için Wikipedia'yi İngilizce olarak kullanmasını önerebilirim. Artık internet üzerinden pek çok ilgi çekici makale, deneme ve araştırma yazısına kolayca ulaşılabiliyor ne de olsa. Bir sekmede wiki, diğerinde sanal sözlük, hem bilgi ediniyorum hem de İngilizce'mi geliştiriyorum ben. Zaten bu tür yazılarda özellikle bazı terim, kavram ya da kalıpların tekrarları fazla olduğundan kelimeleri 'sindirme' açısından da kolaylık sağlamış oluyor.

İngilizce dilbilgisini geliştirmek için ise bolca konuşmak ve yazmak gerek. İngilizce'den Türkçe'ye çeviri yerine Türkçe'den İngilizce'ye basit çeviriler yapmak da yine bu açıdan daha büyük katkıya sahip.

Spoiler: Göster
Yıllardır İngilizce kompozisyon yazıyordum ancak İngilizce'nin inceliklerini Türkçe'den çeviri yaparken öğrendim diyebilirim.
Başlık: Ynt: İngilizceyi Geliştirme Yolları..?
Gönderen: Cubor - 24 Ekim 2011, 15:47:37
Ben bambaşka bir yöntem önereceğim ama hiç aklın yatmayacak :)

Ama inan bana zaman içinde işe yarar, yeter ki dil öğrenmeye bir yatkınlığın olsun.

Öncelikle yukarıdaki arkadaşların hepsinin söyledikleri mutlaka işe yarar, ama özellikle kitap okurken sözlük karıştırmak, önündeki bilgisayardan bile bakıyor olsan bir süre sonra canını sıkacak, ve öğrenme sürecinden bezmeni sağlayacaktır.

Bu nedenle:

Sadece OKU! Anlamakla uğraşma. Sözlüğe BAKMA! Okuduğun metindeki 100 sözcükten 50 sini anlıyorsan 20 sini de aklını kullanarak çıkartabilirsin. Kalan 30 u da zamana bırak.

SADECE, eğer aynı sözcük her sayfada 5 kere felan geçiyorsa, veya okuduğun kitapla ilgili kritik bir terim olduğuna inanmışsan sözlüğe bak.

Zamanla anlamını bilmediğin sözcükleri dahi cümle yapılarından anladığını göreceksin.

Sürekli sözlük kullanımının getirdiği can sıkıntısından da kurtulacaksın.

Kulağa garip geliyor olabilir ama bence dene. İşe yaradığını görünce şaşırabilirsin :)
Başlık: Ynt: İngilizceyi Geliştirme Yolları..?
Gönderen: ryuk - 18 Aralık 2011, 22:28:46
Eğer sınava ( hazırlık sınavı, üds, kpds, toefl) hazırlanmak gibi bir kaygı yoksa ders çalışır gibi özel olarak öğrenmek için çalışmaktansa; farklı yollar denemek daha faydalı oluyor. Evet hem eylenecek hem de öğreneceğiz :P

*İlginizi çeken bir konuda ingilizce yazı okumak. Konu zaten çekici geldiği için okuma sırasında sözlüğe bakmak, cümleleri anlamaya çalışmak külfet gibi gelmeyecektir. bu konuda yardımcı olabilecek bir program www.stumbleupon.com adresinden indirilebilir. siteye kayıt olup ilgi alanlarınızı seçiyorsunuz, sonra yükleyeceğiniz toolbardaki ikona her tıkladığınızda size seçtiğiniz ilgi alanınızla ilgili; zamanında diğer kullanıcılardan yüksek puan almış bir site açılıyor. Bana epey faydalı olmuştu.

* www.how-to-learn-any-language.com  sitesi ve sitenin forumu oldukça faydalı. İngilizce dışındaki diller için de destek alabilirsiniz.

*İngilizce filmleri yine ingilizce altyazıyla izlemek.

*İçinde bol diyalog olan adventure ve RPG türü oyunlar oynamak.

Kendi üzerimde denediğim ve sonuç veren yöntemler bunlar oldu. Umarım sizin de işinize yarar :)
Başlık: Ynt: İngilizceyi Geliştirme Yolları..?
Gönderen: HighLord - 31 Mart 2012, 10:17:51
Peki bu süreç ne kadar sürüyor ? Yani tam olarak öğrenebilmem ne kadar vakit alır dediğiniz yöntemlerle ?
Başlık: Ynt: İngilizceyi Geliştirme Yolları..?
Gönderen: ryuk - 31 Mart 2012, 18:51:11
Bu sürecin sonu yok. Hepimiz Türkçe konuşuyoruz ama insan gün be gün Türkçeyi daha güzel kullanmayı, dildeki daha derin anlamları algılamayı öğreniyor. Bu da onun gibi işte.

Zaten belli bir zaman sonra öğrendiklerini koruyabilmek için de çalışmaya devam etmek gerek. Vücut geliştirme gibi bir şey yabancı dil. Bırakılınca mutlaka geriliyor.

Ama bahsettiğim yöntemde kişinin "olup olmadığını" anlamasının bir yolu var. Örneğin ingilizce bir kitabı alıp okumaya ya da filmi izlemeye başlayınca bir süre onun Türkçeden başka bir dil olduğunu farketmeyip sonra "aa ingilizceymiş bu" diyebiliyorsanız, yani ingilizce okumak,dinlemek sizin için "normal" bir şey olduysa her şey güzel demektir :)
Başlık: Ynt: İngilizceyi Geliştirme Yolları..?
Gönderen: Ejderfelaketi - 22 Ağustos 2012, 19:14:10
İlgilendiğin bir konuda ingilizce kaynak oku. Şahsen ben UD'la ilgili pek Türkçe kaynak bulamadığım için internet siteleri ve pdflerle araştırdım. Bunun sayesinde ingilizcem gelişti. Bu yolu size tavsiye ediyorum çünkü sıkılmıyorsunuz araştırırken.
Başlık: Ynt: İngilizceyi Geliştirme Yolları..?
Gönderen: ülfet - 05 Ekim 2012, 19:13:40
www.ua.gov.tr de ingizizceyi geliştirebileceğiniz çok güzel projeler oluyor (bkz:Gençlik programları uluslar arası seyahatleri). Ben lisede okuduğum için ingilizce öğretmenimin yardımı ile kendi grubumu kurdum ve bir proje hazırladık. Bunlar zor projeler değil mesela bizim sokak oyunlarımız ile onların sokak oyunlarının karşılaştırılması gibi . Bir dili en güzel ve en kısa sürede dilin  ana yurdunda öğrenebilirsin. 

Spoiler: Göster
Projeniz seçilirse cebinizden tek kuruş gitmeden yurt dışı seyehatlerine katlabiliyorsunuz taksi parasını bile onlar ödüyor. (bütçe Başbakalık`tan geliyor.)
Başlık: Ynt: İngilizceyi Geliştirme Yolları..?
Gönderen: Erymnys - 05 Ekim 2012, 21:54:10
En önemli şey öğrenmeye çalıştığınız dili sevmek. Zorunluluktan öğreniyorsanız, kendinizi öğrenmek zorunda hissediyorsanız öğrenemezsiniz, bu kadar basit bu olay. Dili severseniz o da sizi sever... :)
Başlık: Ynt: İngilizceyi Geliştirme Yolları..?
Gönderen: siirperest - 30 Aralık 2012, 23:35:40
arkadaşlar ingilizcede yetkin bi seviyeye gelmek istiyosanız infolang dil okulu diye biyer var orada gerçekden çok başarılı bi eğitim sistemi var hatta garanti öğretme diyolar  bu sisteme burayı öneririm , iyi seviye ingilzce isteyenler muhakkak buradan bilgi alsın
Başlık: Ynt: İngilizceyi Geliştirme Yolları..?-Aksan
Gönderen: Vega - 27 Ocak 2013, 23:27:13
Ben başka bir şey soracağım. Az çok İngilizce konuşabiliyorum ama genel olarak Amerikan aksanı hakim sanırım telaffuzlarıma. Pek İngiliz dizisi izlemediğim için olabilir tabii. İngiliz aksanı yapabilmem için önerileriniz var mı?
Başlık: Ynt: İngilizceyi Geliştirme Yolları..?
Gönderen: Reen-Nano - 28 Ocak 2013, 00:22:53
Ben başka bir şey soracağım. Az çok İngilizce konuşabiliyorum ama genel olarak Amerikan aksanı hakim sanırım telaffuzlarıma. Pek İngiliz dizisi izlemediğim için olabilir tabii. İngiliz aksanı yapabilmem için önerileriniz var mı?

Benim sana önerim: Jacksgap, Charlieiscoollike, danisonfire gibi vloggerları takip etmen yardımcı olabilir. Ben aksanımı onlara borçluyum :D
Başlık: Ynt: İngilizceyi Geliştirme Yolları..?
Gönderen: ryuk - 28 Ocak 2013, 17:38:41
Ben başka bir şey soracağım. Az çok İngilizce konuşabiliyorum ama genel olarak Amerikan aksanı hakim sanırım telaffuzlarıma. Pek İngiliz dizisi izlemediğim için olabilir tabii. İngiliz aksanı yapabilmem için önerileriniz var mı?

Kişisel görüşüm aksan konusuna çok takılmamak. İngiltereyi bilemiyorum ama Amerika'da İngilizce'yi kendine has bir aksan ile konuşan yabancılar (ör: Hint, Türk, Macar vb), anadili ingilizce olanlara hep karizmatik ve orijinal (Türkçesi: özgün) geliyordu.

Lütfen ifadem yanlış anlaşılmasın. Bu şekilde bir saçmalık (http://www.youtube.com/watch?v=bNawjiLPepg) değil kastettiğim.
Başlık: Ynt: İngilizceyi Geliştirme Yolları..?
Gönderen: Rhonin - 28 Ocak 2013, 17:47:36
Af buyurun lütfen , bence arkadaşın takıldığı nokta bazı hatunların ingiliz aksağınını çok sevmesi olabilir.Amerikalı kızlar genelde ingiliz aksağını çok seksi buluyorlarmış.(bir kere msn.com da yada yahoo.com da başlık olarak görmüştüm.) Aklımda kalmış 'ingilizce öğrenirken aklımda bulunsun' diye galiba. :D :D  Ayrıca ingiliz aksağını seven, brit rock ,indy falan dinleyen kızlarda oldukça yaygın ülkemizde.
Başlık: Ynt: İngilizceyi Geliştirme Yolları..?
Gönderen: Vega - 20 Ekim 2013, 01:11:08
Merhaba, konuyu biraz diriltmiş gibi olacağım ama sormam gerek. Yaklaşık bir yıldır Fransızca dersleri alıyorum okulda. Tabii zil çaldığı andan itibaren uyuyakalmayı sayarsanız. Maalesef İngilizce gibi yaygın bir dil değil ve altyazılı dizi/film de zor buluyorum. Fransızcamı geliştirmem için önerileriniz var mıdır?
Başlık: Ynt: İngilizceyi Geliştirme Yolları..?
Gönderen: Erymnys - 20 Ekim 2013, 11:49:27
Noir Désir ;)
Başlık: Ynt: İngilizceyi Geliştirme Yolları..?
Gönderen: Daarlan Gardan - 06 Kasım 2013, 20:31:02
Noir Désir ;)

+1

Michel Fugain.
Başlık: Ynt: İngilizceyi Geliştirme Yolları..?
Gönderen: BerkeB - 07 Kasım 2013, 00:25:52
Merhaba, konuyu biraz diriltmiş gibi olacağım ama sormam gerek. Yaklaşık bir yıldır Fransızca dersleri alıyorum okulda. Tabii zil çaldığı andan itibaren uyuyakalmayı sayarsanız. Maalesef İngilizce gibi yaygın bir dil değil ve altyazılı dizi/film de zor buluyorum. Fransızcamı geliştirmem için önerileriniz var mıdır?
Yabancı arkadaşlık sitelerinden insanlarla konuşmaya çalışın. Cazibeli bir insansanız direk karşıcinsinizi hedef alın yaklaşması daha kolay olur.

Ben henüz tam manasıyla öğrenemedim Fransızcayı ancak Skype'tan Türkçe öğrettiğim çok fransız misafirim oldu. Tatillerde geliyorlar hep.

Site olarak hi5' i öneririm. (hay beş diye okuyanlar gelin bir sarılalım :/ )
Başlık: Ynt: İngilizceyi Geliştirme Yolları..?
Gönderen: Erymnys - 07 Kasım 2013, 00:43:06
Direkt dil pratiği yapma amaçlı kurulmuş siteler var, hi5 yerine onlara takıl sitelerden halledeceksen. Google'da ararsan pek çoğunu bulabilirsin. :D
Başlık: Ynt: İngilizceyi Geliştirme Yolları..?
Gönderen: BerkeB - 07 Kasım 2013, 01:24:11
Direkt dil pratiği yapma amaçlı kurulmuş siteler var, hi5 yerine onlara takıl sitelerden halledeceksen. Google'da ararsan pek çoğunu bulabilirsin. :D
hi5 bana yetiyor. Gerçekten hangi siteyi kullandığının önemi pek yok. Ayrıca ben o pratik yapma amaçlı siteleri samimi bulmuyorum.


Af buyurun lütfen , bence arkadaşın takıldığı nokta bazı hatunların ingiliz aksağınını çok sevmesi olabilir.Amerikalı kızlar genelde ingiliz aksağını çok seksi buluyorlarmış.(bir kere msn.com da yada yahoo.com da başlık olarak görmüştüm.) Aklımda kalmış 'ingilizce öğrenirken aklımda bulunsun' diye galiba. :D :D  Ayrıca ingiliz aksağını seven, brit rock ,indy falan dinleyen kızlarda oldukça yaygın ülkemizde.
Bu arada bu tarz düşünceler saçma yahu :D Kız sizi seksi buluyorsa aksanınızı da seksi bulur. Çevrenizde çok denk gelmişsinizdir. Mesela bir erkek komik değildir ama kızlar ona gülerler. Siz daha komiksinizdir size gülmezler. Bunun gibi.

Neyse konuları daha fazla baltalamadan sessizce uzaklaşıyorum buralardan.
Başlık: Ynt: İngilizceyi Geliştirme Yolları
Gönderen: darrel standing - 12 Şubat 2014, 22:59:45
Dil, pratik yapılarak öğrenilir. Pratiğe dökmediğin sürece öğrenmenin ihtimâli yok.
Mesela her gün BBC'den bir haber okumak faydalı olabilir. Haber metinleri yalın olduğu için kolay okunur. William Blake, Poe gibi şairleri okumak da dilin daha iyi oturmasını sağlayacaktır. Elimizin altında internet varken zor değil.

Bir de, İngilizce düşünmeye çalış. İngilizce bir şey okurken Türkçe düşünmek işi zorlaştırır.
Başlık: Ynt: İngilizceyi Geliştirme Yolları
Gönderen: Light - 05 Mayıs 2014, 00:46:08
Aslına bakarsanız dil hızlı öğrenilebilecek bir şey değildir veya çalışıp kalıplara sığdırabileceğiniz bir şey de değildir. Dil öğrenebilmeniz için ilk önce dilin kültürünü incelemeniz gerekir. Artık başka dil ile alakalı düşünürken kavramları kendi diliniz üzerinden anlamamanız gerekir ve bunun yolu dilin kültürünü öğrenmenizdir, anlamanızdır. Dil öğrenirken hep Türkçe üzerinden gitmek yanlış. Kavramları İngilizce vb. öğreneceğiniz diller üzerinden kavramanız gerek.

Misal olarak Almanca ile İsveççe kendi arasında benzer diller ve bu dilleri öğrenirken önemli bir ölçüde kültür farkı yok. Ama siz İngilizce öğrenirken dizileri izlerseniz, insanların hangi kelimeleri ne gibi durumlarda kullandıklarını, mantığını anlarsanız çok rahat edersin.

Altyazılı dizi izlemek sizi bir yere kadar götürür. Kendiniz bir İngilizce dizi izlerken kendinizi kendinizce yeterli görüp orjinal dil izleyip-anlamaya başladığınızda ancak gelişim görmeye başlarsınız. Bir zaman sonra beyin İngilizce konuşulanları telaffuz edilişi olarak tamamen anlamaya başlıyor. Anlamadığınız kelime-kalıp çıktığında altyazı olmadığı halde sözlükten bakıyorsunuz. Gerçek gelişim o zaman başlıyor. Beyniniz ancak o zaman diğer dile uyum sağlamaya başladığı için olay böyle gelişiyor.

Tabii bu süreçte sosyal zeka ve analizciliğiniz de kendini gösterir. Benim için bu şekilde gelişti.

Edit: Bu arada Light Novel veya Short Story gibi şeyler okursanız kendinizi çok geliştirebilirsiniz. İnternetten okunduğu için rahat olur.
Başlık: Ynt: İngilizceyi Geliştirme Yolları
Gönderen: Daarlan Gardan - 07 Kasım 2014, 23:58:07
Steward; asistan, Hiwi vs. gibi kelimelere eş olabilir mi, yerlerine kullanabilir miyiz?

Dipnot: Konuyla alakalı en yakın başlık buydu sanırım.
Başlık: Ynt: İngilizceyi Geliştirme Yolları
Gönderen: Grayswandir - 08 Kasım 2014, 00:30:54
Hiwi ne demek bilmiyorum ama pek asistan demek değil steward.
Başlık: Ynt: İngilizceyi Geliştirme Yolları
Gönderen: Daarlan Gardan - 08 Kasım 2014, 17:43:47
Hiwi Almanca bir üniversite terimi. Asistanla aynı anlamda.

Steward İngilizce'nin biraz da ''ne iş olsa yaparım'' kelimesi. SAT Vocabulary çalışırken bu kelimeyi asistanla eşleştirmiş ve böylece aklıma daha çabuk geleceğini düşünmüştüm. Kahya çok zorlama ve akla hemen gelmiyor. Bu kendimce bir eğlenceydi/eşleştirmeydi ama kelimenin diğer anlamlarına da bakınca ''asistan''a karşılık geldiğini gördüm (dolaylı yoldan). Burada asıl sorum ''İngilizler bu kelimeyi niye asistan için de kullanmıyor?'' olabilir.

High Steward da hem akademik olarak hem de devlet yönetimlerinde kullanılıyor/kullanılmış. Bir kelimenin rektör, devlet adamı ve birçok mesleği/görevi karşılaması kafa karışıklığı yaratmıyor mu? High Steward Türkçe'ye Yüksek Vekilharç diye çevriliyor sanırım, yani vekil rektör. Bu benim asistana da böyle denilsin istediğimin paraleli oluyor, vekilharç da dolaylı olarak bir asistan değil midir? Türkiye'yi bilmiyorum ama İngiltere'de rektör ve vekil rektör aynı anda atanır, arada bir asistanlık ilişkisi vardır. Birileri kelimeyi yardımcı anlamında kullanalım demiş ve pasifize olduklarında da ortalık karışmış herhalde.