Kayıp Rıhtım Arşiv Forum

Kurgu Edebiyatı => Yazarlar => Konuyu başlatan: magicalbronze - 18 Ekim 2010, 16:25:35

Başlık: Serge Brussolo
Gönderen: magicalbronze - 18 Ekim 2010, 16:25:35
(http://i363.photobucket.com/albums/oo79/kayiprihtim/yazarlar/th_Brussolo.jpg?t=1287758010]) (http://www.kayiprihtim.org/portal/serge-brussolo/)
Tıkla (http://www.kayiprihtim.org/portal/serge-brussolo/)

Paris doğumlu Brussolo’nun acı dolu bir hayatı oldu. Psikoloji alanında çalıştı ve kendi rahatsız aile ortamı ile ızdırabından esinlenerek ilk eserlerini oldukça erken dönemlerde verdi. İlk romanlarındaki karamsarlık sonraki eserlerinin de tarzını belirledi.

Kariyerinin başlarında yayıncılar onu, üslubu her ne kadar fantezi ve bilim kurguya oldukça yakın olmasına rağmen hiçbir kategori altında kolayca yer alamayacağı için, hor gördüler. Azimliydi çünkü yazmadığı bir geleceği düşünemiyordu. Yaptıkları başta dergilerde yer aldı. İlk basılı yazısı Kaçak Mahkum (The Escaped Prisoner) 1972 de The Wedged Paddle adlı bir dergide yer aldı. Ardından büyük miktarda romanı gelecekteki serilerin hayali ve ön görüsü altında basıldı. Eserlerinden bir ötekisi, Les semeurs d’abîme 1984 de Prix Tour-Alollo Ödülü kazandı

Daha sonraları bilim kurguyu özellikle korku ve tarihsel romanlar gibi diğer anlatımsal formlar adına terk etti. İlk korku romanı The Vermin daha sonra takip edecek ve askıya alınmış romanlarının tüm bileşenlerini içeriyordu. Korku romanlarında, özellikle Birleşik Devletler’in, problemlerini ifşa eder.

Yaratıcı özgürlüğünü korumak adına Brussolo, onun yüksek satış duruşuna güvenen ve aralarında rekabet yarattığı, çeşitli yayıncılar ile birlikte çalışır. Ayrıca Kitty Doom, D. Morlok, Akira Suzuko ve Zeb Chillicothe adlarında pseudnymler altında da eserleri yayınlanmıştır.

Fransa'nın Stephen King'i olarak da anılmaktadır.

***

DİLİMİZE ÇEVRİLEN KİTAPLARI:

Peggy Sue ve Hayaletler Serisi (http://www.kayiprihtim.org/portal/peggy-sue-ve-hayaletler-serisi/)

1. Mavi Köpeğin günü (http://www.kayiprihtim.org/portal/peggy-sue-ve-hayaletler-serisi/#1)
2. Beyaz Taşın Labirenti (http://www.kayiprihtim.org/portal/peggy-sue-ve-hayaletler-serisi/#2)
3. Uçurumdaki Kelebek (http://www.kayiprihtim.org/portal/peggy-sue-ve-hayaletler-serisi/#3)
4. Büyülü Hayvanat Bahçesi (http://www.kayiprihtim.org/portal/peggy-sue-ve-hayaletler-serisi/#4)
5. Kara Şato (http://www.kayiprihtim.org/portal/peggy-sue-ve-hayaletler-serisi/#5)
6. Yer Altı Canavarı (http://www.kayiprihtim.org/portal/peggy-sue-ve-hayaletler-serisi/#6)
7. Ejderhaların İsyanı (http://www.kayiprihtim.org/portal/peggy-sue-ve-hayaletler-serisi/#7)

Sigrid ve Kayıp Dünyalar Serisi (http://www.kayiprihtim.org/portal/sigrid-ve-kayip-dunyalar/)

1. Ahtapotun Gözü (http://www.kayiprihtim.org/portal/sigrid-ve-kayip-dunyalar/#1)
2. Kurbağanın Nişanlısı (http://www.kayiprihtim.org/portal/sigrid-ve-kayip-dunyalar/#2)
3. Büyük Yılan (http://www.kayiprihtim.org/portal/sigrid-ve-kayip-dunyalar/#3)
4. Duvar Yiyiciler (http://www.kayiprihtim.org/portal/sigrid-ve-kayip-dunyalar/#4)
Çevirisi için Nihbrin'e teşekkürler...
Başlık: Ynt: Serge Brussolo
Gönderen: Fırtınakıran - 21 Ekim 2010, 12:09:40
Her ne kadar sadece Peggy Sue ve Hayaletler kitabını okumuş olsam da kendisindeki muazzam hayalgücü ve uç fantastik örnekleri beni çok şaşırtmıştı. Peggy Sue ve Hayaletleri okuduğum bir süre boyunca yazara akıl sır edirememiştim. Kitapların ilkini okuduğumda 14 yaşındaydım. Gerçi pek küçük değildim, seneler geçip yeni kitaplar geldikçe yaş büyüdü ama güzel olan şu ki Serge amca gerçekten isteyince insanı ürpertebiliyor. En net hatırladığım Kara Şato adlı 5.kitabında yaşadığımdı.

İlk romanlarındaki karamsarlık sonraki eserlerinin de tarzını belirledi.

İşte bu karamsarlığı okuyucuya da çok güzel aktarıyor. Okuduğum serisinin tüm kitaplarında "ya şimdi bunlara bir şey olur kurtulur" diyememiştim. Karakterleri belalardan öyle hemencecik kurtarmıyor. Resmen bir süründürme safhasından geçiyor öncelikle. Bu nedenle okuyucu o karamsar havayı gayet özümsüyor. Bu durum beni başlarda çok rahatsız etmişti. Tıkanıyor gibi hissetmiştim. Şimdi düşünüyorum da yazarın muhteşem bir etkisiymiş bu. Takdir edilesi bir yetenek.

Kafasının içinde ne kurgular dönüyor tahmin etmek çok küçük :). Kitapları hayalgücünün uç noktalarında seyrediyor ve nereden ne olacak kestiremiyoruz. Hiç okumayanlar varsa bence bir denesinler. Beğenip beğenmemekten öte böyle farklı ve yazıda da dendiği gibi belli bir türe oturtulamayan birinin eserleri hakkında bir bilgi sahibi olunmuş olunur.