Kayıt Ol

İletileri Göster

Bu özellik size üyenin attığı tüm iletileri gösterme olanağı sağlayacaktır . Not sadece size izin verilen bölümlerdeki iletilerini görebilirsiniz


Mesajlar - bayramallanpoe

Sayfa: [1]
1
Müzik / Ynt: Şu Anda Ne Dinliyorsunuz?
« : 06 Ocak 2018, 17:40:31 »
Bad Moon Rising - Credence Clearwater Revival
Bu adamlar tanınsın, yayılsın. Southern/boogie/blues rock sevenler bayılırlar muhtemelen 🤘🎸

2
Sinema / Ynt: Bright
« : 04 Ocak 2018, 03:00:23 »
Will Smith diye ben de bayağı bir yükselmiştim filme, gelgelelim benim Pursuit of Happiness'daki hatırladığım Smith'ten eser kalmamış.

3
Sinema / Ynt: Bright
« : 03 Ocak 2018, 04:16:52 »
Filmin incelemesi için 'Nefret' başlığı atan bünyemi bu sevgi, barış, savaşmayalım sevişelim laflarıyla uyutamazlar  :fight:
Hem Will Smith denen insan kişisi filmin başındaki tavırlarının aynısını sonunda da koruyorken ne kabul görmesinden bahsedilmiş anlayamadım.
Gerçi filmin sonunda Will Smith neden asadan bahsetmedi, yaşadıkları olayları neden sineye çekti cidden anlamadım, belki konuyla alakalıdır. Sen anladıysan lütfen aydınlat beni, filmin tek anlamadığım, anlamlandıramadığım kısmı 🍊

4
E tabi orası öyle. 'Tolkien dünyasından çıkma'nın altmetni, "Tolkien'inkinden daha iyisini yapamadık kusurumuza bakmayın, biraz da idare ediverin," şeklinde yorumlanabilir o zaman :/

5
Tolkien'in ismi telifli değil sanırım, ama mesela Harlan Ellison'ın ismi kesinlikle öyle. Kitabın fihristinde adının yanında minik bir copyright işareti var her daim.

6
Böyle şu, şu, şu diye parmakla göstermek değil de bunu bizdeki yayınevlerinden önce yurtdışındakiler yapmaya başladı. Garpçılık asırlar geçse de eskimeyecek bir ideoloji galiba.
Buna benzer bir başka husus da 'Tolkien tarzında bir roman' tarzı başlıklar, ki bunların yazara da hakaret içerdiğini düşünüyorum. Tolkien özentisi olup kendi tarzı olmayan bir yazar, demek bana göre ama bu da bir başka satış politikası. Tuhaf.

7
Abi 'sadece şunu beğenen buna aşık' oldu tarzındaki söylemlerle bitse; adam o kadar arka kapak yazısı yazmış ki kapağa sığmayacak neredeyse, ama bir de "Game of Thrones sevdiniz mi? Hah bu kitap aradığınız şey olabilir!" demekten de geri kalmıyorlar. Ya da iyice elmayla armudu kıyaslayıp "Bright filmindeki o gerçekçi şehir fantazyasını mı arıyorsunuz? E daha ne duruyorsunuz, bu kitabı alınsana!" diyorlar.

8
Tartışma Platformu / Kitap Tanıtımlarındaki Tekdüzeleşme
« : 30 Aralık 2017, 00:15:57 »
Başlığa destan yazmamak için anafikri yazdım. Artık neredeyse sürekli görür hâle geldiğim için "yangın var," diye bağırmak istedim. Örnek, "Dünyaların Savaşı'nı beğendiyseniz bu roman tam size göre!" Ya kitap tanıtımı değil de sanki Google'ın arama motoru gibi. Şunu beğenen bunu da beğendi, hele bunu beğenen şuna bayıldı. Game of Thrones sevenlerin seveceği bir kitap tarzındaki söylemlerin biraz da samimiyetsizleştiğini düşünüyorum. Olay iyice Spotify, Youtube'a bağlanıyor ama işin tuhaf tarafı bir şarkı, vidyoya üç beş dakika harcarken kitaba günlerimizi gömüyoruz. İçeriğini anlatıp, kısa bir eleştiri yapılsa, en azından kendim yazarken buna dikkat ediyorum, okurun ne bekleyeceğini söylese daha mantıklı. Veya "Ben şu, bu, o kitapları beğendim ama bu nedense beni sarmadı," diyerek ortak beğenisi olan insanlara yönelmek daha mantıklı olabilir. Yordu beni bu kategorileştirmeler, bir de artık tür olarak Game of Thrones sevenler ya da Stranger Things sevenler çıkacak diye korkuyorum. Ne de olsa postmodernist çağda yaşıyoruz.

9
H.G. Wells'in Efendi Uyanıyor'unu okuyorum, ya da okuyamıyorum. Tasvirler bir uçağı, harabeyi tanımlarken paragraflara sığmıyor fakat iş distopik dünyasını anlatmaya gelince tek kelime etmiyor desem yeridir. Zaten kitabın, abartısız, ilk yarısı karanlık bir dünyada kaos ortamında geçti. Oradan oraya bilinçsizce sürüklendik Graham gibi. En fazla roman denemesi diyebileceğim ve hayatımda okuduğum en sağlam yazarlardan biri olduğu için torpil geçip okumaya azimle devam edeceğim kitap. Ayrıca sanki çevirinin ilk 40 sayfasını lise öğrencisi kalanını 20 yıllık mütercim çevirmiş gibi bir tutarsızlık var. 🍊

10
Şişedeki Mısralar / The Forest, William Morris - Çeviri
« : 27 Aralık 2017, 12:32:04 »
Şiire gereken önemi kelime dağarcığım yettiğince vermeye çalıştım. Son dizede bir sıkıntı oldu gibi ama... artık... şey...

Orijinali:
The Forest

Pear-tree.

By woodman’s edge I faint and fail;
By craftsman’s edge I tell the tale.

Chestnut-tree.

High in the wood, high o’er the hall,
Aloft I rise when low I fall.

Oak-tree.

Unmoved I stand what wind may blow.
Swift, swift before the wind I go.

Ve Türkçesi:
Orman

Armut ağacı.

Oduncunun elinde bayılıp düşerim;
Marangozun elinde öykümü söylerim.

Kestane ağacı.

Yükseklerde ormanın, daha yükseğinde konağın,
Göğüne çıkarım düştüğümde alçağın.

Meşe ağacı.

Nasıl eserse essin kımıldamadan dururum.
Rüzgarın önünde hızlı, hızlı giderim.

11
Tartışma Platformu / Ynt: Ödünç Kitap Verme Sorunsalı
« : 27 Aralık 2017, 00:49:38 »
Sınıfta çocuğun birine okusun diye Kaplan! Kaplan! verdim -ki okuduğum en güzel üç kitaptan birisi- ve Penguin'in çok eski bir baskısı olan Platon'un Republic'ini vermiştim. Aradan üç ay geçti, eleman kapağını açıp bakmadı bile kitaplara. Ama tabii bu üç ay içinde aramız bozuldu, kitapları da isteyemedim, o da vermedi. Ben de en son yüzsüz yanımı takınıp istedim 😈. Daha var birkaç böyle olay ama genel olarak okumadıkları gibi kitabı da getirmiyorlar. Ya okumuyorsun madem kitabı geri getirsene kitap düşmanı! *sinirden ağlar*

12
Sinema / Ynt: Bright
« : 27 Aralık 2017, 00:33:05 »
Irkçılıkla mücadele etse yine kabul ama adamların öyle bir derdi de yok ki. Filmin sonunda orklar hala gettolarda yaşıyor, elfler de plazalarda. Desek ki 'bir brightın kendini keşfetme hikâyesi' o da değil, tamamen şansına öğreniyor asayı kullanabildiğini. Filmin kurgusu sanki şöyle, kriz anları yaşanıyor, yaşanıyor ve bizi olayların doruk noktasına (climax) taşıyor ve orada bırakıyor. bir düşüş eylemi ve doğru düzgün bir netice yok. Biraz daha işlenseymiş olabilirmiş. En büyük eksiği senaryonun tatmin etmemesi olarak görüyorum ben, öteki türlü klişeler de çekilebilirdi belki, bilmiyorum. Ama orkların gettoda yaşayan zencilerden ziyade evsizler gibi takılması bana daha tuhaf geldi. Yani adamlar çöp tenekesinin başında ısınırken tiner çekmedikleri kalmış bir.

13
Sinema / Bright
« : 25 Aralık 2017, 11:18:00 »
Yahu şu filmi beğenmedim. Tam da orklar, elfler, insanlar ve ırk savaşları ve mülteci sorunları işlenecek diyordum. Gittim bunun alternatifi -aslında Bright ona alternatif olur da neyse- Yasak Bölge 9 'u seyrettim. Aralarındaki fark YB9 bilimkurgu filmi ve mockumentary tarzında. Film eleştirisini yazmadan önce hiç film izlemeyip sadece YB9 'u bile izlemiş olsam fikrim değişmeyecekti. Ama insanlar, "Çok güzeldi, sen de abartmışsın he, bırak hele bırak bırak," gibisinden şeyler diyorlar. Üzülüyorum. Yapmayın. Etmeyin.
Ps. Forumdaki ilk konu açışım, yanlış bir şeyim olduysa lütfen banlamadan önce konuşup anlaşalım 😇  İyi forumlar efenim.

Sayfa: [1]