Kayıt Ol

İletileri Göster

Bu özellik size üyenin attığı tüm iletileri gösterme olanağı sağlayacaktır . Not sadece size izin verilen bölümlerdeki iletilerini görebilirsiniz


Mesajlar - Vega

Sayfa: [1] 2 3 ... 67
1
Yok, utanmanız gerektiğini düşünmüyorum. Sadece eşit haklar, eşit muamele gibi konuları anlamakta biraz zorluk çekeceğinizi düşünüyorum. Özellikle erkekseniz ve bulunduğunuz ülkenin çoğunlukta olan ırkına mensupsanız.

2
Ataerkil toplumda bastırılan kişiler kadınlar ve geleneksel cinsiyet rollerini reddedenler olduğu için hayır, görmüyorum. Elbette erkeklerin de gördüğü zararlar var ama kadınlara kıyasla hiçbir şey. Bu yüzden cinsiyet eşitliğini destekleyenlerin daha çok kadınlara odaklanmasında pek bir mantık hatası göremiyorum. Günümüz cis heteroseksüel erkekleri fem kelimesiyle başlayan her şeyden korktuğu ve tiksindiği için gelen tepkiyi anlıyorum ama.
Şimdiki pek çok feminist erkeklerin uğradığı baskıyı gözardı etmiyor ama bu ideolojinin isimlendirilmesinin üzerinden yıllar geçtiğini unutmamak gerekiyor.

3
-Evet, bütün haplarımı aynı anda alarak. Uzun düşünceler sonunda değil -ki onlar da vardı tabii ama- bir kriz anında öfkeyle.

- Hayır

- Feminizm kadınların erkeklerle her yönden -sosyal, ekonomik, hukuk vs- eşit muamele görmesi gerektiği ideolojisi. Desteklemeyen herkesin insanlığından şüphe ederim. Elimde olsa neyi değiştirirdim anlamadım ama toplum olarak farz edip cevap vereceğim. Elimde olsa toplumun günümüz cinsiyet rollerinin insanlar tarafından uydurulmuş şeyler ve aslında ne kadar saçma kavramlar olduğunun farkına varmasını sağlardım.

- Çevremde tek feminist kişi benim.

- Hayır??

4
Dipsiz Konak / Dresden Dosyaları Rol Yapma Oyunu
« : 23 Temmuz 2015, 18:26:16 »
  Dresden Dosyaları forumda pek çok kişinin bildiği ve sevdiği bir seri. Yazarı Jim Butcher Dresdenverse'de oyun oynamak mümkün olsun diye iki tane kural kitabı yazmış. Çoğunda evreni romanlara kıyasla özetleyici ve ayrıntılı anlatmakla beraber nasıl karakter kağıdı doldurulacağını, büyü sistemini vs de açıklamış.

  Açıkçası ben bu evrende oyun oynamayı gerçekten isterim ve sizin de istekli olacağınızı umuyorum.  ;D Arzu edenlere mesajla pdfleri gönderebilirim -bu başlıkta yayınlarsam telif konusunda sorun çıkabileceğini düşündüm.

Not: GM olmak konusunda ilgim ve bilgim yoktur.


5
Ben bölümü şimdi izledim.

Zaten şu son bir kaç bölümdür ne Dorne ne de Kuzey olay örgüleri kitaba göre ilerlemediği için biraz kafam karışıyor çünkü diziyi zaten bildiğim bir öyküye görsellik katmak için izliyordum. Yani zaten ne olacağını biliyor şaşırmam sanıyordum. Ama hem Martin'in kitap yazma hızı hem de dizinin bir şekilde devam etmesi gerektiği düşünülürse anlaşılabilir bir şey. Ha sonuçta bilmiyorlar mıydı böyle olacağını, dizinin işleyişini yavaşlatabilirlerdi ama iş işten geçti ve gösteri devam etmeli.

Tecavüze gelirsek; bence aktarılışı gayet iyiydi. Karakter dışı bir şey yoktu, olmasa da olur bir sahne değildi, tecavüzü romantikleştirmiyor veya estetikleştirmiyordu. Aksine, ne kadar çirkin ve ne kadar tiksinilesi bir şey olduğunu gördük. Dizideki öbür seks sahneleriyle kıyaslandığında farkı görebiliyorsunuz. Vücut çekimi falan yoktu zaten, olabildiğince az erotik hale getirmek için sanıyorum.

Ve gerçekten, bu dizide Drogo'nun Dany'ye ve Jaime'nin Cersei'ye (belki de dizi boyunca en karakter dışı şeydi) tecavüzleri oldu. İkisine de çok büyük tepkiler gelmedi. Bu sahnenin farkı ne?

Ciddi olmak gerekirse kahrolsun politik doğruculuk.

Politik doğruculukla ilgili yanlış hiçbir şey yok aslında ama insanların kavrama bakış açısı yanlış biraz, sizde de olduğu gibi. KKK ve siyahi katliamlarını, IŞİD'in eşcinselleri parçalamasını, kadınların ezilmesini sempatik bir ışıkta yansıtan dizilerin, filmlerin olmamasının sebebi biraz da politik doğruculuktur. Ama bir kurgudan sanat ve gerçekçilik için gerekli olan bir şeyin çıkarılmasının politik doğruculukla bir alakası yok.


6
Tartışma Platformu / Ynt: Vurucu Giriş Cümleleri
« : 29 Mayıs 2015, 22:28:56 »

"Bazı şeyler birbirine hiç uymaz. Yağ ve su gibi. Portakal suyu ve diş macunu gibi. Büyücüler ve televizyon gibi." Ölüm Maskeleri, Dresden Dosyaları 5. Kitap - Jim Butcher


Haha, Jim Butcher gerçekten seviyor böyle girişleri.

"Bina alevler içindeydi ve bu sefer benim suçum değildi." The Dresden Files|Blood Rites - Jim Butcher

7
Diğer Fantastik Eserler / Ynt: Büyücüler - Lev Grossman
« : 29 Mayıs 2015, 20:45:30 »
Bence seks ve alkolün yetişkinlere yönelik kitaplarda olmasının sebebi yetişkin hayatının bir parçaları olmaları. Sanatçılar fantastik eserlerde bile olabildiğince realist yaklaşmaya çalışıyor bazen ve açıkçası rahatsız etmiyor beni.

Yani gerçekliği büken birisinin bol seks yapması, uyuşturucu veya alkol kullanması normal çünkü büyük idealleri yoksa kendisini muhtemelen zevkçiliğe verecektir.

Ama tabii ki yazar kitabına "sanat" ve "gerçekçilik" amaçlarıyla seks koyup kitabın geri kalanında sanatsal bir değer bulunamıyorsa biraz seks satar prensibine giriyor bence.

8
Başka Kurgular / Ynt: Dorian Gray'in Portresi - Oscar Wilde
« : 27 Mayıs 2015, 23:05:09 »
Yaratıcı, çok yaratıcı bir konu. Üstelik çok da iyi işlenmiş. Zamanına göre çığır açıcı bazı şeyler var kitapta mesela, satır aralarında görebileceğiniz. Ya da direk karşınıza çıkan.

Bununla beraber, ben Oscar Wilde'ın iyi bir diyalog yazarı olduğunu düşünmüyorum. Karakterler sohbet etmekten çok felsefe semineri veriyor gibi çoğu zaman. Bu dönemin zihniyetiyle mi ilgilidir bilmiyorum. Wilde'ın zamanında aristokratlar birbirleriyle böyle mi konuşuyordu onu da bilmiyorum ama bir süre sonra okurken gözlerinizi devirmenize sebep olabiliyor. Gerçekçilikten uzaklaşmış yani biraz.

Ve bazı yerlerde kopmanız mümkün. Mesela on birinci bölümün TAMAMI boyunca olay örgüsüne ilgisi olmayan, zaman atlayışı esnasında Dorian'ın ne kitabı okuduğu, ne yemeği yediği, nerelerde gezip tozduğu anlatılıyor. Bu belki Wilde'ın dehasının bir ürünüdür, Dorian'ın hedonizminin ne kadar uç noktada ve ne kadar yoğun, abartılı, yorucu bir yaşam olduğunu vurgulamak için kasıtlı yapılmış olabilir. Gerçi durumun bu olduğunu sanmıyorum. Bir yerlerde kitap çok kısa olduğu için yazılmış eklentiler olduğundan bahsediyordu. :D Gerçek mi bilemem ama zaman atlamasında neler yaptığını konuşmalara falan yedirerek yapabilirdi diye düşünüyorum. 

9
Diğer Fantastik Eserler / Ynt: Büyücüler - Lev Grossman
« : 27 Mayıs 2015, 22:40:36 »
Bu kitap bir bardak viski falan değil olsa olsa yedi buçuk liralık köpeköldürendir.

Yavan, sıkıcı bir anlatım. Çorba kasesinden sığ karakterler. İlgi çekicilikten uzak bir kurgu.

Ve dünya değiştirme olayı Narnia Günlükleri-Büyücünün Yeğeni'ne göz kırpmak falan değil bildiğiniz koca bir kavramı, olayı ödünç almak. Biri elindeki çubuğu sallayarak büyü yapan, tanrının unuttuğu bir yerdeki cadılık okulunda iki arkadaşıyla maceralara atılan bir çocukla ilgili hikaye yazarsa buna ya fikir hırsızlığı denir ya da au-fanfiction. Bu da öyle biraz açıkçası.

George R. R. Martin'in neden bu kitabı övdüğünü de anlayamıyorum açıkçası, yazar amca oğlu falan oluyor sanırım.

10
Eğlence & Mizah / Ynt: Şeytani Kraliçenin El Rehberi
« : 27 Mayıs 2015, 22:26:02 »
Janra uyanıklığı ön planda aslında kötülüktense. Yapılan bazı klişe hatalarla dalga geçmiş. Şeytani Yönetici Listesi de var aslında, cinsiyetsizinden. Ama sanırım kitap adları değiştirmek daha komik geldiği için foruma çevirme ihtiyacı görmedim.

11
Eğlence & Mizah / Şeytani Kraliçenin El Rehberi
« : 20 Nisan 2015, 00:13:51 »

    1-Güzellik geçici, güçse kolay kaybedilebilir. İlki için ikinciyi riske atmayacağım.

    2-Sihirli aynamı ülkenin en güzeli konumumu elimde tutmak için değil düşmanlarımı gözetlemek için kullanacağım.

    3-Kendimi kahramanın gerçek aşkı veya herhangi bir güzel ve masum "aile üyesi"yle karşılaştırmayacağım. Köylü haspalar veya titrek hizmetçi standartlarında güzel olabilirler ama ben Şeytani Kraliçeyim ve mukayese edilemez.

    4-Planım gerçekleşmeden adaleli kahramanla seks yapmayacağım, tabii çocuğuna hamile olduğumu söylemek yararıma olacaksa başka.

    5-Tabii baştan çıkarmanın geniş cephaneliğimde yeri var ama farkındayım ki "şeytani" ve "kaşar" eş anlamlı şeyler değil. Bunun bilincinde olmayan kraliyet terzilerinin derileri haleflerinin önünde diri diri soyulacaktır.

    6-Önemli planları gerçekleştirirken topuklu giymek yok, hatta direk koşu ayakkabısı giyeceğim.

    7-Daracık cadı cübbem EN AZINDAN zincir zırh içerecek.

    8-Kahramanın kurlarıma karşılık vermemesine üzülmeyeceğim. Eğer bana karşı koyabiliyorsa kıskançlık krizine girmeyeceğim. Onun yerine omzumu silkip yoluna gitmesine izin verecek, kalenin kapısında icabına baktıracağım.

    9-Göz kırpmaları, imalı sözler ve beden dili bana istediğimi almamda yardımcı olmadığında iyi nişan alınmış bir yarı-otomatik de iş görür.

    10-Seks tabii ki kullanımımda olan bir silah, ama taramalılar da öyle. Eğer iki şık arasında kalırsam taramalıyı seçeceğim.

    11-Seçkin muhafızlarım ve ben kahramanın tüm silahlarını ve kaçış yöntemlerini elinden aldığımızı düşünmeyeceğiz. Sorgulamalar özel odalarda, kahraman tamamen çıplakken yapılacak. Bir taşla iki kuş.

    12-Adab-ı muaşereti göz önünde tutacak ve askerlerimi, entrikalarıma köstek olduğu zamanlar hariç, düzgün davranışlara teşvik edeceğim. Bu centilmen kahramanların yoluna çıkmamı engelleyecek ve numarayı bırakıp saldırganlaştığımda bir şaşırtma yaratacak.

    13-Sevgili oğlum, kocam veya bir başka kişi uğruna güç kullanmayacağım. Sırf onlar için acımasız ve hilekar olduğum gerçeğine müteşekkir kalmayabilirler. Bunun yerine gücümü sadece kendim için kullanacağım ve bu kişilere eğer isterlerse kullanmaları için beylikler bahşedeceğim.

    14-Eğer kahraman eski sevgililerimden biriyse (ki çoğu zaman öyleler), neden "eski" olduklarını unutmayacağım ve mahvlarına yol açarken bunu aklımda tutacağım.

    15-Eğer kahraman eski sevgilimse ve bunun farkında değilse bunu gizli tutacağım. Eğer kimliğim ortaya çıkmazsa zaaflarını, zayıflıklarını ve başka özel bilgileri daha rahat kullanabilirim.

    16-Eğer kahraman dünyayı ele geçirme planlarımda yardımcı olmayı kabul etmişse ihanetine davasının tamamen kaybedildiği ana kadar inanıp güvenmeyeceğim. Zaten böyle bir durumda prensipe mirensipe sahip olmadığı anlaşılır ve idam edilmesi en iyisidir.

    17-Beni tatmin edemeyen sevgililerimi katletmeyeceğim. Böyle bir politika müstakbel sevgililerimde performans endişesine sebep olur. Bunun yerine olağanüstü gayretleri ödüllendireceğim. Olağanüstü başarıları ise daha bile müsrifçe.

    18-Zehirli dişleri ve/veya pençeleri olan hayvan hizmetkarlarım örümcekler, yılanlar ve kuzgunlar yerine kedicikler, japon balıkları ve kanaryalar olacak.

    19-Zapt edilme tehlikesinde içinden sıyrılabileceğim kıyafetler giyeceğim. Yakalandığımda kurtuluşumu kolaylaştıracak ve yakalayanın dikkatini dağıtacak. Bu önemli bir kaç saniyede ya kaçacağım ya da silahını elinden alacağım.

    20-Uçuşan elbiseler yerine üzerime oturan kıyafler giyeceğim: hem daha seksi hem de firar esnasında bir yerlere takılma veya alev alma tahlikesi çok daha az.

    21-Eğer hizmetimde olan kocakarıdan birilerini zehirlemesini istersem zehrin uyku ilacı yerine hızlı ve ölümcül olmasını isteyeceğim.

    22-Amazon savaşçılarım ya çok katı lezbiyenlerden seçilecek ya da kendi haremlerine sahip olacaklar.

    23-Amazon savaşçılarım metal bikiniler yerine tam zırh giyecekler. Adı geçen bikiniler özel durumlarda giyilecek.

    24-Amazon savaşçılarım falanks gibi gelişmiş taktikler ve düşmana yaklaşırken 25 santimlik mızraklar gibi özel silahlar kullanacak. Tabii okçular sadaklarını 200 metre öteden boşalttıktan sonra.

    25-Esaretimdeki bir adamı manipüle etme girişmlerimi yeniden gözden geçireceğim. Muhtemelen bir amazon bu görevi daha az riskle gerçekleştirebilir.

    26-Kahramanın erkek yandaşları her zaman bir göz kırpışla, bir gerdan kırmayla, o da olmadı bir basit bir büyü veya iksirle baştan çıkarılabilir. En azından kahramanla gerçekleşecek o önemli yüzleşmeye kadar, ki o zamana yandaş hareketten uzak bir yerde hapsedilmelidir.


Bir bu kadarı da en kısa zamanda geliyor, orijinal dilinde okumak için buraya tıklayabilirsiniz.

12
Buz ve Ateşin Şarkısı / Ynt: Tartışma: Cersei Lannister
« : 15 Nisan 2015, 17:13:52 »
Daenerys ise erkeklerin dünyasında kadın olarak varlık gösterip, "burası sadece sizin değil" diyebilen bir karakter.
Dürüst olalım şimdi, üç tane ejderhan olduğunda erkeklere karşı çıkmak biraz daha kolay gelebilir insana hahaha.

13
Genel Kültür / Ynt: Hayvan Yemek ve Vejetaryenlik
« : 12 Şubat 2014, 21:44:44 »
Hayvanların insanlardan aşağı görülüp köleleştirilmesi, alınıp satılması pek de bana uygun olmayan şeyler. Ne canlı, sevilmeye hazır ve nazır kedi köpekler olsun ne de çiftlik hayvanları. Yaşayan, az çok duyguları olan; yaşadığının fazlasıyla bilincinde canlıların hayatına son verip sonra onları yeme fikri midemi bulandırıyor açıkçası. Gücendirmek istemem ama ama yediğiniz köftelerin hayvanlardan yapıldığı gerçeğini göz ardı edip ağaçta yetişiyormuş gibi "Hayvan yemek kulağa olumsuz geliyor" gibi şeyler söylemek komik. Et yiyorsanız bari en azından ne yaptığınızı inkar etmeyin.

Sokaktaki kedi köpekten tek farkımız gelişkin zekamız. Öyleyse onu kullanmakta ne yanlış var? Bir aslan geyiği yiyor evet çünkü bunun etiğini düşünecek halde değil. Madem bu kadar doğal sistemin parçasıyız o zaman nüdist olup ormanda kafamıza göre yaşayalım, sincap falan avlayıp çiğ çiğ yiyelim? Hayır mı? Medeniyet kavramı ortaya atıldığı andan itibaren doğal sistemin parçası olmaktan uzağız. Normlar yarattık ve de diğer hayvanlardan uzaklaştık. Bari bunu olumlu anlamda yapalım.

Kimsenin beslenme şekline karışmıyorum, sadece fikirlerimi söylüyorum burada. Bir yandan da söylemem gerekiyor ki bazı vejetaryenlerin veya veganların "Biz üstün insanız, en erdemli biziz, come to the light side we have soya" tavırlarını biraz kendini beğenmiş buluyorum.

14
Televizyon / Ynt: American Horror Story
« : 12 Şubat 2014, 21:02:53 »
  Üçüncü sezonu çoğu US eleştirmeni tarafından yere göğe sığdırılamasa da bence o kadar da iyi değildi.

  Şöyle ki, korku namına hiçbir şey yoktu. Asylum'ı izledikten sonra iki hafta boyunca apartman boşluğunda arkama bakındım mesela ama aynı etkiyi yaratmadı Coven. Harry Potter'ın feminenlikle dolup taşan versiyonu gibiydi biraz.

  Kurguda zayıflıklar vardı. Aylarca tek bir yetenekle idare eden kızlar bir anda Yedi Harika'nın üç dört tanesini yapar oldu. Ki bu kadar fazla gücü kontrol etmenin sadece güçlü cadıların harcı olduğunu söylemişti Cordelia. Kovandaki herkes bir anda seviyeler atlıyor.

  Sonra mesela Yedi Harika'nın altısını yapan süper güçlü bir cadı -üşenmeyeyim sayayım: Oradan oraya hiç düşünmeden ışınlanan, bir bakış atıp etrafı aleve veren, bir el hareketiyle otobüs deviren, birinin iradesini hiçe sayıp otoyolun ortasına kadar yürümesini sağlayan, cehenneme gidip geri dönen, kafasına göre milleti dirilten birinden bahsediyoruz- sıradan, Rocky-canavar olan- bozması bir undead adam tarafından boğularak öldürülüyor?

  Yine daha sonra zılgıt çekerek millete birbirini öldürten bir kadın yine sıradan bir adam tarafından etkisiz bırakılıyor? Bütün bu feminizmdi, güçlü kadın mesajlarının yanında görüyoruz ki yeri göğü yerinden oynatan hatunlar bile erkeklerin karşısında kalakalıyor.

  Sırf sadistliğinden onlarca siyahi insanı öldürmüş bir manyak ve de yapmak zorunda olduğu şeyi yapan, bunun yanında mahallesindeki çoğu insana yardım eden bir kadın aynı kaderi paylaşıyor, cehennem. Hadi bunu geçtim, kişisel cehennemi bir hayvana zarar vermek olan biri -Misty- nasıl cehennemde mahkum kalıyor aklım ermedi. Ve de yine Misty, kendini ölümden geri döndürebilmişken cehennemden nasıl geri dönemedi anlamıyor? Aynı şey olduğuna hemen hemen eminim.

--Sezon finali hakkında nefret kusmamın sonu--

  Bunun dışında Jessica Lange'in karakterini nedense diğerleri kadar beğenemedim. Sağcı Constance, Yobaz Jude... Fiona başlarda iyi bir karakterdi ama Axeman'le olan ilişkisi saçma, sıkıcı ve mide bulandırıcıydı.

Patti Lupone ve Stevie Nicks'in karakterleriyse yine gereksiz, yer doldursun rating toplasın diye yaratıldığı belli olan rollerdi. Hatta adamlar Stevie Nicks'e rol yazma gereği bile duymamışlar. Kadın kafasına göre sabahın köründe evde playback yapa yapa dolanıyor, sonra herkese iyi şanslar dileyip gidiyor ve geri dönmüyor. Bu mudur yani?

  Myrtle, Madison, Misty ve Madame Leveau dışındaki bütün karakterler sıkıcıydı açıkçası. Kyle gereksiz ötesiydi. Ryan Murphy'den sırf soyunsun orasını burasını göstersin diye yakışıklı bir aktörü yapımda bulundurmak gibi bir amatörlüğü beklemezdim. Aslında Evan'ın Tate dışında bütün rolleri bir halta yaramayan zavallılardı. Umarım dördüncü sezonda bu değişir. Ve de umarım Angela Bassett diğer sezonlarda da yer alır. Jessica Lange gittiğine göre başka bir güçlü kadın rollerini dolduracak çok yetenekli aktrise ihtiyacımız var.

15
Üzgünüm, ama bir insanın iradesini bloke etmenin ona şiddet uygulamaktan hiçbir farkı yok. Kendince iyi bir amaç uğruna yapmış olabilir Obi Wan, ama şunu sorayım: Eğer bağlanıp bir odaya koyulsaydınız ve hayat tercihlerinizi gözden geçirmenizi isteselerdi hoşunuza gider miydi? Sonuçta o insanlar sizin iyiliğiniz için yapıyor bunu kendilerince.

Çoğunluğun iyiliği için yapılan şeyler... Eh bu biraz kafa karıştırıcı bir konu. Çoğunluğun iyiliği için etiğe karşı bir hareket yapılıyorsa eğer, en azından bunun etiğe karşı olduğu konusunda açık olunmalı. "Evet ben bunu yaptım, iyi bir şey değildi ama kendimce sebeplerim vardı." demek başka bir şey, onu aklamaya çalışmak başka bir şey.

Örneğin bir insan gücü kullanıp insanlara yardım etmek istiyorsa ama kaotikse? Kaotik olmasa bile, bir insanın iyilik adına savaşması için robotik, sorgulamayan insanlar olması gerekmiyor.

Ben saf iyi veya saf kötüye, siyah ve beyaza inanmıyorum. Grinin tonlarına inanıyorum. Hatta grinin tonlarına bile değil, insan karakteri skalayla ölçülebilecek bir şey değil çünkü. Ama bu başka bir tartışmanın konusu tabii. Canımı sıkan şeyse, bir veya bir grup insana öylece iyi/kötü etiketinin yapıştırılması. Bunu derinlik eksikliği olarak görüyorum.

Sayfa: [1] 2 3 ... 67