Kayıt Ol

İletileri Göster

Bu özellik size üyenin attığı tüm iletileri gösterme olanağı sağlayacaktır . Not sadece size izin verilen bölümlerdeki iletilerini görebilirsiniz


Mesajlar - Garabet

Sayfa: [1]
1
Vakıf Serisi / Ynt: Robot Serisi
« : 31 Mayıs 2017, 06:51:42 »
Bu seriyi polisiye/bilim kurgu edebiyatı olarak tanımlamak doğru olur. Ama bu iki türün birarada olması bazı sakatlıklara yol açtı benim için. Şöyle ki;

1- polisiye türünde okuyucu da ipuçları peşinde koşar, durum değerlendirmesi yapar. Ara duraklarda yapıştırıverir katilin adını, kullanılan aleti.. ama mekanımız o uçsuz bucaksız asimov evreni olunca engellerle karşılaşmamak elde değil. Pozitronik beyne sahip bir robotun nasıl düşündüğünü mü tahmin edesin, yüzyıllar önce dünyadan ayrılmış bir grup insanın yeni yuvasında edindiği yeni kültürü mü anlayasın, eşek gibi teknolojiyi mi özümseyesin.. yok efendim. Polisiyeyi kapı dışarı edip asimov'un yarattığı sosyal, psikolojik, teknolojik, politik evrene bilim kurgu penceresinden dalmak en hayırlısı.

2- diğer romanlarda dünyamıza yabancı olan gelişmeler uygun biçimde tanıtılır, akış içerisinde farklı açılarla sıkmadan, üzmeden geliştirilirdi. Burada ne oldu peki? Solaria'da insanların nasıl bir sosyal yaşantısı olduğunu aynı özelliklerle 1526 defa, robotların nasıl baktığını yan yan dikizleme 3246 defa, "lan bu robot içten içe bana gülüyor mu!" Şüphelerini 62725 defa tekrar tekrar dinlemiş olduk. Neden? Çünkü polisiye okuyorsun ve ipuçlarını toplamak için ortamı koklaman lazım. Yazar ne olur ne olmaz diye sana robotların ne düşündüğünü, bilmemnegezegeninden göç etmiş kadının insanlara bakış açısını defalarca aynı örneklerle açıklamak zorunda. Çünkü sen malsın, anlamazsın.

Asimov seksenlerde serileri bağlama uğraşına girmeseymiş zor okuturmuş kendisini. Psiko-tarihin kökenini öğrenince hangimiz sevinmedik dostlar. Bak öyle sinirlendim ki şimdi, vakıf olmasa yakardım gemileri. Seriye lafım yok. Pozitronik beyin, yeni kültürler, teknolojinin sosyal ilişkileri nasıl belirlediğini merakla izliyoruz robot serisinde. Ama polisiyeyi bilim kurguya bu şekilde yedirmek olmamış asimovcum. Ayrıca robot öykülerinde işlediğin konuları tekrar önümüze sermeni pek hoş karşılamadım. Gözüm üstünde..


2
Diğer Bilimkurgu Eserleri / Ynt: Dune - Frank Herbert
« : 01 Şubat 2017, 23:03:36 »
@Bay_Karamsar: Sürekli belirtilen "eseri dönemine göre yargılayın!" sözünün tekrar altını çizdiğiniz için teşekkür ediyorum. Belli ki bunu başaramamışım. Açıklamanız tatmin etti. Şimdi, ben de tekrar böyle düşünmeye başlıycam.

3
Diğer Bilimkurgu Eserleri / Ynt: Dune - Frank Herbert
« : 30 Ocak 2017, 00:00:14 »
Dune'u bir bilimkurgu eseri olarak düşünürken oldukça zorlanıyorum. Çekincem bu serinin öncelikle bilimkurgu sıfatıyla tanıtılması. Bir bilimkurgu romanında neler olmalı sorusunu sorduğumda ilk olarak kalın harflerle beliren şey; toplumların çizgisini belirleyen her türlü bilimsel disiplinin ve alt dallarının değişen koşullarda nasıl şekil değiştireceği. Yazarın neden-sonuç ilişkisini ne şekilde ve nasıl sunduğu önemli olan. Kurguladığı dünya işin sosu oluyor bu durumda. Dune'a bu gözle bakınca fantastik edebiyat ibaresi bilimkurgudan bir üst basamağa çıkıyor.

4
Vakıf Serisi / Ynt: Vakıf Serisi Okuma Rehberi
« : 29 Ocak 2017, 02:29:26 »
Öncelikle burada yazılanları toplamak lazım. İki ana görüş var; ilki hikayenin kronolojisine göre hareket etmek, ikincisi ise yazarın yazım kronolojisi.

Buraya dalmadan önce eser/eserler sahibine bakış açımı da belirtmek isterim. Öyküyü, romanı, filmi, müziği (artık her ne ise) salt rafında duran materyalle düşünmek oldukça abes. Bunu (eseri) yazan, gözden geçiren, basımına onay veren, baskısını yapan, dağıtan, okuyan, çeşitli mecralarda dönüş yapan, ikinci baskısını yapan, başka yayınevine transfer olan, sahaflara düşmeyen canlımıcanlı bir yapısı var. Yazar için zamansa sürekli ileri akmakta. İlk kitabını yazıp yayınladıktan sonra ikincisini ilkinin öncesinde yayınlama şansı olmadığından her yeni kitapta önceki deneyimlerini göz önünde bulundurarak yazacaktır. Böylece karşımıza aşamalar çıkar. Seçimleri değişir. Yeni fikirler yavaş yavaş gün yüzüne ulaşır.

Hikaye kronolojisini takip etmeyip "önce"sini gelecekte yazmaya kalkan Asimov da yukarıdaki aşamaları kaydetmiş olsa gerek. O da insan gözüküyor uzaktan. Favorilerine yandığım. Benim bu serilerden beklentim tam da burada şekilleniyor. Yani hikayeyi takip ederken bir yandan da yazarın yazım sürecindeki tercihlerini, gelişen fikirlerini, tekniğini görmek. Tabi bir de işin  farklı serileri konu birliği ile sıçrama yaparak okuma kısmı var. Başlık "vakıf serisi okuma sırası" ama öneriler diğer serileri de es geçmememiz gerektiğini söylüyor.

Sonsuzluğun sonu, vakıf, vakıf ve imparatorluk, ikinci vakıf, vakıf'ın sınırı kitaplarını sırasıyla okumuş biri olarak vakıf'ın sınırı'nda taş başıma düştü. Son kitaba kadar büyük bir iştahla gelmiş olmama rağmen sonsuzluğun sonu ile vakıf'ın sınırı arasındaki 27 (1982-1955) yıllık süreç dimağıma müthiş bir tat kattı. Aradaki fark birçok şey kaçırdığımı düşündürttü. Bunu küçük bir hata olarak kabul edip vakıf, robot, imparatorluk serileri ve ara kitapları yazım sırasına göre okumaya karar verdim. Tavsiyem, spoiler davası uğruna attan inip eşeğe binmemeniz. Ki bu konuda da şüphelerim var. Nasıl bir spoiler bu?






Sayfa: [1]