Kayıt Ol

İletileri Göster

Bu özellik size üyenin attığı tüm iletileri gösterme olanağı sağlayacaktır . Not sadece size izin verilen bölümlerdeki iletilerini görebilirsiniz


Konular - lucasyekatarina

Sayfa: [1]
1
Tartışma Platformu / Kitap Okumanın Zararları
« : 10 Haziran 2016, 18:00:32 »
Kitap okumanın,  günlük hayatımızdaki ilişkiler ve insanlarla olan iletişimiz açısından bir takım zorluklar oluşturduğunu düşünüyorum. Onca faydasının yanında “zarar” kelimesi doğru olmayabilir fakat bunların yıpratıcı olması nedeniyle “zarar” demeyi tercih ettim. Belki de ben fazla etkileniyorumdur, bilmiyorum ama kitap okumanın bir şeyleri epeyce değiştirdiği görüşündeyim. Bu yüzden buraya yazmak ve sizlerin de görüşlerini almak istedim.
Peki nelerdir bu zararlar?

Kitap almak için ödediğimiz ücretten ya da çok uzun süre okumaktan kaynaklı gözlere verdiği zarardan bahsetmiyorum. Belki şu paragafla daha iyi anlatabilirim :

“yine de edebiyat oyunu tehlikesiz değildir. yaşamın gerçekliğine samimi bir memnuniyetsizlikle karşı koymanın ürünü olan kurmaca aynı zamanda huzursuzluk ve memnuniyetsizliğin de kaynağıdır. zira okuma yoluyla büyük bir kurmaca yaşayan […] kişiler gerçek yaşama, sınırlarının ve kusurlarının çok daha bilincinde olarak; gerçek dünyanın, yaşanan yaşamın romancılar tarafından uydurulan yaşama nazaran çok daha yavan olduğunu anlamış olarak dönerler. gerçek dünyanın karşısında duyulan, iyi edebiyatın yüreklendirdiği bu huzursuzluk belli koşullar sağlandığı takdirde otoriteye, kurumlara veya kurumlaşmış inançlara karşı bir başkaldırıya dönüşebilir.”
                                                                                                              Mario Vargas Ilosa

Belki benim bulunduğum çevreyle alakalıdır belki de kitapların evreninde yaşamak tutkusu beni böyle yapıyordur bilemiyorum.Örnek vermek gerekirse, hangimiz Frodo’ya yardım etmek istemedik ki? Hangimiz Harry-Ron-Hermione arasındaki gibi bir arkadaşlığa sahip olmak istemedi? Ya da o evrenlerde varolmak isteyip gerçek dünyaya döndüğünde bu dünyanın bize o kadar da güzel şeyler sunmadığını görmek yorucuydu belki de.Aslında fantastik-bilim kurgu evrenleri bizleri daha çok etkiliyor gibi.
Son olarak da  Sabahattin Ali’nin bu durumu açıklayan sözüyle kapanışı yapmak istiyorum:

"zaten muhitimden uzak duruşumun, vahşiliğimin bir sebebi de kitaplarda tanıştığım ve benimsediğim insanları muhitimde bulamayışım değil miydi?"

Not: Bu başlığı açıp açmamayı çok düşündüm. Acaba insanlar bundan etkilenir ve vazgeçer mi okumaktan diye. Fakat, içimde daha fazla tutmak istemedim. Eğer yöneticiler gerekli görürlerse başlığı kaldırabilirler benim açımdan bir sıkıntı yok. Yeter ki bir sorun çıkmasın :)
Yazı biraz dağınık gibi oldu kusura bakmayın uzun süredir kitap okumamanın zararı :) :)

2
Tartışma Platformu / Kitap Önerileri Hakkında
« : 31 Ocak 2015, 03:01:50 »
Forumda dolandım biraz kitap önerileri hakkında ama biraz kafam karıştı.

Yazı uzun görünüyor ben bu kadar okuyamam diyecek olanlar en aşağıya "Sadede gelelim" kısmı yaptım oraya inebilirsiniz :)

Öncelikle ben iyi bir bilim kurgu ya da fantastik edebiyat okuyucusu değilim.
Daha önce neredeyse hiç okumadım bu türlerden.
Peki genel olarak iyi bi okuyucu muyum ? Sanırım evet,kitap okuma alışkanlığı olan biriyim ve kaptırdığım zaman akar gider.

Hepinizin bildiği gibi oldukça popüler olan seriler ve filmleri var.Ne yazık ki Türk televizyon kanallarının gazabına uğrayıp zamanında bir çok hata ( ben bunu hata olarak nitelendiriyorum ) yaptım bilmeden. Örnek vermek gerekirse; Yüzüklerin Efendisi,Harry Potter,Taht Oyunları gibi önemli serileri izledim. Şimdilerde kafamı duvarlara vuruyordum ki "Kahramanın Yol Türküsü"nden aldığım gazla (orada sormuştum buna benzer bir şeyi ) Harry Potter'a başladım ve ilk kitabı 2 günde bitirdim.Şimdi 2 ve 3'ü aldım.1 haftaya kalmaz onları da bitirmeyi planlıyorum.Velhasıl kelam izlemiş olmama rağmen güzelmiş kitabını okumak.


Sadede gelelim :

Henüz bilim kurgu ve fantazi evrenine yeni katılmış birine önerebileceğiniz kitaplar neler olur ?

Kafa karıştırıcı ya da çok yorucu olan bir şeyle başlamak istemiyorum.Daha önce 15-20 kitaplık seriler gördüm onlar beni aşar birazcık :)

5 aydır FRP oynuyorum biraz onun sayesinde de ilgi duymaya başladım.Bir de Fırtınakıran sayesinde :)


çok dağınık,daha önce bazı serileri okumuş ya da daha spesifik konular hakkında sorular soranlara denk geldiğim için yeni konu açma gereği duydum umarım yanlış bir şey yapmamışımdır :)

Dipnot: Eğer güzel bir liste oluşturabilirsem burada sırayla akıp gideyim cevaplarınızı bekliyorum  :) :)

Şimdiden teşekkürler :)

Sayfa: [1]