Kayıt Ol

İletileri Göster

Bu özellik size üyenin attığı tüm iletileri gösterme olanağı sağlayacaktır . Not sadece size izin verilen bölümlerdeki iletilerini görebilirsiniz


Konular - Edoras

Sayfa: [1]
1
Güncel / Soad, Eurovision ve soykırım...
« : 14 Aralık 2008, 22:17:13 »

Ermenilerden özel sipariş;
'Soykırım' iddiasını Eurovision'a taşıyacaklar...


Ermenistan, 2009 yılı Mayıs ayında Rusya'da yapılacak Eurovision Şarkı Yarışması'na, 'soykırım' iddialarını işleyecek bir şarkı ile katılmaya hazırlanıyor.

Agos gazetesinin web sayfasında yer alan bir habere göre, Ermenistan'ın yarışmaya 'System of a Down' ekibi ile katılacağı doğrulandı. Söz konusu habere göre, SOAD'ın solisti Serj Tankyan, "Grubun 2009 Eurovision Şarkı Yarışması'nda, söyleyecekleri şarkıda Ermeni soykırımını işlemek şartıyla, Ermenistan'ı temsil etme düşüncesinde olduklarını" açıkladı. Tankyan, yarışmayı, konuya ilişkin olarak dünyayı bilgilendirmek anlamında mükemmel bir fırsat olduğunu söyledi. 1995 yılında ABD'de kurulan 4 kişilik grubun solisti Tankyan, Lübnan doğumlu bir Ermeni. Türkiye, Ermenistan'a, 2006 yılında 10, 2007 yılında 12, 2008 yılında ise 10 puan vermişti. Yarışmada, ülke içinden kısa mesajlarla verilen puanlar sıralamayı belirliyor.

Evet kanaldhaber.com'dan aldım :P
bir de link
http://www.kanaldhaber.com.tr/HaberDetay.aspx?haberId=25753&catId=33



2
Güncel / Hürriyet 60.Yıl Özel Gazetesi
« : 02 Mayıs 2008, 12:30:35 »

Hürriyet Gazetesinin bugün 60. yaşını kutluyor. Bu özel günde ise okuyucularına özel olarak hazırlanmış 60 yılın en çarpıcı ve unutulmaz olaylarından hazırlanmış 238 sayfalık toplam 13 gazete ile koleksiyonluk bir albüm sunuyor.

Ekler içerisinde Hürriyet 'in ilk sayısı orjinalini koruyarak tıpkı basımı; bu tarihi gazete ile birlikte 6 gazete de siyaset, spor ,sanat, ekonomi... başlıkları altında Türkiye'nin geride bıraktığı 60 yılın izleri ve güncel hürriyet gazetesi bulunmakta.

Bu özel gazeteyi en azından 1 Mayıs 1948 tarihli gazeteyi kaçırmamak için elinizi çabuk tutun. Bu arada bi ayat artışı yapılmamış 35 kuruş ve ekler özel ambalajın içinde...


Bu alıntıyla girdim konuya kusura bakmayın :P Dün açılması gerekirdi ama olmadı, yazıyı da geçmiş zaman olarak okuyabilirsiniz :P

Dün koştum koştum koştum yine koştum ama bulamadım  :hemk sinir oldum tanıdık marketlere de küfür ettim niye ayırmadılar diye :P ama babam elinde gazeteyle gelince pek bi sevindim  ;D

Ya bu 60. yıl özel gazetesi çok etkileyici  :D Hele 1948'deki sayısı süper  :D çok hoşuma gitti, okudum okudum. Son 60 yıldaki olayları enine boyuna açıklamışlar. Umarım hepiniz almışsınızdır, kaçırılmaması gereken bişeydi bence. Ohh aldım çok mutluyum ama  ;D  özenle de saklayacağım gibi geldi bana :P
Oturup burda yazanlardan bahsetmek güzel olurdu ama bilgisayara şimdi girebildiğim için anca bu kadar malzeme buldum kendime  :hemk Zaten okumuş arkadaşlar da yorumlarını uzun uzun yazıp esirgemezlerse ne kadar özel bi sayı olduğu ortaya çıkmış olur... Bu kadar sanırım :P dur bakıyim, çok harikaydı ama  ;D

3
Orta Dünya Günlükleri / Kronoloji~Yılların Öyküsü
« : 02 Şubat 2008, 11:06:20 »
Büyük Yıllar;

3018

Nisan
12 Gandalf Hobbitköy'e gelir.

Haziran
20 Sauron Osgiliath'a saldırır. Aynı sırada Thranduil'e de saldırılır ve Gollum kaçar.

Temmuz
4 Boromir Minas Tirith'ten yola çıkar.
10 Gandalf Orthanc'da hapsedilir.

Ağustos
Gollum'un izi kaybedilir. Bu sıralarda hem elfler hem de Sauron'un hizmetkârları tarafından aranmakta olduğu için, Moria'da saklandığı tahmin edilir; ama tam Batı kapısına giden yolu keşfettiği sırada, dışarı çıkamaz.

Eylül
18 Sabahın erken saatlerinde Gandalf Orthanc'dan kaçar. Kara Süvariler İsen Sığlıkları'nı geçerler.
19 Gandalf dilenci kılığında Edoras'a gelir, ama içeri alınmaz.
20 Gandalf Edoras'a girmeyi başarır. Théoden ona gitmesini söyler: "İstediğin atı al, ama yarın gün kavuşmadan gitmiş ol."
21 Gandalf Gölgeyele ile karşılaşır, ama at onun yanına sokulmasına izin vermez. Gandalf Gölgeyele'yi kırlıklarda takip eder.
22 Kara Süvariler akşam vakti Sarn Sığlığı'na varırlar ve oradaki kolcuları püskürtürler. Gandalf Gölgeyele'yi yakalar.
23 Dört Süvari şafaktan önce Shire'a girer. Diğerleri kolcuları doğuya doğru takip eder, sonra da Yeşilyol'da nöbet tutmak üzere geri dönerler. Bir kara süvari akşam çökerken Hobbitköy'e girer. Frodo Çıkın Çıkmazı'nı terk eder. Gölgeyele'yi ehlileştiren Gandalf, Rohan'dan yola çıkar.
24 Gandalf İsen'i geçer.
26 Yaşlı Orman. Frodo Bombadil'in evine gelir.
27 Gandalf Grisel'i geçer. Bombadil'in evinde ikinci gece.
28 Hobbitler bir Höyüklü kişi tarafından tutsak edilir. Gandalf Sarn Sığlığı'na varır.
29 Frodo gece vakti Bree'ye varır. Gandalf Babalık'ı ziyaret eder.
30 Sabahın erken saatlerinde Çukurçay'a ve Bree'deki hana baskın yapılır. Frodo Bree'yi terk eder. Gandalf Çukurçay'a gelir ve gece vakti Bree'ye varır.

Ekim
1 Gandalf Bree'den ayrılır.
3 Gandalf Fırtınabaşı'nda saldırıya uğrar.
6 Fırtınabaşı dibindeki kamp yeri saldırıya uğrar. Frodo yaralanır.
9 Glorfindel Yarmavadi'den ayrılır.
11 Glorfindel Mitheithel Köprüsü'ndeki Süvariler'i kovalar.
13 Frodo Köprü'yü geçer.
18 Glorfindel alacakaranlıkta Frodo'yu bulur. Gandalf Yarmavadi'ye varır.
20 Bruinen Sığlığı'ndan kaçış.
24 Frodo iyileşir ve kendine gelir. Boromir gece vakti Yarmavadi'ye varır.
25 Elrond'un Divanı.

Aralık
25 Yüzük Kardeşliği alacakaranlıkta Yarmavadi'den ayrılır.

 

3019

Ocak
8 Grup Hollin'e varır.
11,12 Caradhras'da kar.
13 Sabahın erken saatlerinde kurtların saldırısı. Grup akşam üzeri Moria'nın Batı kapısına varır. Gollum Yüzük Taşıyıcısı'nı izlemeye başlar.
14 Yirmibirinci Salon'da gece.
15 Khazad-Dûm Köprüsü ve Gandalf’ın düşüşü. Grup gece geç vakit Nimrodel'e varır.
17 Grup akşam vakti Caras Galadhon'a varır.
23 Gandalf Balrog'u Zirak-zigil'in tepesine kadar izler.
25 Balrog'u devirir ve kendisi de bayılır. Gövdesi tepede kalır.

Şubat
14 Galadriel'in Aynası. Gandalf hayata döner ve trans halinde kalır.
16 Lorien'e veda. Batı kıyısında gizlenen Gollum ayrılışlarını izler.
17 Gwaihir Gandalf’ı Lorien'e getirir.
23 Kayıklar Sarn Gebir yakınlannda gece vakti saldınya uğrar.
25 Grup Argonath'ı geçer ve Parth Galen yakınında kamp kurar. Birinci İsen Geçitleri Muharebesi; Théoden oğlu Théodred öldürülür.
26 Kardeşlik'in dağılışı. Boromir ölür; borusunun sesi Minas Tirith' ten duyulur. Meriadoc ve Peregrin tutsak düşerler. Frodo ve Samwise doğu Emyn Muil'e girerler. Aragorn akşam vakti orkların peşine düşer. Eomer ork çetesinin Emyn Muil'den inişini duyar.
27 Aragorn güneş doğarken batı yamacına varır. Eomer, Théoden 'in emrine rağmen geceyansı Doğuağıl'dan çıkarak orkların peşine düşer.
28 Eomer orklan Fangorn Ormanı'nın hemen dışında yakalar.
29 Meriadoc ve Pippin kaçarlar ve Ağaçsakal'la karşılaşırlar. Gün doğarken Rohirrim saldınr ve orklan yok eder. Frodo Emyn Muil'den çıkar ve Gollum'la karşılaşır. Faramir, Boromir'in cenaze kayığını görür.
30 Ent Meclisi başlar. Eomer Edoras'a dönerken Aragorn'la karşılaşır.
 
Mart
1 Frodo şafakta Ölü Bataklıklar’ı geçmeye başlar. Ent Meclisi devam eder. Aragorn Ak Gandalf la karşılaşır. Edoras'a doğru yola çıkarlar. Faramir Minas Tirith'ten ayrılıp bir görevle İthilien'e gider.
2 Frodo Bataklıklar'ın sonuna varır. Gandalf Edoras'a varır ve Théoden 'i iyileştirir. Rohirrim Saruman'a karşı batıya doğru at sürer, ikinci isen Geçitleri Muharebesi. Erkenbrand yenilir. Öğleden sonra Ent Meclisi sona erer. Entler yola çıkarlar ve gece vakti Isengard'a varırlar.
3 Théoden Miğfer Dibi'ne çekilir. Hornburg Savaşı başlar. Entler Isengard'ı tamamen yıkarlar.
4 Théoden ve Gandalf Miğfer Dibi'nden Isengard'a doğru yola çıkar. Frodo Morannon'un insansız Topraklar'ının kıyısındaki kırlık tepelere varır.
5 Théoden öğle vakti Isengard'a varır. Orthanc'daki Saruman'la pazarlık. Kanatlı Nazgûl Dol Baran'daki kampın üzerinden geçer. Gandalf Peregrin ile Minas Tirith'e doğru yola çıkar. Frodo Morannon önünde gizlenir ve alacakaranlıkta yola çıkar.
6 Dúnedain sabahın erken saatlerinde Aragorn'a yetişir. Théoden Homburg'dan Tapanvadi'ye doğru yola çıkar. Aragorn bir süre sonra yola çıkar.
7 Faramir Frodo'yu Henneth Annûn'a götürür. Aragorn gece vakti Dunharrow'a varır.
8 Aragorn şafak vakti Ölülerin Yolu'na çıkar; gece yansı Erech'e varır. Frodo, Henneth Annûn'dan ayrılır.
9 Gandalf Minas Tirith'e varır. Faramir, Henneth Annûn'dan ayrılır. Aragorn Erech'ten ayrılır ve Calembel'e varır. Frodo alacakaranlıkta Morgul Yolu'na ulaşır. Théoden Dunharrow'a varır. Karanlık, Mordor'dan taşmaya başlar.
10 Şafağı Olmayan Gün. Rohan'ın Toplanışı: Rohirrim Tapanvadi'den yola çıkar. Gandalf Şehir'in kapısının dışında Faramir'i kurtarır. Aragorn Ringló'yu geçer. Morannon'dan çıkan bir ordu Cair Andros'u ele geçirir ve Anórien'e geçer. Frodo Yol Kavşağı'nı geçer ve yola çıkan Morgul ordusunu görür.
11 Gollum Shelob'u ziyaret eder, ama uyuyan Frodo'yu görünce neredeyse pişman olur. Denethor Faramir'i Osgilliath'a yollar. Aragorn Linhir'e varır ve Lebennin'e geçer. Doğu Rohan, kuzeyden istilaya uğrar. Lórien'e ilk saldın.
12 Gollum Frodo'yu Shelob'un inine götürür. Faramir Geçit'e çekilir. Théoden Minrimmon eteklerinde kamp kurar. Aragorn düşmanı Pelargir'e doğru sürer. Entler Rohan'ı istila edenleri yenilgiye uğratırlar.
13 Frodo Cirith Ungol orkları tarafından yakalanır. Pelennor zaptedilir. Faramir yaralanır. Aragorn Pelargir'e varır ve donanmayı ele geçirir. Théoden Drúadan Ormanı'nda.
14 Samwise Frodo'yu Kule'de bulur. Minas Tirith kuşatılır. Vahşi İnsanlar'ın yol gösterdiği Rohirrim Gri Orman'a varır.
15 Sabahın erken saatlarinde Büyücü Kral Şehir'in Cümlekapısı'nı yıkar. Denethor kendini yakar. Horozlar öterken Rohirrim'in boru sesleri duyulur. Pelennor Savaşı. Théoden öldürülür. Aragorn, Arwen'in sancağını yükseltir. Frodo ve Samwise kaçarlar ve Morgai boyunca kuzeye doğru yola çıkarlar. Kuyutorman ağaçlan altında savaş. Thranduil, Dol Guldur güçlerini püskürtür. Lórien'e ikinci saldın.
16 Komutanlar'ın müzakeresi. Frodo Morgai'deki kampın üzerinden Hüküm Dağı'na bakar.
17 Vadi Savaşı. Kral Brand ve Kral Dáin Demirayak ölür. Cüceler ve insanlar Erebor'a sığınır ve orada kuşatılırlar. Shagrat Frodo' nün pelerinini, zırh yeleğini ve kılıcını Barad-dûr'a getirir.
18 Batı Ordusu Minas Tirith'ten yola çıkar. Frodo Isenağzı'na varır; Durthang'dan Udûn'a gitmekte olan orklar onlara yetişir.
19 Batı Ordusu Morgul vadisine varır. Frodo ve Samwise kaçarak Barad-dûr yoluna koyulurlar.
22 Şer gecesi. Frodo ve Samwise yoldan ayrılıp güneye, Hüküm Dağı'na dönerler. Lórien'e üçüncü saldın.
23 Batı Ordusu İthilien'den çıkar. Aragorn yüreksizleri geri yollar. Frodo ve Samwise silahlarını ve malzemelerini atarlar.
24 Frodo ve Samwise Hüküm Dağı'nın eteklerine son yolculuklarını yaparlar. Ordu Morannon'un insansız Topraklar'ında kamp kurar.
25 Ordu kırık tepelerde kuşatılır. Frodo ve Samwise Sammath Naur'a varırlar. Gollum Yüzük'ü kapar ve Kıyamet Çatlağı'na düşer. Barad-dûr'un çöküşü ve Sauron'un sonu.

Barad dur'un Çöküşünden Üçüncü Çağın Sonuna Kadar;

3019

Shire Takvimiyle 1419 (Ay ve Günler Shire Takvimiyle Verilmiştir)

Mart
27 Bard II ve Thorin III Taşmiğfer, düşmanı Vadi'den sürerler.
28 Celeborn Anduin'i geçer. Dol Guldur'un imhasına başlanır.

Nisan
6 Celeborn ile Thranduil'in buluşması.
8 Yüzük Taşıyıcıları Cormallen Çayırı'nda onurlandırılır.

Mayıs
1 Kral Elessar'ın taç giymesi; Elrond ve Arwen Yarmavadi'den yola çıkarlar.
8 Eomer ve Eowyn, Elrond'un oğullarıyla birlikte Rohan'dan ayrılırlar.
20 Elrond ve Arwen, Lórien'e gelirler.
27 Arwen tören alayıyla birlikte Lórien'den ayrılır.

Haziran
14 Elrond'un oğullan Arwen'in tören alayını karşılayıp Arwen'i Edoras'a getirir.
16 Gondor'a doğru yola çıkarlar.
25 Kral Elessar Ak Ağaç'ın bir fidanını bulur.

1. Esnek Yılortası Günü (Shire hesabında aylar 30 gün olduğu için, artan beş günün üçü haziranla temmuz arasına, ikisi de eski yıl ile yeni yıl arasına yerleştirilir, bu günler hiçbir aya dahil edilmezdi. Haziran ve temmuz arasındaki günlere Esnekgünler adı verilirdi. Bu hesapla, l Esnek, 30 Hazirandan sonraki gün oluyor)
Arwen, Şehir'e varır, Elessar ve Arwen'in düğünü.

Temmuz
18 Eomer Minas Tirith'e döner
19 Kral Théoden'in cenaze alayı yola çıkar.

Ağustos
1 Cenaze alayı Edoras'a varır.
10 Kral Théoden'in cenazesi.
14 Konuklar Kral Eomer'den izin alıp ayrılır.
18 Miğfer Dibi'ne varırlar.
22 Isengard'a varırlar; gün batımında Batı'nın Kralı'ndan ayrılırlar.
28 Yolda Saruman'a rastlarlar. Saruman yönünü Shire'a çevirir.

Eylül
6 Moria Dağlan'nın önünde dururlar.
13 Celeborn ve Galadriel ayrılırlar; diğerleri Yarmavadi'ye doğru yola çıkar.
21 Yarmavadi'ye varırlar.
22 Bilbo'nun yüz yirmi dokuzuncu yaşgünü. Saruman Shire'a gelir.

Ekim
5 Gandalf ve hobbitler Yarmavadi'den ayrılır.
6 Bruinen Sığlığı'ndan geçerler. Frodo acının geri döndüğünü ilk kez hisseder.
28 Akşamüstü Bree'ye varırlar.
30 Bree'den ayrılırlar. "Yolcular" karanlıkta Brendibadesi Köprüsü'ne varır.

Kasım
1 Frogmorton'da tutuklanırlar.
2 Subaşı'na varıp Shire halkını ayaklandırırlar.
3 Subaşı Savaşı ve Saruman'ın sonu. Yüzük Savaşı'nın sonu.

 

3020

Shire Takvimiyle 1420: Büyük Bolluk Yılı

Mart
13 Frodo, Shelob tarafından zehirlenmesinin yıldönümünde hastalanır.

Nisan
6 Parti alanında mallorn çiçekleri.

Mayıs
1 Frodo, Gül ile evlenir.
Yılortası Günü Frodo Belediye Başkanlığından ayrılır. Yerine Will Nebzeayak gelir.

Eylül
22 Bilbo'nun yüz otuzuncu yaşgünü.

Ekim
6 Frodo yeniden hastalanır.

 
3021

Shire Takvimiyle 1421: Üçüncü Çağ'ın Son Yılı

Mart
13 Frodo yeniden hastalanır.
25 Samwise'm kızı Zarif Elanor'un (Elanor güzelliğinden dolayı "Zarif adıyla anılırdı; çoğu kişi onun bir hobbitten ziyade bir elf kızına benzediğini söylerdi. Altın rengi saçlıydı, ki bu Shire'da pek az gördlen bir şeydir; ama Samwıse'ın diğer iki kızı da altın saçlıydı, tıpkı o sıralarda doğan birçok çocuk gibi.) doğumu. Bu gün Gondor hesabıyla Dördüncü Çağ başlar.

Eylül
21 Frodo ve Samwise Hobbitköy'den ayrılırlar.
22 Ormanlık Uç'ta Yüzük Koruyucularının Son Yolculuğu'na katılırlar.
29 Gri Limanlar'a varırlar. Frodo ve Bilbo, Üç Yüzük Koruyucusu ile birlikte denize açılırlar. Üçüncü Çağ'ın sonu.

Ekim
6 Sam Çıkın Çıkmazı'na döner.

KArdeşlik Üyelerinin Daha Sonları Başlarına Gelenler;

(Shire Takvimiyle)

1422 Bu yılın başında, Shire hesabıyla Dördüncü Çağ başladı, fakat yılların sayılmasında Shire Hesabı devam etti.
1427 Will Nebzeayak istifa eder. Yerine Samwise Shire Belediye Başkanı seçilir. Peregrin Took, Uzunayrıklı Elmas ile evlenir. Kral Elessar insanların Shire'a girmesini yasaklayan bir kanun çıkarır ve Shire'ı Kuzey asasının koruması altında bir Özgür Ülke ilan eder.
1430 Peregrin'in oğlu Faramir doğar.
1431 Samwise'ın kızı Altınbukle doğar.
1432 "Muhteşem" Meriadoc, Erdiyarı Hükümdarı olur. Kral Éomer ve İthilien Hanımı Éowyn, Meriadoc'a hediyeler yollarlar.
1434 Peregrin Reis olur. Kral Elessar Reisi, Hükümdarı ve Belediye Başkanını Kuzey Krallığı'nın Danışmanlığına getirir. Efendi Samwise ikinci kez Belediye Başkanı seçilir.
1436 Kral Elessar kuzeye gider ve bir süre Evendim Gölü kıyısında kalır. Brendibadesi köprüsüne gelerek dostlarıyla buluşur. Dúnedain Yıldızı'nı Efendi Samwise'a verir ve Elanor Kraliçe Arwen'in şeref nedimesi olur.
1441 Efendi Samwise üçüncü kez Belediye Başkanı seçilir.
1442 Efendi Samwise, karısı ve Elanor Gondor'a giderek bir yıl orada kalırlar. Yokluğunda Samwise'a Efendi Tolman Pamuk vekalet eder.
1448 Efendi Samwise dördüncü kez Belediye Başkanı seçilir.
1451 Elanor, Irak Yaylalar'da, Greenholm'lü Fastred ile evlenir.
1452 Irak Yaylalar'dan Kule Tepeleri'ne (Emyn Beraid) kadar olan Batısının, Kral tarafından Shire'a hediye edilir. Birçok hobbit bu bölgeye yerleşir.
1454 Elanor ile Fastred'in oğlu Elfstan Fairbairn doğar.
1455 Efendi Samwise beşinci kez Belediye Başkanı seçilir. Onun ricasıyla, Reis, Fastred'i Batısınır Vekilharcı yapar. Fastred ve Elanor, Kule Tepeleri'ndeki Altkuleler'e yerleşirler. Çocukları ve torunları Kulelerin Fairbairn'leri olarak nesiller boyu burada yaşarlar.
1462 Efendi Samwise altıncı kez Belediye Başkanı seçilir.
1463 Faramir Took, Samwise'ın kızı Altınbukle ile evlenir.
1469 Efendi Samwise yedinci ve son kez Belediye Başkanı seçilir. Görev süresi 1476'da, doksan altı yaşındayken sona erer.
1482 Yılortası gününde, Efendi Samwise'ın karısı Gül Hanım ölür. 22 Eylül'de Efendi Samwise Çıkın Çıkmazı'ndan ayrılarak Kule Dağları'na gider. Onu son kez gören Elanor olur. Elanor'a Kırmızı Kitap'ı verir ve kitap bundan sonra Fairbairn'lerin gözetiminde kalır. Elanor'un anlattığına göre Samwise Kuleleri geçerek Gri Limanlar'a gider; son Yüzük Taşıyıcısı da böylece denize açılır.
1484 Baharda Rohan'dan Erdiyan'na Kral Éomer'in Efendi Holdwine'ı görmek istediği haberi gelir. Meriadoc o sırada yaşlı (102) fakat hâlâ sağlıklıdır. Dostu Reis ile görüştükten sonra, görevlerini ve mallarını oğullarına devreder, Sarn Sığlığı'na doğru uzaklaşırlar; Shire'da onları bir daha gören olmaz. Daha sonra Efendi Meriadoc'un Edoras'a gittiği ve o sonbahar Kral Éomer ölürken yanında olduğu duyulur. Sonra o ve Reis Peregrin Gondor'a giderek son yıllarını orada geçirirler; öldüklerinde Gondor'un ulularının yanına, Rath Dínen'e gömülürler.
1541 Bu yılın l Mart günü (Dördüncü Çağ, Gondor takvimiyle 120), Kral Elessar göçüp gider. Denir ki, Meriadoc ve Peregrin'in mezarları büyük kralın mezarının yanına getirilmiş. Sonra Legolas İthilien'de gri bir gemi yapmış Anduin'den aşağı, Deniz'in ötesine yelken açmış; denir ki, cüce Gimli de yanındaymış. Ve o gemi de gittiğinde. Orta Dünya'da Yüzük Kardeşliği'nden kimse kalmamış.


Tamamen copy paste den ibarettir :P  sürç i lisan edilmişse affola :P

4
Orta Dünya Günlükleri / Rohan
« : 01 Şubat 2008, 16:15:47 »
Vahşi Diyar’dan Gondor’a doğru gelen Doğudölleri tehlikesine engel olabilmişlerdir.
Bu küçük çaplı savaşlar sayesinde Gondor’un ayakta durmasını sağlamışlardır.


Fakat Büyük Veba vakasında Eorl Süvarılerinin birçoğu telef oldu.Bu sırada Doğudölleri, Gondor ve Arnor’a saldırılarını arttırdı.Zamanla Eorl Süvarileri birliklerini toplayabildi.Doğudölleri Celebrant Çayırlarında Gondor ordularını kuşatmıştı.Eorl Süvarileri zamanında gelip Gondor’un yardımına yetiştiler.
Gondor’un Onikinci Vekilharcı Cirion, bugünkü Rohan topraklarını teşekkür olarak hediye etti.Genç
Eorl, Gondor’a bağlılık yemini etmiştir ve iki ülke birbirinin müttefiki konumuna gelmişlerdir.Böylece 2510 yılında Rohan kurulmuş oldu. ( :P )

Rohan; Doğuda Anduin Nehri, güneyde Beyaz Boru Dağları, Kuzeyde Dumanlı Dağlar ve Fangorn Ormanı arasında çayırları geniş olan bir ülkeydi. Rohan’ın başkenti Edoras’tır. ( :P )


Rohan, Gondor gibi ork saldırılarıyla uğraşmıyordu. Ama kendi içinde yaşadığı sorunlar halkın ve hayvanların telef olmasını sağlamıştı.
Büyük Kış’ı yaşadılar, Rohan atları bu kışta  telef oldu. Rohan kendini toplamaya çalışırken Wulf saldırıya geçmişti. O dönemde Kral olan Helm savunmasız kaldığı için Helm’s Deep  (Miğfer Dibi)’i yaptırdı. Helm oğlu Frealaf, yardıma geldi ve Wulf’un saldırılarını kışkırtmayı başardı.

Rohan, bir müddet hür yaşamaya devam etti. Lakin İstari Efendisi Saruman, Orta Dünya’ya ihanet edip karanlığa yardımcı oluncaya kadar. Sığındığı Isengard’da yeni bir kötülük doğurdu. Rohan üzerine doğru yürümeye başladı, saldırılarda Kral Theoden’in oğlu Theodred öldü. Theoden, saldırılarını durdurmadan ilerleyen Saruman ile başa çıkmak için Miğfer Dibi’ne sığındı. Rohan burada büyük bir zafer kazandı.
Ancak Mordor Orta Dünya’ya nefes aldırmamakta kararlıydı; Gondor’a saldırmıştı. Gondor’un Vekilharcı Denethor Rohan’dan yardım istedi. Rohan müttefikinin çağırısına cevap verip Pelennor Çayırları Savaşında Mordor’u geri püskürttü. Ardından Kara Kapılar’ın önüne gelip yüzüğün yok edilişinden sonra galibiyet aldılar.





Resimleri özellikle üstünde Edoras yazıyor diye mi seçtim :P Rohirrimler de ne güzel eziyorlar ama ride for ruin! :P

alın rahat durmadım :P rohirrimin gelişi sahnesi;

http://www.youtube.com/watch?v=v8R7u_27Amk            ----> link biraz anormal geldi bana :P

orda saldırırken theoden ve sancağı kopuyor biraz daha önden gidiyor, Peter Jackson bu tip küçük şeyleri iyi yansıtmış  :shrlock

5
Orta Dünya Günlükleri / İstari Hakkında
« : 20 Ocak 2008, 11:35:22 »
Biraz tartışmalı bir konudur, bkz; Oğuz abi durmicak şimdi :P

Bir Elf gemisi ile Gri Limanlar’a gelen bu beş Maia’yı, gemi yapıcısı Cirdan karşılamıştır.Elfler istari, insanlar ise büyücü olarak bilirdi.
İnsan suretindeki bu beş büyücünün görevi; Sauron’un Orta Dünya üzerinde büyüyen kötülüğüne karşıydı.Orta Dünya’nın hür halkını haberdar edip ittifakı sağlamaktı.



İstari, Valar tarafından seçilmişti.İstari’nin en güçlüsü Elfler arasında “Curunir” olarak bilinirdi; Saruman beyaz giyinirdi ve bu yüzden “Saruman The White”  adı verilmişti.Saruman, Güç Yüzüklerine dair yaptığı araştırmalarında Tek Yüzük’ün yazgısını öğrenip kendisine “yüzük yapıcısı rengarenk Saruman” ismini verip görevine ihanetle karanlık tarafa geçmiştir.

En yaşlı görünen İstari ise Gandalf’tı.Gri elbiseler giyerdi; “Gandalf The Grey”, insanlar böyle tanırdı.Elfler ise Mithrandir, cüceler  Tharkun, Haradrim de İncanus derdi.Cirdan, İstari arasında en güçlü ruhun Gandalf’ta olduğuna inandı ve korumakla hükümlü olduğu Elf yüzüklerinden biri olan Narya’yı (ateş yüzüğünü ) Gandalf’a verdi.

Diğer İstari ise Radagast, “Radagast The Brown” olarak bilinirdi.Elfler ve insanlar ile pek ilgilenmemiştir, zaten amacı; Kelvar ve Olvar olarak bilinen “Orta Dünya’nın konuşmayan canlıları”  yani bitki ve hayvanlarla ilgilenmek ve onları Sauron'un kötülüğünden korumaktı.

Diğer iki İstari ise; Ithryn Luin veya Blue Wizards olan Alatar ve Pallando idi.Mavi giyinen bu iki İstari hakkında pek fazla bilgi bulunmamaktadır; Doğuya gittikleri ve bir daha geri dönmedikleri bilinir.


İStarileri Gönderen Valar; Saruman ve Gandalf, Vala Manwe tarafından.Radagast, Vala Yavana tarafından. Alatar ve Pallando ise Vala Orome tarafından gönderilmiştir.

“Yüzük savaşı bitip Sauron’un gölgesi Orta Dünya’dan uzaklaşınca,beş İstariden sadece Gandalf geldiği gemi ile Ölümsüz Toprakların yolunu tutmuştur” (geldiği gibi giderler :P )

Saruman;




Gandalf;



Radagast;

   (böyle bilinir :P )



Alatar ve Pallando, medyaya görünmek istemiyor :P

Kadim dostum Hurin böyle diyor;
oda denizin ötesindeki kutlu diyardan orta dünya halklarına yardım etmek için geldiklerini görevlerinin bu oldugunu insan gibi görünmelerine rağmen insan olmadıklarını söyler

Bu da aile fotoğrafı :P



6
Ah ahh evet arkadaşlar lotrun biraz daha ilgi çekici olabilmesi için yaptığım bişey daha :P

Konu ile ilgili videolarınızı burada paylaşalın, lotru sevelim sevdirelim :P
Özellikle de extenden edition için; ben bi kaç video koyucam sevdiklerimden  ;D
teknik nedenlerden dolayı paylaşamıyorum :P inş yarına :P

7
Filmler / Filmleri Nasıl Buldunuz ( muştunuz=P) ?
« : 15 Ocak 2008, 17:16:24 »
Yüzüklerin Efendisi üçlemesinin sinemaya aktarımı  ??? sizce güzel miydi ? yoksa beklediğiniz gibi değil miydi ?

Bana sorulursa kitapları tam olarak yansıtamamıştı, bu sadece benim fikrim değil galiba, lotr fanlarının büyük bir kısmı da benim gibi düşünüyor.
Eklenmiş sahnelerin yerini filmde olmayı hak eden bölümler alabilirdi.Frodo'nun yazgısını büyük ölçüde etkileyen, yüzüğün yok edilmesine yardımcı olan karakterlerin, olayların gözardı edilmesi gerçekten de üzücüydü.Kitapta yazmayanı eklemek yerine Bombadil, Glorfindel gibi güçlü karakterlere  yer vermek daha mantıklı olabilirdi...

Sizce olması gereken ya da etkili anlatılamamış bölümler/sahneler var mıydı ? vardı tabi :P  Nasıl olmalıydı ?
Yüklenin hadi Peter Jackson'a :P onu sevmediğimden değil, beni-sizi tatmin edemediğinden :P


8
Müzik / Editors
« : 01 Ocak 2008, 20:30:36 »
Tom Smith(vokal, gitar)

Chris Urbanowicz(gitar)

Russell Leetch (bas gitar)

Ed Lay (davul)

2003 senesinde Birmingham’da kurulan İngiliz indie rock grubu Editors, kadrosunda Tom Smith (vokal, gitar), Chris Urbanowicz (gitar), Russell Leetch (bas gitar) ve Ed Lay (davul)’i bulunduruyor. Staffordshire Üniversitesi Müzik Bölümü’nde tanışan grup üyeleri, 2004 senesinin sonunda doğru Kitchenware Records ile anlaşma sağladı.

2005 senesinin başında “Bullets” adlı ilk single’ını yayımlayan Editors, parçanın radyolarda sıkça yer almasıyla ismini yavaşça müzik çevresinde duyurmaya başladı. Senenin sonuna doğru “The Back Room” adlı ilk albümünü Jim Abbiss ve Jacknife Lee prodüktörlüğünde piyasaya süren grup, albümün soundunda Joy Division, Echo And The Bunnymen ve U2 gibi  grupların tarzını benimsedi. Albümle İngiltere listelerinde 2 numara olmayı başaran topluluk, Amerika listelerinde ise 14 numaraya kadar yükseldi. Albümden ayrıca “Munich”, “Blood” ve “All Sparks” parçalarını single olarak yayımlayan dörtlü, “Munich” ile İngiltere listelerinde 10 numaradaydı. Albüm birçok müzik eleştirmeninden oldukça başarılı yorumlar toplarken, grup 2006 senesinde Amerika’ya geçerek Lollapalooza ve Coachella gibi festivallerde sahne aldı. Aynı sene Mercury Ödülü’ne aday olarak gösterilen grup, seneyi Avrupa ve Japonya’da gerçekleştirdiği konserlerle tamamladı.

25 Haziran 2007 tarihinde “And End Has A Start” adlı 2. albümünü Jacknife Lee prodüktörlüğünde piyasaya süren Editors, albümün sounduyla ilk albüme göre daha hırslı bir tarz yakaladı. Albümden ilk single’ı “Smokers Outside The Hospital Doors” adlı parçaya seçen grup, single ile İngiltere listelerinde 7 numara olmayı başardı. Albümüyle de İngiltere listelerinde zirveye yerleşen topluluk,  2. single olarak albümle aynı ismi taşıyan parçayı seçti.


Daha küçük resim yokk :P

İndie ve Alternatif'i bana sevdirenn grupturr. Smokers outside the hospital doors, when anger shows, an end has a start, the weight of the world tavsite edilirr... 
tabi metalcilere hafif gelirr :P  ;D

9
Yazarlar / J.R.R. Tolkien
« : 01 Ocak 2008, 12:04:15 »
HAYATI

J.R.R. Tolkien (John Ronald Reuel Tolkien) 3 Ocak 1892'de İngiliz sömürgesi olan Güney Afrika'nın Bloemfontein şehrinde doğdu. Ronald'ın babası Arthur Tolkien banka müdürü idi. İngiltere Birmingham'lı olan aile kendilerine yeni bir hayat kurmak amacıyla Güney Afrika'ya yerleşmişti. Fakat iklimin getirdiği olmusuzluklar kısa zamanda anne Mabel 'i Ronald ve küçük kardeş Hilary'i de alıp İngiltere'ye dönmeye itti. Aile bir süre sonra baba Arthur'un da dönmesi ile eski günlerine kavuşacaktı. Fakat 15 Şubat 1896'da Güney Afrika'dan Arthur'un ölüm haberi geldi. Bunun üzerine Mabel çocukları alıp küçük bir köy olan Sarehole'a yerleşti. Bu köy Ronald'da derin etkiler bırakacak ömrünün kısa bir süresini burda geçirmesine rağmen hayallerinde yarattığı Hobbit diyarı Shire ile defalarca Sarehole'u ziyaret edecekti. Sarehole'da Tolkien'i etkileyen sadece yemyeşil doğası değildi. Köy yakınındaki Moseley Bataklığı, kardeşi Hillary ile her zaman oynamaya gittikleri Cole Bank Road değirmeni ve devamlı kendilerini kovaladığı için "Beyaz Ogr" adını taktıkları değirmencinin oğlu da Ronald üzerinde derin izler bıraktı.
King Edward’s School’da eğitim görmeye başlayan Joh Ronald Reuel Tolkien’in dil üzerine büyük bir yeteneği ve merakı vardı.Eski Gal ve Fin Dilleri üzerine eğitim görürken, zamanla kendi Elf dillerini de yaratmaya başladı.
!914’te 1. Dünya Savaşı patlak verdiğinde, Oxford’da üniversite son sınıftaydı ve ertesi yıl İngiliz Dili ve Edebiyatı’nı birincilikle bitirip teğmen olarak orduya katıldı.!916 Haziran’ında Fransa’ya gemiyle gönderilmeden önce, çocukluk aşkı Edith Bratt ile evlendi ve dört çocuk sahibi oldular.En yakın üç arkadaşından ikisinin öldüğü Somme Savaşı’na katıldı.Yılın sonlarına doğru hastalandı ve İngiltere’ye geri gönderildi.
Savaşın ardından Oxford’da Anglo-Sakson Profesörlüğü yaparak çalışmalarını akademisyen olarak sürdürdü.Anglo-Sakson (1925-45), İngiliz (1945-59) Dil ve Edebiyat dersleri verdi.Zamanla dünyanın en önemli dil bilimcileri haline gelecekti.Ana ilgisi İngiltere’nin Ortabatı topraklarının yazım ve dilbilgisi geleneği üzerineydi.Edebiyat tarihiyle ilgili araştırmalar arasında, E. V. Gordon ile birlikte yazdığı Sir Gawain and the Gren Knight (1925) ve Beawulf; The Monsters and the Critics (1936) sayılabilir.Tolkien, Yüzüklerin Efendisi (1954-55) üçlemesini üniversitede öğrenciyken yazmaya başlamıştı.Bu yapıt üzerinde çalışırken çocukları için yazdığı Hobbit (1937), üçlemeye giriş niteliğindedir, ki eserin ulaştığı başarı yazarını bile şaşırtacaktı.
Emekliye ayrılıp Edith ile birlikte Bounermouuth’a yerleşti, ama karısının 1971’deki ölümünden ardından Oxford’a döndü.Tolkien geçirdiği bir hastalık sonrasında 1973’te öldü.Yarım kalmış eserleri, notları ve defterleri oğlu Christopher Tolkien tarafından yayıma hazırlanarak basıldı.

Eserleri
 
•   1925 - Sir Gawain And The Green Knight (editör, E.V. Gordon ile birlikte)
•   1936 - Beowulf: The Monsters And The Critics
•   1937 - Hobbit
•   1939 - Fairy Stories
•   1949 - Farmer Giles Of Ham
•   1954 - Yüzüklerin Efendisi - Yüzük Kardeşliği
•   1954 - Yüzüklerin Efendisi - İki Kule
•   1955 - Yüzüklerin Efendisi - Kralın Dönüşü
•   1962 - The Adventures Of Tom Bombadil
•   1967 - Smith Of Wootton Major, The Road Goes Ever On

Ölümünden sonra yayınlananlar

•   1976 - The Father Christmas Letters
•   1977 - The Silmarillion
•   1980 - Unfinished Tales Of Numenor And Middle-Earth
•   1981 - The Letters of J.R.R. Tolkien
•   1982 - Mr. Bliss
•   1983 - The Monsters And The Critics And Other Essays, The History Of Middle-Earth: The Book Of Lost Tales
•   1984 - The History Of Middle-Earth: the Book Of Lost Tales Part Two
•   1985 - The History Of Middle-Earth: The Lays Of Beleriand
•   1986 - The History Of Middle-Earth: The Shaping of Middle-Earth
•   1987 - The History Of Middle-Earth: The Lost Road and Other Writings
•   1988 - The History Of Middle-Earth: The Return Of The Shadow
•   1989 - The History Of Middle-Earth: The Treason Of Isengard , The War Of The Ring
•   2007- Children Of Hurin


Gerçekten de bilindiği gibi Üstat Tolkien’dir o.Her yazar gibi onun da yaşadıkları ve sosoyal çevresi eserlerine yön vermişti.Ama Tolkien’in yaşadıkları başkaydı.Dünya Harbini görmüştü, yaşamıştı.Kolay olmasa da tamamladı Orta Dünya’yı, bizler için kurdu Orta Dünya’yı.Her şeyiyle yeni bir dünyaydı bu; Irkları, dilleri, coğrafyası, olağanüstülükleri...

10
Kitaplar / The Hobbit Yeniden Çevrildi...
« : 29 Aralık 2007, 13:34:32 »



Bütün dünyadaki Tolkien severler, çıkması beklenen Hobbit filmine dair haberleri büyük bir merakla okuya dursun, İthaki Yayınları, ülkemiz hayranlarını sevindirmeye devam ediyor. En son olarak, "Hurin'nin Çocukları" adlı kitabı Türk okurunun beğenisine sunan İthaki yayın evi, geçtiğimiz Ağustos ayında, daha önce 6.45 yayınları tarafından dilimize çevirlen "Hobbit: Oradaydık ve Şimdi Buradayız" adlı kitabı, yeni bir çeviri ve kapak dizaynı ile (aşağıdaki resimler. Sırasıyla ön ve arka kapaklar) yeniden satışa sunmuştu.


Kitabın yeniden çevirisiyle yetinmeyen yayınevi, aynı eserin 1999 yılında satışa sunduğu çizgiroman versiyonunu da yeni görseller ekleyerek geçtiğimiz günlerde tekrar yayına sundu. Yeni çizgi romanın kapak resimlerini, bu haberin en başında görüyorsunuz.

Kendi halinde bir hobbit olan Bay Bilbo Baggins'in, Gandalf ve on üç tane cüce yoldaşın ardından sürüklendiği büyük macereların anlatıldığı Hobbit, Tolkien'nin Yüzüklerin Efendisi serisinde anlattığı kurgu üzerine yazdığı ilk kitaptı. Ustanın esasen çocukları için yazdığı bir masal olan bu kitap, dünyaca ünlü üçlemenin konu aldığı birçok önemli nesne, olay ve kişiyi dünya okurlarına tanıştırmış ve Yüzüklerin Efendisi kitapların için başlangıç noktası olmuştu.

Hobbit kitabı, ülkemizde ilk olarak Esra UZUN çevirisinde, 6.45 yayınları tarafından 1997 yılında kitap olarak okuyucuların beğenisine sunulmuş ve 1999 yılında, İthaki Yayınevi ilk çizgi roman versiyonunu Özlem KURDOĞLU çevirisiyle yayına sunmuştu.

Kitabın yeni versiyonun çevirisi ise Gamze SARI ve tarafından yapılmış ve toplam 425 sayfa içeriyor
(Alıntıdır)

11
Kitaplar / Húrin'in Çocukları
« : 29 Aralık 2007, 12:23:59 »

'Yüzüklerin Efendisi' serisinin yazarı John Ronald Reuel Tolkien'in,1918'de yazmaya başladığı, ancak hayattayken tamamlayamadığı, oğlu tarafından tamamlanan bir romanı, satışa sunuldu. Yazarın oğlu Christopher Tolkien, babasının taslakları üzerinde 30 yıl çalışarak romanı tamamladı.
Açıklamaya göre, Tolkien'in oğlu Christopher Tolkien, romanı tamamlamak için babasının taslakları üzerinde yaklaşık 30 yıl uğraştı.
Christopher Tolkien, el yazmalarını uzun bir süre incelediğini ve öyküye ek yapmadan tutarlı bir öykü oluşturmayı denediğini söyledi.
'Hurin'in Çocukları' da Yüzüklerin Efendisi'nde olduğu gibi 'Orta Dünya'da geçiyor. Öyküde, 'Yüzüklerin Efendisi'nden ve hatta Hobbitlerin Tolkien'in kurduğu dünyaya adım atmasından önceki dönem anlatılıyor.
'Hurin'in Çocukları'ndaki kimi bölümlerin daha önceki Tolkien öykülerinde ayrı olarak yayımlandığı belirtiliyor.
320 sayfalık kitabın kapağını ve resimlerini, 'Yüzüklerin Efendisi' ve 'Hobbit'te olduğu gibi yine Alan Lee çizmiş...

Arkadaşlar kitap gerçekten süper bir kitap...Yukarıda da söylendiği gibi Yüzüklerin Efendisi serisinin  ve Hobbitlerin hikayelerinin önceler anlatılıyor.Hurin'in Çocukları'nı tam olarak anlayabilmek için bu serilerin ve Silmarillion'un okunması da gerekiyor.
Gerçekten de trajik bir hikaye; Hurin'in çocukları olan Turin ve kız kardeşi Nienor'un yaşadıkları talihsizlikler ve kötü kaderleri sizleri bekliyor...

pardon arkadaşlar resimde bişeyler olmuş düzelttim :P

Sayfa: [1]