Kayıt Ol

İletileri Göster

Bu özellik size üyenin attığı tüm iletileri gösterme olanağı sağlayacaktır . Not sadece size izin verilen bölümlerdeki iletilerini görebilirsiniz


Mesajlar - High Tension

Sayfa: [1]
1
Vakıf Serisi / Ynt: Vakıf Nedir?
« : 18 Şubat 2013, 21:54:44 »
Uzun zamandır yanıt gelmediğini gördüğüm için yazmıştım bu arada seriyi okumuş olmanıza sevindim. Umarım hoşunuza gitmiştir ve kafanızdaki sorulara cevap bulmuşsunuzdur.

2
Serinin son kitabı olan "Vakıf ve Dünya"yı okuduktan sonra insanın içinde garip bir his oluşuyor, sanki bir şeyler yarım kalmış, sanki devamı gelecekmiş gibi. Bana göre seri çok karamsar bir şekilde sona eriyor. İnsan ister istemez böyle bitmemeliydi diye içinden geçiriyor. Trevize'nin yaptığı tercihle ilgili hala tereddütlerinin olması insanı düşündürüyor. Gaia hakkındaki sorular, Daniel'in her şeyi(tüm galaksinin kaderini) daha ne olduğu tam olarak tanımlanamayan Fallom denilen uzaylının ellerine bırakması, Solaria gezegeninin sakinlerinin gizemli bir şekilde ortadan kaybolmasından sonra özel güçlere sahip Fallom gibi canlıların evrimleşerek(ki canlı evrimi için gerekli olan eşeyli üreme-mutasyon doğal seleksiyon döngüsünün bu gezegende bu kadar hızlı gerçekleşmesinin imkansız olduğu biliniyor) ortaya çıkması...

3
Vakıf Serisi / Ynt: Vakıf Nedir?
« : 18 Şubat 2013, 21:02:04 »
Vakıf serisinin tamamını okumadan bu soruya cevap bulman zor. Çünkü seri boyunca Vakıf yönetimsel olarak çok defa evrim geçiriyor. Bir dönem sadece akademik çalışma yapan ansiklopedicilerden oluşan, bir dönem kendi yarattıkları ve kullandıkları bir dini merkeze alan, bir dönem de tüccarlık sayesinde yayılan bir toplulukla karşı karşıyayız. Sonrasında bu yapının da yozlaştığını göreceksiniz.
Peki Vakıf'ın kuruluşunun asıl nedeni neydi? Serinin tamamını okuduktan sonra bile bunun üzerine bayağı kafa yormak gerekiyor. Burada bununla ilgili spoiler vermeden fikir beyan etmek imkansız. Henüz okumamış arkadaşların okuma zevkine zarar vermemek adına "Vakıf serisini okumuş olanlar için tartışma spoiler içerir” adında yeni bir başlık oluşturdum. Okuyan arkadaşlar görüşlerini burada paylaşabilir ve tartışabilir.

Bu noktada Vakıf'ı okumamış biri olarak bir şeyi çok merak ettim. Neden yönetimsel açıdan vakıfı seçiyorlar? Yıkılmak üzere olan bir imparatorluğun ardından mesela neden cumhuriyet, demokrasi gibi seçenekleri değerlendirmiyorlar? Vakıf olgusu çok ilgimi çekti açıkçası. Çok farklı bir yaklaşım. Bu da merakımı ciddi anlamda körüklüyor. Acaba galaktik imparatorluğun demokratik düzeni kaldıramayacak bir yapısı mı vardı?

Alıntı
Öncelikle bilinmesi gereken şey Vakıf’ ın, Galaktik İmparatorluğun yerini geçici süreyle de olsa almaya namzet olduğudur.Ama bu hiçbir şekilde onun bir monarşi biçimde hareket etmesi anlamına gelmez. Ondan sıradan bir devlet olarak bahsetmek dahi yersiz olacaktır bilindik tanımlara dayanarak.

Bir de sanırım bu imparatorluk 25 milyon gezegenden oluşuyor. Bu kadar büyük bir oluşum neden yeniden merkezi otoritenin emri altında olmak istesin ki? Vakıf'ın imparatorluğun namzeti olmasından yola çıkarak bunları söylüyorum. Yukarıdaki anlatıma göre monarşik bir düzenin temsili değil Vakıf. Ancak monarşi kendini toplayana kadar bir bekçi gibi anladım ben bu cümleyi. Böyle alışılmışın dışında bir düzenden sonra neden tekrar monarşiye geçilsin, sorusu aklıma çok takıldı.

Spoiler: Göster
Çok mu spoiler içerecek sorular sordum?


4
Vakıf serisini okuyan arkadaşlarla tartıştığımızda hep farklı boyutların ortaya çıktığını, birimizin atladığı bir ayrıntıyı bir diğerinin yakaladığını farkettik. Bu kadar derinlikli bir yapıtın farklı olması da beklenemezdi zaten. Her okuyanın farklı yönden bakabildiği ve aynı kişinin bile her okuyuşunda kafasında yeni fikirler oluşturabildiği özel kitaplardır. Bu nedenle diğer konularda kitapları henüz okumamış arkadaşların okuma zevklerini bozacak spoiler içeren tartışmalar yapmak yerine bu konu başlığı altında fikirlerimizi paylaşalım istedim. Herkesin mutlaka kafasında cevap bulamadığı sorular vardır.

5
Vakıf Serisi / Ynt: Vakıf Serisi
« : 18 Şubat 2013, 12:59:26 »
Merhaba arkadaşlar hayranı olduğum Vakıf serisi ile ilgili bir forum bulmak çok güzel oldu. İnanılmaz derinlikli bir seri. İnsan her düşünüşünde farklı bir şeyler keşfediyor. Vakıf serisinde kitaplar kişiler ve olaylarla ilgili konuşup tartıştıkça farklı boyutlar ortaya çıkıyor. Ancak ben de sıralamanın çok önemli olduğunu düşünüyorum. Çok önceden yanlış bir sıralamanın kurbanı olmuş ve daha ikinci kitaptan bırakmak zorunda kalmıştım. Yıllar sonra sitede de bulunan önce "Sonsuzluğun Sonu" ile başlayıp "Vakıf Serisi", "Robot Serisi" ve ardından "Vakıf Serisi" ile tekrar devam eden sıralama ile okuduğumda bunca yıl çok şey kaybettiğimi farkettim. Kişisel olarak düşüncem bu serinin sonunda "Sonsuzluğun Sonu" kitabının tekrar okunması gerektiği yönünde. Böylece taşlar biraz daha yerine oturuyor.

Sayfa: [1]