Kayıt Ol

İletileri Göster

Bu özellik size üyenin attığı tüm iletileri gösterme olanağı sağlayacaktır . Not sadece size izin verilen bölümlerdeki iletilerini görebilirsiniz


Mesajlar - Cem

Sayfa: [1]
1
Çizgi Roman & Manga / Ynt: Engelsiz Çizgiler
« : 19 Temmuz 2015, 20:32:42 »
Eğer ki birkaç tane daha çizgi romanlardan bölümleri bu şekilde  erişilebilir formata  çevirebilirsek sesimizi daha net  duyurabiliriz diye düşünüyorum. Bence şimdi yeni belgelerin hazırlanmalarına kilitlenmeliyiz. Farklı türlerden veya farklı çizimlerden olmaları çeşitlilik açısından iyi olur. Her şekilde engelsiz hale getirebileceğimizi göstermiş oluruz.

2
Çizgi Roman & Manga / Ynt: Engelsiz Çizgi Roman
« : 15 Temmuz 2015, 21:12:35 »
Gelişmeleri bir süredir takip edemiyordum. Şimdi özellikle son yazıyı okuduğumda bayıldım. Gerçekten harika olmuş. Bu şekilde ilerlenebilirse ve bu tür çeviriler ilgili kişilere  örnek olarak gösterilebilirse yavaş yavaş yayılıp yöntem ismini duyuracaktır diye düşünüyorum. Elinize sağlık. Diğer konuda, Karakterin adı geçene kadar betimleme kullanılsa, ismi geçtikten sonra da ismiyle devam edilse iyi olur. Film betimlemelerinde de aynı teknik kullanılıyordu hatırladığım kadarıyla.

3
Çizgi Roman & Manga / Ynt: Engelsiz Çizgi Roman
« : 14 Mayıs 2015, 19:41:49 »
Cankut abi cevapları belirtmiş zaten. Bende bir konuya değinmek isterim. Braille alfabesi yani kabartma yazı, ne kadar yaygınlaştırılmaya çalışılsada bir kesim tarafından hala bilinmemekte. Özellikle sonradan görme engelli  olanlar bu konuda bariz eksiklikler çekiyor. Aynı zamanda maliyette cidden büyük bir sorun. Normalde  okulda kullandığımız ders kitapları karşılanıyor ancak ayriyetten bir test kitabını Braille Alfabesine çevirmeye çalıştığımızda bile bayağı yüksek rakamlarla karşılaşıyoruz, ve bu da bizi biraz daha  bilgisayar ortamına itiyor. Kabartma basılacak eserlerde bunlar bayağı sorun çıkarır kanısındayım ben. Ancak şu olabilir. Çizgiromandaki çizimlerin üç boyutlu halleri yayınevlerinde veya çeşitli satış bölümlerinde tutulur. Kişi okuyacak olduğu çizgiromanı satın  alacağı sırada bu üç boyutlu cisimleri  inceleyebilir. Daha sonra eve dönüpte çizgiromanını okuduğunda karşılaştığı betimlemeleri, daha önceden üç boyutlu olarak incelediği cisimlerle karşılaştırarak daha rahat kavrar. Çizim farklılıkları da bu şekilde  giderilebilir.

4
Çizgi Roman & Manga / Ynt: Engelsiz Çizgi Roman
« : 09 Mayıs 2015, 17:31:41 »
Sesli Betimleme Derneği bu konuda yardımcı olabilir diye düşünüyorum. Derneğin asıl amacı dizi ve film betimlemek. Ancak sahne betimlemesine aşina oldukları için çizgiromanlar konusunda da bir fikir verebilirler  gönüllülere.

5
Çizgi Roman & Manga / Ynt: Engelsiz Çizgi Roman
« : 09 Mayıs 2015, 14:43:27 »
Artık zorluklar, yavaş yavaş engelsiz hale geliyor. Kitapları insansesi formatta veya kendimiz tarayarak  okuyabiliyoruz. Son zamanlarda Türkiye'de sesli betimlemeli film ve diziler hazırlanmaya başladı, sayısı az ama giderek artacağını umuyoruz. Bu kuşağa bir de engelsiz çizgiromanlar katılsa fena mı olur? Tek yapılması gereken çizimlerin  betimlenmesi. Bu sayede hem çizgiromanlar daha çok kişiye hitap eder hem de   bir engel daha ortadan  kalkar. Bunun gerçekleşmesi için ise desteğe ihtiyacımız var.

Sayfa: [1]