Kayıt Ol

İletileri Göster

Bu özellik size üyenin attığı tüm iletileri gösterme olanağı sağlayacaktır . Not sadece size izin verilen bölümlerdeki iletilerini görebilirsiniz


Mesajlar - yaprak.onur

Sayfa: [1] 2 3 ... 10
1
Diğer Bilimkurgu Eserleri / Ynt: 2312 - Kim Stanley Robinson
« : 13 Aralık 2017, 11:45:39 »
Goodreads'te rastladığım enteresan bir 2312 yorumu:

D... (2 Yıldız)

Alıntı
Bilimkurgu romanlarına bayılırım ve genelde su gibi içip kısa sürede sonunu getiririm. Ancak bu kitapta ağır giden birşeyler vardı. Çeviri sanki bir öğrencinin ingilizce makaleyi ne söylendiğini anlamadan Türkçe'ye çevirmesi gibi bir his bırakıyor. Ayrıca yayınevine ilettiğim bir husus da bölümler arasındaki alıntılar, listeler gibi kısımların anlaşılmaz, birbiriyle bağ kuramayacağınız ve okumayı zorlaştıracak başı sonu olmayan cümlelerden oluşması. Kitabın ilk çeyreğinden sonra bu kısımları atladım. Daha önce Sürü, Limit gibi 1000 sayfa üzeri bilim kurgu romanlarını bir solukta okumuşken bu kitabı sırf yarım bırakmamak adına ve zoraki bir merakla okudum.

Şimdi çeviri hakkında yorum yapmak bana düşmez, en nihayetinde bilim adamı değilim. Bazı şeyleri hakikaten anlamadığım için çeşitli bilim sitelerinde saatler harcayıp konuyu az çok kavramaya çalışarak çevirmiştim çünkü. Konuya hâkim biri için okuduğu metin yetersiz gelebilir. Ama şu "yayınevine ilettiği husus" kısmını çok merak ettim :D  "Alıntılar, listeler gibi kısımların anlaşılmaz, birbiriyle bağ kuramayacağınız ve okumayı zorlaştıracak başı sonu olmayan cümlelerden oluşması." Yani ne bekliyormuş tam olarak, anlamadım. Bu kısımlar kitabın orijinalinde böyle zaten. O kısımları kesip atmamızı mı tercih ediyormuş? Yoksa benim çevirim yüzünden mi öyle anlaşılmaz olduğunu düşünüyor acaba? :D Gerçekten çok merak ettim ne dediğini...

Bazı insanlar tuhaf...

Neler kaçırmışım yahu... Yeni gördüm.
Bu gözler savaş sahneleri biraz yüzeysel geçilmiş herhalde çeviri hatası diyen okur da gördü; o yüzden bence bu yorumu da alkışlarla yerine göndermeliyiz. :)
Bilimkurgu ve gençlik edebiyatı bilimkurgusu arasındaki fark tesbitine ben de katılıyorum; bilimkurgu soslu gençlik kitaplarını çok seven birçok okur kendini bilimkurgu okuru olarak atfetiyor ve karşısına ağır bir bilimkurgu çıktığında beklentisini karşılanmadığı için kitabı eleştiriyor. Tabii çevirmene saldırmak yeni bir boyut olmuş.
Ne diyeyim, geçmiş olsun İhsancım; çevirilerinin hakkını verebilecek okurlarla buluşması dileğiyle. :D

2
Merhamet yorumum:

Serinin nasıl çılgın bir hayranı olduğum gayet iyi biliniyor, fakat ben son kitap için iyi konuşmayacağım. Çünkü çok kızgınım.

Böylesine dahiyane bir seriye yakışmayan bir son. Awn, Skaiaat, Breq gibi harika karakterleri yaratmış olan Ann Leckie, sonrasında ağlak, aciz ve katlanılmaz ölçüde duygusal karakterlerle bir donanma kuruyor.  Elbette hepsi kendi duyguları, motivasyonları olan karakterler(di). Ama ilk kitaptan sonra seri feci bir düşüşe geçti. Özellikle sözde asker karakterlerin o ağlaklığı bu kitapta çekilmez bir boyuta geldi benim için.

Ben ki Teğmen Awn'ın hastasıyım, Breq'e ise saygım sonsuz, "Toren'ın Adaleti'nin askerleriyiz" diye kitabın konusu her açıldığında sözümü böyle sonlandırıyorum, bu ikisini yaratanın aynı yazar olduğundan şüphe ettim.

Serinin sonu benim açımdan facia şeklinde bağlandı. Ayrıca birçok mantık hatası mevcut. Mesela Sfen gibi bir karakterin işlevsizliği, Anaander gibi bir hükümdarın tüm karizmasının yerle bir edilip bu derece basitleştirilmesi, pek çok kez sert önlemlerle karşılaşmaları gereken durumlarda nedense başkarakterlere hiç sert müdahale edilmemesi başta göstereceğim nedenler. Yani adam galaksi yönetiyor ama olabilecek en aciz hareketleri yapıyor. Parmağının tek hareketi ile gezegen uçuracak adamın yaptıkları iş değil. Hem unutmayalım,

Spoiler: Göster
Anaader'ın o yönünde tek klonu bu kitaptaki değildi. Kendini gayet rahatlıkla feda edebilirdi.


Editörlük,

İthaki'nin bu seriye gösterdiği özensizlik beni çok üzüyor. Son kitaba geldik ama tüm kitap boyunca "eksik ekler" canımı iyice sıktı. Bir sayfayı tam okusaydım keşke.

Adalet'e aşık olmuş biri olarak beni korkunç bir hayal kırıklığına sürükleyen bir son oldu.

Canım çok sıkkın.

Önemli Not: Ama Adalet'i mutlaka okuyun.

Merhamet hakkında böyle düşünmen beni üzüyor, bir yüz yüze tartışmak gerek bu problemi. :) Sonuçta zevkler, renkler ve beklentiler farklı herhalde...

Spoiler: Göster

Kendi adıma duygusal karakter durumunu mantıksız bulmuyorum, bunu Breq'in duygusal açıdan gelişiminin bir parçası olarak görüyorum. O karakterler öyle olmasa Breq'in duygusal gelişimi de bu şekilde olmazdı diye düşünüyorum.
Sfen'in etkisizliği de bana mantıksız gelmiyor; yüz yıllardır hiçbir şey yapmamış bir gemiden bahsediyoruz sonuçta, eğer etkili olsa mantıksız olurdu.
Anander'in kendini feda edememesi de sahip olduğu bilgiyi aktaramadan ölmek istememesiyle alakalı bence ve yine bana göre mantıksız değil. Ne de olsa: "Bilgi güçtü. Bilgi güvenlikti. Eksik bilgiyle yapılmış planların tümü ölümcül kusurlara sahipti."


Editörlük konusunda diyebileceğim hiçbir şey yok... Adalet biraz aceleye gelmiş olsa da hem Kudret hem de Merhamet'in iyi bir okuma gördüklerini biliyorum. Benim hatalarım fazla herhalde ki bazıları gözlerinden kaçıyor. Üzerinde çalıştığım bir sorun bu. :(

3
Seriye başlama ateşiyle kavrulup başlayamayan kimliğiyle yazıyorum: Spoilerı okumak ıstırabıma yenisini ekledi :) Tabii "Aman spoiler yedim!" yüzünden değil. Sonuçta bilinçli olarak okudum. Başka sebeplerden ötürü dert yanıyorum.

Spoiler: Göster

Kaplan Kaplan! Gully Foyle! İntikam! Değişim! Gelişim! Seriye başlamak için bir sebep daha! Ama ne zaman!? Ne zaman!?


Ahaha doğru yerden vurmuşum desenize Bay Karamsar. :)
Okuyunuz bence seriyi yahu, ben çevirdim diye demiyorum başarılı bir seri kendisi. :)

4
Eveeet, bir seneyi aşkındır kimselere spoiler vermemek için çenemi kapalı tuttum ama artık Merhamet'in sonunu bir konuşalım diyorum... :)

Spoiler: Göster
Ben Merhamet'in sonunu çok beğendim. Şahsen yapay zekanın uyanışı ve bireysel haklar iddia etmesinin barışçıl ve diplomatik yollarla olduğu başka bir edebiyat ya da sinema eseri hatırlayamıyorum. Genel olarak hep yapay zekanın bilinç kazanmasıyla insanın vahşiliği kazandığı örnekler aklıma geliyor. Bir yapay zekanın insan duyguları yerine mantıkla hareket edeceği varsayımından yola çıkarak bireyliğini ilan ederken diplomatik bir yöntem kullanmasını ise daha olası buluyorum.  Dolaysıyla kitabın sonunun bu şekilde bağlanmış olması beni çok etkiledi.

Bir de bu seriden sonra Kaplan Kaplan'ı okuduğumda Gully Foyle'un intikam hikayesinin Breq'inkine benzettim. Gerçi yazım yılları düşünüldüğünde cümleyi tam tersi şekilde kurmak daha doğru olur sanki. :)
İkisi de benzer bir intikam arzusuyla yola çıkıp kişisel gelişimin ardından hikayelerini yola çıktıkları noktadan çok daha farklı şekilde tamamladılar.



5
Televizyon / Ynt: Hangi dizileri seyrediyorsunuz?
« : 23 Ağustos 2017, 12:28:19 »
Yahu kimse Dark Matter dememiş, çok şaşırıyorum şu an.
Bu uzay operasını izleyen yok mu?

6
Yayınevleri Soru Hattı / Ynt: İthaki Yayınları Soru Hattı
« : 08 Ağustos 2017, 19:49:51 »
Peki Emre, profil resmindeki malum kitap ne zaman geliyor  :=)

Ahahaha ben sormaya korkuyordum, iyi bari sen sormuşsun :)

:) 2018'in ilk büyük fantastik serisi olmaya aday. :)

Olacak bence! :D

7
Bence çok güzel olmuş kapaklar yahu, tekrar okuyasım geldi! :)

8
21 ve 22'yi Ay Zalim Bir Sevgilidir'in lansmanında duyurmuşlar efem.
Nisan'da iki kitap geliyor demişler:

21. Su Adamı -Aleksandr Belyaev
22. Görünmez Adam - H. G. Wells

Nisan geçip gitti ses seda çıkmadı ama herhalde yakında gelirler...

9
Duyurular / Ynt: 22. İzmir TÜYAP Kitap Fuarı (22 - 30 Nisan)
« : 01 Mayıs 2017, 13:12:18 »
Ne fuardı bee...
Sağlam gittim hasta döndüm, hatta Hazal aşama aşama hasta oluşumu izledi sanırsam.
Aranızdan biri hasta olursa suçlusu muhtemelen benim, şimdiden özür diliyorum!

Yüksel, imza kalabalığını yarıp yanına ulaşmadım ben yahu! :D Zaten stant çok yoğundu bir kez çıkma fırsatı bulabildim. En son çıkarken de seni göremedim ortalarda.

'Turan' bir baktık ortadan kayboldun yahu, şahidim valla mit adını (hem de asıl adını) tüm fuarda yankılanacak şekilde haykırdı ama hiiiççç dönüp bakmadın. :)

Herkesi kısacık görebilsem de çok keyifliydi. :)

10
Ithaki vakıf serisini tekrar basacakmış... Bilimkurgu klasiklerine eklemezler inşallah. Tekrar basılsın basılmasına da seriyi bozmamak adına millete satın aldırırlar. Pazarlama bilgisi bir yere kadar... bence seride hicbir seri kitaplar olmamali dune ya da vakıf gibi ki bu kitapların 1.si seriye konur ikincisi 1a olur üçüncüsü 1c yapılabilirdi ya sa seri kitaplar bilim kurgu klasikler dizisine dışardan katilmalı Fakat seri bozulmasın diye değil de o kadar okuduğum kitabı alamam denir ve seriyi çoğu insan sıralı takip etmeyi bırakır. O da tek tük okuduğumuz bir iki kitabı klasikler bozulmasın diye satın alıyorduk da seriyi bir kez bozunca o daha önce okuduğumuz hiç bir kıtabi kimse almaz... Klasikleri bozmadan fazla seri kitap olmadan kitap ekleyerek ilerlenirse klasikler dizisinin ömrü uzun olur. Diğer türlü kolay kaçıp koca koca seri kitap ekleyebilirler ve sonu hüsran olur...

Vakıf ve Robot Serilerini Bilimkurgu Klasiklerinin içine eklemeyeceklerini söylemişlerdi daha önce.

11
Yeni mesaj görünce bir an heyecan yaptım. -_-

12
Flood olacak, kusura bakmayın.

Gelişime dair son durum: 29 Nisan -1 Mayıs

1 Mayıs resmi tatil olunca gelmişken 3 gün kalayım dedim :3 Sonra Yaprak Onur'un da dün yakasına yapıştım, o da tarihlerini bana göre değiştirmeyi kabul etti.

Muratcan, bekliyorum 8)

İhsan abi, 3 numaralı kırbacı hazırladım. Gelmezsen bilemiyorum


Ve diğerleri, sizler müsaitseniz fuarda görüşürüz :)


Yakama yapışılması sonucu an itibariyle 27si - 30u arası fuarda olacağım gibi görünüyor. :)

13
Yazarın yeni kitabının kapak resmi yayınlanmış.

Spoiler: Göster


Kitap hakkında biraz bilgi de buldum. :)
Radch evreninde geçse de Radch bölgesinde geçmeyecekmiş ve Ekim 2017'de yayınlanacakmış.

14
Ben ben ben!
An itibariyle 22siyle 25i arası orada olmayı planlamaktayım.

15
Guilford Law, Dünya'nın değiştiği gece on dördüne bastı. Sonra cinayetler başladı.

Darwinya - Robert Charles Wilson

Sayfa: [1] 2 3 ... 10