Kayıt Ol

İletileri Göster

Bu özellik size üyenin attığı tüm iletileri gösterme olanağı sağlayacaktır . Not sadece size izin verilen bölümlerdeki iletilerini görebilirsiniz


Mesajlar - jesse custer

Sayfa: [1]
1
Tartışma Platformu / Ynt: Kitap Bulamama Korkusu
« : 27 Eylül 2016, 15:58:52 »
Eğer ilgi alanın bilimsel bir disiplinse (pozitif veya sosyal bilim olabilir) ve bu disiplinle ilgili hiçbir bilgiye sahip değilsen, şöyle bir yöntem öneririm; (Psikoloji üzerinden gideceğim, bu yöntem diğerleri için de geçerli tabi)

1- İlk alacağın kitap, "Psikolojiye Giriş" adı altında dili sade bir kitap olmalı. Bu kitap ünivlerde sosyoloji ve psikoloji bölümlerinin ilk dönemlerinde okutulan bir ders kitabı da olabilir. Bağımsız bir yazarın kitabı da olabilir. Bu kitabı okuyarak disiplinin iskeleti hakkında bilgi sahibi olursun.

Eğer psikoloji hakkında belli bir altyapın varsa, ilk maddeyi es geçebilirsin.

2- Bu disiplinin ortaya çıktığı ilk dönemlere ait, klasik düşünürlerin fikirlerini okuyabilirsin. İstersen ilk elden bu düşünürlerin kitaplarını, istersen ikincil kaynak olarak başka bir yazarın o düşünürler ile ilgili yazdığı kitapları okuyabilirsin. Ben ikincisini öneririm. Çünkü ilki epey zorlu bir süreç gerektiriyor. Döneme bağlı olarak yazarların dili de epey ağır oluyor. Örneğin Freud'un yazdığı bir kitabı okumak yerine, Freudyen Psikolojiye Giriş adı altında X bir yazarın kitabını okumak daha mantıklı. Elbette bu yazarın ne kadar yetkin olduğunu araştırmak sana kalmış.

Eğer klasikler hakkında yeterli bilgim var diyorsan, ikinci maddeyi es geçebilirsin.

3- Klasik dönem düşünürlerin fikirlerini öğrendikten sonra, modern dönem düşünürlerin klasikler üzerine ne tür yenilikler getirdiğine dair bir araştırma yapabilirsin.

Ayrıca modern psikolojinin bugün hangi konularla ilgilendiği, neleri tartıştığına dair bir kitap araştırmasına girebilirsin. Mesela şurada disiplinin ilgi alanına giren konular sıralanmış; https://www.verywell.com/branches-of-psychology-2794908

Sen "psikoloji ve beyin" ile ilgileniyorsan, linkte adı geçen biopsikoloji veya cognitive (bilişsel) psikoloji adı altında (hangisi ilgini çekiyorsa) bir kitap satın alabilirsin. Böylece hem önceki psikanalistler hakkında yeterli bilgiye sahibi olup, hem de koca bir psikoloji disiplinini, sadece ilgilendiğin alanla sınırlandırıyorsun.

Bu alanda çalışan yeteri kadar isim bulamıyorum diyorsan, wikipedia'nın cognitive psychology maddesine girip sağ tarafta peoples veya influenced yazan yerden, alanda çalışma yapan isimleri öğrenip özellikle onların kitapların daı araştırabilirsin.

2
İlk yapacağım şey; Benimle benzer zevklere sahip (daha önce okuduğum ve beğendiğim kitaplar hakkında paralel düşündüğüm) kişilerin yorumlarını dikkate almak olur. Eğer çevrenizde kitabı okumuş biri yoksa, ufak bir araştırma ile internet üzerinden böyle kişiler bulabiliyorsunuz. Bir kaç yazarın bu şekilde yorumlarını takip ediyorum şahsen.

Kitabın yazarı, kapağı, arkasındaki yazı, sayfa arasında geçen bir kaç cümle, genel olarak insanların yaptıkları yorumlar vs. hepsi ikinci planda kalır.

Kitaba başlamamı engelleyen bazı durumlar da var elbette. Bunlardan biri serinin uzun olması.. Her ne kadar uzun serilere ön yargılı yaklaşsam da, bir süre sonra dayanamayıp başlarım gerçi.

Yayınevi ve çevirmen kalitesi de önemli. Kitaba başlamayı engelleyen durumlar arasında yazar sayılmamalı bence çünkü bir yazarın iyi kitapları olduğu gibi kötü kitapları da var. Yazarın bir kitabını beğenmemiş olmak, diğer kitabı ile ilgili ön yargı oluşturmamalı. Ancak tam tersi söz konusu ise, bugüne kadar okuduğum tüm kitaplarını beğendiğim bir yazar ise, bir sonraki kitabını gözüm kapalı alırım elbette.

Şimdilik aklıma gelenler bunlar.

3
Aksine bir insanın dindar olması, fantastik bir evren yaratırken kendine avantaj sağlayabilir. Bir dinin sistematik olarak nasıl işlediği/işlemesi gerektiğini bilir. Yarattığı karakterin din ile ilişkisinde daha zengin veriler sunabilir.

Aynı şekilde inançsız bir yazar da farklı bir bakış açısından baktığı için, diğer yazarların göremediği bazı detayları fark edebilir.

Bir dine inanmak veya inanmamak elbette yazarı etkiler. Ama hem olumlu, hem de olumsuz anlamda olabileceğini düşünüyorum. Her inanışın/veya inanmayışın kendine göre avantajlı ve dezavantajlı tarafları vardır.

4
İlk iki denememde 54 çıktı. 3. denememde 63. Testi yaptıkça yükselir sanırım.

Yalnız sitede 150 felan yapan aşmış adamlar var.


Sayfa: [1]