Kayıt Ol

İletileri Göster

Bu özellik size üyenin attığı tüm iletileri gösterme olanağı sağlayacaktır . Not sadece size izin verilen bölümlerdeki iletilerini görebilirsiniz


Mesajlar - Akuma_Blade

Sayfa: 1 [2] 3 4 ... 7
16
Çizgi & Anime / Ynt: Kurogane no Linebarrels
« : 16 Aralık 2010, 02:14:51 »

17
Tartışma Platformu / Ynt: Alignment hakkında bir soru
« : 10 Aralık 2010, 19:10:18 »
Neutral Evil ile Lawful Evil arasında kalmıştım ben daha ziyade. Yani bir Neutral Evil yada Lawful Evil aslında kendini feda etme pahasına bütünün iyiliğini isteyebilir mi? Daha önce tüm yaptıkları aslında bu amacın bir paravanı olabilir mi?

18
Tartışma Platformu / Alignment hakkında bir soru
« : 10 Aralık 2010, 18:55:14 »
Kurogane no Linebarrels serisinden sonra bu soruyu sorma ihtiyacı hissettim.

İsim vermemeye çalıştım gerçi yine de Spoiler içerebilir:

Spoiler: Göster
100000 masum yaşamı kurtarmak için 1 masum yaşam feda edilebilir diye düşünüp bu düşünce dahilinde insanları onların düşmanı gibi gösterip sindiriyorsam, hatta bizzat toplu katliam emri veriyorsam, ama tüm bunlar neticede bütünün varlığını kurtarmak içinse ve bunlar için o zamana dek kişisel bir çıkar gütmediysem. bu benim alignment'imi ne yönde etkiler?


Yorumlar için şimdiden teşekkürler.

19
Çizgi & Anime / Kurogane no Linebarrels
« : 10 Aralık 2010, 18:35:32 »


http://www.youtube.com/watch?v=iYAhsN7hS4A

Yayın Tarihi : 3-10-2008 ile 20-03-2009 arası
Bölüm Sayısı : 24 + 2 (Ek bölümler sadece DVD setinde yeralmaktadır)

Orjinal Manga: Tomohiro Shimoguchi ve Eiichi Shimuzu
Karakter Tasarımı : Hisashi Hirai (Soukyuu no Fafner, Heroic Age, Infinite no Ryvius, Syryed, Gundam SEED külliyatı)
Mecha Dizaynı : Tsutomu Suzuki (Lost Universe, Platiniumhagen Ordian, Steamboy, Tekkonkinkreed, Big O, Bokurano, Zone of Enders, Gundam Unicorn)
Senaryo: Shigeru Morita (Gundam SEED külliyatı) ve Kiyoko Yoshimura (Dogs: Bullets & Carnage)
Yönetmen: Masamitsu Hidaka (GaoGaiGar, GEAR Senshi Dendoh, Pokemon, Sryed, Turn A Gundam)

uyarı: Ağır ecchi öğelerinden ötürü 17 yaşından küçük arkadaşlar için pek uygun olmayabilir.

Kouichi Hayase küçüklüğünden beri çevresi tarafından sürekli ezilen, çocukluk arkadaşları Risako ve Yajima'nın koruyucu tavırları nedeniyle iyice sinik bir kişiliğe bürünmüş, hayalperest bir çocuktur. Buna rağmen hala en büyük hayali, "adaletin savaşçısı" olmaktır.

Herşeyin değişeceği gün ise sıradan başlamıştır. 2019 yılında gizemli nesne Linebarrel'in güneş sistemine geri döndüğü anlaşıldığında bu anı bekleyen Birleşmiş Milletler askeri uydularla Linebarrel'in dünyaya düşüşünü engellemeye çalışsa da başarılı olamaz, bölgeye sevkedilen Japon Silahlı Kuvvetleri kendi ARMA (Linebarrel evrenindeki Mecha'ların ismi) birliklerinin bir kısmı ise bölgede aniden ortaya çıkan ve dünyaya kendi düzenlerini yayacakları savaş için Linebarrel'in gelişini bekleyen KATO organizasyonuna bağlı ARMA'larca imha edilirler. Bunun üzerine şehir içinde çatışmalar başlar ve halkın sığınaklara sevkedilmesine başlanır.

Kouichi ise şanssızlığı eseri bisikletiyle tam da o sırada Linebarrel'in çakılacağı koordinatlardaki ormandan geçmektedir. Patlamadan sonra gözlerini açtığında ise yanıbaşında çıplak bir kız ve bir meteor kraterine benzer bir çukur görür. Kız kim olduğunu hatırlamamaktadır. Kouchi ona giysilerini verip evine götürür ve isminin Emi Kizaki olduğunu öğreneceği bu kız buradan itibaren hafızasını parça parça kazanmaya başlar. Fakat Japon Silahlı Kuvvetleri'yle KATO arasındaki çatışmalar hala sürdüğüne şahit olurlar ve Kouichi tam da bu sırada bir uyanış geçirip Emi'ye dokunur ve Linebarrel'i çağırır: Bu 21metre uzunluğunda ve nano makineler yayarak kendi kendini iyileştirebilen bir tür biomekanik MACHINA'dır. Kouichi bununla KATO'ya karşı savaşır ve şehri kurtarır. Fakat bilmediği şeyse...

Spoiler: Göster
[SPOILER]...kendisinin zaten Linebarrel'in dünyaya çakıldığı an ölmüş olmasıdır. Emi Kizaki, Linebarrel'e onu kendi nano makineleriyle hayata döndürmesini istemiş, fakat bu olay sonucu Kouichi'nin çekinik karakteri ve hassas vücudu dışarıdan farkedilmese de geri dönemeyecek şekilde değişmiştir.
[/spoiler]

Linebarrel'in dünyaya dönüşünü bekleyenler sadece KATO değildir. Linebarrel'le farklı bağlantıları olan ve dünyanın en büyük ilaç holdingi olarak bilinen JUDA organizasyonu da olaya dahil olur ve kendi MACHINA'larıyla (ARMA'ların "FACTOR" denen insan vücudu modifikasyonu bir özellikle tetiklenen "özel" versiyonları) KATO'nun bölgedeki aktivitesine karşı onlar da müdahelede bulunurlar. Ertesi gün hayat normale dönmeye başlamış gibi olsa da Kouichi bir "FACTOR" olduğunu keşfedecek, "adaletin savaşçısı" olma amacını gerçekleştirmek için KATO ve JUDA arasındaki savaşa kendi adına girecek ve bu süreçte de Linebarrel'in varoluşu hakkındaki gizemleri açığa çıkartmaya başlayacaktır.





Notlar:

-Anime, 2005'in başlarında Akita Shonen'de yayına başlayan 12 ciltlik aylık Manga'sından 2008 sonunda GONZO tarafından uyarlanmıştır. Anime orjinal Manga'dan pek çok yönde ayrılmakla birlikte paylaştıkları ortak özellikler 2006 sonunda yayına başlayan Sunrise serisi Code Geass'ta da kullanılmıştır. ("FACTOR" kullanıcılarının gözlerinin kırmızıya dönmesi, Kouichi'nin karakter değişimi, bu gücün onun hayatını kurtarmış bir kız tarafından verilmesi, Kouichi'nin çocukluk arkadaşı Yajima ile rakipleşmesi gibi)

-Mecha tasarımları için Juusenki L Gaim ve Five Star Stories gibi Mamoru Nagano eserlerinden ve ayrıca Konami yapımı Zone of Enders ile 1989 tarihli Hades Project Zeorymer'dan konsept olarak esinlenilmiştir. İntihal boyutunda bir alıntı olmamakla birlikte bu oldukça özgün dizaynlar görmemizi sağlamakta. http://www.linebarrels.jp/english/index.html#story adresinde JUDA yapımı MACHINA'ları görebilirsiniz.

-Code Geass'le ortak kadroları da paylaşmaktadırlar. Code Geass yönetmeni Goro Taniguchi bu seride yapımcı olarak bulunmuştur. Code Geass'da Lelouch'u seslendiren Jun Fukuyama ise bu serinin başkötüsü olarak karşımıza çıkar. Ayrıca Code Geass'in ilk bitiş şarkısını seslendiren ALI Project, Iron Linebarrels'de açılış şarkısını seslendirmektedir.

-DVD extra bölümlerden "Pretty Girl Genius Scientist Rachel-chan" bölümü ilk 12 bölüm içerisinde geçerken, "Shadows of Iron" bölümü TV serisi finalinden sonra geçmektedir.

-PSP için bir oyunu bulunmaktadır. Ayrıca Nintendo DS için çıkan Super Robot Wars L oyununda Kurogane no Linebarrels birimleri ekibe dahil edilebilmektedir.

-Maket setleri Kotobukiya tarafından üretilmekte. http://www.1999.co.jp/eng/list/1276/0/1 adresinde şu ana dek çıkan Mecha maketlerini görebilirsiniz.



Yorum/İnceleme:

Açıkçası söze nasıl gireceğimi bilmiyorum zira başladığım gün bitirdiğim nadir serilerden birisi karşımda duruyor. Serinin ağır Ecchi andıran duruşu (ki bazı sahnelerde gerçekten öyle) olsa da serinin malum bazı serilerin aksine, gerçekten boyundan büyük bir birşeyler anlatmaya çalışmıyor ve 13. bölümle sonrası itibariyle hikayenin arkasındaki gerçek temayı ortaya çıkartarak bizi şaşırtıyor. Aslında hikayeyi 2. kısma ayırmamız mümkün: İlk 12 bölümde, karakterleri tanımaya çalışıp bolca gülerken 13. bölümün daha ilk dakikalarından son bölüme dek şaşırtıcı (hatta şok edici de denebilir) bir dolu gelişme üst üste geliyor. Arada yine fanservice'ler (ve seviyeli bir komedi) görsek de, bu yine son 12 bölümde gördüğümüzün gerçekten üzerinde zaman harcanmış bir drama olduğunu değiştirmiyor. Tarz olarak Zone of Enders oyununu oynamış arkadaşları hayli hayli tatmin edecek dövüşler ve dizaynlar görüyoruz (ki zaten ZOE ile aynı tasarımcının ürünü), bunlara usta işi 3D'lerin ve bölüm içi şarkıların yerinde kullanımıyla dövüş sahnelerinin bölümlere dengeli şekilde verilmesi eklendiğinde karşımızda not olarak gerçek anlamda haksızlığıa uğramış 2000 sonrası yapımlardan birisi duruyor.

Seiyuu performansları oldukça iyi. Özellikle Jun Fukuyama, Yuichi Nakamura ve Sho Hayami'nin performansları açısından mükemmel. (Shizuna'nın Kanto aksanına ayrı bir parantez bile açabiliriz) Buna bir de oldukça usta işi bir çift OST eklendiğinde söyleyecek çok birşey kalmıyor.

Mecha dizaynları hakkaten şahane. Farklı olmak için kasılmamış ama -illa benzetme yapmak gerekirse- en az FSS ve ZOE kadar özgün, harika dizaynlar. Mecha'ların dövüş sırasında gerçekleştirdiği hareketlerin insan hareketlerine benzerlik düzeyi de dövüşlere ayrı bir dinamizm getiriyor ve ne denli hızlı vuruşlar görsek de ayrıntı yüksekliği nedeniyle hiçbir kısım gözümüzden kaçmıyor. Aynı sahneler tekrar tekrar kullanılmıyor ve "Super Robot" türünden ziyade "Real Robot" türüne yakın bir estetik kullanıma şahit oluyoruz.

Serinin kendi kulvarında öne çıktığı yapımlardan birisi Ecchi kısımlar dışında serinin tamamen seinen bir serinin söylemlerine sahip olması. Özellikle Kato Hisataka'nın savaşma güdüsü ile insan arasındaki bağı açıkladığı kısımlar ve Reiji Moritsugu'nun kendi nihilizmini anlattığı kısımlar karakter tasarımı ve senaryo başarısını daha bir gözler önüne seriyor. Finale geldiğimizdeyse bir Zeta Gundam, Gundam 00 S1, Gunbuster yada belki bir Ideon ayarında epik bir final izletiyor seri bize. Ama aynı zamanda bunların tümünden de farklıydı zira...

Spoiler: Göster
[spoiler]...hayatımda ilk kez bir finalin mutlu sonla bitmesini bu kadar istedim.
[/spoiler]

Son olarak söyleyebileceğim Kurogane no Linebarrels'in -belki de Soukyuu no Fafner ile birlikte- arkasında sakladığı konsept, "yaşayan" karakterlerin sayısı ve işleniş olarak beklentime ters orantılı olarak beni en çok şaşırtan yapıt ve son 10 yıl içinde izlediğim seriler içinde izlediğim en sağlam birkaç bilimkurgudan birisi olduğudur. Asla unutamayacağınız bir hikaye olduğuna dair sizi kesinlikle temin edebilirim: Yarınları kurtarmak için nefret edilen kişi olmayı kabullenenlere (milyarlarca yaşamı kurtarmak için milyonlarca kişinin ölüm emrini vermek etik olabilir mi, bu yapımdan sonra bunu gerçekten düşüneceksiniz), bizi öldürmeyen ama güçlendirenlere, hayatı boyunca sindirildiği halde güçlü olma hayalleri kuranlara, belki de en çok sevginin ve adaletin gücünü arayanlara adanmış bir yapıt.

20
Çizgi & Anime / Ynt: Armored Trooper Votoms
« : 07 Aralık 2010, 01:12:01 »
Armor Hunter Mellowlink çevirisini tamamladım. Buradan ulaşabilirsiniz. Bu sayede 30 yıllık Votoms evreninin dilimize çevrilmemiş herhangi bir parçası kalmadı.

21
Çizgi & Anime / Ynt: Usta Umanosuke'yi Kaybettik...
« : 07 Aralık 2010, 01:05:43 »
Haberi aldığımda yazmak istemedim zira benim için gerçekten önemli bir isimdi.

Anime'lerin şu yada bu şekilde moe tarlasına dönmeden önceki en güzel çağında 08th MS Team'le bizi selamlamıştı ki kendisi askeri bilimkurgu türünün sayılı birkaç ustasından Takeyuki Kanda'nın zamansız ölümüyle yarım kalan seriyi devralıp kendisi tamamlamıştı. Tür içinde yeri yoksayılamayacak katkılar yapmış gerçek bir ustaydı. En azından kendi adıma, yokluğunu hissedeceğim ve belki de en çok, 08th MS Team'i yeniden, apayrı bir hissiyatla izliyor olacağım.

22
Çizgi & Anime / Ynt: Macross Frontier
« : 31 Ekim 2010, 04:27:19 »
DVD/Blu Ray'ı birkaç gün önce çıkan Macross Frontier rewrite filminin ilkinin çevirisini tamamladım.

Tr. Altyazı

İkinci film seneye yayınlanacak.

23
Çizgi & Anime / Ynt: Gundam
« : 29 Ekim 2010, 02:04:04 »


Gundam Unicorn'un 2. bölümü, 30 Ekim'de PSN üzerinden, 12 Aralık'da DVD/BR üzerinden yayınlanacak.

edit: Türkçe altyazı

24
Çizgi & Anime / Ynt: Armored Trooper Votoms
« : 28 Ekim 2010, 19:36:38 »


30. yılına yaklaşan Votoms efsanesi -üzülerek söylüyorum- son sayfasına gelmiş bulunuyor. Kış 2011 sezonunda yayınlanacak "Armored Trooper Votoms: Alone Again" OVA'sı olayları Shining Heresy'nin kaldığı noktadan alıp bizi 30 yıllık yolculuğun son adımına götürecek. (Votoms hakkında ne düşünüyorsanız düşünün, bu fragmanı izlemenizi şiddetle öneriyorum)

Bunun yanısıra "Votoms Finder" (Pandora Hearts'ın karakter dizaynırı tarafından hazırlanıyor) ve "Case: Irvine" (Fate/Stay Night'in senaristi ve Mai Otome'nin karakter dizaynırı tarafından hazırlanmakta) adlı iki yeni Votoms evreni hikayesi duyurulsa da bunları A.U. olarak kabul etmek daha doğru olacaktır.

25
Çizgi & Anime / Ynt: Gundam
« : 22 Ekim 2010, 13:20:56 »


Fragman

150 yıl kadar önce Jupiter kuşağına kolonileşme çalışmaları için giden öncü grupla bağlantı kesilir. Ama bu sadece sonun başlangıcıdır. Yıl 2314... Celestial Being'in Innovator'lerin perde gerisinden yönettiği Federasyonu durdurup bozulan dünyayı değiştirmesinin üzerinden daha 4 yıl geçmişken onlar dış uzayda kayıplarını telafi etmeye ve sınırlı kaynaklarına rağmen Tieria Erde'nin haber verdiği son savaşa hazırlanmaya çalışmaktadır. Öte yandan yaklaşan bu savaş bu kez tek bir tarafa karşı olmayacaktır, zira artık dünyada yaşamaya başlayan Innovator'lerin de desteği ile Federasyon geçen 4 yılda çok çok güçlenmiş, Celestial Being'i ortaya çıktığı gibi ezecek noktaya gelmiştir. Bu gergin durum 150 yıl önce kaybolan grubun beraberinde bir istilacı filosuyla Jupiter'den dünyaya geri dönüşe başlaması ile kopma noktasına gelir. Celestial Being belki de kazanamayacaklarını bile bile bu 3 cepheli son savaşa girer zira insanlığın soyunun tükenmekten kurtarılması için elde sadece 7 gün vardır.

25 + 25 bölümlük ilk seri Asimov'un Vakıf serisine bir ölçüde saygı duruşu idi. Serinin uzun metraj finali olan A wakening of Trailblazer'i ise 2 saatlik bir film olarak 20 Aralık 2010'da DVD/BR olarak görebileceğiz. Film, destandaki bu son yaprak dikkatlerimizi bu kez Arthur C. Clarke'in Childhood's End'ine ve hatta Einstein'in pek bilinmeyen bir sözüne çekecektir.

İyi seyirler.

26
Çizgi & Anime / Hades Project Zeorymer (1988)
« : 22 Ekim 2010, 08:33:56 »


Alternatif yakın geçmişte, dünyanın en büyük ağır sanayi, bilgisayar teknolojisi ve askeri şirketlerinin çoğu aslında Hau Dragon isimli Çin menşeili ezoterik bir vakfın paravan şirketleridir, bu oluşum ise dünyayı kontrollerine almak ve bu uygarlığı yokedip kendi düzenlerini getirmenin olduğuna inanan bir yeraltı organizasyonudur. Ölümcül gizliliklerine rağmen, Hau Dragon'un yarattığı, her biri tabiatın 8 gücünü temcil eden ve her biri tek başına ordularla savaşabilecek, birkaç şehri tek atışta imha edebilecek güçte ve nükleer silahları aciz bırakacak kadar dayanıklılıkta dev savaş makinaları olan Hakkeshuu'lardan 7'si, Hau Dragon'a ihanet eden bir bilimadamı tarafından kendi kendini imha sistemleri tetiklenerek yokedilmiş, bu olay sırasında eski Hau Dragon yönetici kastı hayatını kaybetmiş ve son birim olan Zeorymer, taraf değiştiren bilimadamı Kihara Masaki tarafından kaçırılarak Japon hükümetine teslim edilmiştir. Fakat bu noktaya kadar olanlar başlangıcın sonu değil sadece sonun başlangıcıdır.

15 yıl sonra Hau Dragon'un başına Yuratei adlı acımasız ve duygusuz bir kadın liderin geçmesiyle birlikte Hau Dragon'un nihai amacının yeniden yeniden uygulamaya konmasına karar verilmiştir, -sonradan anlayacağınız gizli bir sebepten ötürü- yeniden inşaa edilemeyen Zeorymer yerine diğer 7 birim yeniden tamamlanmış, Zeorymer'ı geri almak yada onu yoketmek için harekete geçilmiştir. Japon hükümeti ise elindeki tek koz olan Zeorymer'i devreye sokacaktır fakat bunun için sıradan bir hayatı olan Masato Akitsu adında bir okul çocuğu seçilir. Güne sıradan bir şekilde başlayan Masato, hükümet ajanları tarafından kaçırılır ve hücreye atılır. Burada aslında 15 yıldır yaşadığını sandığı tüm hayatın bir yalan olduğunu öğrenir ve kendisinden gizlenenler bu kadar da değildir: Aslında kendisi, tüm dünya için Hau Dragon'dan çok daha büyük bir tehdittir!

Hazırladığım Türkçe altyazısı

İyi seyirler.

27
Çizgi & Anime / Ynt: Resim hangi animeden?
« : 15 Ekim 2010, 10:54:49 »
Doğru. Yeni soruyu alalım.

29
Çizgi & Anime / Ynt: Resim hangi animeden?
« : 14 Ekim 2010, 22:11:09 »
Yaklaştın diyebilirim. Ama isim doğru değil.

30


Yayıncı : Plan B Yayınları

Yazar : Paul Gravett

Sayfa Sayısı : 176

Bu kitabı önceden görmüştüm ama açıkçası önyargıyla yaklaşmıştım: "Manga tarihi ve altkültürü üzerine bir batılı ne derece birikimli olabilir ki?" diye düşünmüştüm kendi kendime. Bir tek "damsız girilmez" tabelası eksik olan Shonen Jump sergisinde ne yapsam ne etsem diye dolanırken dikkatimi önce Sasuke'nin metrelik kartonetinin arkasındaki kitap rafları, ardından bu kitap çekti. Tümünü okuyamadım gerçi ama bu haliyle bile günün nenim için anlamlı tek şeyi oldu bu kitap.

Yazar sıradan bir çizgiroman okuyucusu (ve potansiyel manga öğretisi ihtiyacı çeken okuyucu) için harika bir derleme hazırlamış. Manga tarihinin neredeyse tüm ustaları ve klasik örneklerinin yanısıra bol bol trivia, bol bol resim (konuşma balonları Türkçe) ve akademik araştırma ürünü yüzlerce referans kaynağının zenginleştirdiği harika bir bilgi hazinesi ile karşılaşacaksınız.

Manga tarihi, alttürler, bilinmeyenler, gerçek efsaneler ve yeni başlayanlar için gerekli tüm birikimleri içeren, sayfa yetersizliğinden ötürü -değinilen çoğu örneklere 4-5 cümleden ziyade ayrılamaması- karşın resim bolluğu ve müthiş doyurucu tirivia'ları ile bu eksiği fazlasıyla kapatan, -belki de en önemlisi- Manga'yı sadece Anime izleyen herkesin bildiği birkaç isme indirgeme hatasına düşmeyen potansiyel bir başucu kitabı. Japonca metinlerde ayrı bir çevirmenle çalışılması ve tüm kitap boyunca neredeyse göze batan hiç hata olmaması, kitabın kalitesine iyi tercüme lezzeti de eklenmesini sağlamakta.

Hemen bir yerlerden edinin ve okuyun! Sadece bunu diyorum.

Kişisel not: 18 Eylül'deki söyleşide Yoshiyuki Tomino üstad -ki kişisel olarak en sevdiğim yönetmendir-, nasıl ve ne koşullarda Anime sektörüne girdiği, günümüzün bundan ne derece farklılaştığı üzerine yaptığı açıklamanın başında Osamu Tezuka ve onun "story manga" haline getirdiği Suç ve Ceza adaptasyonunu kendi ilk gençliğinde okumasıyla geçirdiği uyanışı -belki de için için gözleri dolsa da- betimlemeye çalışmıştı. Bu kitapta Suç ve Ceza'ya kısımlara da rastlamak benim için hoş bir detay oldu.

Kitap hakkında yayıncının sitesinden:

http://planb.com.tr/seksek/archives/304

http://www.planb.com.tr/manga/index.html

Sayfa: 1 [2] 3 4 ... 7