Kayıt Ol

İletileri Göster

Bu özellik size üyenin attığı tüm iletileri gösterme olanağı sağlayacaktır . Not sadece size izin verilen bölümlerdeki iletilerini görebilirsiniz


Mesajlar - TurkceBKF

Sayfa: 1 ... 3 4 [5]
61
Tolkien'in ırkçı olup olmadığı hala tartışılan bir husus. Eserlerinde ve hayatında çelişkileri var.

İspanyol iç savaşında Franco'yu desteklemişti, kiliseleri yaktığını öğrenince ise Stalin'e ve onunla anlaşılmasını karşı çıkmıştı. Çok katmanlı bir insan olduğunu düşünmek mümkün. 1960'larda yazdıklarının Sovyet karşıtı olduğunun söylenmesi üzerine de böyle bir şeyin mümkün olmadığını söyleyen de kendisiydi. Güney Afrika'da zencilere yapılan zulme karşı çıktığını belirten, Almanlara Nordik kelimesini kirlettikleri için kızan bir yazardı.

Bana göre yaşadığı dönemi de göz önüne alarak Avrupamerkezli bir yaklaşımı olduğunu söylemek yanlış olmaz. Oldukça dindar olduğunu biliyoruz, aldığı Katolik din eğitimi onun başka dinlere ve kültürlere bakışını nasıl etkilemiştir bilmek kolay değil. Onun etkisine ve dindarlığına bir örnek olarak hatırlatayım, ünlü Narnia serisinin yazarı C.S. LEWIS'in ateistlikten vaz geçip hristiyan olmasını sağlayan kişidir Tolkien. [1]
En önemlisi de büyük eserler farklı okumalara açıktırlar.

Tolkien'in kesinlikle kabul etmediğim yanı ise basit bir doğa sevgisi ile doğal olanın iyi olduğuna inanarak teknolojiye ve gelişmeye karşı çıkması. O konuda daha geniş bir fikir birliği var.

Etkisi büyük olduğu için farklı bakış açılarından eserinin incelenmesi mümkün. Güzel olan da bu değil mi?

[1] Wikipedia: http://en.wikipedia.org/wiki/J._R._R._Tolkien#Religion

62
Farklı bir hikaye olarak yazılmış olsa güler geçerim de bu şekilde tartışma konusu olması dikkatimi çekti. Yine.

Yıllardır aynı tartışmalar dönüyor. Tartışanlar unutuluyor. Tolkien kalıyor. Tekrar tartışılıyor.

Sanırım ciddiye almamak lazım artık. Başka çare göremiyorum.
Neden bir eserin tartışılmasından, incelenmesinden rahatsız olalım ki? Daha iyisine ulaşmak için incelemek ve tam tersi okumalar yapmak gerekmez mi?
Bana sorarsanız Yüzüklerin Efendisi önemli bir eserdir ama ikibinonlu yıllarda hala en iyi eser diye ondan bahsetmek sınırlı bir bakış açısı yaratır. Yukarıda bahsettiğim kitabı yazanın bir Rus olmasının önemini görmek gerekir. Tolkien Anglosakson kültür değerleri üzerinden bir eser yazıyor ve kendinden önce gelenlerden çok farklı olduğu için bir türün cisimleşmesinde yol gösterici oluyor. O yüzden önemli ama nasıl ki çocuklar doğduktan sonra büyür ve kendi adımlarını atmaya başlar, fantastik edebiyat da Tolkien'i çoktan geride bıraktı ve gitti. Son dönemde çıkan Epik Fantastik kitaplarına bir bakın. Yazarlar özellikle Tolkien'den farklı olmaya çalışıyorlar çünkü yaratıcılık ancak yenilikle geliyor. Örneğin G.R.R.M.'in SoIaF'ına, Howard'ın Conan'ına, Glen Cook'un The Black Company'sine, David Anthony Durham'ın Acacia'ına, Peter Beret'in The Painted Man'ine ya da L. E. Modesitt, Jr.'ın Magic of Recluce'una bakın.
Tolkien'den daha iyi olma ve onun beceremediklerini düzeltmek için yola çıkmamış olsalar da bazı açılardan ondan daha da başarılı olmuşlar. Hele hele China Mieville'nin Perditto Street Station'u okuyun fantastiğin içinde neler olacağına şaşarsınız.
Kendince yazmaya çalışan birisi olarak Tolkien'i ve başka kitapları incelemek ve onu tartışmak hoşuma gider. Umarım siz de bu yazışmalara katılırsınız.

Okumak isterseniz:
Magic of Recluce incelemesi http://wp.me/pKuOY-9f TurkceBKF'de
Painted Man incelemesi http://wp.me/pKuOY-7 TurkceBKF'de
The Desert Spear incelemesi http://wp.me/pKuOY-70 TurkceBKF'de
Acacia incelemesi (ing) http://www.strangehorizons.com/reviews/2007/08/acacia_by_david.shtml Strange Horizons'da
SoIaF Wikipedia http://en.wikipedia.org/wiki/A_Song_of_Ice_and_Fire Ayrıca HBO'da başlayacak dizi için iki tanıtım da sitede şurdahttp://turkcebkf.wordpress.com/tag/george-r-r-martin/ TurkceBKF'de

63
Kitaba şöyle bir başladım, okuyunca daha da ayrıntılı incelemesini yazarım.

Tanıtımı ben de okudum ve pek ilgimi çekmedi açıkçası. Gandalf'a kötü demek, Mickey Mouse'u gelmiş geçmiş en korkunç canavar olarak göstermek gibi bir şey benim gözümde.
...

Ya da madem Gandalf o kadar kötü biriydi ne diye defalarca ve defalarca onlarca kişiyi orcların elinde barbarca katledilmekten kurtardı?

Ya The Last Ringbearer'da anlatıldığı gibi Tolkien'in canavar dediği Orclar normal insanlarsa ne olacak? Hurin'in dediğine bir ekleme de Atilla ve Hunlar örnek gösterilebilir. Onların zamanında Hunlar'ın da canavar ve iblis oldukları düşünülürmüş.

Ben Yüzüklerin Efendisini okurken makine mühendisi olmamdandır belki de aşırı bir doğa düşkünlüğü ve teknoloji karşıtlığı görmüştüm. Savaş görmüş birisinin savaş makinelerine karşı olması anlaşılabilirdi ama gene de teknolojinin iyi yanları olduğunu atlaması canımı sıkmıştı. Kötülerin ve barbarların Asyalı halklar olması da Tolkien'in nasıl bir zihin dünyasına sahip olduğunu gösteriyordu.

Her şeye rağmen çok başarılı bir eserdir. Tam da başarılı ve etkileyici bir eser olduğu için üzerinde düşünülmesi ve gerekirse yıkılıp geçilmesi gerekiyor. Nelerden beslendiğini anlamak, hangi tuzaklara düştüğünü görmek keyifli. Belki forumda bahsedilmiştir Podcast dersleri veren bir Tolkien Profesörü var.http://www.tolkienprofessor.com/ Onun ilk dersi, Tolkien nasıl okunmalı ve neden başlıklı girizgahını dinlemenizi tavsiye ederim. http://www.tolkienprofessor.com/lectures/intro.html

64
Rus paleontolojist Kirill Yuryevich Eskov, Yüzüklerin Efendisini okuduğunda coğrafyayla ilgili aklına takılanlar oldu. Bunun üzerine incelmeye başlayan Eskov 1999 yılında savaşı kaybedenlerin gözünden anlattığı The Last Ringbearer’ı yazdı. 139.000 kelimelik bu koca kitapta Gandalf’ın doğaya aykırı olduğunu düşündüğü için bilimi ve teknolojiyi yok etme çabası anlatılıyor.

Devamını güncede okuyabilirsiniz. Aynı yazıyı buraya yazıp kalabalık yapmak istemedim.http://wp.me/pKuOY-pE

Ne dersiniz, sizin de gözünüze çarpan terslikler yok muydu? Ya kaybedenler canavar değillerse, ya Gandalf kötüyse.
http://bit.ly/TurkceBKF

65
Desteğin için teşekkürler Hakan ve Malkavian.
Hakan ben de alıp oynatacak bir arkadaşa gitmesini istiyorum. Bundan sonra her ay en az bir ekitabı hediye etmeyi planlıyoruz. Tanıtımlar, hediyeler ve indirimlerle umarım malzeme bulamıyorum diyen kalmayacak.

Desteğin için teşekkürler.

66
Sitenin tanıtımını yaparken sizi de bilgilendiriyorum. Forum kurallarında aksini hatırlamıyorum, hata yaptıysam kusura bakmayın.
Forumdakilerin ilgisini çekeceğini düşünmüştüm. :/

67
Rol yapma oyunları incelememizin şerefine bu ay sizlere basılı kitabı 30$ PDF’i 15USD’lık Wu Xing Ninja Crusade kitabının PDF’ini hediye ediyoruz. Kitap imparatorun ihanet ettiği ninjaların ondan intikam almak için çıktıkları seferi anlatıyor. Herhangi bir sistem için kullanılabilecek bu kurguyer (setting) kitabı oyunlarına ninja eklemek isteyenler için bulunmaz nimet.
Aynı zamanda
Wu Xing: The Ninja Crusade

The Echoes of Heaven Bestiary/The Tainted Tears (OGL Version)

Weird War II Player’s Guide

The Floating Vagabond BarFly Bundle

USHER Dossiers (ICONS)
Kitaplarına da %20 indirim kuponunu sitede bulabilirsiniz.
Yarışmanın ayrıntısı ve bilgiler için http://wp.me/pKuOY-oQ
http://turkcebkf.wordpress.com/

68
Kusura bakmayın çok sık takip edemedim forumu. Malkavian yorumuna geç cevap veriyorum. Demişsin ki:

Kısacık bir yorumla TurkceBKF sana katılmadığımı belirtmek isterim. Ben yaklaşık 9 senedir fantastik kurgu ve bilim kurgu okuyorum. Ama son 1 senedir google a girip belki de kitap aratmışımdır. Ya da bir forumda aktif olarak yorum yazmışımdır. Bu benim 1 yıldır bu türe ilgi duyduğum anlamına gelmez. Aradaki 8 sene google ın kaybıdır ve böyle birçok kayıp olduğuna da bahse girerim. Kitap okumayı seven insan; kitapçıya gidip, kapaklara bakıp, arkalarını çevirip, ilk bir kaç sayfasını okuyan insandır. Bundan keyif alan insandır. Google a 'blim-kurgu , Fantastik-Kurgu' yazan insan değildir.

Google'da yaptığım araştırma bir yönelim araştırmasıydı. Ne kadar doğru sonuç verdiğini net söylemek zor. 2010 biterken türe ve sektöre bakış http://wp.me/pKuOY-jz yazısında idefiksde olan kitap sayısını inceledim. Ne de olsa kitaplar okunuyor ve satılıyorsa sayısında artış olmalı değil mi? Gördüm ki
geçen sene 242 adet gözüken bilim kurgu kitapları bu sene 226′ya düşmüş. 580 adet olan fantastik kitap sayısı ise 593′e çıkmış.

%2 civarı fantastik kitap sayısındaki artış, sektörün doyduğunu ve yerinde saydığını gösteriyor. Bu bilgi pek de ilgi olmadığını bulduğum Google araştırmasıyla örtüşüyor gibi.

69
Merhabalar,
Kendi güncemle uğraşırken pek forumlara zaman ayıramıyorum, kusura bakmayın.
Türk yazarları okumak gerektiğine katılıyorum. Ancak her yazarın da sırf Türk diye okunmasını anlamlı bulmuyorum. Sadık Yemni her ne kadar çok başarılı olsa da onun kadar başarılı olmayan yazarlar var. Hatta neredeyse şablon olarak yüz yıl önceki Tolkien tarzını alıp, Türkçe eser yazanlar da var. Bence önemli olan işi nasıl yaptığı ve okunup okunmadığı olmalı.
Geçenlerde güncede yayınladığım bir istatistiği de konunun başka bir boyutunu ifade etmek için paylaşayım. Google Trends'de çeşitli anahtar kelimeler için araştırma yaptım. Normalleştirilmiş bu sonuçlar oldukça şaşırtıcıydı. Bilimkurgu ve Fantastik bu memlekette boş iş demek http://wp.me/pKuOY-fU konulu yazıda uzun uzun paylaştım. Size bir özet grafik vereyim.

Gördüğünüz üzere Google'da her 1 Fantastik aramasına karşılık 17'den fazla Ezel aranmış. Bilimkurgu ise yok gibi. Kitap aramaları ve diğer anahtar kelime aramalarına günceden ulaşabilirsiniz. http://wp.me/pKuOY-fU
Durum böyle olunca ne kadar küçük bir azınlık olduğumuzu bilip ona göre hayal kurmak en doğrusu bence. Bu işlerle ilgilenen bir avuç insan tam köyün delisi durumundayız. Popüler kültüre teğet geçiyoruz, onlar da bizi pek görmüyorlar.

70
Merhabalar,

Forumunuza yabancı birisi olarak başlık ilgimi çektiği için üye oldum. Doğrusu neden fantastik edebiyatın Türk ürünlerini az görüyoruz sorusunu kendisine soranlardanım. Bunun da temel sebebinin Türkçe eser eksikliği olduğunu düşünüyorum. Bir çok kitap artık bin adedin altında baskılara giriyorken neden yazar çıkmıyor demenin bir anlamı var mı? Yukarıda bazı arkadaşların düşündüğü gibi bizim kültürümüzle alakalı bir eksiklik olduğunu düşünmüyorum. Dede Korkut'tan günümüze fantastik hikayelerde kullanılacak pek çok öğeyle karşılaşırsınız.
Hüsn'ü Aşk'ı okusanız mesela orada anlatılan evren hayalinden bir çok roman çıkabileceğini görürsünüz.
Çok da fazla uzatmayayım, izninizle bir de bu konuda fikirlerimi uzun uzun yazdığım güncemin adresini vereyim. http://turkcebkf.wordpress.com/2010/07/13/turkiyede-fantastik/

Sayfa: 1 ... 3 4 [5]