Kayıt Ol

İletileri Göster

Bu özellik size üyenin attığı tüm iletileri gösterme olanağı sağlayacaktır . Not sadece size izin verilen bölümlerdeki iletilerini görebilirsiniz


Mesajlar - eretrusilden

Sayfa: 1 [2] 3 4 ... 9
16
Duyurular / Ynt: TRT Radyo’ya Konuk Oluyoruz!
« : 25 Şubat 2015, 23:28:29 »
Hazal da ordaaaaaaa! :D

17
Duyurular / Ynt: TRT Radyo’ya Konuk Oluyoruz!
« : 25 Şubat 2015, 23:08:37 »
Ay sanki ben katılmışım gibi heyecanlandım :D Heil to Tatari!!!!!!!!!!

18
Duyurular / Ynt: TRT Radyo’ya Konuk Oluyoruz!
« : 25 Şubat 2015, 15:26:04 »
Süppeeeeer, Çok heyecanlandım ve sevindim... Tebrikler sayın Tatari :D

19
Radyo Kulesi / Ynt: Kötü Yazmanın Erişilmez 1001 Sırrı
« : 25 Şubat 2015, 15:22:22 »
eretrusilden bazı şeyleri kaçırmak gerçekten üzücü oluyor, öykücülükte değişen en önemli şey internetin daha sık kullanılması, onun haricinde yazmakta değişen pek bir şey olamaz, genel konular. İnşallah zamanını ayırıp tekrar başlayabilirsiniz.

Bu işin ekmeğini yedim derken neyi kasdettiniz, radyo programı sayesinde iş mi buldunuz acaba, eğer öyleyse çok ilginç bir nokta, merak ettim açıkçası :)

Yok canım öyle ekmek değil; yani forumda samimileşmek, yani insanlar tanımak... vb.


2,5 yıllık konuyu pörtletmeyelim; konuyu da değiştirmeyelim. Forumda balroglar felan var; banlanırız mazallah :D

20
Radyo Kulesi / Ynt: Kötü Yazmanın Erişilmez 1001 Sırrı
« : 25 Şubat 2015, 15:04:21 »
@kargasiz,

İlgin için çok teşekkürler.

2,5 yılda bile öykücülükle ilgili çok şey değişti; açıkçası birinden dinlemek benim için de hoş olurdu.
Tekrarına gelince, ne yazık ki bu sürede değişen bir şey de benim "yoğunluğum".

Dilerim bir gün vaktimi ayarlayıp yeni bir seriyle geri dönebilirim çünkü dönüp baktığımda çok keyif aldığımı (dahası 2,5 yıldır bu işin ekmeğini yediğimi :)  hatta zamanı gelince gereksiz reklamını yaptıığımı) da biliyorum.

Yayının kayıdı da ne yazık ki yok. İlk yayında heyecandan almayı unuttum. 2.Yayında teknik aksaklıktan. Sonrasında da konu "devamlı" olduğu için almaya gerek görmedim.

Tekrar teşekkürler.

21
Girişi ve sonucu görüp, gelişmeyi kaçırdım... Tadı damağımda kalan bir macera oldu :)

22
Diğer Fantastik Eserler / Ynt: Atla - Mercan Aytuna
« : 17 Aralık 2014, 16:48:53 »
Güzel yorumlar için teşekkürler.  :D

Dilerim keyif alırsınız. (Yeğenleriniz de tabi. :D)

23
Duyurular / Ynt: 12. Sanal Kitap Fuarı Başladı!
« : 21 Kasım 2014, 14:05:30 »
Ufff... parasızlığın hiç sırası değil :D Hemen iş başına :D

24
Duyurular / Ynt: Ynt: 33. İstanbul TÜYAP Kitap Fuarı
« : 16 Ekim 2014, 23:50:57 »
Bu yıl sinemanın 100. Yılı şerefine çok güzel etkinlikler var. Bir ikisine katılırım. Kitabımı alacağım fuardan. Bir de hepsinden önemlisi, kesin olmamakla beraber bir arkadaşım fuarda ödül alabilir. Sonra yky nin mini mini çekirdek kitaplarını alacağım.
Sözün özü bana fuar yolu gözüküyor. Ben de fuardan pek kitap almayacağım ama açıkçası o atmosfer beni motive ediyor. Hiç farkında olmadığım yazarları kitapları görüyorum vs...
Gidelim :)

( bi de söylemeden edemeyeceğim; sonunda kurtadam oldum :) )

25
Bu konu yıllardır forumda tartışılıyor. Bazıları, önce öyküyle başlanmalı; belli bir tecrübe kazandıktan sonra kitaba geçilmeli diyor. Hatta bazıları kitap yazmayı 25 den sonraya bırakmalı diyor.

Benim görüşüm tamamen farklı. Bence ne kadar erken o kadar iyi. Ama 14 yaşında yazmanın belli sakıncaları var.
İlk olarak, kendini nasıl kandırırsan kandır yine de içinden bir ses "harika yazdığını" söyleyecek, çünkü yazar kendi yazdığını beğenmeye meyillidir; bu her yaşta böyledir ama 10lu 20 li yaşlarda daha fazladır.

Eğer bir mozart değilsen yani yüz yılda bir dünyaya gelen bir dahi değilsen.... büyük ihtimalle bu yaşta yazdığın pek iyi olmaz... Çünkü muhtemelen -o yaşlardaki herkes gibi, hepimiz gibi- sen, insanlar 30una geldiğinde oldukça yaşlandığını düşünüyorsun.... bu sadece bir örnek... Demem o ki... Henüz insan psikolojisini ayırt edebilecek kadar yaşanmışlığın olduğunu sanmıyorum. Bu nedenle bir karakteri iyi yazmak senin için çok zor.

14 yaşında bir karakteri yazsan, hani kimse onu anlamıyor.. o başka kafada felan desen... Bu sefer de okuyucuyu kaçıracaksın çünkü 14 yaşında aslında çevren seni anlıyor. Bunu kişisel olarak alma... Tamamen genelleme yapıyorum... Yani sözün özü gerçekçi, oturmuş bir karakter yazman çok zor.

Bu nedenle kitaplarında karakter yerine tipler olur... İyiler kötüler... gıcıklar.. akıllılar... salaklar... vs.

Bir diğer engelin... Gerçekten ama gerçekten dili verimli kullanamamaktır. Benzetmeler, dialoglari zarflar... KÜçüklüğünden beri okuyorsan bir avantajın var; ama ortalama Türk genciysen dilinin 14 yaşında iken belli bir olgunluğa erişmesi çok zor.

Ben bütün bu engellere rağmen 14 yaşındayken kitap yazmandan yanayım çünkü böylelikle yazar acemiliğini çok erken yaşamış olacaksın... ama sakın! sakın! Kendinden bir başyapıt bekleme... Sadece deneme için yazdığının, sadece kendini geliştirmek için yazdığının farkında ol...

Bir kaç minik tavsiye:
Bolca oku.... Okumaktan daha önemlisi, eleştiriye açık ol... Çoğu kişi zaten açığım diyor ama biri eleştirdiğinde kırılıyor ya da savunmaya geçiyor... Sen her türlü eleştiriyi değerlendir.
Bir başka mevzu, sadece özneyi tümleci düşünme... Yani ali okula gitti.... Ali nereye gitti, okula kim gitti... Diye düşünme... Biraz zarfları da düşün... Ali okula hangi ruh haliyle gitti.

Ve en önemlisi, en zayıf olacağın konunun karakter olduğunu düşünüyorum. Ama yazar karakteriyle aşk yaşar... Onu değiştiremez. Bu yüzden karakterlerini şekillendirmeden önce bolca gözlem yap. Gerekiyorsa çevrene sor.

Unutma eğer 14 yaşında başlarsan 20 yaşındayken gerçekten çok büyük tecrübe kazanmış olacaksın.

Ayrıca kitap yazmanın öykü ile başladığını düşünenler var ama ben buna katılmıyorum, ikisi de farklı dinamikleri olan alanlar. Usta yazarların öyküleri bazen hiç tat vermez....

Bence yaz! Kendini geliştirmek için... Bir gün gerçekten iyi bir yazar olmak için yaz. Şimdilik keyif almaya ve gelişmeye bak.... Sonrası seni bulur.

26
Diğer Fantastik Eserler / Ynt: Atla // Mercan Aytuna
« : 13 Ekim 2014, 19:01:25 »
Sir ilan edilene kadar ... legion de honour alana kadar... durmak yok :D

27
Diğer Fantastik Eserler / Ynt: Atla // Mercan Aytuna
« : 13 Ekim 2014, 18:32:26 »
Destek bu kadar büyükken benim sırtım yere gelmez :D
Herkese teşekkürler.

28
Öğrenciyken hedef koymazdım çünkü otobüse bin ders arası vs.vs. zaten o kadar çok "boş olacağı belli" zamanım vardı ki...

Ama çalışmaya başlayınca -hele bi de freelance olduğum için- o vakti kendim yaratmam gerekti.  Bu yüzden ben de hedef koyuyorum. Yıllık hedefim 48 kitap. Son 5 yıldır böyle gidiyor, gerisinde kaldığım pek olmadı. ( çünkü hilelerim var :)  )

Liste çıkarmıyorum. Yani bu yıl şu kitapları okuyacağım demiyorum, bu yıl okuduğum kitaplar listem var. Okuduklarımı not alıyorum. Yıl sonunda değerlendirme yapabilmek için.

Genellikle fuar dönemi bir gaza gelip en baba kitapları okuyorum. (bk ulyses vs.)  sonra bir yoğunluk ve yorgunluk dönemi başlıyor belki bir ay kitap yüzü açmıyorum. Dönüşüm çocuk edebiyatıyla yapıyorum. Mümkünse yıl içine 2 tane zaman çarkı sığdırıyorum. Bir de düzenli olarak takip ettiğim seriler var. Onların kitapları garanti oluyor.

3 kitabı eş zamanlı okuyabiliyorum. (Biri bilgisayarımda pdf oluyor. İşte beni çalışıyor zannederlerken okuyorum:) Biri yanımda taşıdığım oluyor. Biri de ( geneli cilti, yanında taşınmayacak) başucu kitabın oluyor.)

Eğer hedef koymazsam yıl içerisinde çok geri kalıyorum. Eğer yıl sonuna yaklaştığım halde hedefim dolmadıysa hemen bir yunan klasiği alıyorum ya da platon.. Hani içerik ağır ama sayfa sayısı az :)

Çok daha kötü olursam 9 yaş altı kitapları da listeme dahil ediyorum :D

Vikitap bana göre değil. Ortam sanki mal varlığı yarıştırması gibi geliyor bana. İçim ısınmadı... O yüzden benim yarışım kendi kendime.

29
Tartışma Platformu / Ynt: Fantastik Edebiyat Okuru Tipi
« : 13 Ekim 2014, 14:30:26 »
Aaaa, en önemlisini unutmuşuz arkadaşlar:

Dizinin ya da filmin devamını beklemeye sabredemeyip kitap edinen fantastik okur :D

Bi de: Filmini izleyip seriyi okuduğunu varsayan fantastik "okur"

30
Diğer Fantastik Eserler / Ynt: Atla // Mercan Aytuna
« : 12 Ekim 2014, 23:45:18 »
Tekrar teşekkürler...
@koyubeyaz - sen sadece herkesten önce okuyanlardan değilsin... Sen editörsün. Düzelten şekil verensin.

Hazal ve sen olmasan bu macera bu kadar hızlı ve güzel sonuçlanmazdı. Törende teşekkür etmiştim ama bir kez daha burdan teşekkür edeyim :D

Sayfa: 1 [2] 3 4 ... 9