Kayıt Ol

İletileri Göster

Bu özellik size üyenin attığı tüm iletileri gösterme olanağı sağlayacaktır . Not sadece size izin verilen bölümlerdeki iletilerini görebilirsiniz


Mesajlar - azizhayri

Sayfa: 1 2 3 [4] 5 6 ... 39
46
Merhaba:
Böyle bir köşe açılınca farkettim ki bu yıl okuma konusunda bir hayli bereketli geçmiş. İyi kitap okumuşum. Bunu sizlerle paylaşmak istiyorum.

1) Amerikan Tanrıları: Ben de -belki beklentilerimi yüksek tuttuğum için olsa gerek hayal kırıklığı yarattı. Bu okuduğum ilk ve tek Neil Gaiman kitabıydı. Tartışma için bir ödev gibi okuduğumu da söyleyebilirim. Sevdim mi? zannetmiyorum. Güzel bir kitap sadece…

Con İggulden’in Cengiz han serisini okudum sırasıyla. Tercüme hataları olduğunu forumda birkaç yerde yazmıştım. Biliyorsunuz Conn İggulden Macar asıllı bir yazar. Londra’da doğmuş. Aslında bizim tarihimizin vaz geçilmez komşularından olan ve dünyayı etkilediği gibi bizleri etkileyen büyük fatih -bir rivayete göre bir insanın ömrüne sığan en büyük imparatorluğu kuran kişi. Gözü kara biri ve insanlığın en büyük kıyıcısı aynı zamanda. Bu aynı zamanda bizim bakmadığımız bir yön, bakir bir alan. İggulden’in bu beş kitabı tarih kitabı veya biyografi olmaktan çok roman havasında.

2) Ovaların Kurdu: Fatih serisinin ilk kitabı. Cengiz hanın daha Cengiz olmadığı Timuçin olduğu günlerinden başlar anlatmaya. Babasını ve Obasını anlatır. Katlandığı zorlukları ve sıfırdan kovulmuş bir aileden nasıl bir lider çıkabileceğinden söz eder. Birbirlerini yemekten öteye gidemeyen kabilelerden güçlü bir imparatorluk nasıl kurulabileceğini anlatır

3) Okçuların Efendisi: Lider çevresinde olanları bir araya getirmeye başlamıştır. Moğolistan gibi Orta Asya’nın merkezindeki topraklardan Doğudaki zengin Çin’e ve batıdaki iran’a olan seferlerinden söz eder. Burada anılması gereken bir kişi daha var. Romanlarda yan karakter gibi dursa da tarihin yetiştirdiği en büyük askeri dehalardan biri sayılan Subutay’dır. Birlikleriyle Avrupa’nın içlerine kadar girdi.

4) Tepenin kemikleri:  Kendi adını alan imparatorluğun genişlemesinden söz eder. Harzemşah’ların gücünden ve gururundan söz eder. Özelikle de Celalettin Harzemşah’ın babası Sultan Alaattin’İn savaşması mağlubiyetten sonra ve oğullarıyla birlikte kaçmaya çalışması. Son olarak batıdan tekrar doğuya dönmek istediğinde ölümünü-bir söylentiye göre ikinci eşi tarafından öldürülmesini- anlatır son bölümde.

5) Gümüş imparatorluk: Serinin dördüncü kitabı. Cengiz Handan sonra kurmaya çalıştığı devletinin ne durumda olduğundan taht kavgalarından söz eder. Geniş bir imparatorluk olmanın bir devlete dönüşme çabalarından söz eder. Babasının fetihlerini sürdürmek isteyen Ögaday ve Cengiz’in yasal varisi durumundaki Çağatay rekabetinden söz etmeliyiz Ve bu arada büyüme eski hızını kaybetse de devam etmektedir.

6) Fatih: Serinin son kitabı. Artık torunlar çağı başlamıştır. İmparatorluk bir merkezi imparatorluk bir de paylaşılan veya alt bölümler diyebileceğimiz bölümlere ayrılmıştır. En küçük oğul olan Tuluy’un üç oğlu da iktidardadır ve ikisi kendi hanedanlığını devletlerini kurmuştur. Başından beri kendisine haksızlık edilen Cuci’nin oğlu da Altınordu devletini kurmuştur.
Konu ilgimi çektiği için son John Man’ın iki kitabını aldım devam olarak. Biri;

7) Kubilay Han. Cengiz Hanın diğer oğulları ve torunları çoğunlukla Cengiz Hanın yolundan gitmiştir. Büyük bir öfke ile yakıp yıkmışlardır. Kendi adını verebileceği bir devlet kurma düşüncesi Kubilay’da oluşmuştur. Koca bir imparatorlukta olan ve olabilecek sorunlar üzerine kafa yormuştur. Cesaret ve Akıl at başı gitmektedir Kubilay’da.

8) Diğeri yine John Man’ın kitabı Attila. Biraz daha eski dönemi anlatıyor bu kitap. Kavimler göçü esnasında ortaya çıkan bir liderden söz ediyor. Bu iki kitap romandan çok  belgesel tarzında yazılmış faydalı bir kaynak.

9) Kim Bulduysa Onundur: Tam bir King kitabı. Polisiye havası olsa da ustanın kim ve ustalığın ne olduğunu görebiliyorsunuz. Çabucak okudum sürükleyici bir kitap. Bence usta değişik bir tarz olarak polisiyeyi denemiş ve başarılı da olmuştur.

10) Marslı: Bilimkurgu kitabı nasıl olur diye merak ediyorsanız alıp okumanızı tavsiye ediyorum. Gerçi okumayı sevmeyen bizim gibi toplumlarda filminin bu kadar çabuk çevrilmesi kötü olmuş. İnsanlar filmi izlediklerinde romanı okumuş sayıyorlar kendilerini ve koca kitap kenarı itilmiş oluyor, yazık...

47
Yayınevleri Soru Hattı / Ynt: İthaki Yayınları Soru Hattı
« : 19 Ağustos 2016, 12:28:09 »
Cep boylar hem diğer kitaplardan daha ucuz oluyorlar hem de taşınması kolay olduğu için yolda okuma adına iyi oluyor. Bu nedenle cep boylar iyi kitaplar. Lakin bir sorun var, baskılarınızda özellikle kalın sayılabilecek kitaplarda -örneğin Jules Verne'nin İki Yıl Okul Tatili- sayfaların iç kenarlarını -cilt paylarını- biraz daha geniş tutabilir misiniz. Ortalara gelinince sol sayfalarda satır sonlarını sağ sayfalarda satır başlarını okumakta zorlanıyorum. Sanırım benzer sorunları diğer arkadaşlarda yaşıyordur. Ne dersiniz düzelebilir mi?

48
Marslı. Bir televizyonda filmi vardı kanal değiştirdim. Kimsenin bana "Katil Uşak demesini istemiyordum Sanırım yazının bundan sonrası kitabı okumak isteyenler için değil-

        Kitabında sonu başından belliydi bence.  O kadar zeki, çalışkan, bilgili ve becerikli biri ölmez, ölmemeli hatta ölemez değil mi? Sadece nasıl kurtulacak sorusuna yanıt bulmak için okuyorum. Kısa bir eleştiri yapmam gerekirse; Öncelikle tipik bir Robinson veya Esrarlı Ada hikayesi. Ha ıssız adaya düşen Robinson ha Marsta unutulan Mark Watney. Bir de ıssız adaya düştüğünüzde ilk yapacağınız ne olur. Bir mesaj vermek için kumsala veya bir açıklığa yardım isteyen kelimeyi yazmak olmaz mıydı? Hadi bu Mark Watney'in aklına gelmedi diyelim. Yörüngesinde onca uydu dolaşan -galiba onikiydi- kimse merak edip son durumun ne olduğunu araştırmadı ki.
        Bir başka nokta kitap çok küfürlü. Tamam kabul ediyorum argo ve küfür hayatın bir parçası ama kelimeler seçilerek de bazı istenmeyen duygular anlatılabiliyor. Ayrıca anlatım tarzı oldukça esprili hatta komik. Bu sayede sıkılmadan okunuyor. gerçi bazı yerlerde tempo iyice düşüyor ama yine de fena değil.
        Son olarak sıkılmadan okunuyor dedim ama kahramanımızın yaptıklarını anlatması ve kullandığı terminoloji çok fazla bilimsel. Bir yönden bakınca iyi bir bilimkurgu, bilim yönü ağır basan bilim kurgu.

49
Kesinlikle Orta dünya ama bir hobbit olurdum. Keyfine göre takılan ama gezmekten de geri durmayan bir Bilbo Baggins iyi olurdu.

50
Sinema / Ynt: Beğendiğiniz Film Sahneleri
« : 18 Ağustos 2016, 12:39:43 »
"Affedilmeyenler" deki istasyon sahnesi. Hani çocuk arabası merdivenlerden düşerken yapılan silahlı çatışma sahnesi

51
Tartışma Platformu / Ynt: Okur Olarak En Büyük Korkunuz
« : 17 Ağustos 2016, 15:05:16 »
Umutla başladığım bir kitabın daha önce okuduğum bir başkasına benzemesi veya alıntı olması da benim korkularımın arasında...

52
Sabırsızlıkla bekliyorum...
Son üç noktadan bu yana neredeyse 3 ay geçti, yeni bir haber var mı?

53
"Kim Bulursa Onundur" bitti. İyiydi, rahat, sıkılmadan okudum. Polisiye türünü ve Stephen King'i sevenlere rahatlıkla önerebilirim. Şimdi üçüncü kitabı bekliyorum. Sahi ne zaman yayınlanacak? Yayınlandı da benim mi haberim yok?

54
Tartışma Platformu / Ynt: Okur Olarak En Büyük Korkunuz
« : 09 Ağustos 2016, 07:49:28 »
Okur olarak en büyük korkum, özellikle bazı türlerin geniş bir kitle tarafından "hayali şeyler" veya "çocukça şeyler" gibi bir bakış açısıyla küçümsenmesinin devam etmesi. Burada benim açımdan iki yönlü bir korku var. Birincisi, elbette bir tür veya eser hakkında bilgi sahibi olmadan takınılan ön yargılı tutumun aşılamaması. İkincisi ve daha önemlisi, değersizleştirmek için sunulan bu iki argümanın da aslında bir aşağılanma sebebi değil, aksine çok kıymetli şeyler olduğunun idrak edilememesi.    
Kesinlikle katılıyorum ve bunun somut örneklerini de görüyoruz. Mesela koskoca Mobydick ya da Robinson Crusoe basitleştirilip çocuk kitabı haline getiriliyor. Bir başka konu da kitabı alıp parasını öderken yaşadığım alaycı veya küçümseyici tezgahtar bakışlarını örnek olarak verebilirim. Özellikle iş Bankasının yayınladığı Jules Verne kitaplarını aldığımda yaşadığımı söyleyebilirim. Bir keresinde "çocuklar için alıyorum" demek zorunda hissetmiştim kendimi

Bu konuyla bağlantılı olarak bir başka durumu da "Kitaplığını görebilir miyim diye bir arkadaşınızın -ki kendisi bana kitaplarını göster sana kim olduğunu söyleyeyim mantığında- rafta dizilen ve gözünüz gibi baktığınız kitapları görünce hafiften burun kıvırması.  Aslında bunlar korku boyutunda olmasa da sizi rahatsız eden küçük duygu kırıklıkları olarak nitelendirilebilir.

55
Eğlence & Mizah / Ynt: Yangında İlk Kurtarılacaklar
« : 08 Ağustos 2016, 17:05:56 »
Durun acele etmeyin, daha halılar yanacak koltuklar yanacak sonra biz yanacağız...

56
"Oksijenin düşmesini seyrettim. Yüzde 1'e geldiğinde, düzenleyicinin gücünü kestim." Marslı; Andy Weir

57
Liman Kütüphanesi / Ynt: Beğendiğiniz Alıntılar
« : 03 Ağustos 2016, 07:58:40 »
"Yanlış anladığın yer tam da burası. İyi bir roman yazarı başkarakterini yönlendirmez, onun peşinden gider. İyi bir roman yazarı olayları yaratmaz, onların yaşanmasını izler ve sonra gördüklerini kağıda döker. İyi bir roman yazarı kendisinin Tanrı değil, bir katip olduğunu bilir."Stephen King; Kim Bulduysa Onundur. S:142

58
Liman Kütüphanesi / Ynt: Beğendiğiniz Alıntılar
« : 29 Temmuz 2016, 16:50:15 »
Conn İggulden'in Cengiz Han serisinden bir söz aklımda kalmıştı. Bir kaç defa sayfaları karıştırmama rağmen yerini bulamadım. Aklımda kalan şekliyle göndereyim. Sanırım Avrupalı komutanlardan -Rus ya da Macar- biri söylüyordu Moğollar için; "Ya onlar bizi cennete gönderecek ya da biz onları cehenneme"

59
Kurgu İskelesi / Ynt: Tekvin
« : 29 Temmuz 2016, 16:45:02 »
Merhaba:
Bence güzel olmuş. Bay Karamsar'ın tarzı iyi "etler iyi pişmemiş, soğanlar diri kalmış biberleri acısı... der gibi detaylı, gurme işi Bence iyi bir yemekti, tadı tuzu kıvamındaydı. Osmanlıca kelimelere hakim olduğunuz da belli oluyor... Elinize sağlık.

60
Yazarlar / Ynt: Neil Gaiman
« : 26 Temmuz 2016, 17:22:41 »
Neil Gaiman Hakkında Bilmediğiniz 14 Şey


Neil Gaiman hakkında, muhtemelen, en çok satan yazarlar arasında olduğunu, yetişkin ve çocuklara yönelik 20′den fazla kitap yazdığını, birçok ödülü kucakladığını ve hatta son kitabının “Yolun Sonundaki Okyanus” (The Ocean at the End of the Lane) olduğunu biliyorsunuzdur.

Fakat bu yazar hakkında bilmediğiniz bazı şeyler de var.

İşte bizler, BuzFeed tarafından hazırlanan listeyi düzenledik ve kendi notlarımızla sizlere sunmak için hazır ettik. Gaiman hakkında bilinmeyen 14 şey listesi için sizleri BURAYA davet ediyoruz!

Yazma barakasına ve kitaplığına hayran kaldım. Yazarken bilgisayar değil de dolma kalemle yazmasına da şaşırdım. Acaba yanlış mı yapıyorum, alışkanlıklarımı değiştirmeli miyim sorusu aklıma geldi.

Sayfa: 1 2 3 [4] 5 6 ... 39