Kayıt Ol

İletileri Göster

Bu özellik size üyenin attığı tüm iletileri gösterme olanağı sağlayacaktır . Not sadece size izin verilen bölümlerdeki iletilerini görebilirsiniz


Mesajlar - sun wukong

Sayfa: [1] 2 3
1
Diğer Bilimkurgu Eserleri / Ynt: Marslı - Andy Weir
« : 22 Aralık 2014, 23:49:42 »
Mark Watney ekibindeki herkes gibi çift anadal sahibi olan biri. Şansa bakın ki hem makine mühendisi hem de botanist. Yani hayatta kalmak için iki temel şeye sahip. Hadi orayı geçtim. Watney yaşadığı onca sorunu hooop çözüveriyor.

şu değinilen kısımda kurgusal olarak bir sıkıntı göremedim. çünki uzaya gönderilen insanların birden çok disipline hakim olması şartlar arasında. hatta öyle söyleyeyim ki polymath sıfatında adam arıyorlar.

Fırtınakıran'ın bahsettiği sorun çift anadal değilde , özellikle o çift anadal. Makine mühendisliği ve botanist sanki , hani , marsta hayatta kalması gereken ideal bir insan olsaydı bu özelliklere sahip olması beklenirdi . Yani yazar sanki karakteri biraz karakterini hayatta kaldı çünkü tam da bu gereken özelliklere sahipti dermişçesine yazmış ve birazda zorlama olmuş gibi geldi bana. Ama belkide astronotlar özellikle " böyle " seçilmiş iki anadal üzerinde yoğunlaşıyorlardır , yazarda ordan bir ilham almıştır belki , o konuda bir bilgim yok .

keşke sadece çift anadalla kalsalar hocam. belki 7-8 dal uzmanlıkları dahi oluyor.

ekleme:

daha az elit bir seçim olayından bahsedeyim: mesela deniz kuvvetleri için yetiştirilen bir endüstri mühendisi düşün. bu adam hem mühendislik diploması, hem subay diploması hemde kaptanlık diploması alıyor. bunu bir de level atlatarak uzay gemisi idare edecek ve bilimsel araştırma yapacak adamlara verdiklerini düşün çok daha fazla beklenti olacaktır. bunların yanında bu adamlardan deneyler yapmaları istenecek, yayın yapmaları istenecek... vs. ötesinde hayatta kalmaları için en küçük detaylara kadar disiplinler ve uzmanlıklar gözetilecektir.

2
Diğer Bilimkurgu Eserleri / Ynt: Marslı - Andy Weir
« : 22 Aralık 2014, 23:37:39 »
Mark Watney ekibindeki herkes gibi çift anadal sahibi olan biri. Şansa bakın ki hem makine mühendisi hem de botanist. Yani hayatta kalmak için iki temel şeye sahip. Hadi orayı geçtim. Watney yaşadığı onca sorunu hooop çözüveriyor.

şu değinilen kısımda kurgusal olarak bir sıkıntı göremedim. çünki uzaya gönderilen insanların birden çok disipline hakim olması şartlar arasında. hatta öyle söyleyeyim ki polymath sıfatında adam arıyorlar.

3
Kraliyet Meydanı / Ynt: Nadir Kitaplar
« : 20 Aralık 2014, 20:18:35 »
işporta mekanı işletmek istersen neden olmasın.

"ilk" in gücünü küçümsüyorsunuz.

ekleme: geçtim, bir "kasap-sahaf" ın  gelip belki söğüşlerim diyerek astronomik fiyatlarla satış yapmasına izin vermek serbest piyasa ya da "kuralların yetersizliğine" işaret eden bir cümleyle savuşturulamaz. bu kadarda ılımlı olmayın azcık. merak etmeyin birisine çok fahiş fiyatların var ya da burası söğüşleme mekanı değil kardeşim demek sanal kimliğinizi kirletmez.

yahu adam kitabın yazarından, yayınlayan yayınevinden, çevirmeninden, dağıtıcısıdan hiç emek sarfetmeden! kat be kat fazla kazanmaya çalışıyor. niye tepki göstermeyelim.

burda editör, çevirmen kardeşlerimizde var. çevirdikleri güzel eserlerden bir iki kopya yastık altı etsinler bir on yıl sonra 20 liralık kitabı 300 liraya satarlar. altın alsanız 10 yılda o kadar getirisi olmaz yemin ediyorum. emeğinizi çöpe atıyorsunuz.

4
Kraliyet Meydanı / Ynt: Nadir Kitaplar
« : 20 Aralık 2014, 03:14:15 »
size söylemedim ki yönetime çıtlattım ;)

5
Kraliyet Meydanı / Ynt: Nadir Kitaplar
« : 20 Aralık 2014, 03:01:03 »
sadece satış yapmak için mi üye oldunuz?

bunun için siteler mevcut

bkz. nadirkitap
bkz. gittigidiyor
bkz. sahibinden

6
Yayınevleri Soru Hattı / Ynt: İthaki Yayınları Soru Hattı
« : 13 Aralık 2014, 22:01:04 »
metis yayıncılıktan çıkan kitaplara benziyor ki onları da okurken yorulmuyorum.

7
Yayınevleri Soru Hattı / Ynt: İthaki Yayınları Soru Hattı
« : 27 Kasım 2014, 13:09:33 »
gelecek ay hazır hobbit'in son filminin gelmesi vesilesiyle diyorum ki tolkein'in çevrilmeyi bekleyen lakin c. tolkein'den dönüş alınamayan eserler için bir gelişme var mı? yani herhangi bir adım atılabildi mi?

8
Ütopya/Distopya / Ynt: Hayvan Çiftliği - George Orwell
« : 22 Kasım 2014, 10:25:16 »
şu arkadaşın geçtiği özet okumaya değer.

Spoiler: Göster
Hayvan Çiftliği: Bir Peri Masalı
Yorum bırakın Posted by beserb 04 Ekim 2013

Geçtiğimiz hafta evde temizlik olmasından mütevellit kendimi Kadıköy’e attım. Daha önceki yazılarımdan birinde bahsettiğim arızalı notebooku tamire bıraktıktan sonra biraz dolanıp zaman öldüreyim dedim. Ancak zaman dediğimiz şey ihtiyacınız olduğunda intikam alıyormuşcasına akıp giderken ihtiyacınız olmadığında olduğu yerde duruyor. Hal böyle olunca rıhtım tarafındaki Alkım’a girip kitaplara göz attım. Aslında kafamda H.G.Wells’in Zaman Makinesi’ni okumak vardı ancak ne kadar aradıysam da raflarda göremedim. Tam “neyse lan gidiyorum ben” diye kapıya yöneliyordum ki yakın zamanda Mert karşimin önerdiği Hayvan Çiftliği gözüme ilişti.

Daha önce George Orwell’in 1984′ünü okumuştum. Distopya sever biri olarak benim için özel bir yere sahiptir. Hayvan Çiftliği’ni distopya olarak değerlendirmek ne kadar mümkün bilmiyorum ama 1984′te olduğu gibi bir sistem eleştirisi mevcut. Kitap, Stalin dönemi komünist Rusya’sına bir taşlama olarak yazılmış. Hatta bu nedenle Amerikan okullarında anti-komünist propaganda amacıyla uzun yıllar okutulmuş.

Kitap Bay Jones’un (Rus çarı) sahibi olduğu Beylik Çiftlik’te (Çarlık Rusya) Büyük Reis (Marx)’in yaptığı konuşmayla başlıyor. Bir süre sonra hayvanlar domuzların önderliğinde ayaklanıp çiftliği ele geçiriyor ve adını Hayvan Çiftliği (SSCB) olarak değiştiriyor. Tüm hayvanlar özgürlüğün verdiği heyecanla elbirliği ederek çiftliğin işlerini görüyorlar ve 7 emiri (komünist manifesto) oluşturuyorlar. Lakin kısa bir süre sonra domuzlar arasından çıkan 2 önderin davranışları bu 7 emirin dışında işlemeye başlıyor. Bu liderlerden Napoleon (Stalin) ve Snowball (Troçki) sürekli olarak fikir ayrılığına düşüyor ve bunun sonucu olarak bir gün Napolean o güne kadar yetiştirdiği ve herkesten sakladığı köpekleri (KGB) Snowball’un üzerine salarak çiftliğin dışına kaçmasına sebep oluyor ve diktatörlüğünü kurmuş oluyor. Napoleon’un aldığı kararları Squealer (Pravda gibi propaganda birimleri) isimli domuz diplomatik diliyle ve laf ebeliğiyle diğer hayvanlara kabul ettiriyor. Zaman ilerledikçe hayvanların yaşam şartları daha da ağırlaşarak Beylik Çiftlik zamanından daha kötü bir hale geliyor. Fakat yapılan propagandanın etkisiyle hayvanlar hatırladıkları geçmişten bile şüphe eder oluyor. Bunun üstüne bir de Napoleon’un zalimliği eklenince hiçbiri karşı çıkmaya cesaret edemiyor. İlk zamanlar düşman bellenen insanlarla ticaret yapılıyor, fedakar Boxer (proletarya) öleceği zaman at kasabına satılıyor, diğer tüm hayvanlar ağır şartlarda çalışırken domuzlar gününü gün ediyor.

Yukarıda kitabın Amerika’da anti-komünist propaganda aracı olarak okutulduğundan bahsetmiştim. Ben bunu ilk duyduğumda inanamadım çünkü kitabın asıl eleştirdiği şey sosyalist/komünist düzen değil aksine bu düzenin kapitalizme evrilmiş hali. Kitabın sonunda 7 emir silinip tek bir emir yazılıyor: Bütün hayvanlar eşittir ama bazı hayvanlar öbürlerinden daha eşittir. Eleştirinin faşizan yönetime, emek hırsızlığına karşı olduğu çok açık. Hadi burdan anlamadı Amerikan çocuklar diyelim, son bölümde domuzlar iki ayakları üzerinde yürümeye başlayıp insanlarla aynı masada eğlenmeye başladıklarında ve diğer hayvanlar insanları domuzlardan, domuzları da insanlardan ayırt edemez olduklarında da mı anlamadılar. Bu kadar öküzleme bir propagandayı yiyorlarsa hakkaten Amerikan halkının zekası anlatıldığı kadar geri demektir.

Ben Can Yayınları’ndan çıkan çevirisini okudum. Diğer kitaplarında olduğu gibi çeviri konusunda hiçbir sıkıntı yok. Kitabın çok sade bir dili olduğundan ve 150 sayfalık bir kalınlığa sahip olduğundan bir bilemedin iki oturuşta bitiyor. Temizlik günü için ideal yani :)

9
Yayınevleri Soru Hattı / Ynt: İthaki Yayınları Soru Hattı
« : 15 Kasım 2014, 08:48:42 »
kulaktan kulağa döndü bu iş.

10
Kraliyet Meydanı / Ynt: Satılık - Elric Destanı [Satıldı]
« : 12 Kasım 2014, 17:02:24 »
moorcock multiverse'ten çeviri yapacak cengaver yayınevleri çıksa keşke. gerçekten satışları basılmaya değmeyecek kadar küçük olabilir mi?

11
bende arkadaş üzerinden almanızı tavsiye ederim. elime ertesi gün ulaştı.

12
Diğer Fantastik Eserler / Ynt: Dört Serüvenci Dizisi
« : 11 Kasım 2014, 14:25:38 »
İlk kitabı bitirmiştim eğer diğer kitaplarda ilki gibiyse hiç bir gelişme yoksa almaya gerek yok gerçekten. Ama fark varsa bende başladığım bir seriyi bitirmek istiyorum. Tabii ilk kitabın üstüne birşeyler eklendiyse

ucuz fantastik kurgu serilerden biri işte, belirli bir formulasyona, formata göre yazılmış, okumayınca bir şey kaybetmezsin.

13
Diğer Fantastik Eserler / Ynt: Dört Serüvenci Dizisi
« : 11 Kasım 2014, 10:31:19 »
yazar olarak ed greenwood bana başarılı gelmiyor. elminster serisini de bu seriyi de zorlanarak okudum.
Pekii zorlanmanıza rağmen hikaye hiç keyif vermedi mi ? Yoksa hiç vakit kaybedilmemeli mi ? Alıp almamak konusunda çok kararsızım çünkü ondan soruyorum :D

sonuçta senin keyfin. "ben" gözünden bakınca değecek bir yanı yok. en garanti çözüm bir kitapevinde eline alıp bir on sayfa okuman.

ha ben bu kadar beğenmiyordumda niye devam ettim: saplantıdan, elime aldığımı bitirme hevesinden.

14
Diğer Fantastik Eserler / Ynt: Dört Serüvenci Dizisi
« : 11 Kasım 2014, 01:19:51 »
yazar olarak ed greenwood bana başarılı gelmiyor. elminster serisini de bu seriyi de zorlanarak okudum.

15
@cankutpotter anladım, kusura bakmayın. bilmenizi isterim ki saldırı amacı da gütmedim söylerken. genel olarak yakındığım bir konuya değinmek istedim.

Sayfa: [1] 2 3