Kayıt Ol

İletileri Göster

Bu özellik size üyenin attığı tüm iletileri gösterme olanağı sağlayacaktır . Not sadece size izin verilen bölümlerdeki iletilerini görebilirsiniz


Konular - Amras Ringeril

Sayfa: 1 ... 8 9 [10]
136
Yazarlar / Ursula Kroeber Le Guin
« : 04 Şubat 2008, 12:43:36 »

Ursula Kroeber LeGuin, 1929'da Kaliforniya'da doğdu.

Babası Alfred Kroeber antropolojist, annesi Theodora Covel Brown Kracaw Kroeber ise yazardı.

Massachusetts- Radcliffe College'tan sonra Columbia Üniversitesinde "Fransa'da Ortaçağ ve Rönesans Dönemi Edebiyatı" üzerine yüksek lisans yaptı.

1951'de tarihçi Charles A. LeGuin ile Paris'te evlendi. Üç çocuk dünyaya getirdi.

Bilim kurgu türünde yazmaya 50'li yıllarda başlamasına karşın, ilk öyküsü ancak 1962'de yayınlandı. 1974'te yazdığı Mülksüzler'e (The Dispossessed) kadar 6 bilim kurgu roman yazdı. Bu tarihten sonra fantastik öğelerin daha ağır bastığı eserler verdi. Yerdeniz serisi ünlü seriler arasına girdi. Ve bir çok kitaba esin kaynağı oldu.

70'li ve 80'li yıllarda Amerikan ve Avustralya üniversitelerinde bilim kurgu üzerine "workshop"lar düzenledi.

Romanlarında alternatif toplum ve düşünce biçimleri yaratmasıyla tanınan LeGuin, teknolojik gelişmelere değil, kültürel antropoloji, siyaset ve psikolojiye yönelir. En çok işlediği temalar karşıtlıkların etkileşimi, gerilimi, birbirlerini dengelemesi ve bütünü oluşturmasıdır. Taoizm, Zen, feminizm ve anarşizm gibi akımlardan etkilenen LeGuin, yarattığı ütopyalarla ilgisiz kalmanın zor olduğu bir siyasal ufuk çizer.

Halen ABD'nin Oregon eyaletinde yaşamaktadır.

Ödülleri
 Hugo,Novel (1970)
  Nebula,Novel (1970)
  Locus,Novel/Sf Novel (1972)
  Hugo,Novella (1973)
  Hugo,Short Story (1974)
  Hugo,Novel (1975)
  Locus,Novel/Sf Novel (1975)
  Locus,Short Story/Short Fiction (1975)
  Nebula,Novel (1975)
  Nebula,Short Story (1975)
  Locus,Novelette (1976)
  Locus,Collection (1976)
  Locus,Collection (1983)
  Locus,Short Story/Short Fiction (1983)
  Hugo,Novelette (1988)
  World Fantasy,Novella (1988)
  Locus,Fantasy Novel (1991)
  Nebula,Novel (1991)
  James Tiptree, Jr.,Winner (1995)
  Locus,Novella (1995)
  Asimov's Reader Poll,Novella (1995)
  Theodore Sturgeon,Novel (1995)
  World Fantasy,Life Achievement (1995)
  James Tiptree, Jr.,Retrospective Tiptree (1996)
  Locus,Collection (1996)
  Nebula,Novelette (1996)
  Asimov's Reader Poll,Novella (1996)
  James Tiptree, Jr.,Winner (1997)
  Locus,Novelette (1997)
  Locus,Novel/Sf Novel (2001)
  Locus,Novelette (2001)
  Locus,Novella (2002)
  Locus,Collection (2002)
  Locus,Short Story/Short Fiction (2002)
  World Fantasy,Novel (2002)
  Grand Master,Grand Master (2003)
  Locus,Novelette (2003)
  Asimov's Reader Poll,Novelette (2003)

137
Kurgu İskelesi / Büyücü Düellosu Sirlet ve Herfim
« : 23 Ocak 2008, 13:46:45 »
... Ve sonra onu gördü. Savaşın ortasında, etrafındaki kılıçların şangırtısı altında siyah peleriniyle düşmanlarına güçlü hamleler indiriyordu. Hiç zorlanmadan güçlü Lark askerlerini öldürüyordu. Savaşın seyrini kendi tarafına çekmekte çok başarılıydı. Bir şeyler yapılması gerekiyordu.

Sonra onun durduğunu gördü. Başını çevirdi ve göz göze geldiler. Herfim'in gözlerinden şimşekler çakıyordu. Sirlet kendisininkilerin de aynı durumda olduğunu hayal edebiliyordu. Sanki savaştan uzaklaşıyorlardı. Etraflarındaki sesler azalmış, görüntüler solmuştu. Sadece Herfim'in kara giysisi ve Sirlet'in soluk sarı zırhı göze çarpıyordu. Herfim gülümsedi.

Sonra gülümsemesi silindi ve aniden kılıcını Sirlet'e fırlattı. Kılıç havada hiç sekmeden dümdüz Sirlet'in sarı kaşlarının arasına doğru ilerledi. Ancak, Sirlet aniden kılıcıyla, kara kılıcı parçalarına ayırdı. Herfim yine gülümsedi. Bir şeyi bekliyor gibiydi. Sirlet de etrafına bakınmaya başladı. Orda kılıcını düşürmüş şaşkın bir Lark gördü. Ona seslendi ve kılıcını attı. Lark kılıcı alıp güçlü bir ifadeyle savaşa döndü. Artık ikisi de silahsızdı.

Herfim'e döndü. Herfim'in yüzünde alaycı bir ifade vardı. Sonra aniden elini kaldırdı ve parmaklarının ucundan koyu kırmızı bir ışık sıçradı. Önüne geçen herkesi öldürerek Sirlet'e doğru ilerledi. Sirlet ise tam zamanında hamle yaptı ve parmaklarının ucundan gümüşi bir ışık sıçradı. İki ışık havada çarpıştı ve büyük bir güç gösterisine sahne oldu. Bütün savaş donmuş herkes onlara bakıyordu. Aniden çarpışmanın ortasında, ışıkların arasında bir patlama oldu. Her tarafa şimşekler saçıldı. Etraflarındaki bir çok asker, taraf tanımaksızın bilinçsizce yere düştü. Ve savaş bir daire oluşturarak etraflarında devam etmeye başladı.

Herfim diğer elini de atıp ellerini birleştirdi ve ileri doğru itti kendini. Aynı zamanda anlaşılmaz kelimeler bağırdı. Parmaklarından başlayarak ışık karardı ve gümişi ışığı ezdi. Sirlet de aynı hamleyi yaptı ve onun ışığı beyaza döndü. Işıkların hacada çarpıştıkları yerde kara bir ejderha ve beyaz bir güvercin oluştu. Çok büyüklerdi ve inanılmaz bir güçle dövüşüyorlardı. Güvercin ejderhanın karnını yarıp yükseldi ve balon köpüğü gibi yok oldu. Ejderha da yere yığıldı ve aynı şekilde yok oldu.

Herfim sinirle yumruklarını savurdu ve yumruklarından koca alev topları fırladı. Sirlet şaşırdı ama kendini hemen topladı. Ellerini bir duvarı tutarmış gibi koydu ve önünde aniden şeşffaf bir duvar belirdi. Alev topları içinden geçtikçe buz topları oalrak yere düşüyorlardı. Sonra Sirlet hızla toplara tekme attı. Buzlar büyük bir hızla Herfim'e gitti. Ama Herfim her birine birer yumruk atarak parçaladı. Oarçaların arkadaki bazı savaşçılara saplanıp öldürdüğü görülüyordu.

Herfim ağzını açtı ve güçlü bir şekilde üfledi. Ağzından koca bir hortum çıktı. Bir çok Lark ve Konsey Savaşçısı hortumun etkisiyle savrulup öldü. Sirlet gözlerini kuvvetle açtı ve gözleri parladı. İçinden bir güneş fırladı. Hortumun içine girdi ve hortum gümbürtüyle dağıldı. Cesetler dört bir yama dağıldı. Herfim elini disk atarmış gibi salladı ve vahşi görünümlü bir ay güneşi ikiye böldü.

"Zaman.." diye düşündü Sirlet. Elleriyle karmaşık hareketler yapıp gündüzü geceye çevirmeye başladı. Gece oldu ancak gökyüzünde ay yoktu. Yerdeki ay ise büyük bir güçle gökyüzüne savruldu. Herfim gürledi ve ellerini açtı. Koca alevler Sirlete doğru fırladı. Sirlet etrafında turladı. Kendi çevresinde dairesel bir su oluştu. Alevler içinden geçip gitti. Ancak arkadaki bir çok asker öldü. Diğerleri de artık savaşı bırakıp kaçmaya başladı. Düello çok büyüyordu. Doğanın sınırları fazlasıyla zorlanmaya başlamıştı.

Larkinthia vadisi savaşı sona ermişti. Konsey üyeleri, savaşçılar ve Fayklalar kaçmıştı. Larklar vadilerini tekrar almışlardı. Ancak Büyücü düellosu bir kaç ay daha sürdü. İki büyücü de güçlerinin sınırlarını zorladılar. Doğanın her şartını kullandılar. Ve sonunda doğa kızdı. Ve iki büyücü de açlıktan, susuzluktan ve yorgunluktan cansız bir şekilde düştü. Konsey uzun süre dağınık kaldı. Larkinthia kralı Sirlet'in oğlu henüz çocuk olduğu için bir süre Sirlet'in kılıcı attığı Lark tarafından yönetildi. Uzun bir süre Larkinthia kötülükten kurtuldu.

Bir büyücü savaşı betimliyim dedim.  ;D

138
Yüzüklerin Efendisi / Yüzüklerin Efendisi
« : 10 Ocak 2008, 20:38:16 »
             


Üç Yüzük göğün altında yaşayan Elf Kralları'na
              Yedisi taştan saraylarında Cüce Hükümdarlar'a,
Dokuz Yüzük Ölümlü İnsanlar'a, ölecekler ne yazık
              Bir Yüzük gölgeler içindeki Mordor Diyarı'nda
Kara tahtında oturan Karanlıklar Efendisi'ne
              Hepsine hükmedecek Bir Yüzük, hepsini o bulacak
              Hepsini bir araya getirip karanlıkta birbirine bağlayacak
Gölgeler içindeki Mordor Diyarı'nda...

Yüzüklerin Efendisi son yüzyılın en çok okunan yüz kitabı arasında en başta geliyor; bilimkurgu, fantezi, polisiye, best-seller ya da ana akım demeden, tüm edebiyat türleri arasında tartışmasız bir önderliğe sahip. Bir açıdan bakarsanız bir fantezi romanı, başka bir açıdan baktığınızda, insanlık durumu, sorumluluk, iktidar ve savaş üzerine bir roman. Bir yolculuk, bir büyüme öyküsü; fedakârlık ve dostluk üzerine, hırs ve ihanet üzerine bir roman...



E-Kitap

Çağın Sinema Olayı




Yüzüklerin Efendisi kitabı 2001 yılında Peter Jackson tarafından filme aktarıldı. Sinema tarihinde bir ilk niteliği taşıyan filmin bütçesi, üç filmle beraber 300 Milyon Dolara ulaştı. Ve bu film sinema tarihinin en iyi filmleri arasına girmeyi başardı.
Peter Jackson filmde Orta Dünya atmosferini yeterince verebilmek için. Ortam hazırlıklarına 7 yıl öncesinden başladı.
Filmde Ian Mckellen, Viggo Mortensen, Liv Tyler, Orlando Bloom gibi çok önemli isimler de rol aldı. Yıllar önce kurulmuş bir hayal, artık dünya tarihine geçmişti…

Peter Jackson’un toplam 17 Oscar kazanan 3 film için seçtiği karakterler ise;

Elijah Wood  (Frodo Baggins)
İan Mckellen (Gandalf)
Lıv Tyler  (Arwen)
Viggo Mortersen (Aragorn)
Sean Astin  (Sam/Samwise Gamgee)
Cate Blanchett (Galadriel)
John Rhys Davies (Gimli)
Billy Boyd (Pipin/Peregrin Took)
Dominic Monaghan (Merry/Meriadoc Brandybuck)
Orlando Bloom (Legolas)
Christopher Lee (Saruman)
Hugo Weaving (Elrond)
Miranda Otto (Eowyn)
Bernard Hill (Theoden)
Brad Dourif (Grima Solucandil)
Andy Serkis (Gollum/Smeagol)
David Wenham (Faramir)
John Noble (Denethor)
Karl Urban (Eomer)
İan Holm (Biblo Baggins)
Craig Parker (Haldir)


J.R.R Tolkien

Kitabın yazarı olan J.R.R Tolkien Güney Afrika doğumlu biri. Babası öldüğünde İngiltere giden Tolkien yazmaya henüz gençken başlamış. Oxford’da ki en önemli İngiliz Dil Bilimcilerinden biri olan Tolkien yakın zaman içinde The Hobbit kitabı ile gündeme düştü. Beklediğinden çok daha fazla tutulan kitap, edebiyat dünyasında olaylara yol açtı. Ancak yine de olumlu yorumların fazlalığından dolayı Tolkien, Yüzüklerin Efendisi isimli bir kitaba girişti. Ve böylece Eru, Orta Dünyayı yarattı…

TOLKIEN KITAPLARI



139
Sinema / Recep İvedik
« : 10 Ocak 2008, 00:19:33 »
Yönetmen:   Togan Gökbakar   
Senaryo Yazarı:   Şahan Gökbakar   
Yapım Yılı: 2007



Televizyon şovlarındaki skeçleriyle izleyicilerinin kalbini fetheden Şahan Gökbakar'ın canlandırdığı, çok sevilen 'Recep İvedik' karakterinin sinema filminin çekimleri tamamlandı.

Televizyonda ilgiyle takip edilen Recep İvedik'in oldukça komik tatil macerasının anlatıldığı filmin yapımcılığını Faruk Aksoy, Mehmet Soyarslan ve Ayşe Germen üstleniyor. Toğan Gökbakar tarafından çekilen bu müthiş komedi filmi, 22 Şubat 2008’de gösterime giriyor. İlk kez bir sinema filminde rol alan Şahan Gökbakar, bu ilk uzun metraj çalışmasının senaryosunu da kendisi yazdı.

Kahkaha garantili filmin konusu ise şöyle: Yolda arabayla giderken biri cüzdanını düşürmüştür.  Sokaklarda yaşayan bir adam, tam cüzdanı kapıp kaçacakken Recep İvedik, onunla mücadele eder ve sahibine vermek üzere cüzdanı almayı başarır. Fakat kafayı çevirdiği anda cüzdanı vereceği adam çoktan gitmiştir. Recep İvedik, akşam evde televizyon seyrederken, cüzdanını düşüren adamın Antalyalı çok önemli bir iş adamı olduğunu öğrenir. Arabasına atlar ve cüzdanı sahibine vermek üzere Antalya’ya yola çıkar. Bu macerada, akıl almaz pek çok komik olay yaşanacaktır.

Fragman: http://youtube.com/watch?v=X0_7uUQKER0

140
Yüzüklerin Efendisi / İnkling Club
« : 01 Ocak 2008, 11:26:33 »


İNKLİNGLER

İnklingler 1930'lu yıllarda İngilteredeki Oxford Üniversitesi profesörler tarafından, bir yazarlık ve şairlik kulübü olarak kuruldu. Başlarda sadece küçük bir topluluk olan İnklingler, yazarların evleri gibi yerlerde buluşuyorlardı. Lakin daha sonra bu buluşmalar sıklaştığı için buluşma yerleri de değişti. İçerken sohbet etmek için, İnkingler Kartal ve Çocuk(Onların deyimiyle kuş ve bebek) barında buluşmaya başladılar.

Buluşmalarda temel olarak kendi yazdıklarını diğerleriyle paylaşıp görüşlerini almak esastı. Zaten Orta Dünya, Narnia gibi efsaneler bu ortamda doğdu.
İşte üyeleri:
J.R.R Tolkien
C.S. Lewis
Owen Barfield
Charles Williams
Warren Lewis
Lord David Cecil


Ve birkaç kişi daha

141
Filmler / The Hobbit Filmi Duyuruldu
« : 29 Aralık 2007, 16:05:30 »
   
Tolkien hayranlarının yıllardır merakla beklediği film The Hobbit sonunda çekilecek. Film hakkında pek bir açıklama yapmayan Peter Jackson, New Line Cinema ile aralarındaki sorunları çözdükleri için mutlu olduklarını söyledi.
 
  The Associated Press kaynaklı habere göre film 2010 yılında vizyona girecek. AP aynı zamanda filmin NewLine MGM(Metro-Goldwyn-Mayer) ortaklığıyla çekileceğini duyurdu. Ayrıca Peter Jackson bu kez Yönetmen olarak değil Yapımcı olarak filmin başında yer alacakmış.
   
Hobbit'in iki film halinde çeıkileceği de haberler arasında yer alıyor. 2009 yılında çekimlerine başlanacak The Hobbit filminin ilki 2010 yılında ikincisi 2011 yılında vizyona girecek. İlk filmin normal Hobbit hikayesini anlatacağı, ikinci filmin ise bundan sonra kardeşliğe kadar olan olayları anlatacağı söylentiler arasında. Büyük ihtimalle 2. film Aragorn'un hikayesini anlatacak deniliyor.


Tolkien hayranlarına gerçekten büyük müjde. Haydi hayırlısı...   

Sayfa: 1 ... 8 9 [10]