Kayıt Ol

İletileri Göster

Bu özellik size üyenin attığı tüm iletileri gösterme olanağı sağlayacaktır . Not sadece size izin verilen bölümlerdeki iletilerini görebilirsiniz


Konular - Arlinon

Sayfa: [1] 2 3
1
Çizgi / Modelleme + Ilustrasyon -> Oyun Gelistirme
« : 22 Kasım 2013, 14:13:33 »
Selamlar modelleme ilustrasyon bump mapping uv mapping gibi seylerden az bucuk hazzedenler varsa ufak tefek oyunlar yapmakta bana yardim edebilirler, ben programlama kismiyla ugrasiyorum ancak gorsel konusunda gimpte bi kac cizgi cekmek disinda islevsizim. :fight: :elf

2
Düşler Limanı / Gudubet
« : 01 Şubat 2011, 06:15:36 »
Gudubet
 Acı, dostlar, evet, acı. Büyük bir karanlığın ortalarında sallandırılırken, paslı nedamet zincirleri kol ve bacaklarınızı esir edip gersin. Gerilin, sünün ve aciz bir bedenin bozuluşundaki acı ile kesinlikle baş başa kalın. Gerilin ki sünmüş varoluşunuzun genişliğine tanık olun, boşluğun büyüyüşüne tanık olun. Acı ile çevrelenen bir hiçlik olun. Çerçevemsi etiniz oradan koyu bir havuza çakılsın. İnip çıkan minik lacivert dalgaların keskin birer kristal olduğunu fark edin dostlar. Çarptığınız sevecen suyun kemikleşmiş hali kalıntılarınızı biçsin. Yekpare ve yalnız acıyı hissedin dostlar, varlığınız nihayetinde acıdan mürekkep bir şey olarak kalsın. Tanımsızlığın mutlak acısı egemen olduğunda son gayretler ile alev alın dostlar, ne de olsa alev ıstırabın zirvelerine gebedir.
 Alev canlıdır, alevin acısı sizi yok etse de aynı zamanda var eder. Alev sizindir, o parçanızdır, onun yok edişinden doğan acı kucaklayıcıdır. Lakin soğuğun acısı ruhunuza işlemeye başladığı zaman titreyişlerin arasında kaybolmaya başlayan pişmanlık ve ürkü bile donacaktır, acıyı bile hissedememenin ta varlığı, benliğinizin ıstırabı tarifsiz bir tür kahrını tanıtacaktır.
 Acı belki de güzeldir ey gudubet dostlar, eriyiş güzeldir. İçin dostlar, sarhoş ediciliğine inandığınız acıyı hayali kadehleriniz ve zarafet ile dudaklarınıza bulaştırın. İçin, bitirin ve tüketin, benimseyin. İçin dostlar, yanılgının o katran gibi üstünüze çöken çığları boynunuza dolmaya başladığı zaman ise sindiremeyişinizin zavallı beceriksizliğini tadın dostlar, tadın ve kusun. İçin dostlar, için ki neden sonra beyinsiz kusmuklarınızda boğulasınız.



3


Arka Kapak Yazıları:
1. Drow Kızı

  Ölümcül olduğu kadar güzelliğiyle de göze çarpan, Menzoberranzan'ın ayrıcalklara sahip asil ailelerinden birinin kızı olan, Liriel Baenre, kara elflerin şehri Menzoberranzan'ın gölgelerinden sıyrılarak, drowların gündelik uğraşılarından ihanet ve cinayetlerin arasından, kendisine seslenen başka bir şeyyin farkına varır...güneşten uzak karanlık dünyanın ötesinden gelen bir şeyin.Ve ardından, Rüzgaryolcusu'na, ancak güç merkezlerinden rastlanabilecek büyünün, istenilen her yere taşınmasını sağlayan büyülü bir nesneye rastlar. Bu Rüzgaryolcusu adı verilen tılsım, drowlara özgü büyülerini, bsüyülü nesnelerini ve kara elf güçlerini zarar görmeden yüzeye taşıyarak, kalbindeki keşif duygusunu tatmin etmesine yardımcı olacaktır.Ancak bu nesnenin peşindeki tek kişi Liriel değildir. Genç bir savaşçı olan Fyodor, gittikçe kontrolünden çıkarak daha şiddetli hale dönüşen savaş öfkesini dize getirmenin tek çaresinin Rüzgaryolcusu'nun güçleri olduğunu öğrenmiştir.

2. Karmaşık Ağlar
  Yurdundan sürgün edilen drow Liriel Baenre, yoldaşı Fyodor ile birlikte yüzey dünyasında zorlu bir rün yolculuğuna çıkmıştır. Fyodor'un başıbozuk nöbetlerinin giderek şiddetlenmesi ve Liriel'in düşmanlarının dünyanın dört bir yanında ördükleri ağlar, yolculuklarının vahametini arttırırken, Liriel yaradılışına rağmen sevgiyi, dostluğu ve güveni öğrenmek için mücadele vermektedir. Ancak güzel drow prensesi, sevginin bazen büyük fedakarlıklar gerektirdiğini, güç sahibi olmanın bedelini ve bir rünün her çizgisinin onulmaz acılarla şekillendiğini de öğrenecek; yaban diyarlarda bir yabancıyken, gönlünün Menzoberranzan'ın karanlığında yatmadığını anlayacaktır.


3. Rüzgar Yolcusu
  Macera peşinde Faerun'u baştan başa kat eden Liriel ile Fyodor nihayet menzile, Fyodor'un anayurdu Rashemen topraklarına varır. Diyarın hakimi olan cadıların ve kara elflere nefret besleyen halkın arasına karışmak isteyen Liriel, bunu ancak başka birinin kimliğine bürünerek başarabilecektir. İstenmeden söylenen yalanlar ile yarı gerçekler dallanıp budaklandıkça, yoldaşlar kendilerini bir çıkmazın içinde, birbirine bağlanmış yazgılarına doğru sürüklenirken bulur. Artık Liriel'in kendi doğasını ve vazifesini keşfetme; Karanlıkaltı'nın dehlizlerinden yıldızların altına çıkalı beri bir an bile peşini bırakmayan düşmanlarıyla yüzleşme zamanı gelmiştir. Elaine Cunnigham, başka göklere kanat açan kuzgunun öyküsünü yüreklere işleyen bir romanla sona erdiriyor.

Yorum:
  Şu zamana kadar başlığının açılmamış olması ilginç. Ben de okuyalı çok oldu bu seriyi. Zamanında benim dikkatimi çeken noktaları şöyleydi.
  Kitap bildiğimiz Menzoberranzan tasviri konusunda en az diğerleri kadar başarılıydı, gerçi olayların ufak bir kısmı orada geçiyordu. Bununla beraber, anlatım diğer UD kitaplarına göre bir miktar daha duyguluydu denebilir, bayan yazar rulez. Kendine has bir tınısı vardı. Kuzgun Liriel'in macerasının gayet ilgi uyandırıcı ilerlediğini de söyleyebilirim. UD okuyanların gözardı etmemesi gereken bir seri.


---

4
Radyo Kulesi / Aksayan Yayınlar
« : 15 Haziran 2010, 17:55:35 »
Haftalık yayın akışına yayıncıların pek uymadığını fark ettim, lütfen ya düzenli yayın yapın ya da yayın saati belirlemeyin. En azından benim kafam karışıyor, dinleyeyim diyorum ve ölü sayfaya rastlıyorum. :)

5
Tartışma Platformu / Fantastik Edebiyat Budur.
« : 09 Mayıs 2010, 21:39:28 »
Fantastik edebiyat aklıma iki şey getirir. Birincisi, doğaüstü diye tanımladığımız şeyleri barındıran ya da kurgusu bunlar etrafında gelişen özgün yapılı eserler. Masallar gibi...
İkinci olarak da, Karanlık - aydınlık, büyü - kılıç, elf cüce içerikli müthiş eğlence ürünleri. :elf
Bence Budur.
Ama mudur?
Sizce nedir?

6
Kurgu İskelesi / Varlığa Dair
« : 29 Mart 2010, 01:41:14 »
     Varlığa Dair
     Birtakım dostlarım maddenin kaynağını keşfettiler. Aynı zamanda da evreninkini. Elbette bu keşfin kaynağı bilim değil, şans.
     Bu bilgiye niçin güveneceğinizi sorgulamak isteyeceksiniz. Dünyamızda doğaüstü şeylerin sadece hayal ürünü olduğunu, birazcık sağduyusu olan herkes sezmiştir; ya da yukarıda bahsettiğim şeyler hakkında yargıda bulunan eski insan eserlerinin sadece eser olduğunu da sezmiştir. İşte bu, o keşfin gerçekliğinden şüphe duymamamızın çıkış noktası oldu. Gerçekten de doğaüstü diye nitelendirebilecek bir şeye rastladık.
     Keşif şöyle olmuş; kimi tekdüze filmlerde, arka bahçesinde bir şeyler keşfeden çocuklar olur ya hani, işte bizimkilerin de düştüğü konum olayın gerçekte olması dışında tam olarak buydu. Şehir dışındaki sakin evlerinin bahçesinde kazı yapmayı heves edinmiş o iki kardeş, çok da derine kazmalarına gerek kalmadan derin bir çukura rastlarlar. Çukurun derinlerindeki küçük mağarada da o şeye rastlarlar.
     Meteorite benzeyen, çocuk boylarında, pütürlü, siyah, metalik bir kaya parçası. Üstünde de kırmızı kırmızı parlayan yılankavi bir şekil vardır.
     Anlattıklarına inanmayınca ben de oraya gittim. Bu taşın yanında bir süre bekleyince sersemlemeye başlıyorsunuz. Görüşünüz bulanıyor ve o garip hayaller ortaya çıkıyor. Devamında ise o hayalleri bilinçli bir biçimde takip ediyorsunuz.
     İşte, gördüklerim şunlar idi: Birtakım varlıklar, ki onları pek tasvir edemesem de biçimsiz ve daha çok siyah kaherengi, sert hatlı şeylerdiler. -Gördüklerim bizim  dünyadan hiçbir tanıdıklık taşımasa da o görüntüler kafamda belirdiği esnada sanki birileri olanları bana anlatıyordu, yoksa bir yargıya varabilmiş olabileceğimi pek sanmıyorum.- Bu şeyler, küçük bir kürenin etrafında süzülüyorlar. Bu kürenin en iyi benzetilebileceği şey yeni üflenen bir cam parçasıdır; çünkü ona benzemekle kalmıyor, aynı zamanda onun gibi yavaş yavaş büyüyordu. Küre belli bir boyuta ulaşınca, bana göre komik olan şu olay gerçekleşiyor: Şu söz ettiğimiz yaratıklar küreye doğru çekiliyorlar ve onun içine gömülüveriyorlar. Kürenin çeperinden geçerken tek parça olarak kalmıyorlar tabii ki, anında çok küçük parçalara ayrılıyorlar. O kadar küçük parçalar ki, abartarak anlatmaya çalışam bile yersizdir.
     Kürenin içine düşüp tuzla buz olan şeylerin başlarına gelenden bahsedelim. O küremsi şeyin evrenimiz olduğunu zaten tahmin etmişsinizdir. Biçimsiz varlıklarımız ki siz isterseniz onlara tanrı sıfatı takın, kendi ürettikleri o küreye ahmakça kapılıp tozlarına ayrılınca bizim bildiğimiz anlamda bir ölme yaşamadılar, sadece parçalandılar. Sonrasında, bir araya gelmek isteyen karmakarışık tozları boşlukta rastgele deviniyor, uygun parçalar arıyor. Böylelikle yavaş yavaş birleşen parçacıklarlar yeni parçaları oluşturuyor ve bu işlem ‘uzun’ bir süre devam ediyor. Ta ki bizim tanıyabileceğimiz büyüklükte parçalara: atomlara ulaşana kadar. Bu noktaya dek doğru yanlış birleşmekte sıkıntı çekmeyen parçacıklar artık daha büyük yapılara bürünmek zorunda kalıyorlar. Bulutsu adı verilen toplulukara şimdi daha farklı bir biçimde bakabilirsiniz. Büyük parçaların oluşma hikayesi zaten bize çok yabancı değil, atomlarımızın arayışlarıyla yavaş yavaş bildiğimiz uzay cisimleri meydana gelmeye başlar: göktaşları, güneşler, gezegenler...
     Bu noktaya kadar gelmeyi başaran “yaratıcı”larımızın parçacıkları fena çıkmazlara girmeye başladılar. Uzayda boş boş salınan maddeler birbirleriyle bundan böyle birliktelik kuramıyorlardı. Güneşler patlıyor, gezegenler yarılıyor, yenileri peyda oluyordu. Neyse ki organik oluşumlar belirmeye başladı ve bir çıkış yolu görünür gibi oldu. Ama malesef, yapbozumuz daha çetrefil bir hal almaktaydı. -Ah, unutmadan, organik şeyler sadece bizim gezegenimizde yok-muş.- Organik oluşumlar az çok gelişse de, hiçbir canlı üstün gelemeyince büyük birleşme umutları daha da köreldi. Yani bir canlı, ne kadar çok enerji bulursa o kadar büyük olur, bünyasinde o kadar madde barındırır. Ortak bir bilinçle hareket edemeyen şu yaratıcılarımızın parçacıkları kafasına göre birleştiği için, var olan her canlı büyümeyi amaçlıyor. Sonuç olarak da birbirlerini tüketiyorlar ve enerji etrafa dağılınca da hepsi küçük kalıyorlar. Dahası, güç bela, organik tasarının başarılı olur gibi olduğu durumlar ironikçe heba oluyor. Örneğin, dinozorlar. Evet, onlar büyüktüler. Büyük ve daha  başarılı. Ama olan şey, yaratıcılarımızın başıboş bir parça bütününün, bir göktaşının dünyaya çakılıp yeni oluşumları yok etmesi. Kaos! Gök cisimleri aslında canlılardan daha büyük, neden küçüklerle uğraşılıyor diye soracak olursanız, cevap basit. İnorganik gök cisimleri daha fazla birleşemiyorlar, hatalılar. Önceden de söylediğim gibi, bu berbat bir yapboz.
     Kısaca, her şey bir birleşme  çabasıdır. Uzay zaman olayının temelinde bile, büyük parçaların küçükleri kendinde toplaması mantığı yatıyor. Canlıların davranışlarnda ya da. Bilinçsiz de olsalar onları oluşturan parçacıkların yönetimindeler, ve birleşmeye, büyümeye çalışıyorlar. Malesef her canlı kendini güçlendirmeye uğraşınca da ilerleme sağlanamamış oluyor. İnsanların açgözlülük gibi dürtülerinin nereden kaynaklandığını sanıyordunuz? Ya da tapınma ihtiyacının?

      Beni bu bilgiye ulaştıran kayanın öyküsüne gelelim. Yaratıcılar, onlar da organik idi. Temelde bu var. O yüzden güç de olsa, organik girişim başarıya ulaşabilecek tek yol gibi görünüyor. Taşı yapan ve ona enerjiyi, gücü aktaran yaratık kendi ortamında başarı kazanmış büyük bir oluşumdu. Onca parça organik biçimde bir araya gelmeyi başardığı için, o canlı yaratıcı bilincinin bir kısmına ulaşabilmiş ve evrendeki diğer organizmaları bilinçlendirmek için taşları, bu nesneleri yapıp evrene saçmaya başlamış. Onun sonu ise, gülünç ama bir süpernova yüzünden geldi.

     Artık sizinle sıradan bir çocuk gibi konuşmama gerek yok. Çünkü “biliyorsunuz.” Dünya’ya varabilmiş bu taş sayesinde, insanların birleşim sürecini hemen tamamlayabileceğiz. Yüce bilincimizin bir kısmına ulaşabildim. Bir araya gelme ümitlerimiz arttı. Ama hala uzun ve tehlikeli bir yolumuz var...



P.S. Siz ki bu yazıyla temas kurduğunuza göre, büyük bilincin enerjisi size de akabilecektir. Hissetmeye başladınız mı?  :shrlock

7
Müzik / Nox Arcana
« : 20 Ağustos 2009, 20:59:58 »


Nox Arcana
Grubun adı Nox Arcana iki Latince kelimeden türetilir. Anlam olarak Gecenin Esrarlarıdır. Joseph Vargo ve William Piotrowski, bu iki besteciyi birleştiren Gotik edebiyatı ve klasik korkudur.Bu ikili, asla bitmeyen, gölgeli ve tehlikeli bir dünyayı araştırır.Nox Arcana’nın müzikleri Gotik filmlerde çoğunluklada bağımsız filmlerde kullanılır.
5 yıldan daha az bir sürede oldukça orijinal 10 albüm yarattılar. “Darklore Manor” Nox Arcana’nın müzik dünyasında sahne aldığı ilk albüm. Darklore Manor,efsaneler ve gece terörünün diğer hikayelerini içerir. (1922 sessiz film klasiği Nosferatu’nun özel bir televizyonda yayınlanan yeniden çevriminde bu albümden parçalara yer verdiler. )


Edgar Allan Poe’ya adanmış -onların kuzguna ödeme haracı- hastalıklı,melankolik ve karanlık şekilde büyüleyici “Grimm Tales” albümü, erkek kardeşler olan Grimm’lerin çocukluk kabuslarını dile getirir birazda.

Grup adi Halloween mevsimiyle kendini sınırlamaz. Onların Gotik-Noel’ine “Winter Knight “ albümü damgasını vurur.

2006 ‘da ise onların Orta Çağ’a özgü muharebe destanı, amazonun yeni yaş haritasında bir çizik, “Blood of the Dragon” oldukça ilgi topladı.

Müziklerinin geniş bir repertuarına ek olarak, onların belkide en büyük albüm özelliği, Joseph Vargo’nun savurgan sanat işi , orjinal hikayeler ve saklanan bilmeceler yaratıp büyülemektir.
Nox Arcana’nın favori yazarları ; Lovecraft and the Cthulhu Mythos, Edgar Allan Poe, Vlad Tepes, Dracula, Düşmüş Melekler,Hayalet Şövalyeler,Uğursuz Karnavallar,Kayıp Korsan Hikayeleri ve Gizemli Malikane Serüvenleridir.

Nox Arcana’nın besteci, kurucu ve üreticisi olan Joseph Vargo, ayrıca uluslararası olarak alkışlanan bir Gotik fantezi sanatçısı ve yazardır. Şimdi Gotik ve karanlık-temalı ürünlerin üreticisini görüyor olan bir dünya, tek parça sütun grafikler ve Gotik-temalı albüm kapaklarını -geceden doğmuş ve gölgelerin krallığı-yapan adamın farkında bile değil. Müziğe ek olarak, Vargo, karanlık Gotik tarotundan hikayeleri kapsıyor olan çeşitli sanatsal ve edebi projeleri yarattı. Onun Artbooğu, geceden doğmuş ,Gotik fantezisi, ve üzerine 100 resim ve resimlemelerin bir toplamasıdır. Vargo’nun en son kitabı, Darklore malikanesinin efsanesi ve gece terörünün diğer 13 uğursuz hikayesi üzerine.

Nox Arcana ‘nın öteki üyesi, besteci ve mühendis olan William Piotrowski, müzikal olarak kendini gösterdiği zaman 15’inden erken yaştaydı.Daha sonra profesyonel müzik kariyerine başladı.Gitar ve klavyeleri kapsıyor olan, ve dijital kayıt teknolojisinde çok ileri olan birkaç aletle oynar. Doğaüstünün krallığında William’ın ilgileri, bir stüdyo mühendisinin, yaşama Nox Arcana’nın sanatsal görüşlerini getirmesi için,onun sağladığı gibi onun karanlığı, senfonik düzenlemeleriyle ve onun ustalığında yansıtılır.

William güncel olarak, “Kent “ üniversitesine katılıyor.




Diskografi :



Darklore Manor
Necronomicon
Transylvania
Winter’s Knight
Blood of the Dragon
Carnival of Lost Souls
Blood of Angels
Shadow of the Raven
Grimm Tales
Phantoms of the High Seas
Blackthorn Asylum

LAstfmden ALıntıdır.


İyi birer Gotik - korku ortam müziği yapımcıları olduklarını söyleyebilirim. Hayli kaliteli besteleri olsa da, nadiren kısır ve sıradan yapımlarına rastlayabilirsiniz. Öyle ya da böyle, bu tarzın hakkını veriyorlar.

8
Kurgu İskelesi / Kıpkısa Kulübü
« : 20 Ağustos 2009, 01:08:51 »
Türkçe edebiyatta bu tarz şeylerin ismi yok ama ben kıpkısa koyayım dedim; kıpkısa. Bahsedeceğim şey kısa hikayeler, ama çook kısa olanları. Bir kaç kelimeden büyük kurgular yaratmak gibi.  ;D

Ernest Hemingway in bu tarzda bir hikayesi:

"For sale. Baby shoes. Never worn."

İşte hikaye budur. Haydi bizimkileri görelim.

9
Fantastik Diller Okulu / Elfçe İsimler
« : 19 Ağustos 2009, 16:50:57 »
Uzun bir elfçe isimler listesidir, ingilizce olması sorun olmaz umarım. ;D Normal isimlerin karşılıkları verilmiş. İngilizce isim - Anlamı - Elfçesi - Okunuşu şeklinde. Alıntıdır.

Bayan İsimleri

Spoiler: Göster
Aafke
Health?  Hûredhiel
(Hoor-eh-thee-ell)
Aaliyah
Ascender  Adlanniel
(Ahd-lahn-nee-ell)
Abigail
God is joy  Erulassë
(Air-oo-lahs-say)
Ada
Happy  Alassëa (tr. Elv. "daddy")
(Ah-lahs-say-ah)
Addison
Daughter of Adam  Adanessa
(Ah-dahn-ehs-sah)
Addylyn
Adorned cascade?  Vanlanthiriel (lit. "beautiful waterfall")
(Vahn-lahn-theer-ee-ell)
Adele
Noble  Arwen
(Ahr-wehn)
Adilya
Justice  Faelwen
(File-wehn)
Aditi
Free  Mirima
(Meer-ee-mah)
Adrienne
Rich  Alya
(Ahl-yah)
Agatha
Good  Maerwen
(Mire-wehn)
Aimee
Beloved friend  Mellimeldisiel
(Mehl-lee-mehl-dee-see-ell)
Alanah
Maiden  Vendethiel
(Vehn-deh-thee-ell)
Alanna
Beautiful  Vanya
(Vahn-yah)
Aleia
The ascent  Adlanna (lit. "the slope")
(Ahd-lahn-nah)
Alena
Light  Caladwen
(Kah-lahd-wehn)
Alexa  See Alexandra
Alexandra
Defender of men  Beriadanwen
(Bear-ee-ah-dahn-wehn)
Alexandrea  See Alexandra
Alexia  See Alexandra
Alexis  See Alexandra
Ali
Sublime  Tauredhiel
(Towr-eh-thee-ell)
Alice
Truth  Thenidiel
(Thehn-id-ee-ell)
Alicia
Noble birth  Nostariel
(Nohs-tar-ee-ell)
Alina  See Alice
Alison  See Alicia
Allison  See Alicia
Allora
Divine counselor  Valainistima (lit. "divine learning")
(Vah-line-ihs-tee-mah)
Alyse  See Alice
Alyssa
Rational  Sanya (lit. "normal")
(Sahn-yah)
Allegra
Joyful  Alassiel
(Ah-ahs-see-ell)
Amanda
Beloved  Melda
(Mehl-dah)
Amber
Precious jewel  Meldamiriel (lit. "Dear jewel")
(Mehl-dah-meer-ee-ell)
Amelia
Admiring  Miluiel (lit. "friendly")
(Mill-oo-ee-ell)
Amy  See Amanda
Amycate
Pure-beloved  Manwameldiel
(Mahn-awh-mell-dee-ell)
Ana  See Anna
Analee
Grace  Eruanna or Erulissë
(Air-oo-ahn-nah; Air-oo-lee-say)
Anastasia
Resurrection  Adonnenniel (lit. "rebirth")
(Ah-donn-enn-ee-ell)
Andrea
Courageous  Huoriel
(Hoo-ore-ee-ell)
Andreanne
Womanly  Dessuithiel
(Dehs-swee-thee-ell)
Angela
Angelic  Valadhiel
(Vah-lahth-ee-ell)
Angelica  See Angela
Angelina
Little angel  Aintithenniel
(Ine-tee-thehn-nee-ell)
Anhely  See Anne
Anita  See Ann
Anjali
Messenger  Mentathiel
(Mehn-tah-thee-ell)
Ann
Gracious  Raina
(Rine-ah)
Anna
Grace  Eruanna or Erulissë (tr. Elv. "gift")
(Air-oo-ahn-nah; Air-oo-leese-say)
Anne  See Ann
Anneliese
Consecrated and gracious  Aistaraina (lit. "blessed and gracious")
(Eye-stah-rye-nah)
Annelot
Hidden-gracious  Haldaraina
(Hahl-dah-rye-nah)
Annette  See Ann
Annie  See Ann
Anouk  See Anna
Anya  See Ann
April
April  Gwirithiel
(Gweer-ith-ee-ell)
Arena
Holy one  Airedhiel
(Ire-ehth-ee-ell)
Arianne
Very holy one  Limbairedhiel
(Leem-bye-reh-thee-ell)
Ariel
Lioness of God  Eruraviel (tr. Elv. "royal maiden")
(Air-oo-rah-vee-ell)
Ariella  See Ariel
Arielle  See Ariel
Arlana  See Arlina
Arlina
An oath  Gwaedhiel
(Gwye-thee-ell)
Arya
Noble  Arwen
(Ahr-wehn)
Ashlee  See Ashley
Ashley
From the ash tree  Lithôniel (lit. "ash tree")
(Lee-thone-ee-ell)
Ashlyn
Meadow of ash trees  Lairelithoniel
(Lye-ray-lee-thonn-ee-ell)
Atlanta
Huntress  Falathiel
(Fahl-ah-thee-ell)
Aubrey
Noble  Arwen
(Ahr-wehn)
Audrey
Noble strength  Tuarwen
(Too-are-wehn)
Aurelia
Golden  Malthenniel
(Mahl-thehn-nee-ell)
Aurora
Dawn  Minuialwen
(Min-wee-ahl-wehn)
Ava
Like a bird  Aesuithiel
(Eye-swee-thee-ell)
Avery  See Aubrey
Avril  See April
Ayala
Female deer  Arasinya
(Are-ahs-inn-yah)
Ayesha
Life  Cuiledhwen
(Koo-eel-ehth-wehn)
Bailey
Steward  Aranduriel
(Are-ahn-doo-ree-ell)
Barbara
Foreign  Haeronwen (lit. "remote")
(High-rohn-wehn)
Barbie  See Barbara
Beatrice
Bringer of joy  Alastegiel
(Ahl-ahs-tehg-ee-ell)
Becca
Bound  Gwedhiel
(Gweh-thee-ell)
Bee  See Beatrice
Belen
An arrow  Pilindiel
(Pill-inn-dee-ell)
Bella
Beautiful  Vanya (tr. Elv. "strong")
(Vahn-yah)
Benthe
Blessed?  Almárëa
(Ahl-mahr-ay-ah)
Bernadette
Bold as a bear  Veryamedliel
(Vare-yah-mehd-lee-ell)
Bernice
Bringer of victory  Turtegiel
(Toor-tehg-ee-ell)
Bethan
Consecrated to God  Eruaistaniel
(Air-oo-eye-stahn-ee-ell)
Bethany
House of poverty  Pendecardiel
(Pehn-day-kar-dee-ell)
Betsy  See Elizabeth
Bette  See Elizabeth
Betty  See Elizabeth
Beverly
Beaver meadow  Barvarnilairiel (lit. "brown animal meadow")
(Bar-varn-ee-lie-ree-ell)
Beyonce
Beyond others  Tharwaithiel (lit. "beyond people")
(Thahr-wye-thee-ell)
Bianca
White  Nimwen or Silivrenniel
(Nim-wehn; Sil-ee-VREN-nee-ell)
BillieJo
Strength-God-is-gracious  Belleruraina
(Behl-air-oo-rye-nah)
Blair  See Blaire
Blaire
Plain  Talathiel
(Tahl-ah-thee-ell)
Blanche  See Bianca
Brandewyn
Burnt wine  Uralimpiel
(Oo-rah-leem-pee-ell)
Brandi
Warm and comforting  Laucamiluiel (lit. "warm and kind")
(Lowe-kah-mill-wee-ell)
Brandy  See Brandi
Breanna  See Brianna
Breanne  See Brianna
Brenda
Sword  Megilwen or Cristiel
(Mehg-eel-wehn; Kris-tee-ell)
Brenna
Little raven  Crabatithenniel
(Krah-bah-tee-thehn-nee-ell)
Brianca  See Bianca
Brianna
Strong one  Bellethiel
(Behl-ehth-ee-ell)
Brianne  See Brianna
Brielle
Exalted goddess  Vardainiel
(Vahr-dye-nee-ell)
Bridget
Strength  Bellasiel
(Behl-ahs-ee-ell)
Brigitte  See Bridget
Britney  See Brittany
Britt
The great one  Daerwen
(Dire-wehn)
Brittany
From Britain  Silivrentolwen (lit. "From the white island")
(Sil-ee-vrehn-tole-wehn)
Brittney  See Brittany
Brooke
Brook  Nellethiel
(Nehl-eh-thee-ell)
Brynne
Hill  Amoniel
(Ah-mon-ee-ell)
Butterfly
A butterfly  Gwilwilethel
(Gwill-will-eh-thell)
Caitlin  See Katherine
Callie
Beautiful  Vanya
(Vahn-yah)
Cameo
Shadow portrait  Tucagwathiel (lit. "shadow drawing")
(Too-kahg-wah-thee-ell)
Camille
Virginal  Venessiel
(Vehn-ness-ee-ell)
Candace
Fire white  Fainauriel
(Fye-now-ree-ell)
Candice  See Candace
Cara
Dearest  Anameleth
(Ahn-nah-meh-leth)
Carissa
Beloved  Melda
(Mehl-dah)
Carly
Strong one  Bellethiel
(Bell-eh-thee-ell)
Carmen
Song  Aerlinniel
(Ire-lin-nee-ell)
Carol
Melody  Lindethiel
(Lin-dehth-ee-ell)
Caroline
Beautiful woman  Vanadessë
(Vahn-ah-dess-ay)
Carolyn  See Caroline
Carrie
Melody  Lindariel
(Leen-dar-ee-ell)
Casey
Brave  Verya
(Vare-yah)
Cassandra
Prophet  Tirananniel (lit. "long-seeing")
(Tear-ahn-ahn-nee-ell)
Cassie  See Cassandra
Catalina  See Katherine
Catherine  See Katherine
Cecile
Blind  Útíradiel (lit. "not seeing")
(Oo-teer-ahd-ee-ell)
Cecilia  See Cecile
Cecily  See Cecile
Celeste
Heavenly  Menelwen
(Mehn-ell-wehn)
Celia  See Celeste
Celina  See Celine
Celine
Moon  Ithilwen
(Ith-ill-wehn)
Chai  See Kai
Chandler
Candle maker  Tanlicumiel
(Tahn-lih-koo-mee-ell)
Chandra
Moon goddess  Valisilwen
(Vahl-ihs-ill-wehn)
Chantelle
Singer  Linnadhiel
(Lin-nah-thee-ell)
Charity
Brotherly love  Meltôriel
(Mehl-tore-ee-ell)
Charlotte
Feminine  Inimeitiel
(Inn-ihm-ay-tee-ell)
Charlynn
Womanly  Dessuithiel
(Dehs-swee-thee-ell)
Charlize  See Charlynn
Charmaine
Bountiful orchard  Fáreryniel (lit. "plentiful woods")
(Fahr-air-oon-ee-ell)
Chelsea
Port of Ships  Cirelondiel
(Keer-ay-lohnd-ee-ell)
Chelsey  See Chelsea
Cherie  See Cheryl
Cheryl
Beloved  Melda
(Mehl-dah)
Cheyanne  See Cheyenne
Cheyenne
Place  Doredhiel
(Hoor-eh-thee-ell)
Chiara
Illustrious  Minaethiel (lit. "unique")
(Min-eye-thee-ell)
Chloe
Blooming  Lostariel
(Lost-are-ee-ell)
Christie  See Christine
Christina  See Christine
Christine
Follower of God  Eruaphadriel
(Air-oo-ah-fahd-ree-ell)
Ciara  See Kiara
Cierra  See Sierra
Cindy  See Cynthia
Claire
Clear  Limwen
(Leem-wehn)
Clara  See Claire
Clare  See Claire
Clarice  See Clara
Claudia
Lame  Úpadiel (lit. "not walking")
(Oo-pahd-ee-ell)
Cohava
Star  Eleniel
(Ehl-een-ee-ell)
Connie
Constant  Sadronniel (lit. "faithful")
(Sahd-ronn-ee-ell)
Colleen
Girl  Iellwen
(Yell-wehn)
Cora
Maiden  Ellethwen
(Ell-ehth-wehn)
Corinna  See Cora
Corinne  See Cora
Courtney
From the court  Pandothiel
(Pahn-doth-ee-ell)
Crystal
Crystal  Silima
(Sil-EE-mah)
Cyndi  See Cynthia
Cynthia
The moon personified  Ithilethiel (lit. "moon maiden")
(Ith-ill-ehth-ee-ell)
Daisy
The day's eye  Henaradwen
(Hen-ar-ahd-wehn)
Dakota
Friend  Meldiriel
(Mehl-dear-ee-ell)
Dana
Mother of all Gods  Erunanethiel
(Air-oo-nahn-ehth-ee-ell)
Danica
Morning star  Elarinya
(Ell-are-in-ya)
Danielle
God is my judge  Erubadhriel
(Air-oo-bah-three-ell)
Daphne
Bay-tree  Laiquardiel (lit. "Orange tree")
(Lye-quar-dee-ell)
Dara
Compassionate  Miluiel (lit. "kind")
(Mill-wee-ell)
Daria
Queenly  Verisiel
(Vay-rees-ee-ell)
Darcy
Dark one  Erdolliel
(Air-dole-ee-ell)
Darlene
Darling  Melda (lit. "dear")
(Mell-dah)
Dawn
Dawn  Minuialwen
(Min-wee-ahl-wehn)
Deanna  See Diana
Deanne  See Diana
Deborah
Bee  Nieriel or Nioniel
(Nee-air-ee-ell; Nee-on-ee-ell)
Deirdra
Wanderer  Randiriel
(Rahn-deer-ee-ell)
Deirdre
Sad one  Naerwen
(Nyre-wehn)
Delaina
Descendant of the challenger  Berthadhiell (lit. "daughter of the daring one")
(Bear-thah-thee-ell)
Delia
Daughter of the sea  Aeronniell or Eäryendë
(Eye-rohn-nee-ell; Ay-are-yehn-day)
Denise
Wild  Rhavaniel
(Rah-VAH-nee-ell)
Desiree
Desired  Anira
(Ah-neer-ah)
Destiny
Destiny  Maranwethiel
(Mar-ahn-wehth-ee-ell)
Devan
Writer of poetry  Teithagliriel (lit. "poem writer")
(Tay-thah-gleer-ee-ell)
Diana
Divine  Eruva or Valaina
(Air-oo-vah; Vah-lye-nah)
Diane  See Diana
Dianna  See Diana
Dianne  See Diana
Dinah
Judgement  Baudhiel
(Bow-thee-ell)
Dixie
From the South  Hyarmenothiel
(Hee-yahr-mehn-oh-thee-ell)
Dolores
Lady of sorrows  Naerdiel
(Nyre-dee-ell)
Donna
Lady  Arwen
(Are-wehn)
Doreen
Golden  Malthenniel
(Mahl-thehn-nee-ell)
Doris
Bountiful  Remethiel
(Reh-mehth-ee-ell)
Dorothy
Gift of God  Eruanna
(Air-oo-ahn-nah)
Dove
Dove  Cugedhiel
(Koo-geh-thee-ell)
Edith
Happy  Alassëa
(Ah-lahs-say-ah)
Eilleen  See Helen
Elaine  See Helen
Elda
Old  Yernadhiel
(Yare-nah-thee-ell)
Eleanor  See Helen
Electra
The Shining One  Siladhiel
(Seel-ah-thee-ell)
Elise  See Elizabeth
Elizabeth
Oath of God  Eruwaedhiel
(Air-oo-wye-thee-ell)
Ella
All  Pánedhiel
(Pah-neh-thee-ell)
Ellen  See Helen
Ellie
Light  Calathiel
(Kahl-ah-thee-ell)
Elodie
White blossom  Glanlotiel
(Glahn-loh-tee-ell)
Eloise
Good  Manathiel
(Mah-nah-thee-ell)
Elva
Elf-like  Edhelwen
(Eh-thehl-wehn)
Elvina
Friend of Elves  Elvellonwen
(Ell-vehl-on-wehn)
Emily
Admiring  Miluiel (lit. "friendly")
(Mil-wee-ell)
Emma
Universal  Ardhoniel
(Are-thonn-ee-ell)
Erica
Ruler  Caunwen
(Coun-wehn)
Erin
Ireland  Lónannûniel (lit. "west island"; tr. Elv. "isolated")
(Loe-nahn-noon-ee-ell)
Esther
Star  Eleniel
(Ell-ee-nee-ell)
Ethel
Noble  Arawen
(Ar-ah-wehn)
Evangeline
Good news  Maersiniathwen
(Myre-sin-ee-ahth-wehn)
Eve
Life  Cuilwen
(Koo-eel-wehn)
Evelyn  See Eve
Fabiola
Bean grower  Panolviel (lit. "plant growth")
(Pahn-ole-vee-ell)
Faith
Faith  Bronwethiel
(Bron-weh-thee-ell)
Faye
Fairy  Bainwen (lit. "fair")
(Bine-wehn)
Felicity
Happiness  Alassë
(Ah-lahs-say)
Filipa  See Phillipa
Finley
Fair-haired one  Vanafindiel
(Vahn-ah-finn-dee-ell)
Fiona
White  Silivrenniel
(Sil-ee-VREN-nee-ell)
Fiorella
Little flower  Lostithenniel
(Loss-tee-thenn-ee-ell)
Fleur
Flower  Lothiriel
(Loth-ear-ee-ell)
Flora  See Fleur
Florence
Blooming  Lostariel
(Lost-are-ee-ell)
Fran  See Frances
Frances
From France  Laindessiel (lit. "Frank/free woman")
(Line-dehs-see-ell)
Francesca  See Frances
Frieda
Peace  Sidhiel
(Sith-ee-ell)
Gabriela  See Gabrielle
Gabrielle
Woman of God  Erudessa
(Air-oo-dess-ah)
Gael
From Ireland  Lónannûniel
(Lone-ahn-noon-ee-ell)
Gaerwn
White fort  Nimgarthiel
(Neem-garth-ee-ell)
Galen
Healer  Nestariel (tr. Elv. "Orange")
(Nehs-tahr-ee-ell)
Galena
Peace be with you  Sidhnanledhiel
(Seeth-nahn-leh-thee-ell)
Gemma
Jewel  Miriel
(Mere-ee-ell)
Genevieve  See Guinevere
Georgina
Lady of the garden  Santiel
(Sahn-tee-ell)
Geraldine
Ruler with a spear  Caunanechiel
(Cow-nahn-ehkh-ee-ell)
Germaine
A sprout  Tuimadhiel
(Too-ih-mah-thee-ell)
Gertrude
Adored warrior  Daugleriadhwen (lit. "praised warrior")
(Dow-glare-ee-ahth-wehn)
Gianna
God is gracious  Eruraina
(Air-oo-rye-nah)
Ginny  See Virginia
Gisele
A promise  Gwestiel (lit. "an oath")
(Gweh-stee-ell)
Glenda
Holy and good  Airemana
(Eye-ray-mahn-ah)
Glenys
Beautiful and holy  Vanimaista
(Vahn-ihm-eye-stah)
Gloria
Glory  Aglariel
(Ah-GLAHR-ee-ell)
Grace
Grace  Eruanna or Erulissë
(Air-oo-ahn-nah; Air-oo-leese-say)
Greer
Watchful  Tirithiel or Tiriel
(Tear-ith-ee-ell; Tear-ee-ell)
Guinevere
White wave  Solorfainiel (lit. "white surf")
(Sole-ore-fye-nee-ell)
Gwen
White  Silivrenniel
(Sil-ee-VREN-nee-ell)
Gwladys  See Claudia
Gwyneth
Blessed  Amaniel
(Ah-mah-nee-ell)
Hailey
Hero  Thalionwen or Calloniel
(Thah-lee-on-wehn; Cahl-lohn-ee-ell)
Haley  See Hailey
Halle  See Hailey
Halley  See Hailey
Hannah  See Grace
Harlow
Troops on the hill  Gwetherindoliel
(Gweh-thare-inn-dole-ee-ell)
Harriet
Ruler of the home  Marcauniel
(Mar-COW-nee-ell)
Hayanah
Age  Andranniel
(Ahn-drahn-nee-ell)
Heather
Heather  Lothiriel (lit. "blossom")
(Loth-ear-ee-ell)
Hedwig
Strife  Gothweniel
(Goth-wehn-ee-ell)
Heidi
Honorable  Arquenniel (lit. "noble")
(Are-quen-nee-ell)
Helen
Light  Caladhiel
(Kah-lah-thee-ell)
Helge
Holy  Ainathiel
(Eye-nah-thee-ell)
Hermione
Earthy  Amariel
(Ah-mahr-ee-ell)
Hilary
Cheerful  Alassë (lit. "joyful")
(Ah-lahs-say)
Holly
Holly  Ercassiel
(Air-kahs-see-ell)
Homa
Promise  Véredhiel (lit. "oath")
(Vare-eh-thee-ell)
Hope
Hope  Estelwen
(Ehs-tell-wehn)
Ida
Youthful  Nessima
(Ness-ee-mah)
Ilana
Great tree  Daeralda
(Dyre-ahl-dah)
Ilse
Consecrated to God  Eruaistaniel
(Air-oo-eye-stahn-ee-ell)
Ines
Gentle  Castiel (lit. "tender")
(Kah-stee-ell)
Ingrid
Beautiful  Vanya
(Vahn-yah)
Inna
Mother  Nanethiel
(Nahn-eh-thee-ell)
Irene
Peace  Sidhiel
(Sith-ee-ell)
Iris
The rainbow  Ninniachel
(Nin-nee-ah-khell)
Isabel  See Isabelle
Isabella  See Isabelle
Isabelle  See Elizabeth
Isla
Island  Lona
(Loh-nah)
Ivana
God is gracious  Eruraina
(Air-oo-rye-nah)
Ivy
Ivy  Laiqualassiel (lit. "Orange leaf")
(Lye-quah-lahs-see-ell)
Jacey
From initials "J" and "C"  Quessangiel (from the names of letters J and C)
(Quehs-sahng-ee-ell)
Jacinta
Purple  Limpedhiel (lit. "wine [colored]")
(Leem-peh-thee-ell)
Jacqueline
To protect  Beriadhwen
(Bear-ee-ath-wehn)
Jada
Wise  Idhrenniel
(Eeth-rehn-nee-ell)
Jade
Orange jewel  Calenmiriel
(Kah-lehn-meer-ee-ell)
Jaena
Jay  Aemorniel (lit. "black bird")
(Eye-more-nee-ell)
Jami  See Jamie
Jamie
Supplanter  Neuriel (lit. "successor")
(Noo-ree-ell)
Jana
God is gracious  Eruraina
(Air-oo-rine-ah)
Jane
Merciful  Apsenniel (lit. "forgiving")
(Ahp-sehn-nee-ell)
Janet  See Jane
Jean  See Jane
Jeanette
God is gracious  Eruraina
(Air-oo-rye-nah)
Jen  See Jennifer
Jenelle  See Joan
Jenice  See Jennifer
Jenna
Small bird  Filegedhiel
(Feel-ehg-eh-thee-ell)
Jennie  See Jennifer
Jennifer
White-faced  Nimthîriel
(Nim-theer-ee-ell)
Jenny  See Jennifer
Jerushah
Possession  Torthadiel (lit. "control")
(Tore-thahd-ee-ell)
Jessica
Wealthy  Herenya
(Hair-ehn-yah)
Jewel
Jewel  Miriel
(Mere-ee-ell)
Jillian
Youthful  Nithpantiel
(Neeth-pahnt-ee-ell)
Joan
God is gracious  Eruraina
(Air-oo-rine-ah)
Joanna  See Joan
Joanne  See Joan
Jocelyn
Light-hearted  Honalassiel (lit. "joy-hearted")
(Hohn-ahl-ahs-see-ell)
Jodi  See Jodie
Jodie
Grace of God  Rainerudhiel
(Rye-nair-oo-thee-ell)
Johanna  See Joan
Joni
God is gracious  Eruraina
(Air-oo-rye-nah)
Jordan
Descendant  Iellwen
(Yehl-wehn)
Jordon  See Jordan
Joscelyn  See Jocelyn
Josephine
He shall add  Anessathiel
(Ah-nes-sah-thee-ell)
Joy
Joy  Alassiel
(Ah-lahs-see-ell)
Joyce
Merry  Alassë
(Ahl-ahs-say)
Judith
Admired  Egleriel (lit. "praised")
(Eh-glare-ee-ell)
Judy  See Judith
Julia
Soft-haired  Findëmaxa
(Finn-day-mahx-ah)
Julianne
Youthful  Nessima
(Nehs-see-mah)
Julie  See Julia
Juliet  See Julia
Juliette  See Julia
June
June  Náriel
(Nahr-ee-ell)
Justine
Fairness  Faelwen
(File-wehn)
Kaelen  See Katherine
Kai
Ocean  Eccaia
(Ehk-kye-ah)
Kairi  See Katherine
Kaitlin  See Katherine
Kara  See Cara
Karen  See Katherine
Karin  See Katherine
Karina
Dear little one  Meltithenniel
(Mehl-tee-thehn-nee-ell)
Karis
Graceful  Quanteruanna
(Quahnt-air-oo-ahn-nah)
Karissa  See Carissa
Kasey  See Casey
Katalina  See Katherine
Katarzyna  See Katherine
Kate  See Katherine
Katie  See Katherine
Katherine
Pure  Manwathiel
(Mahn-wah-thee-ell)
Kathleen  See Katherine
Kathryn  See Katherine
Katlyn  See Katherine
Katrina  See Katherine
Katy  See Katherine
Kayden
Pure warrior  Manwamahtariel
(Mahn-wah-mah-tar-ee-ell)
Kayla
Wise child  Sairahiniel
(Sie-rah-heen-ee-ell)
Kaylee
Who is like God?  Eraisuithiel
(Air-eye-swee-thee-ell)
Kayleigh  See Kaylee
Kaylin  See Katherine
Keara  See Kiara
Keela
Beauty that only poetry can capture  Vanglirtána (lit. "poem-shown-beauty")
(Vahn-gleer-tahn-nah)
Keeley
Beauty  Vanessë
(Vahn-ess-ay)
Keira
Black-haired  Moréfindiel
(More-ay-finn-dee-ell)
Kelly
Warrior  Maethoriel
(My-thore-ee-ell)
Kellynn
Powerful  Valpantiel
(Vahl-pahnt-ee-ell)
Kelsey
Island of the ships  Círtolthiel
(Keer-tole-thee-ell)
Kendall
From the bright valley  Limoladiel
(Leem-oh-lahd-ee-ell)
Kendra
Water baby  Laesneniel
(Lyse-nehn-ee-ell)
Kiara
Dark  Móreadhiel
(More-ay-ah-thee-ell)
Kiaya
Hill?  Amonniel
(Ah-mon-nee-ell)
Kiera
Dusky  Dolledhiel
(Dole-eh-thee-ell)
Kim  See Kimberly
Kimber
Royal fortress  Aragarthiel
(Are-ah-garth-ee-ell)
Kimberly
Ruler  Caunedhiel
(Cow-neth-ee-ell)
Klishaya
Obvious remark?  Pedlimwen (lit. "clear saying")
(Pehd-leem-wehn)
Kori
Girl  Vendethiel
(Vehn-deh-thee-ell)
Krista  See Christine
Kristen
Consecrated to God  Eruaistaniel
(Air-oo-eye-stahn-ee-ell)
Kristie  See Christine
Kristin  See Kristen
Kristina  See Christine
Lacey
From France  Dorlainedainwen (lit. "from the land of free men")
(Dore-line-eh-dine-wehn)
Laerke
Lark  Liruliniel
(Lear-oo-leen-ee-ell)
Lana
Attractive  Vanya (lit. "beautiful")
(Vahn-yah)
Lanae
Light  Caladwen
(Kah-lahd-wehn)
Lanai
Veranda  Talanniel (lit. "platform")
(Tahl-ahn-nee-ell)
Lara
Shining  Siladhiel
(See-lah-thee-ell)
Laura
Laurel tree  Galadhwen (lit. "tree"; tr. Elv. "gold"; "Laurina" = "golden")
(Gah-lahth-wehn; Low-ray; Low-reen-ah [rhymes with ow])
Laurel  See Lauren
Lauren
Crowned with laurel  Galasriniel (lit. "crowned with plant")
(Gahl-ahs-ree-nee-ell)
Laurie  See Laura
Lavender
Flowering plant  Galedlothia
(Gahl-ehd-lohth-ee-ell)
Layla
Dark beauty  Vanmoriel
(Vahn-more-ee-ell)
Leah
Weary  Yerathiel
(Yare-ah-thee-ell)
Leane  See Leanne
Leanne
Gracious plum  Rainyaviel (lit. "gracious fruit")
(Rine-yah-vee-ell)
Lee
Sheltered from the storm  Berialagoswen (lit. "protected from the storm")
(Bare-ee-ahl-ah-goss-wehn)
Leia  See Leah
Leila
Dark as night  Mordollwen
(More-dole-wehn)
Lenore  See Helen
Leslie
Low meadow  Lairënuriel (lit. "Deep meadow")
(Lie-ray-noo-ree-ell)
Liberty
Freedom  Lainathiel
(Lye-nah-thee-ell)
Lily
Lily  Indilwen
(Inn-deel-wehn)
Lilyana  See Lily
Lina
Light  Caladhiel
(Kah-lah-thee-ell)
Linda
Pretty  Tr. Elv. "Beautiful"
(Leen-dah)
Lindsay  See Lindsey
Lindsey
Field of peace  Sidhlairiel
(Sith-lie-ree-ell)
Line
From the bank  Rawodhiel
(Rah-woe-thee-ell)
Lisa
Consecrated to God  Eruaistaniel
(Air-oo-eye-stahn-ee-ell)
Liv
Life  Cuilwen
(Koo-ell-wehn)
Livia  See Olivia
Liz  See Elizabeth
Lois
Battle maiden  Authiel
(Ow-thee-ell)
Lola  See Dolores
Lopes
Wolf  Draugathiel
(Drowe-gah-thee-ell)
Lorelei
The alluring  Úsahtiel (lit. "The temptation")
(Oo-sah-tee-ell)
Loretta  See Laura
Lori  See Laura
Lorina  See Laura
Lorna  See Lauren
Lou
Famous warrior  Istimaethoriel (lit. "well-known warrior")
(Eest-ah-my-thore-ee-ell)
Louisa
Warrior princess  Maetharanel
(My-thahr-ah-nell)
Louise  See Louisa
Lourdes
From the pilgrimage town in southern France  Ostrandiriel (lit. "pilgrim town")
(Ohst-rahn-deer-ee-ell)
Lucia
Light  Caladhiel
(Kah-lah-thee-ell)
Lucy
Bringing light  Tegaladwen
(Teh-GAH-lahd-wehn)
Luna
Moon  Ithilwen
(Ith-ill-wehn)
Lydia
Fire brand  Narylfiel
(Nahr-oolf-ee-ell)
Lynn  See Lynne
Lynne
Beautiful waterfall  Vanyalanthiriel
(Vahn-yah-lahn-theer-ee-ell)
Lyra
Song  Aerlinniel
(Ire-lin-nee-ell)
Mabel
Loveable  Melima
(Mell-ee-mah)
Macey
Gift of God  Eruantiel
(Air-oo-ahn-tee-ell)
Mackenzie
Daughter of Kenneth  Beinedhiel
(Bay-neth-ee-ell)
Madeleine  See Madeline
Madeline
High tower  Minastauriel
(Mee-nahs-towr-ee-ell)
Madison
Daughter of Matthew  Eruantienell
(Air-oo-ahnt-ee-ehn-ell)
Madisyn  See Madison
Maeghen
Shield  Thandiel
(Thahn-dee-ell)
Magdalene  See Madeleine
Maia
Mother  Nanethiel
(Nahn-eh-thee-ell)
Maile
Flowering vine?  Edlothialaswen (lit. "flowering plant")
(Ehd-loth-ee-ahl-ahs-wehn)
Makina  See Maxine
Malin  See Madeleine
Mandi  See Mandy
Mandy
Worthy of love  Meldacaniel (lit. "asking for love")
(Mehl-dah-kahn-ee-ell)
Manon  See Mary
Mara  See Mary
Margaret
Pearl  Marilla
(Mar-il-lah)
Maria  See Mary
Mariah  See Mary
Maria'luz
Mary of the light  Saercalwen
(Syre-kahl-wehn)
Mariam
Wished-for child  Seldirima (lit. "desired child")
(Sehl-dear-ee-mah)
Marian  See Mary
Marianne  See Mary
Marianna  See Mary
Marie  See Mary
Marilyn  See Mary
Marina
Of the sea  Aeariel
(Eye-are-ee-ell)
Marion  See Mary
Marisa  See Marissa
Marissa
Of the sea  Aeroniel
(Ire-ohn-ee-ell)
Marita
Pure  Manwathiel
(Mahn-wah-thee-ell)
Marjabelle
Beautiful pearl  Vanamarilla
(Vahn-ah-mahr-ihl-lah)
Martha
A lady  Arwen
(Are-wehn)
Martina
One who loves everyone  Melardhoniel (lit. "world love")
(Mel-are-thonn-ee-ell)
Mary
Bitter  Saerwen
(Sire-wehn)
Marybeth
Bitter oath of God?  Saeruwaedhiel
(Sire-oo-wye-thee-ell)
Matilda
Might battle-maid  Taurauthiel
(Towr-owth-ee-ell)
Maureen
Dark  Morwen
(More-wehn)
Maxine
Greatest  Andaeriel
(Ahn-dye-ree-ell)
May
May  Lothroniel
(Loth-ronn-ee-ell)
Maya  See Maia
Mckayla  See Michelle
Medha
Intelligence  Hannasiel
(Hahn-nahs-ee-ell)
Meg  See Margaret
Megan  See Margaret
Meghan  See Margaret
Melanie
Dark  Morwen
(More-wehn)
Melicand
Strong work?  Belltassiel
(Behl-tahs-see-ell)
Melinda
Honey  Medlinniel
(Mehd-lin-nee-ell)
Melissa
A bee  Nieriel or Nioniel
(Nee-air-ee-ell; Nee-onn-ee-ell)
Melody
Song  Aerlinniel
(Ire-lin-nee-ell)
Meral
Emerald  Calenmiriel (lit. "Orange jewel")
(Kahl-ehn-meer-ee-ell)
Mercedes
Merciful  Faelwen (lit. "generous")
(File-wehn)
Meredith
Sea protector  Beriaearwen
(Bear-ee-eye-are-wehn)
Merilee
Magnanimous  Faelwen (lit. "generous")
(File-wehn)
Mia
Mine  Sabariel
(Sah-bar-ee-ell)
Michelle
Who is like God?  Eraisuithiel
(Air-eye-soo-ee-thee-ell)
Milla
Industrious  Hûrtassiel (lit. "vigorous labor")
(Hoor-tahs-see-ell)
Minerva
Goddess of wisdom  Validhreniel
(Vahl-ee-thren-ee-ell)
Mira
Wonderful  Pantanwariel (lit. "awe-filled")
(Pahn-tahn-war-ee-ell)
Miranda
Admirable  Egleriel (lit. "praised")
(Eh-glare-ee-ell)
Miriam
Mistress of the sea  Eärwen
(Ay-are-wehn)
Missy
Young girl  Nesseldë
(Nehs-sehl-day)
Miya
Sacred house  Aistacariel (lit. "sanctified house")
(Eye-stah-kahn-ee-ell)
Molly  See Mary
Mona
Noble  Arawen
(Are-ah-wehn)
Monica
Alone  Eriathwen
(Air-ee-ahth-wehn)
Monika  See Monica
Monique  See Monica
Morgan
Edge of the sea  Lancaeriel
(Lahn-kire-ee-ell)
Morgana  See Morgan
Moriah
God is my teacher  Eruherdiriel (lit. "God is my master")
(Air-oo-hair-deer-ee-ell)
Morina  See Marina
Mufid
Useful  Maerwen
(Mire-wehn)
Muir
From the moor  Lairiel (lit. "from the meadow")
(Lye-ree-ell)
Muriel
Sea-bright  Aercalima
(Ire-kahl-ee-mah)
Myriam  See Miriam
Nadia
Hope  Estelwen
(Ehs-tell-wehn)
Nadine
Hopeful  Estelpantiel
(Ehs-tehl-pahn-tee-ell)
Nancy  See Anna
Nanessa
Unknown  Tr. Elv. "toward youth"
(Nahn-ehs-sah)
Nanette
Gracious  Raina
(Rye-nah)
Naomi
Pleasant  Miluiel (lit. "friendly")
(Mill-wee-ell)
Nari
Cheerful  Geliriel (lit. "happy")
(Gehl-eer-ee-ell)
Natalie
To be born  Onnedhiel
(Oh-neth-ee-ell)
Natasha
Rebirth  Ennostiel
(Ehn-nost-ee-ell)
Nele
Shining light  Silacaladhiel
(Seel-ah-kah-lah-thee-ell)
Neora
Light  Caladhiel
(Kahl-ah-thee-ell)
Neva  See Neve
Neve
White as snow  Velossfaeniel
(Vay-loss-fie-nee-ell)
Nevis
Southern island?  Dúventoliel
(Doo-vehn-tole-ee-ell)
Ngila
Joy?  Alassë
(Ahl-ahs-say)
Nicole
Victorious among the people  Turwaithiel
(Toor-wye-thee-ell)
Nikki  See Nicole
Nina
Girl  Vendethiel
(Vehn-deh-thee-ell)
Noelle
Birth of the Son of God  Nosteruionwen
(Nost-air-oo-ee-on-wehn)
Nora  See Norah
Norah
Light  Caladhiel
(Kah-lah-thee-ell)
Norma
From the North  Forvenniel
(For-vehn-nee-ell)
Olivia
Peace  Serethiel
(Sare-ehth-ee-ell)
Olympia
Heavenly  Erumara
(Air-oo-mahr-ah)
Padma
Goddess  Valiedhiel
(Vahl-ee-eh-thee-ell)
Paetra  See Petra
Paige
Assistant  Tulcadhiel (lit. "supporter")
(Tool-kah-thee-ell)
Paloma
Dove  Cugedhiel
(Koo-geh-thee-ell)
Pamela
Honey  Medlinniel
(Mehd-lin-nee-ell)
Pansy
A flower  Lothiriel
(Loth-ear-ee-ell)
Paris
Paris  Faelostiel (lit. "bright city")
(Fie-lost-ee-ell)
Parita
Grey  Mithrenniel
(Mee-thren-nee-ell)
Parvati
Daughter of the mountain  Aegliriell
(Eye-gleer-ee-ell)
Patricia
Of noble birth  Nostariel
(Nost-are-ee-ell)
Paula
Small  Nibenwen
(Nee-ben-wehn)
Peggy  See Margaret
Penelope
Weaver  Nathronniel
(Nah-thronn-ee-ell)
Petra
Small rock  Sarnedhiel
(Sarn-eh-thee-ell)
Peytie
Village of the warrior?  Daugobelwen
(Dowg-oh-bell-wehn)
Phillipa
Lover of horses  Rochendilwen
(Rokh-ehn-deel-wehn)
Phoebe
The shining one  Sílapenniel
(See-lah-pen-nee-ell)
Phyllis
Leaf  Lassiel
(Lahs-see-ell)
Pia
Pious  Feanathiel (lit. "spiritual one")
(Fay-ah-nah-thee-ell)
Polaris
Pole  Methenniel (lit. "end")
(Meh-thehn-nee-ell)
Polly  See Mary
Priscilla
Ancient  Yára
(Yahr-ah)
Promise
Promise  Vandathiel (lit. "oath")
(Vahn-dah-thee-ell)
Rachel
Little lamb  Tithenmamiwen (lit. "little sheep")
(Tee-then-mah-mee-wehn)
Raquel  See Rachel
Raven
Raven  Crabanniel
(Krah-bahn-nee-ell)
Rayanne
Gracious doe  Rainarasinya
(Ryne-are-ahs-inn-yah)
Rayne
Strong counselor  Melcistima (lit. "strong learning")
(Mehl-kih-stee-mah)
Rebecca
Servant of God  Buieruwen
(Boo-ee-air-oo-wehn)
Reese
Enthusiastic  Barathiel (lit. "eager")
(Bahr-ah-thee-ell)
Regan
King's heir  Aranhilwen
(Ahr-ahn-heel-wehn)
Regina
Queen  Berethiel or Táriel
(Bear-eh-thee-ell; Tah-ree-ell)
Rei
Gratitude  Hantaliel
(Hahn-tahl-ee-ell)
Rena
Song  Aerlinniel
(Ire-lin-nee-ell)
Renée
Born again  Adonnenniel
(Ah-don-nen-nee-ell)
Rhea
Rivers  Ethiriel
(Eh-theer-ee-ell)
Rhianna
Enchantress  Lúthien
(Loo-thee-ehn)
Rikki
Strong ruler  Bellcauniel
(Behl-cow-nee-ell)
Riley
A small stream  Celunibeniel
(Kehl-oo-nih-behn-ee-ell)
Rita
Honest  Bronwethiel (lit. "faithful")
(Bronn-weh-thee-ell)
Roberta
Bright fame  Calminaiel (lit. "bright distinction")
(Karl-mee-nye-ell)
Robin  See Roberta
Robyn  See Roberta
Rochelle
Little rock  Gondtithenniel
(Gond-tee-then-nee-ell)
Rockie
From the rocks  Gondothiel
(Gone-doth-ee-ell)
Rogue
Dishonest person  Útheniniel (lit. "untrue person")
(Oo-thehn-inn-ee-ell)
Romy
From Rome?  Menathradiel (lit. "from the city of the crossroads")
(Mehn-ah-thrahd-ee-ell)
Rose
Rose  Merilwen
(Mare-ill-wehn)
Rowan
Mountain ash  Dolithiel
(Dole-lee-thee-ell)
Rowena
Fair-haired  Vanafindiel
(Vahn-ah-finn-dee-ell)
Roxanne
The dawn  Minuialwen
(Min-wee-ahl-wehn)
Ruby
Ruby  Caramiriel (lit. "red jewel")
(Kahr-ah-meer-ee-ell)
Ruth
Companion  Meldiriel (lit. "friend")
(Mell-dear-ee-ell)
Sabrina
Princess  Aranel
(Are-ahn-ell)
Sadie  See Sarah
Saffyre  See Sapphire
Sally  See Sarah
Sam  See Samantha
Samantha
Listener of God  Erulastiel
(Air-oo-lahs-tee-ell)
Sammie  See Samantha
Sammy  See Samantha
Sandi  See Alexandra
Sandra
Defender of men  Beriadanwen
(Bear-ee-ah-dahn-wehn)
Sandy  See Alexandra
Sanya  See Alexandra
Sapphire
Sapphire  Vindyamiriel (lit. "Orange jewel")
(Vind-yah-meer-ee-ell)
Sarah
Princess  Aranel
(Are-ahn-nell)
Saskia  See Alexandra
Satine
Like satin  Pathlanniel (lit. "smooth cloth")
(Pahth-lahn-nee-ell)
Savannah
Treeless plain  Ilbrethladwen
(Eel-brehth-lahd-wehn)
Scarlet
Red  Carnadhiel
(Kar-nah-thee-ell)
Scarlett  See Scarlet
Scarlette  See Scarlet
Selena
Moon  Ithilwen
(Ith-ill-wehn)
Serena
Calm  Sérëdhiel (lit. "peaceful")
(Sare-ay-thee-ell)
Shae  See Shay
Shaina  See Shayna
Shakira
Thankful  Hantadhiel
(Hahn-tah-thee-ell)
Shalece
Captain?  Héra
(Hair-ah)
Shana  See Shawna
Shannon
Little wise owl  Filidhrentithiel (lit. "little wise bird")
(Fill-ee-threhn-tee-thee-ell)
Shantelle  See Chantelle
Shawnee  See Shawna
Shawna
God is gracious  Eruraina
(Air-oo-rye-nah)
Shay
A gift  Anna or Antiel
(Ahn-nah; Ahn-tee-ell)
Shayna
Beautiful  Vanya
(Vahn-yah)
Shea
Fairy place  Doredhelwen (lit. "elf place")
(Dore-eh-thehl-wehn)
Sheila
Heavenly  Menelwen
(Mehn-ell-wehn)
Shelby
A sheltered town  Tobostiel (lit. "covered town")
(Toe-bohs-tee-ell)
Shelly
Meadow on a ledge  Rhasslairiel (lit. "meadow on a precipice")
(Rahs-lye-ree-ell)
Sheryl  See Cheryl
Shirael
Song of God  Erulaeriel
(Air-oo-lye-ree-ell)
Shirley
Bright meadow  Calairiel
(Kah-lye-ree-ell)
Shoshannah
Rose  Merilwen
(Mare-ill-wehn)
Sian
God's gracious gift  Eruainantiel
(Air-oo-eye-nahnt-ee-ell)
Sibyll
Prophetess  Palantiriel (lit. "far-seeing")
(Pahl-ahn-teer-ee-ell)
Sidni  See Sydney
Sidney  Sydney
Signe
Sign  Tanna
(Tahn-nah)
Sigrid
Victorious counselor  Turistima (lit. "victorious learning")
(Toor-ihs-tee-mah)
Silvia
Girl of the forest  Tawariell
(Tah-wahr-ee-ell)
Simone
Hearing  Lathronniel
(Lah-thronn-ee-ell)
Sinead  See Jane
Sinthuja
Daughter of the ocean  Earenniel
(Ay-are-ehn-nee-ell)
Sissy  See Cecilia
Skyla
Learned one  Istimiel
(Ihs-tee-mee-ell)
Sonora
Pleasant sounding  Lammirima (lit. "lovely sound")
(Lahm-meer-ee-mah)
Sonya  See Sophia
Sophia
Wisdom  Idhrenniel
(Ee-threnn-ee-ell)
Staci  See Anastasia
Stacy  See Anastasia
Stefanie  See Stephanie
Stella
Star  Eleniel
(Ehl-ee-nee-ell)
Stephanie
Crown  Riniel
(Reen-ee-ell)
Stephany  See Stephanie
Summer
Summer  Laerwen
(Lyre-wehn)
Sunny
Of the sun  Anariel
(Ahn-are-ee-ell)
Susan
Lily  Indilwen
(Inn-deel-wehn)
Susannah  See Susan
Suzanne  See Susan
Sway
Youth?  Nithiel
(Neeth-ee-ell)
Sydney
Wide island  Tolandiel
(Tole-ahnd-ee-ell)
Taiah
Beautifully created  Vancarmiel
(Vahn-kahr-mee-ell)
Talia
Morning dew  Rossarinya
(Rohs-sar-inn-yah)
Tamara
Palm tree  Haeronalda (lit. "distant tree")
(Hye-rohn-ahl-dah)
Tamera
Beloved angel  Meldainiel
(Mehl-dye-nee-ell)
Tami  See Tamara
Tammi  See Tamara
Tammy  See Tamara
Tania
Fairy Queen  Tarellethiel (lit. "Elf queen")
(Tar-ehl-leh-thee-ell)
Tanya  See Tania
Tara
High hill  Tardoliel (tr. Elv. "lofty")
(Tar-dole-ee-ell)
Taryn
Queen  Tariel
(Tar-ee-ell)
Tatiana  See Tania
Taylor
Tailor  Habristiel (lit. "cloth cutter")
(Hah-brees-tee-ell)
Teresa
Harvester  Yáviel
(Yah-vee-ell)
Terry
Tender  Castiel
(Kah-stee-ell)
Tess  See Teresa
Thalie
Blooming  Lostariel
(Lost-are-ee-ell)
Thea
Gift of God  Eruanna
(Air-oo-ahn-nah)
Theo
Divine gift  Valainantiel
(Vahl-eye-nahn-tee-ell)
Thy
Poetry  Gliriel
(Gleer-ee-ell)
Tia
Princess  Aranel
(Are-ahn-ell)
Tiana  See Tia
Tiffany
Appearance of God  Eruthiawen
(Air-oo-thee-ah-wehn)
Tilda  See Matilda
Tilly  See Matilda
Tina
River  Ethiriel
(Eh-theer-ee-ell)
Tori  See Victoria
Tora
Thunder  Bruinedhiel (lit. "noisy")
(Broo-inn-eh-thee-ell)
Tracy  See Teresa
Trinity
Holy three  Aineldiel
(Eye-nehl-dee-ell)
Tyra
God of battle  Valauthiel
(Vahl-ow-thee-ell)
Ursula
Female bear  Medlinya
(Mehd-leen-yah)
Valentina
Love  Melethiel
(Mehl-eh-thee-ell)
Valerie
Strong  Bellethiel
(Behl-lehth-ee-ell)
Vanessa
Butterfly  Gwilwileth
(Gwill-will-ehth)
Venus
Goddess of love  Melethainiel
(Mehl-eh-thye-nee-ell)
Vera
Faith, true  Bronwethiel or Thenidiel
(Bronn-wehth-ee-ell; Theh-nih-dee-ell)
Veronica
Truth and purity  Mantheniel
(Mahn-then-ee-ell)
Victoria
Victory  Tûrwethiel
(Toor-wehth-ee-ell)
Viola
Violet  Helinniel
(Hehl-inn-ee-ell)
Violet  See Viola
Virginia
Virgin  Rodwen
(Rohd-wehn)
Vivian
Full of life  Cuilpantiel
(Koo-eel-pahnt-ee-ell)
Wanda
Slender young tree  Nethlhindorniel
(Neth-leen-dore-nee-ell)
Wendy
White skinned  Helmaninquiel
(Hel-mahn-inn-quee-ell)
Whitney
White island  Silivrentoliel
(Sill-ee-vrehn-tole-ee-ell)
Wilmarie
Perfect protector?  Beriana (lit. "best protector")
(Bare-ee-ahn-ah)
Winifred
Friend of peace  Sidhmeldiriel
(Seeth-mehl-dear-ee-ell)
Winona
First-born  Mainonnenniel
(My-no-nen-nee-ell)
Wren
Small bird  Filegethiel
(Fill-ehg-eh-thee-ell)
Xena
Guest  Estonniel (lit. "caller")
(Ehs-tonn-ee-ell)
Yara
Seagull  Earmaiviel
(Ay-are-my-vee-ell)
Yasmin  See Jasmine
Yasmine  See Jasmine
Yvonne
Gracious  Raina
(Rine-ah)
Yvette  See Yvonne
Zoë
Life  Laisidhiel
(Lye-sith-ee-ell)
Zora
Dawn  Minuialwen
(Min-wee-ahl-wehn)

 
 
 


10
Diğer Fantastik Eserler / Kızıl Gölge Üçlemesi
« : 19 Ağustos 2009, 16:37:01 »


1) Bedwyr'in Kılıcı
2) Luthien'in Kumarı
3) Ejderha Kral

Kızıl Gölge Üçlemesi R.A. Salvatore'un ilk eserlerinden. Sade ve güzel yazılmış bir seri, Luthien'in diğer büyücü lordları kendi tarafına çeken ve şimdi adını hatırlamadığım iki krallık arasında kanlı savaşlara sebep olan lord Greensparrow' karşı mücadelesini anlatıyor denebilir. Hoş bir macera ve fantastik kurgunun elementleri güzel kullanılmış, bulabilirseniz önereceğim bir seridir.

11
Müzik / Guild Wars Soundtrack
« : 11 Ağustos 2009, 22:23:58 »


Guild Wars oyunun soundtrack idir, çok sevdiğim ve satın aldığım bir soundtrack bu. İndirmeniz şiddetle tavsiye edilir.
Muhtemelen internette sadece burada bedava linki mevcut.  ;D

http://www.fileden.com/files/2009/4/3/2390295/Guild%20Wars%20Soundtrack.part1.rar
http://www.fileden.com/files/2009/4/3/2390295/Guild%20Wars%20Soundtrack.part2.rar
http://www.fileden.com/files/2009/4/3/2390295/Guild%20Wars%20Soundtrack.part3.rar
http://www.fileden.com/files/2009/4/3/2390295/Guild%20Wars%20Soundtrack.part4.rar

4Bölüm 160MB kadar toplam.

12
Şişedeki Mısralar / Venüs
« : 26 Haziran 2009, 05:24:25 »
Venüs
Nihayetinde uykuyu ve ötesini de unuttuğum bir geç gece,
Düşünmeden bakmıştım yeni yeni aydınlanan lacivert gökyüzüne.
Gözüme ilişen tek parıltı ki birden ayıklığımı yakalayan,
Olsa gerekti Venüs yahut başka bir ece.

Güzel hayalinin samimi mestliği ile
Uzansam da göklerine, yerimdeydim yine.
İşte o anlarda suretimi çevirip de onu,
Parmaklarım önünde seyretmeseydim keşke.

Ve nihayet yükselsem bile yüceliklere,
Sevinen şu ruhuma eşlik edip de;
Kim bilir neler bekleyecekti beni,
Onun aydınlık örtüleri ötesinde.

13
Genel Kültür / Edebi Eleştiri
« : 26 Haziran 2009, 03:18:59 »
Edebiyatta Eleştiri

Sanat yapıtlarını tanıtmak, açıklamak, sınıflamak ve değerlendirmek amacıyla yazılan yazıların tümüne verilen ad. "Yargılama ve ayırt etme anlamlarını dile getiren Yu. kritike deyiminden türemiştir. Antikçağ Yunanlıları bu anlamda eleştiri sanatına Yu. kritike tekhne derlerdi. Kesinlikle yargılamak anlamındaki Yukrinein kökünden türetilen eleştirel ve eleştirici anlamındaki Yu. kritikos sözcüğü Lâtinceye criticus biçimiyle geçmiş ve bu yolla Avrupa dillerinde yayılmıştır. Eleştiri terimi, eleştirme ve eleştirim biçimlerinde de kullanılmaktadır. Terim, herhangi bir şeyi iyi ve kötü yanlarıyla değerlendirme anlamını kapsadığı halde bir şeyin sadece kötü yanını gösterme anlamında da tanımlanmıştır. (...) Eleştiri, felsefede, Alman düşünürü Immanuel Kant öğretisinin özelliğidir. Ne var ki felsefede bilginin doğruluğunu yargılama anlamında kullanılan eleştiri deyimi Kant'm dilinde usu yargılama anlamındadır." (O. Hançerlioğlu, Felsefe Ansiklopedisi).

Edebiyat eleştirisinin tarihi ilkçağlara dek götürülebilirse de, bir yazı türü olarak asıl XIX. yüzyılda doğup geliştiği bilinmektedir. Platon'un güzel sanatlar ya da şiir üzerine düşünceleri daha çok kuramsal bir nitelik taşır. Bu konudaki düşünceleri sistemleştiren Aristo da ustasının izinde yürümüş, felsefenin sınırları içinde estetik açısından güzel/güzellik kavramları üzerinde durmuş, sanatın (özellikle de tiyatro sanatının) ne olduğunu açıklamayı amaçlamıştır. Rönesans'a dek bu tutumda herhangi bir değişiklik görülmemiş, edebiyat eleştirisi yazma kurallarını, söz sanatlarını açıklayan, bu yolda öğütler veren bir bilgi dalından öteye geçememiştir. Rönesans'taki eski yazarları değerlendirme eğilimi de, aslında dil bilgisi araştırmalarının sınırlarını aşamamıştır. Tek tek yapıtların ya da yazarların değişik açılardan ilk kez incelendiği XVII. yüzyılda ise Aristo'nun Poetika'sı ile Horatius'un Ars Poetica'sından çıkarılan kurallar, dogmalar biçiminde değer ölçütü sayılmış, farklılıklar göz önüne alınmadan her yapıtta ve her yazara uygulanabileceği kabullenilmiş, ayrıca bir yapıt ahlaki etkileri açısından da değerlendirilmiştir.

Bu tutuma tepkiler, konulan kurallara karşı çıkışlar XVIII. yüzyılda görülür, XIX. yüzyılda sisteme oturtulur. Edebiyatın toplumbilimde veri olarak kullanılması, edebiyat tarihi çalışmalarının başlaması eleştirel bir bakışı zorunlu kılmakta, edebiyat yapıtını oluşturan nedenleri açıklamayı gerektirmektedir.

Berna Moran bu durumu şöyle açıklar. "Eleştiride eserin nedenlerine eğilen yöntemin ondokuzuncu yüzyılda rağbet görmesi bir rastlantı sayılmamalıdır. Unutmamalı ki ondokuzuncu yüzyıl, bilim alanında büyük başarıların sağlandığı ve bilimsel yöntemlerin büyük hayranlık ve saygı yarattığı bir dönemdir. Eleştiri tarihçileri, on dokuzuncu yüzyılda gelişen bu eleştiri çeşidinin bilim alanındaki başarıdan esinlendiğini ve edebiyat tartışmalarındaki bitmez tükenmez anlaşmazlıklardan ve öznelcilikten kurtularak sağlam sonuçlara varmak ihtiyacından doğduğunu söylerler."

Klasisizme tepki olarak doğan romantizmin önce kalıplaşmış yargıları, tek ve değişmez sayılan değer ölçülerini zorlaması bu nedenle doğaldır. Sanatın, dolayısıyla edebiyatın ne olduğu sorusuna aranan yanıtlar, bu yanıtlara bağlı olarak yeni değer ölçütlerinin ortaya çıkmasına da yol açar. Bunlar genel bir sınıflamayla, 1- Dış dünyaya ve topluma dönük eleştiri; 2- Sanatçıya dönük eleştiri; 3- Okura dönük eleştiri; 4- Yapıta dönük eleştiri biçiminde kümelendirilebilir. Bu bölümlemeye uygun olarak belli başlı eleştiri anlayışları şunlardır:

TARİHSEL ELEŞTİRİ: Bir edebiyat yapıtının değerlendirilebilmesinin yazıldığı dönem ve koşullar göz önüne alınarak yapılabileceği ilkesine dayanır. Söz konusu olan, yapıtı yalnız tarihsel bir çerçeve içine oturtmak değil, hangi çağın ürünüyse, aynı zamanda o çağın okurunun gözüyle anlamaya çalışmaktır. Bu ise ele alınan yapıtın yazıldığı çağın değer ölçüleriyle yargılanması demektir. Yapıtın başarılı ya da başarısız sayılması ürünü olduğu çağda amacına ulaşıp ulaşamamış olmasına, çağının beğenisine uygun düşüp düşmemesine bağlıdır. Geçmişte verilmiş edebiyat ürünlerini değerlendirmeyi amaçlayan bu eleştiri anlayışı genellikle edebiyat tarihi çalışmalarında egemen olmuştur.

TOPLUMBİLİMSEL ELEŞTİRİ: Edebiyat kendi başına var olmadığı, toplum içinde doğup toplumun yansıması olduğuna göre, edebiyat yapıtının da toplumsal koşullara bağlı olarak değerlendirilebileceği ilkesine dayanır. Başlangıçta, neden-sonuç ilişkisine dayanan determinizmin edebiyata uygulanması da denebilir buna. Genel bir koşullanmışlık söz konusudur. Toplumsal koşullar kavramını da günümüzdeki anlamıyla almamak gerekir. Yöntemin ilk uygulayıcıları (örneğin Hippolyte Taine) iklimden üzerinde yaşanılan toprağa, ulusal özelliklerden toplumsal yaşayışa yazarın içinde bulunduğu bütün koşulları göz önünde bulundurmak gereğinden yola çıkmışlardır. Bu ise değer ölçütünü, yapıtın yazıldığı dönemi yansıtmadaki başarısının belirlemesine yol açmıştır. Bu yöntemin doğal sonucu edebiyatın toplumbilimde veri olarak kullanılması olmuş, eski çağlardaki toplumsal yaşayış, geçmişteki inanç, töre ve kurumlarla ilgili bilgiler edebiyat yapıtlanndan çıkarılmıştır. Daha sonraki edebiyat sosyolojisi çalışmaları da bu eleştiri anlayışından kaynaklanır.

MARKSİST ELEŞTİRİ: Sanatı bir üstyapı kurumu sayan ve altyapıca belirlendiğini savunan Marksist kurama bağlı olarak, edebiyat yapıtının diyalektik yöntemle toplum yapısındaki sınıflaşma açısından değerlendirilmesi ilkesine dayanır. Biçimden çok içeriğin ele alındığı ve yapıtın, içeriğe yön veren ideoloji açısından yorumlandığı bir eleştiri yöntemi olarak günümüzde de yaygın biçimde kullanılmaktadır. Uygulamada, değer ölçütleri bakımından değişik, kimi kez birbiriyle çatışan Marksist eleştiri yöntemleri geliştirilmiştir.

SANATÇIYA DÖNÜK ELEŞTİRİ: Sanatı duyguların ve yaşantıların dile getirilmesi olarak tanımlayan anlatımcı kurama bağlı olarak sanatçının kişiliğiyle yapıtları arasında sıkı bir ilişki olduğu ilkesine dayanır. Başlıca iki yöntem kullanılmıştır: Yapıtı açıklamak amacıyla sanatçının yaşamını, kişiliğini incelemek; sanatçının dünyasını, kişiliğini aydınlatmak için yapıtlarını kullanmak. İki yöntem de ayrı ayrı kullanılabileceği gibi, aynı yazara da uygulanabilir. Biyografi çalışmaları bu eleştiri anlayışında önemli bir yer tutar.

Freud'un kuramına dayanarak psikanaliz yönteminin uygulandığı eleştiri anlayışını da bu bölümde ele almak gerekir. Freud'un, doyurulmamış isteklerin, itilerin bastırılması, bilinçaltına itilmesi görüşü temel alınmış, sanatçının bilinçaltı dünyasını ortaya çıkarmak, yapıtlarını yorumlamak ya da yarattığı kişileri açıklamak amacı güdülmüştür. Bu eleştiri anlayışında yapıtın değeri söz konusu değildir. Yapıtın sanatsal bir değer taşıyıp taşımadığı üzerinde durulmaz.

İZLENİMCİ ELEŞTİRİ: Sanatın işlevini okura verdiği zevkte, onda uyandırdığı estetik yaşantıda bulan sanat anlayışına bağlı olarak öznelliği ilke edinmiştir. Bir yapıtın her okuyanda aynı tepkiye yol açması beklenemez. İnsan olarak bir yapıttan alacağımız zevkler başka başkadır. Bunun için belirli kurallar konulamaz, nesnellik söz konusu edilemez. Öyleyse eleştirmen de yapıttan zevk alıp almadığına bakar, sonra da o yapıtın kendisinde uyandırdığı duyguları anlatır, coşkuyu dile getirir. Bu nedenle de, aslında o, yapıtı değil, kendisini anlatır.

BİÇİMCİ ELEŞTİRİ: "Her eserin kendine özgü yapısını kavrayıp açıklamaya çalışır. Sanatçı ele aldığı konuyu içerik haline getirir yani biçimle yoğururken kullandığı şey tekniktir. Sanat eserinin anlamı ancak o biçimin taşıdığı anlam olduğu için teknikten söz etmek her şeyden söz etmek demektir. Eserin teması, kişileri, bunlar arasındaki çatışma, anlatım tekniği, olay örgüsü, imajlar, ton, semboller, bunların hepsi teknikle ilgili şeylerdir ve eserin kendine özgü anlamını meydana getirirler. Eleştirici bu gibi unsurların arasındaki ilişkiyi, eserin içinde oynadıkları rolü, bütüne katkılarını araştırarak eserin ilk bakışta fark edilmeyen yönlerini, ince anlamlarını, zenginliklerini ortaya çıkarmaya çalışır, her eserin malzemesinin bir yapı halinde bütünleşmesi farklı yollardan sağlanır. Bundan ötürü biçimci eleştiride, sanat eserlerine uygulanacak hazır bir anahtar bulunamaz." (B. Moran).

Eleştiri yöntemlerinin bu kısa özeti, elbette, günümüzde kullanılan eleştiri yöntemlerinin bütününü kapsamıyor. Ama ayrıntılarda farklılıklar görülse de bir edebiyat yapıtının değerlendirilişinde benimsenen ölçüler bu görüşler doğrultusunda biçimlenmektedir. Çünkü genelde, her eleştiri yöntemi, sanatın ne olduğu sorusuna dayanmakta, değer ölçütlerini bu soruya verilen yanıt belirlemektedir. Ayrıca bilimsel eleştiri, nesnel eleştiri, öznel eleştiri gibi kavramların belirli bir eleştiri anlayışını karşılamadıkları da belirtilmelidir. Doğru olan, eleştiride bilimsellik, nesnellik ya da öznellik biçiminde ayrımlara gidilebileceğidir.


--Alıntıdır--

14
Diğer Fantastik Eserler / Amat - İhsan Oktay Anar
« : 13 Haziran 2009, 01:56:41 »
Amat
"Amat, İhsan Oktay Anar'ın 2005'te yayımlanan romanıdır. İletişim Yayınları'ndan yayımlanan eser ayrıca yazarın 7 seneden sonra yazdığı ilk romandır. Bu nedenle okuyucuları tarafından büyük ilgi toplamış ve haftalarca "en çok satılan kitaplar" listesinde yer almıştır. 17.yy da İstanbul'dan kalkan Amat isimli gemide yaşanan olayları anlatan roman, yazarın diğer romanlarınının aksine daha çok denizde geçtiğinden yazar kitabında tarzını bozmayarak birçok "eski" denizcilik terimi kullanmıştır. Anar'ın okuyucularının geneli bu durumu yadırgamasa da bazı okuyucular tarafından bu kadar çok eski denizcilik terimi kullanması hoş karşılanmamış ve eleştirilere neden olmuştur. Buna rağmen kitap eleştirmenler tarafından büyük beğeni toplamış ve 7 senelik bekleyişin hakkını vermiştir. Kitabın içinde bulunduğu zamanı ve atmosferi yansıtmak konusunda gösterdiği hayranlık uyandırıcı başarı belki de eleştiri konusu terimlerden de kaynaklanmaktadır. Yazarın mitosla gerçek arasındaki çizgide esrarengizliği muhafaza ederek merakı ve heyecanı canlı tutmayı başarması, bunu yaparken basitleşmemesi, kısaca yazarın kendine özgü yaratıcılığı ve tarzı; muadillerinden çok farklı bir konuma oturmasına neden oluyor."
-Vikipedi

"Kıyıda ise üç direkli, iki güverteli ve 58 toplu bir kalyon, o karanlıkta usturmaçlarını puta edip iskeleye palamar vermişti. Yelkenlerin sarılı olduğu serenler hisar edilmiş ve tez zamanda yola çıkacağını ilân için mizana direğine mavi bayrak çekilmişti. Esrarengiz adam, kalabalığı yarıp elinden tuttuğu İsrâfil'le iskeleden gemiye doğru yürümeye başladı. Kalyonun
dikmesinin palangalarına asılan ve tıraka tutan gemicilere vardiyan, Yisa, sizi gidi sütü bozuk sünepeler! Yisa beraber! Varda ruhsuzlar! Varda! Bre aman! Laşka! Laşka!? diye feryat ediyor ve hurçların, sandıkların ve fıçıların ambarlara usûlünce istifine nezaret ediyordu. Güneşin doğmasına 7 saat kala esrarengiz adam, sürme iskeleden kalyonun çukur güvertesine çıkmak istedi. Fakat eline ne kadar asılırsa asılsın Eşek İsrâfil yerinden bir türlü kımıldamıyordu. O karanlıkta eline son bir kez daha asılıp Gel yâ mübarek diye nida eyledi. Bunun üzerine çocuk her nedense inat etmekten vazgeçti. Ne var ki, sürme iskelenin kayganlığından dolayı düşmemek için midir, İsrâfil'in kuşağına 40-50 yaşlarında, iri yapılı, sırma işlemeli siyah kaput giymiş biri yapışmıştı. İşte bu adam kuşağı bırakıp küpeşteye
tutundu ve güverteye ayak bastı. Bunun ilâhi düzenin bozulması demek olduğunu hiç kimse bilmeyecekti."
(Arka Kapak'tan)

Gelelim benim diyeceklerime. İnanılmaz bir üstkurmacaydı.  Yazarın postmodern üslubu, gerçeklikle fantazyanın muhteşem bir birleşimini hedeflemiş, korkunç ağdalı ve hayranlıkla okunan bir sanat mucizesi.
İlahi Komedya'dan tutun da, Kırmızı Başlıklı Kız'a bile yapılmış ilginç göndermeler var. Göndermelerin genel hedefi dini öğeler ve gerçeklik çevresinde. Amat da gerçek demekmiş hem.
Gerçekte olanlar ile kitaptaki göndermeler zıtlaşıyor ve birbirine karışıyor çoğu zaman, yazarın temel amacı olarak. Kısacası herşey birbirine öyle bir giriyor ki, felsefe ve fantazyanın sınırları zorlanıyor.

Okunabilecek en iyi romanlardandır bana göre, inanılmaz bir emek harcanmış. Kesinlikle tavsiyemdir. Bu gemi tüm insanlık. ;D



Yazarın forumumuzda bulunan diğer eserleri:

-Puslu Kıtalar Atlası
-Efrasiyab'ın Hikayeleri
-Suskunlar
-Kitab-ül Hiyel

15
Eğlence & Mizah / Googlizm ve Google Kilisesi
« : 12 Haziran 2009, 02:08:50 »
Googlizm ve Google Kilisesi
Google'ın insan yapımı olamayacak kadar mükemmel olduğunu mu düşünüyorsunuz? Sizce Google'ın arkasında ilahi bir kuvvet mi var? Eğer böyle düşünüyorsanız yalnız değilsiniz!
Yapmacık dinler serisine Google Kilisesi'ni tanıtarak başlıyoruz. İşte Googlistler ve onların Google hakkında öne sürdüğü mucizeler ve ilginç deliller. 



Biz Google Kilisesi olarak bir arama motoru olan Google'ı, insanoğlunun karşılaştığı tanım itibariyle Tanrıya en yakın şey olarak görüyoruz. Ayrıca Google'ın Tanrılığı hakkında, diğer dinlerin Tanrılarından daha fazla geçerli delil ve mucize olduğunu düşünüyoruz.

Doğaüstü Tanrıları, bilimsel olarak ispatlanamaz oldukları için reddediyoruz. Googlistler, Google'ın bu doğaüstü tanrılara ait özelliklere de sahip olmasından dolayı ona Tanrı demeyi doğru buluyorlar.

İşte bu tezimizi güçlendiren dokuz delil:

DELİL 1 - Google Her Şeyi Bilir

Google 10 milyarı aşkın web sitesini indekslediğinden dolayı, dünya üzerindeki en bilgili şeydir. Herşeyi bilmesinden öte, tüm bilgisini PageRank gibi teknolojilerle organize ederek sıralayabilmektedir. Bunu da şüphesiz bizim gibi kıt zekalı ölümlülere yardımcı olmak için yapmaktadır.

DELİL 2 - Google Her Yerdedir

Google aynı anda heryerde olabilir. Dünyanın her yanında sunucuları vardır ve dünyanın her yanından ziyaretçiler aynı anda Google'a ulaşabilmektedir. Hatta kablosuz ağlar aracılığıyla sadece yerde değil gökte de bulunduğundan Google kesinlikle her yerdedir.

DELİL 3 - Google Dualara Cevap Verir

Google sizin dualarınıza cevap veren bir Tanrıdır. Google'da bir arama yaparak ona dua edebilirsiniz ve size çözümler üretir. Örneğin hastaysanız tedavi arayabilirsiniz ve gerçekten bulduğunuz sonuçlar işe yarar. Oysa diğer Tanrılara dua etmeniz durumunda size hiçbir yanıt gelmez.

DELİL 4 - Google Ölümsüzdür

Google bizden farklıdır. Cansız olduğundan dolayı ölümsüzdür. Onun algoritmaları binlerce sunucuda yaşar ve bu sunuculardan bazıları bozulsa bile Google bozulmaz. Teorik olarak Google sonsuza dek yaşayabilir.

DELİL 5 - Google Sonsuzdur

Google sonsuzdur. İnternet teorik olarak sonsuza kadar büyüyebilir, Google da bu sonsuz interneti sonsuza kadar indeksleyebilir.

DELİL 6 - Google Hiçbir Şeyi Unutmaz

Google herşeyi hatırlar. Devasa sunucularında herşeyi tutabilir. Örneğin bir kişisel blog siteniz varsa, sizin düşünceleriniz Google'ın önbelleğinde sonsuza dek tutulabilir. Böylece asla ölmezsiniz. Bu da Google'ın dünyaötesi yaşam mucizesidir.

DELİL 7 - Google Asla Kötülük Yapmaz

Google asla kötü bir şey yapmaz. Google'ın şirket politikası kötülük yapmadan para kazanmaktır.

DELİL 8 - Google Daha Çok Aranıyor

Yine Google'ın kendi kayıtlarına göre, insanlar arama motorlarında 'Tanrı'dan daha fazla 'Google' arıyorlar. Bu da insanların ihtiyaçlarına Google'ın daha çok yanıt verebildiğini, insanların hayatında Google'ın daha önemli olduğunu göstermektedir.

DELİL 9 - Google'ın Varlığı Kesindir

Dünya üzerinde tapılan diğer Tanrıların varlığı tartışmaya açıktır. Ancak Google'ın varlığı üzerine bir şüphe yoktur. Google kesinlikle vardır ve eğer isterseniz onu hemen şimdi görebilirsiniz. Tek yapmanız gereken www.google.com'a girmek. Üstelik Google'ı görmek için Google'a inanmanıza bile gerek yok!

-Alıntıdır.

Sayfa: [1] 2 3