Kayıt Ol

İletileri Göster

Bu özellik size üyenin attığı tüm iletileri gösterme olanağı sağlayacaktır . Not sadece size izin verilen bölümlerdeki iletilerini görebilirsiniz


Mesajlar - Kaze

Sayfa: 1 [2] 3 4 ... 11
16
Başka Kurgular / Rüzgarın Gölgesi - Carlos Ruiz Zafon
« : 09 Kasım 2012, 03:19:55 »

Yazar: Carlos Ruiz Zafon
Yayınevi: Altın Kitaplar
Çeviri: Mustafa Karabiber
Yayın Tarihi: 2005
Sayfa Sayısı: 528

Tanıtım yazısından: 1945 yılında, uzun süren İç Savaş'ın izleri Barcelona'da hala sürmektedir. Henüz çok genç olan Daniel Sempere bir kitapçı olan babasıyla birlikte Unutulmuş Kitaplar Mezarlığı'nı ziyaret eder. Babası, oğluna bir kitap seçmesini, ona çok iyi bakmasını ve evlat edinmesini ister. Genç Daniel, Julian Carax adlı bir yazarın Rüzgarın Gölgesi adlı eserini seçer. Bu adeta onun için uzun, gizemli ve sonu belli olmayan bir yolculuğun başlangıcı gibidir. Okuduğu kitaptan çok etkilenen genç adam bu esrarengiz yazarın yaşamını ve ölümündeki gerçeği araştırmaya başlar. Böylece roman içinde yeni bir roman doğar. Daniel tutku ve aşkın, kitapların gölgeli dünyasıyla nasıl kaynaştığını keşfettikçe garip yansımalar yapan bir aynanın oyununun içine düşer.

Yorum: Kolayca belli bir türe dahil edemediğim favori kitaplarımdan birisi Rüzgarın Gölgesi. Yer yer polisiye, fantastik, korku ve dram gibi unsurlar barındırıyor ve en önemlisi de Zafon bu unsurları ustalıkla bir araya getirmeyi başarabilmiş.

Harika kurgusundan ziyade bu kitabı benim için özel kılan etkenlerden belki de en önemlisi gözümde tek tek canlandırabildiğim karakterleri sanırım. Demek istediğim, örneğin bir karakter gözlerinizin önünde bir tehlikeye doğru adım adım ilerlerken siz yerinizde duramıyor ve kendinizi bütün benliğinizle karakterin başına bir şey gelmemesini diliyor halde buluyorsanız o karakter olmuş demektir.

Yazar ilk kitabı olmasından dolayı kitaba bütün birikimini aktarmış gibi görünüyor. Bilirsiniz, ilk kitaplar ya yazarın diğer kitaplarından daha zayıf olur ya da öyle bir başarı yakalar ki arkasından gelen kitaplar bir daha o seviyeye kolay kolay ulaşamaz. Şüphesiz Rüzgarın Gölgesi ikinci kategoriye ait bir kitap.

Zafon'la tanışmak adına yapılabilecek en iyi seçim olup, gönül rahatlığıyla edinilip okunabilir.

17
Sinema / Ynt: Asteriks ve Oburiks Gizli Görevde
« : 09 Kasım 2012, 02:53:06 »
"Gerçek Asterix" artık yaşamıyor ne yazık ki. Yani ilk 2 filmde olan Asterix'ten bahsediyorum.

İlk Asterix (bahsi geçen aktör Christian Clavier ise eğer) ölmedi yahu O.o İnternetten şöyle bir baktım da bir ara hakkında asılsız ölüm söylentileri yayılmış internet üzerinden ama kendisinin ölümüne dair (asılsız söylentiler dışında) herhangi bir bilgiye ulaşamadım. Bunun dışında tahminimce Asterix rolünü yaşından dolayı (kendisi 60 yaşında) bırakmış olabilir.

18
Rıhtım Okuma Etkinliği / Ynt: Rıhtım Okuma Etkinliği
« : 07 Kasım 2012, 19:12:08 »
Michael Ende önerilecek olursa ben kendi adıma 'başlangıç kitabı' olarak Özgürlük Hapishanesi'ni tavsiye etmem. Momo veya Bitmeyecek Öykü daha tatlı olur bence. :)

Momo'yu 20 yaşın altındaki üyelerimizin bir kısmı okuldan istendiği için okumuştur, Bitmeyecek Öykü ise bana bir süre sonra gerçekten hiç bitmeyecekmiş gibi görünmeye başlamıştı O.o

Bu sebepten hem diğerlerine nazaran biraz daha olgun bulduğum hem de daha az bilindiği için Özgürlük Hapishanesi diyorum :).

Fırsattan istifade fantastik için bir de Yürüyen Şato demiş olayım, kitabın Şato Serisi dahilinde yer aldığının farkındayım, yalnız diğerlerinden bağımsız olarak okunmasında bir sakınca görmüyorum.

19
Rıhtım Okuma Etkinliği / Ynt: Rıhtım Okuma Etkinliği
« : 07 Kasım 2012, 18:46:14 »
Bilimkurgu:
Kaplan! Kaplan! - İlk bilimkurgu deneyimi için de deneyimli okurlar için de ideal.

Fantastik:
Özgürlük Hapishanesi - Michael Ende'nin öykülerinden oluşan, üzerine bol bol tartışabileceğimiz, ayrıca pek bilinmediğinden çoğunluğun ilk defa okuyacağını düşündüğüm kitabı.

20
Tartışma Platformu / Ynt: Demiş Goethe
« : 06 Kasım 2012, 21:35:31 »
Konuyla ilgili Goethe'nin çağdaşı (bir ara) yakın dostu olan Arthur Schopenhauer'ın Okumak, Yazmak ve Yaşamak Üzerine kitabını okumanızı öneririm. Tabi Schopenhauer olaya aynı zamanda felsefi yönden yaklaşıyor, yalnız kendisini iyi bir okur olarak gören herkesin ilgisini çekebilecek, gayet anlaşılabilir ve en önemlisi de okuma konusunda fikirlerinize yön verebilecek bir eser.

Kitabın arkasındaki yazıdan bir cümle; "Bir yığın berbat kitap, gıdasını buğday başaklarından alan ve sonunda onu boğup kurutan edebiyatın istilacı yabani otları da öyle. İnsanların zamanını, parasını, dikkatini gasp etmektedirler." Esaslı filozoftur Arti, sözünü sakınmaz ^^.

Neyse, konuyla ilgili -Schopenhauer'ın da etkisiyle şekillenmiş olan- fikirlerime gelecek olursak, bana göre sırf zaman öldürmek için, okumuş olmak için okumak hiçbir şey yapmamakla eşdeğer. Bu şekilde yüzlerce kitap okumaktansa okuduğunu sindirerek, anlamaya çalışarak, kısacası üzerine düşünerek okunabilecek 3 5 kitap kişi için çok daha değerli olacaktır.

Yapılan eylem -okumak, yazmak, kritik yapmak- düşünme içermiyorsa içi boş, temelsiz kalacaktır. Yani "yazmak için çok okumak" önermesini eksik buluyorum. Bunun yerine "yazmak için okumanın yanında düşünmek, okurken de, okuduktan sonra da beynin pas tutmuş her bir hücresini derin uykularından uyandırarak aktif olarak kullanmak gerekli.

21
Rıhtım Okuma Etkinliği / Ynt: Rıhtım Okuma Etkinliği
« : 05 Kasım 2012, 18:59:15 »
Anketteki Bilimkurgu - Fantastik çekişmesini keyifle takip ediyorum ^^. Bakalım basketbol karşılaşmalarının tadı tuzu comeback olayının bir benzerini bu kez bilimkurgu aracılığıyla edebiyat alanında görebilecek miyiz :D ?

22
Oyunlar / Ynt: Müzikleriyle Hatırlanan Oyunlar
« : 04 Kasım 2012, 16:40:18 »
Sons of Skyrim akıllara kazınmış harika bir şarkıdır. Hatta bağımlıları tarafından The Elder Scrolls V: Skyrim'in marşı kabul edilir. Sözleri Ejderha dilinde.

Malukah isimli kadife sesli kız da bu şarkıya öyle bir cover yapmış ki, ağzından dovahkiin kelimesi çıkana kadar aynı şarkı olup olmadıklarını anlayamadım ^^ Orijinali de cover'ı da çok başarılı;

Skyrim - The Dragonborn Comes (Malukah Cover)

Bir de Dishonored'ın kapanış şarkısı aklımda yer etti;

Dishonored - Honor for All (Daniel Licht)

Spoiler: Göster
Along us for all
Of the big and the small
The taller they stand
The harder they fall..

23
Sinema / Hachi: A Dog’s Tale
« : 02 Kasım 2012, 14:08:24 »

Yönetmen: Lasse Hallström
Oyuncular: Richard Gere, Joan Allen, Sarah Roemer, Jason Alexander
Tür: Dram
Fragman: Hachi
IMDB Notu: 8.1

Konu: Film Richard Gere’in canlandırdığı profesör Parker Wilson’ın, tren istasyonunda bulduğu Japon kökenli meşhur Akita inu cinsi köpeği evine almasıyla başlar. İlk önce eşinin sert tepkilerini gören profesörün köpekle aralarındaki bağ gün geçtikçe daha da sağlamlaşır. Kısa zamanda tüm aileye kendini sevdiren Hachi, Wilson ailesinin köpeği olur. Profesörü işe giderken her gün tren istasyonuna kadar yolcu eder ve döneceği saatte her zaman yerinde olup onu bekleyen bir yol arkadaşı olur.

Hachi, Japonya’da meydana gelen gerçek bir hayat hikayesini anlatıyor. Sahibine olan sadakati ile Japonya’dan tüm dünyaya yayılmış bir köpek Hachi; öyle ki yıllar boyu sahibini beklediği tren istasyonuna, köpeğin heykeli dikilmiş.

Yorum: Sadakati ve dostluğu en iyi anlatan filmlerden biri, belki de en iyisidir. En azından benim için durum böyle. Filmin bir de Japon versiyonu mevcut, onu izleme fırsatım olmadı ama gördüğüm kadarıyla filmlerin ikisi de izleyenler tarafından başarılı bulunmuş.

24
Liman Kütüphanesi / Ynt: İndirimler
« : 02 Kasım 2012, 13:09:39 »
2 kere sinemaya uyarlanmış (ikisini de izlediğim için kitabı okumakta gönülsüzüm gerçi ^^) Mario Giordano'nun Deney kitabı da D&R'ın 9.90 kampanyasına dahil. Filmler çok etkileyiciydi, şu durumda kitabının da onlardan aşağı kalır yanı olduğunu sanmıyorum. Hazır fiyatı da uygunken bir göz atmanızı öneririm.

Mario Giordano - Deney

25
Rıhtım Okuma Etkinliği / Ynt: Rıhtım Okuma Etkinliği
« : 02 Kasım 2012, 01:47:51 »
O zaman yavaş yavaş Aralık ayı için bir tür seçmeye başlayabiliriz diye düşünüyorum. Vakit kaybetmeye hiç gerek yok ^^. Aralık deme nedenim de hem türü belirleme hem de kitap seçimi (sonrasında tedariği) belli bir zaman alacağındandır.

Ben de konuyu gördüğümden beri hangi tür & kitabı önersem diye düşünüyordum. Keşke bu ay başlasaydık diyeceğim ama düşününce tür seçimiydi, kitap seçimiydi, kitabın tedariğiydi, sonra da okumasıydı, vs. Aralık ayını bulacaktır.

Şu durumda asker ocağında internete erişme fırsatım olursa girer yazılanları okurum artık ^^

26
Televizyon / Ynt: Doctor Who
« : 01 Kasım 2012, 18:55:40 »
3- The Empty Child & The Doctor Dances (1x9-1x10) - Steven Moffat
Bonus- The Girl in the Fireplace (2x4) - Steven Moffat

Cnbc-e'de denk geldikçe izliyordum sadece. Derken baştan izlemeye karar verdim ve şu anda 2. sezonun ortalarındayım.

İzlediğim bölümler arasında yukarıdakiler kesinlikle en dikkate değer bölümlerdi. (Aynı yazarın kaleminden çıkma olduklarına şaşmamalı.) Bunların haricinde bir de Matt Jones imzalı "2x08 - The Impossible Planet" ve "2x09 - The Satan Pit" bölümlerini dikkate değer buldum.

Ha bir de Russell T. Davies'in yazdığı bölümler bir tek bana mı sıkıcı geliyor, yoksa bu konuda yalnız değil miyim gerçekten merak ediyorum.

27
Harry Harrison - Yer Açın! Yer Açın!

Metis bilimkurgu serisinden çıkmış, Harrison'ın distopik kitabı. Biraz önce bitirdim ve metis bilimkurgu'dan şimdiye kadar okuduğum en iyi kitap olduğunu söyleyebilirim.

Karakterlerin tamamı rahatlıkla okurun gözünde canlandırabileceği, yapaylıktan uzak insanlar. Ayrıca yaratılan - doğum kontrolünden nasiplenmemiş, sürekli çoğalmış ve buna paralel tükettikçe tüketmiş insanların yaşadığı - dünyanın tasvirleri de takdir edilesi.

1966 yılında ilk baskısını yapmış olan kitapta Harrison, gelecekle ilgili endişelerini polis memuru Andy'yi odak alarak gayet akıcı ve en önemlisi de gerçekçi bir şekilde işlemiş.

Kitabın bir süredir baskısı yok, yalnız sahaflardan ve ikinci el kitap sitelerinden rahatlıkla temin edilebiliyor.

28
Liman Kütüphanesi / Ynt: İndirimler
« : 28 Ekim 2012, 20:34:56 »
Az evvel esti, gittim D&R'a ve etiket fiyatları toplam 60 lirayı bulan Kıyamet Gösterisi ve redaksiyonunu Yosun hanımın üstlendiği Dracula Günlükleri'ni 19,80'e aldım, akşam akşam mutlu oldum ^^

Edit: İnkılap Kitabevi'nde de Arthur C. Clarke'ın Richter 10 kitabını 4,90'a gördüm. İlgilenenlere duyurulur. :)

29
Liman Kütüphanesi / Ynt: İndirimler
« : 28 Ekim 2012, 18:02:00 »
D&R da en son 2-3 gün önce  Kıyamet Gösterisi 9,80 tl felandı. Almadıysanız kaçırmayın derim...

İthaki mi yoksa Salyangoz baskısı mı? Eğer İthaki ise, 28 liralık kitabı 10 liraya fuarda dahi bulamayız ^^ Yarın D&R'a bir uğrasam iyi olacak. :)

30
Diğer Bilimkurgu Eserleri / Solaris - Stanislaw Lem
« : 27 Ekim 2012, 02:20:37 »

Tanıtım Yazısından: Kris Kelvin, Solaris'in yüzeyindeki okyanus üzerinde araştırma yapmak için bu gezegene gelir. Çalışmalarına başlayınca, acılı ve farklı anılarla yüklendiği bir deneyim yaşamaya başlar. Bir süre sonra, yalnız olmadığını, diğer araştırmacıların da benzer bir durumda olduğunu fark eder. Solaris gerçekten, kimsenin nasıl olduğunu ve sebebini bilmediği bu anıları yaratan nöral bir merkez olabilir mi? Roman, yalnızca Freud'dan Jung'a uzanan çerçevedeki birçok psikanalitik kuramın örtülü tartışmalarını içermez, aynı zamanda ünlü "tüpteki beyin" örneğinin roman kurgusuyla somutlanmasıdır da... Tarkovski imzalı sinema uyarlaması da kendi alanının klasikleri arasında sayılan Solaris, hem Lem'in eserleri hem de 20. yüzyıl bilimkurgu edebiyatı için bir klasiktir.

Yorum: Hazmedilmesi kolay bir kitap değil Solaris. Stanislaw Lem okurunu pek çok yerde durup düşünmeye sevk ediyor. Bu sebepten kitap belli bir ilgi ve sabır gerektiriyor.

Yazar yalnızca güçlü tasvirler yaparak değil aynı zamanda ana karakteri sık sık kütüphaneye yollayarak tarihini ve ayrıntılı bilimsel dökümünü veriyor Solaris'in. Yazarın yaratısını zengin bilgilerle sağlam bir altyapı kurarak desteklemesi takdir edilesi, yalnız bundan büyük zevk almış olmalı ki, bir süre sonra ipin ucunu kaçırmış olduğu düşüncesindeyim. Kitabın başında ilgi çekici görünen bilgilerin, kitap boyunca detaylandırılarak verilmeye devam edilmesi bir süre sonra gereksiz bir yoğunluk yaratıyor.

Buna rağmen yüksek dozda macera içeren kitapların ardından, üzerine düşünülebilecek, bu sebepten uzun süre hafızanızda yer edecek, farklı bir deneyim.

Sayfa: 1 [2] 3 4 ... 11