Kayıt Ol

Leo'nun Rüyası

Çevrimdışı leonardo

  • *
  • 9
  • Rom: 0
    • Profili Görüntüle
Leo'nun Rüyası
« : 23 Haziran 2011, 14:00:17 »
Arkadaşlar bu kısa anlatım, aslında bir rüya anlatımıdır. Etkilendiğim ve birebir olarak yansıtmak istediğim bir rüyanın akıcı olarak yazımından ibarettir.
...........


Eski bir galleon’daydık. Yaklaşık 20 kişilik mürettebatın içerisin de öyle uluorta etrafa bakarken açtım rüyama gözlerimi. Deniz köpürüyor, boyutsuz dalgalar gemiyi ve güverteyi dövüyor ama ıslatmıyordu. Kısa süreli şaşkınlığı üzerimden atar atmaz gözümü kapalı gökyüzüne çevirdim ve ak sakallı bir ihtiyarın işaret direği üzerinde yağan yağmura ve şiddetli esen rüzgara aldırmadan, bir eliyle destek alıp diğer eliyle rüzgarın ve dalgaların etksinden korunmaya çalışırken, bunu yaparken de birşey görme ümidiyle dişleri sımsıkı halde boşluğa baktığını gördüm.

Deli gibi bir o yana bir bu yana sarsılırmışçasına yol alan ve her dalgayı karşıladığında derinden boğuk bir ses çıkaran ihtiyar galleon fazlasıyla başımı döndürmüş olacaktı ki bir anda kendimi dizlerimin üzerinde kapaklanmış halde istifra ederken buldum.

Her şey o ana kadar kopuk kopuk geliyordu ve endişelenmeye, paniklemeye gerek yoktu, neticesin de bu bir rüyaydı.. Hatta kendimi biraz kaptırabilir isem bu durumdan zevk bile alabilirdim. Yerde öyle kala kalmışken kafamı yine kaldırmaya birazda olsun cesaret edebildim. Sağa solan koşturan tayfalar, bağrışırken boyun damarlarını gösterircesine kafalarını kaldırmalar ve yaptıkları her hareketin sistematik oluşu bir tiyatro sahnesinde aranır kalitedeydi dalgaların etrafa saçtığı milyonlarca su zerresi atmosferi derinleştirir gibiydi.

Nihayet dizlerimin birisini doğrultup ayaklarıma güç vermeye başladım ve yerimden kalkmayı başardım -ki bu yaklaşık bir dakikamı aldı- ama kimsenin umrunda olmadığımı görmek, belki de birilerinin yardım edebileceği fikrini aklımdan iyice uzaklaştırmaktaydı. Tam o sırada işaret direğinde ki ihtiyarın -Dünya yuvarlakmış!’ diye haykırdığını duydum, an ki şaşkınlığımı ancak deli bir dalganın yüzüme çarpıp benide beraberinde yere sürüklemesi sonlandırabilirdi -ki tam olarak olan buydu.-

Dünya yuvarlakmış demek ne demek olabilirdi? Zaten bu bilinen bir şey değil miydi…

Bir saniye!

Bilinçaltım o sıra enfes bir oyun oynarak  üzerimde ki kıyafetlere ardından insanlara üzerinde durduğum şu ihtiyar galleona dikkatimi çekerek, uykuya daldığım dünya zamanı ile rüyada kendimi bulduğum bu kıyamet gününün eş zamanlı olmadığı, arada belkide yüzyıllar olduğu gerçeğini, ve dünya yuvarlakmış diyen ihtiyarın benimle birlikte diğer tüm mürettebatın aslında Amerika’yı keşfe çıkmış denizciler olduğumuz gerçekliğini farkına varmamı sağladı.

Bu farkına varındalık hali, kulakları sağır eden bir top sesi ile son buldu, artık üzerimde tahta zemine sert düşüşümden dolayı bir kaç ezik bölgenin verdiği dayanılmaz acı ve şok etkisi vardı. Toparlanmaya çalışmak zaten ortama göre inanılmaz ağır hareketlerimle olanaksızdı. Yerde sırt üstü yatarken, kıç tarafından görkemli bir korsan gemisinin bize doğru manevra yaptığını gördüm. İnanılmaz bir manzaraydı, anlaşıldığı üzere koca gövdesiyle bize çarpmaya hazırlanıyordu. Bunu anlar anlamaz o korkunç gürültüden kendimi korumak ve olanların bir an önce bitmesini beklemek için gözlerimi ve kulaklarımı sımsıkı kapayıp sağ yanıma doğru dizlerimi iyice kendimi çekerek -aklım sıra korunmaya çalışarak- beklemeye başladım.

Sanırım son hatırladığım şey bulunduğum yerden beş metre kadar yukarı zıpladığımdır. Tabii bunun tamamen çarpışmanın etkisiyle olduğunu düşünürsek durumun ne kadar vahim olduğunu gelin siz düşünün.



Ne kadar bir süre boyunca baygın kaldığımı hatırlamıyorum. Başımda inanılmaz bir ağrı ağzımda garip derecede iğrençlikte, sanki yosun ve deniz suyu konsantresi tadında ama yüksek alkol içeriği ayıltıcı etkisinden anlaşılabilen bir sıvı, yanağımın kenarından akıp giderken gayri ihtiyari aksırarak yerimden doğruldum.

Etrafa saçılmış enkaz yığınları, fıçılar, yanlış hatırlamıyorsam bir kaç ölü beden, insanın kanını donduran bir manzarayla karşı karşıyaydım. Tüm bunlara rağmen beni olduğu kadar sizi de ters köşeye yatıracak bir olay daha vardı. Yaklaşık on kişilik bir kalabalık ellerin de içki şişeleri birbirleriyle yarışa girmişçesine kutlama yapıyorlardı.

Adının sonradan ‘rom’ olduğunu anımsadığım o lanet içki şişesini kafama dikerken lanet olası Amerika’yı, çılgın bir deniz savaşının ardından keşfettiğimizi anladım.

-Bu rüyanın sonu-

Çevrimdışı Wanderer

  • ****
  • 1501
  • Rom: 28
  • Uzun günler ve hoş geceler dilerim.
    • Profili Görüntüle
    • Blog Sayfam - Yolsuz Yolcu
Ynt: Leo'nun Rüyası
« Yanıtla #1 : 23 Haziran 2011, 14:14:47 »
Vay be... Bir kaç hafta sonra Amerika'ya gidecek biri olarak epey ilginç buldum. Dünya yuvarlakmış!

Eğer bu bir rüya olmasa 'Korsanların ne işi var Dünya'nın sona erdiği yerde?' derdim. Neyse ki bir rüya ve mantık aramıyoruz. :)

Tek sorun hafiften karmaşık olmasıydı, yine de beğendim doğrusu. Ellerine sağlık, hoş bir üslubun var tat alarak okudum. :)
May the force, be with you.

Çevrimdışı leonardo

  • *
  • 9
  • Rom: 0
    • Profili Görüntüle
Ynt: Leo'nun Rüyası
« Yanıtla #2 : 23 Haziran 2011, 14:28:43 »
Vay be... Bir kaç hafta sonra Amerika'ya gidecek biri olarak epey ilginç buldum. Dünya yuvarlakmış!

Eğer bu bir rüya olmasa 'Korsanların ne işi var Dünya'nın sona erdiği yerde?' derdim. Neyse ki bir rüya ve mantık aramıyoruz. :)

Tek sorun hafiften karmaşık olmasıydı, yine de beğendim doğrusu. Ellerine sağlık, hoş bir üslubun var tat alarak okudum. :)

Teşekkürler :) aslında dünya sona ermiyor, rüyanın içinde bulunduğu zaman dilimi yüzyıllar öncesi diye belirtilmiş, hatta biraz daha farklı düşünücek olabilirsek rüyada kendimi Americo Vespucci olarak gördüm diyebiliriz bu yüzden aslında bir mantık kargaşası yok o zamnlarda korsanlar gayet varlardı :)
beni yazmaya iten sebep ztn rüyada aynı şekilde geçen kelime öbeğidir 'Dünya yuvarlakmış!'
İhtiyar aslında yeni bir kıtayı keşfetmek ve dünyanın yuvarlak olduğunun kanıtı olarak o anki sevinçle haykırıyor :) iki kelime ile anlam ve mana bütünlüğü açısından etkileyici geldi bana da :)

Çevrimdışı KoyuBeyaz

  • ********
  • 2753
  • Rom: 59
  • Rasyonalist dominant.
    • Profili Görüntüle
Ynt: Leo'nun Rüyası
« Yanıtla #3 : 23 Haziran 2011, 20:05:31 »
Öncelikle foruma hoş geldiniz diyeyim buradan.

Olumsuz gördüğüm yönlerle başlamak istiyorum önce;

Anlatım tarzınız oldukça hoş olmasına rağmen yazım kuralları konusunda bazı yerlerde hatalar var. 'de' lerin birleşik yazılmaları gereken yerlerde ayrı yazılmaları, bazı birleşik kelimelerin ayrı ve ayrı yazılması gereken kelimelerin birleşik yazılmış olması gibi durumlar okurken yer yer aksamaya sebep oluyor. Örnek vermek gerekirse;
Alıntı
içerisin de / uluorta / neticesin de

Bunun dışında uzun cümlelerin bazılarında anlatım bozuklukları var ve sonuna gelene kadar bazı şeyler gözden kaçabiliyor bu yüzden. Ayrıca bazı kelimelerin içinde yutulmuş harfler de gözüme çarptı.

Bunları uyuzluk olsun diye söylemiyorum elbette. Fakat yazı bir kez daha elden geçirilir ve hatalar düzeltilirse okuması daha kolay ve daha zevkli olur diye düşünüyorum. Ayrıca unutmadan, '..' yerine '...' kullanırsanız daha doğru olur. :)

Tüm bunların dışında anlatım tarzınız gerçekten hoş. Ne çok sade, ne çok süslü. Okuyucunun kendisini olaylara kaptırmasını sağlayabiliyor, bir yandan da ağızda güzel bir tat bırakıyor. Rüya içinde bu denli somut bulunabilmek de ilginç bir fikir olmuş. :)

Elinize sağlık. Umarım üzerinden geçilmiş haliyle sizden başka yazılar ve hikayeler de okuyabiliriz. :)
Uzay elbisemle kavgaya hazırım.

Çevrimdışı Nate

  • *
  • 28
  • Rom: 0
    • Profili Görüntüle
Ynt: Leo'nun Rüyası
« Yanıtla #4 : 26 Haziran 2011, 12:25:43 »
Nasıl bittiğini anlayamadım. Sözzcükler mükemmel kullanılmış. Sadece ben de yazım yanlışlarına takıldım. Özellike 'de' lere. Ama gerçekten güzeldi. Devamı gelecek mi?

Çevrimdışı leonardo

  • *
  • 9
  • Rom: 0
    • Profili Görüntüle
Ynt: Leo'nun Rüyası
« Yanıtla #5 : 27 Haziran 2011, 15:31:26 »


Öncelikle ilginize teşekkür ederim. Elbette yorumlarınız benim için değer taşımakta, yanlışlarımı görme noktasında ve onları düzeltme noktasında işime yarayacaklardır.
Fakat anlatımda kuralcı olmayı henüz başarabilmiş değilim. Bununla alakalı bilgim de son derece sınırlıdır. Bunu üzülerek belirtiyorum, ama anlatımlarımda samimi bir dil yakalamayı başarırsam bunun önüne geçebileceğini düşünüyorum. Yani yazım sırasında okuyucu kendini ne kadar içeriğe kaptırırsa kurallardan da o kadar uzak durmayı ve anlatımda ki tatları yakalamayı seçiyor. Ben tam olarak bunun peşindeyim. Samimi bir anlatım benim için kurallardan daha önemli olabiliyor. Bu benim kişisel ilgi alanım ve bundan hoşlanıyorum diye bu şekilde :) Bazı yerlerde hiç duyulmamış yargılar yakalayabilirsiniz. Tam olarakta istediğim bu zaten, örneğin;
'' Bu farkına varındalık hali...'' Böyle bir kalıp yada anlatım daha önce görmedim, biliyorsanız uyarın.
Ama oraya yakıştığı ve fazlasıyla özgün olduğu için kullanmayı tercih ettim. Umarım anlatmak istediklerimi aktarabilmişimdir. :)

Nate;
Bu anlatımın devamı yok dostum, farklı bir konu ile ilgili ufak bir arşivim var ordan yada yeni yazacaklarım arasından elbet paylaşmayı sürdüreceğim.

Çevrimdışı Nate

  • *
  • 28
  • Rom: 0
    • Profili Görüntüle
Ynt: Leo'nun Rüyası
« Yanıtla #6 : 27 Haziran 2011, 16:16:05 »
Devamı gelmeyeceğine üzüldüm. Neyse diğer hikayelerine bakarız o zaman. :)