Kayıt Ol

Sivrice Deniz Feneri Kütüphanesi

Çevrimdışı Bardes

  • **
  • 210
  • Rom: 13
    • Profili Görüntüle
Sivrice Deniz Feneri Kütüphanesi
« : 29 Temmuz 2011, 01:41:51 »


Herkül bedenine saplanmış oku çıkarıp fırlatır; bitip tükenmeyen dayanılmaz acıların ıstırabından kurtulmak için odundan ölüm döşeğini inşa eder, ateşe verir ve kendini içine atar. Alevler vücudunu sardığında gökten bir bulut iner, onu sarmalar, alır Olimpus’a götürür.

Efsane, deniz fenerlerinin ışığına yüklediğimiz değişik anlamların her birini haklı kılıyor sanki. Bir yanıp bir söner görünen tükenmez ışık, onda soyutlanan algıların, yalnızlığın dinginliğinde beyinlerde üreyip çoğalan düşüncelere dönüşerek bir şeylerin somutlaştığını simgelemiyor mu?

Yol gösterici, beladan koruyucu, güç ve dayanıklılık simgesi, romantik aşkları başlatıcı, özveri ve cesaret kalesi, esrarengiz, mistik, entrikalı öyküler mekanı; çalkantılı/dingin anlar, mücadele/huzur yılları, korkular/umutlar, doğa/doğaya karşı insan ikilemi; mimarî şaheser, bilim ve teknoloji ürünü, sanat eseri…

Yaratıcılığımızın esin kaynağı: Deniz Fenerleri.

Her ülkeden her denizdeki, her göldeki, her nehirdeki deniz fenerlerinin ve öykülerinin, orada yaşayanların anılarının ve maceralarının, düşlerin, umutların tanımlandığı, irdelendiği, anlatıldığı her dilden yazılmış yapıtlar bir deniz feneri mekanında toplansın istedik, "Sivrice Deniz Feneri Kütüphanesi" ni kurma çabasına girdik.

İlerleyen yıllarda başarılı olabilmek de bizim umudumuz...

Kaynak: http://www.sivricefeneri.org/oyku.html


Çanakkale'nin Ayvacık ilçesi, Bektaş Köy sahili Sivrice'de bulunan kütüphane, Türkiye'nin tek deniz feneri kütüphanesiymiş. Deniz fenerini kiralayıp restoran olarak kullanmak yerine böyle şahane bir projeye imza atan insanları takdir etmek gerek.