Kayıt Ol

Stalker (1979)

Çevrimdışı Amras Ringeril

  • ******
  • 2483
  • Rom: 0
    • Profili Görüntüle
Stalker (1979)
« : 15 Ağustos 2011, 06:24:47 »

Tür : Bilim Kurgu / Fantastik

Gösterim Tarihi : Ağustos 1979

Yönetmen : Andrey Tarkovski

Senaryo : Boris ve Arkadi Strutgatski, Andrey Tarkovski

Yapım : 1979, Sovyet Rusya , 163 dk.

IMDB Notu: 8,1/10

Oyuncular

Oyuncular: Anatoli Solonitsyne, Nikolai Grinko, Natasha Abramova

Bir nevi kıyamet sonrası gelecekte, isimsiz bir ülkedeyiz. Düşen dev bir meteor açıklanması güç olaylara sebep olmuştur. Yarattığı etki Zone adı verilen bir alanda etkili olmaktadır. Bu alanın ortasında yer alan bir odada insanlığın en derin tutkularını gerçek yapacağı söylenen bir güç vardır.

Dikenli teller ve askerlerle korunan Zone’a sadece zihinsel güçleri ve yeterli cesaretleri olan Stalker’lar girebilmekte ve eşlik ettikleri insanları odadaki güçle yüzleşmeye götürmektedirler. Kahramanımız da böyle bir Stalker’dır. Karısının itirazlarına rağmen bir bilimadamı bir de yazarı yanına alarak hayatının yolculuğuna çıkar.

Meşhur Rus bilim kurgu yazarı Arkadi ve Boris Strugatsky kardeşlerin Yol Kenarında Piknik isimli romanından uyarlanan Stalker ile Tarkovsky, Solaris’te bıraktığı yerden psikoljik bilim kurguya geri dönüyor. Film göründüğünden daha çok alegori ve sistem eleştirisi içerse de yönetmen bunu ustaca alt katmanlara yerleştirmeyi beceriyor.
(Beyazperde)
try again fail again fail better

Çevrimdışı Nihbrin

  • ****
  • 1243
  • Rom: 43
  • [Infornography]
    • Profili Görüntüle
    • nihbr.in
Ynt: Stalker (1979)
« Yanıtla #1 : 15 Ağustos 2011, 06:46:16 »
Spoiler: Göster
Let everything that's been planned come true. Let them believe. And let them have a laugh at their passions. Because what they call passion actually is not some emotional energy, but just the friction between their souls and the outside world. And most important, let them believe in themselves. Let them be helpless like children, because weakness is a great thing, and strength is nothing. When a man is just born, he is weak and flexible. When he dies, he is hard and insensitive. When a tree is growing, it's tender and pliant. But when it's dry and hard, it dies. Hardness and strength are death's companions. Pliancy and weakness are expressions of the freshness of being. Because what has hardened will never win.


Bırak planlanmış her şey gerçek olsun. Bırak inansınlar ve kendi ihtiraslarına gülsünler. Çünkü onların ihtiras sandıkları şey aslında duygusal bir enerji değil, ruhları ve dış dünya ile olan uyuşmazlıklarıdır. En önemlisi de, bırak kendilerine inansınlar. İzin ver, aynı çocuklar gibi çaresiz olsunlar çünkü zayıflık müthiş bir şeyken, güç hiç bir şeydir. Biri doğduğunda zayıf ve esnektir. Öldüğünde ise sert ve duyarsız olur. Bir ağaç büyürken naziktir ve eğilip bükülebilir. Ancak kuruyup sertleştiğinde, ölür. Sertlik ve güç ölümün yandaşlarıdır. Esneklik ve zayıflık ise tazeliği ifade ederler. Çünkü bir defa katılaşmış olan asla kazanamaz.

İnsanların hayatlarının belli bir döneminde, 2,5 saatlerini bu filme ayırmaları gerektiğini düşünüyorum. Zone (ve temsil ettiği sayısız imge) her ne kadar alışılmadık ve farklı görünürse görünsün, saygı duyulması ve kabul edilmesi gerektiğini film boyunca insanların benliklerine kazır. Şiir gibi bir film işte.