Kayıt Ol

Zifiri Karanlık Yıldızsız Gece

Çevrimdışı Laughing Madcap

  • ****
  • 960
  • Rom: 51
  • The Oncoming Storm
    • Profili Görüntüle
Zifiri Karanlık Yıldızsız Gece
« : 20 Kasım 2011, 22:04:34 »

Geçtiğimiz yılın kasım ayında çıkan ve kitap satış sitelerinde çoğu listenin ilk sırasına yerleşen Stephen King'in kitabı Zifiri Karanlık Yıldızsız Gece, Türkçe çevirisiyle raflardaki yerini almaya hazırlanıyor!

“Her insanın içinde başka birinin, bir yabancının olduğuna inanıyorum…” diye yazıyor Wilfred James, dört zifiri karanlık hikâyenin ilki olan "1922"yi oluşturan itirafnamesinin ilk sayfalarında. James'e göre bu yabancı, karısı Arlette babasından kalan araziyi satmayı teklif ettiğinde ortaya çıkıyor ve korkunç bir cinayet ve delilik sürecini tetikliyor.

"Koca Şoför"de, polisiye roman yazarı Tess, bir imza gününün ardından evine dönerken yolda bir yabancıyla karşılaşıyor. Tecavüze uğrayıp ölüme terk edilen Tess intikam planları yaparken bir başka yabancıyla karşılaşıyor: İçindekiyle.

"Adil Uzatma", hikâyelerin en kısası, muhtemelen aynı zamanda en iğrenci ve kesinlikle en komiği. Şeytanla anlaşma yapmak, Dave Streeter'ı ölümcül hastalığından kurtarmakla kalmıyor, hayatı boyunca ruhunda biriken ıstırabı fazlasıyla dindiriyor. Darcy Anderson, yirmi yıldan fazla bir süredir evli olduğu kocası seyahatteyken, pil aramak için garaja gidiyor. Ayağı tezgâhın altındaki kutuya takılınca kocasının içindeki yabancıyı keşfediyor. Tüyleri diken diken eden korkunç bir keşif ve sona eren iyi bir evlilik. Zifiri Karanlık Yıldızsız Gece, Stephen King'in uzun hikâye formunun ustası olduğu gerçeğini, birçok başarılı filme esin kaynağı olmuş eserlerinde olduğu gibi, yeniden ortaya seriyor.

Altın Kitaplar'dan çıkacak kitabın çevirisini Canan Kim üstlenmiş. 24 Kasım 2011'de çıkacak olan kitabın tanıtım ve künye bilgileri için buraya tıklayabilirsiniz.
Attention all planets of the solar federation
We have assumed control.

Çevrimdışı magicalbronze

  • *
  • 4075
  • Rom: 1
    • Profili Görüntüle
Ynt: Zifiri Karanlık Yıldızsız Gece
« Yanıtla #1 : 22 Kasım 2011, 18:01:15 »
Kitap hakkında sitemizde yayımlanmış olan incelemeye ulaşmak için buraya tıklayabilirsiniz.
"Her neyse sahip olunan, doğar ve ölür.
Bu nefsi müziğin içinde sıkışmış herkes
İhmal eder ölümsüz aklın harikalarını."
- William Butler Yeats, "Sailing to Byzantium "

Çevrimdışı DarLy OpuS

  • ********
  • 2766
  • Rom: 35
  • Dansımız Marşandiz
    • Profili Görüntüle
    • Uykusuzluk Kulesi
Ynt: Zifiri Karanlık Yıldızsız Gece
« Yanıtla #2 : 19 Şubat 2012, 02:50:28 »
Nasıl bir yorum yapmam gerektiğinden emin değilim. Kitap hakkında çok fazla şey söylemek istemiyorum; ama çok az konuşmak da doğru gelmiyor. Stephen King. King!

Kitabın Son Söz'ünde insanların bazı çetin koşullar altında neler yapabileceğini, nasıl davranabileceğini anlatmak istediğini belirtmiş. Bunda köküne kadar başarılı olduğunu söyleyebilirim. Karakterlerin içine düştükleri kötü durumlar aklıma gelince... Bir insanın bu güçte bir anlatımı gerçekleştirebilmesi için; bütün anlatılanların gerçek olması gerektiği gibi ürpertici bir fikre kapılıyorum.

Çoğu zaman her şey çok gerçek. King aynı Son Söz'de bu öykülerin kimi yerlerinde rahatsız olabileceğimizden de bahsetmiş. Bu rahatsızlığın olayların dehşet boyutundan değil de gerçeklik boyutundan doğmuş olduğuna inanıyorum. Siz ya da kapı komşunuz... Neden olmasın ki?

Öykülerde bir diğer ağır basan nokta, insanların içlerindeki karanlık taraf. Karanlığın boyutu hakkında bir şey diyemem ama; hikâyeleri okurken karanlığın nasıl filizlendiğini hissedebildiğimi rahatlıkla dile getirebilirim. İşin kötü yanı, bu karanlığı haklı bulmamdı sanırım. Sıcak yatağınızda oturup kahvenizi yudumlarken; bir yerlerde fışkırmakta olan karanlığı haklı bulmak ve karanlığı desteklemek, insanı dehşete düşürmek için yeterli görünüyor.

King diyor ki:

"Kötü yazarlık, boktan sözdizimi veya hatalı gözlemden ötesidir; kötü yazarlık, genellikle insanların gerçekte neler yaptıklarına dair hikâyeler anlatmayı, sözgelimi katillerin yaşlı kadınlara karşıdan karşıya geçmeleri için yardım edebileceği ihtimalini inatla reddetmekten kaynaklanır."

Yani herkesin bildiği; ama çoğu kişinin göz ardı ettiği, insanın asla tamamen siyah ya da tamamen beyaz olamayacağı gerçeğinden söz ediyor. Stephen King'i boktan sözdizimi veya hatalı gözlemler yaparken bulabilirsiniz. Ancak iddia ediyorum, onun dünyasında hiçbir şey tamamen siyah veya beyaz değil.

Sanırım onu biraz da bu yüzden seviyorum.

Uzun öykü hususundaki ustalığını bir kez daha ilan ederken; insan psikolojisini çözümleme yeteneğiyle adeta bir ders kitabı yazmış. Okuduktan sonra da aklınızda dönecek, koyu bir kitap.

Rahatsız edici ve güzel.

Çevrimdışı kadri kerem

  • **
  • 68
  • Rom: 3
    • Profili Görüntüle
    • Zemine Kazılı Notlar
Ynt: Zifiri Karanlık Yıldızsız Gece
« Yanıtla #3 : 10 Mayıs 2012, 20:59:29 »
"1922" ve "İyi Bir Evlilik" güzeldi. Ama kitaptaki öyküler bir "Kitaplık Polisi" ya da "Gizli pencere, Gizli Bahçe" kadar başarılı değildi açıkçası.
Zemine Kazılı Notlar
http://kadrikeremkaranfil.blogspot.com/