Kayıt Ol

İçimizdeki Şeytan - Sabahattin Ali

Çevrimdışı estarriol

  • **
  • 163
  • Rom: 10
    • Profili Görüntüle
İçimizdeki Şeytan - Sabahattin Ali
« : 31 Mart 2012, 23:19:20 »

İsteyip istemediğimi doğru dürüst bilmediğim, fakat neticesi aleyhime çıkarsa istemediğimi iddia ettiğim bu nevi söz ve fiillerimin daimi bir mesulünü bulmuştum: Buna içimdeki şeytan diyordum, müdafaasını üzerime almaktan korktuğum bütün hareketlerimi ona yüklüyor ve kendi suratıma tüküreceğim yerde, haksızlığa, tesadüfün cilvesine uğramış bir mazlum gibi nefsimi şefkat ve ihtimama layık görüyordum. Halbuki ne şeytanı azizim, ne şeytanı? Bu bizim gururumuzun, salaklığımızın uydurması... İçimizdeki şeytan pek de kurnazca olmayan bir kaçamak yolu... İçimizdeki şeytan yok... İçimizdeki aciz var... Tembellik var... İradesizlik, bilgisizlik ve bunların hepsinden daha korkunç bir şey: hakikatleri görmekten kaçmak itiyadı var...

İnsanın, kendini erdemli olduğuna ikna etme çabasını gözünün yaşına bakmadan boşa çıkarıyor bu kitap.

Kitapta anlatılanlar, tüm sayfalara ustalıkla yedirilmiş o yoğun öz kadar bağlıyor insanı kendine. Her karakterde başka bir açığımla karşılaşmak ağır geldi bana. Okuması kolay, kaldırması zor bir kitap.

Değişmek için bir sebep arayan ve geri çevrilmez biçimde yozlaşmaya başlayan bir adam. Tahammülle sefer arasında bir genç kız ve onun sevdiği adama gözlerini kapatarak tutunuşu. Bir yanda unutamadıkları günahlarıyla burkulan kalpler, diğer yanda olmayan iyiliklerinin propogandasıyla meşgul et ve kemik yığınları var Sabahattin Ali' nin çizdiği bu 30' ların İstanbul' unu anlatan portrede.

Kitabı okumadan evvel içinde bulunduğunu sandığı kısımda bulamayınca insan kendini, kolay olmuyor  devam edip bitirmek.

Çok beğendim, ama benim gibi günahlarına göz kapamayı seçmiş olanlara tavsiye etmem. Kimse rüyasından uyanıp rahatından olmasın durduk yere.

Nietzche' den bir alıntıyla bitirelim en iyisi:

Bir zamanlar ihtirasların vardı ve onların kötü olduğunu söylerdin. Ama şimdi yalnızca Erdemlerin var: senin ihtiraslarından doğdular.

Çevrimdışı Fırtınakıran

  • *
  • 8351
  • Rom: 1
  • Unique Ravenclaw
    • Profili Görüntüle
Ynt: İçimizdeki Şeytan - Sabahattin Ali
« Yanıtla #1 : 29 Eylül 2015, 14:43:50 »
Sabahattin Ali'nin en sevdiğim kitabı işte tam olarak bu kitap.

Adı aslında hepimizi daha başından uyarıyor. İçimizdeki Şeytan'la yüzleştiren bir eser okuyacağımızı bas bas bağırıyor. Ama biz başta sanıyoruz ki bu Şeytan hinlikler peşindeki, bizi toplumca lanetlenmiş eylemlere sürükleyen bir varlık.

Değil.

İçimizdeki Şeytan, okurken insanın içine ayna tutan ve sizi kendinizle baş başa bırakan bir başyapıt. Toplumun ayıplarını, devletin suç teşkil ettiklerini anlatmıyor. Bizlerin kendimiz içinde kabul etmediğimiz türlü zayıflıklarımızı, kimileri için küçük, ama insanın kendi için büyük günahlarını konu ediyor. Aslında en çok kararsızlık ve tutarsızlık illetinin insan üzerindeki etkisini ele alıyor. Dahası, toparlanmaya çalışıldıkça nereden tutulsa elde kalır, çürük basamaklı kararların da kitabı.

Sabahattin Ali'nin usta elleri tarafından yazılmış değerli bir kitap bu. Rahat okunan ve hızlı biten bir eser olmasına karşın, ben yavaş yavaş, üzerinde düşüne düşüne okumanızı tavsiye ederim.

Çevrimdışı Bozhermes

  • **
  • 94
  • Rom: 0
    • Profili Görüntüle
Ynt: İçimizdeki Şeytan - Sabahattin Ali
« Yanıtla #2 : 03 Aralık 2015, 23:14:18 »
Bu kitap... Kuyucaklı yusuf ile birlikte en iyi iki eseri. Herkes moda oldu diye sanırım Kürk Mantolu Madonna'ya adeta taparken asıl güzellikleri kaçırıyor sanırım.

Çevrimdışı Müstehzi

  • *
  • 38
  • Rom: 2
    • Profili Görüntüle
Ynt: İçimizdeki Şeytan - Sabahattin Ali
« Yanıtla #3 : 29 Şubat 2016, 17:35:55 »
Kürk Mantolu Madonna'nın aşırı popüler olmasına ben bu kitap adına seviniyorum. Sabahattin Ali'ye Kürk Mantolu Madonna ile hayran olup bu kitabını hatta tüm kitaplarını okumaya karar vermiştim çünkü.

İçimizdeki Şeytan'da da her Sabahattin Ali romanında olduğu gibi kitap bittiği an boğazınıza düğümlenmiş bir yumru buluyorsunuz emin olun. Sona yaklaştıkça ruhunuzu daraltıyor hikaye ve sonunda sert bir darbeyle sakat bırakıyor sizi. O hapishane çıkışı, o yürüyüş... Sigara kullanıyorsanız bütçenizi önceden ayarlamanızı tavsiye ederim :)
“Olduğum şeyle olmadığım şey arasında, hayal ettiğim şeyle hayatın beni yaptığı şey arasında bir boşluğum.”
- Fernando Pessoa