Kayıt Ol

Dünyalı İstilacılar - Robert Silverberg

Çevrimdışı KoyuBeyaz

  • ********
  • 2753
  • Rom: 59
  • Rasyonalist dominant.
    • Profili Görüntüle
Dünyalı İstilacılar - Robert Silverberg
« : 12 Nisan 2012, 23:26:26 »

Alıntı yapılan: Arka Kapak
… Yabancı yaratık konuşurken, Kennedy, Şef Gunther’in onları daha yakından tanımasını niçin istemediğini daha iyi anlıyordu. Onlar, ilkel vahsiler olmaktan çok uzaktılar.
Belki de dünyalılarınkinden çok daha eski bir kültürleri vardı. Gezegenlerinin açık genişliği, onların teknolojik gelişmelerini olanaksız kılmıştı. Ama bu eksikliklerini giderme yollarını bulmuşlardı. Onlar, beklemeyi ve yenilgiyi kabullenmeyi bilen yaratıklardı. Gökyüzünün çok çok dışından gelip, kendilerini tehdit eden istilacılar karşısında bile umutlarını yitirmeyen bir yaradılışa sahiptiler.
Künye bilgileri için tıklayın.

Dünyalı İstilacılar bulunması zor bir kitap. BASKAN Bilim-Kurgu Dizisi'nin diğer kitaplarında da olduğu gibi ya bir yakınınızda/tanıdığınızda görmeli ve nazikçe el koymalı, ya da sahaflarda şansınız yaver gitmeli şu zamanda bulup da okuyabilmek için. Olur da talih yüzünüze güler ve kitabı okuma şansına sahip olursanız zaten nadir bulunan nesnelerin neden daha kıymetli olduğunu da anlayacaksınızdır.

Kitabın adı olayı özetliyor aslında bir nevi. Silverberg'ün kurgusu en genel tanımı ile dünya dışındaki bir gezegende bulunan yaşam formunu, insanların açgözlülük ile orayı ele geçirmeye çalışmasını ve bu 'istila'nın, insanların tepkisini çekmeden, iyi bir kılıf ve aldatmaca ardından yapılmasını sağlamakla görevli bir 'pazarlamacıyı' konu alıyor. Ana konu ilk bakışta biraz klişe gibi görünebilir ama aslında oldukça farklı bir bakış açısı getirmiş Silverberg uzaylı-insan ilişkilerine. En basitinden uzaylıların insanları değil, insanların uzaylıları domine ettiğini ne kadar sık görebiliriz ki?

Kurgu ile ilgili çok fazla konuşmak istemiyorum aslında. Bunun bir nedeni kitabın genel olarak okuyucuya süpriz yapmak gibi bir amaç taşımaması, dolayısıyla da pek çok sahneyi kolayca tahmin edebiliyor olmamı; ben de anlatırsam bayağı yavan olur bir daha okuyan için herhalde. :P Fakat bu tahmin edilebilir sahneler/olaylar kitabın akıcılığına ya da zevkine dokunmuyor çünkü az önce de dediğim gibi böyle bir amaç zaten yok. Bu kitap bilim-kurgusal özelliklerinin yanında insanın açgözlülüğüne, basının ve güç sahibi kişilerin toplulukları nasıl yönetip yönlendirdiğine, güçlünün güçsüz karşısındaki acımasızlığına ve insanın uzaya bile çıksa insan olarak kalacağına dair pek çok şey anlatıyor.

Robert Silverberg'ün İçeriden Ölmek isimli kitabını okuduktan sonra da şunu belirtmek istiyorum ki iki kitabın üslubu arasındaki fark öyle dikkat çekiyor ki dönüp yazar adını iki kez kontrol etmek gerekiyor. Aynı adamın elinden çıkmış iki eserin bu denli farklı yazılabilmesi gerçekten şaşırttı ve büyük saygı uyandırdı Silverberg'e karşı.

Üzerinde konuşacak pek çok şeyi olan kısa ama dolu bir roman bu. Fazla ayrıntıya girmeyi doğru bulmuyorum, kitabın tanımını da tam olarak yapabildiğim söylenemez aslında ama eğer okuma şansınız olursa alacağınız tadı da baltalamak istemiyorum. Ama şu eleştiriyi de bitirmeden yapmam gerek yoksa içimde kalır: Kitabın kısalığı 'hoş değildi'. Özellikle arka kapağa doğru yaklaştıkça pek çok sahnenin hızlıca geçilmiş olduğunu görerek üzüldüm, keşke birazcık daha uzun olsaydı da o kısımlar da (çoğunlukla kurgusal yöne kayan aksiyon sahneleri denebilir) kendini daha rahat gösterseymiş. Gerçi bu çabuk geçişlerin yazarın bilinçli tercihi olduğunu da düşünmek gerek ama bende yarattığı izlenim bu şekilde oldu.

Sonuç olarak Dünyalı İstilacılar eğer bilim kurgu seviyorsanız alıp okumak isteyeceğiniz bir kitaptır diyebiliriz. Yalın bir anlatım ile uzaylı-dünyalı ilişkilerine özgün bir bakış açısı getirip ardına pek çok mesaj da koyarak yıpranmış kapaklar ardında bizi selamlamış Silverberg. Edinebilirseniz mutlaka bir şans verin derim.
Uzay elbisemle kavgaya hazırım.

Çevrimdışı magicalbronze

  • *
  • 4075
  • Rom: 1
    • Profili Görüntüle
Ynt: Dünyalı İstilacılar // Robert Silverberg
« Yanıtla #1 : 13 Nisan 2012, 10:59:52 »
Baskan Yayınları bazı kitaplarda kısaltmaya gitmişti. Bu kitabın da böyle bir uygulamadan nasibini almış olma ihtimali var diyeceğim fakat orijinal dilinde de toplamda (tabi daha geniş ebatlarla) 152 sayfaymış.

Açıkçası kitapta benim en çok hoşuma giden kısım insanların sınıflandırılması ve birbirlerine bu gözle açık açık bakmaları olmuştu. Bir bakıma bizim bugün uyguladığımız ama adını koyamadığımız, sorulsa öyle bir şey yok diyeceğimiz ama içten içe farkında olduğumuz bir durumu göstermiş. Takdir edilesi.

Bir de Kennedy'nin uzaylılarla olan ilişkisini ve daha sonra farkına vardığı şeyleri, Biz'deki D-503'e ve dolayısıyla 1984'teki Winston Smith karakterlerine benzettim. Yanlış anlaşılmasın, benzer derken yaşadıkları bir anlık aydınlanmadan bahsediyorum. Yoksa elbette farklı bir gidişat, farklı sonlar bekliyor bizleri.

KoyuBeyaz'ın belirttiği gibi; alın, okuyun. Silverberg'ün daha çok eserinin dilimize kazandırılmasını heyecanla bekliyorum.
"Her neyse sahip olunan, doğar ve ölür.
Bu nefsi müziğin içinde sıkışmış herkes
İhmal eder ölümsüz aklın harikalarını."
- William Butler Yeats, "Sailing to Byzantium "

Çevrimdışı Fırtınakıran

  • *
  • 8351
  • Rom: 1
  • Unique Ravenclaw
    • Profili Görüntüle
Ynt: Dünyalı İstilacılar // Robert Silverberg
« Yanıtla #2 : 11 Mayıs 2012, 20:36:47 »
Zaten her şey söylenmiş, aynı şeyleri tekrarlamaya pek gerek yok aslında.

Sadece şunu söylemek istiyorum, İçeriden Ölmek ile kalbimi dört bir yandan fethetmiş Silverberg'in Gece Kanatları ile devam eden imparatorluğunu bu kitapla sonlandırdım. Bildiğim kadarıyla yazarın sadece 3 kitabı çevrilmiş. İlk çevrilen kitabı da Dünyalı İstilacılar olunca -haliyle çoook zor bulunuyor- okuma sırasında en sona kaldı.

Bildik bir konuyu kendi üslubuyla ne de güzel evirip çevirdiğini görmek kendisine bir kez daha saygı duydurdu. Neden bilimkurgunun ustaları arasında anıldığını anlamak gerçekten zor değil. Kitap keşke daha uzun olsaydı demekten kendimi alamasam da, o kısacık sayfalara bile doldurduğu sayısız öğeyle klasikleşecek bir eserdi.

Ben bu adamdan daha fazla kitap okumak istiyorum!

Çevrimdışı Bay_Karamsar

  • ****
  • 865
  • Rom: 12
    • Profili Görüntüle
Ynt: Dünyalı İstilacılar - Robert Silverberg
« Yanıtla #3 : 05 Mayıs 2016, 21:43:21 »
Sonunun aceleye getirilmiş gibi durması ilk başta canımı sıksa da; kitaptaki dünya medeniyetinin eriştiği noktayı göz önüne alınca kendi içinde tutarlı geldi.

Spoiler: Göster
Kitapta geçen dünya medeniyetinde, alt-üst tabanlı statü ve sınıf varlığını sürdürse de, tüketim kültürü ve ekonomisinin var olduğu dünyanın geneline hakim olan bir barış söz konusu. Eh, ideale yakın bir kapitalizmi yaşayarak işleyen bu sistemde, nefretle karşılanacak şeylerden biri de, haksız rekabete teşebbüs olur her hal. Kaynakların, başkalarının haksız kazancı uğruna heba edilmesi, sistemi ayakta tutmak adına uğraşan hiçbir otorite tarafınca kabul edilemeyeceğine göre, ana kahramanın basit gözüken hareketinin düğümü kolayca çözüvernesi akılma yattı.


Ya da, kitabı beğenmeme bağlı olarak kendimi böyle düşünmeye sevk etmekteyim.