Kayıt Ol

Yazım yeteneğinin gelişmesi için neler yapılmalı ?

Çevrimdışı HighLord

  • **
  • 244
  • Rom: 5
  • Dragonborn
    • Profili Görüntüle
    • Kotalılar Vakfı
Evet arkadaşlar. Uzun bir süredir fantastik öykü,roman yazma gibi bir hevesim var. Ama yazım yeteneği anlamında kendimi yeterli bulmuyorum. Bir işe hevesle başlayıp sonrasında ne kadar berbat olduğunu görünce umudum düşüyor ve pes ediyoum. Bu işi doğru düzgün yapabilmem için siz değerli arkadaşlarıma soru sormam gerekli.  :) Kurgu İskelesi'nde çok güzel hikayeler var yazdığınız. Ben bunları yapabilmek istiyorum.

Çok konuştum. Daha fazla kafanızı şişirmeden sorularımı sorayım:

1.) Bir hikayedeki olayları nasıl daha iyi betimleyebilirim ?
2.) Kurgu oluşturmaya nasıl başlamalıyım, nelere dikkat etmeliyim ?
3.) Diyaloglar nasıl daha canlı olabilir ? ( Yani okuyan kişi kendini o diyaloğun içindeymiş gibi hissedecek. Hissedecek adeta. )
4.) Nasıl karakter yaratabiliriz ?

Aklıma gelen bazı sorular daha vardı ama unttum onları. Şimdilik bunları sorabildim. Yanıtlarınıza şimdiden teşekkür ediyorum.. :)





 

Çevrimdışı DarLy OpuS

  • ********
  • 2766
  • Rom: 35
  • Dansımız Marşandiz
    • Profili Görüntüle
    • Uykusuzluk Kulesi
Ynt: Yazım yeteneğinin gelişmesi için neler yapılmalı ?
« Yanıtla #1 : 23 Haziran 2012, 18:36:44 »
Benim pek haddime mi bilmiyorum ama bütün bu soruların ve daha fazlasının cevabını kendimce tek bir şekilde verebiliyorum, paylaşmak istedim.

Burada, sağda, solda pek çok insan büyük bir hata yapıyor: Roman okuyarak öykü yazmaya çalışıyor. Roman ve öykü dinamikleri bakımından çok farklı olaylardır ve, "Önce kısa kısa öykülerle başlayayım, sonra romana da geçeriz evelallah!" görüşü son derece tehlikeli ve yanlıştır. Kısa vaadede iyi öyküler yazmak istiyorsanız, işe Sait Faik, Ömer Seyfettin'den başlayıp Sabahattin Ali, Tomris Uyar, İlhan Durusel, Sema Kaygusuz gibi isimlerle devam etmeli; imkânınız varsa geçmişten günümüze okuyabileceğiniz kadar öykücünün eserlerini okuyup tüketmeniz gerekmektedir.

10-15 yazar sonra zaten bilinciniz size karakteri daha iyi nasıl yaratabileceğiniz yahut olayı daha iyi nasıl betimleyebileceğinize dair uyarılar verecektir. Tamamen istemdışı bir kontrole sahip olmanın en büyük gereği öykü için büyük öyküler; roman içinse büyük romanlar okumaktır.

Bu aydınlanmayı yaşadığımdan beri daha huzurlu öyküler yazıyorum, sizlere de öneririm. :)

Çevrimdışı Erymnys

  • ***
  • 496
  • Rom: 8
  • PKBL
    • Profili Görüntüle
    • Erymnys
Ynt: Yazım yeteneğinin gelişmesi için neler yapılmalı ?
« Yanıtla #2 : 23 Haziran 2012, 19:41:57 »
Darly Opus'a katılıyor ve haddim olmadan ben de eklemek istiyorum. Her türlü şeyi okumak gerek ama okurken de seçici olmak lazım, okumasanız daha yararlı olacak milyonlarca kitap var, isim vermeyelim. :)

İkincisi ve bence en önemlisi; gerçek bir yaratım süreci içine girmek, aslında bu süreç sırasında dikkatinizi kesinlikle başka birşeye odaklamamakla ulaşılabilinecek birşey, diye düşünüyorum. Yani birşey yazarken sadece onu düşünün, masanın başında olup da onu yazdığınız andan değil, o eserin yazılma sürecinin tamamından söz ediyorum. Yani otobüste, yemek yerken hatta uyurken bile aklınızın büyük kısmında yazdığınız şey olsun. Aklınıza ne müthiş fikirlerin geldiğini görüp şaşıracaksınız.(Ya da bu sadece bende işe yarıyor.) Bazen olur tabi, tıkanırsınız bir yerde, tek kelime yazamazsınız, o zaman bırakın gitsin o yazı, dönerse sizindir, dönmezse zaten hiç sizin olmamıştır. Gerekirse yıllarla ölçülebilecek aralar koyun o yazının yazım süreçlerinin arasına. Unutmayın bazı taptığımız şairler sadece tek kelime için ömürleri boyunca bir şiiri bitmemiş sayıyorlardı. (Bu tamamen benim görüşüm. Ben yazım sürecinin ilhamla olduğu kanısındayım. Hergün masa başına geçip her geçtiği zaman da yazabilen insanlara sonsuz saygım var.)

Sürekli bir yazıyı düşünürken elbette karakter yaratmak da daha kolaylaşıyor. Sürekli etrafı gözlem halinde oluyorsunuz çünkü. O yüzden otobüsteki yaşlı amcadan, alışveriş yapan kokoş teyzeye kadar herkes sizin için potansiyel bir karakter ya da potansiyel bir karakterin bir özelliğini taşıyor. Ama bence bu konuda en büyük kaynak insanın kendisi. Kendinizi iyi gözlemleyebilirseniz karakterleriniz de daha sağlam olur çünkü sonuçta her karakter siz ne kadar isteseniz de istemeseniz de sizin bir özelliğinizi taşıyor. Bunun için benim şahsen yaptığım ve yapmaktan çok çok keyif aldığım küçük bir alıştırma(mı diyeyim bilemedim) var. Herkesin kişisel olarak çok fazla kullandığı cümle kalıpları ya da kelimeler vardır ya hani, işte onları zaman zaman değiştirmek. Öyle çok köklü değişikliklerden de bahsetmiyorum. Basit şeyler ama giderek hem sizin sözcük dağarcığınızın gelişmesini sağlıyor, hem de karakterlerinizin cümlelerini çeşitlendiriyor. Çünkü bir karakterin en büyük kişisel özelliklerini kurduğu cümleler anlatır ve karakterlerinizin hepsi aslında sizin ağzınızdan, sizin cümlelerinizle konuşur.

Kurgu konusunda da sözü Poe'ya bırakıyorum. Sondan başlanması gerektiğini söylüyor üstat, yani önce sonu yazın, ordan başa doğru gelin, diyor. Şahsi denemelerim sonrası ortaya çıkan sonuç: Cık, zor, olmuyor. Yapabileni tebrik ediyorum.

Son olarak yazdığınız hiçbir şeyi asla ama asla atmayın, ne kadar kötü olduğunu düşünürseniz düşünün. Bir kere sizin hayatınızın tamamen size ait bir parçası onlar, kıymayın, yazıktır. İkincisi yazarken beğendiğiniz birşeyi üzerinden bir süre geçince okuduğunuzda beğenmiyorsanız dünyada sizden mutlusu yoktur, çünkü bu sayede bir takım eksiklerinizin farkına varmış ve onları kapatmış olduğunuzu anlayabilirsiniz.

Kısacası daima yazmak gerek, konu, tür ne olursa olsun. Üşenmeden korkmadan kalemi ele almak gerek. Hatta bazen uzun araştırmalar gereken o sıkıcı makalelerden bile yazmak gerek ama kalemi elden bırakmamak gerek. Kırk fırın ekmek yemiş kadar yazdığımızda ancak kendimizi bir yazar olarak niteleyebiliriz(belki...)

Çok biliyormuş gibi konuştum biraz ama bunlar benim şahsi olarak uyguladıklarım, uygulamaya çalıştıklarım, kısaca on bir yıllık birikimlerim. Ben ne kadar yol aldım edebiyat konusunda meçhul tabi. Ama zaten sonu olmayan bir yol bu, o yüzden hırs yapıp mümkün olduğunca çok gitmeye çalışmak yerine yolculuğun keyfini çıkarmak çok daha mantıklı geliyor. Bir Shakespeare, bir Goethe, bir Dostoyevski bir kere geliyor bu dünyaya ve inanın içinizde onlardaki gibi bir yetenek varsa er geç belli eder kendini, yoksa dediğim gibi, yol uzun, keyfini çıkarmak gerek. :)

Elleri kalem tutanlara bu kadar düşman varken biz çok acı çekeriz daha, çok ölürüz kan kaybından!..

Çocuk Yetiştirme Sanatı Üzerine Bir Deneme --->Erymnys

Beklerim efendim...

Çevrimdışı pbypvm

  • *
  • 3
  • Rom: 0
    • Profili Görüntüle
Ynt: Yazım yeteneğinin gelişmesi için neler yapılmalı ?
« Yanıtla #3 : 25 Haziran 2012, 03:24:34 »
benimde böyle bir hevesim var ama durum vahim bazen iyi fikirler geliyor (ne kadar iyi bilemem) sonra onları not almak için gidiyorum bir bakmışım unutmuşum!!!

Çevrimdışı Cemil

  • *
  • 2
  • Rom: 0
    • Profili Görüntüle
Ynt: Yazım yeteneğinin gelişmesi için neler yapılmalı ?
« Yanıtla #4 : 09 Temmuz 2012, 23:10:30 »
Benim tavsiyelerim:

Yazacaklarını yazdıktan sonra kapatıp bir yere kaldır ve uzunca bir süre onlara dokunma. Çünkü yazdıktan hemen sonra başa dönüp okumaya başlarsan bir sürü hata fark edecek ve onları da düzelteyim derken bu kez başladığın işi bitiremeyeceksin. Ne kadar kötü ve ne kadar iğrenç hatta ne kadar yanlış yazdığını umursamadan, zamanla yarışıyormuşcasına hızla yazacaklarını kağıda dök ve o kağıdı hemen bir yere kaldır. Belki birkaç gün sonra ya da birkaç ay sonra yazdıklarına daha sağlıklı bakış atabileceksin.

Bunun yanında, betimleme konusunda en basitinden şuna başvur: Atıyorum, geceyarısı okçular kaleye doluştu yazmak yerine mor alacakaranlıkta okçular taş kaleye doluştu yazarak çok basit ama çok daha keyifli bir cümle yaratmış olursun. Bunun yanı sıra ön okumalar yapmanda fayda var. Mesela bir ağaç ansiklopedisi edinebilirsin. Fantastik edebiyatta muhakkak hikayenin bir yerinde ağaçlar olacaktır. Ağaçların gölgesinde dinlendiler yazacağın yerde gidip de akdiken ağaçlarının sivri gölgesi altında dinlendiler diyerek daha doyurucu bir anlatım yakalamış olursun. Bunu sadece ağaçlarla sınırlı bırakma ve doğa ve bitkiler ve hayvanlar üzerine okuyabileceğin materyalleri edin. Bir şeyi düzgün betimleyebilmen için önce onu iyi bilmen gerekiyor çünkü :)

Kurgu konusunda yazabileceğim bir düzine şey oldugunu fark ettiğim ve şu an özet de geçemeyeceğimi anladıgım için onu şimdilik atladım.

Diyalog konusunda da bu işi iyi yapan adamları ve hatta diyalogların/monologların önem kazandığı oyunları okumanı öneririm. Shakespeare okuyabilirsin mesela. Hem fantastik öğeler kullanır eserlerinde hem de diyalogları sağlamdır. :P (YOU DON'T SAY gibi oldum)

Karakterler de aynı şekilde, biraz ön bilgiye dayanıyo sanırım. Hele benim gibi karakterlerini sürekli antik dönemlerden ya da mitolojilerden çekip alan tipler için ön okumalar olmazsa olmaz. Yine Shakespeare diyorum.

Çevrimdışı Amras Ringeril

  • ******
  • 2483
  • Rom: 0
    • Profili Görüntüle
Ynt: Yazım yeteneğinin gelişmesi için neler yapılmalı ?
« Yanıtla #5 : 10 Temmuz 2012, 07:33:14 »
Tirene binin.
try again fail again fail better

Çevrimdışı

  • **
  • 89
  • Rom: -1
    • Profili Görüntüle
Ynt: Yazım yeteneğinin gelişmesi için neler yapılmalı ?
« Yanıtla #6 : 12 Temmuz 2012, 13:52:04 »
1) için : hacı bir resim al karşına, benzetme,çağrışım vs. işte yaparak betimle yalnız olabildiğince az şey yaz yoksa başımıza Robert Jordan olup çıkarsın :) sonra resimde yetenekli bir arkadaşına yazdıklarını okutarak, bu doğrultuda resmi çizmesini iste.

2)Kurgu derken dünya kurgusu dediğini kastediyorum, bence bizim dünyamızdan veya mitolojilerdeki dünyadan çok uzaklaşma,keskin özelikkler aynı olsun yoksa yabancılık başlar açıkçası bu da biraz okuru sıkar.(en azından beni)

3)Konuşma aralarına uzun cümleler sokma, karakterlerin konuşmalar sonrası verdikleri tepkileri uzatma, gereksiz sözcükler kullanma yani 'sözler karşında Bred, karşında beş kurt görmüş kaplan gibi geriledi.' deme 'Bred geriledi' de ama bazen bu tür benzetmelerin kullanılması gerekli olabiliyor gerekli ayırmakta sana kalmış.

4)Bir olay yarat ve karakterin bunun karşısında nasıl tepki vereceğini düşün zamanla kişiliği oturur.
Görev tüyden hafif, ölüm dağdan ağır.Dur bi karıştı dur dur!

Çevrimdışı LegalMc

  • ****
  • 1215
  • Rom: 33
  • Unimpressed was his default state.
    • Profili Görüntüle
Ynt: Yazım yeteneğinin gelişmesi için neler yapılmalı ?
« Yanıtla #7 : 12 Temmuz 2012, 13:58:34 »
Tren cidden harika öneri. Raylar altınızda kayarken aklınıza onlarca fikir gelecektir. Acayip ilham veriyor meret.
Yaşasın!
Ne kadar da ideolojik yaklaşıyoruz birbirimize.