Kayıt Ol

Zhentil Kalesi

Çevrimdışı Ejderfelaketi

  • **
  • 359
  • Rom: 8
    • Profili Görüntüle
Zhentil Kalesi
« : 10 Eylül 2012, 15:50:52 »
Öbür adı Thar Kapısı(thargate) olan Zhentil Kalesi Aydeniz'deki(moonsea) en güçlü şehirdir.On altı bini aşan nufusun yüzde seksen beşini insanlar oluşturmaktadır. Kötücül olan bu şehir ve sakinlerini Nifak Tanrısı Bane'nin tapınağı teokrasi ile yönetirken on iki soylu Soylular Meclisi adı verilen bir yönetim organı ile şehri yönetmektedir.Zhenttilların(Zhentil askeri) başı yüksek subay da bu şehrin yönetimin de söz sahibidir. Çeşitl zamanlarda yönetimdeki güç ordudan soylulara veya Sıkıntılar Zamanında olduğu gibi tapınağa geçmektedir.

Zhentil Kalesi Tesb Nehri'nin iki tarafına kurulmuş büyük bir şehirdir.




Zhentil Kalesi'nin bütün Aydeniz coğrafyasına korku salan bir ordusu vardır.Zhentillar denen cengaverleri ile çevresine,Mith Drannor'a,Karanlık Vadi'ye ve Aydeniz'e etkili olur.

Zhentil Kalesi ordusunun sembolü:


Tarih:
640 DR'de bir grup yurtsuz insan tarfından Aydeniz'e yakınlığı ve  bereketli Tesb nehrinin yakınında bulunduğundan kamp kurulmuştur. Hızla göç alan bu şehri gelişmesindeki şüphesiz en büyük etken Demir Ev diye bilinen Tethyamarlı madenci cücelerin yaptığı ticrettir. Ticaret kampı haline gelen ve bir şehre yakından uzaktan benzemeyen bu kamp  Zhentil Kalesi'nin temelini oluşturmuştur.

747 DR'de o zamanların ünlü bir ticaret limanı olan Aydeniz kıyılarındaki Selgaunt adlı şehirden gelen Orlephar Flostren adlı bir kaptan o yıllarda insanlara azap çektiren goblinlere karşı ilk organize savaşı başlattı. Zhentillar'ın kökeni bu yılda atılmıştır. Çevreden gelen goblinlerden kaçan mülteciler bu şehri doldurmaya başladı. Ve şehirde ilk organize ordu goblin istilasını engelledi. Ve şehir mültecilerle büyüdü ve resmi bir yönetim ihtiyacı doğurdu.

On iki soylu... O yıllarda yaşayan para sahibi on iki Sembialı tüccar... Toplam hazineleri iki yüz kırk bin altın sikke olan bu on iki tüccar o zor dönemdeki insanlara yardım ederek Zhentil Kalesi'nin yönetim biçimini de belli etmiştiler.Halkın soylu ve kurtarıcı gördüğü bu on iki tüccar, yüz yıllardır şehri yönetecek çocuklarına ve torunlarına büyük bir miras bırakmışlardır. Zhentil yönetecek o mukaddes soylu kanını...

Sene 751 DR yukarıda belirtilen on iki tüccarın başı ve en zengini olan Lord Zhentil bağlantılarını kullanarak ticaret kampına yardımlar sağlamış ve hazinesiyle orduyu silahlandırmıştır. Ve goblin saldırıları ile kırılan halkın daha toparlanamadan ikinci bir yaratık hücümuna karşı çok madur kaldıkları bu zamanda Lord Zhentil'in bu yardımları sayesinde hayatta kaldıklarını düşünen halk onun adı yaşasın diye ilride şehir olacak kampa onun ismini vermişlerdi. Zhentil Kalesi...

Yıl 753 DR halkın zor durumlardan çıkıp ferahlaması ile günümüz teoratik yapısını oluşturacak ilk adım atılmıştı.Kara Tapınak adı verilen bir Bane Tapınağı şehirdekiilk din akımı olmuştu. Bu tapınağın kurucusu on iki soyludan Efendi Brest'e soylular konseyi tarfından ulu dindar ünvanı verilmişti. Halkın zor günlerinde ona yardımcı olan hayırsever Brest halkın üzerinde hiçbir soylunun öngöremeyeceği bir sepmati kazandı. Kara Tapınak'a sonradan gelen baş rahipler ile şehir teokrasiye adım atılmıştı. Bane onları kurtarmış,onları beslemişti.Ve onlardan tek bir şey istiyordu hep beraber kurduklarını korumak için ona ve tapınağına sadakat.

Efendi Zhentil'in ölümünün ardından yönetime ve Soylular Meclisi'nin başına Zhentil'in oğlu ve aynı zaman da bir Bane rahibi olan Efendi Hamastarin gelmişti. Tahta çıkarken kendisinde olan ve rakibi kardeşinde olmayan özelliği dindarlığı kullanarak Devletin ordu ve soylu odak güçlerini değiştirerek dini de eklemişti. Yönetici olurken Bane beni destekliyor propagandasını kullanmıştı.Ve gerçekten de destekleyen tapınağa çok büyük maddi ve hukuki yardımlarda bulunmuştu.Artık Zhentil'de etkili olan güç odakları arasında kimse tapınağı saymadan edemezdi.

Bane'nin sembolü:


Genişleme devri olarak bilinen 774-75 DR savaşları ile Zhentil Kalesi Uzak Tepeler'den(hillsfar) Vadi Diyarlar'a(Dalelands) kadar ülkesi ve etki alanı genişlemiştir. ilk defa bu dönemde bir donanma halinde Aydeniz'e açılan Zhentil daha önce büyük bir denizci şehri ola Selgaunt'u yenerek Aydeniz'deki egemenliğini kırdı. Bu devirden sonra Zhentil Kalesi kötücül niyetlerini belli ediyordu.

882 DR'de liç krallığı sorunu ortaya çıkmıştı. Yaşanan büyük kıtlık yüzünden halk bir şey yapamayan Soylular Meclisi'ne ve Bane'nin Kara Tapınak'ına darılmıştı. Ordu elindeki tahılı kendine saklamasından halkın gazabını da üstlerine çekmişlerdi.Bu sıralarda halka nereden olduğu belli olmayan yiyecek yardımı yapanlar ortaya çıktı. Arkasında kral olmak isteyen bir liçin olduğunun öğrenilmesi çok uzun zaman almadı.Gece Vebası diye bilinen bu olaydan sonra liç şehrin yöneticisi kabul gördü.Kendine ait milislerden bir ordu kurdu ve soyluları dervirmek için kendi krallığını ilan etti.Zhentil Kalesi darbe ile mi karşılaşacaktı.Soylular,ordu ve tapınak hepsi birleşti bu hainlere günleri bildirdi.Liç sorunu ortadan kalktığında Zhentil'in yarısı ya ölmüş ya kaçmıştı. Bu olay Zhentil Kalesinin çevre bölgelerdeki hakimiyetini sarssa da hiçbir güç odağı kendinden vaz geçmezdi. Gece Vebası adını geceleyin çıkan isyandan ve sabaha kadar Zhentil'de bini aşkın insanın ölmesi ile sonuçlandığı tarihi isyandan alır. Ölen-daha doğrusu yok edilen- liç şehri gayrihukuki yöntemle yarım yıl kadar yönetmişti.

Gece Vebası olayından sonra hızla yükselen isyanı bastıran ordu soyluladan ve tapınaktan onları koruma karşılığı büyük bir miktar haraç aldı.Bu güçlenme ile ordu kendisini iki kolay ayırdı: Bir askeri güç iki Şeytani Solucan adlı bir yeraltı örgütü. Suikastçılar,hırsızlar,casuslar ile Zhentil ve Aydeniz coğrafyasına yayıldılar. Ve hatta soylulara kadar tehditle gelen bu örgüt 883 DR'de resmi polis örgütü ilan edilerek aklandı. Ordu hem korumada hem de kollama görevelrini alarak egemen olan din ve soylu otoritesini sallamaya başlamıştı.

İlk savaşlar diye bilinen 902 DR yılında güçlenmiş ordu yayılma isteği ile Cormyr ve Karanlık Vadiye saldırdı. Üstütüne gelen başarılarla ordu oraları Zhentil Kalesine bağlamak yerine Zhentillar ordusunun atadığı adamlarla kukla devleti haline getirdi. Sene 1018'de çok ağır bir yenilgi alan ordu hızla güç kaybetti kukla devletleri bağımsız oldu ve el koyduğu yerleri kaybetti.Büyük bir ekonomik bunalıma girdi. Bundan güç alan soylular ordunun elini ve kolunu bağlayan bir anlaşma ile egemenliği tekrar kendisi üzerine aldılar. Soylulardan parasal destek ile tapınağa verdikleri özel asker yetiştirme ve dini işlerde bağımsızlık hakların karşılığı olarak tapınak tarfından kutsandı ve mücahit gençler orduya katıldı. Soylular Şeytani solucanlara ait bir çok hakkı elinden aldı.Soyluları araştırma,soruşturma ve tutuklama hakları elinden alındı ve tapınağa girmeleri yasaklandı.Ordu çok büyük bir darbe almıştı ve sineye çekilmek zorunda kalmıştı.

Sene 1221 DR, Zhentil egemenliğinde kalan son büyük şehir Voolar da büyük bir isyan ile bağımsız oldu. Ordu el koymaya çalışsa da soylular tarafından destek göremedi.Soylular o dönemde doğu ile ticaretle uğraşıyorlardı. Ve Soylular Meclisi izni olmadan sefere çıkmaları yasaklanmıştı. Ordu sadece kolluk kuvvetleri ile mücadeelyi kazanamadı ve Voolar Zhentil Egemenliğinden ayrıldı.Beş yıl sonrada Cormyr Krallığına katıldı.

Voonlar ve Cormyr Krallığı:


1258 Mecliste Cinayet oalyı. Kurucu Zhentil'den beri ülkenin baş soylusu olan aile ticarette çok büyük kayıplar yaşamıştı. Ve Baş Efendi Harlashoon  ve iki oğlu Efendi Chess'in özel askerleri tarfından katledilmişti. Bundan sonra egemenliğin kendi ailesine geçtiğini duyuran Chess Zhentil soylu ailenin başına da sadakat karşılığı ölümden kurtulan Harlashoon'un üçüncü oğlu Efendi Calcontor getirildi.


1358 DR'de tanrıların dünyaya gelmesi olurken Zhentil'e Bane gelmişti. Bane'in gelmesi yüz yıllardır etkili olamayan tapınağı tek güç odağı yapmıştı. Fakat kötü giden savaşlar ve Tanrı Bane'nin aramızdan ayrılması üzerine ve Bane'nin yerine tanrı olan Yalanlar Prensi Cyric'in tapınağı Zhentil Kalesi'nin yeni güç merkezi olmuştu.  Fakat bu uzun sürmedi ve halk bu dengeye alışamazken ordu şehrin yöntimine el koydu.Ve ordu, yaklaşık yirmi sene ordu diktatörlüğünde kalan şehrin görebileceği son güç merkeziydi.

Cyric'in Sembolü:


Ve daha nice olaylar  geçirmiş olan bu kale 1383 DR'de, 1373 DR'nin başında Anauroch Çölü'ne(Büyük Çöl diye de bilinir) paralel bir evren olan Gölgeçöküşü'den(Shadowfell) büyülü nakil ile gelip kurulan savaşçı Shadovar(gölge krallığı) tarafından yıkılmıştır.

Not:Tamamı kendi çevirimdir.Lütfen uzun bulup okumamazlık yapmayınız.Bunu yazmam öbür yazılarıma göre bayağı uzun sürdü.
Kaynak:http://forgottenrealms.wikia.com/wiki/Zhentil_Keep#The_Time_of_Troubles
Grand History of Realms, pdf, Ed Greenwood ve yazar ekibi


Kumarı sadece oynatanlar kazanır sadece oynatanlar