Kayıt Ol

Henüz bir adı yok ama yardımınız lazım.

Çevrimdışı Rainclaw

  • *
  • 8
  • Rom: 0
    • Profili Görüntüle
Henüz bir adı yok ama yardımınız lazım.
« : 16 Ekim 2012, 23:44:51 »
Arkadaşlar yaklaşık bir buçuk yıldır bir kitap yazıyordum ve bu 120 sayfa kadar oldu. Ancak şu an ona baştan başlamak veya yazım hatalarını düzeltip devam etmek arasında kaldım. Sizlere giriş bölümünü verip yorumlarınıza göre kararıma ulaşacağım. Şimdiden hepinize teşekkürler.

                   GİRİŞ:
“Başlangıç kütüphanesi” adında bir kütüphanenin önündeydim. Neden veya niçin orada olduğum konusunda hiçbir fikrim yoktu. Meraklıca etrafa bakınmaya başladım. Etraf dükkanlarla çevriliydi. Fakat ortalıkta insana dair en ufak iz yoktu. Daha fazla bir şey çıkmayacağını düşünüp kütüphaneye girdim. Kütüphanenin içi ile dışarısı arasındaki bir benzerlik hemen göze çarpıyordu. Kütüphane raflarla doluydu ancak ortalıkta bir kişi bile yoktu. Bir süre ortalığa seslendikten sonra daha fazla dayanamayıp bir sandalyeye oturdum. Tam oturduğum sırada gözüme iki kitabın arasındaki kırmızı bir nokta takıldı. Rafa gittim, kitapları çektim ve kırmızı noktanın kaynağını buldum. Bu bir butondu. Elimi titreyerek butona doğru uzattım ve bastım. Birdenbire raflar gerilemeye ortaya büyükçe bir oda çıkartmaya

Başladı! Ardından hışımla bu gizli odaya girdim. Oda İki koltuk, bir çalışma masası, bir bilgisayar ve çalışma masasının üzerinde bir kitap vardı.
Tam kitabı alacakken omzuma uzanan bir el bana mani oldu! Arkama döndüğümde uzun siyah saçlı, beyaz gözlü, siyah uzun bir palto giymiş bir adam bana bakıyordu.
Eliyle oturmamı işaret etti. Ben oturunca çalışma masasına geçti ve kitabı bana verdi. Elim hafif titreyerek kitabı aldım.
Adam benden gözünü ayırmadan “Neden burada olduğun konusunda bir fikrin var mı?” Diye sordu. Ben başımı devirerek “Hayır.” Dedikten sonra adam derin bir nefes alarak “Anlatacaklarıma inanma ihtimalin çok düşük. Hatta biraz da karışık…” Derken “Ama yine de söyleyeceksin, değil mi?” diye sordum. Adam gülümseyip “Evet, ama önce kendimi taktim edeyim. Bana Azab
Diyebilirsin. Anlatacaklarıma gelince (Hışımla ayağa kalıp yürümeye başladı.) Sen birçok canlı için çok ama çok önemli birisin Oğuz…” derken bu sefer
“Adımı nereden biliyorsun?” Diyerek araya girdim. Azab “Dur!” anlamında elini kaldırıp “İzin ver ki lafımı tamamlayayım.
Uyandığın gibi doğruca okuluna git. Orada güvende olursun. Peşinde seni öldürmeye çalışan biri var. Dedi. Ardından şaşkınlıkla
“Bu bir rüya mı?” Diye sordum. Azab kafasını kaşıyarak “Hem evet, hem hayır.
Rüyana süreli bir giriş yaptım ve birkaç saniye sonra uyanacaksın.” Dedi.
Dediklerine pek inanmadım. Bu yüzdende Azab’a “O zaman bunların gerçekliğini ispatla.”dedim. Azab hışımla bana dönüp
Ellerini çalışma masasına vurdu ve
“Kanıt mı lazım! Kucağındaki kitap en büyük kanıt. Uyandığında o kitap çalışma masanda olacak.” dedi ve birden her yer silikleşmeye başladı ve uyandım. Uyanmamla çalışma masasına bakmam bir oldu. İşte kitap oradaydı!
Herkes öğrenebilir ama ihtiyacın olanı öğrenebilmek zeka ister.
-Kendimden

Çevrimdışı Galaxie

  • **
  • 375
  • Rom: 17
    • Profili Görüntüle
Ynt: Henüz bir adı yok ama yardımınız lazım.
« Yanıtla #1 : 17 Ekim 2012, 15:04:52 »
Merhabalar öncelikle hoşgeldiniz.

Henüz bir adı yok yazmışsınız peki olay örgüsünü kafanızda iyice şekillendirdiniz mi? Konunuz güzel işlenirse ortaya iyi ve başarılı şeyler çıkar ama benim size önerim "kitap" fikrini biraz ertelemeniz. Burada Aylık Öykü Seçkisi'ne, Kurgu İskelesine ve Düşler Limanına kısa şeyler yazarak hem tecrübenizi arttırabilir hem de eleştirilip hatalarınızı düzeltebilirsiniz. Kitap yazmak bence çok büyük bir olay ve sizin kısacık giriş bölümünüzde bile birçok hata var. Yanlış anlamayın bunu sizi kırmak veya gücendirmek için de söylemiyorum. Sadece biraz deneme yanılma ve çalışma ile bunlardan kısa zamanda kurtulabilirsiniz demeye çalışıyorum.

Yazıda kendimce eksik gördüğüm şeylere gelince, mesela bir kitap girişi için bence çok sade bir dile sahip. Bu bir tek beni mi rahatsız ediyor bilmiyorum ama bence bir kitabın dili biraz süslü olmalı. Yani "Kütüphaneye girdim, ışık gördüm, butona bastım, şöyle, böyle." gibi olmuş sizinki. Dil bir kitapta çok önemlidir, okutan şeydir bir nevi. Yoldur. Daha düzgün bir yolla okuyucuyu sona çok daha rahat taşırsınız. Bunun için site bünyesindeki öykülerden faydalanabilirsiniz. Ya da kitaplardan elbette. Siz bir kitap yazmak istiyorsunuz, o halde başarılı insanların, sevdiğiniz insanların romanlarına biraz daha dikkatli bakın. Dil konusunda eminim bir şeyler alırsınız.

İkinci nokta dilbilgisi... Ben Türkçe'ye hakim olmayan bir yazar düşünemiyorum oysa sizin giriş bölümünüzde bir sürü hata var. Cümle bitmeden satır atlama, alakasız bir yerde büyük harf ile başlama, fazla ya da gereksiz bağlaç kullanma, yanlış noktalama gibi. Gerçi en başında düzelteceğinizi yazmışsınız. Ama bence bu da yazdıkça, eleştirildikçe düzelir. Zaten kapı gibi TDK var elimizin altında. Sağolsun "İmdat" dediğimizde hemen yetişiyor.

En başında fikir istemişsiniz diye yazdım bunları. Umarım bana kızmamışsınızdır :) Benim fikrim kitap fikrini bir süre erteleyip çalışmanız. Erkenden vasat bir kitap bastıracağınıza neden birkaç yıl bekleyip çok daha iyi bir kitap bastırmayasınız ki?

Çevrimdışı Rainclaw

  • *
  • 8
  • Rom: 0
    • Profili Görüntüle
Ynt: Henüz bir adı yok ama yardımınız lazım.
« Yanıtla #2 : 17 Ekim 2012, 17:12:44 »
yorumun için teşekkür ederim. Bana çok yardımcı olacak. Epey dikkate alacağım.
Herkes öğrenebilir ama ihtiyacın olanı öğrenebilmek zeka ister.
-Kendimden

Çevrimdışı Morfeus

  • *
  • 11
  • Rom: 0
    • Profili Görüntüle
Ynt: Henüz bir adı yok ama yardımınız lazım.
« Yanıtla #3 : 17 Ekim 2012, 20:43:33 »
Bence de kitap fikrini biraz ertelersen senin yararına olur.Yazdığın kısa hikayeleri paylaş,eleştirilere göre daha iyilerini yaz,sürekli kitap oku...Forumdaki arkadaşlarımızın hikayelerini oku.

Ben de yazma işine yeni başladım ama senin aksine kısa hikayelerle başladım.Benim gibi hikayelerini bitirdikten sonra üç kez tekrar okuyup imla hatalarını düzelt.:) Hevesini kaybetmemen dileğiyle...
αуηα∂α göя∂üğüм уüzüη, ∂υ∂αğı gαм gözℓєяι нüzüη. вєη gє¢єує нαρѕσℓмυşυм, α∂ı ναя кєη∂ι уσк güη∂üzüη.

Çevrimdışı Rainclaw

  • *
  • 8
  • Rom: 0
    • Profili Görüntüle
Ynt: Henüz bir adı yok ama yardımınız lazım.
« Yanıtla #4 : 17 Ekim 2012, 21:10:09 »
yorumun için teşekkürler
Herkes öğrenebilir ama ihtiyacın olanı öğrenebilmek zeka ister.
-Kendimden