Kayıt Ol

Rüzgarın On İki Köşesi - Ursula K. Le Guin

Çevrimdışı Berre

  • ****
  • 1340
  • Rom: 34
  • Güle güle fermuar!
    • Profili Görüntüle
Rüzgarın On İki Köşesi - Ursula K. Le Guin
« : 01 Temmuz 2011, 15:50:13 »

Ursula K. Le Guin'in kaleme aldığı öyküleri bir araya getiren Rüzgarın On İki Köşesi, Ayrıntı Yayınları'ndan ön siparişe sunuldu!

Alıntı
"Rüzgarın Oniki Köşesi"nde öykülerini bir araya getiriyor Ursula K. Le Guin. Rastgele bir seçimle değil. Bugünden geriye doğru bakarak, yazarlık kariyerinde önemli bulduğu ilk dönem öykülerinden yaptığı bir seçki. Ressamların retrospektif dedikleri türe giren bir koleksiyon. Gecikmiş ama gözü pek bir şekilde yayın dünyasına açıldıktan sonraki on yıllık dönem içinde yazdığı kısa öyküleri ile ilgili kabaca da olsa kronolojik bir etüt. Sanatçının gelişim sürecini izleme olanağının da kitabın faydaları arasında yer alabilmesi için öyküler bu koleksiyonda aşağı yukarı yazıldıkları tarih sırasına göre dizilmişler.

İster karanlık olsun gelecek tasarımları, ister iyimser, onun meselesi şimdiki zamanla, verili olan dünyayla, bu dünyanın gidişatıyla ilgili. En çıplak, en acımasız halleriyle bu dünyanın gerçeklerinden beslenir Le Guin. Sıradanlaşmış, görünmezlik kazanmış, mutlaklaşmış bu gerçekleri, en başta adaletsizliği teşhir eder. Bilimsel ve teknolojik gelişmelerin tek başlarına daha güzel, daha insanca daha huzurlu bir dünya yaratmaya yetmeyeceğinin, ekonomik ya da bilimsel "ilerlemelerin" zorunlu olarak kültürel ya da siyasal özgürlük anlamına gelmeyeceğinin farkındalığıyla, bütün görünümleriyle iktidar mekanizmalarını, onlara iktidarlarını veren ideolojileri hedef alır. O mekanizmanın çarkları arasında ezilen kadınlardan, çocuklardan, yabancılardan, yurtsuzlardan, mülksüzlerden yanadır tavrı. Başka dünyalara, başka varlıklara, başka yaşam formlarına dair hikayeler üretiyorsa eğer, bu başka bir dünyanın mümkün olabileceğine olan inancındandır.

Aysun Babacan'ın çevirisini üstlendiği kitabın tanıtım ve künye bilgileri için buraya tıklayabilirsiniz.

Çevrimdışı Fırtınakıran

  • *
  • 8351
  • Rom: 1
  • Unique Ravenclaw
    • Profili Görüntüle
Ynt: Rüzgarın On İki Köşesi - Ursula K. Le Guin
« Yanıtla #1 : 29 Ocak 2015, 14:38:17 »
Üzerinden yıllar geçtikten sonra bu kitaba dair birkaç şey demenin vakti geldi diye düşünüyorum.

Kitap için yorum yapmayacağım. Çünkü elimde daha iyisi var. Size tek bir soru soracağım ve sorunun cevabını yine ben vereceğim.

Neden bu kitabı okumalısınız?

1. Rocannon'un Dünyası'nı okuduysanız, onun öncesinde geçen ve bu kitapta yer alan Semley'in Kolyesi hikayesini görmek isteyebilirsiniz.

2. Karanlığın Sol Eli'ne aşık olduysanız, bu muazzam eserin temelleri olan Kış Kralı'nı bu kitapta okuyabilirsiniz. Sonrasında bu hikayenin nasıl Karanlığın Sol Eli'ne dönüştüğünü varın siz düşünün.

3. Mülksüzler'i şaheser olarak kabul ediyorsanız Omelas'ı Bırakıp Gidenler öyküsü size Mülksüzler'e giden yolun başlangıcını işaret edebilir.

4. Yine Mülksüzler ile devam edelim. Kitap boyunca adı geçen Odo'yu gözlerinizle görmek isterseniz Devrimden Önceki Gün öyküsü sizin için sürprizler barındırıyor.

Evet, bu kitap tanıtımında da söylendiği gibi Le Guin'in ustalık öncesi öykülerinden oluşuyor. İşte o öykülerden daha sonra nasıl bir görkem yükseleceğini ve şaheser diyeceğimiz eserlere dönüşeceğini bu kitapta görüyoruz.

Karşımızda gencecik ve usta olmaktan uzak bir Le Guin var. Alıştığımız gibi değil, çünkü henüz tanıdığım kişiye dönüşmemiz. Biz onu hep kraliçeliğiyle tanıdık. Şimdi kökleri görme vakti.