Kayıt Ol

Zaman Çarkı - Sohbet

Çevrimdışı Kote

  • **
  • 107
  • Rom: 0
    • Profili Görüntüle
Ynt: Zaman Çarkı - Sohbet
« Yanıtla #30 : 22 Mayıs 2013, 18:58:47 »
   Evet arkadaşlar Zaman Çarkı'nın 8. kitabı olan Hançer yoluna kadar geldim.Serinin başları çok güzeldi ama yazarın sürekli konuyu uzattığını farkettim.İlk kitaplarda konular daha hızlı ilerlerken şimdi 3 kitaptır konu ilerlemeden boş boş okuyorum.Zaten İthaki'nin tüm Zaman Çarkı okurlarına attığı kazık ortada.Kitapçıdan aldığım ciltli kitaba 40 tl veriyorum (Sonrada internet sitelerinde Zaman Çarkı'nda müthiş indirim gibi saçma kampanyalar koyuyorlar iyice sinir oluyorum.Bu kadar kazıkladıkları yetmedi birde insanların gözünü boyuyorlar).Bu yüzden Zaman Çarkını bırakma kararı aldım.Ne düşünüyorsunuz?

Çevrimdışı Denaro Forbin

  • *****
  • 2114
  • Rom: 54
    • Profili Görüntüle
    • Bilimkurgu Kulübü
Ynt: Zaman Çarkı - Sohbet
« Yanıtla #31 : 23 Mayıs 2013, 01:10:11 »
Senin bütçen, senin tercihin diyesim geldi. Ama 8.kitaba kadar gelip de devam etmemek çok mantıksız gibi. Bence devam etmelisin.

Ayrıca konuyu "Zaman Çarkı - Sohbet" başlığına taşıyorum, çok dağınık olmasın.

Çevrimdışı SPAWN-TheUndead

  • **
  • 52
  • Rom: 0
    • Profili Görüntüle
Ynt: Zaman Çarkı - Sohbet
« Yanıtla #32 : 23 Mayıs 2013, 13:50:07 »
Maddi kısma birşey diyemem ama hazır 14. kitap da çıkıyorken seri sona ulaşıyorken bir gayretle 8.  bölüme kadar madem gelmişken bırakmak olmaz derim. :)
O ÇOCUKLARI BAĞIRTTI, BENDE ONU BAĞIRTTIM BAĞIRTTIM BAĞIRTTIM VE GENE BAĞIRTTIM!!!

MEİJİ FANSUB

Çevrimdışı daifunka_vc

  • ***
  • 618
  • Rom: 20
  • Kronik Öğrenci
    • Profili Görüntüle
Ynt: Zaman Çarkı - Sohbet
« Yanıtla #33 : 29 Mayıs 2013, 01:55:40 »
gerek "tek güç kullanan erkek" olması, gerekse aralarında büyümese bile ailer'e lider olmasıyla Rand karakteri "Muad'Dib" karakterinin kopyası olmuş.

Kitaptaki Dune aşırmaları ayrıca "Suyum Senindir" anlayışı ile de kendini gösterir. Ayrıca çok eşlilik de "Dune" Serisinde işlenmiştir.

"Kırılma" denilen olay "Ejderha Mızrağı"nın Afeti'ni andırmakta. Şer gibi görünen hayır olması nedeni ile.

Bu kitaptaki aşırmaları sayfalarca sayabilirim, ama pek gerek yok.

Ailer'in geçmişi şu ana dek gördüğüm tek orjinal kısım oldu. Savaşçılara dönüşen çingeneler uçuk bir düşünce.

Fantastik Edebiyat türünde tüm eserler Yüzüklerin Efendisi'nden aşırmadır ayrıca, değil mi?

Tüm eserler demek yanlış olur. Ama birçoğu dersek daha doğru bir yaklaşımda bulunmuş oluruz. Zaman Çarkı gibi kült bir seri de dahi LotR aşırmaları var, yok değil.

Öncelikle 'aşırma' tabirinin çok acımasız ve kaba durduğunu söylemek isterim.

Hemen hemem tüm okurlar özgün fikirlerle dolup taşan ve bu fikirleri güzelce de aktarabilen kitaplara bayılır, buna hiç bir itirazım yok. Ancak çoğu fantastik eseri derinlemesine incelediğinizde çoğunun kutsal kitaplardan, mitolojilerden, efsanelerden, destanlardan, tarihteki önemli olaylardan, önceki belli başlı yapıtlardan (vesaire vesaire...) yüklüce etkilendiğini görürsünüz. (En basitinden yukarıda örneği verilen, Kırılış'ın 'aşırıldığı' Afet'in özünde Büyük Tufan'dan esinlenerek ele alındığını anlamak için üzerinde çok düşünmeye gerek yoktur sanırım.) Sizleri bilmem; ancak ben, bir eser esinlendiği ögeleri başarılı bir şekilde kendi tarzıyla yorumlayıp biraz da özgün fikirlerle harmanlayabiliyorsa (hatta özgün öge olmasa da olur benim açımdan) o esere burun kıvırıp onu küçümseme taraftarı değilim.

Şimdi (affınıza sığınarak) sözü söyleyenin adını ve sözü tam olarak hatırlayamasam da yazacağım cümleye kalpten katılan biriyim. "Bir fantastik eseri okumak tatile çıkmak gibidir, iyi olanından geri dönmek istemezsiniz." Bu cümleyi, yukarıdaki yazdıklarıma da biraz esprili bir dille bağlayayım. Konseptleri birbirinden çok da farklı olmayan tatil köylerinin hepsinde de tatilim sona ermesin istiyorsam o tatil köyleri benim gözümde şahanedir. İkinci ve daha sonraki gittiğim yerlerde 'Aaa, burada da su kaydırağı varmış. Aaa, burada da bu varmış. O zaman burası olmamış, hıh!' diyerek ne kendimi ne de yapıtı üzerim. :D
There are two secrets to becoming great. One is never to reveal all that you know. - PS:T

Çevrimdışı minrand

  • **
  • 80
  • Rom: 19
    • Profili Görüntüle
Ynt: Zaman Çarkı - Sohbet
« Yanıtla #34 : 29 Mayıs 2013, 08:38:15 »
Ancak çoğu fantastik eseri derinlemesine incelediğinizde çoğunun kutsal kitaplardan, mitolojilerden, efsanelerden, destanlardan, tarihteki önemli olaylardan, önceki belli başlı yapıtlardan (vesaire vesaire...) yüklüce etkilendiğini görürsünüz.

İddiayı desteklemek için hemen kutsal kitaplardan destek alalım. Eski Ahit'in Ecclesiastes 1:9(Vaiz diye çeviriliyor genelde ve Hz. Süleyman ya da Kral Süleyman tarafından yazıldığına inanılır) isimli kısmında dendiği gibi.

Quid est quod fuit? Ipsum quod futurum est.
Quid est quod factum est? Ipsum quod faciendum est.
Nihil sub sole novum.

Ne olduysa yine olacak.
Ne yapıldıysa yine yapılacak.
Güneşin altında yeni bir şey yok.

Fantastik kurgu yazarken gerçekten orijinal bir şeyler yazmak bence çok zor. Daifunka_vc'nin de dediği gibi çoğu kitap zaten benzer kaynaklardan besleniyor. Zaten Robert Jordan kitaplarını yazarken mitolojilerden, destanlardan farklı milletlerin gelenek ve göreneklerinden beslendiğini sık sık belirtmiştir. Şimdi biraz beyin jimnastiği yapacağım müsadenizle.

Kitaptaki Dune aşırmaları ayrıca "Suyum Senindir" anlayışı ile de kendini gösterir. Ayrıca çok eşlilik de "Dune" serisinde işlenmiştir.
Aiel ve Fremenlerin ikiside çölde yaşayan topluluklar ve su her iki toplum içinde hayati öneme sahip. Suyun bu kadar kısıtlı olduğu topluluklarda suya alışık olduğumuzdan fazla önem verilmesi ve suyun dini ve kültürel ritüellerin bir parçası haline gelmesi bence beklenen ve olması gereken bir durum. Eğeri çölde yaşayan topluluk fikrini ilk Frank Herbert bulmuştur derseniz o zaman itiraz etmem.

Çok eşlilik mevzusuna gelince Jordan bu konsepti Dune serisinden çalmış olabilir pek tabi ki. Ama ben biraz daha zorlama bir tahmin yapacağım. Adına Dünya denilen sıradışı bir gezegen var ve bu egzotik gezegenin bazı bölgelerinde çok eşlilik diye bilinen bazı garip gelenekler var. Jordan patenti Frank Herbert'e ait olan bu geleneği ondan çalmak yerine çok küçük bir ihtimal olsa dahi bu insanlardan almış olabilir. Biliyorum biraz zorlama bir tahmin ama idare edin.

"Kırılma" denilen olay "Ejderha Mızrağı"nın Afeti'ni andırmakta. Şer gibi görünen hayır olması nedeni ile.
Buna cevap vermek biraz güç ama deneyelim. Evet insanlığın büyük bir felaketle yüzleşip bu felaketten sağ çıkması. Bu tema o kadar nadir ki sanırım dünya üzerinde var olan mitoloji, efsane ve destanların yarısında benzer bir konu işlenmiştir. Tabi ikinci kısım biraz daha zorlayıcı. Biraz az bilinen bir kitap farkındayım ama Kur'an'da şöyle bir ifade yer alır "Sizin hayır gördüklerinizde şer, şer gördüklerinizde hayır vardır. Siz bilemezsiniz, onu ancak ben bilirim." Tabi bu fikrin Ejderha Mızrağı'ndan çalınmış olma ihtimali daha yüksek çünkü Jordan'ın Arapça bildiğini sanmıyorum açıkçası ama kim bilir.

gerek "tek güç kullanan erkek" olması, gerekse aralarında büyümese bile ailer'e lider olmasıyla Rand karakteri "Muad'Dib" karakterinin kopyası olmuş.

Bir mesih ya da kurtarıcının bir topluluğun başına geçip, onlara liderlik ederek dünyevi ve uhrevi kurtuluşları için mücadele etmesi sanırım daha önce hiç bir dinde işlenmemiş bir konu.(Mesih diye bir şey buldum çok süper  :D) Bu sebeple bu bariz hırsızlığı savunmak için söyleyebileceğim pek bir şey yok.

Açıkçası söylenecek fazla söz yok bu devirde hırsızlık yapmadan yazmak zor. Gerçi Zaman Çarkı örneğinde olduğu gibi çaldığı parçalara kendinden de bir şeyler katarak güzel bir sentez(bana göre) yapılabiliyorsa, tüm yazarlar hırsızlığa devam etsinler. Benden daha bilge bir adamın da dediği gibi, "Gunesin altinda soylenecek yeni bir sey yok madem kimse hatirlamiyor, tekrar etmekte sorun yok."

Not:Eski Ahit'ten alıntıladığım kısmı İngilizce'den çevirdim. Çeviri yaptığın İngilizce metin aşağıda,

What is it that hath been? The same thing that shall be.
What is it that hath been done? the same that shall be done.
There is nothing new under the sun.

Bu arada eğer okumadıysanız Frank Herbert'in Dune serisini okumak için çaba sarfedin bence. Zaman Çarkı o seriden çok fazla şey çalmış olabilir belki ama çalmayı başaramadağı kısımlar da bir hayli fazla  ;)
"oh lord, if there is a lord,
save my soul, if i have a soul."

Çevrimdışı Apollo

  • *
  • 38
  • Rom: 0
    • Profili Görüntüle
Ynt: Zaman Çarkı - Sohbet
« Yanıtla #35 : 31 Mayıs 2013, 19:49:22 »
Aşırma tabiri olmamış. Etkilenmek güzel bir kelimedir bence. Lotr oldukça fazla mitolojik unsurdan etkilenmiştir. Bunlara aşırma da denebilir mi? Aşırma kelimesi yakışmıyor.

Aieller denmiş, Dune okumamış biri olarak ve Dune'un yazılmasından çok önce olan bir topluluk bir anda gözüme çarpıyor. Araplar olabilir mi? Kırılış'a bir şey demek istemiyorum. Kıyamet üzerine sadece bir kaç senedir yazılan bir konu değil.

Ayrıca Karsinoma'dan sonra yazılanlar  ''Delinin biri bir kuyuya taş atmış kırk akıllı çıkaramamış'' atasözünün açıklanması için kullanabilir :) Bende akıllılardan biri olarak sıraya gireyim istedim.

Ve bir sorum var ( Spoiler içerir)
Spoiler: Göster
Tenekeciler son kitapta şarkıyı buluyorlar mı? Ya da bu konu hakkında bir takım olaylar gelişiyor mu?

Çevrimdışı sleepingforest

  • **
  • 103
  • Rom: 0
    • Profili Görüntüle
Ynt: Zaman Çarkı - Sohbet
« Yanıtla #36 : 02 Haziran 2013, 03:10:59 »
Beyler yeri midir bilmiyorum ama Zaman Çarkı'nın uzun süredir adını duyarım ama bende hep Ejderha Mızrağı tarzında bir kitap çağrışımı yapmıştır. Yanlış anlaşılmasın Ejderha Mızrağı'nı da severim ama Zaman Çarkı'nı birkaç yerde Buz ve Ateşin Şarkısı ve Kralkatili Güncesi ayarında bir kitap olarak bahsedilirken de gördüm. Aranızda önyargılarımı yıkmamı sağlayacak yukarıdaki yoruma katılabilecek beni bu serinin içine itebilecek arkadaşlar varsa lütfen yorumlarını esirgemesinler.

Çevrimdışı Denaro Forbin

  • *****
  • 2114
  • Rom: 54
    • Profili Görüntüle
    • Bilimkurgu Kulübü
Ynt: Zaman Çarkı - Sohbet
« Yanıtla #37 : 02 Haziran 2013, 03:23:41 »
Beyler yeri midir bilmiyorum ama Zaman Çarkı'nın uzun süredir adını duyarım ama bende hep Ejderha Mızrağı tarzında bir kitap çağrışımı yapmıştır. Yanlış anlaşılmasın Ejderha Mızrağı'nı da severim ama Zaman Çarkı'nı birkaç yerde Buz ve Ateşin Şarkısı ve Kralkatili Güncesi ayarında bir kitap olarak bahsedilirken de gördüm. Aranızda önyargılarımı yıkmamı sağlayacak yukarıdaki yoruma katılabilecek beni bu serinin içine itebilecek arkadaşlar varsa lütfen yorumlarını esirgemesinler.

Az çok iki seriyi de okumuş biriyim ve şunu net bir şekilde söyleyebilirim; Zaman Çarkı sadece benim gözümde değil, bu türle içli dışlı olan hemen herkes için "ağır taş" konumundadır, Buz ve Ateşin Şarkısı derinliğindedir. Ejderha Mızrağı benim gözümde sıradan bir seridir. Evet, okuması eğlencelidir ama bir yere kadar. Zaman Çarkı çok daha geniş kapsamlıdır, detaycıdır, dikkat gerektirir.

Çevrimdışı sleepingforest

  • **
  • 103
  • Rom: 0
    • Profili Görüntüle
Ynt: Zaman Çarkı - Sohbet
« Yanıtla #38 : 06 Haziran 2013, 22:13:46 »
Beyler yeri midir bilmiyorum ama Zaman Çarkı'nın uzun süredir adını duyarım ama bende hep Ejderha Mızrağı tarzında bir kitap çağrışımı yapmıştır. Yanlış anlaşılmasın Ejderha Mızrağı'nı da severim ama Zaman Çarkı'nı birkaç yerde Buz ve Ateşin Şarkısı ve Kralkatili Güncesi ayarında bir kitap olarak bahsedilirken de gördüm. Aranızda önyargılarımı yıkmamı sağlayacak yukarıdaki yoruma katılabilecek beni bu serinin içine itebilecek arkadaşlar varsa lütfen yorumlarını esirgemesinler.

Az çok iki seriyi de okumuş biriyim ve şunu net bir şekilde söyleyebilirim; Zaman Çarkı sadece benim gözümde değil, bu türle içli dışlı olan hemen herkes için "ağır taş" konumundadır, Buz ve Ateşin Şarkısı derinliğindedir. Ejderha Mızrağı benim gözümde sıradan bir seridir. Evet, okuması eğlencelidir ama bir yere kadar. Zaman Çarkı çok daha geniş kapsamlıdır, detaycıdır, dikkat gerektirir.

Hocam cevabın için çok sağol. Seriyi listemde baya bir ön plana kaydırdım. Şimdilik tek sıkıntı fiyatlarından kaynaklanıyor ama tek tek olsa da seriyi alıp okumaya başlıyorum en kısa zamanda.

Çevrimdışı Lorlen

  • *
  • 28
  • Rom: 0
    • Profili Görüntüle
Ynt: Zaman Çarkı - Sohbet
« Yanıtla #39 : 10 Haziran 2013, 21:47:47 »
Beyler yeri midir bilmiyorum ama Zaman Çarkı'nın uzun süredir adını duyarım ama bende hep Ejderha Mızrağı tarzında bir kitap çağrışımı yapmıştır. Yanlış anlaşılmasın Ejderha Mızrağı'nı da severim ama Zaman Çarkı'nı birkaç yerde Buz ve Ateşin Şarkısı ve Kralkatili Güncesi ayarında bir kitap olarak bahsedilirken de gördüm. Aranızda önyargılarımı yıkmamı sağlayacak yukarıdaki yoruma katılabilecek beni bu serinin içine itebilecek arkadaşlar varsa lütfen yorumlarını esirgemesinler.

Ejderha Mızrağı güzel bir dizi gibidir.Ancak Zaman çarkı oturaklı bir filmdir.Fantastik edebiyatın en net eserlerinden biridir.Derhal al,oku sen bitirene kadar 14. kitap da çıkmış olur.Bizim gibi çıldırmazsın :D
Unutmayın,hikayeler ikiye ayrılır;gerçek olanlar ve gerçek olması gerekenler;karar sizin.

Çevrimdışı

  • *
  • 32
  • Rom: 3
    • Profili Görüntüle
Ynt: Zaman Çarkı - Sohbet
« Yanıtla #40 : 11 Haziran 2013, 13:39:33 »
Merhaba,

Arkadaşlar bende Zaman Çarkına başlamak istiyorum. Forumda incelediğim kadarıyla yorumlar ya "Mutlaka okunmalı, çok beğendim" yada "Çok fazla esinlenilmiş, bazı kitaplarda aksiyon yok, zaman kaybı vs..." gibi iki uç noktada oluyor her zaman. Hiç ortasında bir yorum göremedim. Bende seriye başlayınca büyük ihtimalle iki okur tipinden biri olacağım.
Bu serinin nasıl bir anlatımı olduğunu sormadan önce kabaca nasıl bir okur olduğum hakkında size fikir vereyim.
Detayları severim ama yaratıcı detayları.
Harry Potter okurken "Bertie Botts'un her lezzetten fasulyeleri, kaymak birası, çapulcu haritası, her kitapta Hogwards'ın yeni küçük sırları" gibi yaratıcı ve eğlenceli detaylarları çok beğenmiştim.
Yüzüklerin efendisinde fangorn ormanında geçen bölümde, macerayı bi kenara bırakıp entleri, şarkılarını, yaşayışlarına bayılmış ve kendimi Fangorn Ormanı tasvirlerinde kaybetmiştim.
Buz ve Ateşin Şarkısında Bran'ın tırmanış maceralarını zevkle okudum, Onun tırmanış zevkini hissettim diyebilirim.
Sonuç olarak "detay" kelimesini bazen "sıkıcı ayrıntılar" bazen de "eğlenceli yan öyküler, yaratıcı tasvirler" gibi anlamlarda kullanılıyor olması. Sizce Zaman Çarkı serisinde nasıl bir detaycılık var?

Çevrimdışı Denaro Forbin

  • *****
  • 2114
  • Rom: 54
    • Profili Görüntüle
    • Bilimkurgu Kulübü
Ynt: Zaman Çarkı - Sohbet
« Yanıtla #41 : 11 Haziran 2013, 14:35:14 »
Zaman Çarkı sanırım fantastik seriler arasında tasviri en bol seridir. Robert Jordan'ın sayfalar dolusu betimlemeleri bizim o anı adeta yerinde yaşamamızı sağlıyor. Bazı kişiler sevmez böyle bol betimlemeli kitapları ama kitap yazma sanatının olmazsa olmazıdır.

Bazı yazarlar daha çok diyaoglara ve aksiyona önem verir, bu yüzden betimlemeler havada kalır ve biz tam olarak o dünyanın içine giremeyiz. Böyle olunca da inandırıcılığını kaybeder o kitap/seri hatta karakterler. Çünkü yazar bize anlatmak istediği şeyi tam olarak empoze edemez.

Bir de madalyonun öteki yüzü vardır. Tolkien, Jordan, Martin, Le Guin gibi yazarların tasviri bol kitapları. İşte bu yazarların yazmış olduğu kitapların bu denli büyük kitleler tarafından okunmasının belki de en net yanıtıdır bu; betimlemelerle yaratmış olduğu dünyayı güçlendirmeleri ve gerçekmiş gibi düşünmemizi sağlamaları.

Çevrimdışı Kote

  • **
  • 107
  • Rom: 0
    • Profili Görüntüle
Ynt: Zaman Çarkı - Sohbet
« Yanıtla #42 : 16 Temmuz 2013, 23:43:42 »
Zaman Çarkının ilk kitaplarına diyecek sözüm yok.Gerek tasvirler gerek,aksiyon ve macera.Ayrıca ben güzel bir fantastik kitap bitirdiğimde içimde bir boşluk oluşur keşke bitmeseydi diye.Sürekli okuyacak birşeyler ararım.Zaman Çarkı uzun bir seri olduğu için beni bu açıdan tatmin etti.Fakat ilerledikçe çok monotonlaşmaya,hikaye akışı yavaşlamaya başladı.Sanki kitap bitmesin diye akış durdurulmuş,çok çok uzun tasvirlere yer verilmişti.Tamam yeni karakterlerde katılmıştı ama bence çok sıkıcılaşmıştı.Bu yüzden (Ayrıca parasal nedenlerden dolayı) seriyi bıraktım.Şuan Gediksavaşları okuyorum.Mükemmel bir seri tavsiye ederim

Çevrimdışı marchriuz

  • *
  • 6
  • Rom: 0
    • Profili Görüntüle
Ynt: Zaman Çarkı - Sohbet
« Yanıtla #43 : 24 Temmuz 2013, 19:29:31 »
Gedik Savaşları iyi bir seridir. Lakin Zaman Çarkı okunmadan okunması gereken bir seri bana göre ve yazarına gıcık olduğum bir seridir. Mr. Raymond bir kasap edasıyla serideki karakterleri birbir yok etmesi  hiç hoşuma gitmemişti. Zaman Çarkı evet pahalı bir seri ve ben okumaya başladığımda öğrenciydim, her öğrencinin(yeterli bütçesi olmayan) yapacağını yaptım e-kitap versiyonlarını bulup okudum. Buna 14. Kitap dahil. Yani alternatifin var. Bu arada 14. Kitapta da yeni yazarın kasaplığına maruz kalıp yazara saydırdım.  
Böylece anlaşmamız yazıldı,böylece anlaşma yapıldı
Düşünce zamanın okudur,anılar asla solmaz.
İstenen verildi,bedel ödendi

Çevrimdışı zug zwang

  • *
  • 1
  • Rom: 0
    • Profili Görüntüle
Ynt: Zaman Çarkı - Sohbet
« Yanıtla #44 : 02 Eylül 2013, 18:50:22 »
Arkadaşlar zaman çarkında bildiğiniz gibi gerçekleşen kehanetler var. Bu kehanetlerden birisini yazayım.

"Gölge'nin yüzüne, daha önce yeniden doğmuş olan ve sonsuza dek defalarca doğacak olan biri
doğacak. Ejder yeniden doğacak ve yeniden doğuşunda haykırışlar ve diş gıcırtıları duyulacak. Ejder insanları kefen ve küllerle giydirecek ve tüm bağları kopartarak dünyayı yeniden kuracak.Hepimizi şafak gibi körleştirip doğuracak ve Yenidendoğan Ejder, Son Savaş'ta Gölge ile yüzleşecek ve kanı bize hayat verecek. Bırakın aksın gözyaşları, ey dünyanın halkları, Kurtuluşunuz için ağlayın. Karaethon Döngüsünden /Ejder Kehanetleri"


"Kırılış sırasında, Shai’tan hapsedilmesine rağmen bir gün yeniden serbest kalacağı ve son bir savaş verileceği kehanet edilir. Kehanete göre Ejder bu son savaştan önce yeniden doğacak ve Son Savaş’ta insanlık için Işık’ın tarafında savaşacaktır. Ejder’in kanı dünyayı karanlıktan kurtaracak ama Ejder bir kere daha dünyayı kıracaktır. Bu nedenle Ejder en çok korkulan, en çok nefret edilen kişi olmasına rağmen yine de insanlığın tek kurtuluş ümididir."

Yani son savaşta ışık ile karanlık varlığın savaşında ışık galip gelecek. Rand dünyayı kurtaracak. Bunun bir bedeli olacak ama kurtaracak.

Şimdi benim sorum şu Rand'ın dünyayı kurtaracağı aşikarken insanlar neden son savaş geliyor diye tedirgin olup korkuyorlar. Neden son savaşta ne yapacağız acaba galip gelecek miyiz,acaba karanlık varlık dünyayı ele geçirecek mi, acaba Rand son savaşa kadar yaşayacak mı, acaba Rand son savaşa kadar hazır hale gelecek mi gibi kehanetle çelişen kafalarında oluşan sorulara ve düşüncelere kapılıyorlar. Neden karanlık varlığın yenileceği aşikar iken insanlar, aes sedailer karanlık varlığın tarafına geçiyorlar. Neden Rand son savaşta galip gelmem lazım diye kendini kasım kasım kasıyor? Galip geleceğin yazılmış zaten boşver gitsin niye kafana takıyorsun? Kehanetlerin gerçekleşmeme ihtimali var mı? Varsa bu nasıl kehanet oluyor? Şimdiye kadar yazılan bütün kehanetler nasıl gerçekleşti ya? Kehanetlerin gerçekleşmesi bazı şartlara bağlı mı? Varsa bu şartlar nedir?

Bunlar kafama takılan sorular. Cevaplamak zahmetinde bulunacak arkadaşlardan ricam ben seriyi hala bitirmedim, lütfen spoiler yada ispiyon vermeden sorumu cevaplasınlar. Eğer sorduğum soruyu spoiler yada ispiyon olmadan cevaplamak mümkün değilse lütfen cevaplamayın. Sonuçta sorumun cevabı kitaptan alacağım zevki köreltecekse cevaplanmasını istemem. Şimdiden teşekkürler.