Kayıt Ol

Zaman Çarkı - Sohbet

Çevrimdışı BlackOut

  • **
  • 71
  • Rom: 1
  • Mantık kontrolü eline aldığında insanlık ölür.
    • Profili Görüntüle
Ynt: Zaman Çarkı - Sohbet
« Yanıtla #180 : 01 Ocak 2018, 23:07:54 »
Merhabalar. İzninizle birkaç sorum olacaktı. Açıklık getiremediğim bazı yerler var. Bunlar burada mı sorulur onu da bilmiyorum ama soracak başka yerim kimsem yok.

Çoğu soru daha çok düşüncelerimi onaylama amaçlı gibi ama merak ediyorum yine de. Durduk yere insanın aklına gelip canını sıkıyor gerçekten  :D Yanlış hatırladığım bildiğim bir yer varsa özür diliyorum. Ve cevaplayan olursa diye herkesten şimdiden teşekkür ediyorum.

Spoiler: Göster
 İlk olarak bana şunu açıklayabilir misiniz? Rand ve Moridin nasıl yer değiştirdi? Ek olarak Rand o pipoyu tek güç kullanamadığı halde sadece düşünce yoluyla nasıl yakabildi? Görünüşte çok cool gerçekten ama açıklaması ne? Bunların ipuçları gösterildi ve ben mi kaçırdım yoksa yoruma mı bırakıldı?

Edit: Buradaki eski mesajlara baktım ve cevap sanırım yoruma bırakıldı olacak :D

2. olarak Rand ve Moridin yer değiştirdiğine göre Rand'in DNA'si ile doğan tek çocukları Elayne'den oluyor. Min ve Aviendha'dan da çocukları olacak ama onlara Rand'in çocukları diyebilir miyiz? Moridin'in spermleri kullanılmış oluyor o yüzden aslında Ishamael'in çocukları diye düşünüyorum ben.  Min'in çocuğu kızıl saçlı uzun boylu bir aiel yerine siyah saçlı birisi olacak. Aynı şekil Aviendha'da böyle değil mi?

3. olarak Rand görünüşte öldüğüne göre Aviendha ve Min hamile kaldığında kimse bunu yadırgamayacak mı? Diğer karakterlerin olayı hemen anlaması gerekir o zaman. Aynı şekilde Aviendha'nın geleceği gördüğü sahnelerde çocukların atalarının Rand olduğunu biliniyor diye hatırlıyorum? Bu nasıl oluyor? Herkes Rand'in öldüğünü ve ölmeden önce sadece Elayne'nin çocuğu olduğu biliyor.

4. olarak Moridin'in ölümü Şerateş tarafından olmadığına ve tek arzusu hiçliğe kavuşamadığına göre ileride Desen onu yeniden canlandıramaz mı? Yani yine çark dönemeye devam edip Ishamael ve Ejder olarak karşılaşacaklar değil mi? Tıpkı hep adamın daha önce söylediği gibi.

5. Bilinen en ileriki tarihte dünyaya Seanchanlar hükmediyordu. Ve Rand'in zamanında bile ateşli silahların kullanıldığına göre neden hala teknoloji altın çağını yaşamadı da hala kılıç mızrak kullanılıyordu? Sonuçta Seanchanlar disiplinli bir imparatorluğun atılım yapması gerekirdi savaş aletleri konusunda. Diğer ülkeler için de geçerli.  Yüzyıllar boyunca sadece top mu kullanıldı yani?

6. Haritaya göre Seanchanlar'a en yakın kıta Shara. Neden koca bir okyanusu aşmak yerine Shara'dan girip memleketlerinden çıkmamışlar? Gemi yapmakla uğraşacaklarına dünyayı fethetmiş olurlardı.

7. Afet'in konumu hatta aslında biraz dağların konumu beni rahatsız ediyor. Bu afet dediğimiz yerler nasıl oluştu? Neden hep kuzeydeler ve kuzeyde olmalarına rağmen kuraklar?  Shara'nın hatta Seanchanların kuzeyi bile Afet ve okyanusu geçip birleşiyorlar. Dağlar çok kesin bir şekilde sınırlamış resmen. Dünya kırılırken nasıl böyle bir tesadül oldu de dizildiler?

8. Land of Madmen hakkında bilgisi olan var mı? Haritada sırf biz merak edelim diye mi duruyor yoksa :D
 


Şimdilik bu kadar  :P

Edit: Kimse yok mu  :-\


Bildiğim ve araştırdığım kadarıyla:

Spoiler: Göster
 İlk sorularınız herkesin sorduğu ama kimsenin cevabını almadığı sorular, Brandon Sanderson'un da cevaplamasına izin verilmediği (veya cevabını bilmediği) sorular. ( Kaynak)

İkinci soru hakkında epey okuduktan sonra size tek bir cevap değil birkaç farklı şey söyleyeceğim istediğinizi seçin  ;D. Yüksek ihtimal ile Aviendha zaten hamile, çadırda birlikte epey zaman geçirdiklerini biliyoruz. Bu da geriye Min'in çocuklarının nasıl görüneceği problemini bırakıyor: Birisi, Rand ve Min'in -bağışlayın- "tavşanlar" gibi olduklarını ve Min'in de savaştan önce çadırda vakit geçirdiğini dolasıyla onun da çoktan hamile olabileceğini iddia etmiş. Başkaları ise Min'in çocuklarının Moridin'e benzeyeceğini söylemiş. (Bir de Min'den doğacak çocukların pek de bir öneme sahip olmayacağını düşünüyorlarmış o yüzden üstüne düşmemişler bunları yazanlar.)

Üç zaten iki ile epey bağıntılı, ben Aviendha'nın zaten hamile olduğunu (Son Savaş'tan 1 ay sonra öyle olduğunu fark eder sanırım.) düşünüyorum o yüzden onu atlayacağım. Min hakkında da eğer aradan çok vakit geçmezse aynı şekilde savaştan önce hamile kaldığını iddia edebilir.
Not: Gına geldi çocuk işinden (epey okudum çünkü), hiç aklıma takılmamıştı bile  :D.

Daha detaylıca okumak isterseniz Kaynak

Dördüncü soruda ise büyük bir ihtimalle tekrar karşılaşacaklardır reenkarnasyon yoluyla, ancak bu sefer Karanlık Varlık'ın desteğinin eksikliğinden dolayı büyük bir olay yaşanacağını düşünmüyorum.

Beşinci soruda hafızam taze değil ama bahsettiğiniz Seanchan hükmündeki dünyanın teknolojisinin tanımı şöyle yapılmış
Alıntı
By then, the Raven Empire seemingly dominates the Westlands uncontested. The Empire's technology has advanced to the point that firearms, automobiles, and electric lights are commonplace, and a railway is being built across the Aiel Waste to link the Empire with Shara.

It is ambiguous as to whether this vision shows what will occur or what could potentially occur. Since Aviendha forces Rand to include the Aiel in the Dragon's Peace as a result of her vision of the Aiel's fall, however, it is possible that this particular future was circumvented.

Seanchan=Raven Empire olarak biliniyormuş o çağda. A Wheel of Time Wiki: Fourth Age

Altıncı soruda da Shara'nın kesin olarak nerede olduğunu gördüğüm bir harita bulamadım, ama yine de diğer kıtayı fethetmek için kocaman orduyu Aiel'lerin kurak dağlarından geçirmek denizden gitmekten daha zor olurdu bence. Yanınızda yük taşıyacak hayvanlar vesaire götürmektense gemilere yükleyip gitmeyi daha akıllıca buluyorum.

Yedinci olarak Afet Karanlık Varlık'ın dünya üzerindeki etkisi. Kuzeyde olmak kurak olamamak anlamına mı geliyor? Afet zaten doğal bir şey de değil. Ayrıca dağlar da doğal değil diye düşünmüştüm ben onları Dünya'nın Kırılması sırasında yükselen dağlar olduğunu düşünüyorum, belki deliren Yüz Yoldaş kendileri ile Shayol Ghul arasına bir şeyler sokmak istemişlerdir  :D. Daha fazla okumak isterseniz: A Wheel of Time Wiki: Great Blight

Son olarak hiçbir fikrim yok, araştırmak için vaktim de yok sanırım. Eğer sorularınızı yanıtlarken yanlış bir şey yazdıysam affedin, kolay gelsin.



Sorularınızın bir kısmı benim de kafamı karıştırdı aslında, ama şayet Robert Jordan hayatta olsaydı bu soruların cevabı elimizde olurdu çünkü karakterlerle ilgili birkaç seri ya da kitap yazacağıyla ilgili bir şeyler duymuştum buralarda.
Spoiler: Göster
Rand'ın piposunu nasıl yaktığına gelirsek, bir arkadaşım Rand'ın piponun yandığı olasılığını çağırdığı teorisini söylemişti, yabancı sitelerde de çok konuşulan bir teoriymiş bu, eğer Rand'ın Çark'a bağlandığını varsayarsak mantıksız bir sav değil bu. Neden Çark'a bağlandığına gelirsek belki de Karanlık Varlık'la savaştığı tinsel düzlemle alakası olabilir, yani tasvirlerden ve orada olan olaylar bana bunu düşündürdü açıkçası. Ama Moridin'le nasıl yer değiştirdiğini bilemiyorum, yine de bu konuyla bir alakası olabilir, son sahnelerde anlaşılması güç bayağı şey vardı, örneğin Rand ve Moridin Delik'ten çıkarken Rand'la konuşan kadın kimdi? Bana kalırsa Aviendha'yla Kıraç'ta konuşan Aiyel kadınla aynıydı.
Zaman Çarkı konusunda cevaplanacak çok soru var aslında, Işığın Anısı'yla ilgili özellikle. Fakat o kadar soruya rağmen kitap beni çok eğlendirdi ve oldukça heyecanlandırdı. Belki dizisi çıktığında aradığımız cevapları bulabiliriz. Ha, diziyi çekerken olayların akışını bozmasınlar da inşallah...

Spoiler: Göster
Benzer sorulara verilebilecek cevapları bu konuda Alanna Mosnavi isimli üye yazmıştı aslında ama yine de yukarıda linkini verdiğim Brandon Sanderson’s Wheel of Time Answers From #TorChat bu soruların cevaplarının verilmeceyeceğini söylüyor, zaten teorilerden ise siz de haberdarsınız. Robert Jordan yaşasaydı belki başka kitaplarda birkaç bilgi daha öğrenebilirdik ama yine de bizi süründürüp "Read and find out" diyeceğine eminim.


Bir soru daha sormak istiyorum

Spoiler: Göster
Bu soru sanırım Yenidendoğan Ejder'den beri kafamda. Mat'in anıları kendisinin önceki yaşamlarına mı ait yoksa kendisinin düşündüğü gibi Eelfinnler  Ter'angreal kapıdan içeri giren adamların anılarını mı verdi Mat e?



Aynısını ben de uzun süre düşünmüştüm:
Spoiler: Göster
Hep o anıların Mat'e ait olduğunu varsaymayı yeğlerim ama gerçekte bunun kanıtı tabii ki yok. Bu konuda da sizin yazdığınız iki olasılık söz konusu: Birincisi bunların gerçekten Mat'in Desen'e yeniden dokunan yaşamlarının hatıraları veya bireysel olarak başka başka yaşamların anısı olabileceği. İkincisi ise Eelfin'lerden dilekte bulunmaya gelenlerin anıları olabileceği.
Alıntı
Mat's memories raise questions as to the nature of reincarnation through the Wheel; Mat remembers dying, "more times than he could count," but whether his memories are from many individual lives, or are the memories of a single person who has been re-woven into the Pattern many times, most recently as Mat Cauthon, has not been established. It's also possible that the memories are those who previously received wishes from the Eelfinn, as they rummage through the sensations of their visitors.

Daha fazla okumak isterseniz Matrim Cauthon (Odin ile benzerlikleri kısmındaki "Ölü adamların anıları" cevabını kendim için yeterli buluyorum, kesin bir cevaba sahip olmayı istemezdim zaten  :D.

“What is history but a fable agreed upon?”
-Napoléon Bonaparte


"He saw it in her eyes. The anguish, the frustration. The terrible nothing that clawed inside and sought to smother her. She knew. It was there, inside. She had been broken.

Then she smiled. Oh, storms. She smiled anyway.

It was the single most beautiful thing he’d seen in his entire life."

Ynt: Zaman Çarkı - Sohbet
« Yanıtla #181 : 02 Ocak 2018, 02:41:56 »
Seriyi yakın zamanda bitirmiş birisi olarak konunun hareketlenmiş olmasına bayağı sevindim.
İşin özü, Zaman Çarkı güzel ve zevkli bir seri olsa da on dört kitabı bir anda okumak ço yorucu bir şey, özellikle de bazı bölümler ve bazı kitapların tamamı bana kalırsa fazla durağandı, o kısımları okurken çok sıkıldım, seride atıldığında fark etmeyecek kısımlar var bence. Neyse, yine de seriyi okumak çok eğlenceliydi.
Merhabalar. İzninizle birkaç sorum olacaktı. Açıklık getiremediğim bazı yerler var. Bunlar burada mı sorulur onu da bilmiyorum ama soracak başka yerim kimsem yok.

Çoğu soru daha çok düşüncelerimi onaylama amaçlı gibi ama merak ediyorum yine de. Durduk yere insanın aklına gelip canını sıkıyor gerçekten  :D Yanlış hatırladığım bildiğim bir yer varsa özür diliyorum. Ve cevaplayan olursa diye herkesten şimdiden teşekkür ediyorum.

Spoiler: Göster
 İlk olarak bana şunu açıklayabilir misiniz? Rand ve Moridin nasıl yer değiştirdi? Ek olarak Rand o pipoyu tek güç kullanamadığı halde sadece düşünce yoluyla nasıl yakabildi? Görünüşte çok cool gerçekten ama açıklaması ne? Bunların ipuçları gösterildi ve ben mi kaçırdım yoksa yoruma mı bırakıldı?

Edit: Buradaki eski mesajlara baktım ve cevap sanırım yoruma bırakıldı olacak :D

2. olarak Rand ve Moridin yer değiştirdiğine göre Rand'in DNA'si ile doğan tek çocukları Elayne'den oluyor. Min ve Aviendha'dan da çocukları olacak ama onlara Rand'in çocukları diyebilir miyiz? Moridin'in spermleri kullanılmış oluyor o yüzden aslında Ishamael'in çocukları diye düşünüyorum ben.  Min'in çocuğu kızıl saçlı uzun boylu bir aiel yerine siyah saçlı birisi olacak. Aynı şekil Aviendha'da böyle değil mi?

3. olarak Rand görünüşte öldüğüne göre Aviendha ve Min hamile kaldığında kimse bunu yadırgamayacak mı? Diğer karakterlerin olayı hemen anlaması gerekir o zaman. Aynı şekilde Aviendha'nın geleceği gördüğü sahnelerde çocukların atalarının Rand olduğunu biliniyor diye hatırlıyorum? Bu nasıl oluyor? Herkes Rand'in öldüğünü ve ölmeden önce sadece Elayne'nin çocuğu olduğu biliyor.

4. olarak Moridin'in ölümü Şerateş tarafından olmadığına ve tek arzusu hiçliğe kavuşamadığına göre ileride Desen onu yeniden canlandıramaz mı? Yani yine çark dönemeye devam edip Ishamael ve Ejder olarak karşılaşacaklar değil mi? Tıpkı hep adamın daha önce söylediği gibi.

5. Bilinen en ileriki tarihte dünyaya Seanchanlar hükmediyordu. Ve Rand'in zamanında bile ateşli silahların kullanıldığına göre neden hala teknoloji altın çağını yaşamadı da hala kılıç mızrak kullanılıyordu? Sonuçta Seanchanlar disiplinli bir imparatorluğun atılım yapması gerekirdi savaş aletleri konusunda. Diğer ülkeler için de geçerli.  Yüzyıllar boyunca sadece top mu kullanıldı yani?

6. Haritaya göre Seanchanlar'a en yakın kıta Shara. Neden koca bir okyanusu aşmak yerine Shara'dan girip memleketlerinden çıkmamışlar? Gemi yapmakla uğraşacaklarına dünyayı fethetmiş olurlardı.

7. Afet'in konumu hatta aslında biraz dağların konumu beni rahatsız ediyor. Bu afet dediğimiz yerler nasıl oluştu? Neden hep kuzeydeler ve kuzeyde olmalarına rağmen kuraklar?  Shara'nın hatta Seanchanların kuzeyi bile Afet ve okyanusu geçip birleşiyorlar. Dağlar çok kesin bir şekilde sınırlamış resmen. Dünya kırılırken nasıl böyle bir tesadül oldu de dizildiler?

8. Land of Madmen hakkında bilgisi olan var mı? Haritada sırf biz merak edelim diye mi duruyor yoksa :D
 


Şimdilik bu kadar  :P

Edit: Kimse yok mu  :-\

Sorularınızın bir kısmı benim de kafamı karıştırdı aslında, ama şayet Robert Jordan hayatta olsaydı bu soruların cevabı elimizde olurdu çünkü karakterlerle ilgili birkaç seri ya da kitap yazacağıyla ilgili bir şeyler duymuştum buralarda.

Spoiler: Göster
Rand'la konuşan kadın büyük ihtimalle Nakomiydi.
Aviendha'yla Kıraç'ta konuşan aiel kadın. Onun kim olduğu ise
 muamma. Brandon Sanderson' a sorulmuş ama cevap vermemiş.
Teoriler ya Rand'in  annesi Tigraine/Shaiel yada Shaidar Haran gibi Yaratıcı'nın bir Avatarı olabilir diyor. Ayrıca  çark'ın sonsuz döngülerinden birinde Rand gibi çark'a dokunup ölümsüz olmuş kadın bir ejder olabileceği de söyleniyor.
Bana Robert Jordan'ın Harriet'e hitaben yarattığı bir karakter gibi geldi.
Işık altında, Kurtuluşum ve yeniden doğuş umudum adına...

Çevrimdışı cankutpotter

  • ****
  • 1233
  • Rom: 14
    • Profili Görüntüle
    • Büyülü Kale, Hayallerinizin adresi.
Ynt: Zaman Çarkı - Sohbet
« Yanıtla #182 : 02 Ocak 2018, 19:11:03 »
Seriyi yakın zamanda bitirmiş birisi olarak konunun hareketlenmiş olmasına bayağı sevindim.
İşin özü, Zaman Çarkı güzel ve zevkli bir seri olsa da on dört kitabı bir anda okumak ço yorucu bir şey, özellikle de bazı bölümler ve bazı kitapların tamamı bana kalırsa fazla durağandı, o kısımları okurken çok sıkıldım, seride atıldığında fark etmeyecek kısımlar var bence. Neyse, yine de seriyi okumak çok eğlenceliydi.
Merhabalar. İzninizle birkaç sorum olacaktı. Açıklık getiremediğim bazı yerler var. Bunlar burada mı sorulur onu da bilmiyorum ama soracak başka yerim kimsem yok.

Çoğu soru daha çok düşüncelerimi onaylama amaçlı gibi ama merak ediyorum yine de. Durduk yere insanın aklına gelip canını sıkıyor gerçekten  :D Yanlış hatırladığım bildiğim bir yer varsa özür diliyorum. Ve cevaplayan olursa diye herkesten şimdiden teşekkür ediyorum.

Spoiler: Göster
 İlk olarak bana şunu açıklayabilir misiniz? Rand ve Moridin nasıl yer değiştirdi? Ek olarak Rand o pipoyu tek güç kullanamadığı halde sadece düşünce yoluyla nasıl yakabildi? Görünüşte çok cool gerçekten ama açıklaması ne? Bunların ipuçları gösterildi ve ben mi kaçırdım yoksa yoruma mı bırakıldı?

Edit: Buradaki eski mesajlara baktım ve cevap sanırım yoruma bırakıldı olacak :D

2. olarak Rand ve Moridin yer değiştirdiğine göre Rand'in DNA'si ile doğan tek çocukları Elayne'den oluyor. Min ve Aviendha'dan da çocukları olacak ama onlara Rand'in çocukları diyebilir miyiz? Moridin'in spermleri kullanılmış oluyor o yüzden aslında Ishamael'in çocukları diye düşünüyorum ben.  Min'in çocuğu kızıl saçlı uzun boylu bir aiel yerine siyah saçlı birisi olacak. Aynı şekil Aviendha'da böyle değil mi?

3. olarak Rand görünüşte öldüğüne göre Aviendha ve Min hamile kaldığında kimse bunu yadırgamayacak mı? Diğer karakterlerin olayı hemen anlaması gerekir o zaman. Aynı şekilde Aviendha'nın geleceği gördüğü sahnelerde çocukların atalarının Rand olduğunu biliniyor diye hatırlıyorum? Bu nasıl oluyor? Herkes Rand'in öldüğünü ve ölmeden önce sadece Elayne'nin çocuğu olduğu biliyor.

4. olarak Moridin'in ölümü Şerateş tarafından olmadığına ve tek arzusu hiçliğe kavuşamadığına göre ileride Desen onu yeniden canlandıramaz mı? Yani yine çark dönemeye devam edip Ishamael ve Ejder olarak karşılaşacaklar değil mi? Tıpkı hep adamın daha önce söylediği gibi.

5. Bilinen en ileriki tarihte dünyaya Seanchanlar hükmediyordu. Ve Rand'in zamanında bile ateşli silahların kullanıldığına göre neden hala teknoloji altın çağını yaşamadı da hala kılıç mızrak kullanılıyordu? Sonuçta Seanchanlar disiplinli bir imparatorluğun atılım yapması gerekirdi savaş aletleri konusunda. Diğer ülkeler için de geçerli.  Yüzyıllar boyunca sadece top mu kullanıldı yani?

6. Haritaya göre Seanchanlar'a en yakın kıta Shara. Neden koca bir okyanusu aşmak yerine Shara'dan girip memleketlerinden çıkmamışlar? Gemi yapmakla uğraşacaklarına dünyayı fethetmiş olurlardı.

7. Afet'in konumu hatta aslında biraz dağların konumu beni rahatsız ediyor. Bu afet dediğimiz yerler nasıl oluştu? Neden hep kuzeydeler ve kuzeyde olmalarına rağmen kuraklar?  Shara'nın hatta Seanchanların kuzeyi bile Afet ve okyanusu geçip birleşiyorlar. Dağlar çok kesin bir şekilde sınırlamış resmen. Dünya kırılırken nasıl böyle bir tesadül oldu de dizildiler?

8. Land of Madmen hakkında bilgisi olan var mı? Haritada sırf biz merak edelim diye mi duruyor yoksa :D
 


Şimdilik bu kadar  :P

Edit: Kimse yok mu  :-\

Sorularınızın bir kısmı benim de kafamı karıştırdı aslında, ama şayet Robert Jordan hayatta olsaydı bu soruların cevabı elimizde olurdu çünkü karakterlerle ilgili birkaç seri ya da kitap yazacağıyla ilgili bir şeyler duymuştum buralarda.

Spoiler: Göster
Rand'la konuşan kadın büyük ihtimalle Nakomiydi.
Aviendha'yla Kıraç'ta konuşan aiel kadın. Onun kim olduğu ise
 muamma. Brandon Sanderson' a sorulmuş ama cevap vermemiş.
Teoriler ya Rand'in  annesi Tigraine/Shaiel yada Shaidar Haran gibi Yaratıcı'nın bir Avatarı olabilir diyor. Ayrıca  çark'ın sonsuz döngülerinden birinde Rand gibi çark'a dokunup ölümsüz olmuş kadın bir ejder olabileceği de söyleniyor.
Bana Robert Jordan'ın Harriet'e hitaben yarattığı bir karakter gibi geldi.

Evet Nakomi. Adı aklıma gelmemişti o esnada. Yalnız japon isimlerine çok benziyor yav. :D
Spoiler: Göster
Yenidendoğan Ejder'in zamanında bir kadında hayat bulması sonsuz döngü içinde hiç de mantıksız olmasa da oturmayacağı bazı yerler var gibime geliyor açıkçası. Saidin ve Saidar farklılığı örneğin, ejderin delirmesi vs... Kitapta en çok kafamı karıştıran konulardan biri kesinlikle Nakomi, cevabını alamayacak olmamız çok yazık.

Asıl merak ettiğim şey bu ucu açık kısımlar Jordan ailesi tarafından biliniyor mu, özellikle de Robert Jordan'ın karısı tarafından. Yani Brandon Sanderson'un cevaplama izni yok o yüzden mi kıvranıyoruz?
İnsan, hayalleriyle vardır.

Ynt: Zaman Çarkı - Sohbet
« Yanıtla #183 : 03 Ocak 2018, 20:42:13 »
Seriyi yakın zamanda bitirmiş birisi olarak konunun hareketlenmiş olmasına bayağı sevindim.
İşin özü, Zaman Çarkı güzel ve zevkli bir seri olsa da on dört kitabı bir anda okumak ço yorucu bir şey, özellikle de bazı bölümler ve bazı kitapların tamamı bana kalırsa fazla durağandı, o kısımları okurken çok sıkıldım, seride atıldığında fark etmeyecek kısımlar var bence. Neyse, yine de seriyi okumak çok eğlenceliydi.
Merhabalar. İzninizle birkaç sorum olacaktı. Açıklık getiremediğim bazı yerler var. Bunlar burada mı sorulur onu da bilmiyorum ama soracak başka yerim kimsem yok.

Çoğu soru daha çok düşüncelerimi onaylama amaçlı gibi ama merak ediyorum yine de. Durduk yere insanın aklına gelip canını sıkıyor gerçekten  :D Yanlış hatırladığım bildiğim bir yer varsa özür diliyorum. Ve cevaplayan olursa diye herkesten şimdiden teşekkür ediyorum.

Spoiler: Göster
 İlk olarak bana şunu açıklayabilir misiniz? Rand ve Moridin nasıl yer değiştirdi? Ek olarak Rand o pipoyu tek güç kullanamadığı halde sadece düşünce yoluyla nasıl yakabildi? Görünüşte çok cool gerçekten ama açıklaması ne? Bunların ipuçları gösterildi ve ben mi kaçırdım yoksa yoruma mı bırakıldı?

Edit: Buradaki eski mesajlara baktım ve cevap sanırım yoruma bırakıldı olacak :D

2. olarak Rand ve Moridin yer değiştirdiğine göre Rand'in DNA'si ile doğan tek çocukları Elayne'den oluyor. Min ve Aviendha'dan da çocukları olacak ama onlara Rand'in çocukları diyebilir miyiz? Moridin'in spermleri kullanılmış oluyor o yüzden aslında Ishamael'in çocukları diye düşünüyorum ben.  Min'in çocuğu kızıl saçlı uzun boylu bir aiel yerine siyah saçlı birisi olacak. Aynı şekil Aviendha'da böyle değil mi?

3. olarak Rand görünüşte öldüğüne göre Aviendha ve Min hamile kaldığında kimse bunu yadırgamayacak mı? Diğer karakterlerin olayı hemen anlaması gerekir o zaman. Aynı şekilde Aviendha'nın geleceği gördüğü sahnelerde çocukların atalarının Rand olduğunu biliniyor diye hatırlıyorum? Bu nasıl oluyor? Herkes Rand'in öldüğünü ve ölmeden önce sadece Elayne'nin çocuğu olduğu biliyor.

4. olarak Moridin'in ölümü Şerateş tarafından olmadığına ve tek arzusu hiçliğe kavuşamadığına göre ileride Desen onu yeniden canlandıramaz mı? Yani yine çark dönemeye devam edip Ishamael ve Ejder olarak karşılaşacaklar değil mi? Tıpkı hep adamın daha önce söylediği gibi.

5. Bilinen en ileriki tarihte dünyaya Seanchanlar hükmediyordu. Ve Rand'in zamanında bile ateşli silahların kullanıldığına göre neden hala teknoloji altın çağını yaşamadı da hala kılıç mızrak kullanılıyordu? Sonuçta Seanchanlar disiplinli bir imparatorluğun atılım yapması gerekirdi savaş aletleri konusunda. Diğer ülkeler için de geçerli.  Yüzyıllar boyunca sadece top mu kullanıldı yani?

6. Haritaya göre Seanchanlar'a en yakın kıta Shara. Neden koca bir okyanusu aşmak yerine Shara'dan girip memleketlerinden çıkmamışlar? Gemi yapmakla uğraşacaklarına dünyayı fethetmiş olurlardı.

7. Afet'in konumu hatta aslında biraz dağların konumu beni rahatsız ediyor. Bu afet dediğimiz yerler nasıl oluştu? Neden hep kuzeydeler ve kuzeyde olmalarına rağmen kuraklar?  Shara'nın hatta Seanchanların kuzeyi bile Afet ve okyanusu geçip birleşiyorlar. Dağlar çok kesin bir şekilde sınırlamış resmen. Dünya kırılırken nasıl böyle bir tesadül oldu de dizildiler?

8. Land of Madmen hakkında bilgisi olan var mı? Haritada sırf biz merak edelim diye mi duruyor yoksa :D
 


Şimdilik bu kadar  :P

Edit: Kimse yok mu  :-\

Sorularınızın bir kısmı benim de kafamı karıştırdı aslında, ama şayet Robert Jordan hayatta olsaydı bu soruların cevabı elimizde olurdu çünkü karakterlerle ilgili birkaç seri ya da kitap yazacağıyla ilgili bir şeyler duymuştum buralarda.

Spoiler: Göster
Rand'la konuşan kadın büyük ihtimalle Nakomiydi.
Aviendha'yla Kıraç'ta konuşan aiel kadın. Onun kim olduğu ise
 muamma. Brandon Sanderson' a sorulmuş ama cevap vermemiş.
Teoriler ya Rand'in  annesi Tigraine/Shaiel yada Shaidar Haran gibi Yaratıcı'nın bir Avatarı olabilir diyor. Ayrıca  çark'ın sonsuz döngülerinden birinde Rand gibi çark'a dokunup ölümsüz olmuş kadın bir ejder olabileceği de söyleniyor.
Bana Robert Jordan'ın Harriet'e hitaben yarattığı bir karakter gibi geldi.

Evet Nakomi. Adı aklıma gelmemişti o esnada. Yalnız japon isimlerine çok benziyor yav. :D
Spoiler: Göster
Yenidendoğan Ejder'in zamanında bir kadında hayat bulması sonsuz döngü içinde hiç de mantıksız olmasa da oturmayacağı bazı yerler var gibime geliyor açıkçası. Saidin ve Saidar farklılığı örneğin, ejderin delirmesi vs... Kitapta en çok kafamı karıştıran konulardan biri kesinlikle Nakomi, cevabını alamayacak olmamız çok yazık.

Asıl merak ettiğim şey bu ucu açık kısımlar Jordan ailesi tarafından biliniyor mu, özellikle de Robert Jordan'ın karısı tarafından. Yani Brandon Sanderson'un cevaplama izni yok o yüzden mi kıvranıyoruz?
Spoiler: Göster
Aslında benim Ejder hakkında bir teorim var. Bence Çark  Ejder'i sadece erkek olarak seçmiyor. Her çağda bir erkek ve bir kadın olarak seçiyor. Bunun kanıtı Lews Therin'in deliği kapatmak istediği  zaman olanlar.
Çark'ın amacının dengeyi sağlamak olduğunu biliyoruz.
Mesela Rand'in gittiği heryere Karanlık Varlığın dokunuşuna karşı denge getirmesi gibi. Veya her örgünün bir karşı örgüsü olması gibi. Deliği kapatmak için de hem saidin'in hem saidar'ın kullanılması ve ayrıca etrafına da Gerçek güç örülmesi gerekiyor.
Hal böyleyken çark'ın sadece erkek bir şampiyon seçmesi bana  çok düşük bir olasılık olarak geliyor.  Ayrıca Shayol G'hul a saldırı isimli hikayede Lews Lews Therin'in deliği baskın yaparak mühürlemesine karşı çıkan  kadın bir aes sedai olduğu yazıyor.  Latra Poase. Kendisi gölge savaşı sırasında en az Lews Therin kadar şöhretliymiş. Hatta kendisine Shadar Nor yani Gölge Doğrayan/Kesen diye isim vermişler. Bu isim  tanıdık geliyor.
Hatırlarsanız kurtlar, Ejder'i Gölge Katili olarak isimlendiriyor.  Bu devirde de kadın şampiyon Egwene diye düşünüyorum.
Çünkü desenin yok olmasını engelleyen oydu. Ayrıca öldükten sonra Rand'la konuşması da
bence çarkta ki sıradan bir iplikten fazlası olduğunu gösteriyor. Ama eğer bu doğru değilse kadın bir ejderin çark'ın sonsuz döngülerinden birinde var olması neden oturmasın anlayamadım. Zira her döngüde ejderin delirmesi   dünyanın kırılması veya kirlilik vesaire olduğunu zannetmiyorum.


Nakomi'nin kim olduğunu Sanderson'un ve  Jordan ailesinin(en azından eşi Harriet'in) bildiğinden eminim. Kendisine sorulduğunda zaten söylememe izin verilmeyen şeyler var diye cevap vermiş.
Işık altında, Kurtuluşum ve yeniden doğuş umudum adına...

Çevrimdışı cankutpotter

  • ****
  • 1233
  • Rom: 14
    • Profili Görüntüle
    • Büyülü Kale, Hayallerinizin adresi.
Ynt: Zaman Çarkı - Sohbet
« Yanıtla #184 : 04 Ocak 2018, 14:09:23 »
Seriyi yakın zamanda bitirmiş birisi olarak konunun hareketlenmiş olmasına bayağı sevindim.
İşin özü, Zaman Çarkı güzel ve zevkli bir seri olsa da on dört kitabı bir anda okumak ço yorucu bir şey, özellikle de bazı bölümler ve bazı kitapların tamamı bana kalırsa fazla durağandı, o kısımları okurken çok sıkıldım, seride atıldığında fark etmeyecek kısımlar var bence. Neyse, yine de seriyi okumak çok eğlenceliydi.
Merhabalar. İzninizle birkaç sorum olacaktı. Açıklık getiremediğim bazı yerler var. Bunlar burada mı sorulur onu da bilmiyorum ama soracak başka yerim kimsem yok.

Çoğu soru daha çok düşüncelerimi onaylama amaçlı gibi ama merak ediyorum yine de. Durduk yere insanın aklına gelip canını sıkıyor gerçekten  :D Yanlış hatırladığım bildiğim bir yer varsa özür diliyorum. Ve cevaplayan olursa diye herkesten şimdiden teşekkür ediyorum.

Spoiler: Göster
 İlk olarak bana şunu açıklayabilir misiniz? Rand ve Moridin nasıl yer değiştirdi? Ek olarak Rand o pipoyu tek güç kullanamadığı halde sadece düşünce yoluyla nasıl yakabildi? Görünüşte çok cool gerçekten ama açıklaması ne? Bunların ipuçları gösterildi ve ben mi kaçırdım yoksa yoruma mı bırakıldı?

Edit: Buradaki eski mesajlara baktım ve cevap sanırım yoruma bırakıldı olacak :D

2. olarak Rand ve Moridin yer değiştirdiğine göre Rand'in DNA'si ile doğan tek çocukları Elayne'den oluyor. Min ve Aviendha'dan da çocukları olacak ama onlara Rand'in çocukları diyebilir miyiz? Moridin'in spermleri kullanılmış oluyor o yüzden aslında Ishamael'in çocukları diye düşünüyorum ben.  Min'in çocuğu kızıl saçlı uzun boylu bir aiel yerine siyah saçlı birisi olacak. Aynı şekil Aviendha'da böyle değil mi?

3. olarak Rand görünüşte öldüğüne göre Aviendha ve Min hamile kaldığında kimse bunu yadırgamayacak mı? Diğer karakterlerin olayı hemen anlaması gerekir o zaman. Aynı şekilde Aviendha'nın geleceği gördüğü sahnelerde çocukların atalarının Rand olduğunu biliniyor diye hatırlıyorum? Bu nasıl oluyor? Herkes Rand'in öldüğünü ve ölmeden önce sadece Elayne'nin çocuğu olduğu biliyor.

4. olarak Moridin'in ölümü Şerateş tarafından olmadığına ve tek arzusu hiçliğe kavuşamadığına göre ileride Desen onu yeniden canlandıramaz mı? Yani yine çark dönemeye devam edip Ishamael ve Ejder olarak karşılaşacaklar değil mi? Tıpkı hep adamın daha önce söylediği gibi.

5. Bilinen en ileriki tarihte dünyaya Seanchanlar hükmediyordu. Ve Rand'in zamanında bile ateşli silahların kullanıldığına göre neden hala teknoloji altın çağını yaşamadı da hala kılıç mızrak kullanılıyordu? Sonuçta Seanchanlar disiplinli bir imparatorluğun atılım yapması gerekirdi savaş aletleri konusunda. Diğer ülkeler için de geçerli.  Yüzyıllar boyunca sadece top mu kullanıldı yani?

6. Haritaya göre Seanchanlar'a en yakın kıta Shara. Neden koca bir okyanusu aşmak yerine Shara'dan girip memleketlerinden çıkmamışlar? Gemi yapmakla uğraşacaklarına dünyayı fethetmiş olurlardı.

7. Afet'in konumu hatta aslında biraz dağların konumu beni rahatsız ediyor. Bu afet dediğimiz yerler nasıl oluştu? Neden hep kuzeydeler ve kuzeyde olmalarına rağmen kuraklar?  Shara'nın hatta Seanchanların kuzeyi bile Afet ve okyanusu geçip birleşiyorlar. Dağlar çok kesin bir şekilde sınırlamış resmen. Dünya kırılırken nasıl böyle bir tesadül oldu de dizildiler?

8. Land of Madmen hakkında bilgisi olan var mı? Haritada sırf biz merak edelim diye mi duruyor yoksa :D
 


Şimdilik bu kadar  :P

Edit: Kimse yok mu  :-\

Sorularınızın bir kısmı benim de kafamı karıştırdı aslında, ama şayet Robert Jordan hayatta olsaydı bu soruların cevabı elimizde olurdu çünkü karakterlerle ilgili birkaç seri ya da kitap yazacağıyla ilgili bir şeyler duymuştum buralarda.

Spoiler: Göster
Rand'la konuşan kadın büyük ihtimalle Nakomiydi.
Aviendha'yla Kıraç'ta konuşan aiel kadın. Onun kim olduğu ise
 muamma. Brandon Sanderson' a sorulmuş ama cevap vermemiş.
Teoriler ya Rand'in  annesi Tigraine/Shaiel yada Shaidar Haran gibi Yaratıcı'nın bir Avatarı olabilir diyor. Ayrıca  çark'ın sonsuz döngülerinden birinde Rand gibi çark'a dokunup ölümsüz olmuş kadın bir ejder olabileceği de söyleniyor.
Bana Robert Jordan'ın Harriet'e hitaben yarattığı bir karakter gibi geldi.

Evet Nakomi. Adı aklıma gelmemişti o esnada. Yalnız japon isimlerine çok benziyor yav. :D
Spoiler: Göster
Yenidendoğan Ejder'in zamanında bir kadında hayat bulması sonsuz döngü içinde hiç de mantıksız olmasa da oturmayacağı bazı yerler var gibime geliyor açıkçası. Saidin ve Saidar farklılığı örneğin, ejderin delirmesi vs... Kitapta en çok kafamı karıştıran konulardan biri kesinlikle Nakomi, cevabını alamayacak olmamız çok yazık.

Asıl merak ettiğim şey bu ucu açık kısımlar Jordan ailesi tarafından biliniyor mu, özellikle de Robert Jordan'ın karısı tarafından. Yani Brandon Sanderson'un cevaplama izni yok o yüzden mi kıvranıyoruz?
Spoiler: Göster
Aslında benim Ejder hakkında bir teorim var. Bence Çark  Ejder'i sadece erkek olarak seçmiyor. Her çağda bir erkek ve bir kadın olarak seçiyor. Bunun kanıtı Lews Therin'in deliği kapatmak istediği  zaman olanlar.
Çark'ın amacının dengeyi sağlamak olduğunu biliyoruz.
Mesela Rand'in gittiği heryere Karanlık Varlığın dokunuşuna karşı denge getirmesi gibi. Veya her örgünün bir karşı örgüsü olması gibi. Deliği kapatmak için de hem saidin'in hem saidar'ın kullanılması ve ayrıca etrafına da Gerçek güç örülmesi gerekiyor.
Hal böyleyken çark'ın sadece erkek bir şampiyon seçmesi bana  çok düşük bir olasılık olarak geliyor.  Ayrıca Shayol G'hul a saldırı isimli hikayede Lews Lews Therin'in deliği baskın yaparak mühürlemesine karşı çıkan  kadın bir aes sedai olduğu yazıyor.  Latra Poase. Kendisi gölge savaşı sırasında en az Lews Therin kadar şöhretliymiş. Hatta kendisine Shadar Nor yani Gölge Doğrayan/Kesen diye isim vermişler. Bu isim  tanıdık geliyor.
Hatırlarsanız kurtlar, Ejder'i Gölge Katili olarak isimlendiriyor.  Bu devirde de kadın şampiyon Egwene diye düşünüyorum.
Çünkü desenin yok olmasını engelleyen oydu. Ayrıca öldükten sonra Rand'la konuşması da
bence çarkta ki sıradan bir iplikten fazlası olduğunu gösteriyor. Ama eğer bu doğru değilse kadın bir ejderin çark'ın sonsuz döngülerinden birinde var olması neden oturmasın anlayamadım. Zira her döngüde ejderin delirmesi   dünyanın kırılması veya kirlilik vesaire olduğunu zannetmiyorum.


Nakomi'nin kim olduğunu Sanderson'un ve  Jordan ailesinin(en azından eşi Harriet'in) bildiğinden eminim. Kendisine sorulduğunda zaten söylememe izin verilmeyen şeyler var diye cevap vermiş.
Spoiler: Göster
Bu şekilde düşünürsek dediğiniz mantıklı olabilir, ben ejderin deliren ve halkın korktuğu biri olduğu için erkek olduğunu düşünmüştüm. Ama sizin söylediğiniz Çark'ın felsefesine daha çok uyuyor sanırım.
Egwene konusuna gelirsek, ben orada Rand'ın, ikisinin daha önce yaptığı bir konuşmayı hatırladığını sanmıştım, gerçekten konuşuyorlar mı? Sanırım o sahneyi bir daha okumalıyım.
İnsan, hayalleriyle vardır.

Çevrimdışı syrio forel

  • *
  • 48
  • Rom: 0
    • Profili Görüntüle
Ynt: Zaman Çarkı - Sohbet
« Yanıtla #185 : 18 Ocak 2018, 11:20:12 »
Herkese iyi günler. Ben Zaman Çarkı'nın 5. kitabına kadar okudum. Daha sonra bir süre ara vermek zorunda kaldım. Olayları ve karakterlerin bir kısmını hatırlıyorum fakat üstünden zaman geçince bir kısmını da unuttum haliyle. Seriye baştan başlamak istemiyorum fakat seriye devam etmek istiyorum. Acaba olayları ve karakterleri hatırlayabileceğim, takıldığım zaman bakabileceğim Türkçe bir kaynak var mı?

Çevrimdışı BlueSedai

  • *
  • 5
  • Rom: 0
    • Profili Görüntüle
Ynt: Zaman Çarkı - Sohbet
« Yanıtla #186 : 18 Ocak 2018, 11:51:00 »
Herkese merhaba...
Seriyi bir kere okudum. Fakat nook'tan okumuştum e-kitap olarak.Şimdi kitapları satın alıp tekrar başlayacağım önümüzdeki ay.
sadece herkese merhaba demek istedim :)

Çevrimdışı Marius

  • ****
  • 1109
  • Rom: 31
  • poor misguided fool
    • Profili Görüntüle
Ynt: Zaman Çarkı - Sohbet
« Yanıtla #187 : 18 Ocak 2018, 12:07:29 »
Herkese iyi günler. Ben Zaman Çarkı'nın 5. kitabına kadar okudum. Daha sonra bir süre ara vermek zorunda kaldım. Olayları ve karakterlerin bir kısmını hatırlıyorum fakat üstünden zaman geçince bir kısmını da unuttum haliyle. Seriye baştan başlamak istemiyorum fakat seriye devam etmek istiyorum. Acaba olayları ve karakterleri hatırlayabileceğim, takıldığım zaman bakabileceğim Türkçe bir kaynak var mı?

İngilizce okuyabiliyorsanız şurada her kitabın bölüm bölüm özeti ve açıklamaları var;

http://www.encyclopaedia-wot.org/

Ancak bölümlerin altındaki notları okumayın lütfen. İlerideki kitaplar için spoiler barındırıyor.

Herkese merhaba...
Seriyi bir kere okudum. Fakat nook'tan okumuştum e-kitap olarak.Şimdi kitapları satın alıp tekrar başlayacağım önümüzdeki ay.
sadece herkese merhaba demek istedim :)

Hoşgeldiniz hocam. Siz de şuradan kendinizi daha detaylı tanıtabilirsiniz isterseniz. :)
After I count down, three rounds, in hell I'll be in good company.