Kayıt Ol

Hikayelerinizi Nasıl OKUTURSUNUZ (Kurgu İskelesi)

Çevrimdışı Fırtınakıran

  • *
  • 8351
  • Rom: 1
  • Unique Ravenclaw
    • Profili Görüntüle
Pek çok üyemiz Rıhtım bünyesinde öykülerini paylaşıyor. Ama çoğu yorum alamamaktan şikayetçi. Biz de sitenin eski üyelerinden olarak bugüne kadar yaptığımız gözlemleri bu yeni arkadaşlarla paylaşmak istiyoruz.


Hikayelerinizi Nasıl OKUTURSUNUZ


1. Yeni Geldim ve Bir Öykü Paylaştım

İşte hiç yorum almayan öykü örneği. Çünkü (kendim de dahil olmak üzere) insanlar daha çok göz aşinalığı olduğu, burada görüp tanıdığı kişilere yorum yapmayı tercih ediyorlar. Herkes için bu böyle değil, ama genel eğilimi kendim böyle gözlemledim. Dolayısıyla üye olur olmaz ilk mesajını öykü paylaşımı olarak kullanan kişiye ilgi yok denecek kadar az oluyor.

Ne yapılmalı peki? İşte o diğer maddemiz.

2. Dikkat Çekmek: Forum İçerisinde Yorum Yapmak, Tartışmalara Katılmak

Forumda en çok öyküsü yorum alan kişiler diğer üyelere oranla daha eski olanlar. Ya da daha tanınır diyelim. Kendinizi tanıtmanız için bir tanışma konusu açmaya gerek yoktur. Okuduğunuz kitaplarla ilgili yorumlar bırakmak, Tartışma Platformu'nda beğendiğiniz tartışmalara katılmak da sizi foruma tanıtacaktır. Yorumlarınızı beğenen kişiler zamanla öykülerinize de göz atmak isteyecektir.

Yani geldiğiniz gibi öykünüzü koymamanız daha sağlıklı olacaktır. Gelin sizi yorumlarınızla tanıyalım.

3. Okunaklılık

Noktalama işaretlerinden sonra bir boşluk bırakmak, paragraflar arasında enter tuşu yardımıyla birer aralık koymak yazılarınızı okunaklı kılar. Bunlara dikkat etmemeniz halinde tüm harfler sıkışık tıkışık olacağı gibi, öykünüzü okumak isteyen kişiyi yorabilirsiniz. Bu da yarısında bırakmasına ya da o halini görüp okumaktan vazgeçmesine neden olabilir. (Gördüğüm kadarıyla da oluyor)

4. İmla Kurallarına Hakim Değilim Ama...

Hiçbirimiz bu konuda mükemmel değiliz, ama iyi kullanımı okurlarınızda dikkat çekecektir (en azından bu sitede). Bu nedenle basit hatalardan kaçınmanız sizin için faydalı olur.

Örneğin bir hikayede "yalnız" kelimesini "yanlız" olarak görmek (el sürçmesi olabilir, onu saymıyorum) okuru rahatsız edebilir. Böyle basit ve temel şeylere dikkat ederek okurunuza daha temiz bir okuma ortamı sağlamış olursunuz.

Aynı zamanda, yazdıklarınızı yayınlamadan önce son bir kez okuyun ki yazım hataları olmasın. Ben mesela bu hatayı çok yapıyorum. Son kez okumadan yayınlayınca sonra dönüp dönüp düzeltiyorum :).

5. Yorum Almak İçin İlk Adımı Siz Atın

Öykünüzü yayınladınız ve yorum bekliyorsunuz. Fakat gelen giden yok. Bu durumda girişimci olun ve ilk adımı siz atın.

Bu şu demek değildir: "Kimse yorum yazmayacak mı?" diye kendi konunuza mesaj atmak. (Sakın!)

Bunu yaptığınız zaman kendinizi negatif tarafta bulursunuz. Bunun yerine başkalarının öykülerini tarayın ve onlara yorum yapın. Ama yorum yapmış olmak için yaparsanız çok yapmacık duracaktır. Samimi olun. Eleştirinizi uygun bir dille söyleyin, fakat güzel gördüğünüzü de mutlaka belirtin. Sonra bir bakmışsınız ki yorum yaptığınız kişi sizin öykü sayfanıza konuk olmuş ve size bir yorum yazıyor!

6. Yorumcuyu Küstürmeyin

Bir yorum aldınız ve aldığınız ilk yorum oldukça negatif. Moral bozmak yok, yorumcuya saldırmak hiç yok!

Bunun yerine öncelikle eleştiri için teşekkür ederek başlayın. Kişiye katılmadığınız ya da açıklamanız gereken yerler varsa bunu yapın. Kişi size hakaret etmediği ya da onur kırıcı cümleler etmediği sürece (kızsanız bile) alttan alın.

Yorumcuya olan pozitif tavrınız başka sessiz okurları da cesaretlendirecek ve dikkat çekecektir.


Çok çok önemli not: Forum içerisindeki okuduğunuz kitaplara, filmlere, dizilere ya da tartışmalara bırakacağınız yorumlar eğer ki yorum almak için yapılacaksa burada yapmacık kalacaksınız demektir. İçinizden geldiği gizi yazın. Yorum almak için değil, sevdiğiniz şey hakkında konuşmak için konuda olduğunuzu unutmayın.

Ayrıca, "çok güzel", "harika", "ben sevdim" gibi kısacık yorumlar da itici olur. Çünkü diğer kişiler belki paragraflar yazarken siz bir cümleyle arada sırıtacaksınız.