Kayıt Ol

Modern Köroğlu Destanı

Çevrimdışı mbdincaslan

  • **
  • 277
  • Rom: 9
    • Profili Görüntüle
    • Baatırdın Sözü
Modern Köroğlu Destanı
« : 10 Mart 2013, 23:01:20 »
Esen olsun.

Esasında doğrudan rıhtımda yürütmeyi düşünüyordum ama, bir sürü bağlantı vs. yapmam gerekiyordu, ancak blogumda yapabilirim diye düşündüm. Ancak paylaşabileceğim en güzel yer burası. O yüzden, kurallara uygundur umarım diyor ve giriş yazısını buraya kopyaladıktan sonra, blog linkini paylaşıyorum. Güncellemeler, eklemeler yaptıkça buradan duyuracağım.

Esen olsun.

Uzun zamandır fırsat buldukça, bir proje üzerinde çalışıyordum. Sanırım bu çalışmanın yayınladığım ilk parçası "Iele: Bir Akın Öyküsü" oldu ve, aldığım güzel yorumlardan sonra, hiç değilse denemeye devam etmeye değer bir damar yakaladığımı düşündüm. Elbette kafamdaki taslak sürekli değişti, birkaç yüz dizeyi çöpe attım, sayfalarca yazı sildim ama, rahat bırakmadı beni bir türlü. Sonunda "çerçeve"ye karar verdim. Esasında, Kayıp Rıhtım'da yayımlanan "Tolkien Ne Yaptı" başlıklı I-II-III-IV-V yazılarım da, bu konuda kafa yoruşumun bir yankısıdır.

Şu geldiğim noktaya göre, projenin mahiyeti aşağı yukarı, şöyle olacak: Büyük oranda manzum bir metin, temel kaynak olarak Köroğlu etrafında kümelenen söylenceler ve Kafkas Nart Destanları, bütünüyle İç Asya - Kafkasya - Oğuzeli sentezi ile oluşan bir ruh, karakterler için gerçek yaşamımdan ilham kaynakları ki başlıcaları annem, babam ve sevgili Malina Iorga'dır, birbiriyle zayıf ya da güçlü bağları olan ancak müstakil hikayelerden oluşan bir örgü, yer yer Kıpçak - Altay - Azerbaycan - Avşar ağızlarından esinlenerek yaratılmış suni fakat "antik" havası veren bir Türkçe kullanımı ve bir yeni destan dili arayışı, tamamiyle Türk ruhundan beslenen bir fantastik edebiyat deneyi.

Ancak şunu söylemem gerekir ki, Köroğlu, Nart destanları, Oğuzname gibi kaynaklardan isim, motif ve kimi zaman öykü ödünç alarak faydalanırken, onlara sadık kalmayacağım. Dolayısı ile, bildiğimiz Köroğlu'nu değil, bütün Oğuzlara hakim bir kahraman arketipi olarak gördüğüm Köroğlu figürünü, şahsi dünyamın motif ve tercihleriyle, yönelimleriyle harmanlayarak anlatacağım. Bu metinden herhangi bir dünyevi gerçeklik beklemek o yüzden hatalıdır. Ancak belki, bu metin dünyevi gerçeklikler hakkında değilse de, benim dünyayı nasıl gördüğüm sorunun doğrudan değil ancak, dolaylı ve gizlenmiş cevaplarını taşıyabilir.

Bu defa, hiç yapmadığım bir şey yapıp, tamamlanmamış, üzerinden geçilmemiş, ham parçalar paylaşacağım. Metni kısmet olur da tamamlarsam, muhtemelen bu hali ile farklılıklar gösterecektir.

Son olarak, metnin esas girişini oluşturacak Tatar Şawey hikayesi, ki temel taşları Karaçay Nart Destanları'ndan alınmıştır, bütünüyle, Malina Iorga'nın bana hediye ettiği Ufuk Tavkul'un Karaçay Destanları'na dair kitabın ve Malina Iorga'nın son Romanya ziyaretimde ruhume üflediği ilhamın eseridir. Bükreş'te, Türkiye uçağını beklerken yazılmıştır. Ayrıca, herhangi bir oğlun beslediği sevgiden çok daha yoğun bir sevgi ve minnettarlık hissi beslediğim annem ve babam, metindeki bir çok karakterin modelleridir, her birine, engin kişiliklerinden birer pay bahşederek, bütün bir destana ruhlarından kırıntılar serpiştirdiler, zira bu metin benim ruhumun tezgahında dokundu ve ruhumun tezgahının astarı ve dokusu annemden ve babamdan geliyor.

Metinde kimi kelimelere tarihsel anlamlarından fazla ve başka anlamlar yüklediğim oldu. Söz gelimi, "sagu" kelimesi, böyle anlaşılmalıdır.

Umarım doğru yolda ilerliyorumdur.

M. Bahadırhan Dinçaslan
İstanbul, 2013


Modern Köroğlu Destanı: http://tonyukuk666.blogspot.com/2013/03/modern-koroglu-destan-ya-da-bir-turk.html
"Onen i-estel edain, ú-chebin estel anim"