Kayıt Ol

2015'te İzlediğimiz En İyi ve En Uf Filmler

Çevrimdışı Rosemary

  • **
  • 282
  • Rom: 12
  • With tired eyes, tired minds, tired souls we slept
    • Profili Görüntüle
    • last.fm
2015'te İzlediğimiz En İyi ve En Uf Filmler
« : 23 Aralık 2015, 02:19:51 »




İşte geldik bir yılın daha sonuna. Payne yeni film çekmedi. Mad Max ölümüne abartıldı. Bim, Star Wars ile head-shot yaptı. Komşunun çocukları yine tıp tutturdu falan filan.

Başlık yanıltmasın, listelerimize bu yıl içerisinde izlediğimiz her filmi alabiliriz, yeniden izlemiş olduğumuz filmi dahi. Böylelikle hem keşfetmede sınırları genişletmiş olup hem de evvel yapımların bu yılda hâlâ ne gibi manalar taşıdığını laflayabiliriz. Öyleyle en iyi on ve en uf beş filmi sıralayalım. Ben başlıyorum.

En İyiler

1. Oh Boy (2012)

2. Inside Out (2015)

Bu filmi izleyince insan o leş soundlu tüm black metal birikimini çöpe atıp, yerine daima indie dinlemek istiyor. Joy’u sevmemek elde mi, peki ya Sadness’i sevememek? Ama Shoggoth’a laf ettirmem.

3. Voskhozhdeniye (1976)

Topların, tüfeklerin salındığı büyük bir savaşı değil, ardındaki insanların dramını, yaşamlarındaki ikilemleri anlatır. Esas yıkıntılardır, görünenin gerisinde hem de çok gerisinde. Ne de dürüst bir filmdir.

4. Love (2015)

Ergenliktekilere veya sığ yetişkinlere göre pornodur. Ama esasında değildir. Adı gibi, aşkı anlatır.

5. Tangerine (2015)

Şu film ayfonla çekilmiş. İnanılır gibi değil. Oyunculuklar da pek değerlidir.

6. Rang-e khoda (1999)

7. Jules et Jim (1962)

Bu film için çoğu zaman derim ki; şu hayatta izlediğim en iyi filmdir.

8. Serseri (1967)

Hermann Hesse der ki: “Bilgi bir başkasına aktarılabilir, bilgelikse hayır. Bilgelik keşfedilebilir, bilgelik yaşanabilir, bilgelik el üstünde taşıyabilir insanı, bilgelikle mucizeler yaratılabilir, ama bilgelik anlatılamaz ve öğretilemez”.

9. Legends of the Fall (1994)

Geçenlerde yeniden izledim. Ne kadar klasik kaderci çizgiden şaşmaz bir anlatısı olsa da, oldukça girift hatta yer yer dolambaçlı, dram kapsamında kimi yerde sınırlarımı zorladığını düşünsem de karakterlerdeki insanı insan yapan o doğal yapının tazeliğini koruması ve arka planda doğanın resmi tamamlaması dâhilinde büyük, görkemli bir sanat çıkmıştır ortaya. Uyarlamadır. En iyi uyarlamalardandır.

10. Mustang (2015)

Birçok kusuru var. Kimi taraflarından amatörlükte akıyor desek hiç yanlış olmaz. Fakat cesurca dokunduğu noktalar esas temelini oluşturuyor. Belli çevrelerce ısrarla görmezden gelinmeye çalışılması ve bu iyi niyet şaklabanlarının borularını öttürdükleri müddetçe böylesi söylevi, üslubu -her ne kadar pek dişe dokunmasa da- olan filmlerin gelmesi pek bir makbuldür.

En Uflar

1. Terminator: Genisys (2015)

Bence olmadı be Connor.

2. Southpaw (2015)

İlk izlediğimde sıradandı. Ertesinde düşündüm de tamamen gereksiz bir film. Şimdi bakıyorum da wtf?

3. Jeux d'enfants (2003)

4. Ali Baba ve 7 Cüceler (2015)

Kayda değer bir uğraş, mesaj beklediği için suçlu olan esas bizleriz bu noktada.

5. Dorian Gray (2009)