Kayıt Ol

Ve Sonra Hiç Kalmadı - Eric Frank Russell

Çevrimdışı

  • ***
  • 581
  • Rom: 47
  • Hayvan Yemeyelim!
    • Profili Görüntüle
    • http://bulentozgun.blogspot.com/
Ve Sonra Hiç Kalmadı - Eric Frank Russell
« : 21 Nisan 2013, 14:06:12 »

Bu kısa roman veya uzun öykü, çok eğlenceli ve gerçekçi bir dünya tasavvuru üzerine kurulmuştur.
Anlatayım: Dünya İmparatorluğu, evrenin dört bir tarafını dolaşıp kimi gezegenlerdeki medeniyetleri kendi hakimiyeti alma çabasına girmiştir. Bu uğurda kimi zaman diplomatik kimi zaman saldırgan tutumda bulunmuştur. Ama bu kez bu iki tutumun da işe yaramayacağı garip bir gezegene denk gelirler.

İşte o eğlenceli ve gerçekçi dünya tasavvuru bu gezegende yaşanmaktadır. Gezegenin hiçbir üyesi zorla bir şey yapmamakta, herkes özgürce dolaşmakta, diplomasi ile uğraşmamakta, politikayla alakaları bulunmamakta ve para gibi sanal değerlere bel bağlamamaktadır. Tüm bunları ve gayrısını iyi bilen Dünya İmparatorluğu filosunun aklı karışır, çünkü bu insanların özgürlüklerine gem vurup onlara baş eğdirememektedirler.

Kitabın ortalarına doğru şaşırtıcı ve gezegendeki herkesin tek bir hareketle etkin kılabileceği bir silahtan bahsedilir, bu silah yüzünden bu toplum asla boyunduruk altına sokulamaz.
Dünya İmparatorluğu askerlerinin bu toplumu dize getirmek adına yaptıkları ve yapamadıkları, çok komik sahnelere sebebiyet verir. Roman bu açıdan çok eğlenceli. Eric Frank Russell'ın tarzı bu bakımdan Douglas Adams'a benzetilebilir. Keyifle okunacak harika bir kitap ve her iyi sanat eserinin yaptığı gibi size peşinden sürükleneceğiniz kuvvetli fikirler bırakıyor.

Kitabın açılış bölümünü okumak için: http://www.metiskitap.com/catalog/text/62582

Çevrimdışı Elendil_XX

  • ***
  • 504
  • Rom: 6
    • Profili Görüntüle
Ynt: Ve Sonra Hiç Kalmadı - Eric Frank Russell
« Yanıtla #1 : 22 Şubat 2015, 18:52:29 »
"O sıralarda, yani bundan üç ilâ beş yüz yıl önce daha iyi başka diyarlar olabileceğini düşünen her aile, her grup, her inanç sahibi ya da her klik yıldız yollarına düştü. Tedirginler, hırslılar, halinden hoşnut olmayanlar, garip kişiler, topluma uyum sağlayamayanlar, kıpır kıpır kurtlu kaşarlar ve sadece meraklı turşucular: düzinelerle, yüzlerle, binlerle gürül gürül gittiler..."

"...Ve Sonra Hiç Kalmadı", Metis Bilimkurgu serisinden okuduğum ilk kitap oldu. Eser aynı zamanda serinin çıkan ilk kitabı ve bulunması en nadir olanıymış, bununla başlamam da güzel bir ayrıntı olmuş. Kitap, sivil itaatsizlik ile ilgili oldukça keyifli bir öykü kitabı. Öykü diyorum çünkü sayfa sayısı çok az, sadece 98 sayfa. Bir çırpıda okudum diyebilirim.

Okurken çok eğlendim, yazar oldukça komik bir anlatım tarzını tercih etmiş. Hayatta ki tek düşünceleri "Özgürlük" olan ve kendilerine yöneltilen ya da istenen her şeye "Olmaz!" cevabını veren, "Yönetim" ve "Üst" kavramına tamamen yabancı bir toplulukla nasıl iletişim kurabilirsiniz ve derdinizi anlatabilirsiniz ki?...Dünyalı askerlerin yabancı bir gezegende ki bu insanlarla iletişim kurma çabaları oldukça komik sahneler barındırıyor.

Öte yandan, anlatmak istediği şey çok çarpıcı. Dünyamızın şu an ki mevcut "yönetimsel" şeklinin alternatifinin de olabileceğini, savaşa, haksızlığa karşı çıkmanın bambaşka yollarının da olabileceğini gösteriyor bize.

Çok hoş göndermelerin olduğu, bir çok yerde kahkaha attıran bu harika eseri(eğer bulabilirseniz) kesinlikle tavsiye ederim. Skib!