Kayıt Ol

Crusader Kings 2

Çevrimdışı mbdincaslan

  • **
  • 277
  • Rom: 9
    • Profili Görüntüle
    • Baatırdın Sözü
Crusader Kings 2
« : 06 Mayıs 2013, 17:08:37 »
Efendim, diğer oyunlar oyundur, Crusader Kings 2 bir ortaçağ simülatörüdür. Paradox Interactive ne yapsa güzel yapar, kardeşi Europa Universalis 3, kuzeni Hearts of Iron 2'dir, bunları oynayanlar bu karmaşık ama muhteşem oyunda zorluk çekmezler diyerek giriş yapayım.

Oyunumuz ortaçağda geçiyor anlaşıldığı gibi. Strateji oyunu ama, asıl strateji "savaş yönetmek" değil, "sülale yönetmek". İttifak, ünvan, casus belli (savaş açma sebebi) vs. çoğu zaman sadece sülale üzerinden yürüyor.

Nasıl oynandığını anlatacak değilim, zira çok katmanlı bir oyun, yazacak olsam on sayfa tutar, magicalbronze maaşlara zam yapmadığı sürece yazmam.  :hemk

Ancak bir kaç tavsiyede bulunayım, noktalara parmak basayım.

1. Mutlaka ama mutlaka dlcleri yükleyin. Crusader Kings 2 vanilla versiyon kekse, diğerleri kremadır, kremasız kek dudaksız Angelina Jolie'dir.

2. Bazı özellikler kalıtsal. Söz gelimi "genius", "clubfoot", "harelip" gibi "trait"ler babadan-anneden oğula geçebiliyor. O yüzden oğlunuza ya da kendinize hatun bakarken bu özelliklere sahip olanlara bakın derim. Genius özellikle; +5 veriyor bütün yeteneklere. (skill).

3. çocuğunuzu yetiştirsin diye 6 yaşından sonra birilerine gönderebiliyor ya da kendiniz yetiştiriyorsunuz. Gönderdiğiniz adam istemediğiniz özellikleri kazandırabilir, dikkat edin. Kendisinde var olan özelliklere göre yetiştirir genellikle. Mesela martial skill 22 olan bir adama yollarsanız çocuğunuz martial skill olarak yüksek olur muhtemelen. Ve unutmayın, çocuğunuz o adamın/kadının kültürü ve dinini de alır. Benim taktiğim şu, oyuna başladığımda varisi sağlam bir martial skill'i olan adama yetiştirtirim, ondan sonra mümkün olduğunca baba-oğul zinciri kurarım, her baba tahta geçtiğinde oğlanı o yetiştirir, istemediğim özellikleri en aza indiririm.

4. Pagan oynamak yasak oyunda, ama oynayabiliyorsunuz. Varisinizi bir pagana gönderin, kabul eder de yetiştirirse, çocuğunuz pagan olur, tahta geçtiğinde ülkeniz de pagana dönüşür. Eğer çıkan isyanları vs. de bastırabilirseniz, şu an tadıyor olduğum "Tengriist Anadolu Selçuklu Devleti" gibi bir güzelliği yaşar, şaman davullarıyla Bizans'a akın edersiniz Khan Börü I "The Great" of Seljuk Dynasty ile.  8)

5. Weak claim ile strong claimleri değerlendirin. Mesela, Bizans tahtına oturdum, nasıl oturdum anlatayım, teorik anlatmaktan daha iyidir. "Strong claim"ler her zaman "casus belli" olarak kullanılabilirler, "weak claim"ler ancak tahta çocuk ya da kadın çıktıysa kullanılırlar. Peki ben ne yaptım?

Bizans'la savaştım, bayağı küçüldü. Ama "Bizans İmparatoru" ünvanını "usurp" edemiyorum yani çalamıyorum çünkü bir başka devletle daha savaşmam gerekiyor bütün "de jure" eyaletleri kazanmam için. Ben de, önce tahta geçirmeyeceğim bir oğluma Bizans tahtında claim sahibi bi alman güzeli aldım. (Anadolu Selçuklu olarak.) sonra o gelinim adına Bizans'a savaş açtım, tahta geçirmek için. Bizans'ı yendim, gelinim bağımsız Bizans İmparatoriçesi olarak Bizans tahtına geçti. Soyadı "Seljuk" olacak ilk erkek torunumun doğmasını bekledim. Doğdu. İlk olarak "intrique" ile kadını öldürdüm, saraydaki Bizans soyluları da desteklediler kadın yabancı olduğu için. (Dlcleri yükledikten sonra istediğiniz için suikast intrique'si başlatabiliyosunuz.) Sonra benim oğlanı da aynı şekilde öldürttüm. Torunum bizans imparatoru oldu. Varisi de benim. İçim kan ağlaya ağlaya yolladım cennete. Padishah Batiralp II The Apostle of Seljuk Khaganate oldum, de jure olarak "Bizans İmparatoru".  :xD

Çok karmaşık olduğu için şimdilik bu kadarla yetineyim, ara ara eklerim. Son olarak diyeceğim odur ki, fantazyanın allahı var bu oyunda!
"Onen i-estel edain, ú-chebin estel anim"

Çevrimdışı daifunka_vc

  • ***
  • 618
  • Rom: 20
  • Kronik Öğrenci
    • Profili Görüntüle
Ynt: Crusader Kings 2
« Yanıtla #1 : 30 Mayıs 2013, 00:58:27 »
1.10 yaması ve yanında getirdiği teknoloji sistemindeki (binaların yapım sürecini de etkileyen) değişiklikler ile şu andaki oyunumun birazcık altını üstüne getirse de yeni yapıyla teknoloji gelişimi üzerindeki kontrolümüzü artırmış ve iyi de yapmış oyundur. (Öeh! Sözlük entrysi oldu bu resmen. :D)

Yeni De Jure Claim sistemi de bir yandan kötü olmuş gibi görünürken biz Feudal Elective'ci gençleri de sevindirdi. :D

1. Mutlaka ama mutlaka dlcleri yükleyin. Crusader Kings 2 vanilla versiyon kekse, diğerleri kremadır, kremasız kek dudaksız Angelina Jolie'dir.

Normalde DLC sistemine gıcığımdır (nerede o eski ek paketler... Peh! :D); ama şu sözlerden sonra kararsız kaldım yeaa.

4. Pagan oynamak yasak oyunda, ama oynayabiliyorsunuz. Varisinizi bir pagana gönderin, kabul eder de yetiştirirse, çocuğunuz pagan olur, tahta geçtiğinde ülkeniz de pagana dönüşür. Eğer çıkan isyanları vs. de bastırabilirseniz, şu an tadıyor olduğum "Tengriist Anadolu Selçuklu Devleti" gibi bir güzelliği yaşar, şaman davullarıyla Bizans'a akın edersiniz Khan Börü I "The Great" of Seljuk Dynasty ile.  8)

Abi Old Gods DLC'sinde senin parmağın olduğundan şüpheleniyorum. :P



Neyse, ben de ucundan bu oyundaki konseptleri anlatarak oyundan gözü korkan arkadaşlara bir şekilde yardımcı olmaya çalışayım.

Evlilikten başlayalım. :D (Oynarken yararlanmanız açısından daha kolay olsun diye çoğu terimi İngilizce haliyle bırakacağım.)

- Öncelikle hanedanımızı haritanın bin bir köşesine salmak en büyük amacımız olacak ya, biz ne yapıyoruz? Tabii ki önce Fertility'si yüksek insanlarla evlendiriyoruz hanedan üyelerimizi. Bol bol hanedan üyesi üretmek lazım. :D Mümkün olduğunca Midas Touched, Grey Eminence, Hedonist, Lustful, Strong gibi Trait'lere sahip insanlarla evlensinler. Tutup da soydaşlarınızı homolarla evlendirmeyin. :D
(1.10 yamasıyla oyunun herkes için temel aldığı Fertility değerleri azaltılmış. İyi de oldu aslında. Bir yerden sonra hanedan ağacı o kadar dallanıp budaklanıyordu ki içinden çıkması bela oluyordu resmen. :D)

- Ben, varisim olacağını düşündüğüm çocuğumu (o anda yönettiğim karakter için de geçerli bu) toprağı ve ya claim'i olan kişilerle evlendirmek yerine Stewardship özelliği yüksek olan birileriyle evlendirme taraftarıyım. State Stewardship Level'ınızın (bunun içine eşinizin o özelliğinin yarısı da dahil oluyor) Demesne Size'ına (Kişisel olarak tutabileceğiniz topraklar, ki gelir ve askerinizin büyük bir kısmını buralardan temin edeceksiniz.) direkt olarak bonusu olduğu için dediğim kişileri bu şekilde evlendirmeyi çok önemli buluyorum. (Ayrıca ben bu oyunda çoğu meseleyi parayla çözüyorum, ondan da olabilir bu yatkınlığım. Yaşasın para! Niohahahaha!)

- Hanedandaki kadınları ve özellikle kızlarınızı Matrilineal Marriage (Doğan çocuklar kız tarafının hanedanından olur.) ile evlendirmeye çalışın. Ancak, büyük bir ihtimalle toprakları olan erkeklerle bu şekilde evlendiremeyeceksiniz kadınları. (Hatta neredeyse imkansız, bu şekilde kızınızı bile kabul etmiyorlar genelde.)
 
Yılmıyoruz tabii. :D Toprak sahibi ve evli olmayan ama bir hanedana bağlı ve bir yerler üzerinde hak sahibi olan erkekleri karakter bulma ekranında arıyoruz. (Claimleri kesinlikle varise geçebilecek şekilde ve mümkünse strong olsun.) İşimize gelenleri gözümüze kestirip 'Invite to Court' seçeneği ile ülkemize davet etmeye çalışıyoruz. Eğer bu kısımda başarılı olursak görüyoruz ki çağırdığımız adamlar hanedanımızdaki kadınlarla 'Matrilineal Marriage' yapmayı %100 oranla kabul ediyorlar. :D (En azından bende böyleydi bu durum.) Sonrası, haklarının artık sizin hanedanınızdan olacak varislerine kalmasını beklemek olacak.

Eğer bunları başaramadıysanız hanedandaki kadınları ittifak kurmak istediğimiz yerlerdeki insanlarla evlendirebilirsiniz. Bu seçenek de her zaman aklınızda bulunsun.

- Sıra geldi hanedandaki erkeklere. Buradaki önceliğiniz erkekleri toprak sahibi olan kadınlarla evlendirebilmek olsun. Title'larınızı devredeceğiniz oğullarınızı 'regular marriage' ile bahsettiğim türdeki kadınlarla evlendirmeniz nispeten diğerlerine göre kolay. Diğerlerini bu şekilde evlendirebilmek neredeyse imkansız desem daha doğru olacak. :D Ancak bunun da çaresi var. Daha 16 yaşına gelmemiş toprak sahibi kızları buluyoruz. Bakıyoruz ki ne görelim? Çoğu Regular Betrothal'ı kabul ediyor. Yippiii!!! Hemen nişanlıyoruz bizim yiğitleri. Sonra zamanı geldiğinde çoğu size hadi şunu 'Matrilineal Marriage' yapalım dese de siz gelen teklifi onaylamıyor, kendi diplomasi ekranınızdan işinizi hallediyorsunuz ve kadının toprakları sizin hanedanınıza bağlı olan çocuklara kalıyor. :D Regular Betrothal'ı da mı kabul ettiremediniz? Üzülmeyin. 'Matrilineal Betrothal' yapın siz onu, çünkü evlilik zamanı gelince hemen 'Regular Marriage' teklifi götürün ve ilginç bir şekilde, kabul edileceğini göreceksiniz.

- Geldik evli olmayan Councillor'larımızı baş göz etmeye. Buradaki öceliğiniz de evlendireceğiniz kişilerin güçlü özelliklerinde güçlü olan ve Court'unuzdaki çocukları yetiştirecek kadınlar bulabilmek olsun. (Genius, Strong, Quick gibi doğuştan gelen yetenekleri de varsa ne ala. :D)Her ne kadar, bir iki nesil sonra çocukları ve özellikle varisinizi siz yetiştirmek isteyecek olsanız da bir kişi ikiden fazla çocuğun eğitimcisi olamayacağı için sağlam özellikleri olan çocuk yetiştiricilerine sahip olmanız şart. :D Burada çocuğu yetiştirenin dini ve kültürü de önemli tabii. Dikkatli olmak lazım. Bu eğitimci adaylarında özellikle de Gregarious (çocuğun kültür değiştirme şansını artırır), Zealous (çocuğun din değiştirme şansını artırır), Diligent (bunların ikisinin de gerçekleşme şanslarını artırır), Slothful (bunların ikisinin de gerçekleşme şanslarını düşürür), Cynical (çocuğun din değiştirme şansını düşürür), Shy (çocuğun kültür değiştirme şansını düşürür) özelliklerinin olup olmadığına dikkat edip ona göre kararınızı verin.

Hanedan üyelerinizi de bu amaçla kullanabilirsiniz tabii. Ama önceki yazdıklarımından hiçbiri başarılı sonuç vermezse bunu denemeniz daha iyi olur.

Daifunka ile Dest-i İzdivaç sona erdi. :D

--------------------------------------------------------------------

Evet, şimdilik böyle yazıverdim. Yanlışım, anlatımda hatam vardır elbet. Yeri geldikçe düzeltip yeni şeyler de eklemeye çalışırım.
There are two secrets to becoming great. One is never to reveal all that you know. - PS:T

Çevrimdışı Lordmuti

  • ****
  • 1123
  • Rom: 35
  • Time is a drug. Too much of it kills you.
    • Profili Görüntüle
Ynt: Crusader Kings 2
« Yanıtla #2 : 30 Mayıs 2013, 18:13:16 »
Size güvenip hafta ortası indirimiyle alıyorum oyunu. Oynamayı öğrendikten sonra buralara bir şeyler yazabilirim ben de belki, ehe.



İmparator olmayı canım kolay mı sandın?
Dünyaya kazık çaktım duyulsun adım.

Çevrimdışı daifunka_vc

  • ***
  • 618
  • Rom: 20
  • Kronik Öğrenci
    • Profili Görüntüle
Ynt: Crusader Kings 2
« Yanıtla #3 : 30 Mayıs 2013, 23:13:57 »
Al, al. :D Hatta ayarlayabilirsek multiplayer da oynayalım bir ara. Sen Kral ol, ben de Dük... Sonra arkandan bol bol işler çevireyim. ;D

---------------------------

Alta: Devrim yapacağım işte. :D Kuracam fekşını, toplayacam pokemonları yanıma, indirecem gıralı. ;D

Viridian Ormanı'ndaaaa, yürüyorum pikaaa pikaaaaa... (Zülfü Livaneli gibi söylüyoruz efenim. :D)
There are two secrets to becoming great. One is never to reveal all that you know. - PS:T

Çevrimdışı Fırtınakıran

  • *
  • 8351
  • Rom: 1
  • Unique Ravenclaw
    • Profili Görüntüle
Ynt: Crusader Kings 2
« Yanıtla #4 : 30 Mayıs 2013, 23:16:07 »
Sen Kral ol, ben de Dük... Sonra arkandan bol bol işler çevireyim. ;D

Şimdi bu cümle o avatar yakıştı mı? aksldjfdfs

Çevrimdışı mbdincaslan

  • **
  • 277
  • Rom: 9
    • Profili Görüntüle
    • Baatırdın Sözü
Ynt: Crusader Kings 2
« Yanıtla #5 : 30 Mayıs 2013, 23:38:09 »

4. Pagan oynamak yasak oyunda, ama oynayabiliyorsunuz. Varisinizi bir pagana gönderin, kabul eder de yetiştirirse, çocuğunuz pagan olur, tahta geçtiğinde ülkeniz de pagana dönüşür. Eğer çıkan isyanları vs. de bastırabilirseniz, şu an tadıyor olduğum "Tengriist Anadolu Selçuklu Devleti" gibi bir güzelliği yaşar, şaman davullarıyla Bizans'a akın edersiniz Khan Börü I "The Great" of Seljuk Dynasty ile.  8)

Abi Old Gods DLC'sinde senin parmağın olduğundan şüpheleniyorum. :P


ahah, Old Gods çıktı mı? Çıkmadı diye bin dereden su getirip tatmin ediyoruz kendimizi :D Çıksın bir an evvel. Atraksiyon eklensin biraz paganlara. Pagandan pagana fark olsun. İstiyoruz bunları.
"Onen i-estel edain, ú-chebin estel anim"

Çevrimdışı daifunka_vc

  • ***
  • 618
  • Rom: 20
  • Kronik Öğrenci
    • Profili Görüntüle
Ynt: Crusader Kings 2
« Yanıtla #6 : 31 Mayıs 2013, 00:15:42 »
Ayrıntılarını bilmiyorum da 1.10 yamasıyla beraber geldi Old Gods da. :D Ama Steam'den oynuyorsan daha oraya çıkmadı diye biliyorum.

Kısaca şöyle açıklamışlar yeni DLC'yi:
Alıntı
Playable Pagans (Norse, Zorostrains, West Africa Pagans, Aztec, Slavic, and Tengri)
New Empires (Carpathia, Wendish, Tartaira, Abbasinian, Mali, Italia)
Raiding System and River Travel
Pagan Reformations
New 867 Start Date
New Tech System (1.10 update will have this without DLC)
Landless Adventurer Armys
New Invasion Casus Belli
Amalfi Republic (Half catholic Italians, half Greek Orthodox)
A new updated interface for pagans with new art for baronies
New "Find Kingdom of-" ambition
New holy system for all religions

Yeni gelen İtalya İmparatorluğu'nun de jure topraklarını merak ettim. Holy Roman Empire'ın altında değil miydi bunlar normalde.
There are two secrets to becoming great. One is never to reveal all that you know. - PS:T

Çevrimdışı mbdincaslan

  • **
  • 277
  • Rom: 9
    • Profili Görüntüle
    • Baatırdın Sözü
Ynt: Crusader Kings 2
« Yanıtla #7 : 31 Mayıs 2013, 09:37:23 »
İtalya eskiden krallıktı, imparatorluğa yükseltmişler.

Topraksız maceracı ordusu vs. çok hoş olmuş, hakikaten ortaçağı yaşatacak. SKIDROW bir el atsın da oynayalım 1.10'u :D
"Onen i-estel edain, ú-chebin estel anim"

Çevrimdışı mbdincaslan

  • **
  • 277
  • Rom: 9
    • Profili Görüntüle
    • Baatırdın Sözü
Ynt: Crusader Kings 2
« Yanıtla #8 : 24 Haziran 2013, 11:24:09 »
The Old Golds dlcsi malum ortamlara düştü. Oynadım. Sadece tek şey söylüyorum:

TENGRİ!

Yapımında emeği geçenlerin ...ünün kılıyık.
"Onen i-estel edain, ú-chebin estel anim"

Çevrimdışı uveybaba

  • **
  • 117
  • Rom: 5
    • Profili Görüntüle
Ynt: Crusader Kings 2
« Yanıtla #9 : 06 Kasım 2015, 00:14:16 »
Crusader Kings 2 için Game of Thrones modu çıkmış ^^ Buradan indirebilirsiniz. Detaylı habere ise buradan ulaşabilirsiniz.



Steam üzerinden oyunun fiyatı şu an 59tl. Bende en kısa sürede oyunu edinip , mod ile birlikte saatler geçirmeyi düşünüyorum.
Mizah en güçlü savunmam. Mizah önemli. Mizah güzel. Cici mizah.

Çevrimdışı mbdincaslan

  • **
  • 277
  • Rom: 9
    • Profili Görüntüle
    • Baatırdın Sözü
Ynt: Crusader Kings 2
« Yanıtla #10 : 09 Kasım 2015, 00:06:56 »
Horse Lords oynamayan bizden değildir bayanlar baylar. GoT modunun nihayet v1 olarak çıktığını duymak ayrıca sevindirici.
"Onen i-estel edain, ú-chebin estel anim"