Kayıt Ol

Greystorm // Antonio Serra - Stefano Vietti

Çevrimdışı Denaro Forbin

  • *****
  • 2114
  • Rom: 54
    • Profili Görüntüle
    • Bilimkurgu Kulübü
Greystorm // Antonio Serra - Stefano Vietti
« : 02 Haziran 2013, 21:06:14 »
12 sayılık bir mini seri bu. 1001 Roman Yayınevi 3'er sayıdan oluşan 4 cilt ile Türkçeleştirmiştir.







1.Cilt: Büyük Projeler: 1800'lü yılların sonunda başlıyor hikayemiz. Robert Greystorm adında bir dahi ve onun çılgın bilimsel projelerini okuyoruz. Çizgi romanların tanıtım yazısında da yazdığı üzere, Jules Vernevari bir maceranın içerisine sürükleniyoruz. Greystorm'un çılgın projelerinin arasında elbette insanoğlunun en büyük hayallerinden biri olan uçmak da var. Bu esnada aklımıza ünlü ressam Leonardo da Vinci geliyor. Karakterimiz de Da Vinci'nin uçma eylemi ilgili proje çizimlerinden faydalanıyor. Uçmak için elinden gelen her şeyi yapan Robert Greystorm, nihayetinde hayalini gerçekleştiriyor ve geliştirmiş olduğu uçan araçla Güney Kutbu'na yolculuk başlıyor. Müthiş bir bilimkurgu macerasının içerisinde buluyoruz bir anda kendimizi. Ve tabii ki beklenmedik aksilikler de ekibimizin yakasını bırakmıyor.

"Sağlam bir akıl ve bilimin gücü, yıkıcı bir macera ile başarı arasındaki farkı belirler."

"Bize hayatta bir şeyler veren kavramlar ancak marifetlerimiz ve kapasitemize olan güvenimizdir."

"İnsanoğlu bugün bile medeniyet bu kadar gelişmesine rağmen öldürmeye devam etmiyor mu?"









2.Cilt: Iron Cloud'un Sonu: Ekip, Güney Kutbu'nda olduklarına dair yanlarında birkaç kanıtla beraber oradan ayrılıyor. Kanıtların bu denli önemli olmasının sebebi ise o yıllarda Güney Kutbu'na gidebilmeyi başaran ilk insanlar olmaları. Ama işler yine beklenildiği gibi gitmiyor. Gemi (Iron Cloud) bir adaya düşüyor ve adanın yerlileriyle etkileşimler meydana geliyor. Hayallerine ulaşmanın vermiş olduğu mutluluk bir süre sonra kabusa dönüşüyor. Robert Greystorm, kendisini hayal dahi edemeyeceği bir gerçekle yüzleşirken buluyor. 1898 yılının sonlarında başlayan bu cilt, 1905'e dek uzanıyor.

"Acı öfkedir... Yaşamdır..."










3.Cilt: Takıntı: Robert Greystorm araştırmalarına Londra'da devam ederken bir gerçeği gün yüzüne çıkarıyor ve bu sıra dışı gerçek onun tekrar adaya dönmesini sağlıyor. Bir yandan da kendi geçmişiyle bir hesaplaşma içerisine giriyor. Bunların haricinde, serinin ilk 2 cildinde olduğu gibi bu ciltte de işler sarpa sarıyor ve hiç beklenmedik bir savaş patlak veriyor. Daha doğrusu son cilt olan 4.ciltte okuyacağız bu savaşı. Robert Greystorm kelimenin tam anlamıyla çıldırıyor!

"Bilmek her şeyden önce gelir. Acı ve merhametten de önce."

"Dünyada çok az avcı var... Çoğu av olarak kalır."

"Gerçek hızla sana doğru gelecek... Ona karşı koymak için hızla koşacaksın ama bu bir şeyi değiştirmeyecek."









Genel Değerlendirme: Son cildi henüz okumadım ve serinin finalini ister istemez merak ediyorum. Yakın bir zamanda okumayı planlıyorum son cildi de. İlk 3 ciltte heyecan hep hat safhadaydı, daha ilk sayfalardan "kaliteli" bir şeyler okuyacağını fark ediyor okur. Bunu her çizgi roman başaramaz mesela zira klişelerle dolu çizgi romanlar oldukça fazla.

Çizgi roman sektörüne çok, çok fazla saygı duyan biri olarak, çizimlere herhangi bir laf söyleyemeyeceğim, adamlar müthiş emek harcıyorlar bunu görmezden gelemem. Bunların haricinde Antonio Serra ve Stefano Vietti'nin başarılı bir çalışma ortaya koyduklarını ve okurken eğlendiğimi söyleyebilirim.

Ayrıca bu çizgi roman serisinin portal bünyemizde M. İhsan Tatari'nin kaleminden bir de incelemesi bulunmakta. Okumak isteyenler buraya tıklayabilirler.

Çevrimdışı Denaro Forbin

  • *****
  • 2114
  • Rom: 54
    • Profili Görüntüle
    • Bilimkurgu Kulübü
Ynt: Greystorm // Antonio Serra - Stefano Vietti
« Yanıtla #1 : 03 Ocak 2014, 03:18:36 »


4.Cilt: Makatea Savaşı: Uzun bir aradan sonra son cildi de okuyup seriyi tamamladım. Makatea Savaşı, ilk 3 cilde kıyasla biraz daha kalın. Kalın olmasının sebebi aslında seride geçen, Robert Greystorm'un tasarladığı teknolojik araçların tanıtımı ve bir de yan hikaye barındırıyor olması. Bunun haricinde "ana hikaye" öncekilerle aynı uzunlukta. Bu sayıyı "özel cilt" yapan ise ek bilgiler ve dediğim gibi yan hikaye.

Nedir bu yan hikaye? Hoanui ve Mili'nin Londra'da geçirdiği yıllardan ufak bir kesit. Bu bölümleri okumak çok keyifliydi benim açımdan. Kronolojik sıralamada ortalarda bir yerde yer alıyor ama bu kısım, sadece kurguyu bozmamak adına en son cilde saklamış yazarlar Antonio Serra ve Stefano Vietti. Güzel de düşünülmüş. Hoştu.

Jules Verne'e kocaman bir selamın çakıldığı Greystorm serisi böylelikle son buluyor. Doğa ve bilimin karşı karşıya geldiği güzel bir hikayeydi. İnsanın nasıl hırsına yenik düştüğünü, amaçları uğruna her şeyi yapabileceğinin bir kanıtıydı adeta. Robert Greystorm çok zeki olmasına rağmen aşırı gücün kurbanı oldu. İcatlarını daha yararlı bir şekilde kullanabilirdi fakat o aksini seçti ve kaybetti.