Kayıt Ol

Denizler Altında 20.000 Fersah // Jules Verne

Çevrimdışı Denaro Forbin

  • *****
  • 2114
  • Rom: 54
    • Profili Görüntüle
    • Bilimkurgu Kulübü
Denizler Altında 20.000 Fersah // Jules Verne
« : 29 Haziran 2013, 23:54:21 »

Arka Kapak: Esrarengiz bir deniz canavarı okyanusta korku salmaktadır. İnsanlar ve her boydan gemiler bu bilinmeyen yaratık tarafından yok edilmektedir. Dünya'nın hiçbir köşesi kendini bu korkudan soyutlayamamıştır.

Buna çözüm olarak Amerikan hükümeti konuyu araştırmak ve yaratığı yok etmek amacıyla zaman kaybetmeden bir grup tecrübeli profesyoneli görevlendirir. Profesör Pierre Aronnax, sadık hizmetkârı Conseil ve Kanadalı bir mızrak atıcısı olan Ned Land destansı bir av için bir araya gelirler.

Abraham Lincoln adlı savaş gemisine binen bu üç kişi korkunç yaratığın izini sürmektedirler. Acaba başarılı olabilecekler mi? Ve onları neler bekliyor?

İlk olarak 1870 yılında Fransızca olarak 20.000 adet basılan "Denizler Altında 20.000 Fersah" Jules Verne'in hayal gücünün ve ileri görüşlülüğünün klasik bir örneğidir. Onun öncü yazım stili, 19. yy'da birçokları tarafından, onun bilim kurgunun babası olarak adlandırılmasına yol açmıştır.

Yorumum: "Esrarengiz bir deniz canavarı yoluna çıkan her şeyi yok etmektedir."

Sene 1867, Amerika'nın en öldürücü savaş gemisi Abraham Lincoln deniz sularında seyretmekte. Pierre Aronnax ve ekibindekiler esrarengiz bir deniz canavarının peşindeler. Söylentilere göre önüne çıkan her şeyi yok etmektedir, bu ne idüğü belirsiz canavar. Fırtınalı bir günde bu canavarın gemilerini taciz etmeleri sonucu ekip yara alıyor. Denize düşüyorlar. Ve kurtulmak için de can havliyle bu gizemli şeyin üzerine çıkıyorlar. Bir canavar olmadığı böylelikle anlaşılmış oluyor.

Daha sonra bu mekanik aracın içine giren ekip aylarca burada kalıyor. İlk başlarda bu sıra dışı adamlardan biraz ürkseler de, zamanla alışıyorlar. Denizaltının kaptanı Nemo ile tanışıyorlar ve aslında bu geminin sanılanın aksine öldürücü bir gemi olmadığı ortaya çıkıyor. Kaptan Nemo'nun geçmişiyle ilgili bilgiler öğreniyoruz, kendisinin çok iyi kalpli bir adam olduğunu anlıyoruz. Aronnax, Conseil ve Ned Land da bu durumu zamanla kavrıyorlar.

Nautlius adlı bu devasa denizaltının sırlarını öğrenen ekip, saşkınlıklarını gizleyemiyor. Sonlara doğru ise heyecanın dozu artıyor kelimenin tam anlamıyla aksiyon fırtınası yaşanıyor.

Arunas Yayıncılık müthiş bir işe imza atmış gerçekten. Birçok klasik eserin çizgi roman versiyonlarını çok kaliteli bir kadroyla dilimize kazandırdılar. Kendi adıma teşekkür ediyorum Arunas'a. Basmış oldukları diğer çizgi romanları da gene büyük bir keyifle okuyacağıma eminim.