Kayıt Ol

Fırtınaışığı Arşivi - Brandon Sanderson

Çevrimdışı yafeshan

  • **
  • 310
  • Rom: 5
    • Profili Görüntüle
Ynt: Kralların Yolu - Brandon Sanderson
« Yanıtla #225 : 15 Haziran 2014, 22:51:16 »
Kitapta harap ovalar haritasini bulabilen var mi.

Çevrimdışı Fırtınakıran

  • *
  • 8351
  • Rom: 1
  • Unique Ravenclaw
    • Profili Görüntüle
Ynt: Kralların Yolu - Brandon Sanderson
« Yanıtla #226 : 16 Haziran 2014, 10:45:26 »
Kitabı sonunda dün gece yarısı itibariyle bitirdim. Hadi o zaman yorum kısmına geçelim.


Kitabın Çeviri ve Editörlüğü

Baskısının ne kadar kaliteli olduğu burada sıkça konuşuldu. O kısma dair hemfikirliğimi belirtip geçiyor ve çeviriyle editörlüğe değinmek istiyorum.

Kitap mükemmel değil ama iyi bir iş çıkarılmış. Sayfa sayısının 912 olduğu düşünülürse zaman zaman karşılaştığım harf hataları ya da analtım bozukluklarını görmezden geleceğim. O kadar hata olur diye düşünüyorum. Geneli gayet başarılıydı.

Yalnız bir nokta var ki hiç mi hiç kabullenemedim. Bazı isimler Türkçeleştirimeden, aynen İngilizce olarak aktarılmış. Bunun büyük bir hata olduğunu düşünüyorum ve Türkçe olarak okuduğumuz bir kitapta karşıma birden bire, çevrilmesi çok rahat olan kelimelerin çevrilmeden çıkmış olmasını yadırgıyorum.

Örnek:

Oathbringer
Hearthstone
Sunmaker
Sureblood

Yani yapmayın etmeyin, Shardblade'i Parekılıç diye çeviriyorsunuz da bunu mu çeviremiyorsunuz?

Bu arada Parekılıç ismine de hiç alışamadım. Başka türlü çevrilebilirdi ama en azından "onu" Türkçeye çevirmişler. Yukarıda saydığım gibi isimlerin çevrilmemesi çok yanlış olmuş. Hayır bir de dipnot olarak Türkçeleri yazılmış, e madem öyle tüm kitapta o şekilde olsalardı ya?

Bunun dışında çeviri oldukça başarılıydı. Editörün de bunda katkısı büyüktür, eminim.

Pek Beğenmediklerim

Karakterleri benimsemem biraz zor oldu açıkçası. Çünkü Elantris'in karakterlerine öyle bağlanmıştım ki kafamda her karakteri onlarla karşılaştırıyordum. Ama sonra onları da sevmeyi bildim. Yine de biri için bunu tam olarak söyleyemiyorum.

Ah Kaladin ah. Aslında kurguya dair sevemediğim tek kısım Kaladin oldu. Burada onu favori karakteri edinmiş olanlar lütfen alınmasın. Bu tamamen zevk meselesi :). Ancak kitap benim için 160'da başladı. Kaladin'in olduğu bölümleri hızlı hızlı okuyordum ve 500lere gelene kadar da kendisini benimseyemedim.

Sanderson'a biraz kırgınım açıkçası. Kaladin tam anlamıyla bir beyaz şövalye ve gerçekten çok melankolik. Tamam, yaşadıkları hiç mi hiç iyi şeyler değil ama yazarın bunu aktarışı beni çok üzdü. Çok tipik bir karakter olmuş Kaladin ve yaşadıklarına olan bakış açısı da bir yerden sonra bana fenalık geçirtti.

Ya... Deyip dememekte kararsızım ama... Off Kaladin'i klişe buldum. Evet, açıkça söyledim işte. Ve bu beni çok üzdü.

Ama Kaladin'in hakkını vereceğim bir sahne var. İşte o sahnede sırtım dimdik oldu ve heyecan her yanımı sardı.

DİKKAT! CİDDİ SPOILER!

Spoiler: Göster
Kaladin'in KELİMELER'i hatırladığı kısım ve İkinci İlke'yi söylediği an tezahürat yapmadığım kaldı :).


Bir de buna benzer durum Szeth'de var. Kendisi hikayenin çok önemli bir parçası olmasına rağmen az görünüyor. Az ama öz görünüyor demek daha doğru olur. Ne bileyim, henüz onu da sevemedim. Muhtemelen ilerleyen kitaplarda daha iyi tanıyacağız.

Çok Sevdiklerim

Bu kısımda anlatacağım şeyleri özellikle detaylandırmayacağım ki okuma zevkiniz baltalanmasın ^^.

Gelelim kitapta hayran olduğum şeylere. Efendim, Sanderson bu kitapta da bambaşka bir dünya ve her milleti için kültürler inşa etmiş. BA-YIL-DIM! Kitapta sıkça gördüğümüz Alethi adetleriyse kurgunun kendisini kadar merakla okuduğum kısımlardı. Ne zaman dünya ve kültürler detaylandırılsa ben pür dikkat her bir satırı özümsedim.

Bunun yanı sıra karakterlerin büyük kısmını da bağrıma bastım. 160lara kadar "bu kitap zor biter" diyordum ama Dalinar'ın gelişiyle her şey pek bir güzel oldu. Ayrıca büyük umutlar beslediğim Shallan da çok tatlı bir forma büründü. Hele hele yer yer ortaya çıkan sivridili Elantris'in Sarene'sini hatırlarak kalbimi kazandı.

Yan karakterler de aynı oranda başarılı. Birer ana karakter ağırlığı taşıyor olmaları da harika.

Shallan ve Jasnah'nın konuşmaları yine kitapta oldukça beğendiğim kısımlar oldu. Bilim ve sanat dalları üzerine olan konuşmaları kitabın en leziz yerlerinden biriydi (benim için).

Son olarak, Shallan ve Dalinar'a yüklenen rollerle sahip oldukları meziyetler (spoiler vermeden nasıl diyeyim bilemedim :P) onların bölümlerini büyük bir heyecanla okumama neden oldu.

Kitaptaki kültürlerin muhteşem olduğundan bahsetmiş miydim? Ne, bahsettim mi? Olsun bir daha söylüyorum!

Soru İşaretleri

Burada yazacağım şeyler kitabı bitirmemiş olanlar için çok ciddi spoiler içerecek.

Shallan ile başlayalım.

Spoiler: Göster
Shallan ilk Ruhdökümü'nü gerçekleştirdiğinde (yerlerin kanla bulanması) o kana dönüşme olayı olmadan önce elini yana açıyor ve on kalp atımı sürecek bir şeyden bahsediyor. Shallan orada resmen bir Parekılıç çağırmaya teşebbüs etti. Peki Shallan öyle bir şeye sahip mi? Hiç sanmıyorum, ama böyle bir şey denemesi çok ilginç değil mi?

İlerki kitaplarda bu ayrıntıdan çok daha ilginç şeyler çıkabilir.


Sonra Kaladin ve Szeth'e geçelim.

Spoiler: Göster
Syl'ın Kaladin'e, Jasnah'nın Shallan'a söylediği gibi, Parlayanlara güçlerini sprenler veriyor. Syl ve Kaladin örneğinde bunu görüyoruz, ama ya Szeth? Szeth'in bir spreni varmış gibi görünmüyor? Yoksa var da kendisi onu görmüş mü değil?


Dalinar ile son noktayı koyalım.

Spoiler: Göster
Kitabın sonlarına doğru Dalinar görülerinin bir çeşit bantkaydı olduğunu fark ediyor ki bu kitabın en şok edici sahnelerinden biriydi. Görüleri kaydetmiş kişi kendisini Yaradan olarak tanımlıyor. Ama burada büyük bir gariplik yok mu? Yani dünyaları yaratmış koskoca Yaradan bir görüler kaydı bırakarak kendi kullarından yardım mı istiyor? Bu Yaradan imajıyla çelişmiyor mu?

Bu durum bence onu çok zayıf göstermiş.



Özet Yorum

Kralların Yolu'nu hem büyük takdirle hem de severek okudum. Ancak bir şey var ki onu göz ardı edemeyeceğim. Kitabı sevdim. Çok sevdim. Ama ben bu kitabı daha da çok sevmeyi planlamıştım ve öyle olmadı. Bunda yayınevinin kitabı bu kadar basmayı geciktirerek beklentileri katlaya katlaya bir hal olmasının da etkisi var diye düşünüyorum (ve evet, kızıyorum).

Kitabın bazı noktaları Sanderson için biraz yavan kalmış olsa da bu adam neler yapabileceğini gözümüze gözümüze sokarak bizi mest ediyor. Ayrıca unutmamak lazım ki bu daha ilk kitap ^^. Onu da göz önünde bulundurarak burada yazdığım bazı şeyleri ilerki kitaplarda geri yutabileceğimi de düşünüyorum.

Okumadan ölmeyin :).

Çevrimdışı Grayswandir

  • ***
  • 815
  • Rom: 14
  • You may have heard of me.
    • Profili Görüntüle
Ynt: Kralların Yolu - Brandon Sanderson
« Yanıtla #227 : 16 Haziran 2014, 10:55:10 »
Yeni bitirdim ben de, sonlara doğru hakikaten iyice hız kazanıyor. Beklemediğim kadar iyi çıktı kitap. Gerçekten çok güzel. Dünya yaratmak konusunda şaşırtıcı derecede başarılı Sanderson. Okuduklarım içinde en iyilerinden biri.

Kaladin... Ben seviyorum galiba böyle kahraman tipli karakterleri, ne kadar klişe olursa olsun. :D Yalnızca açıkgözlere bakış açısındaki inat sinirimi bozdu sık sık.


Aşağıdakiler çok ciddi spoiler içeriyor.

Dalinar

Spoiler: Göster
Kitabın sonunda Dalinar'ın yaşadıkları çok şaşırtıcıydı, zira böyle muğlak cevaplar veren gizemli karakterler alışık olmadığımız bir şey değil. Ama Yaradan'ın da canlı (ve ölebilen) biri olması çok hoşuma gitti. Yazarın tanrı kavramını varlık ya da yoklukla sınırlamamış olması, fani bir varlığa tapınılıyor olması gerçekten güzel.


Szeth

Spoiler: Göster
Ben Szeth'in bize spreninden bahsedecek kadar ayrıntılı gördüğümüz bir karakter olduğunu düşünmüyorum. Kaladin her şeyi sıfırdan keşfetti. Fakat görebildiğimiz kadarıyla her türlü doğaüstü gücün sprenlerle ilgisi var. Szeth'in bundan bağımsız olduğunu sanmam.


Shallan ve Jasnah

Spoiler: Göster
Parsmenler Yokelçi! Kitaptaki en büyük şok oldu bu muhtemelen benim için. Gerçekten de kötücül olduklarını hiç düşünmemiştim. Daha fazlasını öğrenmek istediğim en önemli konu bu şu anda.
In the beginning the Universe was created.
This has made a lot of people very angry and been widely regarded as a bad move.

#hayır

Çevrimdışı yafeshan

  • **
  • 310
  • Rom: 5
    • Profili Görüntüle
Ynt: Kralların Yolu - Brandon Sanderson
« Yanıtla #228 : 16 Haziran 2014, 12:24:58 »
Ceviri konusuna bende biraz deginmek istiyorum. Kitapta cok fazla ozel terim var ve bunlarin bir cogu turkceye cevrilmis, ne olduklarini anlamak biraz zamanimi bile aldi bazen. Ama bazilarinin cevrilmemesini de ozel isim olmasina baglayabiliriz, Heartstone, Oathbringer(kilicin ozel ismi) gibi. Kholinar ismini cevirmek gibi bisey olur yoksa. Bana gore ceviri isini zaten cok zorlamislar, garip terimler ortaya cikmis.

Kaladinin cok klasik oldugu dusuncesine katilamayacagim, Magister gibi bende seviyorum ama hep inis cikislari oldugu icin, Esas klasik sovalyemiz Dalinar. Shallan ise ortada gezip figuranlik yapiyor bu kitapta. Konusu bol ama figuran, Jasnah'in altinda eziliyor.

sorulara cevaplar
Cevaplar, forumlarda ilk kitaba dair teori olarak iddia edilip sonradan Brandonun dogrulugunu onayladigi bilgilerden verilmistir.

Shallan
Spoiler: Göster
shallanin bir pare kilici olma ihtimaliyle ilgili kitabin daha oncesinde Jasnah'la ilk bulustugu zamanlar bir ipucu daha veriyor. eger tam cevabi istiyorsaniz ikinci spoilere bakin.[spoiler]Evet parekilici var ama diger bildigimiz parekiliclarindan farkli
[/spoiler]

Szeth
Spoiler: Göster
ikinci kitap cikmadan once Brandon Sandersonun vermis oldugu bir aciklamaya gore Szeth in bir spreni yok. Aslinda cok dikkatli okunursa kaladin ve szeth gucleri arasidna hafif bir fark oldugu gozlenebilir, tabi ki bunu Brandon soyleyenekadar kimse farketmemisti. Sprenlerle dogrudan ilgili olmayan gucler de var.


Dalinar
Spoiler: Göster
Roshar dunyasina tanri sonradan geliyor sanirim, Cosmere evreninde bu genel bir durum. Tanrilarin hepsinin bir cikis noktasi var. Bu konuda az da olsa bilgi veren ilk kaynak, Hoed'in yazdigi aciklanan(ikinci kitap oncesi brandon aciklamalari, kisaca Words of Brandon diye gecer.) "the letter" bu mektup parca parca kitap icinde veriliyor, bolum baslari. o mektupta bahsedilen Rayse de Roshardaki bildigimiz yaraticiyi "olduren" varlik.  mektupta gecen "Sel" elantrisin oldugu dunya


Parshendi
Spoiler: Göster
Parshendi ve parshmenlere direk kotu damgasi basmak biraz erken. Bu arada onlarin Yokelci oldugu Jasnah'in kendi mantiksal cikarimi ki bu kesin dogru oldugu anlamina gelmez. Olaylari parshendi gozunden de okuyacagiz ilerde.


Elantris okyanlara bonus, bu kismi tekrar okuyacaksiniz
Spoiler: Göster
Kitaptaki ara bolumlerden birinde Ishikk adli bir karakterin yaninda 3 yabancidan bahsediliyor. Yabancilardan Grump diye bahsedilen kisi Elantrisden Galladon. Hatta ordaki 3 yabanci da 3 ayri dunyadan. Bu aciklama ikinci kitap cikisindan cok once yapildi.



Çevrimdışı Cellophane

  • **
  • 144
  • Rom: 0
    • Profili Görüntüle
Ynt: Kralların Yolu - Brandon Sanderson
« Yanıtla #229 : 16 Haziran 2014, 13:06:24 »
Özel isim bile olsa çevrilmesinden yanayım ben, eğer çevirilebiliyorsa. Bu Yüzüklerin Efendisi çevirilerinde çok güzel yapılmıştı. Bu yüzden oradaki çevirmene saygım büyük. Benzer şekli Sibel Alaş'ta Buz ve Ateşin Şarkısı'nda yaptı. Gerçi kendisini hala iyi bir çevirmen olarak görmem.

Bir de Kralların Yolu'nda çevirmen çok inisiyatif kullanmış gibi geldi çeviride. Orijinali ile karşılaştıran oldu mu, bilmiyorum ama çevirmen kendinden bayağı katmış.
I tumbled down on my knees
Fill the mouth with snow

The way it melts
I wish to melt into you

Çevrimdışı mit

  • *
  • 5536
  • Rom: 96
  • Kronik Anakronik
    • Profili Görüntüle
    • Yorgun Savaşçı'nın Günlüğü
Ynt: Kralların Yolu - Brandon Sanderson
« Yanıtla #230 : 16 Haziran 2014, 14:20:04 »
Bu konuda Fırtınakıran ile Dolores'e katılıyorum. Çevrilebilecek şeylerin mutlaka Türkçeleştirilmesi gerekir. Heartstone, Oathbringer... Sonuçta Kholinar'ın aksine her birinin bir anlamı var ve belki de bazı yerlerde isimlerini hak eden işlevler yaparken görülecek bunlar. Elric'in iki kılıcını bilirsiniz; Fırtınayaratan ve Dulbırakan. İsimlerinin karizmaları ayrı, sebep oldukları şeylerle bağlantı kurabilmek apayrı bir zevktir okur için. Bu şekilde bırakılmaları yanlış olmuş.
Jackal knows who you are,
Jackal knows where you are.
Try to hide if you dare.
Do your best, i don't care.

Çevrimdışı Farus

  • **
  • 128
  • Rom: 0
    • Profili Görüntüle
Ynt: Kralların Yolu - Brandon Sanderson
« Yanıtla #231 : 16 Haziran 2014, 14:36:01 »
İkisinin de Türkçeleştirilmiş hali dip not olarak verilmişti sanki bu özel isimlerin ilk geçtiği sayfaya tekrar bakmak gerek




Çevrimdışı Fırtınakıran

  • *
  • 8351
  • Rom: 1
  • Unique Ravenclaw
    • Profili Görüntüle
Ynt: Kralların Yolu - Brandon Sanderson
« Yanıtla #232 : 16 Haziran 2014, 14:37:37 »
Demiştim ki,

Alıntı
Hayır bir de dipnot olarak Türkçeleri yazılmış, e madem öyle tüm kitapta o şekilde olsalardı ya?

Dipnot olarak var ama neden sadece dipnot olarak kalıyor ve tüm kitap boyunca İngilizce halini görmeye devam ediyoruz? Bunu tartışıyoruz aslında.

Çevrimdışı Grayswandir

  • ***
  • 815
  • Rom: 14
  • You may have heard of me.
    • Profili Görüntüle
Ynt: Kralların Yolu - Brandon Sanderson
« Yanıtla #233 : 16 Haziran 2014, 14:53:09 »
2. kitap çıkmadan önce açıklanmış bile olsa bunları öğrenmek istemeyen insanlar olabileceği düşüncesini göz önünde bulundurmalısınız bence. Bununla ilgili bir uyarı koysanız daha iyi olurdu. Her neyse, ben de uyarayım, aşağıdaki kısımda yafeshan'ın anlattığı 1. kitapta bulunmayan bazı bilgilerle ilgili yorumlarım var, okumak istemeyebilirsiniz.

Szeth ve Kaladin

Spoiler: Göster
Ben bir farklılık gözlemlemedim açıkçası. Yani elbette farklılık var güçleri arasında, ama Kaladin'in güçlerini bilmiyor olmasından kaynaklanıyor gibi görünüyor. Szeth cisimleri birbirine yapıştırabilir, yerçekiminin yönünü değiştirebilir ve bir cisme yerçekimsel kuvvet kazandırabilirken Kaladin bunların yalnızca birini -belki ikisini, emin değilim- yapabiliyor. Bilinçsiz olarak yaptığı için aynı şekilde kullanamaması çok normal. Kitabın sonunda verilen bilgilere göre Rüzgarkoşucuların güçleri ikisinin de güçleriyle uyuşuyor. Jasnah da Parlayanlar'ın güçlerinin sprenlerden kaynaklandığını söylüyor. Ama siz söyledikten sonra daha dikkatli okuyunca şu ifadeyi fark ettim: "Rüzgarkoşucular Parlayan Şövalyeler'in bir tarikatıydı ve onlar iki birincil Dalgabağlama türünü kullanırdı." Bu bahsettiğiniz şeye mi işaret ediyor tam bilemiyorum elbette. Ama kitabın genelinde Szeth'in farklı olduğuna dair hiçbir ima yok bana kalırsa.


Çeviriyle ilgili olarak: Kılıçların isimlerinin çevrilmesi yerinde olabilirdi belki, gerçi benim için pek fark etmiyor. Fakat Hearthstone gibi yer isimleri çevrilmemeli bence. Köyün adı sonuçta bu, çevrilmesi anlamsız olur diye düşünüyorum. Los Angeles'ı Melekler diye çevirmek gibi bir şey olur.
In the beginning the Universe was created.
This has made a lot of people very angry and been widely regarded as a bad move.

#hayır

Çevrimdışı yafeshan

  • **
  • 310
  • Rom: 5
    • Profili Görüntüle
Ynt: Kralların Yolu - Brandon Sanderson
« Yanıtla #234 : 16 Haziran 2014, 15:07:38 »
Bahsettigim aciklamalar ikinci kitapdan yillar once(1 ve 2 arasinda cok uzun zaman var, arada baska seriler yazildi) ortaya cikmis seyler. Oyle yeni cikmis seyler degil.  Ayrica hem forumlardan derleme oldugunu belirtmek ve spoiler icine koymak yeterli derecede bir uyari olur diye dusunuyorum. Daha ne kadar uyari gerekiyor ki. Spoiler icine spoiler bile koydum :)

Boyle seyleri zaten merak edenler edicek gidip arastiricak yanlislikla sonraki kitapdan gormek istemeyecegi seyler gormesin diye cimbizlayip yazdim ayrica.
Mesela Brandon'un imza gunlerinde ve baska etkinliklerde aciklamalarindan yapilan derlemelerde geciyor bunlar, oralarda daha Turkiye gelmemis serilerden bas yoldurucu spoilerler var. Onlari mi gorsun millet. yazik gunahtir

Spoiler: Göster
Dedigim gibi kaladin ve szeth arasindaki fark ancak farkli olduklari aciklandikdan sonra farkedilen bir sey. Dikkatli bir okuyucu farkeder mi eder, ben sahsen o seviyede degilim.

Çevrimdışı Grayswandir

  • ***
  • 815
  • Rom: 14
  • You may have heard of me.
    • Profili Görüntüle
Ynt: Kralların Yolu - Brandon Sanderson
« Yanıtla #235 : 16 Haziran 2014, 15:12:35 »
Szeth ile ilgili olandan bahsediyordum, kitabı okudum diye rahatlıkla dalıp görülebiliyor. Ben rahatsız olmadım ama olanlar olabilir, mümkün olduğunca hassasiyet göstermek gerek, bundan bahsediyorum yalnızca. Suçlama olarak görmeyin lütfen. :)

Spoiler: Göster
Ben açıklandıktan sonra bile fark etmiyorum ama bakalım, belki 2. kitabı okurken dikkatimi çeker. :D
In the beginning the Universe was created.
This has made a lot of people very angry and been widely regarded as a bad move.

#hayır

Çevrimdışı yafeshan

  • **
  • 310
  • Rom: 5
    • Profili Görüntüle
Ynt: Kralların Yolu - Brandon Sanderson
« Yanıtla #236 : 16 Haziran 2014, 15:45:57 »
Hassasiyet gostermeye calisiyorum, uyarinizla (suclama gormedim) daha cok dikkat etmeye calisirim. zaten cok zor.
Bu arada aradaki fark: forumlardaki teorilerden yola cikarak okuyucualrin farkettigi ve onaylanan sey. lutfen dikkat. tehlikeli spoiler
Spoiler: Göster
Abarrtim o kadar da tehlikeli bisey yok. Szeth icine cektikden sonra cok hizli firtinaisigi kayebediyor ve kullanmadan kaciyor, kaladinin gucu daha verimli bu konuda. tek bir cumle yada kelimeyle anlasilacak sey degil bu zaten. Farkin sebebini arastirmayin ama. uyarmis olayim.

Çevrimdışı Darkone

  • **
  • 76
  • Rom: 0
    • Profili Görüntüle
Ynt: Kralların Yolu - Brandon Sanderson
« Yanıtla #237 : 16 Haziran 2014, 16:11:42 »
Spoiler yok , spoiler yok :)

Çevrimdışı Grayswandir

  • ***
  • 815
  • Rom: 14
  • You may have heard of me.
    • Profili Görüntüle
Ynt: Kralların Yolu - Brandon Sanderson
« Yanıtla #238 : 16 Haziran 2014, 20:25:42 »

Spoiler: Göster
Szeth'in ne olduğunu bile bilmiyoruz daha zaten. Hakikatsiz? Ne hakikati? Kim bunlar? Neden bu kadar büyük güçlere sahip olup da yemintaşını ele geçiren herkese hizmet ediyorlar? Çok soru var çok.
In the beginning the Universe was created.
This has made a lot of people very angry and been widely regarded as a bad move.

#hayır

Çevrimdışı Lordmuti

  • ****
  • 1123
  • Rom: 35
  • Time is a drug. Too much of it kills you.
    • Profili Görüntüle
Ynt: Kralların Yolu - Brandon Sanderson
« Yanıtla #239 : 16 Haziran 2014, 22:20:48 »
11/10! Çok süper muhteşem fantastik bombastik!

Bu kitabı daha önce çevirmeyenlere mi, çevirip de baskısını yapmayanlara mı yoksa İngilizcesini alıp okumayan kendime mi kızsam? Artık kime kızsam bilmiyorum ama yıllardır aradığım kitap bu kitapmış. Ben en son Gediksavaşları Efsanesi'nin başlarını okurken bu kadar "Büyük olaylar oluyor ve hiçbir şey bilmiyoruz" hissine kapılmıştım. Bayılıyorum bu tarz kitaplara, özellikle de uzun uzun yazılan ve SERİ olanlarına.

Gaiman da buna benzer temalar kullanıyor ama orada her şeyin ucu açık kalıyor, bilmemeye sinir olan benim içimden bir parça da bu yüzden tam olarak tatmin olmuyordu. Bu tarz kitaplar seri olmalı, oku oku bitmemeli ve sonunda da pek çok şeyi açığa kavuşturmalı bence.

Şöyle adam akıllı bir epik fantastik okumayalı epey zaman geçmişti. Açıkçası sıkılmıştım son dönemde, belki de GRRM'nin etkisiyle, etrafta çok fazla görülen anti kahraman ya da pislik, hain, ahlaksız karakterlerin öykülerini dinlemeye. Yeter arkadaş; sürekli bir ihanet sürekli bir şerefsizlik dönüyor ortamda ama yine de bunları yapanlar iyi, sevimli, bunlara sempati duymalıyız çünkü bunlar gerçek hayattan çıkmaymış da diğerleri olmazmış da bikbik. (Bu paragraf tamamen kişisel bir isyandır, buna cevap vermeye zahmet etmeyin. Gaza geldim ondan hep.)

İkinci kitap çıksın hemen, AKILÇELEN Kitaplar beni duyun!

Aşağısı komple spoiler.

Spoiler: Göster
Yaratılan dünyaya ve dinamiklerine bayıldım. İnsanların yanına elf, cüce, ot çöp eklenmemiş belki ama her yörenin kendi kültürü ve yaşam şekli birbirinden sanki birer ırkmış gibi ayrılıyor. Büyülü, gizemli olaylar zaten ayrı güzel. Büyüye(aslında kitapta hiç büyü denmiyor ama büyü işte, garip garip işler yapan insanlar var ortamda) böyle yeni yaklaşımlar getiren kitapları da çok seviyorum. Daha önce getirilenlerden farklı bir anlayış sunuyor ve bunu kendi içinde mantıklı bir şekilde temellendiriyor olması güzel. (Kralkatili Güncesi'ni sevmemin en büyük nedenlerinden biri olmuştu bu büyü olayı)

Sonraa, gizemli olayları sevdiğimi söylemiş miydim? Bir daha söyleyeyim. Şu an öyle bir merak içindeyim ki, önüme getirseler ikinci kitabı koysalar açıp başlarım. Bu gün içinde yaklaşık 6 saat boyunca bu kitabı okudum, bitirdim ama hiç yorgunluk bile hissetmedim. Ruhdökümü, Parlak Şövalyelerin alt grupları falan fişman çok ilginç şeyler hep. Diğer kitapları üç bin yedi yüz atmış sekiz[*]sayının anlamı yok :P[/*] gözle bekliyorum!

Genelde bir kitaptaki tüm baş karakterleri sevmem ama burada ilginç bir şekilde hakkında olumsuz düşündüğüm biri yok. Hepsinin bir derece kendimle özdeşleştirebileceğim bir yanı vardı sanırım, belki Szeth hariç. Szeth de bir baş karakter sayılmaz bu kitap için, daha arka planda kalmıştı. Ancak onu bile biraz anlayabiliyorum.

Kaladinle meslektaşız. Daha ne söyleyebilirim bilmiyorum. Özellikle babasının yanında çırak olduğu zamanları anlatan bölümlere, bilincini kaybeder gibi olduğunda söylediği şeylere özellikle dikkat ederek okudum. Parlak elemanlardan olmasa bile Szeth ile benzer güçlere sahip olacağı kitabın ortalarından beri belliydi. Açıkçası kitabın sonundaki savaşta göstereceği kahramanlığa da şaşırmadım; ancak bu durum sahneyi kötü değil aksine çok daha iyi yaptı benim açımdan. "Koşun aslanlar!" diyerek ben de bir köprücü oldum yanlarında.

Kaladin ortalarda biraz ergene bağlayıp depresyondan kurtulamasa ve de manasız bir açıkgöz ırkçılığı yapsa da beğendiğim bir karakter.

Shallan, ne yapmaya gelip neye dönüşen hanım kızımız. Shallan'ın öğrenme açlığına sahip olduğumu söyleyebilirim. Araştırma tutkusunu paylaşıyoruz. Yukarıda söylenmiş sanırım, aslında Jasnah'ın yanında biraz yancı kalıyor Shallan. Jasnah değil de onun biraz daha genç ve insancıl olanı gibiydi. Bu ikisinin ilişkisini Sherlock ve Watson ilişkisine benzettim biraz. Ailecek severek takip ediyoruz.

Dalinar'ın "Kurallar"ı kendi çapımda uygulamaya çalıştığım şeylerle benzerlikler gösteriyor. Kuralları biraz Paladinlerin code of conduct'larını andırıyor. Dalinar da zaten dnd karakteri olsa paladin olur, çok net Lawful Good adam. Eğer böyle bir evrende yaşasam ve kaza bela yönetici olsam tam da bu adam gibi olmak isterdim.

Dalinar, adam gibi adamsın be! Adamın dibisin!


Daha çok şey söyleyebilirdim ama yazmaya yoruldum. Herkes okusun, ibret alsın bu kitaptan.



İmparator olmayı canım kolay mı sandın?
Dünyaya kazık çaktım duyulsun adım.