Kayıt Ol

5 Centimeters Per Second

Çevrimdışı Chiyo

  • **
  • 154
  • Rom: 5
    • Profili Görüntüle
5 Centimeters Per Second
« : 31 Ağustos 2013, 15:51:58 »
 

       Yayın tarihi: 3 Mart 2007 (Japonya)
       Yönetmen: Makoto Shinkai
       Süre: 65 dakika
       Film müziğinin bestecisi: Tenmon
       Öykü: Makoto Shinkai

       Kiraz çiçekleri, yıldızlar, kar tanecikleri, romantik bir atmosfer,  insanı duygudan duyguya sürükleyen  müzikler ve aşk…  Adını kiraz çiçeklerinin düşüş hızından alan 5 Centimeters Per Second bu kelimelerle özetlenebilir. Müziklerini Japon besteci Tenmon’un yaptığı, 2007 yılında gösterime giren anime film Makoto Shinkai’nin başyapıtı olarak kabul ediliyor.  Anime aralarına mesafeler girmiş Akira ve Takaki isimli iki çocuğun arkadaşlıklarını, kahramanların hayatlarının üç ayrı evresinin ele alındığı üç farklı bölümde işliyor. 

       Takaki ve Akira, araya girmiş bütün engellere inat beraber olmayı isteyen, önce kiraz çiçekleri gibi birlikte açan, sonra rüzgarla savrulup birbirinden ayrı düşen iki dost.  Filmin ilk bölümünde Akira ve Takaki’nin arkadaşlıklarının nasıl başladığını izliyoruz. Hikayenin kahramanları; benzer zevklere sahip, aynı kitapları okumaktan hoşlanan, sokakta oynamak yerine kütüphanede vakit geçirmeyi yeğleyen çocuklar. Akira’nın ailesinin iş dolayısıyla uzak bir kente taşınmasıyla birbirinden uzak kalan bu çocuklar mektupla ve telefonla da olsa aralarındaki bağlantıyı koparmıyorlar. Filmin bu The Chosen Cherry Blossoms isimli 26 dakikalık birinci kısmında; ilk aşkın heyecanını, hüznünü, özlemini ve mesafelerin acımasızlığını, müthiş sakura çizimleri ve ardından gelen kar manzaraları eşliğinde izliyoruz. Özellikle karlı tren yolculuğu bu bölümün en vurucu kısmı olsa gerek.
Spoiler: Göster



 Filmin ikinci 21 dakikalık ikinci öyküsü Cosmonaut’ta Takaki’nin lise son sınıf öğrencisi halini görüyoruz. Takaki  şimdi bir uzay merkezinin bulunduğu Tanegashima’da yaşamaktadır. Artık Akira ile irtibat kurmayı kesmişlerdir. Fakat Takaki göndermeyeceğini bile bile Akira’ya mesajlar yazmaya devam etmektedir. Bununla birlikte ortaokuldan beri arkadaşı olan olan Kanea Sumida isimli kız da, Takaki’den hoşlanmakta olup hislerini açıklayacak cesareti kendinde bulamamaktadır.  Kanae, kendisine karşı her zaman nazik, güleryüzlü ve canayakın bir arkadaş olan Takaki’ye karşı güçlü hisler beslemesine rağmen onun kendisinin sunabileceğinden daha büyük şeyler aradığını anlar ve hislerini ona hiçbir zaman açıklamaz.

Spoiler: Göster


       Filmin 5 Centimeters Per Second isimli üçüncü ve son hikayesinde 2008 yılındaki, artık yolları birbirinden tamamen ayrılmış olan Takaki ve Akira’nın yetişkin hallerini izliyoruz. Takaki  bir bilgisayar programcısı olarak artık Tokyo’da yaşamaktadır. Hayattan umduğunu bulamamış insanların yaşadığı tatminsizlikle, yalnız bir şelikde hayatını sürdürmektedir. Akira ise hayatına dahil olan bir başka kimseyle evlilik hazırlıkları yapmakta olup dünyaya daha olumlu bir pencereden bakmaktadır. Bir gün, Takaki, trenyolunun orada, kendisine tanıdınık gelen bir bayan görür. Bu bayan  Akira’dır. Kahramanlarımızın ikisi de “Acaba o mu?” ikilminde kalarak kısa bir duraksama yaşarlar, fakat araya giren trenler birbirleini tekrar görmelerine engel olur. En sonunda ikisi de kendi kendilerine gülümseyip yollarına devam ederler. İşte o anda çocukluğundan beri  Takaki’nin Akira ile ilgili içinde büyüttüğü tüm düşleri, çocukluk anıları, mektupları ve artık bambaşka yollarda ilerliyor oluşları Yamazaki Masayoshi'nin "One More Time, One More Chance" isimli müthiş şarkısı eşliğinde bir klip halinde izleyiciye sunuluyor.  Klibi izlerken hele hele duygusal bir zamanınızda bu animeyi izleme gafletine düşmüşseniz, telefonunuzdaki mesaj kutunuz, bir zamanlar çok yakın olduğunuz kimselerden gelen e-mailleriniz, mektuplarınız, anılarınız, kısacası size kendi nostaljinizi yaşatacak olan her şey bir bir sıralanıyor zihninizde, bir garip oluyorsunuz. Yalnız şunu da belirtmekte fayda var ki; animede yoğun bir biçimde izlenen bu duygusallık, bıktırıcı bir ağlaklık havasında sunulmuyor. Bu yüzden yüzde yüzde yüz shojo anime deyip de sadece kızlara hitap eder demek de bu çok beğenilen filme haksızlık olur. Ayrıca cam kenarına çarpan kar tanelerine varana kadar özenden kaçınılmamış küçücük detaylar animeyi yaklaşık bir saatlik bir görsel şölene dönüştürüyor.

Spoiler: Göster


Bu uzun süre etkisinde kaldığım animenin senaristi ve yönetmeni Shinkai 1973 doğumlu, Japonya’nın yeni Miyazakisi olarak isimledirilen bir yetenek. Yönetmenin diğer filmlerinin listesi ise şöyle:

·  Garden of Words (Koto no ha no niwa) (2013)
·  Children Who Chase Lost Voices From Deep Below (Hoshi O Ou Kodomo) (2011)
·  The Place Promised in Our Early Days (Kumo No Mukô, Yakusoku No Basho) (2004)
·  Voices Of A Distant Star (Hoshi No Koe) (2003)
·  She and Her Cat (Kanojo To Kanojo No Neko) (1999)

        Animeseverlerin çok hoşlanacağından emin olduğum bu animeyi ve Shinkai'nin diğer filmlerini anime sempatisi bulunan herkese şiddetle tavsiye ediyorum.

Çevrimdışı zekican5

  • **
  • 320
  • Rom: 0
  • .............
    • Profili Görüntüle
Ynt: 5 Centimeters Per Second
« Yanıtla #1 : 05 Ekim 2013, 21:44:36 »
Güzel bir movie idi . Sonu her ne kadar beni tatmin etmesede hayatın acı gerçeklerini insanın yüzüne iyi vuruyordu. Romantizm ve Dram sevenlere tavsiye ederim  :xD