Kayıt Ol

Patrick Rothfuss, Bir Dünya Dolusu Kucak ve Hep Geri Dönen Yıldız Tozu

Çevrimdışı Denaro Forbin

  • *****
  • 2114
  • Rom: 54
    • Profili Görüntüle
    • Bilimkurgu Kulübü

Dünyanın dört bir yanında açlığa ve yoksulluğa karşı savaşmak için fakir yerlere çiftlik hayvanı bağışlayan Heifer International derneği, fantastiğin yeni ustalarından Patrick Rothfuss’un favorileri arasında. Rothfuss bu kuruluşu o kadar beğeniyor ve destekliyor ki 2008 yılında onlara katkıda bulunmak için Worldbuilders Müzayedesi’ni başlatmış.

Buraya kadar her şey normal. Asıl ilginç, fantastik ve bir o kadar da dünyaya umut saçan olaysa 2009’da başlıyor ve bakın sonrasında neler oluyor.

Neil Gaiman’ın, yayıncısı tarafından piyasaya dağıtılmadan önce yazar için bastığı "Yıldız Tozu" kitabı, Gaiman’ın eşi Amanda Palmer tarafından müzayedeye veriliyor. 2009 yılında kitabın sahibi olan ilk isimse Heifer International’a yardım amacıyla kitabı almıyor ve onun yeniden müzayedede alıcı bulmasını istiyor. İşte tüm hikâyenin başlangıcı tam bu an. Çünkü bundan sonraki tüm alıcılar, kitabın sahibi olduktan sonra onu kütüphanelerine koymayıp müzayedeye geri yollamaya başlıyor ve derneğe bu şekilde katkı sağlamayı sürdürüyorlar.

2011’de Maayan isimli bir bayan bu kitabın kazananı olduktan sonra geleneği sürdürüyor. Bir sonraki yıl, Maayan olasılıkları yıkarak bir kere daha kitabın sahibi oluyor. Rothfuss bu olayı “Altın Kalplilik Seviyesi” olarak tanımlamakta hiç de haksız değil.

Kitabı yeniden müzayedeye dâhil etmeden önce kuruluş, onunla bir hatıra fotoğrafı çektirebilsin diye bu altın kalpli kişiye kitabı göndermiş. O da şu fotoğrafı çektirmiş:


Dünyada tüm bu geleneği başlatan, yardım eden ve başkaları için çırpınan insanlara yetecek kadar sevgi var mı? Ya da onların hepsini sarmalayacak kadar sıcak kucak?

Kitap bir kere daha müzayededeki yerini aldı. Yeni kazanan kim olacak orası meçhul. Ama değişmeyen tek gerçek ise bu dünyada hala iyi insanların olduğudur.