Kayıt Ol

Hayvan Yemek ve Vejetaryenlik

Çevrimdışı

  • ***
  • 581
  • Rom: 47
  • Hayvan Yemeyelim!
    • Profili Görüntüle
    • http://bulentozgun.blogspot.com/
Hayvan Yemek ve Vejetaryenlik
« : 09 Şubat 2014, 20:45:35 »
Vejetaryenlik üzerine, hayvan yemek ve sonuçları üzerine konuşabileceğimiz bir başlık olsun istiyorum burası.
Et yemenin keyfi ardında gerçeklerin farkına varmanın zor olduğunun bilincindeydim. Aynı uykuda yıllarımı geçirdim. Son 1 yıldır et yemiyorum. Tek başıma olmadığımı biliyorum. Ama o devasa endüstriye kafa tutacak sayıya ulaşmamız için daha çok insanın uyanması gerek.
Bu bilinçlenmeye dair bir video paylaşmak istiyorum. Yaklaşık 10 dakika sürecek. Lütfen sabır gösterip izleyin. Daha sonra sizinle konuşmak istiyorum bu konuyu.

Dünyalılar (Earthlings) belgeselinin yapımcısı Philip Wollen konuşuyor:



http://www.youtube.com/watch?v=q9VF-F9AoQU

Eğer merak ederseniz Dünyalılar belgeseli:

Spoiler: Göster


http://unutulmazfilmler.com/earthlings-k2.html#izle


Çevrimdışı ryuk

  • ***
  • 497
  • Rom: 25
  • ne değiştirebilir bir insanın doğasını?
    • Profili Görüntüle
Ynt: Hayvan Yemek ve Vejetaryenlik
« Yanıtla #1 : 09 Şubat 2014, 21:19:00 »
Kesimhaneleri gezdiğimde, nazilerin toplama kapmlarından farksız olduklarını düşünmüştüm.

Et tüketiyorum, bunun nedeni lezzetli bulmam ya da yemeyi sevmem değil. Küçüklüğümden beri yemek yemek bir can sıkıntısı, bir külfet oldu benim için. Bir an önce bitirip yaşama geri dönmek istediğim bir süreç.

Sorunum, beslenme düzenimi ne şekilde değiştirmem gerektiğini bilmiyor oluşum.

Protein gereksinimimi peynir (özellikle lor peyniri, içindeki protein oranı biftekten daha yüksek), süt, yoğurt vb. İle karşılamaya çalışıyorum, bunun dışında önüme et konduğunda ise hayır demiyorum. Temel sorunum, etsiz nasıl yaşanacağını bilmemem, bu konuyla ilgili ciddi bir "nasıl yapılır" türünde yol gösterici kaynakla henüz karşılaşmamış olmam.

Şimdiye kadar duyduklarım-okuduklarım-gözlemlediklerim şunlar:

Antrenörler her gün et yemenin doğru olmadığını, fakat spor yapan birinin ciddi hayvansal poteine ihtiyacı olduğunu söylemişlerdi. Haftada 2-3 kez et, bunun dışında her gün süt ve süt ürünleri tüketilmeliydi onlara göre.


Birkaç yerde insanın aslında hiç hayvansal proteine gereksinimi olmadığını okudum, bu ne kadar doğrudur bilmiyorum, fakat belki de mümkündür.

Birkaç kaynakta, genç bir insanın gelişebilmek için hayvansal proteine gereksinimi olduğu, belli bir yaştan sonra ise hiç hayvansal protein tüketilmeden de sağlıklı yaşanabileceği söyleniyor.


Bazı kaynaklar insanın avcı-toplayıcı dönemlerden beri hem er hem de bitki tüketerek yaşadığını, sağlıklı bir yaşam için bunların dengeli tüketilmesi gerektiğini söylüyor.


Obezite vb. sorunların çok yaşandığı ülkeler gerçekten de etin aşırı tüketildiği yerler. Buralarda yetiştirilen hayvanlar, daha etli olmaları için katkılı yemlerle besleniyor ve bu katkılar onların etlerinde kalıntı bırakıyor, insan da bu eti yediğinde aynı katkıyı vücuduna almış oluyor. Bu başlı başına sağlıksız bir durum.


Bildiklerim bunlar. Beni aydınlatırsanız ve etsiz bir yaşama nasıl geçiş yapılacağı konusunda bilgilendirirseniz çok sevineceğim.
Fikirlerim için ölmeyi göze alamam çünkü yanılıyor olabilirim - Bertrand Russel

İyi bir fikir üretmek için, pek çok fikir bilmek gerekir:

* Yeni başlayanlar için FRP

* Fantastik edebiyata yeni başlayanlar ve bu türde ilerlemek isteyenler için

* Kılıçlar ve diğer eskiçağ silahları hakkında

* Dark Sun


* Distopya Korkuları

Daha fazlası için: Index

Çevrimdışı

  • ***
  • 581
  • Rom: 47
  • Hayvan Yemeyelim!
    • Profili Görüntüle
    • http://bulentozgun.blogspot.com/
Ynt: Hayvan Yemek ve Vejetaryenlik
« Yanıtla #2 : 09 Şubat 2014, 21:32:44 »
Hayvan yemeyi gerçekten bırakmak için bunun düşünce temellerini edinmek gerekiyor. Bunun için öncelikle derli toplu kaynaklar olan kitaplara yönelmeli:

İlk önereceğim kitap: Hayvan Yemek: http://www.kayiprihtim.org/forum/hayvan-yemek-jonathan-safran-foer-t14862.0.html

Kitap hayvan yemenin tüm açılarına değiniyor.

Temel düşünceyi edindikten sonra kesin bir kararla bir anda bırakmak gerekiyor hayvan yemeyi. Sosyal çevrenizin alaylarına göğüs germek zor olsa da kararlılığınızı gördüklerinde onlar da ikna olacaktır.

Zahmetli zor bir süreç olduğu için sihirli bir değnek yok; lakin başlangıç için şu siteyi önerebilirim:
http://www.vejetaryenkulubu.com/hizmetdetay.asp?ustmg=279&ustsubg=889&varLang=T#1

Düşünce temelini kuvvetlendirmek içinse şu site çok nitelikli:
http://hayvanozgurlugucevirileri.com/

Ve mutlaka Earthlings belgeseli:
http://unutulmazfilmler.com/earthlings-k2.html#izle

Çevrimdışı Marius

  • ****
  • 1109
  • Rom: 31
  • poor misguided fool
    • Profili Görüntüle
Ynt: Hayvan Yemek ve Vejetaryenlik
« Yanıtla #3 : 11 Şubat 2014, 18:16:47 »
İnsanoğlu doğanın gerektirdiği üzere yüzyıllardır hepçil olmuştur. "Hayvanların kesimhanelerde kıyılması, katana ile 2 saniyede 9 parçaya ayrılması bana etik gelmiyor" gibi bir düşünceye saygı duyulabilir. Ancak insan doğası gereği önümüzdeki uzun yıllarda da ete ve ota birlikte ihtiyaç duyacaktır. Birinin yokluğunu kimyasal destekler ile sağlamak kısa vadede mantıklı olabilir ama 60 yıl boyunca bu şekilde sağlıklı yaşanamaz.

Burda vejetaryanların iddia ettiklerine değinmeden de duramayacağım; bilim insanın kendine yakışanı giymesi demek değildir. İnsanoğlu birkaç milyon yıldır et ağırlıklı ancak onu diğer insanlardan ayıran silahı; zekayla yaşamını sürdürmüştür. Mutasyonal bozukluklar istisna olarak vücudumuzun aslında ete hiç ihtiyacı olmadığı gibi bir düşünce bilimde yer edinmedi şimdiye kadar.

Ahlaki değerlerden ötürü et yememeyi seçenler çok tatlı insanlar olabilir ama et yememe seçeneğini bilimle savunmaya çalışanlar çok çirkef ve tartışılması güç insanlar oluyorlar.
After I count down, three rounds, in hell I'll be in good company.

Çevrimdışı

  • ***
  • 581
  • Rom: 47
  • Hayvan Yemeyelim!
    • Profili Görüntüle
    • http://bulentozgun.blogspot.com/
Ynt: Hayvan Yemek ve Vejetaryenlik
« Yanıtla #4 : 11 Şubat 2014, 18:38:02 »
Bir yüz yılın doğruları sonraki yüz yılın hataları olabiliyor. Bilimsel kesinlik, yavaş yavaş kendisini belirsizliğe bırakıyor. Özellikle biyoloji alanında.

İnsanoğlu doğası gereği "hayvan yemeye" ihtiyaç duyar demenin bilimsel temeli ancak "hayvan yemeden" de yaşayabilir ifadesinin bilimsel temeli kadar sağlamdır. Bugün sütün bile yararı ve faydaları üzerine tartışılıyor. Bir insanın "hayvan yemeden" 60-70 yıl yaşayamayacağı sadece bir tahminden ibarettir. Bedenimizin "doğası gereği" hayvan yemeye muhtaç olduğunu söylemek için kanlı "hayvan yeme" geçmişimizin evrimsel süreçte büyük bir yer kaplaması gerekir. "Hayvan yemek" doğamızın bir parçası değil.

Her iki tarafın da bilimsel kesinlikleri olmadığına göre seçim ahlaki olmak zorunda. Burada bilimsel temele sığınıp sivri taraflarda olmak yerine, sağlıklı yaşayıp yaşamayacağın belli olmadığı halde sırf "gelenek" olduğu için bizler gibi acı çeken, hisseden bir varlığı öldürmek, ölümüne izin vermek, ölümüne destek olmak ahlaki mi değil mi bunun üzerine düşünmek gerekiyor.

Dahası "hayvan yemek" sırf onu öldürüp yemekten ibaret değil. Bunun bir sanayiye dönüşmesi, bu sanayinin çevreye verdiği zarar, sağlıksız üretim şartları, hayvanlar hızlı büyümeye dayanabilsinler hasatalanmasınlar diye onlara verilen antibiyotiklerin bizim vücudumuza geçmesi sonucu antibiyotiklere karşı bağışıklık edinmemiz, hayvan dışkısının suya ve havaya verdiği zarar, hayvanlara verilen tahıl ürünlerinin dünyadaki açlık dengelerini bozması gibi onlarca sonucu var.

İnsan kendisinden başka hiçbir canlıyı düşünmeyen bir varlık olsa bile "hayvan yememeli".

"Hayvan yeme" sebebini, "haklısın ama ne yapayım çok lezzetli, alışmışım, vazgeçemiyorum, zor geliyor, dinim öyle emrediyor" gibi ifadelerle açıklayanlar, iyi insanlar olabilir; lakin "hayvan yemek" için asılsız bilimsel verilere tutunanlar olsa olsa ikiyüzlüdür.

Çevrimdışı Marius

  • ****
  • 1109
  • Rom: 31
  • poor misguided fool
    • Profili Görüntüle
Ynt: Hayvan Yemek ve Vejetaryenlik
« Yanıtla #5 : 11 Şubat 2014, 19:00:37 »
Hadi hep beraber tüm avcı hayvanları toplayıp onlara ot yedirelim ve bundan sonra hayvanlar aleminde de birbirlerini öldüren canlılara yer bırakmayalım. Sonuçta kaplanların soyu da otçullara uzanıyor.

Bu, teoride kesinlikle yapılabilir bir şey. Ancak teoride kalacak bir şey.

Evet bugün tüm insanoğlu hep birlikte et yemeyi keserek acılı süreçler ve yüzyıllar sonra tekrar otçul yaşamımıza dönebiliriz. Bir kaç milyon yıl önce doğa bizim yaşadığımız yeri değiştirip bizi et yemeye itmeden önceki halimize dönebiliriz. Ancak şu anki duruma baktığınızda insan hepçildir. Asılsız bilimsel verilere örnek vermenizi ve neden bunu yalanlayan diğer bilim adamlarına inanmamamız gerektiği hakkındaki fikrinizi de duymak isterim. Hayvan yemek için bilimsel verilere tutunmama gerek yok, ben etçil olmayı tercih ederim. Ete bayılırım ancak ne yazık ki arada salata da yemem gerekiyor. Bunu hiç bir zaman bilimsel verilerle savunmadım çünkü her türlü et yemeğini büyük bir zevkle yapıp yerim.

Hayvan yemeden yaşayamaz gibi bir iddiam hiç bir zaman olmadı. Hayvan yemeden sadece kimyasal takviyeler ile çok sağlıklı bir yaşama sahip olamaz gibi bir iddiam oldu ve bu cümlemi bir bütün olarak almanızı istiyorum. Bunun hala arkasındayım.

Sanayileşme ve duyguların evrimi ile insanoğlunun diğer hayvanlar üzerinde haksız bir güce sahip olduğunu düşünüyorum ancak bu avcı kişiliğimizi yok etmiyor. Ben kendim avlanıp beslenmeyi tercih ederim. Bunu da doğanın bir parçası olarak görüyorum. Eğer aksini iddia ediyorsanız vahşi doğa belsegelleri izleyemiyor olsanız gerek.

Et yememeyi bilimsel verilere dayandırmaya çalışmak yerine bunu birer öğüteç haline getirmiş fabrikalara karşı bir protesto amacına dönüştürmek en sağlıklısı. Hayvanların sadece kesilmek üzere doğurtulup beslenmesi asıl karşı çıkılması gereken şey.
After I count down, three rounds, in hell I'll be in good company.

Çevrimdışı Lordmuti

  • ****
  • 1123
  • Rom: 35
  • Time is a drug. Too much of it kills you.
    • Profili Görüntüle
Ynt: Hayvan Yemek ve Vejetaryenlik
« Yanıtla #6 : 11 Şubat 2014, 19:13:20 »
Hayvan yemek nasıl doğamızın parçası değil ya? Biz tarih boyunca her türlü hayvansal ürünü tüketmedik mi, hayvanları taşımacılık/tarım vs. vs. gibi alanlarda kullanmadık mı? İlk insanın otçul olduğunu kanıtlamaya çalışan bilim insanları var ve nedense benim bilgime göre bunların hepsi vagan/vejetaryen kökenli. Zaten baştan bunu bulmayı amaçlayarak giriyorlar araştırmalara, bu da işlerin yüzde yüz objektif yapılmasını engelliyor ve işin bilimselliğini azaltıyor bence. Neyse ilk insan otçul muydu değil miydi uzun süre bilemeyeceğiz gibi duruyor, tamam. Başta böyle yaratıldı insan hep böyle gidecek diye işlemez ki evrim. Kaç bin yıl boyunca hayvan yedik sonuçta, buna göre evrildik ve şimdi bu haldeyiz.

Hayvansal ürün tüketmeden sağlıklı yaşayabilmek için en basitinden b12 vitaminini dışarıdan almak gerekiyor haplarla. Bu haplar icat edilmeden önce et yemeyen insanlar anemi nedeniyle büyük sorunlar yaşıyorlardı. Bu hap icat oldu, artık et yememize gerek yok hepimiz vegan/vejetaryen olalım gibi bir seçenek bence tüm dünyada uygulanması mümkün olmayan bir seçenek, maddi açıdan yetersiz olan bir çok yer var. Ayrıca hapla ilaçla vücutta eksik bir şeyi yerine koymak mı daha doğal, yoksa doğadaki asıl kaynağından bunu almak mı daha doğal? Olay sadece bu hapta da değil. Soya gibi her yerde yetişmeye ya da herkesin maddi imkan bulup almasına olanak vermeyen bir bitkisel ürün tüketilmesi gerek.

Hayvanlara kötü koşullarda muamele edilmesine karşıyım, kapitalizmin hayvanlar üstünden elde ettiği karı arttırmak için uyguladığı yöntemlere de karşıyım. Bunu önlemek için gereken her şeyi yapalım. Ama buna eşdeğer olarak vegan/vejetaryenlerin hayvan yemeyi sizin gibi cinayet olarak gösterip kendileri hariç gelmiş geçmiş tüm insanlığı katil diye yaftalamalarına da karşıyım.

Şunu yapan ikiyüzlüdür, bunu yapan çirkeftir diyenler de bence yeterince hoşgörülü insanlar değiller :)



İmparator olmayı canım kolay mı sandın?
Dünyaya kazık çaktım duyulsun adım.

Çevrimdışı

  • ***
  • 581
  • Rom: 47
  • Hayvan Yemeyelim!
    • Profili Görüntüle
    • http://bulentozgun.blogspot.com/
Ynt: Hayvan Yemek ve Vejetaryenlik
« Yanıtla #7 : 11 Şubat 2014, 19:31:22 »
Alıntı
Ancak şu anki duruma baktığınızda insan hepçildir. Asılsız bilimsel verilere örnek vermenizi ve neden bunu yalanlayan diğer bilim adamlarına inanmamamız gerektiği hakkındaki fikrinizi de duymak isterim.

İnsan bilimsel destek aradığı zaman dilediği kadar bulabilir. Önce de söylediğim gibi bilimsel verilerin doğruluğuna inanma veya inanmama tercihimiz var. Kişisel inançlarımızı desteklemek için bilimsel veriler bulunabilir, ben istesem araştırır yığınla bilgi veririm, "hayvan yiyenler" de aynını yapabilir.
Tartışma öncelikle ahlaki olmak zorunda.

Alıntı
Hayvan yemeden yaşayamaz gibi bir iddiam hiç bir zaman olmadı. Hayvan yemeden sadece kimyasal takviyeler ile çok sağlıklı bir yaşama sahip olamaz gibi bir iddiam oldu ve bu cümlemi bir bütün olarak almanızı istiyorum. Bunun hala arkasındayım.

Kimyasal takviye almamıza gerek yok. Sadece ve sadece B12 vitamini sorunu var. Bu vitaminin eksikliği de "hayvan yememek" ile ilgili değil. Ancak tüm hayvansal ürünleri yemeyi bırakırsanız yani "vegan" olursanız B12 eksikliği yaşıyorsunuz ve bu da ciddi rahatsızlıklara sebep olabilir. Kimyasal takviye olarak buna ihtiyacımız var. Sadece "vejetaryen" olan bir insan pekala hiçbir kimyasal takviye almadan sağlıklı yaşayabilir.

Alıntı
Sanayileşme ve duyguların evrimi ile insanoğlunun diğer hayvanlar üzerinde haksız bir güce sahip olduğunu düşünüyorum ancak bu avcı kişiliğimizi yok etmiyor. Ben kendim avlanıp beslenmeyi tercih ederim. Bunu da doğanın bir parçası olarak görüyorum. Eğer aksini iddia ediyorsanız vahşi doğa belsegelleri izleyemiyor olsanız gerek.

İnsanoğlunun doğasında avcılık yoktur. Bedeni hiçbir zaman buna izin vermez. Bir alet veya araç kullanmadan avlanamaz insan. Aklını kullanarak avlanabilir ama bu aklı pekala "hayvan yemeden" yaşamak için de kullanabilirdi. Ama bu zordur. Tahakkümü altındaki hayvanları öldürmek hep kolay gelmiştir insana. İnsanları köleleştirip onları hiç pahasına çalıştıran kimi toplumlara köleliği kaldırmak zor geldi. Kolay olan, ezmek ve sömürmektir. Adaletle yaşamak güçlü olana zor gelir.

Beni et yiyen vahşi hayvanlardan ayıran özellik, benim tercih edebiliyor olmam. Bilincim, aklım ve teknolojim var. Hayvan yemeden de yaşayabileceğim seçenekler üzerinde düşünebilirim, bunu seçebilirim. Bir aslansa bunu tercih edemez, o et yemek zorundadır, içgüdüleri gereği.
Doğa beni bir yaşam biçimine sürükleyemez, doğaya uyum sağlamayan, onu dönüştüren tek varlıktır insanoğlu.
Hiç bir seçimim benim "doğamın gereği" değil.

Alıntı
Et yememeyi bilimsel verilere dayandırmaya çalışmak yerine bunu birer öğüteç haline getirmiş fabrikalara karşı bir protesto amacına dönüştürmek en sağlıklısı. Hayvanların sadece kesilmek üzere doğurtulup beslenmesi asıl karşı çıkılması gereken şey.

"Hayvan yemeyi" bir keyif olarak gördükçe o fabrikalar hep var olacak. "Hayvan yemek"ten zevk alanların sayısı azalmazsa, her geçen gün o insanlara et yetiştirmek için daha çok fabrika açılacak, daha çok hayvan üretilecek ve daha fazla hayvan ölecek.
Her açılan fabrika daha fazla üretim demek.
Daha fazla üretim daha ucuz et demek.
Daha ucuz et daha fazla talep demek.
Daha fazla talep daha fazla hayvanın üretilmesi demek.
Daha fazla hayvan daha fazla vahşet, kan ve ölüm demek.

Bu denklem bu kadar basit. Zor olan bu denklemin içindeki yerimizi bilmek ve bunun sorumluluğunu kabullenmek.



Şunu yapan ikiyüzlüdür, bunu yapan çirkeftir diyenler de bence yeterince hoşgörülü insanlar değiller :)

"Hayvan yemek" suçu artık hoşgörüyü haketmeyecek kadar uzun süredir işleniyor. İstediğim sadece buna kılıf uydurmamamız, "seviyorum yemeyi" desin hayvan yiyenler. Hayvan yemek ikiyüzlülük değildir, buna kılıf uydurmak ikiyüzlülük.

Çevrimdışı Marius

  • ****
  • 1109
  • Rom: 31
  • poor misguided fool
    • Profili Görüntüle
Ynt: Hayvan Yemek ve Vejetaryenlik
« Yanıtla #8 : 11 Şubat 2014, 19:47:59 »
Alıntı
Kişisel inançlarımızı desteklemek için bilimsel veriler bulunabilir, ben istesem araştırır yığınla bilgi veririm, "hayvan yiyenler" de aynını yapabilir.

Buna nasıl cevap verilir bilemedim bile. Tez, hipotez, teori ve kanun evrelerini araştırıp bundan sonraki araştırmalarınızı bu 4 evreden uygun olana koymanızı rica edeceğim.

İnsanoğlu önce otçuldu. Bundan yaklaşık 3 milyon yıl önce doğa insanı otçul hayattan et yemeye itti. Yaşamını sürdürmek isteyen insan mecburen et yemeye başladı ve bedeni buna göre gelişti. Şu an insan hepçildir, bu da bilimsel bir gerçektir. İnsana etçil veya otçul denemez. İleriki yüzyıllarda belki tekrar otçul oluruz veyahut yırtıcı bir etçil oluruz, bu konuda sağlıklı bir öngörü ortalıkta bulunmuyor ancak insanın şu anda hepçil olduğu kabul edilen, bilinen bir gerçek. Bilim yancı olmaz, kendi fikrini desteklemek için yalanlanamaz. Objektif bakılmayan hiç bir şey kabul edilir değildir.

Bu tartışmayı kesmeyi hiç istemiyorum ama tatsız bir yere gidecek gibi geliyor. O yüzden Bülend, Lordmuti, burada bırakmayı talep ediyorum  :)
After I count down, three rounds, in hell I'll be in good company.

Çevrimdışı

  • ***
  • 581
  • Rom: 47
  • Hayvan Yemeyelim!
    • Profili Görüntüle
    • http://bulentozgun.blogspot.com/
Ynt: Hayvan Yemek ve Vejetaryenlik
« Yanıtla #9 : 11 Şubat 2014, 20:03:21 »
Alıntı
Kişisel inançlarımızı desteklemek için bilimsel veriler bulunabilir, ben istesem araştırır yığınla bilgi veririm, "hayvan yiyenler" de aynını yapabilir.

Buna nasıl cevap verilir bilemedim bile. Tez, hipotez, teori ve kanun evrelerini araştırıp bundan sonraki araştırmalarınızı bu 4 evreden uygun olana koymanızı rica edeceğim.

Haklısınız. Yanlış bir ifade kullandım. Tabi ki araştırmaları ben yapmıyorum. Ben yapsam "tez, hipotez, teori ve kanun evrelerini" dikkate almam şart. Buna karşılık siz de araştırma yapmıyorsunuz. Sadece yapılan araştırmaları, bulunan sonuçları kendi inancınıza ve ahlaki seçiminize göre seçip, okuyup, kabul ediyorsunuz.

Cümlemi düzelteyim o halde:
Kişisel inançlarımızı desteklemek için bilimsel sonuçlar bulunabilir, ben istesem araştırır yığınla bilimsel sonuç veririm, "hayvan yiyenler" de aynını yapabilir.

Bu tartışmayı kesmeyi hiç istemiyorum ama tatsız bir yere gidecek gibi geliyor. O yüzden Bülend, Lordmuti, burada bırakmayı talep ediyorum  :)

Tatsız bir yere gitmez, sizlerle karşı kişisel husumetim yok. Benim kızgınlığım "hayvan yemenin" yarattığı vahşet dolu sonuçların sorumluluğunu kabul etmeyenlere yönelik.
Taraf olmak hiçbir şeyi değiştirmez. Hangi tarafta olursak olalım "hayvan yemenin" ucu herkese dokunuyor. Sorumluluğumuzu bilip birlik olmalıyız.

Çevrimdışı Death Symbol

  • **
  • 67
  • Rom: 0
  • Dare to...
    • Profili Görüntüle
Ynt: Hayvan Yemek ve Vejetaryenlik
« Yanıtla #10 : 11 Şubat 2014, 20:15:09 »
İnsanların sevdiği ve sevmediği şeyler değişir. Yenilen şeyler de bu istekler doğrultusunda farklılık gösterebilir.

Herkes bir takım fikirler ortaya sürebilir ve ortaya sürülen fikirler birilerinin aklını çelebiliyorsa ne mutlu bize. Fakat bu konu üstünden (yemek konusu) fikirler sunmak ve birilerini çelmeye çalışmak pek mantıklı değil gibi geliyor bana. Başkalarının, yeme alışkanlıklarımıza saygı göstermesini beklemek yanlış değil ama başkalarının yeme alışkanlıklarının doğru olmadığını iddia etmek, her ne kadar bilimsel verilere dayatılsa da doğru olmaz.

Ben et ya da ot yemenin insanın doğasında olduğunu düşünüyorum. Doğamız buna el vermeseydi, zaten yemezdik değil mi? Kimin neyi daha çok sevdiği ya da yediği bizim konu dahi etmememiz gereken çok kıstırık bir meseledir. Lakin ortamın gerilme sebebinin başlık seçiminizden kaynaklandığını düşünüyorum. İnsanları "Hayvan yiyenler" ve "olması gereken insan profili" şeklinde ikiye ayrıyor bir nebze de olsa. Ben elbette ki sizin bu tip bir ayrımcılığı kasten yapmadığınızı biliyorum, lakin içten içe bir ayrımcılık sezilebiliyor bu durumdan.

Bu konuya verdiğiniz değer ve emek için sizi ayrıca kutluyorum. Bilgilendirici paylaşımınızdan ötürü teşekkürler.
'cos everybody hurts, sometimes.

Çevrimdışı

  • ***
  • 581
  • Rom: 47
  • Hayvan Yemeyelim!
    • Profili Görüntüle
    • http://bulentozgun.blogspot.com/
Ynt: Hayvan Yemek ve Vejetaryenlik
« Yanıtla #11 : 11 Şubat 2014, 20:18:02 »
Eğer kırdıysam affedin. Sanırım yukarıdaki bazı ifadeleri fazla üstüme alındım. Hayvan yemek insanın sosyal hayatında hiçbir sorun yaratmazken yememeyi tercih ettiğim için sıkça aşağılama ve dirençle karşılaşıyorum, bu beni olduğumdan daha alıngan ve sinirli yapmış olabilir. Özür dilerim.

Çevrimdışı Marius

  • ****
  • 1109
  • Rom: 31
  • poor misguided fool
    • Profili Görüntüle
Ynt: Hayvan Yemek ve Vejetaryenlik
« Yanıtla #12 : 11 Şubat 2014, 20:19:19 »
Alıntı
Sadece yapılan araştırmaları, bulunan sonuçları kendi inancınıza ve ahlaki seçiminize göre seçip, okuyup, kabul ediyorsunuz.

Ahlaki değerlere uymuyor diye Nietzsche'yi kabul etmiyorum desem bu Nietzsche'nin çıkarımlarını yalanlar mı? Ya da islami değerlere uymuyor, bu yüzden evrimi reddediyorum ben desem şu ana kadar bulunmuş evrimsel deliller yok mu oluyor? Bilimsel gerçekler kişisel ahlak ve görüşlerimize göre şekillenmezler. Ahlakımıza tamamen karşı olan gerçekler biz kabul etmiyoruz diye yanlış olmuyorlar. Biz kabul etsek ya da etmesek de kanıtlanmış gerçekler birer gerçek olarak kalıyor.

Taraf olmak bir çok şeyi değiştirir. Objektif bakmaksa gerçeği gösterir.

İyi veya kötü, bir taraf üzülmedikçe tartışma her zaman yararlıdır. Bu konu da birbirimizi üzmeye çok elverişli gibi geliyor, o yüzden kesmeyi istemiştim ve devam etmeyeceğim ben. Teşekkür ederim bana dayandığınız için.  :)
After I count down, three rounds, in hell I'll be in good company.

Çevrimdışı

  • ***
  • 581
  • Rom: 47
  • Hayvan Yemeyelim!
    • Profili Görüntüle
    • http://bulentozgun.blogspot.com/
Ynt: Hayvan Yemek ve Vejetaryenlik
« Yanıtla #13 : 11 Şubat 2014, 20:31:50 »
Bilimsel gerçekler kişisel ahlak ve görüşlerimize göre şekillenmezler. Ahlakımıza tamamen karşı olan gerçekler biz kabul etmiyoruz diye yanlış olmuyorlar. Biz kabul etsek ya da etmesek de kanıtlanmış gerçekler birer gerçek olarak kalıyor.

Biz bu konuda anlaşamayacağız belli ki. Bilimsel gerçekler, ahlak ve görüşlere göre şekillenmezler ama ahlak ve görüşler hangi gerçeklere sık sık başvuracağımızı belirler. Karşıt görüşe dair bilimsel gerçekleri görmezden geldiğimiz sürece bir gerçek ne kadar gerçek kalsa da hükmü olmuyor.

İyi veya kötü, bir taraf üzülmedikçe tartışma her zaman yararlıdır. Bu konu da birbirimizi üzmeye çok elverişli gibi geliyor, o yüzden kesmeyi istemiştim ve devam etmeyeceğim ben. Teşekkür ederim bana dayandığınız için.  :)

Estağfurullah. Özür dilerim kırdıysam.

Çevrimdışı M.K.Immortal

  • **
  • 290
  • Rom: 2
    • Profili Görüntüle
Ynt: Hayvan Yemek ve Vejetaryenlik
« Yanıtla #14 : 11 Şubat 2014, 20:39:54 »
Olayı daha da derin bir boyuta taşıyarak, neden sadece acı çeken canlıların yenmesine karşı çıkıyoruz demek istiyorum. Dünyadaki her canlının yaşamaya hakkı olduğunu savunup sırf ağaçlardan düşen meyveleri yiyerek hayatta kalmaya çalışan kabileler var mesela. (Örnek vermek istediğim noktayı anlatabilmişimdir umarım)

Sanırım olay daha önce de denildiği gibi et tüketmek değil, hayvanların nasıl kullanıldığı, ne şartlarda kesildiği gibi şeylere değinmek olacaktır. Ki bu değinme bile en fazla facebook veya benzeri yerlerde "vahşet!" başlıkları altında tartışmalardan öteye gitmeyecektir. Tüm insanları doğru yola sevk edebilsek zaten ilk başta savaşlar ve ırk ayrımı düşünceleri biterdi. O yüzden böyle bir tartışmanın da anlamı yok diye düşünüyorum. Savunduğumuz şeyleri fanatizme dönüştürmeden, "ben buna inanıyorum, sizler ne düşünüyorsunuz" gibi düzeyli bir tartışmayla bilgi alışverişi yapmalıyız, ki daha fazlasını da yapamayız zaten.

Sakın "aman boş verin" dediğimi de sanmayın. Elbette yanlış olan şeylere karşı bir tutumun olması lazım, fakat bunu önce kendimiz yapıp, daha sonra bize destek olacak kişileri bilgilendirerek elde edebiliriz. Fabrika önüne kendini zincirlemeden "pis fabrika" diyerek onu zararlarını engelleyemeyiz değil mi? Tabi bunu yaparken de "benimle birlikte zincirlenmeyen kötüdür" mantığını da kullanmamalıyız.

Umarım kırıcı olmamışımdır kendi görüşlerimi belirtirken.